FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 november 2017

Nieuwe plaat Eminem verschijnt half december

Revival, het nieuwe album van Eminem, verschijnt op 15 december. Het is de eerste plaat van de rapper sinds Marshall Mathers LP2 uit 2013. Eminem kondigde de releasedatum dinsdagavond aan via Instagram.

Een eerste single, Walk on Water, werd op 10 november al gelanceerd. Eminem voerde het nummer in de week daarna uit bij het programma Saturday Night Live en bij de uitreiking van de MTV Europe Music Awards.

Ook maakte de 45-jarige rapper The Storm, een clip waarin hij freestyle kritiek uitte op president Donald Trump en zijn aanhangers.

Nieuwe plaat Eminem verschijnt half december
Nieuwe plaat Eminem verschijnt half december (Foto: BuzzE)

Abe vraagt spoedberaad VN over Noord-Korea

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd. Het projectiel vloog richting het oosten, meldde het Zuid-Koreaanse leger volgens staatspersbureau Yonhap. Het is nog onduidelijk om wat voor type het gaat.

Update 23:22:
De Japanse premier Shinzo Abe heeft om een spoedberaad van de VN-Veiligheidsraad gevraagd over Noord-Korea. Aanleiding was de lancering van een vermoedelijk intercontinentale ballistische raket door Pyongyang. Het projectiel kwam in de Japanse Zee terecht, een paar honderd kilometer uit de kust. Abe beloofde de Japanse bevolking te zullen beschermen.

De nieuwe rakettest, na een adempauze van ruim twee maanden, werd niet alleen door Tokio ten strengste afgekeurd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die het verzoek van Abe steunt, veroordeelde de provocatie ook meteen en riep alle landen op eensgezind door te gaan met de economische sancties tegen het regime van Kim Jong-un.

'Noord-Korea vuurt weer raket af'
'Noord-Korea vuurt weer raket af' (Foto: ANP)

Brussel: aalscholvers zijn de sjaak

Niet de mens, niet de grote visserijvloten en zelfs niet Donald Trump zijn er verantwoordelijk voor dat er minder vis in de zee zit dan voor de industriële revolutie, maar de aalscholver lijkt de schuldige te zijn. Althans, dat lijkt zo ongeveer de redenatie te zijn van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. En daarom moeten aalscholvers vermoord worden totdat ze dood zijn. Zoiets.

Het is die redenering of het gaat er gewoon om een concurrent voor de felbegeerde vis uit te schakelen. De vrouw die voor het CDA in het democratische Europese bolwerk zit, heeft onlangs een vrij opmerkelijk plan ingediend: Europese landen zouden er een beter/ander aalscholver-management er op na moeten houden. In wat simpeler bewoordingen uitgedrukt: het mogen er niet teveel worden, want dan worden de enorme netten die de visserij gebruikt net iets minder efficiënt.

Minder vis op de vissersboot betekent dat er minder vis kan worden geconsumeerd door de consument, wat weer betekent dat de prijzen omhoog zullen vliegen, waardoor er weer minder vis verkocht wordt. En dat is dan weer niet leuk voor de visserij. Een vicieuze cirkel die Schreijer lijkt te willen voorkomen. Een goede vertaling voor haar voorstel van aalscholver-management is trouwens dat Europese landen worden verzocht om elk jaar een nader te bepalen quota aan aalscholvers dienen te vergassen/afschieten/de nek om te draaien. De natuur moet je namelijk een handje helpen. Dat kan zij niet alleen.

Feitje is wel dat de hoeveelheid aalscholvers de laatste jaren behoorlijk is toegenomen. De vogel staat echter nog steeds op de lijst van beschermde diersoorten. Ook hier wil Schreijer een stokje voor steken. In haar voorstel zegt zij letterlijk dat de aalscholver 'grote schade kan toebrengen aan het visbestand'. Je moet het maar durven, om als homo sapiens zoiets te roepen.

We wachten de reactie van de moloch in Brussel/Straatsburg even af.

Aalscholver1 (Foto: KlapMongeaul)
 (Foto: KlapMongeaul)

Räikkönen rijdt snelste tijd, Kubica goed onderweg

Vandaag stond de eerste van twee testdagen op het circuit van Abu Dhabi op het programma. De coureurs kunnen kennismaken met de Pirellibanden die volgend jaar in de Formule 1 gebruikt zullen worden. Kimi Räikkönen was vandaag met een tijd van 1.37,768 de snelste.

De Fin kwam met 99 rondjes net tekort om de barrière van de 100 te slechten. Drukste man was Romain Grosjean die met de Haas maar liefst 137 keer in de rondte ging, gevolgd door wereldkampioen Lewis Hamilton met 136 keer. Voor Williams kwam Robert Kubica in actie. De Pool hoopt op een F1-zitje voor volgend jaar en bewees zijn fitheid door 100 ronden af te leggen. McLaren was het enige team dat met twee auto's in actie kwam. Fernando Alonso raakte in de ochtend de muur, maar reed in de middag alsnog veel kilometers.

De teams kregen twintig setjes nieuwe banden ter beschikking, waarvan twaalf gekozen waren door Pirelli. De overige acht mochten de renstallen zelf kiezen. Alle zeven droogweercompounds voor 2018 waren beschikbaar. Morgen op de tweede testdag zal Max Verstappen namens Red Bull in actie gaan komen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:37.768 99
2 D. Ricciardo Red Bull 1:38.066 109
3 L. Hamilton Mercedes 1:38.551 136
4 R. Grosjean Haas 1:39.270 137
5 L. Stroll Williams 1:39.580 29
6 F. Alonso McLaren 1:39.762 115
7 N. Hülkenberg Renault 1:39.803 85
8 N. Mazepin Force India 1:39.959 90
9 R. Kubica Williams 1:41.296 100
10 S. Gelael Toro Rosso 1:41.428 117
11 M. Ericsson Sauber 1:41.681 97
12 O. Turvey McLaren 1:41.914 105

Baudet en Wilders even populair

Oranjedames blameren zich tegen Ierland

De Oranje dames hebben dinsdagavond hun eerste punten verspeeld in de WK-kwalificatie. Tegen Ierland kwam het niet verder dan 0-0. Het eerste gevaar van de wedstrijd was er voor Ierland, echter de verdediging van Oranje kon op tijd ingegrijpen voor Amber Barrett de bal kreeg. Stefanie van der Gragt zorgde voor het eerste gevaar bij de thuisploeg, maar haar kopbal werd van de lijn gehaald.

Nederland had in de eerste helft de overhand en dat resulteerde in nog een handjevol kansen. Een schot van ruime afstand van Daniëlle van de Donk ging over, een schot van Sherida Spitse leverde niets meer op dan een corner. Lieke Martens was dicht bij een treffer, maar Ierland slaagde er in om haar bal van de lijn te halen en een schot van Vivanne Miedema raakte de paal.

Ook na rust namen de Oranje Leeuwinnen het iniatief en drukten de dames van Ierland ver terug op eigen helft. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman slaagde er in om kansen te blijven creëren, maar honderd procent kansen bleven uit. Zo kopte Martens uit een hoekschop over. Ondanks een overwicht en voldoende kansen werd er niet gescoord door Oranje en kreeg het in de slotfase geen strafschop na een handsbal van een van de Ierse dames. Na drie wedstrijden staat de ploeg op zeven punten.

Geen defensie-lening meer voor afkopen dienstplicht

Dinsdagmiddag is de PVV motie aangenomen over het afschaffen van de 'Regeling faciliteiten Turkse dienstplicht', waarbij militairen met de Turkse nationaliteit een lening kunnen krijgen bij defensie om hun Turkse dienstplicht af te kopen.

Kamerlid Gabrielle Popken: “De PVV is erg blij met dit resultaat. De Kamer vindt net als de PVV dat de Defensieorganisatie Turken geen leningen mag verschaffen om hun dienstplicht af te kopen. Als ze bij ons in dienst willen moeten ze hun Turkse nationaliteit maar opzeggen, dan hoeven ze ook niet hun dienstplicht in Turkije af te kopen.”

De Tweede Kamer heeft zich hier in 2011 al over uitgesproken, en vandaag weer. De PVV wil helemaal geen defensiepersoneel met een dubbele nationaliteit, laat staan dat ze hun dienstplicht afkopen met een defensie-lening. “Dit laatste heeft nu een meerderheid in de Tweede Kamer. Geen dubbele nationaliteit in het Nederlandse leger vergt een langere adem”, aldus Popken.

D-Day-veteraan overleden in USA

Edward Hoenson was een van de laatste Nederlandse D-Day-veteranen. Hij is gisteren op 95-jarige leeftijd in Amerika overleden. De drager van het Vliegerkruis was in de Tweede Wereldoorlog sergeant vliegtuigtelegrafist-boordschutter op de B-25 Mitchell-bommenwerper.

Tijdens de D-Day-periode in juni 1944 diende hij bij 320 squadron. Dat werd in 1940 in Engeland opgericht met het geëvacueerde personeel en materieel van de Marine Luchtvaart Dienst. De eenheid stond onder Nederlands bevel maar werd ingedeeld bij de Royal Air Force. Hoenson bombardeerde vanuit de B-25 Duitse doelen.

Dag tot dag 
De vliegtuigen waren wit gekalkt, herinnerde Hoenson zich in 2014 bij de 70e D-Day-herdenking in Normandië. “Zo konden we onszelf onderscheiden van de vijand”, vertelde de marineveteraan over die gedenkwaardige dagen in 1944. Op D-Day zelf deed hij niets. “Pas dagen erna zijn wij ingezet. Door de voorbereidingen wisten we dat er iets ging komen.” Hij en veel van de andere jongens die meevochten accepteerden dat iedereen het ergste kon overkomen. “Zo leefden wij van dag tot dag. Het was de consequentie die het militaire leven met zich meebracht.”

Gemene oorlog
Hoenson beleefde veel spannende momenten boven bezet Europa. “We kwamen vaak onder vuur en vlogen dan letterlijk door de kogels heen. Op dat moment ben je zo kwetsbaar. En dat besef je dan ook. Als je benzinetank of motor wordt geraakt, is het einde verhaal.”

Een gemene oorlog noemde de D-Day-veteraan het. “We verloren veel mannen. Het moeilijkste was dat ook jonge jongens, van wie de vrouwen zwanger waren, omkwamen. Dat blijft mij raken”, aldus Hoenson in 2014.

D-Day-veteraan overleden in USA (Foto: defensie.nl)
D-Day-veteraan overleden in USA (Foto: defensie.nl)

Teaser poster Avengers: Infinity War

Marvel barst deze week los met de promotiecampagne voor Avengers: Infinity War. Gisteren verscheen er al een gigantisch artikel in Vanity Fair en vandaag knalt Marvel naar buiten met de teaser poster en een aankondiging voor de trailer.

De teaser poster is haast identiek aan de teaser poster van Avengers en Avengers: Age of Ultron. We zien de letter 'A' van het Avengers-logo, maar dit keer heeft de letter de kleuren van de verschillende infinity stones, de stenen die in meerdere films van Marvel naar voren kwamen en een hoofdrol spelen in dit nieuwe avontuur. 

Verder is er ook een aankondiging gepubliceerd van de eerste trailer. Die zal morgen verschijnen. In de aankondiging zien we verschillende fans al hypen op eerdere trailers van andere Marvel-helden. De aankondiging wordt groots gebracht en het wachten op een trailer die al veel te lang op zich laat wachten wordt door deze aankondiging misschien nog wel ondraaglijker. Morgen zullen we jullie als eerste berichten als de trailer online is verschenen.

Avengers: Infinity War komt op 25 april 2018 in de Nederlandse bioscopen.

'Afspraken over eindnota Brexit'

Onderhandelaars hebben een principeakkoord bereikt over het bedrag dat Londen nog aan de EU is verschuldigd. Het gaat om tussen de 45 en 55 miljard euro, bericht de Britse krant The Daily Telegraph op basis van anonieme bronnen uit beide kampen.

De krant schrijft dat de Britse regering had laten doorschemeren 40 miljard euro te willen betalen voor de scheiding. Premier Theresa May moest dat bedrag vorige week verhogen. Bronnen in Brussel ontkenden tegenover persbureau Bloomberg dat er al een definitief akkoord ligt. De onderhandelingen zouden wel de goede kant op gaan.

De rekening voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is een gevoelig punt in de onderhandelingen tussen Londen en Brussel. Het exacte bedrag zou volgens bronnen van The Daily Telegraph bewust vaag zijn gelaten. De definitieve eindnota wordt pas later becijferd aan de hand van een overeengekomen rekenmethode.

De Europese Commissie wilde niet reageren op het bericht in de krant. Een Britse regeringsbron zei zich "niet te herkennen" in het artikel.

'Afspraken over eindnota brexit'
'Afspraken over eindnota Brexit' (Foto: ANP)

Kamer wil appen achter stuur hard aanpakken

VVD'er Remco Dijkstra wil dat appen achter het stuur harder wordt aangepakt. Hij wil dat het juridisch gelijk gesteld wordt met roekeloos rijden, zodat de rechter strengere sancties kan opleggen. "Je moet niet wegkomen met een taakstraf."

Ook wil Dijkstra dat de politie na een verkeersongeluk standaard de mobiele telefoon van de bestuurder kan uitlezen om te kijken of deze kort daarvoor zat te appen. Volgens het Kamerlid is het nu vaak lastig om de bewijsvoering in dit soort gevallen rond te krijgen.

Dijkstra deed zijn voorstel bij de behandeling van de begroting van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Ook andere fracties willen maatregelen tegen appende verkeersdeelnemers. Zo vroeg CDA-Kamerlid Maurits von Martels om een publiekscampagne om te waarschuwen tegen appen tijdens het rijden. Ook wil hij dat de overheid telecombedrijven vraagt te zorgen voor techniek die appen door automobilisten onmogelijk maakt. Daarop dringt ook GroenLinks aan. Overigens zouden ook medepassagiers daar hinder van ondervinden.

Taakstraf
Het onderwerp, dat later deze week ook aan bod komt bij het bespreken van de justitiebegroting, is actueel doordat de rechter onlangs een taakstraf oplegde tegen een vrouw die vorig jaar de 21-jarige Yannick Frijns doodreed. De ouders van het slachtoffer zijn ervan overtuigd dat het ongeluk het gevolg was van appen achter het stuur, maar de rechter achtte dit niet bewezen. De ouders zijn een stichting begonnen om verkeersslachtoffers door telefoongebruik te voorkomen.

Melanie Schultz, de voorgangster van Van Nieuwenhuizen, kondigde vorig jaar al aan maatregelen te willen tegen het appen in de auto. Dat is op zich al wel verboden, maar juridisch niet altijd makkelijk te bestrijden. Schultz kondigde ook een verbod aan tegen appen op de fiets.

Kamer wil appen achter stuur hard aanpakken
Kamer wil appen achter stuur hard aanpakken (Foto: ANP)

Actie blijft nodig om lerarentekort tegen te gaan

Nu en in de komende jaren blijft actie hard nodig om een dreigend lerarentekort af te wenden. Wel is er iets meer tijd om de problemen aan te pakken, doordat het tekort langzamer oploopt dan eerder werd voorspeld. Ministers Van Engelshoven en Slob (Onderwijs) zijn samen met alle betrokkenen hard aan de slag om het tij te keren, zo schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit de nieuwste arbeidsmarktramingen blijkt dat er bij gelijkblijvende omstandigheden niet in 2020 een tekort is van 4100 fulltime leraren op de basisschool, maar iets later: in 2022. Het uitstel komt onder meer doordat er weer meer leraren van de lerarenopleiding komen. Ook gaan leraren later met pensioen en zijn parttimers meer uren gaan werken.

Volgens ministers Van Engelshoven en Slob (Onderwijs) geeft dat iets meer lucht om het tekort tegen te gaan. Het tekort kan worden gezien als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn, die aangeeft dat de tekorten voor reguliere banen naderen. Van Engelshoven: "Daarom leunen we niet achterover en zijn we al vol aan de slag."

Nu al in de problemen
Basisscholen in de grote steden hebben nu al problemen om bij ziekte vervangers te vinden. De ministers hebben veel waardering voor de oplossingen die besturen en schoolleiders vinden om hiermee om te gaan.

De bewindspersonen benadrukken dat het lerarentekort niet alleen vanuit Den Haag opgelost kan worden. Ook de werkgevers, die gaan over het personeelsbeleid van de scholen, moeten helpen. Net als de lerarenopleidingen en de vakbonden. "Alleen als iedereen de zeilen bijzet kunnen we deze uitdaging aangaan", zegt Slob.

Geld voor scholing
De ramingen zijn gebaseerd op cijfers uit 2015. Dat houdt in dat de effecten van de meest recente maatregelen nog niet zijn meegeteld. Het kabinet probeert onder meer om werkloze leraren terug in de klas te krijgen. Daarvoor is per leraar een scholingsbudget van 2500 euro beschikbaar. "Extra scholing en begeleiding kan voor sommige leraren net het steuntje in de rug zijn dat ze nodig hebben om terug te keren in het onderwijs", aldus Slob.

Daarnaast trekken ministers Slob en Van Engelshoven dit jaar in totaal 9,8 miljoen euro uit voor het omscholen van zij-instromers. Dat bedrag is nodig omdat meer mensen dan gedacht interesse hebben om het onderwijs in te stromen. Met het bedrag kan de opleiding voor ruim 490 leraren worden betaald. "De interesse van nieuwe instromers in het basisonderwijs is flink gestegen. Maar vooral het mbo profiteert van deze regeling. Daar kunnen ze de vakmensen goed gebruiken voor de klas’" zegt Van Engelshoven.

Zekerheid
De ramingen hebben zelf ook een dempend effect. ‘Je weet nu bijna zeker dat je een baan kunt vinden als je voor het onderwijs kiest’, zegt minister Slob. Dat was enkele jaren geleden nog wel anders. Toen zaten veel basisschoolleraren na hun opleiding thuis of moesten ze in een andere sector aan de slag.

De maatregelen uit het regeerakkoord moeten er tevens voor zorgen dat het vak aantrekkelijker wordt. Het kabinet trekt 430 miljoen euro uit om samen met leraren en scholen de werkdruk te verminderen en 270 miljoen euro om de salarissen te verbeteren. Ook het collegegeld voor de Pabo wordt het eerste én tweede jaar gehalveerd. "Alleen samen met leraren, scholen en vakbonden kunnen we het vak zo aantrekkelijk mogelijk maken. Zodat we jongeren zo veel mogelijk verleiden om leraar te worden", zegt Slob.

Voortgezet onderwijs en mbo
Het voortgezet onderwijs blijft bij onveranderde omstandigheden te maken houden met een lerarentekort. Dat is wel kleiner dan in het basisonderwijs (700 fte leraren in 2022 in het vo). Er zijn een aantal specifieke vakken, waarvoor moeilijk leraren te krijgen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bèta vakken en klassieke talen.

In het mbo moeten scholen de concurrentie aan met de aantrekkende arbeidsmarkt. Voor technische vakmensen is nu zoveel werk, dat het leraarschap het onderspit dreigt te delven. Ook in deze sectoren werkt het ministerie samen met de sociale partners aan het terugdringen van het tekort.

Jett Rebel en Georgina in anti-Piet-campagne

Georgina Verbaan, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Jett Rebel, Renske de Greef, Nasrdin Dchar en Tofik Dibi zijn zes van de tweehonderd influentials die woensdag online een grote campagne tegen Zwarte Piet lanceren. Zij hebben zich door modefotograaf Jasper Abels laten portretteren met een T-shirt aan met daarop de tekst Zwarte Piet is racisme.

De BN'ers willen hiermee een statement maken tegen de racistische uitingen van pro-Piet-activisten van de afgelopen weken. Zo werd Sylvana Simons thuis belaagd door Zwarte Pieten, vielen pro-Piet-activisten een school in Utrecht binnen terwijl zij racistische zinnen tegen docenten riepen en blokkeerden boze pro-Piet-activisten de A7 om te voorkomen dat een legale demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum doorgang zou vinden. Ook liet presentator Humberto Tan weten dat hij al anderhalf jaar wordt beveiligd omdat hij zich op televisie kritisch over Zwarte Piet uitliet.

"Vooral op sociale media wordt het racisme elke jaar weer pijnlijk zichtbaar in aanloop naar 5 december", stelt initiatiefnemer Zoë Bab. "Wij willen ons uitspreken voor een inclusief Sinterklaasfeest, oftewel een feest waar álle Nederlandse kinderen plezier aan kunnen beleven." De tweehonderd BN'ers hopen met de actie bewustwording te creëren dat er veel racisme woekert in Nederland. "De discussie over Zwarte Piet is geen strijd tussen zwart en wit, maar tussen voor- en tegenstanders van gelijkheid. We hopen dat met de portretten te laten zien."

In het Tropenmuseum in Amsterdam wordt tijdens het 'Weekend of Global Cultures' op 10 december een fotostudio ingericht waar ook andere Nederlanders zich met het shirt kunnen laten fotograferen.

Jett Rebel en Georgina in anti-Piet-campagne
Jett Rebel en Georgina in anti-Piet-campagne (Foto: BuzzE)

Mnangagwa wil gestolen staatsgeld terug

De nieuwe Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa geeft individuen en bedrijven drie maanden de tijd om gestolen publiek geld terug te geven. Wanneer die tijd eind februari verstrijkt, wordt iedereen die dergelijk geld nog verstopt op buitenlandse rekeningen heeft staan, opgepakt en vervolgd, waarschuwde Mnangagwa dinsdag.

Mnangagwa wil gestolen staatsgeld terug
Mnangagwa wil gestolen staatsgeld terug (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: kouder weer, maar niet voor lang

November grijs en kil, dan slaat de winter op til.

Gegroet!

De komende paar dagen zakken de temperaturen een paar graden en zijn er ook enkele nachten met lichte vorst. Lang duurt dit speldenprikje niet, want na het weekend lopen de temperaturen weer op. Dus van echt winterweer is er nog steeds geen sprake en roeptoeteren ze op de fora maar lekker voort.

Vandaag was het niet eens zo'n slechte dag. De zon scheen geregeld en de buienactiviteit bleef met name tot het noorden beperkt. Echt actief waren die buien overigens niet. Hoewel, terwijl ik dit type passeert er nu wel een vrij pittige bui. De komende uren klaart het steeds verder op. Zeker in het binnenland koelt het rap af tot om en nabij het vriespunt. Ook kan er nevel en mist ontstaan, dus het is even opletten. Aan zee blijft het zachter en kan er nog een bui vallen.

Morgen blijven de nevel en mist misschien hardnekkig aanwezig. Zeker in het oosten bestaat de kans dat het de hele dag kil en grijs blijft met temperaturen rond de 2 a 3 graden. In de rest van het land is er meer ruimte voor de zon, maar kan er ook een enkele bui vallen. Dit met name in de kustprovincies en een héél enkele daarvan kan nog hagel of onweer geven. Daar wordt het dan 6 graden. De wind draait naar een noordelijke richting en is matig tot vrij krachtig. 

Tot morgen!

Nederland
 

Zie de maan schijnt. (Foto: DJMO)

Zie de maan schijnt door de bomen... (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Minister: bitcoin geheel voor eigen risico

Bezint eer ge begint, want hier zitten hele grote risico's aan. Met deze woorden onderstreept minister Wopke Hoekstra (Financiën) de waarschuwingen voor het steken van geld in de digitale munt bitcoin, waarvan de koers blijft stijgen.

Hoekstra noemt de adviezen van toezichthouder AFM en De Nederlandsche Bank verstandig. "Het is belangrijk dat mensen die in bitcoins stappen, zich realiseren dat het helemaal voor eigen rekening en risico is", aldus Hoekstra dinsdag bij RTLZ. "Dat gaat nu enorm goed, maar we hebben ook al grote dalen en pieken onderweg gezien."

De bewindsman wijst op het risico dat je je geld kunt verliezen, in tegenstelling tot je tegoed op een normale bankrekening dat tot een hoog bedrag is beschermd. Je kunt nergens aankloppen als het geld opeens allemaal weg is, aldus Hoekstra.

Zelf heeft hij geen bitcoins: "Allemaal veel te ingewikkeld voor mij."

Minister: bitcoin geheel voor eigen risico
Minister: bitcoin geheel voor eigen risico (Foto: ANP)

Amsterdam kanshebber voor openingsduel EK 2020

De openingswedstrijd van het EK van 2020 wordt mogelijk gespeeld in Amsterdam. Dat bracht de UEFA dinsdag naar buiten.

De Europese voetbalbond schrijft in een persbericht dat de leden van het uitvoerend comité volgende week donderdagochtend om 10:00 uur bij elkaar komen in het Zwitserse Nyon. Eén van de agendapunten is het bepalen van de locatie voor de openingswedstrijd van het EK in 2020. Dat toernooi wordt in meerdere landen gespeeld.

Amsterdam is dus één genomineerden, samen met Brussel, Glasgow, Rome en Sint-Petersburg. Het is echter nog niet duidelijk of Brussel tot de speelsteden blijft behoren, want door juridische problemen is daar nog niet begonnen met de geplande bouw van een nieuw stadion. Ook daarover zal het uitvoerend comité op 7 december vergaderen.

Het EK van 2020 wordt in dertien verschillende landen/steden gespeeld. De andere speelsteden zijn Londen, Bilbao, Boedapest, Boekarest, Dublin, Kopenhagen, München en Bakoe (Azerbeidzjan). Amsterdam staat op de planning voor één achtste finale en drie groepswedstrijden, waaronder dus mogelijk het openingsduel. Wembley is al aangewezen als decor voor de grote finale.

Acht wielrenners op doping betrapt in Ronde van Colombia

Acht wielrenners zijn op doping betrapt in de Ronde van Colombia, dat maakte de internationale wielrenunie UCI dinsdag bekend. Ze zijn allemaal voorlopig geschorst en kunnen een contra-expertise aanvragen. De Vuelta a Colombia werd begin augustus verreden.

De Colombiaanse renners Luis Largo, Jonathan Paredes, Edward Fabian Diaz, Fabio Montenegro, Luis Fernando Camargo, Fabian Robinson Lopez en de Boliviaan Oscar Soliz zijn allemaal positief bevonden op een bloeddopingmiddel. De Colombiaan Juan Carlos Cadena is betrapt op het gebruik van anabole steroïden. De renners komen uit verschillende ploegen. Luis Largo was al eens eerder geschorst geweest voor dopinggebruik.

Soliz was van de acht de best geklasseerde renner met een achtste plaats in het algemeen klassement op meer dan zes minuten van de winnaar Aristobulo Cala.

Melania tovert Witte Huis om in kerstbomenbos

Het eerste kerstfeest van de familie Trump in het Witte Huis is voor de first lady de kans zich uit te leven op de kerstversieringen. Het Witte Huis heeft een filmpje gepubliceerd waarop is te zien hoe Melania Trump een van de hallen heeft laten omtoveren tot een kerstbomenbos met zo'n tien verlichte bomen. De koks van de presidentiële residentie bakken rood en groen geglazuurde koekjes en de belangrijkste kerstboom reikt letterlijk tot aan het plafond.

Van de woning van Trump in de naar hem genoemde toren in New York zijn foto's bekend waarop vooral veel goud te zien is. Voor het Witte Huis heeft Melania echter vooral voor de kleur wit gekozen, waarbij ze volgens het filmpje zelf een aantal rode en groene elementen heeft toegevoegd.

Het is gebruikelijk dat de first lady een persoonlijk project maakt van de kerstversieringen in het Witte Huis en dat in de verschillende ruimtes meerdere kerstbomen staan. Melania lijkt er dit jaar echter net een beetje meer van te hebben willen maken: een extravagant winterwonderland.

Update:

Ook ondergetekende heeft jaarlijks wat kerstversiering in huis. Hieronder die van 2015 en 2016.

2015:


2016:


Stuitend racisme en seksisme in FRIENDS!

Cowboytje en Indiaantje spelen is volgens De Grauwe Eeuw - een groepering die inmiddels op de terrorismewatchlist staat - smerig racisme. Volgens diverse comments onder ons item daarover wordt het spelen van cowboy en Indiaantje zelfs vergeleken met het spelen van Hitlertje en Joodje.

Naast die ernstige vorm van racisme is er ook nog eens sprake van smerig, vrouwenhatend seksisme.

Ondergetekende schrok zich dan ook een hoedje toen bij het met de kinderen herbekijken van de populaire serie FRIENDS uit de jaren 90 onderstaande scene zich afspeelde.

Let op: Kan schokkende beelden bevatten!

Update: Uw redacteur werd gewezen op het feit dat er ook een ver-schrik-ke-lijk voorbeeld van seksisme in het stukje zit, wat de scene zo mogelijk nóg schokkender maakt.

Zaak Poch lastig voor medewerkers Transavia

Als de Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch woensdag wordt veroordeeld, zal dit "een klein stormpje veroorzaken" onder medewerkers van Transavia. Dat meent Dirk Lokhorst, een gepensioneerde collega van Poch, die een stichting oprichtte om hem te steunen. De meerderheid van de Transavia-medewerkers is volgens hem overtuigd van zijn onschuld.

Zij staan lijnrecht tegenover twee Transavia-piloten die destijds tegen hem getuigden, waardoor de zaak ging rollen. Zij meldden dat Poch jaren geleden op Bali had gezegd dat hij betrokken was bij dodenvluchten. Transavia onderzocht deze verklaringen in 2006 maar beschouwde het als borrelpraat. Het Openbaar Ministerie (OM) had hier echter wel oren naar.

Volgens Lokhorst klopt er niets van de bewijsvoering. Hij sprak Poch vorige week in zijn cel en zegt dat Poch ,positief gestemd'' is over het vonnis.

Zaak Poch lastig voor medewerkers Transavia
Zaak Poch lastig voor medewerkers Transavia (Foto: ANP)

'Conor McGregor in dronken bui slaat maffiavriendje'

Een door de Ierse politie omschreven als 'niet nader genoemde beroemdheid uit Ierland', heeft zondagnacht ruzie lopen zoeken in een kroeg in het Ierse Crumlin, toevallig het geboortedorp van de MMA-superster Conor McGregor.

De man sloeg een maat van maffioso Graham 'The Wig' Whelan na een kort opstootje in een bar met de welluidende naam The Black Forge. Diverse aanwezigen repten op social media al van dit korte gevecht en werd de naam van McGregor veelvuldig genoemd als beschonken aanjager van de ruzie.

Het 50-jarige slachtoffer is goed bevriend met een hooggeplaatste mafioso van de gevreesde Kinahan-clan en het verhaal gaat dat hij een ruzie tussen McGregor en een niet nader genoemde bezoeker wilde sussen, waarna hij tweemaal in het gezicht werd geslagen. De dader werd na dit opstootje door zijn vrienden snel de kroeg uitgewerkt en koos het hazepad.

De Ierse politie is bekend met het voorval, maar voorlopig is er nog geen aangifte van mishandeling gedaan door de vermeende slachtoffers, gasten van de pub, of de beheerder van de pub. De politie denkt wel dat dit voorval een gevolg is van een ander opstootje van dezelfde 'bekende Ierse sportman' eerder deze maand.

In ieder geval lijkt het inmiddels wel duidelijk te zijn dat de dader McGregor moet zijn. Het lijdend voorwerp zette dinsdag in ieder geval een cryptische videoboodschap op Instagram met de tekst: 'de beroemdheid'.

Voor degenen die onderstaande Instagramvideo niet kunnen zien, klik hier. 

 

The celebrity

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) onNov 27, 2017 at 8:43pm PST

Jongen vast voor ontucht en oplichting

Een achttienjarige jongen die zich uitgaf als scout van een modellenbureau is in Rotterdam opgepakt nadat vier slachtoffer en het bureau aangifte tegen hem hadden gedaan. Hij kreeg de meisjes zover dat ze blootfoto's van zichzelf opstuurden. De man wordt ook verdacht van het verzamelen van kinderporno.

De verdachte benaderde minderjarige meisjes via social media en stuurde ze een inschrijfformulier. Vervolgens moesten ze foto's maken voor hun portfolio, eerst gekleed maar later ook pikante foto's. Zodra de slachtoffers argwaan kregen en wilden stoppen, dreigde de man de foto's online te zetten. In zeker een geval deed hij dat ook echt.

De verdachte is vorige week al aangehouden en zit vast. Hij komt volgens de politie uit de regio Rotterdam. Hij wordt onder meer verdacht van oplichting en het aanzetten tot ontuchtige handelingen.

Jongen vast voor ontucht en oplichting
Jongen vast voor ontucht en oplichting (Foto: ANP)

Bangladesh wil Rohingya opvangen op eiland

Bangladesh wil 100.000 gevluchte Rohingya-moslims tijdelijk opvangen op een eiland in de Golf van Bengalen. De autoriteiten trekken omgerekend bijna 236 miljoen euro uit om Bhashan Char te ontwikkelen en zo geschikt te maken voor vluchtelingenopvang.

Minister Mustafa Kamal (Planning) stelde dat het tijd zal kosten om Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar te repatriëren. Zijn land heeft in de tussentijd een plek nodig om de ontheemde moslims onder te brengen. Het project om 100.000 vluchtelingen te huisvesten op het eiland, moet volgens de minister tegen 2019 zijn afgerond.

Het plan is niet onomstreden. Critici stellen dat het eiland vrijwel onbewoonbaar is. Zo loopt het in de regentijd regelmatig onder water. Ook zijn piraten actief in de omgeving. Toch keurde een regeringscommissie onder leiding van premier Hasina het plan goed.

Bangladesh wil Rohingya opvangen op eiland
Bangladesh wil Rohingya opvangen op eiland (Foto: ANP)

Nagelsmann genoemd als opvolger van Bosz

Borussia Dortmund lijkt al op zoek te zijn naar een opvolger voor trainer Peter Bosz, want Julian Nagelsmann moet hem naar verluidt gaan opvolgen.

Volgens RevierSport is het zo goed als zeker dat Bosz na dit seizoen niet meer aan het roer staat bij BVB. Nagelsmann is sinds oktober 2015 coach van Hoffenheim. Onder zijn leiding werd degradatie voorkomen en daarna wist Hoffenheim zelfs Champions League-voetbal te halen.

Afgelopen zomer kreeg Nagelsmann een nieuw contract dat tot de zomer van 2021 loopt. "Dat de naam van een buitengewone trainer als Julian bij internationale topclubs valt, is voor ons niet nieuw. Daar kunnen wij best mee leven. Maar Julian heeft hier een meerjarig contract, dus we volgen de geruchten in een vertrouwde rust", reageert woordvoerder Hansi Flick.

De 30-jarige Nagelsmann lijkt dus moeilijk haalbaar en Dortmund zou daarom overwegen om Armin Veh dit seizoen te laten afmaken. De 56-jarige trainer heeft momenteel geen club. Andere Duitse media schreven al dat Bosz komend weekend met zijn team van Bayer Leverkusen (uit) moet winnen om ontslag te voorkomen.

Cambuur stuurt trainer Dijkhuizen weg

Marinus Dijkhuizen is ontslagen als hoofdtrainer van Cambuur. Dat bracht de club uit Leeuwarden dinsdag naar buiten.

Cambuur staat na vijftien wedstrijden op de zeventiende plaats in de Jupiler League, terwijl het vorig seizoen nog derde werd. De clubleiding heeft daarom ingegrepen. "Aanleiding zijn de tegenvallende resultaten van de club onder leiding van Dijkhuizen", luidt de uitleg van Cambuur op de officiële website van de club.


Assistent-trainers Sipke Hulshoff en Jan Bruin nemen voorlopig de taken over van Dijkhuizen, die sinds afgelopen zomer coach was van de Friezen. In zijn carrière als speler kwam de nu 45-jarige oud-spits ook enkele jaren voor Cambuur uit.

Marinus Dijkhuizen debuteerde als coach in het betaald voetbal bij Excelsior, in januari 2014. Enkele maanden promoveerde hij met die club naar de Eredivisie. Na een kort verblijf bij het Engelse Brentford en een periode bij NAC Breda kwam de oefenmeester afgelopen zomer dus in Leeuwarden terecht.

Ajax weer maanden zonder Sinkgraven

Ajax kan opnieuw maanden geen beroep doen op Daley Sinkgraven. De linksback is vorige week geblesseerd geraakt.

Sinkgraven liep in de oefenwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach letsel op aan de binnenband van zijn linkerknie. Ajax meldt dinsdag via de officiële kanalen dat hij woensdag al onder het mes gaat. Daarna volgt een revalidatie van drie tot zes maanden.

Daley Sinkgraven was al twee keer eerder langdurig uit de roulatie met een soortgelijke blessure. In april raakte hij geblesseerd tegen Schalke 04, waardoor zijn seizoen voorbij was. Tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen ging het alweer mis.

De 22-jarige Sinkgraven speelde dit seizoen daardoor pas vijf duels voor Ajax. De Amsterdammers namen hem in januari 2015 over van sc Heerenveen, waar hij voornamelijk als middenvelder acteerde. Bij Ajax werd hij omgeschoold tot linksback.

50PLUS wil verplichte cursus scootmobiel

Gebruikers van een scootmobiel moeten verplicht een cursus volgen. Tweede Kamerlid Corrie van Brenk stelt dat dinsdag voor in de Tweede Kamer. Wie geen certificaat haalt, zou niet op een scootmobiel mogen rijden.

Het aantal scootmobielen neemt sterk toe. Volgens het Kamerlid reden er in 2013 al 250.000 rond. Dat kan gevaren met zich meebrengen. "Een scootmobiel kan zich met 30 kilometer per uur voortbewegen", aldus Van Brenk. ,,Het is een machine die je moet kunnen bedienen, en er bestaan speciale regels voor. Het is dus helemaal niet gek om meer eisen te gaan stellen."

Sommige scenario's gaan uit 600.000 scootmobiels in ons land in 2030.

50PLUS wil verplichte cursus scootmobiel
50PLUS wil verplichte cursus scootmobiel (Foto: ANP)

'Meer ziekenhuispatiënten dood door fouten'

Het aantal mensen dat door een medische of organisatorische fout in het ziekenhuis is overleden is toegenomen. Tussen medio 2015 en medio 2016 stierven 1035 patiënten doordat er iets mis ging in het ziekenhuis, 67 meer vergeleken met de vorige meting vier jaar eerder. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen van gezondheidsinstituut Nivel.

Eerder was deze "potentieel vermijdbare sterfte" juist sterk gedaald, onder meer door de invoering van een veiligheidsprogramma. "Extra inspanningen zijn nodig om de patiëntveiligheid in ziekenhuizen nog verder te verbeteren", stelt het Nivel.

Volgens het gezondheidsinstituut liggen er mogelijkheden tot verbeteringen, onder meer op het gebied van het stellen van diagnoses bij patiënten en het veilig omgaan met medicijnen. "Ook operatieve ingrepen, zoals de maag-darmchirurgie en de plaatsing van gewrichtsprotheses laten nog hogere risico's zien. Hierbij speelt het toepassen van (nieuwe) medische technologie een rol", aldus het Nivel.

Zorgwekkend

Patiëntenfederatie Nederland noemt de ontwikkeling zorgwekkend. "Per dag overlijden in Nederlandse ziekenhuizen drie mensen terwijl dat niet nodig was. Dat zijn er dus drie te veel. Dat aantal neemt niet af", aldus de federatie.

Van de duizend mensen die per jaar onnodig sterven, had een kwart ten minste nog een levensverwachting van meer dan vijf jaar. Vaak gaat het mis bij relatief eenvoudige ingrepen of ziektebeelden. "Het lijkt erop dat er dan te veel op routine wordt gewerkt, terwijl bij ingewikkelde medische handelingen veel secuurder wordt gewerkt", stelt de patiëntenorganisatie.

'Meer ziekenhuispatiënten dood door fouten'
'Meer ziekenhuispatiënten dood door fouten' (Foto: ANP)

Opvallende holocaust tifo-actie in Soedan

In de loop der jaren hebben we als voetballiefhebbers vele tifo-acties voorbij zien komen. Van mooie sfeervolle acties tot tifo's die nogal dreigend over kwamen. Maar de fans van Al-Hilal Omdurman uit Soedan maakten het afgelopen weekend wel heel bont met een tifo-actie in holocaust thema.

Een tifo is een fenomeen waarbij voetbalsupporters door middel van zang, vlaggen, spandoeken, vuurwerk, banners en grootse acties de sfeer proberen te verhogen. De Ultra Blue Lions, zoals de fans van Omdurman genoemd worden, wilden schijnbaar een wel hele vreemde sfeer neerzetten met hun actie. Gesteund met vuurwerk, een portret gelijkend op Adolf Hitler en de letters van holocaust gingen de fans stevig tekeer tijdens de wedstrijd van de 22-voudig kampioen.

De lokale politie omsingelde het vak met de supporters maar greep niet in. Waarom de supporters kozen voor deze 'opmerkelijke' tifo-actie is niet bekend.

Ollongren verwacht snel hulp Sint-Maarten

Het lijkt erop dat het geld voor de wederopbouw nu snel naar Sint-Maarten kan gaan. Dat maakte minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft 550 miljoen euro voor noodhulp vrijgemaakt.

Vrijdag vertrok premier William Marlin van Sint-Maarten nadat de Rijksministerraad had ingegrepen. Zijn aanblijven vertraagde de wederopbouw omdat hij niet aan alle Nederlandse voorwaarden wilde voldoen.

Door Marlins vertrek is de situatie gewijzigd. ,,Er zal aan alle voorwaarden (voor de hulp) kunnen worden voldaan, ook op het punt van de Integriteitskamer", zei de minister tijdens het vragenuurtje. De Integriteitskamer moet er voor zorgen dat de hulp niet in de verkeerde handen komt. Er moeten nog ,,een of twee stappen worden gezet, maar we zijn nu voorzichtig positief", zei Ollongren.

Sint-Maarten kreeg het zwaar te verduren door orkaan Irma. Een groot deel van de bebouwing is verwoest of liep schade op. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) brengt momenteel een bezoek aan de Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Ook het koningspaar bezoekt de eilanden later deze week.

Ollongren verwacht snel hulp Sint-Maarten
Ollongren verwacht snel hulp Sint-Maarten (Foto: ANP)

Wervingsfilmpje Nieuw-Zeelandse politie gaat viral

Met een geinig filmpje hoopte de Nieuw-Zeelandse politie nieuwe werknemers te lokken. Of dat al gelukt is weten we niet, maar het filmpje heeft over de hele wereld flink wat bekijks getrokken. Via diverse kanalen is het promotiespotje al miljoenen keren bekeken. In het grappige filmpje zie je 70 echte agenten uit diverse delen van de politie met wat grapjes uitleggen wat ze allemaal doen en dat ze nieuwe collega's zoeken. Mocht je na het zien van het filmpje interesse hebben, vergeet dan niet te vragen naar declaratiemogelijkheden voor het woon-werkverkeer zijn.

Prijskaartje Goffertstadion: 7,6 miljoen

Voetbalclub N.E.C. Nijmegen mag het Goffertstadion voor 7,6 miljoen euro kopen van de gemeente Nijmegen. De club wil het stadion uitbreiden en moderniseren.

De gemeente en de voetbalclub zijn dinsdag overeengekomen dat N.E.C. tot eind 2019 de tijd krijgt om financiering te vinden. N.E.C. is al jaren bezig om het Goffertstadion weer terug te kopen van de gemeente. Nijmegen kocht het stadion lang geleden om de club uit financiële problemen te halen.

Prijskaartje Goffertstadion: 7,6 miljoen
Prijskaartje Goffertstadion: 7,6 miljoen (Foto: ANP)

'Sneijder op weg naar MLS-debutant'

Wesley Sneijder heeft mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Nice al gespeeld. De middenvelder wordt gelinkt aan Los Angeles FC.

Het Algemeen Dagblad meldt dat zijn zaakwaarnemer Guido Albers deze week praat met een afvaardiging van de club die in 2018 zal debuteren in de Major League Soccer. Sneijder en zijn vrouw Yolanthe zouden zelf wel helemaal open staan voor een avontuur in de Verenigde Staten. Het contract van de Oranje-international bij Nice loopt komende zomer af.

Maandag werd duidelijk dat de 33-jarige Sneijder vanwege een hamstringblessure pas na de winterstop weer in actie kan komen voor Nice. De routinier speelde tot nu toe pas acht duels voor de Franse club, omdat hij vaak niet fit genoeg was. Mogelijk heeft hij zijn laatste wedstrijd dus al gespeeld.

Amerika kan het zesde land worden waar Wesley Sneijder zijn kunsten zal laten zien. Na zijn doorbraak bij Ajax droeg hij het shirt van Real Madrid, Internazionale, Galatasaray en nu dus Nice. Afgelopen zomer werd hij ook al gelinkt aan Los Angeles FC, maar van een transfer kwam het toen nog niet.

Cillessen baalt: "Twee punten ontnomen"

Barcelona pakte zondag een punt in de topper tegen Valencia, maar de Catalanen menen recht te hebben op meer. Ook Jasper Cillessen baalt stevig.

Barça leek in Mestalla op voorsprong te komen dankzij Lionel Messi, die de bal via de Valencia-keeper over de doellijn kreeg. Tot verbazing van de hele voetbalwereld werd het doelpunt echter niet toegekend, want opvallend genoeg is iets relatief simpels als doellijntechnologie nog altijd geen gemeengoed in de voetballerij - hoewel dat er in Spanje wel eindelijk aan zit te komen. "Je vraagt je toch af waarom zo'n grote competitie als de Primera Division geen doellijntechnologie heeft. De belangen zijn zo groot", zegt reservekeeper Cillessen in De Telegraaf.

De voorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie liet onlangs weten dat doellijntechnologie komend seizoen wordt ingevoerd in La Liga. Dit seizoen wordt het systeem al hier en daar getest, maar in Valencia was dat zondag dus nog niet het geval. "Het is helaas zo dat ons twee punten zijn ontnomen", meent Cillessen.

"Je kunt het nooit helemaal met zekerheid zeggen. Kijk maar naar Borussia Dortmund, want voor Peter Bosz was 4-0 niet genoeg. Maar als wij op voorsprong komen, is dat met onze verdediging normaal gesproken goed voor een zege." Valencia nam na het incident een voorsprong en Jordi Alba zorgde in de slotfase voor de 1-1 eindstand.

Anti-zwarte Zwarte Pieten willen nog protesteren in Dokkum

Diverse anti-zwarte Zwarte Pietorganisaties zijn alsnog van plan om een zinloze manifestatie te houden op de markt in Dokkum. Het gaat om actiegroepen die vergelijkbaar zijn aan Kick Out Zwarte Piet, die op de terreurdreigingslijst van de rijksoverheid staat als zijnde mogelijk gevaarlijk. De oproerkraaiers hebben aangekondigd komende zaterdag te zullen demonstreren, dat meldt Omrop Fryslân.

Het zou gaan om een manifestatie voor de vrijheid van meningsuiting, behalve als die mening is dat Zwarte Piet géén racisme is, en het recht om te demonstreren, behalve als je tegen anti-Zwarte Pieten demonstreert.

Volgens de initiatiefnemers is er sprake van, jawel daar is de bingoterm weer, 'institutioneel racisme' bij de overheid en de politie. Het is nog onduidelijk of de demonstratie ook doorgaat. Een demonstratie tegen Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum werd op de A7 bij Joure tegengehouden door een blokkade van mensen die vinden dat demonstreren op een kinderfeestje verre van wenselijk is.

Destiny 2 vanaf vandaag gratis te proberen

Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag Destiny 2 uitproberen op alle relevante platforms. In de trialversie kun je alleen of in co-op een campaign-missie spelen, mag je de Europese Dead Zone proberen en kun je via quickplay een poging wagen in de competitieve multiplayer.

Je character progression gaat tot en met level 7 en eventuele voortgang wordt overgedragen wanneer je overgaat tot aankoop. Bungie en Activision proberen op deze manier nieuwe spelers naar de game te krijgen, onder andere omdat over een week alweer de eerste uitbreiding, Curse of Osiris, uitkomt.

Maak de geschiedenis vrouwelijker!

Dat is wat F-Site wil. Dit online platform wil docenten van materiaal gaan voorzien om vrouwen een betere plek te geven in de geschiedenisboeken. Hiervoor is tevens een crowdfundingsactie in het leven geroepen. 

Agnes Cremers, een van de historici achter het project: "De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen. Waarom leren we zo weinig over deze helft? We willen verandering brengen in het onderwijs. Want het is niet vanzelfsprekend om het over vrouwen te hebben. Aletta Jacobs is bekend, maar er waren meer vrouwen zoals zij. Het is zonde om pas op vrouwen in te zoomen vanaf de eerste feministische golf. Alsof er toen opeens vrouwen kwamen."

Cremers beseft dat vrouwen geen gelijkwaardige geschiedenis hebben gehad ten opzichte van mannen: "Vrouwen hebben altijd andere posities gehad. Maar soms hadden ze wel belangrijke posities en werden ze door stereotiepe opvattingen niet erkend of zijn ze later in de geschiedenis niet meegenomen."

Als voorbeeld komt zij met Aisha, de vrouw van de profeet Mohammed. "Aisha wordt altijd opgevoerd als kindbruidje, maar was veel meer dan dat. Ze was een politica en voerde het leger aan."

F-Site wil een bredere kijk op de geschiedenis. "Jonge generaties moeten vrouwen in de geschiedenis vanzelfsprekend gaan vinden, beseffen dat zij wel degelijk een rol hebben gespeeld. We dachten overigens dat dit initiatief breed gedragen zou worden. Het is toch leuk om meer te weten? De meeste reacties zijn positief, de crowdfundingsactie loopt goed."

Af en toe krijgen ze toch een negatieve reactie als "Maar mannen waren toch ook belangrijker?" Cremers: "Daar moeten we vanaf." 


PlayerUnknown's Battlegrounds gaat mobiel

PlayerUnknown's Battlegrounds is nog altijd een groot succes. De game is inmiddels meer dan 21 miljoen keer verkocht en voornamelijk in China is het marktaandeel groot. Tencent gaat nu met Bluehole samenwerken om PUBG te brengen naar smart devices.

De beslissing klinkt misschien apart, maar is dit zeker niet. In China is de mobiele markt zo'n 25 miljard dollar waard, wat goed is voor 25% van de mobiele markt wereldwijd. Ook zou het zeker niet de eerste game zijn voor mobiele apparaten met de gameplay van PUBG. Tencent is zelf ook gebaat bij een succes, aangezien ze aandeelhouders zijn van Bluehole en wellicht geïnteresseerd zijn in een complete overname.

Hoe dan ook, PlayerUnknown's Battlegrounds is in de maak voor smart devices. Meer informatie is nog niet bekend, evenmin of de game ook het Westen gaat bereiken. De tijd zal het leren.

Pubg Xbox One 2

Weer vijf Russen uit olympische uitslagen geschrapt, dubbel goud en zilver weg

Het Internationaal Olympisch Comité heeft naar aanleiding van het onderzoek naar Russische doping op en rond de Olympische Spelen van 2014 in Sochi nog eens vijf sporters uit de uitslagen daar geschrapt. Ook worden ze voor het leven geweerd van de Olympische Spelen, in welke hoedanigheid dan ook.

We beginnen met skeletonner Sergey Chudinov, die jaren deel uitmaakte van de internationale subtop. Hij haalde enkele podiumplaatsen in World Cups - en won er één - en pakte WK-brons in 2013. Op de Spelen van Sochi eindigde Chudinov als vijfde, een plek die hij nu kwijtraakt. Goud was daar overigens voor Alexander Tretiakov, die dat ook kwijt is. Chudinov is overigens al bijna twee jaar gestopt met de sport.

Vervolgens krijgen we twee bobsleeërs, Aleksei Negodailo en Dmitrii Trunenkov. Beiden zaten in de viermansbob van de legendarische Alexander Zubkov, die daar het goud mee veroverde in Sochi. Die raakte hij onlangs echter kwijt wegens het hele dopinggebeuren, en ook Negodailo en Trunenkov - die een jaar eerder met Zubkov al WK-zilver pakten - mogen hun eremetaal inleveren. Ook Negodailo en Trunenkov zijn al twee jaar gestopt.

Tot slot zijn twee biatletes de sjaak: Yana Romanova en Olga Vilukhina. De al zo'n drie jaar gestopte Romanova raakt haar 19e, 23e en 53e plaatsen in de individuele wedstrijden kwijt, Vilukhina moet het zilver van de sprint inleveren en is haar zevende en 21e plek in individuele wedstrijden kwijt.

Beiden maakten onderdeel uit van de Russische estafetteploeg, die in eigen huis verslagen werd door Oekraïne en zilver pakte, wat nu ook geschrapt wordt. Vilukhina kreeg daarnaast nog een diploma als lid van de gemengde estafetteploeg, die vierde werd en dat resultaat nu ook kwijt is geraakt. Vilukhina is overigens ook al jaren gestopt, op een kortstondige comeback op het tweede niveau twee jaar geleden na.

Vilukhina met haar medaille die ze nu moet inleveren (Pro Shots / Gepa)
Vilukhina met haar medaille die ze nu moet inleveren (Pro Shots / Gepa)

Hattrick voor tiener in NHL, Crosby schiet Penguins in overtime langs Flyers

IJshockeyer Alex DeBrincat heeft maandagavond grote indruk gemaakt. De pas 19-jarige NHL-rookie van de Chicago Blackhawks was tegen de Anaheim Ducks goed voor een hattrick, waarmee hij de op één na jongste speler van de ploeg ooit werd die dat voor elkaar kreeg.

In de eerste periode tekende DeBrincat al voor een assist en een goal, in de tweede periode voegde hij er nog twee treffers aan toe. De Ducks kwamen er in het hele duel nauwelijks aan te pas en gingen in Chicago met 7-3 onderuit.

Sidney Crosby was bij de Pittsburgh Penguins van groot belang. Een minuut voor het einde van de wedstrijd stelde hij Jake Guentzel in staat om tegen de Philadelphia Flyers de 4-4 te maken, waarna Crosby het in overtime zelf afmaakte: 5-4.

Uitslagen NHL maandag
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 5-4 OT
Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks 7-3
New Jersey Devils - Florida Panthers 2-3
Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets 3-1
Winnipeg Jets - Minnesota Wild 7-2

Blackhawks - Ducks (Bron: YouTube)

Volkswagen mag 4,5 ton dokken voor sjoemelsoftware

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld dat Volkswagen AG (Volkswagen) consumenten heeft misleid bij de verkoop van haar dieselauto’s met type EA 189-motor. Volkswagen prees deze auto’s aan als milieuvriendelijk, terwijl de resultaten van de emissietests met behulp van verboden software waren gemanipuleerd. Omdat er oneerlijke handelspraktijken zijn vastgesteld heeft Volkswagen een boete van 450.000 euro gekregen, het maximale bedrag dat de ACM in dit geval kan opleggen. 

Cateautje Hijmans van den Bergh, ACM-bestuurslid: “Wij hebben vastgesteld dat Volkswagen Nederlandse consumenten heeft misleid over de uitstoot van schadelijke stoffen. Hiervoor leggen wij Volkswagen nu een boete op. Wij geven hiermee een duidelijk signaal af. Consumenten hebben recht op betrouwbare informatie.”

Dieselauto’s met type EA 189-motor van de merken Volkswagen, Audi, ŠKODA en Seat werden als duurzaam en milieuvriendelijk gepresenteerd, terwijl de testuitkomsten niet betrouwbaar waren door de ingebouwde software. Door het gebruik van manipulatiesoftware heeft Volkswagen ook in strijd gehandeld met de vereisten van professionele toewijding.

Daarnaast stelde Volkswagen ten onrechte dat de auto’s voldeden aan de goedkeuringseisen voor toelating op de Europese markt. Omdat de verschillende overtredingen zijn terug te voeren op één feit, namelijk het installeren van de manipulatiesoftware, kan de ACM het bedrijf hiervoor slechts één boete opleggen.

Volkwagen kan nog beroep aantekenen tegen het besluit van de ACM. Consumenten die menen schade te hebben ondervonden van de oneerlijke handelspraktijken van Volkswagen kunnen hun claim indienen bij het bedrijf. Hierover kun je meer lezen bij de Consuwijzer. 

Alle patrouilleschepen Marine uit de vaart genomen

Door problemen met de blusinstallatie varen de 4 patrouilleschepen van de Koninklijke Marine tijdelijk niet.  

Een reguliere test aan boord van Zr. Ms. Holland toonde vorige maand een storing van de sprinklerinstallatie. Onderzoek naar de installaties op de andere 3 zogenoemde ocean-going patrol vessels wees uit dat bevestigingsbeugels en koppelingen niet in orde zijn.

De patrouilleschepen varen met een gereduceerde bemanning. Dit kan door vergaande automatisering, zo ook bij het brandblussysteem. Als de sprinklerinstallatie niet goed functioneert, is de veiligheid van de bemanning niet gegarandeerd. Vandaar het voorlopige vaarverbod.

De sprinklerinstallatie van het 4-tal wordt de komende maanden vervangen. Voor het patrouilleschip dat in februari 2018 als stationsschip naar het Caribisch gebied gaat, komt een tussentijdse oplossing. Die bestaat uit een gedeeltelijke vervanging van de sprinklerinstallatie. Daarnaast gaan extra bemanning en brandbestrijdingsmaterieel mee.

3 van de 4 patrouilleschepen moeten binnen een jaar weer operationeel zijn.

Zr Ms Holland (Foto;Ministerie van Defensie)
Zr Ms Holland (Foto;Ministerie van Defensie)

Online service Demon's Souls volgend jaar stopgezet

Na negen jaar komt er een einde aan de online diensten voor From Softwares Demon's Souls. Sony maakte gisteren bekend dat het online component van de grondlegger van de Souls-games op 28 februari officieel stopt.

Je kunt Demon's Souls na deze datum nog wel gewoon offline spelen, maar het PVP-element komt te vervallen en niet langer zal je lotgenoten kunnen ondersteunen bij pittige bossfights of vice versa. Ook het lezen of schrijven van berichten voor andere spelers zal niet meer mogelijk zijn, net als het bekijken van hun doodsanimaties. Daarnaast zal het effect hebben op een specifieke bossfight, The Old Monk, waarbij in online-modus een andere speler werd opgeroepen om tegen te vechten.

Demon's Souls kwam in 2009 exclusief uit voor PlayStation 3, aanvankelijk alleen in Japan. Toen de game later ook naar het Westen kwam werd deze verrassend goed ontvangen, met een consensus over het ongeëvenaarde gevoel van voldoening na het verslaan van zeer moeilijke onderdelen. Het was Demon's Souls die een nieuw soort sub-genre introduceerde van buitengewoon moeilijke actie/RPG gecombineerd met een verknipte wereld vol angstaanjagende eindbazen, later opgevolgd door Dark Souls, Dark Souls II, Bloodborne en Dark Souls III. Ook kwamen er sindsdien talloze titels op de markt die hevig geïnspireerd zijn door de Souls-stijl, zoals Nioh, Lords of the Fallen en Salt & Sanctuary. Of we nog een remaster voor PlayStation 4 en andere platforms kunnen verwachten is onbekend.

CBS trekt stekker uit 'Wisdom of the Crowd' wegens #metoo

Nu er meerdere beschuldigingen van seksueel wangedrag gemaakt zijn aan het adres van Jeremy Piven, heeft televisiezender CBS besloten de serie Wisdom of the Crowd, waarin de geplaagde acteur momenteel speelt, niet te verlengen, meldt USA Today.

Er zijn al negen afleveringen uitgezonden en CBS kocht er dertien in. De resterende vier shows worden nog gemaakt en uitgezonden, maar daarna houdt het op. Het was het eerste seizoen van de serie, maar de zender ziet het niet zitten om door te gaan. Dat de kijkcijfers niet geweldig waren, zal ook een rol gespeeld hebben.

Jeremy bedankte de fans van de show via Twitter: "Sorry dat we niet verder gaan met deze 'familie' die we gecreëerd hebben. Ik ben trots op wat we neergezet hebben. Dank voor jullie support!"

Piven heeft tot nu toe alle aantijgingen ontkend. Hij stelde zelfs voor om een leugendetectortest te ondergaan, om zo zijn onschuld te bewijzen. Die test viel uit in zijn voordeel. Afgelopen stond er echter een nieuwe vrouw op, die tegenover BuzzFeed News beweerde dat hij zich seksueel aan haar opgedrongen zou hebben toen ze figurant bij de serie Entourage, waarin de acteur speelde.

In Nederland wordt de serie (nog) niet uitgezonden.

CBS trekt stekker uit serie Jeremy Piven
CBS trekt stekker uit serie Jeremy Piven (Foto: BuzzE)

'Ik zag dat R. Kelly meisjes van 14 meenam'

Volgens Morgan Strebler heeft R. Kelly zich in 2006 ingelaten met twee meisjes van 14 jaar. De Amerikaanse celebrity mentalist, die voor de zanger heeft opgetreden, schrijft dat in een emotioneel Twitter bericht.

"Het spijt me dat ik hier nu pas mee naar buiten treed, maar ik vreesde voor de veiligheid van mijn familie. In 2006 ben ik er getuige van geweest dat R. Kelly twee jonge meisjes meenam naar zijn slaapkamer in de tourbus. Ze leken me zo'n 14 jaar oud. Ik leef elke dag met de walging dat ik dit verhaal niet eerder heb verteld."

In 2002 lekte een video uit waar Kelly op te zien was terwijl hij urineerde op een minderjarig meisje. Kelly ontkende de persoon in de video te zijn, maar hij werd toch aangeklaagd voor maar liefst 21 strafbare feiten. Later deed de politie deed een inval en vond 12 foto's van minderjarige meisjes. Eén van die meisjes zou het meisje zijn dat ook in de video te zien was. In januari 2003 werd Kelly gearresteerd, maar in maart 2004 weer vrijgelaten omdat zijn huis onterecht doorzocht zou zijn. Hierdoor was het bewijsmateriaal niet ontvankelijk in een rechtbank.

Tijdens de uiteindelijke rechtzaak in 2007 omtrend de plasvideo werd Kelly door een jury niet-schuldig bevonden.

Het gedrag van de zanger is een vrouwenbeweging in Dallas een doorn in het oog. Zij willen niet dat hij deze week komt optreden in Dallas. Een woordvoerder van de groepering zei: "Iedereen heeft het over Harvey Weinstein, maar R. Kelly moet ook onderwerp van gesprek worden. Hij wordt van hetzelfde beschuldigd en daarom zou hij niet op mogen treden."

'Ik zag dat R. Kelly meisjes van 14 meenam'
'Ik zag dat R. Kelly meisjes van 14 meenam' (Foto: BuzzE)

Jong Ajax weet weer wat winnen is

Jong Ajax heeft na een maand zonder overwinning eindelijk weer drie punten gepakt. Op sportpark De Toekomst werd het 3-0 tegen FC Dordrecht. De thuisploeg wist de afgelopen drie wedstrijden niet meer te winnen. Na nederlagen tegen N.E.C., Jong AZ en De Graafschap was het wel weer eens toe aan drie punten. Tegen FC Dordrecht stapte het voor het eerst sinds een maand als winnaar van het veld.

Jong Ajax begon goed aan het duel en domineerde de wedstrijd. Het balbezit was voor de ploeg van Michael Reiziger en FC Dordrecht liet zich ver terugzakken. Hierdoor werd het voor Jong Ajax moeilijk om kansen te creëren en echte grote mogelijkheden bleven de eerste helft lang uit. Toch ging de ploeg met een 1-0 voorsprong de rust in. Dennis Johnson zette Jong Ajax op voorsprong met een fraaie individuele actie. De buitenspeler kwam vanaf de linkerkant naar binnen en tikte de bal in de korte hoek.

Tijdens de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde en twintig minuten voor tijd werd het duel beslist door Dani de Wit. De middenvelder werd over het hoofd gezien bij een vrije trap en tikte gemakkelijk de 2-0 op het scorebord. Het slotakkoord kwam op naam van Che Nunnely. De buitenspeler viel sterk in een bekroonde zijn invalbeurt met een treffer. Hiermee bepaalde hij de uitslag op 3-0.

Uitslagen Jupiler League
Almere City - RKC Waalwijk 3-2
FC Den Bosch - De Graafschap 1-1
FC Eindhoven - SC Cambuur 2-1
FC Emmen - MVV Maastricht 2-1
Go Ahead Eagles - Jong FC Utrecht 0-0
Helmond Sport - Fortuna Sittard 1-3
Jong Ajax - FC Dordrecht 3-0
Jong AZ - FC Volendam 0-2
FC Oss - Jong PSV 0-3
Telstar - N.E.C. Nijmegen 3-2

Payday 2 heeft Ethan en Hila Klein van H3H3

Payday 2 heeft nieuwe DLC gekregen. Nu krijgen games dat wel vaker, maar bijzonder hier is dat de DLC bestaat uit een character pack van de populaire youtubers Ethan en Hila Klein, ook bekend als H3H3productions.

Ethan en Hila zijn bij de ontwikkelaar Overkill langsgeweest om de stemmen in te spreken, en het resultaat is.... Nou ja, oordeel zelf

 

Ethan en Hila zijn als DLC verkrijgbaar op steam. Je moet er wel 5 euro voor uit je paypal trekken...

Trump zegt 'Pocahontas' tijdens Navajo-bijeenkomst

Tijdens een eerbetoon aan Native American-militairen heeft de Amerikaanse president Donald Trump klaarblijkelijk zijn mond voorbij gepraat. Hij noemde de Democratische senator Elizabeth Warren namelijk 'Pocahontas'.

Het gebeurde tijdens een ceremonie waarbij het de bedoeling was dat Trump de Navajo-codeerders uit de Tweede Wereldoorlog in het zonnetje zette. Dat deed de president weliswaar, want hij noemde de aanwezige veteranen "ongelofelijk" en "heel bijzonder mensen", meldt The Journal.

Maar toen zei Trump, "We hebben een afgevaardigde die hier naar verluidt al heel lang geleden was. Ze noemen haar Pocahontas. Maar weet je, ik vind jullie wel tof."

Dat is niet geheel accuraat, want Trump is zo ongeveer de enige die aan Warren refereert met de naam Pocahontas. Dat doet de president al sinds de voorverkiezingen van 2016, toen deze Democratische senator zo ongeveer als enige wat effectief tegengas wist te geven.

Helaas had ze in een interview ooit eens gemeld dat er Indiaans, of tegenwoordig liever gezegd Native American bloed in haar afstammingslijn zit. Dat moet je Trump dus geen tweemaal zeggen. Sindsdien noemt hij haar steevast Pocahontas, die weliswaar echt heeft bestaan maar voor de meeste mensen naar het kleine meisje uit een Disneyverhaal verwijst waarop Avatar naar verluidt is gebaseerd.

Volgens Native American-opperhoofden zijn Trumps aanvallen op Warren aanstootgevend, en volgens sommigen zelfs racistisch. Warren was er dan ook als de kippen bij om de uitspraken van de president neer te sabelen.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders was het zeker niet Trumps bedoeling om zich racistisch uit te laten. Ze wees er vervolgens op dat Warren nooit bewijs heeft overlegd van haar vermeende Indiaanse afkomst, en stelde dat ze de naamgeving daarmee over zichzelf heeft afgeroepen.

Hans Teeuwen start online community (zegt-ie)

Als eerste cabaretier van Nederland opent Hans Teeuwen de deuren naar een oneindig publiek. Hans Teeuwen World, dat hij vrijdag lanceert, wordt een online platform waarop al zijn werk te zien is. Ook zijn nog niet eerder buiten de theaters vertoonde Nederlandse voorstelling Echte Rancune zal op het platform staan, zo maakte hij dinsdag bekend.

Bovendien wordt het kanaal wekelijks aangevuld met exclusieve, nieuwe door Teeuwen zelfgemaakte filmpjes. Ook ontvangen leden van Hans Teeuwen World allerlei privileges zoals voorrang bij eventuele toekomstige kaartverkoop.

Op het platform zal Teeuwen ook de horoscoop van leden trekken, verzorgt hij zo nu en dan live uitzendingen en sluit de cabaretier ook persoonlijk contact met zijn community zeker niet uit.

Hans Teeuwen World gaat vrijdag aanstaande om 12.00 uur live en is bereikbaar via hansteeuwen.nl. "Ik probeer een nieuw podium voor mezelf te creëren hier", schrijft Teeuwen op zijn site. "Een plek waar ik alle vrijheid heb om te maken wat ik wil maken, zonder dat ik daarbij gehinderd wordt door middelmatige functionarissen, die zich er ook zo nodig tegenaan moeten bemoeien. Hoe groter het ledenaantal, hoe ambitieuzer de content.''

Vanaf dinsdag 12.00 uur kan op de site worden ingetekend. Ook is er dan een klein voorproefje van het nieuwe materiaal te zien, een scène over Sinterklaas. Wie thans naar hansteeuwen.nl surft ziet slechts een teller hoe lang het nog duurt voordat het platform wordt gelanceerd - of voordat eventueel blijkt dat het allemaal een slechte grap is.

Hans Teeuwen start online community
Hans Teeuwen start online community (zegt-ie) (Foto: BuzzE)

'Conservatisme in wereld zorgt voor meer aids'

Voor het eerst in dertig jaar is aidsbestrijding flinke stappen achteruitgegaan. Volgens een nieuw rapport van het Aidsfonds heeft dit te maken met "toenemend conservatisme" in de wereld, dat zorgt voor uitsluiting van mensen die leven met hiv of daar kwetsbaar voor zijn, zoals homoseksuele mannen en sekswerkers.

Vooral in Oost-Europa is het conservatieve beleid een probleem; daar is het aantal nieuwe hiv-infecties sinds 2010 met 60 procent gestegen. Rusland en Oekraïne zijn volgens het Aidsfonds "echte brandhaarden". Onder de Russische president Poetin is bijvoorbeeld in 2013 een wet aangenomen die 'het verspreiden van homoseksuele propaganda' verbiedt.

Wereldwijd zijn bijna 37 miljoen mensen besmet met hiv, maar slechts 20 miljoen mensen hebben toegang tot medicijnen. Om de andere 17 miljoen te behandelen en de komende jaren het VN-doel 'aids de wereld uit in 2030' te halen, is nu 7 miljard dollar nodig.

Trump
Het baart het Aidsfonds zorgen dat er de laatste twee jaar fors minder geld gaat naar aidsbestrijding. ,,Overheden hebben nu andere prioriteiten."

De Verenigde Staten waren tot nu toe de grootste donor, maar als het aan president Donald Trump ligt wordt dat fors minde, vreest een woordvoerster van het Aidsfonds.

Naar aanleiding van Wereldaidsdag op 1 december, start het Aidsfonds dinsdag met de campagne 'Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.' Het fonds roept hiermee iedereen op om te helpen een einde te maken aan de aidsepidemie.

'Conservatisme in wereld zorgt voor meer aids'
'Conservatisme in wereld zorgt voor meer aids' (Foto: ANP)

Amnesty: Shell betrokken bij geweld in Nigeria

Amnesty International roept Nigeria, Groot-Brittannië en Nederland op een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de rol van Shell bij misdaden van de Nigeriaanse regering in de jaren negentig tegen de Ogoni-gemeenschap. Volgens de mensenrechtenorganisatie blijkt uit interne documenten van Shell en getuigenverklaringen dat het oliebedrijf het Nigeriaanse leger herhaaldelijk aanmoedigde actie te ondernemen tegen protesten van de Ogoni.

Inwoners van Ogoniland kwamen in opstand nadat olielekken van Shell enorme milieuschade hadden aangericht. Shell vroeg in 1990 aan een paramilitaire politie-eenheid om 'bescherming' tegen protesten waarop agenten het dorp Umuechem aanvielen en ten minste tachtig mensen doodden. De multinational bleef volgens Amnesty in de jaren daarna om militaire hulp vragen, wat tot nieuw bloedvergieten leidde.

Interne memo's en notulen laten zien dat Shell bij hoge ambtenaren aandrong op militaire steun, zelfs nadat de veiligheidstroepen demonstranten hadden gedood, gemarteld en verkracht. Volgens Amnesty waren de directeuren in Den Haag en Londen volledig op de hoogte.

Shell heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij deze mensenrechtenschendingen. ,,Shell heeft niet aangezet tot geweld of dat aangemoedigd. Wij geloven dat de feiten duidelijk zullen aantonen dat Shell niet verantwoordelijk was voor die tragische gebeurtenissen", heeft het Nigeriaanse tak van de multinational laten weten. Volgens Amnesty is er echter niet eerder onderzoek naar gedaan.

Amnesty: Shell betrokken bij geweld in Nigeria
Amnesty: Shell betrokken bij geweld in Nigeria (Foto: ANP)

Verplicht register voor medewerkers kinderopvang

Iedereen die werkt of woont op een locatie waar kinderen worden opgevangen, moet zich vanaf 1 maart 2018 inschrijven in het personenregister. Zonder inschrijving in het personenregister mag je niet in de kinderopvang werken. Met het personenregister worden medewerkers continu gescreend op strafbare feiten die belemmerend of bezwaarlijk zijn bij het werken met kinderen. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is uitvoerder.

Het register draagt in combinatie met maatregelen als het vierogenprincipe voor kinderdagverblijven bij aan meer veiligheid in de kinderopvang. Vaste medewerkers, gastouders en hun huisgenoten worden al sinds 2013 continu gescreend. Met de komst van het register zullen ook tijdelijke medewerkers zoals stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers onder de continue screening vallen. Deze groep moet op 1 maart 2018 ingeschreven staan in het register.

Staatssecretaris Tamara van Ark: ‘’Kinderen zijn kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat wij continu kijken naar hun veiligheid. Het register helpt om iedereen in beeld te krijgen die in de opvang met kinderen werkt.’’

Naast een toename van de veiligheid in de kinderopvang levert het personenregister administratieve voordelen op. Zo is er geen nieuwe Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig bij wisseling van werkgever. Medewerkers hebben alleen bij inschrijving in het personenregister een geldige VOG nodig, daarna niet meer. De werkgever hoeft de VOG niet meer zelf te controleren omdat het register hierin voorziet. 

In een factsheet staat beschreven wie zich wel en niet hoeven in te laten schrijven in het register. 

Laatste reviews en specials
review
Strange Brigade
review
WWE 2K19
review
Dark Souls Remastered (Nintendo Switch)
special
Cosplay op GameForce
special
GameForce 2018 [Fotoverslag]
special
Fun met Funda #119 Genoeg ruimte in Egmond a/d Hoef
©FOK.nl e.a.