Franse rock-'n-roll zanger Johnny Hallyday overleden

De Franse rock-'n-roll zanger Johnny Hallyday is vannacht op 74-jarige leeftijd overleden. De zanger, die ook wel de Franse Elvis Presley werd genoemd, is overleden aan de gevolgen van kanker.

Johnny Hallyday werd als Jean-Philippe Smet geboren in Parijs op 15 juni 1943. Onder invloed van artiesten zoals Elvis Presley begint hij zijn muzikale loopbaan aan het einde van de jaren vijftig. In 1960 brengt hij zijn eerste single 'Souvenirs, Souvenirs' uit en krijgt al snel de reputatie van een wilde rock-'n-roll zanger. Zo loopt datzelfde jaar nog een optreden van Hallyday in Parijs zo uit de hand dat er een jaar lang geen rockmuziek meer mocht worden gespeeld in de Franse hoofdstad.

Gedurende zijn meer dan vijftig jaar durende carrière bracht Hallyday tientallen platen uit die vaak zouden uitgroeien tot grote hits, zoals 'Ma Gueule', 'Tes Tendres Années' en 'Pour Moi La Vie Va Commencer'. Met laatstgenoemde twee liedjes scoorde Hallyday ook in Nederland zijn enige nummer 1 hits in de Top 40. Van zijn platen werden wereldwijd in totaal meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

Naast zanger was Johnny Hallyday ook acteur. Zo was hij op het witte doek onder meer te aanschouwen in rolprenten als Diabolique (1955), D'où Viens-tu... Johnny? (1963), L'aventure, C'est L'aventure (1972), Jean-Philippe (2006), Fuk Sau (2009) en The Pink Panther 2 (2009).