Trump zegt 'Pocahontas' tijdens Navajo-bijeenkomst

Tijdens een eerbetoon aan Native American-militairen heeft de Amerikaanse president Donald Trump klaarblijkelijk zijn mond voorbij gepraat. Hij noemde de Democratische senator Elizabeth Warren namelijk 'Pocahontas'.

Het gebeurde tijdens een ceremonie waarbij het de bedoeling was dat Trump de Navajo-codeerders uit de Tweede Wereldoorlog in het zonnetje zette. Dat deed de president weliswaar, want hij noemde de aanwezige veteranen "ongelofelijk" en "heel bijzonder mensen", meldt The Journal.

Maar toen zei Trump, "We hebben een afgevaardigde die hier naar verluidt al heel lang geleden was. Ze noemen haar Pocahontas. Maar weet je, ik vind jullie wel tof."

Dat is niet geheel accuraat, want Trump is zo ongeveer de enige die aan Warren refereert met de naam Pocahontas. Dat doet de president al sinds de voorverkiezingen van 2016, toen deze Democratische senator zo ongeveer als enige wat effectief tegengas wist te geven.

Helaas had ze in een interview ooit eens gemeld dat er Indiaans, of tegenwoordig liever gezegd Native American bloed in haar afstammingslijn zit. Dat moet je Trump dus geen tweemaal zeggen. Sindsdien noemt hij haar steevast Pocahontas, die weliswaar echt heeft bestaan maar voor de meeste mensen naar het kleine meisje uit een Disneyverhaal verwijst waarop Avatar naar verluidt is gebaseerd.

Volgens Native American-opperhoofden zijn Trumps aanvallen op Warren aanstootgevend, en volgens sommigen zelfs racistisch. Warren was er dan ook als de kippen bij om de uitspraken van de president neer te sabelen.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders was het zeker niet Trumps bedoeling om zich racistisch uit te laten. Ze wees er vervolgens op dat Warren nooit bewijs heeft overlegd van haar vermeende Indiaanse afkomst, en stelde dat ze de naamgeving daarmee over zichzelf heeft afgeroepen.