Harde kritiek op afhaken GroenLinks

Partijen in de Tweede Kamer uiten harde kritiek op het afhaken van GroenLinks in de formatiegesprekken met VVD, CDA en D66. De partij die zegt te vrezen dat oorlogsvluchtelingen worden teruggestuurd, zou onhaalbare eisen hebben gesteld.

D66-leider Alexander Pechtold zei dinsdag tijdens een Kamerdebat over de mislukte formatiepoging dat hij "geen moment heeft getwijfeld" of de internationale afspraken die over migratie op tafel lagen, misschien niet aan nationale en internationale wetgeving zouden voldoen. Hij vindt de eisen die GroenLinks had onhaalbaar. "Waterdichte garanties voor een onzekere toekomst bestaan niet", aldus Pechtold.

Sybrand Buma (CDA) spreekt van een "volstrekt onmogelijk in te willigen eis". Volgens VVD-leider Mark Rutte staan zelfs de meest linkse regeringen van Europa achter de voorstellen en is het daarom onbegrijpelijk dat GroenLinks er niet mee kan leven.

Asscher
Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vroeg Jesse Klaver van GroenLinks waar er precies werd gesteld dat oorlogsvluchtelingen zouden worden teruggestuurd naar gevaarlijke gebieden. "Je maakt mij niet wijs dat heel Europa de schending van het vluchtelingenverdrag als uitgangspunt neemt", aldus Asscher.

Volgens Asscher vindt Klaver dat mensen ook niet naar veilige landen mogen worden gestuurd. Maar volgens hem is het niet de oplossing om iedereen naar Europa te halen.

Voor PVV-leider Geert Wilders was vanaf begin af aan duidelijk dat er geen strenger immigratiebeleid mogelijk is met GroenLinks. "Een blind paard had kunnen zien dat dit opnieuw fout zou gaan".

Harde kritiek op afhaken GroenLinks
Harde kritiek op afhaken GroenLinks (Foto: ANP)