FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 februari 2018

Dit doet de halo met het uitzicht van Formule 1-coureurs

De halo op de Formule 1-auto's van dit jaar heeft veel stof doen opwaaien. De beschermring op de cockpit zit er voor de veiligheid maar velen betwijfelen hoeveel veiliger de halo de Formule 1 maakt en veel liefhebbers noemen hem oerlelijk.

Vandaag gaf Mercedes ons de kans om mee te kijken met de coureur hoe hij de halo ervaart als hij zijn bolide over het circuit stuurt. Kijk en oordeel zelf:

Valtteri Bottas geeft ons een inkijkje in zijn uitzicht met de halo (Bron: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Motorsport)

Koers Snapchat keldert na tweet Kylie Jenner

De aandelen in Snapchat zijn donderdag flink gekelderd op de Amerikaanse beurs. De koers daalde met ruim 6 procent. Amerikaanse media speculeren dat dat het gevolg is van een tweet van Kylie Jenner waarin ze vertelt dat ze klaar is met de populaire app.

"Opent iemand anders Snapchat nog wel eens? Of doe alleen ik het niet meer...", twitterde Kylie woensdag. Het gaat wat ver om de koersdaling volledig aan de realityster te wijten maar ze heeft wel een enorme invloed op jonge gebruikers. Kylie heeft op Twitter en Instagram samen ruim 128,5 miljoen volgers, grotendeels in de doelgroep van Snapchat (18 tot 34-jarigen).

Vorige week kwam Snapchat al negatief in het nieuws toen de app zijn nieuwe update lanceerde waarin het ontwerp was veranderd. Veel gebruikers vonden dat de app niet gemakkelijker bruikbaar was geworden en tekenden een online petitie waarin Snapchat wordt opgeroepen om terug te keren naar het oorspronkelijke design. De petitie is nu al 1,2 miljoen keer ondertekend.

Overigens is er nog hoop voor Snapchat want Kylie kwam later op haar tweet terug. Ze heeft nog steeds warme gevoelens voor de app, zo zegt ze. "Mijn eerste liefde", aldus Kylie.

Koers Snapchat keldert na tweet Kylie Jenner
Koers Snapchat keldert na tweet Kylie Jenner (Foto: BuzzE)

John Travolta werkt aan Grease-reŁnie

Het veertigjarig jubileum van de filmhit Grease wordt dit jaar uitgebreid gevierd. Hoofdrolspeler John Travolta heeft grote plannen, zo vertelt hij aan The Mirror. "Ik kan het alleen nog niet vertellen. Nog een paar weken wachten, maar ik moet al bijna huilen als ik er aan denk", aldus John. "Jullie gaan het fantastisch vinden."

Grease, ook met Olivia Newton-John, kwam uit in 1978. De film was een daverend succes en geldt als een klassieker. Een vervolg in 1982 zonder John en Olivia had beduidend minder succes.

De film keert in april in ieder geval in een aantal landen terug in de bioscoop. Een bron zegt tegen The Mirror dat John en Olivia mogelijk de liedjes uit de film weer gaan zingen tijdens een speciaal reünie-evenement.

John Travolta werkt aan Grease-reünie
John Travolta werkt aan Grease-reünie (Foto: BuzzE)

Grote drugsvondst in Russische ambassade

In de Russische ambassade in Buenos Aires is bijna 400 kilo cocaïne aangetroffen. De drugsvondst werd al meer dan een jaar geleden gedaan, maar is onder de pet gehouden in verband met het onderzoek. Dat hebben de Argentijnse autoriteiten donderdag bekendgemaakt. Minister van Veiligheid Patricia Bullrich vertelde dat in verband met de zaak vijf mensen zijn gearresteerd, van wie drie in Rusland.

Eind 2016 ontdekte ambassadepersoneel dat in een van de panden van de diplomatieke vertegenwoordiging 389 kilo coke was verstopt. Het spul zat in twaalf koffers, die als diplomatieke bagage naar Rusland zouden gaan. De Argentijnse politie werd ingelicht en die besloot in samenwerking met collega's in Rusland de cocaïne te vervangen door meel en de lading te volgen met gps-apparatuur.

Nu, veertien maanden later, is de operatie afgerond. Bullrich zei dat in haar land een Russische functionaris en een Argentijnse politieman zijn aangehouden. Een zesde verdachte is nog voortvluchtig. Hij verblijft vermoedelijk in Duitsland.

Grote drugsvondst in Russische ambassade
Grote drugsvondst in Russische ambassade (Foto: ANP)

Onderzoek seksuele intimidatie Tweede Kamer

De Tweede Kamer gaat onderzoeken of ook in en rond het parlement seksuele intimidatie voorkomt. Na de zomer worden medewerkers bevraagd of zij ongewenste intimiteiten hebben moeten verduren.

De strijd tegen seksuele intimidatie is een van de prioriteiten van het Kamerbestuur onder leiding van voorzitter Khadija Arib. Dat wil ook de vertrouwenspersoon waar leden en personeel van de Kamer terecht kunnen, voor hen toegankelijker maken.

De Kamer debatteert donderdagavond over de bestrijding van seksuele intimidatie, die sinds de opkomst van de #metoo-beweging weer volop in de belangstelling staat. Onder andere D66 wil dat het kabinet onderzoekt of op de ministeries van misstanden sprake is.

Onderzoek seksuele intimidatie Tweede Kamer
Onderzoek seksuele intimidatie Tweede Kamer (Foto: ANP)

Trump verbiedt geen hele categorie wapens

President Donald Trump is niet van plan de verkoop van een bepaald type vuurwapens aan banden te leggen. Dat heeft het Witte Huis donderdag laten weten. Na de dodelijke schietpartij op een school in Florida werd de druk opgevoerd semiautomatische aanvalswapens, zoals de AR-15 die vorige week werd gebruikt, buiten het bereik van burgers te houden.

"We denken bij een politieke reactie niet meteen aan het verbannen van een hele categorie wapens", zei woordvoerder Raj Shah tijdens de dagelijkse persbriefing. "We zijn op zoek naar een oplossing die niet een bepaald soort wapens voor iedereen verbiedt, maar alle wapens verbiedt voor bepaalde personen die te boek staan als een gevaar voor de openbare veiligheid."

Trump verbiedt geen hele categorie wapens
Trump verbiedt geen hele categorie wapens (Foto: ANP)

'Politiemol' Mark M. gaat in hoger beroep

'Politiemol' Mark M. uit Weert gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling van vijf jaar cel. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers donderdag laten weten. M., een voormalig agent, werd maandag veroordeeld voor het verkopen van politie-informatie, computervredebreuk en witwassen.

M. is het er volgens de raadsman niet mee eens dat hij is veroordeeld voor corruptie. De rechtbank vond dat sprake was van corruptie, omdat hij naar geheim agenten lekte in ruil voor zakelijke afspraken. Kuijpers: "Terwijl hij met honderden criminelen contact zou hebben gehad en daarbij niets is gebleken van enige betaling."

M. moest van de rechtbank ook meteen worden opgepakt, omdat er sprake zou zijn van vluchtgevaar. M. was meteen na zijn voorarrest naar zijn thuisland Oekraïne gegaan en daar gaan samenwonen met zijn huidige vrouw. Kuijpers zei donderdag dat zodra de officier van justitie M. oproept, hij zich meteen zal melden, zodat hij zijn straf kan uitzitten. Dat zal binnen enkele dagen gebeuren, aldus de raadsman.

Mark M. is het ook niet eens met de veroordeling voor computervredebreuk. Hij zocht in een politiesysteem gegevens over personen en onderzoeken, zonder dat hij daartoe bevoegd was, stelde de rechtbank. Ook vindt M. niet dat er sprake is geweest van een criminele organisatie. M. erkende wel altijd dat hij geheime politie-informatie lekte.

'Politiemol' Mark M. gaat in hoger beroep
'Politiemol' Mark M. gaat in hoger beroep (Foto: ANP)

'Ajax informeerde naar trainer Hoffenheim'

Ajax is één van de clubs die in de laatste anderhalf jaar heeft geïnformeerd naar Julian Nagelsmann, de trainer van Hoffenheim.

In welk stadium de Amsterdammers navraag hebben gedaan bij de Duitsers, is echter niet bekend. Dat schrijft Sport Bild donderdag. Of Ajax zijn belangstelling kenbaar maakte na het vertrek van Peter Bosz of het ontslag Marcel Keizer, is ook niet duidelijk.

Behalve Ajax zouden ook Internazionale, Valencia, Swansea City en een paar Russische clubs interesse hebben getoond in de 30-jarige Nagelsmann. De jonge coach heeft bij Hoffenheim een contract tot medio 2021. In zijn verbintenis staat een clausule waarmee hij in 2019 voor tien miljoen euro weg mag.

Omdat de huidige trainers van de grote Duitse clubs redelijk stevig op hun positie zitten, sluit Sport Bild niet uit dat Nagelsmann in de nabije toekomst de Bundesliga verlaat. Hij droomt er echter wel van om ooit hoofdcoach te zijn van Bayern München.

Van der Poel wint Soudal Masters; Ploeggenoot Meeusen wint bij hoogspringen

Mathieu van der Poel heeft de Soudal Masters in Waregem gewonnen. De veldrijder won de wedstrijd vanuit laatste positie. Voor Van der Poel was dit 31e zege van het seizoen. De hoogspringwedstrijd werd gewonnen door Tom Meeusen.

De wedstrijd in Waregem is traditioneel een buitenbeentje op de kalender. Kunstmatige hindernissen zoals balken en bruggen zijn niet vreemd in het veldrijden maar in Waregem gaat men een stukje verder. Dit jaar had men het parcours opgeleukt met een evenwichtsbalk en fontein.

Van der Poel startte als laatste in een veld van 23 renners maar wist uiteindelijk “gewoon” de wedstrijd te winnen. Vice-wereldkampioen Michael Vanthourenhout werd tweede. Op de derde plaats eindigde Toon Aerts. Bij de vrouwen won Sanne Cant voor Maud Kaptheijns en Ellen van Loy.

In de traditionele hoogspringwedstrijd wist Tom Meeusen over een hoogte van 60 centimeter te springen. Twee jaar geleden was Meeusen ook al het beste. De Belg kwam overigens niet in de buurt van het record van vorig jaar. Toen sprong Jan Denuwelaere over 80 centimeter.

Uitslag mannen
1. Mathieu Van der Poel (NED)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Toon Aerts (NED)
4. Corne Van Kessel (NED)
5. Tim Merlier (NED)
6. Tom Meeusen (NED)
7. Jim Aernouts (NED)
8. Michael Boros (CZE)
9. David Van der Poel (NED)
10. Dieter Vanthourenhout (NED)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Maud Kaptheijns (NED)
3. Ellen van Loy (BEL)
4. Laura Verdonschot (BEL)
5. Jolien Verschueren (BEL)
6. Kim van de Steene (BEL)
7. Manon Bakker (NED)
8. Alicia Franck (BEL)
9. Lindy van Anrooij (BEL)
10. Joyce Vanderbeken (BEL)

Brendan Fraser: ik ben aangerand

Brendan Fraser is in 2003 aangerand door de toenmalige voorzitter van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA). Door het incident raakte de acteur depressief, zo onthult hij in een interview met GQ.

De inmiddels 49-jarige Fraser zegt dat Philip Berk bij een HFPA-lunch zijn billen betastte tijdens een omhelzing. "Zijn linkerhand reikte rond, greep mijn billen en een van zijn vingers raakte m'n bilnaad aan waarna hij het begon rond te bewegen", aldus de Mummy-acteur. "Ik voelde me ziek, een klein kind. Ik dacht dat ik in huilen uit zou barsten."

Fraser lichtte zijn vrouw direct in maar hield verder zijn mond over zijn incident uit schaamte en uit angst dat het zijn carrière zou beschadigen. "Ik werd depressief. Ik beschuldigde mijzelf en voelde me ellendig", aldus Fraser, die zich steeds verder terugtrok waardoor het uiteindelijk toch gevolgen kreeg voor zijn carrière, die op een laag pitje kwam te staan. De acteur zegt nu toch steeds bang te zijn voor de gevolgen door zijn verhaal te doen.

Berk noemt het verhaal tegenover GQ een "totaal verzinsel". Hij herinnert zich het moment nog wel, maar zegt dat hij hij alleen bij wijze van grap een hand op Frasers billen legde.

Brendan Fraser: ik ben aangerand
Brendan Fraser: ik ben aangerand (Foto: BuzzE)

Alex Verga zegt nee tegen bondscoachschap ArgentiniŽ

Alex Verga, technisch directeur van hockeyclub Almere, heeft een verzoek van de Argentijnse hockeybond afgeslagen om Carlos Retegui op te volgen als bondscoach van het nationale mannenteam. De geboren Argentijn, die al meer dan twintig jaar in Nederland woont en werkt, zegt dat de functie hem om persoonlijke redenen nu niet goed past.

‘Ik ben door iemand van de bond benaderd of ik interesse heb om bondscoach te worden’, reageert Verga desgevraagd. ‘Ik heb daar een dag over nagedacht en toen besloten het niet te doen. Het past mij om persoonlijke redenen momenteel niet om Nederland te verlaten. Op de precieze details wil ik niet ingaan.’

Verga is vereerd door de interesse van de Argentijnse bond. ‘Ik vind het heel mooi dat de bond aan mij heeft gedacht. Ik zeg ook niet dat ik in de toekomst geen coach van Argentinië of een ander land zou willen zijn, maar nu komt me dat niet goed uit.’ Verga was eerder onder meer assistent van bondscoach Marcelo Garraffo bij de Argentijnse mannen en hij leidde Jong Argentinië.

Tijdens de dag bedenktijd die Verga vroeg, lekte het nieuws over zijn kandidatuur al uit in de Argentijnse media. ‘Ik kreeg plots van alle kanten vragen en opmerkingen, terwijl ik niet eens een officieel aanbod heb gehad. Daar was ik natuurlijk niet blij mee. Zeker niet richting mijn huidige werkgevers’, zegt Verga, die ook assistent-bondscoach is bij Jong Oranje Heren. Verga accepteerde die functie nadat hij eind vorig seizoen stopte als coach van Almere. Die ploeg leidde hij in enkele jaren van de derde klasse naar de Hoofdklasse.

De Argentijnse hockeyfederatie moet op zoek naar een nieuwe bondscoach, nadat Carlos Retegui plots deze week zijn ontslag indiende. Hij zou een geschil hebben met de Argentijnse hockeyfederatie. Retegui leidde de Argentijnse ploeg vorig jaar in eigen land naar de olympische titel.

Woordvoerder YPG: Syrische steun niet genoeg tegen de Turken

De Koerdische militanten hebben versterking gekregen van de NDF. Dat zijn Syrische strijders die gesteund worden door Iran. Een YPG-woordvoerder liet vanmiddag weten dat er nog niet genoeg strijdkrachten zijn tegenover de Turkse strijdkrachten samen met de steun van de NDF.

De Turkse strijdkrachten zijn al bijna een maand bezig met een operatie jegens de Koerdische milities die gevestigd zijn in Afrin. De militanten in Afrin zouden banden hebben met de terroristische organisatie PKK. Die bevinding wijten ze onder andere aan het feit dat de militanten in Afrin met posters van de leider van de PKK Abdullah Ocalan rondlopen. Turkije ziet de YPG in Afrin als een bedreiging en is daarom begonnen met de operatie.

Eergisteren kwam er een konvooi van de NDF Afrin binnen via het gebied dat in handen is van het regime van Assad. Vlak nadat het konvooi de "grens" met Afrin overstak werd het gebombardeerd door Turkse drones. Volgens de Turkse president Erdogan en regionale bronnen zou het konvooi na de bombardementen weer vertrokken zijn richting het gebied dat in handen is van Assad.

Vandaag zou er een nieuw konvooi gearriveerd zijn in de stad Afrin. Daar werden ze verwelkomd door de plaatselijke militanten. Zowel YPG als de Turkse president Erdogan melden dat het gaat om een vrijwillig konvooi dat niet gestuurd is door het regime. Echter meldde de YPG kortgeleden wel dat ze afspraken zouden maken met Damascus, zodat het Syrische leger officieel naar Afrin gestuurd kon worden om het gebied te verdedigen tegenover de Turken. Die afspraken lijken tot nu toe mislukt, waarschijnlijk omdat Rusland niet wil dat het Syrische leger Afrin betreedt.

EU bereidt sancties tegen Myanmar voor

De Europese Unie zet stappen om sancties te treffen tegen Myanmar vanwege de voortdurende moorden en verkrachtingen door veiligheidstroepen in de deelstaat Rohingya. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen maandag in Brussel de opdracht geven om strafmaatregelen voor te bereiden tegen hoge militairen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini krijgt daarnaast de taak voorstellen te maken om het bestaande handelsembargo op wapens en andere middelen waarmee de bevolking kan worden onderdrukt te versterken en uit te breiden.

De Verenigde Naties hebben de operaties van het leger tegen de Rohingya-moslims betiteld als etnische zuivering. Meer dan 600.000 Rohingya zijn de afgelopen tijd gevlucht naar Bangladesh. Volgens hoge EU-functionarissen is er overeenstemming onder de EU-ministers dat de "extreem ernstige situatie"in Myanmar om een reactie vraagt. Canada en de VS hebben al sancties tegen legerleiders ingesteld.

EU bereidt sancties tegen Myanmar voor
EU bereidt sancties tegen Myanmar voor (Foto: ANP)

'Real Madrid doet Bale van de hand'

Real Madrid wil in de zomer afscheid nemen van Gareth Bale. De Madrilenen hebben besloten de aanvaller op de transferlijst te zetten.

Real Madrid is niet tevreden over de impact van Bale, die in de laatste vier wedstrijden slechts één keer basisspeler was. Marca meldt donderdagmiddag dat de club besloten heeft om hem te verkopen.

De club heeft de hoop opgegeven dat Bale ooit nog het niveau van Cristiano Ronaldo gaat bereiken, maar verwacht wel Marco Asensio en andere jongelingen dat wel kunnen en spreekt in hen het vertrouwen uit.

Real Madrid betaalde in de zomer van 2013 honderd miljoen euro voor de international van Wales en de club is zich ervan bewust dat ze geen winst zullen maken bij een verkoop. Bale speelde tot dusver 173 wedstrijden voor de Koninklijke en vond daarin 76 keer het net en gaf 57 assists.

Jennifer Lawrence beledigd om ophef over jurk

Jennifer Lawrence heeft op sociale media flink van zich afgebeten nadat er op ophef was ontstaan over een "te blote" jurk die ze aanhad tijdens een fotomomentje met de cast van Red Sparrow. Haar mannelijke collega's waren allemaal warm ingepakt tegen de kou en zij droeg een hoog ingesneden jurk. Mensen vonden dat het toonbeeld van seksisme en ongelijkheid in de entertainmentindustrie.

"Wow. Ik weet zelfs niet waar ik moet beginnen", schrijft Jennifer in een vurig betoog. "Dit is niet alleen belachelijk, maar ik ben echt extreem beledigd. Die jurk van Versace was prachtig, denken jullie nu echt dat ik die ga bedekken met een jas en een sjaal? Ik ben maar vijf minuten buiten geweest. Ik zou er zelfs voor in de sneeuw hebben gestaan. Ik hou van mode, en dit was mijn eigen keuze."

Jennifer noemt het overdreven dat mensen een punt maken over iets kleins als dit. "Het is alleen maar een onnozele afleiding van echte problemen. Doe eens normaal mensen. Alles wat ik draag, kies ik zelf. En als ik het koud wil hebben, dan is dat ook mijn keuze!"

Jennifer Lawrence beledigd om ophef over jurk
Jennifer Lawrence beledigd om ophef over jurk (Foto: BuzzE)

Quincy Jones heeft spijt van uitlatingen

Quincy Jones heeft spijt van zijn veelbesproken uitspraken die hij afgelopen maand deed in interviews met Vulture en GQ. Zijn zes dochters moesten de legendarische muziekproducer erop wijzen dat zijn uitlatingen niet handig waren.

In de interviews vertelde Jones onder meer dat Michael Jackson bepaalde liedjes zou hebben gestolen, dat The Beatles de slechtste muzikanten ter wereld waren en claimde hij te weten wie de werkelijke moordenaar van John F. Kennedy is. Ook zou hij 'iets' gehad hebben met Ivanka Trump, de dochter van Donald Trump, en vertelde hij dat Richard Pryor een seksuele relatie had met Marlon Brando.

In een bericht op Twitter schrijft Jones dat zijn dochters hem apart namen voor een goed gesprek over een aantal domme dingen die hij in de interviews had gezegd. "En ik heb mijn lesje geleerd", aldus de bijna 85-jarige producer. "Ik ben enorm trots op mijn dochters dat ze niet bang zijn om er iets van te zeggen. Ik ben geen perfect mens en ik ben ook niet bang om het te zeggen."

Jones zegt dat hij een aantal jaar geleden gestopt is met drinken en dat hij door bijwerkingen niet altijd alles goed kan herinneren. Zijn verhalen laten dus niet het hele plaatje zien, zo benadrukt hij. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die door mijn woorden is beledigd en dat geldt vooral voor mijn vrienden, zowel degenen die nog bij me zijn als degenen die dat niet meer zijn."

Quincy Jones heeft spijt van uitlatingen
Quincy Jones heeft spijt van uitlatingen (Foto: BuzzE)

'Robben zal moeten wennen aan reserverol'

Bayern München twijfelt om een jaar langer door te gaan met Arjen Robben. De club wil dat hij zich schikt in een mogelijke reserverol.

Het contract van Robben loopt na dit seizoen af en het is nog de vraag waar zijn toekomst ligt. De aanvaller heeft laten weten dat hij rustig zijn mogelijkheden gaat bekijken. Bayern München wil een jaar langer met hem door, maar heeft wel een duidelijke voorwaarde: dat hij zich kan schikken in een mogelijke reserverol.

Dat meldt het Duitse BILD. De club wil dat Robben niet teveel gaat klagen als hij volgend seizoen op de bank moet plaatsnemen. Dinsdag moest Robben op de bank beginnen tijdens het duel met Besiktas en dat beviel hem niet. "Iedereen wil in dit soort wedstrijden spelen. Als je dan niet speelt, wordt het pijnlijk", vertelde hij na het duel tegenover diverse media.

Voor Franck Ribery geldt hetzelfde. Ook hij is in bezit van een aflopend contract en ook met hem wil Bayern München een jaar langer door. Maar dan zal hij net als Robben rekening moeten houden met het feit dat hij mogelijk met regelmaat op de bank moet plaatsnemen.

Becker "koning van de voorzet in de Eredivisie"

Sheraldo Becker gaat zondagmiddag met ADO Den Haag op bezoek bij zijn oude club Ajax. De buitenspeler is de 'voorzettenkoning' in de Eredivisie.

Becker doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar wist nooit door te breken in de hoofdmacht van de club. Sinds de zomer van 2016 speelt hij voor ADO Den Haag en geen enkele speler in de Eredivisie geeft zoveel succesvolle voorzetten.

"Is dat echt zo? Dat wist ik helemaal niet", erkent Becker in gesprek met Voetbal International. "Maar een voorzet geven, ja, dat kan ik wel. Ik hoef geen man te passeren om een goede voorzet te geven. Ik kan 'm er namelijk omheen krullen, met links of rechts. Daar heb ik veel op getraind. Als ik de spits vrij zie staan, slinger ik de bal om mijn man heen en komt-ie eigenlijk altijd wel aan."

Zijn kwaliteit om een voorzet te geven, gaat wel gepaard met het feit dat hij niet vaak genoeg voor eigen succes gaat. "Mensen zeggen tegen me: 'Je moet gieriger worden, Sheraldo'. Daar hebben ze wel gelijk in. Als ik de bal voor kan geven, doe ik dat altijd."

"Ik hoor vaker dat ik soms heel goed ben, maar soms ook gewoon heel slecht. Tegenstanders stellen zich vaak op mij in, dan krijg ik dubbele dekking en dan spelen ze me uit de wedstrijd. Maar als ik eerlijk ben: in sommige wedstrijden heeft het ook gewoon aan mezelf gelegen."

Hockeyclubs maken zich grote zorgen over Hockey Pro League

De hockeyclubs in hoofdklasse de maken zich grote zorgen over het drukke schema van de nieuwe Hockey Pro League waaraan de Oranje heren en Oranje dames van 2019 deelnemen. Ze vrezen dat Nederlands topcompetitie en de voorbereiding van de teams daarop ernstig in het gedrang komen. De Hockey Hoofdklasse CV (HHcv), het vertegenwoordigende orgaan van de clubs, wil daarom op korte termijn met de hockeybond om de tafel.

De internationale hockeybond (FIH) maakte onlangs het speelschema bekend van de nieuwe landencompetitie, waarbij de Nederlandse elftallen tussen januari en juni 2019 over de hele wereld een landencompetitie met uit- en thuiswedstrijden spelen. Het speelschema was voor de HHcv geen verrassing, stelt voorzitter Madeleine Buise, die daarover de afgelopen maanden nauw contact had met de KNHB.

‘Maar dat wil nog niet zeggen, dat we ons geen grote zorgen maken. Als je het programma ziet, kun je maar een conclusie trekken: de Hockey Pro League gaat ten koste van de Nederlandse Hoofdklasse’, zegt Buise. ‘Er worden meer internationale wedstrijden gespeeld en de afstanden zijn ook nog eens groter. Daardoor is er op de kalender minder ruimte voor de Hoofdklasse. Wij moeten inschikken met onze competitie. Dat betekent dat we straks meer dubbele programma’s moeten afwerken. Ik hoef niemand uit te leggen dat we liever op zondag spelen dan op een gure vrijdagavond in november. Dat gaat ten koste van ons verenigingsleven, zorgt voor een derving van inkomsten en schaadt de sponsorbelangen. De Hoofdklasse bestaat niet louter uit hockeyprofessionals, dus de combinatie werk en studie en hockey gaat ook schuren.’

Directeur Erik Gerritsen, die namens de KNHB de onderhandelingen voerde met de FIH over het speelschema, zei onlangs dat naast de Hockey Pro League nog voldoende ruimte is voor een volwaardige hoofdklasse. Buise: ‘Ik snap best dat Erik dat zegt. Hij heeft een dubbel belang: Oranje en de Hoofdklasse. Vanuit dat oogpunt heeft hij het goed gedaan. Wij verwijten hem ook niets. Sterker, ik denk dat hij het maximale eruit heeft gehaald. Maar daarmee is niet gezegd dat wij ons geen zorgen maken over onze eigen competitie. Die gaat er niet op vooruit. Hoe je het ook wendt of keert, we krijgen een verknipte competitie. Daar zijn wij niet blij mee.’

Harry van Hout, bestuurslid Tophockey van Hoofdklasser Oranje-Rood, is wat minder somber. ‘Ik denk dat de KNHB het goed heeft gedaan. Ik vind dat we met dit schema uit de voeten kunnen. In het profvoetbal spelen ze op dinsdag nog een interland en zondag alweer een competitiewedstrijd. Het gaat er vooral om hoe de rest van het jaar wordt ingevuld. Als de bondscoach de internationals straks weer drie dagen in de week tot zijn beschikking wil hebben, wordt het een pittig verhaal. We moeten ook de arbeid- rustverhouding goed in de gaten houden. Gelukkig wordt het hockey in Nederland steeds professioneler.’

Binnenkort heeft de HHcv een vergadering met haar achterban. Daarna volgt snel een overleg met de KNHB. Hoogste prioriteit: de speelkalender van het seizoen 2018/2019. ‘Dat wordt een ingewikkelde puzzel’, voorspelt Buise. ‘Vooral omdat de Nederlandse mannen in november nog een WK in India spelen. Hoe verzin je het? Hoe gaat die voorbereiding eruitzien? En hoe gaat het Nederlands team zich later tijdens de Hockey Pro League voorbereiden? Is er straks voor de clubs überhaupt nog ruimte om zich voltallig op de competitie voor te bereiden? We zitten echt met zo veel vragen. Ik hoop dat dat de KNHB snel antwoorden heeft.’

Buise verwacht dat de overleggen met de KNHB ‘uiteindelijk ook over geld gaan. ‘Dat lijkt onvermijdelijk. Het zijn nog altijd de clubs die de spelers betalen. Ondertussen moeten ze hun internationals steeds vaker afstaan en spelen ze met hun clubs ook nog eens meer dubbele programma’s. De KNHB kan erop wachten dat er in de toekomst een discussie komt over een compensatieregeling.’

Hazard: "Op de vleugel voel ik me comfortabeler"

Eden Hazard voelt zich bij Chelsea meer op zijn gemak op de vleugel dan als valse nummer negen.

De Belg speelt dit seizoen geregeld in de as van het veld, waarbij the Blues zonder echte spits spelen. Dinsdagavond was dat voor het laatst het geval tegen Barcelona, waar Antonio Conte spitsen Álvaro Morata en Olivier Giroud op de bank hield.

"Om eerlijk te zijn, ik hou van de rol als een valse negen", vertelt Hazard in gesprek met Engelse media. "Maar in wedstrijden tegen tegenstanders met de kwaliteiten als Barcelona, is het moeilijk. Je krijgt niet veel ballen. Ik heb die avond misschien 25 ballen aangeraakt en vijftien daarvan vlogen naar mijn hoofd."

"Dat zijn niet echt mijn kwaliteiten. Ik won luchtduels tegen Gerard Piqué en dat is niet slecht. Maar als ik moet kiezen, speel ik het liefst zoals ik deed in de laatste tien minuten, op de flank. Maar het is de manager die het laatste woord heeft. Op de vleugel voel ik me comfortabeler. Dat is mijn plaats."

De nieuwe Badr: 'ik ga hem helemaal de tering in slaan'

Superkickbokstalent Mohammed Jaraya zal 3 maart zijn debuut maken voor de grootste kickboksorganisatie ter wereld, Glory Kickboxing. Jaraya zal op hetzelfde gala vechten als Badr Hari en voor Jaraya is dat nu al de grootste beloning van zijn carrière.

De 21-jarige Jaraya heeft op zo'n jonge leeftijd een indrukwekkende staat van dienst met meer dan zeventig gevechten. Met razendsnelle trapbewegingen en technisch prachtig kickboksen maakte hij jarenlang furore bij kickboksorganisatie Enfusion, voordat hij daar dit jaar met gebogen hoofd wegging na een handgemeen met een jurylid na een verloren partij. In januari begon zijn tweede leven als kickbokser bij Glory en tevens vond hij een nieuwe trainer en sportschool in The Colosseum te Utrecht.

Over dat vervelende einde na zijn laatste verliespartij bij Enfusion is Jaraya altijd open. 'Het was zo onterecht en ik liet me meeslepen door mijn emoties. Toen heb ik een official een tik gegeven.' Een schorsing volgde. 'Gelukkig heb ik een tweede kans gekregen. Ik kan nu laten zien hoe het wel kan.'

En dat Jaraya die tweede kans met beide handen aangrijpt is hem duidelijk af te zien. Zwaar afgetraind, een hogere gewichtsklasse en een veel gezondere aanloop naar het gevecht op 3 maart tegen Miles Simson, direct een pittige tegenstander voor The Destroyer.

'Ik moet me afzonderen. Als mijn vrienden op stap gaan is dat kut voor mij en moet ik vroeg naar bed. Maar als de paycheck binnenkomt is alles weer vergeten. Ik ben zeker een broodvechter', aldus de altijd zelfverzekerde Jaraya. 'Ik vergelijk mezelf wel met Badr. We hebben dezelfde stijl en komen allebei om mensen te slopen, dat is ons werk.'

De ervaren tegenstander Simson is geen makkelijk debuut voor de jonge Marokkaan. In 2016 sloeg hij de ijzersterke Thai Nonsai Sor Sanyakorn tegen het canvas, maar ook over Simson is Jaraya heel duidelijk. 'Het wordt een slooppartij. Ik ga hem helemaal de tering in slaan. Alle fans moet maar komen kijken, het wordt een knalpartij. Het wordt sowieso een mooi gala, Badr vecht er, spreekt voor zich.'


Mohammed Jaraya in gesprek met FunX (Bron: Youtube)

Raketdeel mist vangnet

Weer een bijzondere raketlancering van SpaceX, het bedrijf dat onlangs een Tesla de ruimte in schoot, maar dit keer met iets minder succes. Het was de bedoeling dat een onderdeel van een gelanceerde raket voorzichtig terug zou keren naar de aarde, om op open zee in het vangnet van een schip te ploffen, zodat het kon worden hergebruikt. Het onderdeel viel er echter net naast en plonsde in het water.

Het ging om de kap die bovenaan een raket zit. Die moet de satellieten aan boord beschermen tegen de krachten van een lancering. Eenmaal in de ruimte verdwijnt die kap. Daarna keert hij terug naar de aarde, hangend aan parachutes. Zo'n kap kost enkele miljoenen dollars. SpaceX wil ze hergebruiken, om ruimtevaart goedkoper en toegankelijker te maken. SpaceX-topman Elon Musk denkt dat het opvangen wel lukt met iets grotere parachutes.

Het vangnet hing aan vier grote palen bovenop het schip Mr. Steven. Dat voer op de Grote Oceaan. De raket werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in Californië.

De raket bracht een Spaanse observatiesatelliet en twee kleine satellietjes van SpaceX zelf in een baan rond de aarde. Musk wil met zulke satellieten wereldwijd dekkend breedbandinternet aanbieden. Volgens de eerste plannen zouden daarvoor meer dan 4400 kleine satellietjes in een baan rond de aarde moeten worden gebracht.

Raketdeel mist vangnet
Raketdeel mist vangnet (Foto: ANP)

Iran houdt zich aan nucleaire afspraken

Iran heeft zich wat betreft zijn nucleaire activiteiten gehouden aan de belangrijkste beperkingen die in 2015 zijn opgelegd in een akkoord met de grote mogendheden. Dat blijkt uit een kwartaalrapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), dat persbureau Reuters donderdag heeft ingezien.

De Islamitische Republiek Iran heeft de toegestane voorraden laag verrijkt uranium en zwaar water niet overschreden. Bovendien is uranium niet verder verrijkt dan 3,67 procent zuiverheid, de afgesproken grens. De deal, die opheffing van de sancties tegen Teheran betekende, was zo ontworpen dat Iran, als de intentie er was, ruwweg een jaar nodig zou hebben om een atoombom te maken in plaats van een paar maanden.

De Amerikaanse president Donald Trump had ernstige kritiek en wil dat de fouten in de overeenkomst worden hersteld. Hij heeft de Europese bondgenoten en het Congres opgeroepen daarbij te helpen.

In het IAEA-verslag staat ook dat Iran in een brief heeft gezegd dat "een besluit is genomen kernreactoren te bouwen voor scheepsaandrijving in de toekomst". De in Wenen gevestigde atoomwaakhond van de VN heeft Iran gevraagd om "nadere uitleg en aanvullende informatie"over onder meer het ontwerp. Teheran heeft daar nog niet op gereageerd.

Iran houdt zich aan nucleaire afspraken
Iran houdt zich aan nucleaire afspraken (Foto: ANP)

SociOlympics dag 16, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Er was weer goud vandaag, na een prachtige race greep Suzan Schulting op een geweldige manier de eerste plaats:

En dat werd uitbundig gevierd:

Bij de opa en oma van Schulting was het spannend in huis:

Johan de Wit, coach van de Japanse schaatsploeg, mocht even ervaren hoe het goud van de ploegenachtervolging aanvoelt:

Dit zien we misschien over vier jaar terug als onderdeel van de Spelen:

 

#SnurferDawgChallenge 🕺🏼 with my snurfer @tyler_nicholson 🎥: @_kylemack

Een bericht gedeeld door Staale Sandbech (@stalesandbech) op21 Feb 2018 om 8:24 (PST)

Een Peter Sagan look-a-like bij het shorttrack:

De achtervolgingsploegen mochten hun medailles op gaan halen:

En Håvard Bøkko‏ had nog wel een goed advies voor Koen Verweij naar aanleiding van een tweet van voor de race:

Dit vinden wij een uitstekend idee:

Jorien ter Mors ging een stukje fietsen in Gangneung:

Voetbal was even niet meer de nummer 1 sport in Italië:

Sven Kramer wilde even wat laten weten:

Voor wie het niet kan lezen:

De minister is ook geland in Zuid-Korea:

Zo haal je goud en zo sta je op een pak cornflakes:

Tweede Kamer stemt referendum weg

De Tweede Kamer heeft donderdag het raadgevend referendum weggestemd. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie én oppositiepartij SGP steunen de afschaffing.

De rest van de oppositie is tegen en heeft zich fel verzet. Ook een referendum over de afschaffing zelf komt er niet meer. De complete oppositie inclusief de SGP had dit nog wel mogelijk willen maken.

Sinds het raadgevend referendum bestaat is het maar één keer in de praktijk gebracht. Dat was in 2016, toen een meerderheid tegen het Oekraïne-verdrag stemde. Er komt nog wel een referendum over de 'aftapwet', die de inlichtingendiensten meer mogelijkheden geeft om dataverkeer via de kabel te onderscheppen.

Tweede Kamer stemt referendum weg
Tweede Kamer stemt referendum weg (Foto: ANP)

Kabinetslid naar herdenking Armeense genocide

Nederland stuurt in april een kabinetslid naar de herdenking van de Armeense genocide in Armenië. Dat heeft minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken gezegd.

,,Met de aanwezigheid betoont het kabinet respect voor alle slachtoffers en nabestaanden van alle moordpartijen op minderheden", zei de minister. Het kabinet doet daarmee geen uitspraak of het een genocide was, benadrukte ze. Net als in het verleden blijft het kabinet spreken over ,,de kwestie van de Armeense genocide".

Ze reageerde daarmee op de oproep van Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie om een minister of staatssecretaris te af te vaardigen naar de herdenking. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt dit.

Tweede Kamer erkent genocide
Verder erkent de Tweede Kamer de genocide op de Armeniërs. Dat gebeurde niet eerder zo expliciet. Kaag zei dat het kabinet deze motie niet zal volgen omdat het niet bijdraagt aan een oplossing en verzoening tussen Armenië en Turkije.

In 1915, ten tijde van de Ottomaanse Rijk, werden honderdduizenden Armeniërs vermoord. De Turkse regering ontkent dat er sprake was van genocide.

Turkije riep vorige week de hoogste Nederlandse diplomaat in Turkije op het matje over het voornemen om de Armeense genocide expliciet te laten erkennen door de Tweede Kamer.

Kabinetslid naar herdenking Armeense genocide
Kabinetslid naar herdenking Armeense genocide (Foto: ANP)

Roda JC krijgt geen gelijk van rechter; Willem II in halve finale KNVB beker

Roda JC heeft een kort geding verloren tegen de KNVB om de uitschakeling in de KNVB Beker aan te vechten. De rechter gaf de bond gelijk.

Roda JC spande een zaak aan na de verloren kwartfinalewedstrijd na strafschoppen, nadat de wedstrijd in 2-2 was geëindigd. De Limburgers dachten in de 83ste minuut op voorsprong te komen, maar de treffer werd geannuleerd door de videoscheidsrechter die een handsbal van Mikhail Rosheuvel constateerde. Volgens de Limburgers was Willem II in de tussentijd in balbezit gekomen en had de treffer niet geannuleerd mogen worden.

Donderdagmiddag deed de rechter uitspraak en stelde de KNVB in het gelijk. Willem II staat hierdoor definitief in de halve finale van de KNVB Beker en Roda JC moeten ook nog de proceskosten van bijna vijfduizend euro betalen.

"De rechter oordeelt dat het wel of niet in balbezit komen van Willem II een feitelijke beslissing over een spelsituatie is. De scheidsrechter bepaalde dat de handsbal en het doelpunt in dezelfde aanvalssituatie plaatsvonden. Dat dit mogelijk een onjuiste beslissing is, doet niet ter zake, omdat het oordeel van de scheidsrechter in deze situatie bindend is", valt te lezen in het vonnis. "De rechter oordeelt dat de KNVB juist heeft gehandeld en de slotfase van de kwartfinale niet overgespeeld hoeft te worden. Dat betekent dat Willem II het in de halve finale opneemt tegen Feyenoord."

Tabaksindustrie niet verrast door besluit OM

De tabaksindustrie ziet haar standpunt bevestigd dat de grote tabaksfabrikanten zich aan alle wetten houden. "Het besluit van het OM is in lijn met wat wij steeds hebben gezegd. We hadden dan ook veel vertrouwen in de afloop van de zaak", zo reageert directeur Jan Hein Sträter van branchevereniging VSK op de beslissing van justitie om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen.

Dat advocaat Bénédicte Ficq met een gang naar het gerechtshof alsnog vervolging wil afdwingen "is aan haar", zegt Sträter. "We zullen het afwachten."

Ook British American Tobacco (BAT) en Philip Morris hebben "met instemming kennisgenomen" van het besluit van het OM. "Onze producten voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving en worden op volledig legale wijze op de markt gebracht", laat de Nederlandse tak van BAT weten. Het bedrijf produceert sigarettenmerken als Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall en Rothmans.

"Rookloze alternatieven"

Philip Morris benadrukt in een reactie dat de toekomst wat het bedrijf betreft "rookvrij" moet zijn. Onder die term verstaat het bedrijf echter niet hetzelfde als gezondheidsorganisaties. Philip Morris zet tegenwoordig in op "rookloze alternatieven", zoals elektronische sigaretten die tabak verwarmen, maar niet verbranden. Daar zitten ook stoffen in die schadelijk voor de gezondheid zijn, maar de fabrikant claimt dat ze minder ongezond zijn dan traditionele sigaretten. Onder meer het RIVM onderzoekt nog of die bewering klopt, organisaties als het Longfonds zijn sceptisch.

Japan Tobacco International, onder meer bekend van Camel en Winston, noemt de beslissing van justitie "een bevestiging van wat wij al eerder hebben vermeld".

Tabaksindustrie niet verrast door besluit OM
Tabaksindustrie niet verrast door besluit OM (Foto: ANP)

Trump steunt minimumleeftijd voor wapens

Donald Trump heeft zich op Twitter uitgesproken voor een minimumleeftijd van 21 jaar voor de aanschaf van wapens. Trump lijkt zich actiever te willen opstellen bij het beheersen van het wapenbezit in het land.

Hij had met nabestaanden en bekenden gesproken van de slachtoffers van de moordpartij afgelopen week op een middelbare school in Florida. Daar schoot een verwarde jonge ex-scholier zeventien mensen dood.

Eerder sprak Trump zich uit tegen 'bumpstocks', een apparaat dat van bepaalde vuurwapens automatische geweren maakt . Trump is naar eigen zeggen ook voor het bewapenen van leraren op scholen. Hij prees daarnaast de National Rifle Association als een groep "geweldige mensen en geweldige Amerikaanse patriotten die van het land houden en het goede doen". De NRA is een machtige lobby die juist tegenstander is van beperkingen op wapenbezit. Volgens deze lobby garandeert de grondwet burgers het bezit van wapens.

De baas van de NRA, Wayne LaPierre, heeft donderdag betoogd dat de anti-wapenlobby de schietpartij in Florida aangrijpt om de eigen agenda te bevorderen. Die lobby haat volgens LaPierre individuele vrijheid. Dat scholen het doelwit van verwarde schutters zijn, komt volgens hem omdat er op scholen nooit wapens zijn.

Trump steunt minimumleeftijd voor wapens
Trump steunt minimumleeftijd voor wapens (Foto: ANP)

Politiebureau Hoofddorp ontruimd om explosief

Het politiebureau in Hoofddorp is donderdag korte tijd ontruimd geweest nadat iemand met een explosief het bureau binnen kwam. Niet met terroristische bedoelingen overigens; het bleek te gaan om oude handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief afgevoerd.

Degene die de granaat binnenbracht, had hem gekregen van iemand anders en had het ding al een tijdje in bezit, zegt een woordvoerder van de politie. "Hij kwam hem brengen omdat hij dacht: wat moet ik ermee."

Politiebureau ontruimd om oude munitie
Politiebureau ontruimd om oude munitie (Foto: ANP)

'Inter wil na De Vrij ook Strootman'

Internazionale hoopt zich te kunnen versterken met Stefan de Vrij, maar wil ook Kevin Strootman aan de selectie toevoegen.

Het seizoen is nog lang niet ten einde, maar Internazionale is alvast bezig met volgend seizoen. De ploeg wil meerdere versterkingen halen en volgens diverse Italiaanse media denkt Inter daarbij aan Kevin Strootman.

Luciano Spalletti, die momenteel trainer is van Internazionale, werkte met Strootman samen bij AS Roma en is gecharmeerd van de middenvelder. De Italiaan wil Strootman komende zomer overnemen van AS Roma en Internazionale is bereid 32 miljoen euro te betalen voor zijn diensten.

Strootman moet bij Internazionale teamgenoot worden van De Vrij, die naar alle waarschijnlijkheid Lazio achter zich laat voor de ploeg uit Milaan. De verdediger is in bezit van een aflopend contract en heeft laten weten dat hij wil vertrekken.

Klśbo gaat toch niet voor vierde goud: "Ik ben moe"

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo laat de Olympische Spelen voor wat ze zijn en gaat naar huis. De 21-jarige Noor trok naar Pyeongchang als een van de grote favorieten om dé koning van de Spelen te worden en dat heeft hij ongeveer waargemaakt.

Klæbo, dit seizoen de nieuwe superster in het langlaufen, won goud op de individuele sprint, de teamsprint en de estafette. Op de skiatlon lukte het niet en de 15 kilometer vrije stijl liet hij zoals vooraf al te verwachten was liggen, maar de 50 kilometer massastart in klassieke stijl stond nog op het lijstje.

Het leek erop dat Klæbo zaterdag voor zijn vierde gouden medaille ging, maar hij heeft nu toch besloten dat maar niet te doen. "Ik heb niet goed geslapen en ik ben moe. Het is verstandiger en eerlijker om mijn plaats op dit onderdeel af te staan aan een meer gemotiveerde en fittere teamgenoot", aldus Klæbo.

"Deze Spelen zijn voor mij ongelooflijk geweest. Ik kwam hier voor een gouden medaille en ik heb er drie, wat wil ik nog meer?", vraagt hij zich af. "Genoeg is genoeg, heeft hij besloten", verklaarde coach Tor Arne Hetland ook nog. Klæbo wordt vervangen door Emil Iversen en zal zelf gaan proberen om als jongste langlaufer ooit de eindzege in de World Cup te pakken.

Maritieme sector tekent voor duurzame toekomst

Alle partijen in de maritieme sector gaan nog meer samenwerken om innovatiever te worden en sneller over te schakelen naar schonere brandstoffen. Hiervoor tekenden minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en vertegenwoordigers uit de sector vandaag het Werkprogramma Maritieme Strategie. Deze strategie vormt de blauwdruk waarmee rederijen, zee- en binnenvaartschippers, havens, en betrokken overheden de komende drie jaar de uitdagingen voor verduurzaming, innovatie en cybersecurity gaan oppakken.

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘De sector is sterk. Mede door onze historie, maar vooral ook door ons innovatief vermogen staan we bovenin alle internationale lijstjes. We waren één van de eersten, we zijn één van de grootsten, we zijn zeker één van de besten. De maritieme sector is onderweg naar een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin schepen op schone energie varen, autonoom en digitaal. Een tijdperk waarin fossiele brand- en grondstoffen verleden tijd zijn.’

Duurzame sector
De vaart is een belangrijk alternatief voor vervoer over de weg, want schepen stoten per ton vracht veel minder CO2, stikstof en fijnstof uit dan vrachtwagens. Zo kan het een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. In het vandaag verschenen rapport ‘De feiten op een rij’ van CE Delft, staat dat de vaart nog steeds een van de duurzaamste vrachtvervoersopties is. Het vervoeren van een ton vracht per binnenschip kan wel twee tot ruim twaalf keer minder CO2 uitstoten dan vervoer van hetzelfde gewicht per vrachtwagen. Het verschil met bestelbusjes is zelfs nog groter.

Om de klimaatdoelen te halen, zal de maritieme sector nog meer moeten gaan inzetten op schonere scheepsmotoren en duurzamere brandstoffen. De binnenvaart moet in 2030 een CO2-besparing van 49 procent laten zien en in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn. Ook de zeehavens staan voor een uitdaging, omdat alleen al de haven van Rotterdam verantwoordelijk is voor een kleine twintig procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Het werkprogramma wordt de komende maanden uitgewerkt tot bijna 30 concrete projecten die de sector gaan vergroenen.

Innovatie
De sector gaat het emissievoordeel ten opzichte van het wegvervoer verder uitbouwen door te investeren in nieuwe scheepsmotoren en nieuwe technieken om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Dit kan variëren van reiniging en reductie van uitlaatgassen tot aan het installeren van elektromotoren op de schroefas van schepen. Het meest innovatief zijn de autonoom varende schepen, en volledig elektrisch aangedreven schepen. Door het Nederlandse Port-Liner project zal in augustus 2018 het eerste volledig elektrische binnenvaartschip te water gaan. De zeehavens gaan werken aan CO2-afvang en -opslag en ze gaan restwarmte van industriële processen beter benutten.

'Brexit ontketent brexodus'

Steeds minder EU-burgers van buiten het Verenigd Koninkrijk vestigen zich daar. Er gaan nog wel meer Europeanen wonen in Groot-Brittannië dan er vertrekken, maar het verschil krimpt heel snel volgens Britse media, die over een brexodus (uittocht van Europeanen) spreken.

In 2017 zijn 220.000 mensen uit de rest van de EU in het land komen werken of werk komen zoeken, en er zijn 130.000 Europeanen vertrokken. Het verschil tussen de twee aantallen is in vijf jaar tijd niet zo klein geweest. Het aantal Europeanen dat naar Groot-Brittannië is gekomen was 47.000 lager dan in de twaalf maanden ervoor. Het aantal mensen uit de EU dat Groot-Brittannië de rug heeft toegekeerd, was in 2017 juist het hoogste sinds de crisis van 2008. Britse media voorzien dat deze trend doorzet en dat de 'brexodus' is begonnen.

De media baseren zich op de laatste officiële cijfers over immigratie en emigratie. Die hebben betrekking op de twaalf maanden voor september 2017. De immigratie van buiten de EU blijft ondertussen stijgen. Uit de rest van de wereld kwamen 285.000 mensen naar Groot-Brittannië en vertrokken er 80.000. Ook zijn er meer dan 70.000 Britten teruggekeerd en daar stond het vertrek van 125.000 Britten tegenover. Over het algemeen zijn er in 2017 nog altijd bijna een kwart miljoen mensen meer die zich in het land vestigen dan er zijn weggegaan. Dit is veel meer dan het streefgetal van de conservatieve regering: maximaal 100.000 mensen per jaar erbij.

'Brexit ontketent brexodus'
'Brexit ontketent brexodus' (Foto: ANP)

'OM vervolgt GeenStijl om seksvideo Paay'

Het Openbaar Ministerie vervolgt GeenStijl voor het doorplaatsen van een seksfilmpje van Patricia Paay. Dat zegt het medium op zijn website. Het Openbaar Ministerie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

"Was nogal wat om te doen vorig jaar", schrijft GeenStijl. "En heel Holland pieste in de broek van het lachen. Maar het is nu allemaal de schuld van GeenStijl. Enfin. We houden het niet droog hier, en zijn reuze benieuwd hoe dit potje juridisch verpissen gaat eindigen."

In de video is te zien is hoe Paay plasseks heeft. Na de publicatie van GeenStijl werd het filmpje veelvuldig gedeeld op social media.

Paay deed aangifte tegen de websites GeenStijl en Dumpert voor het doorplaatsen van de video. De advocaat die haar in deze zaak bijstond was ook niet bereikbaar voor commentaar.

'OM vervolgt GeenStijl om seksvideo Paay'
'OM vervolgt GeenStijl om seksvideo Paay' (Foto: BuzzE)

VS en Zweden naar curlingfinale, unicum voor Canada

Zweden en Amerika zullen zaterdag allebei voor het eerst in de finale staan van het olympische curlingtoernooi bij de mannen. De Amerikaanse mannen van skip John Shuster zorgden voor een verrassing door Canada te verslaan met 5-3. Zweden boekte een eenvoudige zege op Zwitserland; 9-3.

Amerika en Canada gingen lang gelijk op en het stond na zeven ends 2-2. In het achtste end maakte de Canadese skip Kevin Koe echter een cruciale fout door de laatste steen veel te kort te spelen, waardoor Amerika twee punten wist te scoren. Die achterstand wist Canada in de laatste twee ends niet meer goed te maken en ze dompelden het eigen land daarmee in rouw. 

Zweden had een relatief makkelijke halve finale tegen Zwitserland. Het team van Nikilas Edin nam in het vierde end al een ruime 6-1 voorsprong na een score van vier stenen en hield deze voorsprong in stand. In het achtste end besloot het team van de Zwitserse skip Benoit Schwarz bij een 9-3 achterstand de handdoek in de ring te gooien, waardoor Zweden naar de finale gaat.

Het niet behalen van de finale betekent een unicum voor Canada. Sinds de herintroductie van curling op de Spelen in 1998 wisten de Canadezen bij de mannen altijd de finale te bereiken. Voor de dames verliep het toernooi nog dramatischer, aangezien zij de poulefase niet eens wisten door te komen.

'DDoS-aanvallen banken tegen te houden'

DDoS-aanvallen op vitale bedrijven en diensten, zoals banken of de Belastingdienst, kunnen op simpele wijze grotendeels worden tegengehouden. Dat stelt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX).

Volgens het internetknooppunt zouden bedrijven en Nederlandse providers direct aan elkaar verbonden kunnen worden op een gezamenlijk netwerk, parallel aan het publieke internet. Door vitale bedrijven rechtstreeks aan de Nederlandse internetproviders te koppelen, blijven hun vitale diensten beschikbaar voor Nederlandse gebruikers bij een aanval vanaf het publieke internet.

Bij een DDoS-aanval gebruikt iemand een netwerk van geïnfecteerde computers om dataverzoekjes naar een website te sturen. Die wordt daardoor overspoeld en is dan voor niemand meer bereikbaar.

Bij zo'n aanval via buitenlandse computers op een vitale dienst kan de verbinding naar het publieke internet worden afgesloten, zo stelt AMS-IX dus. De diensten blijven dan voor Nederlandse gebruikers wel beschikbaar in het kleinere netwerk.

Een DDoS-aanval vanaf Nederlandse computers zal veel minder erg zijn dan een internationale, geeft technisch directeur Henk Steenman van AMS-IX aan. Ook kan het extreme verkeer worden uitgefilterd. "Bovendien zijn de daders dan veel makkelijker op te sporen."De oplossing is volgens AMS-IX relatief goedkoop en snel uit te voeren.

'DDoS-aanvallen banken tegen te houden'
'DDoS-aanvallen banken tegen te houden' (Foto: BuzzT)

Dolberg: "Ik moet het stap voor stap bekijken"

Kasper Dolberg werkt hard aan zijn herstel, maar de aanvaller kan niet beloven wanneer hij volledig hersteld is van zijn blessure.

Voor de winterstop raakte Dolberg geblesseerd tegen Willem II. Zijn blessure leek mee te vallen, maar na verder onderzoek bleek er meer aan de hand te zijn dan verwacht. "In eerste instantie werd er gedacht dat mijn voet oké was en dat het gewoon wat rust nodig had", vertelt hij op de clubsite van Ajax. "In de dagen erna voelde ik dat het niet beter werd. Toen heb ik contact gehad met de arts in Nederland. Hier hebben ze foto’s gemaakt en toen bleek dat ik een paar bandjes in mijn rechtervoet had gescheurd."

Hierdoor kon Dolberg niet op het veld trainen, maar moest hij aan de slag in het krachthonk. "Het waren 6 lange weken. Steeds dezelfde oefeningen, het werd een beetje saai. Ik moest mijn linkerbeen blijven trainen zodat die geen achterstand zou oplopen. Daarnaast heb ik veel krachttraining gedaan en mijn bovenlichaam getraind."

Hij had geen tijd om het rustig aan te doen. "Om eerlijk te zijn, was ik tijdens mijn blessure vaker op de club dan toen ik fit was. Ik trainde 2 keer per dag. Ik heb dus niet verveeld thuisgezeten. Dit is mijn eerste serieuze blessure. Ik ben er voor het eerst langer dan 3 weken uit geweest. Tijdens mijn revalidatie besefte ik steeds meer hoe leuk het is om te voetballen."

Dolberg hoopt snel weer te kunnen spelen. "Ik moet het stap voor stap bekijken. Het is lastig om te zeggen wanneer ik weer in de ArenA sta, dat hangt ervan af hoe mijn voet reageert. Het gips is er nu af en het voelt heel goed. Mijn enkel en tenen zijn nog niet zo sterk als voor de blessure. De focus ligt nu eerst op het terugkrijgen van de spierkracht in mijn been", aldus Dolberg.

Van Ginkel maakt progressie bij PSV

PSV neemt het komend weekend op tegen Feyenoord en doet dit mogelijk met Marco van Ginkel, die op de weg terug is van een blessure.

Van Ginkel moest de afgelopen wedstrijden aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure. Phillip Cocu hoopt dat zijn aanvoerder op tijd fit is voor het duel met Feyenoord en houdt een plekje voor hem vrij in de wedstrijdselectie.

"Op dit moment ziet het er goed uit, maar we moeten de komende trainingen nog even afwachten. Zaterdag kunnen we waarschijnlijk pas de knoop doorhakken", vertelt de trainer van PSV in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Luuk de Jong moest de training van woensdag laten schieten. Dinsdag kreeg hij een 'tikkie' op de training, waardoor hij woensdag niet op het trainingsveld stond. Cocu verwacht echter dat De Jong gewoon fit is voor het duel met Feyenoord. Het is nog de vraag of Cocu kan beschikken over Hirving Lozano. De club vecht de schorsing van drie duels aan en Lozano verschijnt donderdagavond voor de tuchtcommissie.

Aanslag op ambassade VS in Montenegro

Een 43-jarige Serviër zou een explosief hebben gegooid naar de Amerikaanse ambassade in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica en vervolgens zichzelf hebben opgeblazen. Dat gebeurde in de nacht woensdag op donderdag.

Lokale media berichtten donderdag over de identiteit van de man op basis van informatie van de politie. Het gaat waarschijnlijk om een handgranaat die naar de diplomatieke post werd gegooid.

Volgens een fotograaf van Reuters is er geen zichtbare schade. De ambassade heeft Amerikaanse burgers gewaarschuwd tot nader bericht weg te blijven.

Aanslag op ambassade VS in Montenegro
Aanslag op ambassade VS in Montenegro (Foto: ANP)

D66: extra geld naar EU niet uit te sluiten

Het kabinet wil niet dat er extra geld naar de Europese Unie gaat. Maar het kan uiteindelijk toch gaan gebeuren, zegt coalitiepartner D66.

De inzet is dat er geen extra geld gaat naar de Europese meerjarenbegroting - waarin een financieel gat komt door het vertrek van de Britten - en dat de EU extra taken op zich neemt. Het doel is dat dit met ,,gesloten beurzen" gebeurt, zei D66'er Kees Verhoeven in de Tweede Kamer.

Maar Verhoeven wil geen loze beloftes doen. Hij kan niet ,,uitsluiten" dat er toch meer geld naar de EU gaat. Volgens hem staan de vier coalitiepartijen hier hetzelfde in. ,,D66 is wel duidelijker dan de andere coalitiepartijen", oordeelde Martin van Rooijen (50PLUS).

De Europese Commissie komt binnenkort met voorstellen voor de begroting voor de periode 2021-2027. De onderhandelingen daarover zullen vele maanden duren.

D66: extra geld naar EU niet uit te sluiten
D66: extra geld naar EU niet uit te sluiten (Foto: ANP)

Viviani klopt Van Poppel in Abu Dhabi

Elia Viviani heeft de tweede etappe van de Abu Dhabi Tour gewonnen. In een vlakke etappe van 154 kilometer, van Yas Mall naar Yas Beach, was de Italiaan van Quick-Step Floors in de massasprint te snel voor Danny van Poppel. Viviani neemt ook de leiderstrui over van Kristoff, die de eerste etappe had gewonnen.

Net zoals in de eerste etappe zou al direct na de start een kopgroep vormen: Planet (Team Novo Nordisk), Joey Rosskopf (BMC), Alexander Porsev (Gazprom-RusVelo), Alessandro Tonelli (Bardiani - CSF) en Jaco Venter (Dimension Data) kregen de ruimte van het peloton en zouden meer dan drie minuten bij elkaar fietsen.

Met nog vijftig kilometer te gaan zou de kopgroep weer worden ingerekend door het peloton. Kort nadat ze werden ingelopen zou het peloton in meerdere groepen uiteenvallen door de strakke wind. Klassementsleider Kristoff en Viviani waren in eerste instantie niet mee in de eerste groep, net zoals Tom Dumoulin. De Nederlander van Sunweb kwam kort voordat het in waaiers werd getrokken ten val. Hij zou daarbij niet al te veel schade oplopen, maar moest toch in de achtervolging. Alejandro Valverde zou zich wel in de eerste waaier bevinden en zou bij de laatste tussensprint drie bonificatieseconden pakken.

Met nog vijftien kilometer te gaan zou de twee grote groepen bij elkaar komen, met daarbij alle belangrijke namen. In de finale bleef de wedstrijd gesloten, waardoor het peloton zich op kon gaan maken voor de sprint. LottoNL-Jumbo kwam met nog drie kilometer op kop van het peloton. Op één kilometer van de finishlijn nam Quick-Step Floors het over van de Nederlandse ploeg. Viviani sprintte makkelijk naar zijn vijfde zege van het seizoen. Van Poppel werd nog tweede, Voor de Duitser Pascal Ackermann.

'Groot alarm na poederbrief Harry en Meghan'

De Britse autoriteiten hebben een poederbrief onderschept die was bestemd voor prins Harry en zijn verloofde Meghan Markle. Uit onderzoek bleek dat het witte poeder ongevaarlijk was, bericht de krant Evening Standard.

De brief was eerder deze maand naar Kensington Palace gestuurd, maar bereikte het stel niet. In het paleis gingen na de ontdekking alle alarmbellen af omdat mogelijk sprake was van antrax. Specialisten snelden toe om het materiaal te analyseren. De politie onderzoekt of er een verband is met een andere poederbrief, die voor minister Amber Rudd (Binnenlandse Zaken) was bedoeld. Ook dat witte poeder bleek ongevaarlijk.

Harry (33) en Meghan (36) trouwen in mei. Markle is formeel nog geen lid van de koninklijke familie, maar wordt nu vermoedelijk al 24 uur per dag beveiligd. Een speciaal team van de hoofdstedelijke politie waakt over de koninklijke verloofde.

'Groot alarm na poederbrief Harry en Meghan'
'Groot alarm na poederbrief Harry en Meghan' (Foto: ANP)

Sensatie in biatlonestafette met Wit-Russisch goud

De biatlonestafette bij de vrouwen heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang voor een ware sensatie gezorgd. Niet een van de favoriete landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Noorwegen of Italië, ging er met de winst vandoor, maar Wit-Rusland pakte het goud.

De Italiaanse startloopster Lisa Vittozzi maakte indruk: ze had slechts één extra patroon nodig en pakte een kleine voorsprong op de Amerikaanse Susan Dunklee. Op twintig seconden volgde Paulina Fialkova uit Slowakije, die in de gemengde estafette een dramatisch optreden kende met maar liefst elf missers in zestien schoten.

Noorwegen volgde, maar het drama was er voor Duitsland: Franziska Preuss kende grote problemen op de schietbaan en daar bovenop leek nog een diskwalificatie te volgen voor de favorieten. Preuss dacht een schot gemist te hebben en laadde dus een extra patroon, maar zag dat ze toch vijf keer geraakt had. Ze wilde het extra patroon er weer uit halen, maar dat ging niet goed en dus ging Preuss met een geladen wapen onderweg, wat directe diskwalificatie oplevert - uiteindelijk was daar toch geen sprake van, want het extra patroon was wél uit het geweer gekomen.

Wind en sneeuw
De sneeuw en wind zorgde voor problemen op de schietbaan, waar de Italiaanse Dorothea Wierer de leiding nam na twee schietbeurten, ondanks twee strafronden. De Finse Kaisa Mäkärainen schoot prima en langlaufde razendsnel, waardoor ze Wierer in de slotronde voorbij kon om zo als eerste te wisselen, vijftien seconden voor Wierer, Anastasia Kuzmina (Slowakije) en Clare Egan (VS). 

Bij de groep van derde atletes was het Dzinara Alimbekava die grote indruk maakte. De 22-jarige schoot bijna perfect en bracht Wit-Rusland zeer verrassend naar de leiding, met wereldtopper Darya Domracheva nog als slotloopster. Het was sowieso een knotsgekke wedstrijd, want niet de grote landen, maar Krystyna Guzik (Polen) en Terezia Poliakova (Slowakije) volgden.

Alimbekava had het op de ski's wel lastig en wisselde uiteindelijk als vierde op Domracheva, zeventien seconden achter Guzik en de leidende Poolse ploeg. Justine Braisaz gaf namens Frankrijk op acht seconden over aan slotloopster Anaïs Bescond, kort gevolgd door de op Federica Sanfilippo wisselende Italiaanse Nicole Gontier.

Sensatie(s) in de maak
Domracheva begon foutloos en bracht Wit-Rusland zo weer aan kop, op ruim tien seconden gevolgd door Bescond, Weronika Nowakowska (Polen), Ivona Fialkova (Slowakije) en Sanfilippo. Bij de tweede schietbeurt schoot Domracheva drie keer mis, maar de drie extra patronen gingen allemaal raak en dus mocht de bloedsnelle langlaufsters de slotronde in op weg naar mogelijk goud.

Bescond volgde op gepaste afstand, met plotseling Hanna Öberg uit Zweden achter zich, die wederom een geweldige wedstrijd kende. Maar liefst vier landen zaten daar ook maar kort achter, dus het lag nog behoorlijk open in de strijd om eremetaal. Die achtervolgende landen kwamen er niet meer bij en Öberg liet Bescond achter zich, waardoor Zweden het zilver pakte. 

De grote sensatie kwam daar echter voor: Domracheva kwam niet in problemen en Wit-Rusland, met naast Alimbekava en Domracheva ook nog Nadezhda Skardino en Iryna Kryuko, pakte het zeer verrassende goud.

Domracheva met een lomp grote vlag....(Pro Shots/Action Images)
Domracheva met een lomp grote vlag....(Pro Shots/Action Images)

...en weg is de vlag (Pro Shots/Action Images)
...en weg is de vlag (Pro Shots/Action Images)

Outsiders Hongarije winnen aflossing, Zuid-Korea in rouw

Hongarije heeft verrassend het goud veroverd op de aflossing bij het shorttrack. Op de ijsbaan in Pyeongchang waren Shaoang Liu, Shaolin Liu, Viktor Knoch en Csaba Burjan de sterkste in de finale, waarbij met 6.31,971 ook nog eens een olympisch record werd bevestigd.

Het werd een snelle race, waarbij het tempo alleen maar werd opgevoerd toen halverwege de Zuid-Koreanen zonder aanleiding onderuit gingen. De Koreanen kwamen op een halve ronde achterstand, probeerden de aansluiting nog te vinden, maar moesten zich tevreden stellen zonder medaille. Daarbij werd het publiek, dat bij dit onderdeel op een gouden medaille hadden gerekend, in rouw gedompeld.

Vooraan nam Canada het initiatief, maar konden het hoge tempo zelf niet volhouden. Hongarije kwam in de slotfase langszij en wist China nog knap achter zich te houden. Het moegestreden Canada kwam op de derde plaats binnen.

Prachtig goud voor Schulting op 1.000 meter

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft op een fantastische wijze goud veroverd op de 1.000 meter bij het shorttrack. De Nederlandse nam resoluut de leiding in de finale, bouwde het tempo knap op en reed souverein naar het goud. Voor haar was het haar tweede medaille, na het eerdere ongelooflijke brons op de aflossing.

Schulting had al knap de finale bereikt op deze afstand en in de finale ging ze vol voor de medailles.Het grootste deel van de race reed ze al aan de leiding en wist het tempo langzamerhand steeds verder op te bouwen. Niemand wist haar van achteren nog te bedreigen, mede doordat de twee Koreaansen A-lang Kim en Min-jeong Choi elkaar vanuit inmiddels kansloze positie onderuit kegelden

Zilver ging achter Schulting naar de Canadese Kim Boutin, die haar derde medaille van het toernooi pakte. Het brons ging naar de Italiaanse Adriana Fontana.

500 meter prooi voor Wu in WR, Breeuwsma zevende

Dajing Wu heeft op overtuigende wijze de 500 meter gewonnen bij het shorttrack op de Olympische Spelen. De Chinees kwam direct op kop in de finale, gaf vol gas, en finishte met 39,584 in een nieuw wereldrecord. Het zilver en brons gingen naar Zuid-Korea met Deaheon Hwang en Hyojun Lim op respectabele afstand op plaats twee en drie.

In de kwartfinale had Wu overigens het wereldrecord ook al gebroken. Hij werd daarbij de tweede man onder de veertig seconden en verbeterde het wereldrecord naar 39,800. 

Daan Breeuwsma, die eerder gelukkig de halve finale haalde, maar daarin werd uitgeschakeld, werd in de B-finale derde en eindigde daarmee op de zevende plaats. Eerder werd Dylan Hoogerwerf in de kwartfinale al uitgeschakeld.

Duitsers in doodsaaie wedstrijd eindelijk naar olympisch teamgoud noordse combinatie

De strijd om de laatste gouden medaille in de noordse combinatie op de Spelen in Pyeongchang lijkt tussen vier landen te gaan. Donderdagochtend werd het schansspringen voor de landenwedstrijd gehouden en Oostenrijk nam daar de leiding.

Mario Seidl, Bernhard Gruber, Lukas Klapfer en Wilhelm Denifl sprongen een voorsprong van zes seconden op het zwaar favoriete Duitse kwartet bij elkaar. Negentien seconden na Oostenrijk zal Japan beginnen aan de 4x5 kilometer langlaufen, terwijl het tot nu toe enorm tegenvallende Noorwegen op 27 seconden staat.

Op 1:09 volgt Frankrijk, zo'n vijftig seconden later gevolgd door Tsjechië en de sterk langlaufende Finnen. Die zullen echter moeten hopen dat het tempo voorin niet de hoogte in gaat, om nog enige kans te kunnen maken op een medaille.

Om 11.20 uur gaat het langlaufen van start.

Update 12.10 uur
De Duitse startloper Vinzenz Geiger had Denifl snel te pakken, terwijl de Noor Jan Schmid daarachter al snel bij de mindere langlaufer Yoshito Watabe aansloot. Op het moment dat Schmid en Watabe de aansluiting met het leidende duo vonden ging Geiger er vandoor, waardoor Duitsland bij de eerste wissel alvast dik tien seconden voorsprong had op Oostenrijk en Noorwegen - Watabe moest de twee laten gaan.

De volgende Duitser, Fabian Riessle, trok het gat volledig open, vooral ook doordat Lukas Klapfer (Oostenrijk), Hideaki Nagai (Japan) en Espen Andersen (Noorwegen) wel snapten dat het kansloos was om te proberen de aansluiting te vinden. Klapfer viel in de slotfase nog aan en kon Nagai lossen, maar dat alles gebeurde wel op al een kleine 40-45 seconden achter Riessle, die het stokje aan Eric Frenzel overgaf.

Frenzel hield het gat prima in stand en voegde er nog zo'n tien seconden aan toe, terwijl Bernhard Gruber namens Oostenrijk een paar seconden vast kon houden tegenover de Noor Jarl Magnus Riiber. Japan was definitief gezien: Go Yamamoto, de zwakste schakel in het team, wisselde een minuut achter Riiber, waarmee de medaillewinnaars in principe bekend waren, alleen de volgorde op de plekken twee en drie nog niet.

Johannes Rydzek kwam als Duitse slotloper in actie, Mario Seidl nam het ver daarachter namens Oostenrijk op tegen de Noor Jørgen Gråbak. De Noor is een aanzienlijk sterkere langlaufer dan Seidl en wat een ieder aan zag komen gebeurde dan ook: Gråbak viel aan en sloeg een gat, waarmee de Noren het zilver pakten, voor Oostenrijk.

Het was voor Duitsland, al jaren enorm dominant in de sport, opvallend genoeg pas de eerste keer dat de teamwedstrijd gewonnen werd sinds Calgary 1988.

Frenzel stuurt slotloper Rydzek op weg (Pro Shots/Action Images)
Frenzel stuurt slotloper Rydzek op weg (Pro Shots/Action Images)

Amsterdamse topambtenaar Ait-Taleb vervolgd

De voormalige Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb wordt vervolgd. De 34-jarige vrouw werkte als programmamanager voor het team radicalisering en polarisatie en wordt verdacht van valsheid in geschrifte met facturen, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Naast Ait-Taleb gaat het OM ook een 36-jarige man vervolgen. Aan deze persoon heeft zij volgens de gemeente diverse opdrachten gegund terwijl ze met hem een privérelatie had. Ze had haar leidinggevenden hiervan niet op de hoogte had gebracht. Het gemeentelijke Bureau Integriteit stelde al vast dat Ait-Taleb zich hierdoor schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling, zo bleek eerder deze week.

Uit dat onderzoek bleek ook dat er onduidelijkheid was rondom facturen waar de topambtenaar verantwoordelijkheid voor droeg. Bureau Integriteit constateerde dat er sprake was van niet gespecificeerde facturen, niet volledige leveringen, dubbele betalingen, facturatie tijdens vakantie en facturatie tijdens andere opdrachten. De gemeente vermoedt dat er meer is betaald dan dat er is geleverd. In totaal is er ongeveer 300.000 euro betaald.

Bodemprocedure

Ait-Taleb kreeg afgelopen zomer strafontslag. Ze heeft dit aangevochten in een bodemprocedure. Zelf ontkent ze dat ze een relatie had met de persoon die klussen deed voor haar afdeling. Ze ging naar eigen zeggen pas privé met hem om nadat hem de opdracht was verleend. Hoewel daarbij wel werd geflirt, kwam het nooit tot een relatie.

Naar verwachting is er in mei of juni een regiezitting op de rechtbank over deze zaak.

Amsterdamse topambtenaar Ait-Taleb vervolgd
Amsterdamse topambtenaar Ait-Taleb vervolgd (Foto: ANP)

Tabaksindustrie niet strafrechtelijk vervolgd

De tabaksindustrie wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten. "Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daaraan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet- en regelgeving", staat in een toelichting.

Een strafrechtelijke vervolging zou wereldwijd uniek zijn geweest. Voor zover bekend liepen de fabrikanten uit de tabakswereld niet eerder de kans om daadwerkelijk in de gevangenis te komen als de rechter ze schuldig zou achten.

Advocaat Bénédicte Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrift. De afgelopen tijd sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen de tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra.

Toegestaan
Volgens de advocaat vergiftigt de tabaksindustrie de consument willens en wetens. Honderden toevoegingen maken de sigaret extra verslavend, aldus de aangifte. Daardoor raakt de beginnende roker snel verslaafd en komt de gevorderde er niet of nauwelijks meer vanaf. Dat maakt volgens Ficq dat de tabaksindustrie "een misdadig oogmerk" heeft.

"Zolang producenten voldoen aan de eisen die de Europese Tabaksproductenrichtlijn op dit punt stelt, is het de tabaksproducenten toegestaan additieven of ventilatiegaatjes aan tabaksproducten toe te voegen. Er is niet gebleken dat de tabaksproducenten hiermee in strijd handelen met de Europese Tabaksproductenrichtlijn en nationale regelgeving", licht het OM toe. Volgens het OM valt gezondheidsschade door sigaretten de tabaksindustrie niet rechtstreeks aan te rekenen. Daarom is er volgens justitie geen grond voor vervolging voor de aangifte van zware mishandeling.

Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Tabaksindustrie niet strafrechtelijk vervolgd
Tabaksindustrie niet strafrechtelijk vervolgd (Foto: ANP)

No Surrender-baas Henk Kuipers langer vast

Henk Kuipers, voorman van motorclub No Surrender, blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank Noord-Nederland heeft de voorlopige hechtenis van de 53-jarige verdachte met dertig dagen verlengd. Kuipers werd begin december aangehouden in zijn woning in Emmen.

Kuipers wordt verdacht van onder meer afpersing van bijna een miljoen euro, zware mishandelingen, diefstal met geweld en het vervalsen van een loonstrookje. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werkte hij als een soort incassobureau, met bedreigingen in clubkleren.

Het OM onderzoekt de mogelijkheden om No Surrender te verbieden.

No Surrender-baas Henk Kuipers langer vast
No Surrender-baas Henk Kuipers langer vast (Foto: ANP)

Armoe thuis dreef Holleeder criminaliteit in

Willem Holleeder is de criminaliteit in gegaan omdat hij opgroeide in een gezin waar onvoldoende geld was. Dat zei 'De Neus' donderdagmorgen bij de start van de achtste dag van zijn strafproces in de gerechtsbunker in Osdorp.

"Ik kom uit de Jordaan. Toen ik klein was, liep ik met gaten in mijn schoenen. Ik zat met natte voeten op school. Als er normaal geld was geweest, dan had ik een normaal leven kunnen leiden. Nu niet", zo antwoordde Holleeder op vragen van het Openbaar Ministerie (OM). Hij voegde daaraan toe zich "geen slachtoffer" van zijn afkomst te voelen. "Ik heb mijn eigen keuzes gemaakt."

Holleeder wordt donderdag ondervraagd door de aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher. Zij nemen hem onder vuur over de verklaringen die hij in de aanloop naar zijn strafzaak zelf aflegde. Eerder stelde de rechtbank hem daarover vragen.

In het eerste deel van de ondervraging herhaalde Holleeder dat hij na de Heinekenontvoering bezig is geweest legaal geld te gaan verdienen. "Ik heb daarna geen misdaden meer begaan, alleen geld witgewassen."

Het OM vervolgt hem vanwege de verdenking dat hij opdracht heeft gegeven voor een reeks liquidaties.

Armoe thuis dreef Holleeder criminaliteit in
Armoe thuis dreef Holleeder criminaliteit in (Foto: ANP)

'Voor het eerst minder smartphones verkocht'

Het aantal verkochte smartphones is voor het eerst in de geschiedenis gedaald. Dat zegt onderzoeksbureau Gartner. In de laatste drie maanden van vorig jaar gingen er wereldwijd bijna 408 miljoen stuks over de toonbank. Dat is 5,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het is de eerste daling sinds Gartner in 2004 begon met het bijhouden van de smartphoneverkoop. De onderzoekers zien twee oorzaken voor de krimp. Mensen die al een smartphone hebben, blijven dat toestel langer gebruiken. Ze stappen minder gauw over op een vervangend toestel. Daarnaast aarzelen mensen die nu nog een 'dommere' feature phone gebruiken, waarmee ze kunnen bellen, sms'en en iets meer. Ze vinden geen geschikte goedkope smartphones en kopen daarom liever een goede ouderwetse telefoon.

Samsung blijft volgens Gartner marktleider. De Zuid-Koreanen verkochten in oktober, november en december ruim 74 miljoen smartphones. Dat is wel 3,6 procent minder dan een jaar eerder. Apple volgt op de voet met 73 miljoen stuks. Het Chinese Huawei, nummer drie van de wereld, zag wel een groei. Landgenoot Xiaomi verdubbelde zelfs bijna en stond vierde.

In heel 2017 werden 1,5 miljard smartphones verkocht. Dat is 2,7 procent meer dan in 2016.

Android is verreweg het belangrijkste besturingssysteem. In 2017 draaide bijna 86 procent van alle verkochte smartphones op dat systeem. Android liep iets uit op iOS, het besturingssysteem van de iPhones. Op 14 procent van de smartphones zit iOS.

'Voor het eerst minder smartphones verkocht'
'Voor het eerst minder smartphones verkocht' (Foto: BuzzT)

Nederlandse mannen in slotritten 1.000 meter

Op vrijdag wordt de laatste individuele afstand verreden op de schaatsbaan bij de Olympische Spelen. Op de 1.000 meter zijn er weer medaillekansen voor Nederland met Kjeld Nuis, Kai Verbij en de wat minder in vorm zijnde Koen Verweij. De loting voor deze afstand is geweest en de drie Nederlanders staan allemaal achterin het programma gepland.

Verweij moet het opnemen tegen Harvard Lorentzen, de olympisch kampioen op de 500 meter. Verweij start in de buitenbaan en lijkt het op voorhand al lastiger te krijgen. Voor Verbij en Nuis is de loting wat gunstiger. Beide starten in de binnenbaan en moeten aantreden tegen respectievelijk Vincent de Haitre en Mika Poutala. Nadeel voor Nuis is dan wel dat hij in de laatste rit start en vanuit die rit is tijdens dit toernooi nog geen één keer de gouden medaille winnaar gestart.

De belangrijkste ritten na de dweil (na rit 9):

Rit Binnenbaan Buitenbaan
10 Mitchell Whitmore (VS) Haralds Silovs (Let)
11 Ignat Golovatsiuk (WRu) Daniel Greig (Aus)
12 Konrad Niedzwiedzki (Pol) Nico Ihle (Dui)
13 Joey Mantia (VS) Joel Dufter (Dui)
14 Shani Davis (VS) Takuro Oda (Jap)
15 Alexandre St-Jean (Can) Kim Tae-Yun (ZKo)
16 Harvard Lorentzen (Noo) Koen Verweij (NED)
17 Kai Verbij (NED) Vicent de Haitre (Can)
18 Kjeld Nuis (NED) Mika Poutala (Fin)

Schansspringer Kasai (45): "Ik ben er in 2022 zeker bij"

Schansspringer Noriaki Kasai heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang weliswaar geen medaille gehaald, de 45-jarige Japanse legende is er nog lang niet klaar mee, ook na zijn achtste olympische optreden.

"Het was mooi om een record van acht deelnames neer te kunnen zetten", zegt Kasai, die gelijk vooruit kon blikken op Beijing 2022: "Ik zeg niet dat ik daar wíl zijn, ik zeg dat ik daar zeker weten zal zijn", klinkt het duidelijk. "Ik kon hier voor het oog van mijn gezin springen, volgende keer zal ik voor hen een medaille winnen."

"Ik ben teleurgesteld dat ik hier geen medaille heb gewonnen, maar ik kan weer veel van deze Spelen leren. Het heeft me ook de motivatie gegeven om ervoor te zorgen dat ik in Beijing wel op het podium sta. Ik heb nu ongeveer de helft laten zien van wat ik kan, de andere helft komt over vier jaar", aldus Kasai.

Zelfs 2022 is nog niet eens het eindstation in het hoofd van het Japanse fenomeneen, die al dertig jaar meespringt op mondiaal topniveau. "Ik zal zeker terugkomen, ik kan nog verder springen. Ik zou graag voor tien olympische deelnames gaan, dus ik ben nog niet klaar", zo keek hij voor het gemak ook maar even vooruit naar 2026.

Betere begeleiding bij scheiding nodig

Om te voorkomen dat kinderen schade oplopen door scheiding van hun ouders, zijn er veel meer maatregelen nodig. Voor (aanstaande) ouders moet bijvoorbeeld relatietherapie toegankelijker, dus betaalbaarder worden. En als het toch tot een scheiding komt, zou een speciaal gemeenteloket voor scheidingen hulp kunnen bieden.

Dat zijn enkele adviezen van het Platform Scheiden zonder Schade aan het kabinet. De commissie wordt geleid door oud-minister André Rouvoet van de ChristenUnie. Het Platform stelt dat het al kan helpen als paren beter worden voorbereid op het ouderschap. En bij een scheiding moet er veel meer begeleiding komen voor de kinderen.

Het Platform wijst erop dat per jaar ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen meemaken dat hun ouders uit elkaar gaan. Ongeveer 16.000 kinderen hebben ernstige last van de gevolgen van de scheiding. In sommige wijken heeft 50 procent van de kinderen een van de ouders zien vertrekken.

Betere begeleiding bij scheiding nodig
Betere begeleiding bij scheiding nodig (Foto: ANP)

Ouders Melania Trump krijgen 'green cards' VS

De Sloveense ouders van de Amerikaanse presidentsvrouw Melania Trump hebben een permanente verblijfsvergunning gekregen voor de Verenigde Staten. Het is onduidelijk hoe Viktor en Amalija Knavs hun zogenoemde green cards bemachtigden, bericht The New York Times.

De woordvoerder van de 'first lady' wilde niet ingaan op de kwestie. De ouders van Melania zijn "geen onderdeel van deze regering en ze verdienen hun privacy". De advocaat van het echtpaar bevestigde dat de Knavs een verblijfsvergunning hebben bemachtigd, maar weigerde uit privacyoverwegingen in detail te treden.

Experts zeggen tegen de krant dat Melania vermoedelijk een beroep heeft gedaan op de mogelijkheid familieleden te laten overkomen. Dat is opvallend, omdat president Trump die vorm van gezinshereniging aan banden wil leggen. "Sommige mensen komen het land in en nemen hun volledige gezin mee, dat echt boosaardig kan zijn. Niet acceptabel!", schreef hij in november op Twitter.

Ouders Melania Trump krijgen 'green cards' VS
Ouders Melania Trump krijgen 'green cards' VS (Foto: ANP)

'IsraŽl verijdelde aanslag vliegtuig'

Israël heeft vorig jaar een aanslag op een passagierstoestel in Australië verijdeld. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd tijdens een bijeenkomst in Jeruzalem, meldde de BBC donderdag.

Volgens de minister-president werd daarmee een "onvoorstelbare slachting" voorkomen.

Het zou gaan om een aanslag op een toestel van Etihad Airways van Sydney naar Abu Dhabi in juli vorig jaar. Twee Libanees-Australische broers zouden hebben geprobeerd het toestel op te blazen met een zelfgemaakt bom. Het projectiel werd bij controles voorafgaand aan de vlucht ontdekt. De broers zijn in Sydney gearresteerd.

Een tip van de Eenheid 8200, onderdeel van het Israëlische leger, zou tot de arrestatie van de twee hebben geleid.

'Israël verijdelde aanslag vliegtuig'
'Israël verijdelde aanslag vliegtuig' (Foto: ANP)

'Beleggers cryptomunten houden vertrouwen'

Nederlandse bezitters van digitale munten houden vertrouwen in hun beleggingen ondanks de forse waardedaling sinds december. Dat blijkt uit de zogenoemde Cryptovaluta Monitor van marktonderzoeker Multiscope.

Volgens het onderzoek is ondanks de recente waardedaling het aantal Nederlandse bezitters van cryptovaluta's gelijk gebleven. Aan het eind van de koersval bezitten nog steeds ongeveer 865.000 Nederlanders één of meerdere munten. Medio januari stond driekwart van de cryptobezitters op winst. Medio februari heeft nog maar 51 procent een positief rendement.

Nederlanders steken geen grote bedragen in cryptomunten. De gemiddelde investering is 200 euro. Men blijkt ook geen grote risico's te nemen. Zes op de tien kochten bitcoins of andere digitale munten met geld van hun betaalrekening. Minder dan 1 procent investeerde in cryptovaluta's met geleend geld.

Ongeveer 71 procent koopt cryptomunten om op de lange termijn rendement te maken. De bezitter van digitale munten heeft een zeer hoge verwachting van het toekomstige rendement van de investering.

'Beleggers cryptomunten houden vertrouwen'
'Beleggers cryptomunten houden vertrouwen' (Foto: BuzzT)

'Bayern en Engelse top melden zich voor De Ligt'

Matthijs de Ligt staat in de concrete belangstelling van enkele Europese topclubs. Vier clubs zouden zich bij zijn zaakwaarnemer hebben gemeld.

Dat schrijft Mundo Deportivo. Volgens de Spaanse krant gaat het om Bayern München, Manchester City, Manchester United en Arsenal. Eerder werd De Ligt al gelinkt aan Barcelona, maar vanwege de waarschijnlijke komst van Arthur (Grêmio) denken de Catalanen om financiële redenen dat de Ajax-verdediger niet haalbaar is.

Barça hoopt zich komende zomer bovendien te versterken met Antoine Griezmann. De spelmaker van Atlético Madrid moet naar verluidt wel honderd miljoen euro kosten. Vorige maand betaalden Liverpool en Manchester City enorme bedragen voor Virgil van Dijk en Aymeric Laporte en Barcelona denkt dat met De Ligt mogelijk hetzelfde gebeurt.

Matthijs de Ligt is aan zijn tweede seizoen in de hoofdmacht van Ajax bezig. De 18-jarige speler kwam dit seizoen in 28 officiële wedstrijden in actie. In de Eredivisie miste hij deze jaargang slechts één wedstrijd.

Warcraft III krijgt patch en invitational

Warcraft III heeft nog steeds een vaste fanbase en dat is Blizzard niet ontgaan. Om oude tijden te herleven is er een invitational aangekondigd, waarin streamers en bekenden van de game de strijd met elkaar aangaan.

Legendes als Manuel “Grubby” Schenkhuizen, Park “Lyn” Joon, and Kim “ReMinD” Sung Sik gaan in een toernooi de strijd met elkaar aan, met een kleine twist. Blizzard heeft een nieuwe patch voor de game aangekondigd. Deze patch voegt Widescreen Support toe, een multiplayer optie voor 24 spelers en meer. Ook zijn er veel balance changes toegevoegd, die je rustig allemaal hier kunt nalezen.

Het is niet de aankondiging waar menig gamer op wachtte (een remaster/remake van Warcraft III), maar wat niet is kan nog komen. De invitational vindt plaats op 27 en 28 februari en is via Twitch te bekijken.

Warcraft 3 shot6

Luigi's Balloon World nu beschikbaar in Mario Odyssey

De beloofde gratis update voor Super Mario Odyssey is nu beschikbaar. De update voegt minigame Luigi's Balloon World toe. Daarnaast zijn er drie nieuwe outfits en nieuwe filters voor de Snapshot Modus toegevoegd.

Daarnaast zijn er een aantal glitches verholpen, zoals de glitch bij het touwtjespringen en wallclipping. Zoals gezegd is de update nu beschikbaar, dus ga maar snel ballonnen verstoppen en zoeken.

Amerikaanse ijshockeysters pakken goud na shoot-outs

De Amerikaanse ijshockeysters hebben ten koste van Canada goud veroverd op de Olympische Spelen. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2, ook in de overtime zou er geen beslissing vallen. In de shoot-outs waren de Verenigde Staten net wat sterker dan de ijshockeysters uit Canada: 3-2.

De VS, dat op elke Spelen een medaille won maar alleen in 1998 het goud, kwam met nog dertig seconden te spelen in de eerste periode op voorsprong dankzij Hilary Knight.

Canada, dat na zilver in Nagano (1998) vier keer op rij goud won, kwam goed uit de startblokken in periode twee. Binnen twee minuten maakte Haley Irwin het af, na een mooie assist van Blayre Turnbulls. Vijf minuten later maakte Marie-Philip Poulin de 2-1 na een prachtige aanval van de Canadese ijshockeysters.

Met nog zes minuten te spelen zette Jocelyne Lamoureux de 2-2 op het bord. Even daarvoor kreeg Canada een grote kans om de 3-1 te maken, maar de Amerikaanse goalie Maddie Rooney hield de ploeg in de wedstrijd. In de overtime had Amerika de betere kansen, maar ze zouden niet meer tot scoren komen.

In de shoot-outs ging het vervolgens gelijk op. Na vijf shoot-outs stond het 2-2. Lamoureux, de maker van de 2-2 in de reguliere speeltijd, wist haar shoot-out te benutten, waarna de Amerikaanse goalie Rooney de shoot-out van Canada wist te pakken.

merikaanse ijshockeysters dolblij na winst olympisch goud
Amerikaanse ijshockeysters dolblij na winst olympisch goud (Pro Shots / Action Images)


Russisch curlingechtpaar raakt olympisch brons kwijt wegens doping

De Russische curlers Anastasia Bryzgalova en Alexander Krushelnitskiy moeten hun vorige week op de Olympische Spelen gewonnen bronzen medaille van het gemengd dubbeltoernooi inleveren. 

Krushelnitskiy bleek tijdens de Spelen positief getest te hebben op het al ruim twee jaar verboden hartmedicijn meldonium. Er werden meerdere mogelijke oorzaken gegeven, van sabotage door een gefrustreerde ex-ploeggenoot tot het bewust nemen van meldonium tegen een kater.

Krushelnitskiy heeft inmiddels geaccepteerd dat er meldonium in zijn lichaam aanwezig was, maar gaat nog wel proberen om een twee jaar durende schorsing te voorkomen, door het erop te gooien dat hij het spul buiten zijn schuld om binnen heeft gekregen.

Het Russische echtpaar, dat de medaille onder neutrale vlag won, versloeg de Noorse Kristin Skaslien en haar verloofde Magnus Nedregotten in de strijd om brons. Het Noorse duo zal die bronzen medaille nu in principe alsnog krijgen.

Krushelnitskiy ziet de bui al hangen (Pro Shots/Action Images)
Krushelnitskiy ziet de bui al hangen (Pro Shots/Action Images)

NHL: Zevenklapper Golden Knights breekt Flames

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben in de NHL een stevige tik uitgedeeld aan de Calgary Flames. De Canadese ploeg trok naar het zuiden voor het duel in Las Vegas en kreeg met 7-3 om de oren.

Ryan Carpenter zette de Golden Knights op voorsprong, maar TJ Brodie tekende nog voor de gelijkmaker. William Karlsson bracht Las Vegas weer op voorsprong, maar dankzij Dougie Hamilton stond het al snel weer gelijk. Reilly Smith zorgde voor de derde voorsprong voor de thuisploeg en je raadt het al: de Flames kwamen wéér langszij, dit keer door Matthew Tkachuk.

Nadat Alex Tuch de Golden Knights op hun vierde voorsprong zette gaf de thuisploeg in de derde periode nog eens extra gas. Luca Sbisa, Erik Haula en Cody Eakin kwamen tot scoren en daarmee was het lastige Canadese verzet dan toch echt gebroken: 7-3.

Uitslagen NHL woensdag
Chicago Blackhawks - Ottawa Senators 3-2 SO
Anaheim Ducks - Dallas Stars 2-0
Vegas Golden Knights - Calgary Flames 7-3

Golden Knights - Flames (Bron: YouTube)

Daders moeten verplicht naar slachtoffer luisteren

Verdachten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven zijn binnenkort verplicht te verschijnen in de rechtszaal als slachtoffers gebruik maken van hun spreekrecht. Dat maakt minister Dekker voor Rechtsbescherming vandaag, op de Europese dag van het Slachtoffer, bekend bij de presentatie van de meerjarenagenda slachtofferbeleid.

Minister Dekker: “Het is van groot belang dat slachtoffers niet alleen kunnen spreken, maar dat ze ook gehoord worden. Verdachten moeten worden geconfronteerd met het leed dat zij slachtoffers hebben aangedaan”,

Het spreekrecht zal op nog meer manieren worden uitgebreid. Zo zullen slachtoffers en nabestaanden de mogelijkheid krijgen te spreken op het moment dat de dwangverpleging van tbs-gestelden voorwaardelijk wordt beëindigd. Slachtoffers mogen dan aangeven welke voorwaarden zij gepast achten, zoals een locatie- of contactverbod. Daarnaast krijgt stieffamilie van slachtoffers de mogelijkheid om tijdens de rechtszitting te spreken.

Behalve een versteviging van de positie van slachtoffers in de rechtszaal wil minister Dekker ook de omgang met slachtoffers door hulpinstanties verbeteren. Zo krijgt de politie 124 extra fte om meer tijd te hebben om slachtoffers de bescherming te geven die ze nodig hebben, om zo herhaald slachtofferschap te voorkomen. Ook zal Slachtofferhulp Nederland de online dienstverlening uitbreiden. Daarnaast wordt de privacy van slachtoffers beter gewaarborgd, doordat persoonsgegevens van slachtoffers zoals adres en woonplaats in de toekomst niet meer automatisch in het strafdossier terecht komen.

Ook het verhalen van de schade die slachtoffers hebben geleden moet beter, vindt Dekker. Zo komt er onder meer een gebruiksvriendelijker schadeformulier en krijgen slachtoffers praktische ondersteuning bij het invullen hiervan. Minister Dekker: “Slachtoffers hebben er niet voor gekozen om slachtoffer te worden; het overkomt ze. Als zij financiële schade ondervinden, dan moet dat zo snel mogelijk worden opgelost”.

Zwitserse Gisin pakt olympisch combinatiegoud, Vonn haalt finish niet

Alpineskiester Lindsey Vonn gaat op de Olympische Spelen in Pyeongchang aan de leiding op de alpinecombinatie. De Amerikaanse, goed voor afdalingsbrons, zette op de afdaling - het eerste deel van de combinatie, later gevolgd door de slalom - veruit de snelste tijd neer.

Vonn ging vrijwel vlekkeloos naar beneden en bleek aan de finish 0,74 seconden sneller dan de Noorse Ranghild Mowinckel, die op de afdaling en reuzenslalom al zilver pakte. Op 0,77 seconden van Vonn is de derde plek in handen van de Zwitserse Michelle Gisin, normaal gesproken veruit de beste slalomskiester van de bovenste drie.

Gisin lijkt dan ook goede kans te maken, maar de laatste tijd is ze op de slalom wel wat minder, ten faveure van haar afdalingskwaliteiten. De favoriete voor goud lijkt dan ook Mikaela Shiffrin, al jaren 's werelds beste slalomskiester. De Amerikaanse, die in Pyeongchang slechts als vierde eindigde op de slalom, staat zesde en moet 1,98 seconden goedmaken op Vonn.

De voornaamste kandidate achter Shiffrin om zich naar het podium te skiën is Wendy Holdener. De Zwitserse staat met 2,74 seconden achterstand op plek tien. Met 3,21 seconden achterstand en een dertiende plek zou de niet in topvorm verkerende Slowaakse Petra Vlhova met de run van haar leven ook nog iets moois kunnen laten zien.

Om 07.00 uur gaat de de slalom van start.

Update 07.45 uur
Denise Feierabend uit Zwitserland, zeventiende na de afdaling, legde zoals verwacht een ijzersterke slalom op de sneeuw en pakte dan ook de vroege leiding. Slalomspecialiste Vlhova was nog een stuk sneller en met een kleine seconde voorsprong nam de Slowaakse de koppositie over.

Holdener deed vervolgens wat ze moest doen: een sterke slalom neerzetten en de leiding overnemen, ook al gaf ze gelijk aan dat het niet helemaal optimaal ging. Daar kon ze even van genieten, want topfavoriete Shiffrin hield keurig stand en dook een kleine halve seconde onder Holdener's tijd.

Shiffrin kon echter niet al te lang genieten van een mogelijke tweede gouden medaille: Gisin wist een heerlijke slalom te skiën en dook een seconde onder de tijd van de Amerikaanse, waarmee ze verzekerd was van een medaille.

Monwinckel, niet echt een specialiste, kwam over de finish met de vierde tijd, waarna alleen Vonn nog boven stond. De Amerikaanse heeft haar beste dagen op de slalom echter lang achter zich en dat was te zien: halverwege de piste ging ze in de fout en was het klaar.

Gisin pakte zo het goud en trad in de voetsporen van zus Dominique, die in Sochi goud won op de afdaling. Het zilver was voor Shiffrin, voor Holdener.

FOK! Wat een weer: zonnig, droog en KOUD

Het wordt vandaag een zonnige dag. In het noordoosten en noorden kunnen enkele wolkenvelden vanaf zee binnendrijven waaruit lokaal een vlok (natte) sneeuw kan vallen. Elders blijft het droog. Het kwik komt uit rond +4°C bij een matige oost- tot noordoostenwind.

In de nacht naar vrijdag verandert er weinig met in de noordelijke helft van het land wolkenvelden en mogelijk wat lichte motsneeuw. Verder kan er in het noorden lokaal een mistbank ontstaan. Elders brede opklaringen en droog. De minima komen uit tussen -2°C in het noordwesten en -5°C lokaal in het oosten. Er staat een zwakke tot matige oost- tot noordoostenwind.

Vrijdag overdag is het zonnig en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond +3°C. Er staat een matige oost- tot noordoostenwind. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Bijzonder fraaie lucht boven Alkmaar  (Foto: DJMO)
Bijzonder fraaie lucht boven Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bill Gates de mist in bij Ellen DeGeneres

Bill Gates zakte volledig door het ijs toen Ellen DeGeneres hem aan een boodschappentest onderwierp in haar talkshow. De multimiljardair moest de prijs raden van een vijftal items uit de supermarkt en had werkelijk geen idee wat men daar tegenwoordig voor betaalt. Geholpen door een aantal gasten uit het publiek, kwam Gates er uiteindelijk niet helemaal slecht vanaf, tot hilariteit van DeGeneres.

Het was de eerste keer dat Bill te gast was bij Ellen en de mede-oprichter van Microsoft was goed gemutst. Hij had zijn 21-jarige dochter meegenomen en vertelde over de periode dat hijzelf een twintiger was en de jongste miljardair ter wereld werd. "Het ging me eigenlijk nooit echt om het geld, ik vond het vooral heel erg leuk om met software bezig te zijn. Ook voelde ik me verantwoordelijk voor de veelal oudere werknemers, die gezinnen hadden. Ik maakte me vooral druk of ik hen wel kon betalen aan het einde van de maand."

Gates bekende dat hij zich tweemaal heeft laten gaan op het gebied van luxe: "Ik heb een Porsche en een privéjet gekocht, dat waren wel mijn meest extravagante uitgaven. Verder ben ik altijd vrij conservatief gebleven. Dat vliegtuig had ik vooral nodig omdat ik veel moest reizen."

De miljardair houdt zich naast de Bill & Melinda Gates Foundation vooral bezig met 'leuke dingen'. Eerder deze week werd bekend dat Bill een gastrol gaat spelen in de sitcom The Big Bang Theory, waarin hij als zichzelf verschijnt. Op 5 maart trekt Gates zijn tenniskleding aan voor het liefdadigheidstoernooi The Match For Africa Silicon Valley om te gaan dubbelen met 's werelds nummer een Roger Federer. De Zwitserse tennisser komt dan naar het Amerikaanse San Jose, om geld in te zamelen voor het goede doel. Gates en Federer dubbelden vorig jaar ook voor Match For Africa, iets wat de Microsoft-oprichter 'een van de mooiste momenten van mijn leven' noemt.

Update 07:43 uur:

Video toegevoegd

Contant geld lokt overvallers naar winkels

De aanwezigheid van contant geld maakt dat winkelstraten een favoriet doelwit van overvallers blijven. Ook de onderbezetting bij de politie werkt nieuwe, zwaardere vormen van criminaliteit bij winkels in de hand. In 2017 waren er 262 winkelovervallen, een lichte daling vergeleken met het jaar ervoor, maar in grote steden neemt het aantal overvallen inmiddels weer toe, waarschuwt Detailhandel Nederland.

De Tweede Kamer praat donderdag over de aanpak van dit soort overvallen en plofkraken. ,,In meer dan 70 procent van de plofkraken werden in 2017 explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade", aldus een woordvoerder. Detailhandel Nederland stimuleert de verdere groei van pinnen en hoopt dat veiligheid weer topprioriteit wordt.

In 2017 nam het aantal plofkraken overigens met 18 procent af. Maar woensdag zei ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bezorgd te zijn over het toenemend geweld bij pogingen om geldautomaten leeg te halen.

Dit onderzoek werd medemogelijk gemaakt door Stichting Open Deur.

Contant geld lokt overvallers naar winkels
Contant geld lokt overvallers naar winkels (Foto: ANP)

'Mensenrechten ook in EU onder druk'

Amnesty International uit stevige kritiek op meerdere EU-lidstaten. "In landen als Polen en Hongarije wordt de rechtstaat steeds verder uitgehold. Maar ook in Frankrijk en Nederland zijn mensenrechten niet langer altijd vanzelfsprekend", meldt de mensenrechtenorganisatie donderdag bij publicatie van het Jaarboek 2017-2018.

De organisatie richt haar pijlen onder meer op de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die zou het werk van ngo's als Amnesty met nieuwe wetgeving "zo goed als onmogelijk" maken. "Zo is er een wetsvoorstel dat eist dat organisaties het kenbaar maken als ze helpen bij wat het regime 'illegale migratie' noemt. In feite gaat het om asielzoekers en vluchtelingen", stelt Amnesty. "Organisaties kunnen enorme boetes krijgen als ze toch voor hen opkomen."

Polen krijgt eveneens forse kritiek. De nationalistische regering in Warschau ligt al geruime tijd in de clinch met de Europese Commissie en ook Amnesty waarschuwt dat de autoriteiten hun greep op de rechtspraak verstevigen. Ook non-gouvernementele organisaties en de media staan onder druk.

Nederland
Amnesty wijst onder meer op het gedwongen vertrek of de degradatie van honderden journalisten bij publieke omroepen in Polen. Directeur Eduard Nazarski van de Nederlandse tak van Amnesty roept de Europese Commissie op lidstaten die hun boekje te buiten gaan te houden aan hun mensenrechtenverplichtingen. "Alleen op die manier kan de EU zelf zich internationaal geloofwaardig inzetten voor de mensenrechten."

De organisatie geeft overigens niet alleen Midden-Europese landen een tik op de vingers. Nederland krijgt kritiek vanwege het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan, ondanks de slechte veiligheidssituatie in dat land. De mensenrechtenorganisatie keert zich ook tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waar Nederlanders zich in maart in een raadgevend referendum over mogen uitspreken.

'Mensenrechten ook in EU onder druk'
'Mensenrechten ook in EU onder druk' (Foto: ANP)

Jane Seymour (67) poseert voor Playboy

Dat leeftijd slechts een getal is, laat Jane Seymour zien met shoot voor Playboy op 67-jarige leeftijd. De actrice deelde een foto op Instagram, waarbij ze schrijft: "Ik ben zo blij dat ik dit eindelijk met jullie kan delen! Ik ben onlangs bij mij thuis gefotografeerd en geïnterviewd voor Playboy."

Jane zegt 'beter dan ooit in haar vel te zitten op haar 67ste'. Ook is ze, naar eigen zeggen, heel open over haar loopbaan en familie in het interview. "Ik voel me nu veel sexier dan toen ik jonger was. Toen dacht ik 'oh jeetje, ik moet sexy zijn, maar hoe doe ik dat?' Het is enorm bevrijdend om nu op deze manier te leven. Ik zit echt lekker in mijn vel."

Seymour is niet naakt te zien op de foto's.

Jane Seymour (67) poseert voor Playboy
Jane Seymour (67) poseert voor Playboy (Foto: BuzzE)

Corruptieverdachten aankoop auto's horen straf

De elf verdachten in het omvangrijke strafproces over corruptie bij de aankoop van voertuigen door Defensie en de politie, horen donderdag welke straf de rechtbank in Rotterdam hen oplegt. Hoofdverdachte is de 65-jarige Jacques H., voormalig wagenparkbeheerder van het ministerie van Defensie. Tegen hem heeft het Openbaar Ministerie (OM) drie jaar celstraf geëist.

Naast H. staan ook vijf andere ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche terecht. Tegen hen heeft het OM straffen geëist variërend van veertig uur werkstraf tot een jaar cel. In één geval eiste de officier van justitie vrijspraak.

Hoofdverdachte H. heeft zich volgens de aanklager zeker tien jaar lang laten fêteren door de autobranche, die hem graag te vriend wilde houden. Hij liet zich door auto-importeur Pon, Renault en Peugeot trakteren op onder meer zonnige reisjes. Daarnaast bedong H. tal van voordeeltjes voor zichzelf, zoals een dure auto voor een zachte prijs en jarenlang gratis tanken. Volgens een getuige heeft H. "iedereen belazerd en misbruik gemaakt van zijn positie".

Het onderzoek kwam in 2011 op gang na een anonieme brief van een klokkenluider. Aanvankelijk waren er tientallen verdachten. Een aantal van hen uit de branche schikte de zaak met justitie, evenals de autobedrijven.

Corruptieverdachten aankoop auto's horen straf
Corruptieverdachten aankoop auto's horen straf (Foto: ANP)

Meryl Streep woest op Harvey Weinstein

Meryl Streep heeft hard uitgehaald naar Harvey Weinstein en zijn advocaten. De gevallen Hollywoodproducent en zijn juridische team vroegen een rechter in New York om de aanklachten van zes vrouwen te seponeren, omdat de beschuldigingen volgens hen vals zouden zijn. Dit onderstreepte Weinstein door te zeggen dat 'Meryl Streep altijd een prima werkrelatie met hem heeft gehad, evenals Jennifer Lawrence.' Dit schoot Streep in het verkeerde keelgat.

"De advocaten van Harvey Weinstein misbruiken mijn woorden: dat ik nooit seksueel of fysiek belaagd ben door hem tijdens onze samenwerking. Dit wil echter niet zeggen dat hij andere vrouwen niet heeft misbruikt. Mijn statement wordt compleet uit de context gehaald en dat pik ik niet. Het is gewoon zielig hoe hij zijn hachje probeert te redden over mijn rug. Hij zal boeten voor zijn gedrag", aldus een woedende Meryl.

De Oscarwinnares claimt niets geweten te hebben van het wangedrag van Weinstein.

Meryl Streep woest op Harvey Weinstein
Meryl Streep woest op Harvey Weinstein (Foto: BuzzE)

Jackass-ster Bam Margera: ik ben onschuldig

Bam Margera werd begin januari aangehouden en gearresteerd wegens rijden onder invloed en rijden met een hoog promillage aan alcohol in zijn bloed. De Jackass-ster zegt aan beide vergrijpen niet schuldig te zijn. Dat meldde zijn advocaat in de rechtbank, waarbij Margera niet aanwezig was. Dit meldt The Blast.

Na zijn aanhouding kwam Bam op borgtocht vrij; er werd 13.000 euro betaald om hem naar huis te krijgen. Daarna checkte hij in bij een ontwenningskliniek, om zijn alcoholverslaving aan te pakken. Sindsdien is er niks meer van hem vernomen en spreekt zijn advocaat voor hem.

Als Margera door de rechter wel schuldig wordt bevonden aan beide vergrijpen, kan hij in het ergste geval zes maanden de gevangenis in en een boete van 800 euro betalen.

Jackass-ster Bam Margera: ik ben onschuldig
Jackass-ster Bam Margera: ik ben onschuldig (Foto: BuzzE)

Besluit valt over vervolging tabaksindustrie

Het Openbaar Ministerie hakt donderdag de knoop door over het vervolgen van de tabaksindustrie. Een strafrechtelijke vervolging zou wereldwijd uniek zijn. Voor zover bekend liepen de fabrikanten uit de tabakswereld niet eerder de kans om daadwerkelijk in de gevangenis te komen als de rechter ze schuldig acht.

Advocaat Bénédicte Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrift. De afgelopen tijd sloten steeds meer organisaties zich aan bij de aangifte tegen vier tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra.

Volgens de advocaat vergiftigt de tabaksindustrie de consument willens en wetens. Honderden toevoegingen maken de sigaret extra verslavend, aldus de aangifte. Daardoor raakt de beginnende roker snel verslaafd en komt de gevorderde er niet of nauwelijks meer vanaf. Dat maakt volgens Ficq dat de tabaksindustrie "een misdadig oogmerk" heeft.

Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Besluit valt over vervolging tabaksindustrie
Besluit valt over vervolging tabaksindustrie (Foto: ANP)

SkiŽr Myhrer verrast met slalomgoud na falen topfavorieten

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang kan Marcel Hirscher zijn derde individuele gouden medaille vergeten. De Oostenrijkse skiër, eerder goed voor goud op de reuzenslalom en alpinecombinatie, ging in run één van de slalom al vroeg in de fout en haalde de finish niet.

Manfred Mölgg zette een uitstekende tijd neer, maar het was Henrik Kristoffersen die pas écht snel naar beneden ging. De Noor, vooraf gezien als enige echte uitdager van topfavoriet Hirscher, dook 0,68 seconden onder de tijd van de Italiaan door en nam de leiding in handen.

Die werd nog wel even bedreigd, door één skiër: de Zweed André Myhrer zat bovenop de beste tijd en de veteraan gaf aan de finish 0,21 seconden toe op Kristoffersen. Victor Muffat-Jeandet werkte zich verrassend naar de derde plek, 0,62 tellen achter Kristoffersen.

Niet alleen Hirscher, het hele Oostenrijkse team viel tegen: op 0,90 seconden en plek negen is Marco Schwarz de beste, Michael Matt staat slechts twaalfde op 1,28 en Manuel Feller gaf zelfs een dikke anderhalve seconde toe.

Om 05.30 uur gaat de tweede run van start.

Update 06.30 uur
Matt was de eerste met een echt lekkere tijd, waarmee de jongere broer van de uittredende - en inmiddels al lang gestopte - olympisch kampioen Mario Matt zijn teleurstellende eerste run in elk geval een beetje goed kon maken.

Lang kon hij er niet van genieten, want Ramon Zenhäusern was razendsnel. De boomlange Doppelmeter leverde wat tijd in, maar won dat onderin weer terug en de Zwitser dook met nog acht man te gaan 0,33 seconden onder de tijd van Matt.

Schwarz kwam niet in de buurt, waarna ook het Franse toptalent Clement Noël en zijn landgenoot Alexis Pinturault het niet haalden. Sebastian Foss-Solevaag was bijzonder snel onderweg en leek Zenhäusern's tijd te kloppen, maar op een van de laatste poortjes ging de Noor flink de fout in en dus was hij kansloos.

Manfred Mölgg trad vervolgens in de voetsporen van zijn zus Manuela, die op de reuzenslalom plek één uit handen gaf en als achtste eindigde. Manfred stond vierde, was prima onderweg, maar vergooide het in het onderste deel en eindigde ruim buiten het podium.

Ook Muffat-Jeandet leek de medailledruk niet helemaal aan te kunnen en de winnaar van brons op de alpinecombinatie haalde het niet: Zenhäusern was zo verzekerd van een toch wel klein beetje verrassende medaille. 

Veteraan Myhrer, tweede na run één, skiedde een heerlijke tweede afdaling en de 35-jarige Zweed dook als eerste onder Zenhäusern's tijd door, waarmee hij na brons in 2010 verzekerd was van een medaille.

Kristoffersen had door het falen van Hirscher de kans van zijn leven om goud te pakken, maar de Noor ging ten onder aan de druk: al vroeg op de piste ging hij stevig in de fout en was het voorbij.

Myhrer kon zo de handen in de lucht steken, want uitgerekend op de dag dat koning Carl Gustaf van Zweden op de tribune zat veroverde hij het verrassende goud. Myhrer is op Aksel Lund Svindal op de afdaling na de oudste winnaar ooit van olympisch goud in het alpineskiën. Zilver was voor Zenhäusern, brons voor Matt.

Doek valt voor raadgevend referendum

Voor het raadgevend referendum valt donderdag in de Tweede Kamer het doek. De coalitiepartijen houden de gelederen gesloten en krijgen bij de stemming donderdagmiddag bovendien steun van de SGP. De bijna voltallige oppositie verzette zich de afgelopen week met hand en tand, maar kan weinig meer dan knarsetandend toekijken.

Het debat over het plan van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, door de oppositie over twee dagen gerekt, was uitzonderlijk fel. De D66-vicepremier werd voor arrogant, regentesk en zelfs voor "sluipmoordenaar van de democratie" versleten, maar hield vol dat het raadgevend referendum zo'n gebrekkig inspraakinstrument is dat het de kloof tussen burger en bestuur alleen maar vergroot.

Of Ollongren ook weet te beletten dat burgers over de afschaffing van het referendum een referendum kunnen aanvragen, is minder zeker. Zelfs een verklaard tegenstander van referenda als de SGP is dat te gortig. De oppositie trekt daarom eensgezind op zo'n laatste referendum alsnog mogelijk te maken en ziet kansen. De regeringscoalitie heeft zo'n nipte meerderheid dat zij al kan worden overstemd als een drietal Kamerleden van de regeringspartijen ontbreekt.

Doek valt voor raadgevend referendum
Doek valt voor raadgevend referendum (Foto: ANP)

SkiŽr Wise prolongeert olympische titel halfpipe

David Wise mag voor de tweede keer het goud in ontvangst nemen voor een eerste plek op de halfpiipe. De Amerikaanse skiër zette na twee mislukte pogingen een enorm sterke score neer van 97,20 punten waar niemand meer bij kon komen. Landgenoot Alex Ferreira kwam met 96,40 nog in de buurt, maar moet genoegen nemen met zilver. Brons was er voor de verrassende Nieuw-Zeelander Nico Porteous.

In de eerste heat was het Ferreira die de beste score neerzette, gevolgd door Canadees Noah Bowman en Porteous. De andere Amerikaanse favorieten - David Wise en Torin Yater-Wallace - wisten geen van beiden foutloos te blijven en moesten het dus gaan doen in de heat die volgde. Hierin lukte het echter ook niet om overeind te blijven, waardoor de druik in de derde heat hoog op liep.

Een enorme verrassing kwam er van Porteous. De Nieuw-Zeelander wist een geweldige afdaling te skiën waarin alle vier de varianten op de double cork te zien waren en werd beloond met 94,80 punten, een voorlopige eerste plek. Ferreira was echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven en wist even later in een eveneens sterke afdaling deze score nog eens te verhogen naar 96,00. 

Terwijl Poreous door een vroege fout zijn score niet meer kon verbeteren en Bowman voor de tweede keer viel, wist Wise in de derde heat niet alleen eindelijk foutloos te blijven, maar ook nog eens 1,20 punten te pakken op Ferreira. Ferreira wist nog wat dichterbij te komen, maar de 97,20 bleek te hoog te zijn om nog aan te kunnen komen.

David Wise ziet dat hij zijn olympische titel verdedigd heeft (Pro Shots/Action Images)
David Wise ziet dat hij zijn olympische titel verdedigd heeft (Pro Shots/Action Images)

Zwitserland naar halve finale curlingtoernooi

Zwitserland is door naar de halve finale van het olympisch curlingtoernooi voor herenteams. De Zwitsers versloegen Groot-Brittannië in de strijd om de laatste plek dankzij een ijzersterke negende end met 9-5.

Het leek aanvakelijk dat de Britten de wedstrijd gingen winnen, na slechts vier end stonden ze al 1-4 voor. Zwitserland wist in de twee ends die volgden echter terug te komen en de stand weer gelijk te trekken. Groot-Brittannië maakte in de volgende twee ends handig gebruik van de laatste steen die het ze opleverde en pakten weer een punt voorsprong.

In het achtste end wist Zwitserland de overhand te krijgen en kon Groot-Brittannië niks anders dan proberen de schade te beperken. In het midden van het huis lagen twee Zwitserse stenen en Zwitserland had ook nog de laatste steen. Zwitserland was echter niet onder de indruk van de geplaatste guard en wist met een perfecte worp de twee Britste stenen uit het huis te kegelen, wat beloond werd met vier punten en de strijd besliste.

'Zelfmoordaanval op Amerikaanse ambassade Montenegro'

Op de Amerikaanse ambassade in Montenegro lijkt een aanval gaande te zijn. Wat er precies aan de hand is is nog niet helemaal duidelijk, maar een simpel gerucht is het niet: de ambassade heeft zelf een alarm naar buiten gebracht over een veiligheidssituatie.

Een ieder wordt dringend verzocht het gebied rondom de ambassade in hoofdstad Podgorica te vermijden. Volgens diverse journalisten zou het mogelijk gaan om een granaataanval, maar daar is vanuit de autoriteiten nog niks over gemeld.

Update 04.52 uur
Volgens Montenegrijnse media zou een man een explosief naar de ambassade gegooid hebben, waarna hij zichzelf naar verluidt richting de eeuwige jachtvelden geholpen heeft middels een ander explosief.

Analitika meldt dat de aanval kort voor middernacht plaats heeft gevonden. Zo'n twintig seconden na de eerste explosie volgde een tweede, wat vermoedelijk dus het einde van het leven van de aanvaller betekende.

Nieuw-Zeeland wint na 26 jaar weer wintermedaille op Spelen, Gasser wint big air

De Oostenrijkse snowboardster Anna Gasser heeft zich in Pyeongchang gekroond tot de allereerste olympisch kampioene ooit op de big air, dat in Zuid-Korea voor het eerst op het olympisch programma staat.

In de big air-finale springt iedereen drie keer: de scores van de beste twee - verschillende - sprongen worden bij elkaar opgeteld om zo tot een eindstand te komen, en dat leverde een spannend duel om goud op.

Na twee sprongen was de leiding in handen van Jamie Anderson, de Amerikaanse die eerder ook goud won op de slopestyle. X-Games-kampioene en topfavoriete Gasser volgde op plek twee, Zoi Sadowski Synnott uit Nieuw-Zeeland vocht om het brons.

De pas 16-jarige Sadowski Synnott viel in haar derde sprong en dus werd het nog spannend. Reira Iwabuchi uit Japan kon het brons afpakken en liet een prima sprong zien, maar bij de landing kwam de Japanse op haar achterwerk terecht en dus was het brons binnen voor Nieuw-Zeeland.

Anderson ging onderuit in haar derde en laatste sprong, waardoor Gasser, die als allerlaatste sprong, het in eigen hand had. Met een zeer fraaie cab double cork 1080 maakte de 26-jarige Oostenrijkse het helemaal waar en pakte ze voor Anderson het olympisch goud.

De medaille van Sadowski Synnott was een zeer bijzondere: alpineskiester Annelise Coberger pakte in 1992 zilver op de slalom in Albertville en sindsdien won het land geen enkele wintermedaille meer - overigens net als Spanje, dat op deze Spelen ook voor het eerst sinds precies diezelfde slalom in 1992 een wintermedaille pakte.

Vooral in Sochi en tot nu toe in Pyeonchang grossierden de Nieuw-Zeelanders in vierde en vijfde plaatsen, maar nu was het dan eindelijk raak voor de Kiwi's. Er komt zelfs nog een serieuze kans: snowboarder Carlos Garcia-Knight plaatste zich bij de mannen als eerste voor de big air-finale.

Pyeongchang Morgen - donderdag 22 februari

Nog maar vier dagen te gaan en dan zitten de Olympische Winterspelen er alweer op. Donderdag is nog een drukke dag, mede doordat door de verwachtte aanwakkerende wind op vrijdag er een aantal onderdelen naar voren geschoven zijn. Zo wordt de combinatie bij het alpineskiën voor vrouwen en de finale van de Big air voor vrouwen al donderdag gedaan. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Mannen tie-breaker Zwitserland - Groot-Brittannië Nee
01.30 uur Snowboarden Vrouwen Big air finale run 1 Nee
02.00 uur Alpineskiën Mannen slalom run 1 Nee
02.00 uur Snowboarden Vrouwen Big air finale run 2 Nee
02.00 uur Freestyleskiën Vrouwen cross plaatsingsrun Nee
02.30 uur Snowboarden Vrouwen Big air finale run 3 Ja
03.30 uur Freestyleskiën Mannen halfpipe finale run 1 Nee
03.30 uur Alpineskiën Vrouwen combinatie afdaling Nee
03.56 uur Freestyleskiën Mannen halfpipe finale run 2 Nee
04.00 uur Snowboarden Vrouwen parallel reuzenslalom kwalificatie Nee
04.22 uur Freestyleskiën Mannen halfpipe finale run 3 Ja 
04.54 uur Snowboarden Vrouwen parallel reuzenslalim eliminatieronde Nee
05.10 uur IJshockey Vrouwen finale Canada - VS Ja
05.30 uur Alpineskiën Mannen slalom run 2 Ja 
07.00 uur Alpineskiën Vrouwen combinatie slalom Ja 
08.30 uur Noordse combinatie Mannen teamwedstrijd schansspringen Nee
11.00 uur Shorttrack  Mannen 500 meter kwartfinale Nee 
11.14 uur Shorttrack Vrouwen 1.000 meter kwartfinale Nee
11.20 uur Noordse combinatie Mannen teamwedstrijd 4x5km langlaufen Ja 
11.42 uur Shorttrack Mannen 500 meter halve finale Nee
11.51 uur Shorttrack Vrouwen 1.000 meter halve finale Nee
12.05 uur Curling Mannen halve finale Zweden - Zwi/GB Nee 
12.05 uur Curling Mannen halve finale Canada - Amerika Nee 
12.13 uur Shorttrack Mannen 500 meter finale Ja
12.15 uur Biatlon Vrouwen 4x6km estafette Ja 
12.26 uur Shorttrack Vrouwen 1.000 meter finale Ja
12.52 uur Shorttrack Mannen 5.000 meter aflossing finale Ja

Nederlanders in actie

Donderdag is de laatste shorttrackdag en de laatste kans om de mooie oogst van drie medailles op die baan nog te gaan aanvullen. Dit is helaas wel zonder Sjinkie Knegt, die als enige van de Nederlanders dinsdag de voorrondes niet wist te overleven. Dylan Hoogerwerf en Daan Breeuwsma redden het wel op de 500 meter en starten dus vandaag in de kwartfinale.

Bij de vrouwen staat de 1.000 meter nog op het programma. Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof zullen vleugels hebben gekregen na het verrassende brons op de aflossing en wellicht gaat ze dat nog ver laten komen op deze afstand. Ze moeten eerst wel de kwartfinales zien door te komen.

Prominenten in actie

De ijshockeyfinale bij de dames staat op het programma. Niet helemaal verrassend gaat deze tussen Canada en de Verenigde Staten. Canada won de laatste vier keer op de Olympische Spelen en drie keer was daarbij de VS de verliezende tegenstander. De laatste wereldtitels waren echter wel voor hun zuiderburen. 

Bij het snowboarden staat de finale van het nieuwe onderdeel big air op het programma voor de vrouwen. Jamie Anderson wil daar haar tweede gouden medaille veroveren, nadat ze eerder had toegeslagen op de slopestyle. Ze ondervindt daar echter hevige concurrentie van onder meer de Oostenrijkse Anna Gasser, die op dit moment de huidige wereldkampioen en de X-Games kampioen is.

Schulting gaat in het shorttrack voor haar laatste kans op individueel succes in Pyeongchang (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Schulting gaat in het shorttrack voor haar laatste kans op individueel succes in Pyeongchang (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Opmerkelijk

Vandaag start de parallelreuzenslalom bij de vrouwen, het onderdeel waarop Nicolien Sauerbeij in 2010 Nederland de eerste gouden medaille in de sneeuw bezorgde. Het is tegenwoordig het domein van de Tsjechische Ester Ledecka, die vorig jaar wereldkampioen werd en dit seizoen vijf van de zeven wereldbekerwedstrijden won.

We horen jullie denken, waar hebben we deze naam eerder gehoord? Nou; Ledecka kwam eerder deze Spelen al in actie bij het alpineskiën en niet zonder succes. Als een verrassing pakte zij de gouden medaille op de super-G en liet daarbij Anna Veith en alle andere deelneemsters in verbazing achter. Het doel van Ledecka was misschien wel om de eerste vrouwelijk atleet te worden die op één Winterspelen medailles haalde in twee verschillende sportdisciplines.

Helaas moeten we haar daarbij teleurstellen, want die eer is per dinsdag aan Jorien Ter Mors ten deel gevallen na het brons op het shorttrack en het eerdere goud bij het langebaanschaatsen. Wel kan Ledecka de eerste vrouw ooit worden die op één Spelen twee gouden medailles haalt op twee verschillende disciplines. 

Eigen goals en ex-Ajacieden nekken Feyenoord in Youth League

Het Europese avontuur zit er voor Feyenoord onder 19 op. In de achtste finales van de Youth League werden de Rotterdammers uitgeschakeld door Chelsea, dat geholpen werd door twee eigen goals van Feyenoord.

Ethan Ampadu zette Chelsea in Aldershot al binnen een paar minuten met een kopbal op voorsprong, waarna ex-Ajacied Daishawn Redan na tien minuten voor de 2-0 tekende. Achraf El Bouchataoui bracht Feyenoord krap vijf minuten later al op 2-1, maar nog een ex-Ajacied zat de Rotterdammers in de weg: Juan Castillo schoot op doel, waarna Boyd Reith de bal van richting veranderde tot achter zijn eigen keeper Justin Bijlow.

Feyenoord begon prima aan de tweede helft en zag Cheick Touré bijna voor 3-2 zorgen, maar het werd juist 4-1: de grensrechter zag een overtreding tegen Feyenoord, maar de scheidsrechter liet doorspelen en het was Lutsharel Geertruida die de bal in de chaos achter zijn eigen keeper Bijlow werkte. Harvey St Clair zorgde voor 5-1, Noah Lewis zette de eindstand uit een corner op 5-2.

Uitslagen achtste finales Youth League
Chelsea - Feyenoord 5-2
Tottenham Hotspur - AS Monaco 1-1 (Tottenham wint na strafschoppen, 3-1)
FC Porto - Red Bull Salzburg 3-1
Atletico Madrid - FC Basel 1-0
Liverpool - Manchester United 2-0
Bayern München - Real Madrid 2-2
Manchester City - Internazionale 1-1 (Manchester City wint na strafschoppen, 3-2)
Paris Saint-Germain - FC Barcelona 0-1

Trump belooft aanpak wapengeweld op school

President Donald Trump heeft woensdag gezegd dat hij bereid is het wapengeweld op Amerikaanse scholen aan te pakken. Om dat te beteugelen beloofde hij dat zijn regering de nadruk gaat leggen op controle van iemands verleden en geestelijke gezondheid.

"We gaan zwaar inzetten op het natrekken van achtergronden, dat doen we heel gedecideerd en we gaan streng toezien op geestesgesteldheid", zei Trump in het Witte Huis. Hij ontving woensdag studenten, leraren en ouders, onder wie vertegenwoordigers van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland. Daar schoot een oud-leerling vorige week zeventien mensen dood.

Trump belooft aanpak wapengeweld op school
Trump belooft aanpak wapengeweld op school (Foto: ANP)

Recordaantal vergunningen voor nieuwbouw

In 2017 werden bijna 70.000 vergunningen voor een nieuwbouwwoning afgegeven. Dat is 30 procent meer dan in 2016 toen er nog bijna 54.000 vergunningen werden afgegeven. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen komt steeds meer in de buurt van het aantal vóór de crisis. Tussen 2000 en 2008 werd jaarlijks gemiddeld voor zo’n 80.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning verleend. Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor wat er in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden.

De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar. Vorige maand meldde het CBS al dat er in 2017 ruim 62.000 nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad zijn toegevoegd.

Recordaantal vergunningen voor nieuwbouw (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Recordaantal vergunningen voor nieuwbouw (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Omzet en werkgelegenheid in bouwsector neemt toe

De omzet van de bouwsector nam in 2017 met 5,7 procent toe. Dit was het vierde jaar op rij dat de bouwomzet groeide. Het omzetniveau lag nog altijd een paar procent lager dan 2008, bij het begin van de crisis. Ook de werkgelegenheid is in 2017 verder toegenomen. Dit meldt het CBS in de nieuwe Kwartaalmonitor bouw.

Omzet
De omzet van bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw, waar het bouwen van woningen en gebouwen onder valt, groeide het sterkst in 2017, met 9,8 procent vergeleken met een jaar eerder. Ondanks deze sterke omzetgroei ligt het omzetniveau van bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw nog 10 procent onder het niveau van 2008.

Bedrijven in de gespecialiseerde bouw hadden in 2017 een omzetstijging van 3,1 procent vergeleken met het vorige jaar. Hiermee ligt het omzetniveau van 2017 nog maar 0,4 procent onder het omzetniveau van 2008. Ook in de grond-, weg- en waterbouw nam de omzet toe. In 2017 steeg deze met ruim 4 procent ten opzichte van 2016. Deze stijging volgt na twee jaren met dalende omzetten. In tegenstelling tot de andere bedrijven in de bouwsector ligt het omzetniveau in de grond-, weg- en waterbouw wel ruim boven het omzetniveau van 2008.

Arbeidskrapte
De werkgelegenheid in de bouwsector is in 2017 verder toegenomen. Eind 2017 waren er 529 duizend banen van zowel werknemers als zelfstandigen in de bouw. Dit is een toename van 4 procent vergeleken met het aantal banen eind 2016. Toen waren er 508.000 banen in de bouwsector.

Aan het einde van het vierde kwartaal van 2017 stonden 14.200 vacatures open. Dat is bijna twee keer zoveel als eind 2016 (7.300 vacatures) en het hoogste aantal sinds eind 2008..

Omzet en werkgelegenheid in bouwsector neemt toe  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Omzet en werkgelegenheid in bouwsector neemt toe (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.