GroenLinks: oordeel Brussel dividendbelasting

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de Europese Commissie zich uitspreekt over het besluit van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. Hij heeft dat de eurocommissarissen Pierre Moscovici (Belastingen) en Margrethe Vestager (Mededinging) in een brief gevraagd.

Volgens Klaver leidt de afschaffing van deze belasting die 1,4 miljard euro kost, tot een race tussen landen om zo laag mogelijke belastingen voor bedrijven te hebben. Volgens hem probeert de Europese Commissie dit juist te voorkomen.

,,Door de afschaffing van de dividendbelasting worden de lasten op kapitaal opnieuw vermindert en ontstaat er een nieuwe route om via Nederland belastingheffing te ontlopen. Daarmee ondermijnt deze maatregel de inspanningen van uw Commissie", aldus Klaver.

De oppositie is fel tegen het afschaffen van de dividendbelasting, een heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders. Vooral aandeelhouders in het buitenland zouden van de maatregel profiteren. Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit al langer voor afschaffing van de belasting net als Shell. Volgens het kabinet blijven er banen behouden door de maatregel.

GroenLinks: oordeel Brussel dividendbelasting
GroenLinks: oordeel Brussel dividendbelasting (Foto: ANP)