Rwanda wil gestrande migranten LibiŽ opvangen

Rwanda heeft aangeboden tienduizenden Afrikaanse migranten op te vangen die zijn gestrand in Libië en daar onder zware omstandigheden leven. De autoriteiten in Kigali namen dat besluit nadat beelden waren opgedoken van mannen die in het Noord-Afrikaanse land worden verkocht.

"Met het oog op onze eigen geschiedenis, kunnen we niet zwijgen terwijl mensen slecht worden behandeld en geveild als vee", meldde het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land praat volgens de Rwandese krant The New Times met de Afrikaanse Unie (AU) over het hervestigen van de migranten.

De AU en Kigali maakten voorlopige afspraken over het opvangen van 30.000 mensen, maar dat aantal kan nog veranderen. "We zijn niet in staat alle 400.000 migranten op te vangen, maar we zijn bereid ons steentje bij te dragen", zei minister Louise Mushikiwabo (Buitenlandse Zaken) tegen de krant.

Uitgelekte beelden

Het lot van Afrikaanse migranten in Libië ligt onder een vergrootglas vanwege de uitgelekte beelden van de veiling. Die door CNN getoonde beelden leidden internationaal tot veel commotie. Zo demonstreerden mensen bij Libische diplomatieke posten in onder meer Mali, Guinee en Frankrijk.

De door de VN gesteunde regering van Libië liet donderdag weten de berichten over de slavenhandel te onderzoeken. "Er is opdracht gegeven een onderzoekscommissie in het leven te roepen om de waarheid te ontdekken en de schuldigen gevangen te nemen", zei een topfunctionaris tegen journalisten. Hij verwacht snel duidelijkheid te krijgen.

Rwanda wil gestrande migranten Libië opvangen
Rwanda wil gestrande migranten Libië opvangen (Foto: ANP)