VRT zet presentator aan de kant na beschuldiging

In België doet de VRT wat BNNVARA naliet. Presentator Bart De Pauw vertrekt bij de Vlaamse omroep VRT vanwege klachten over grensoverschrijdend gedrag. De door hem gepresenteerde quiz 'Twee tot de zesde macht' stopt met onmiddellijke ingang.

De Pauw maakte in een videoboodschap zelf bekend dat hij opstapt op last van de VRT-directie. "De enige reden die ze daarvoor geven, is dat er in de nasleep van de #metoo een aantal anonieme meldingen zijn binnengelopen rond mijn persoon."

De televisiemaker stelde volgens persbureau Belga dat de meldingen betrekking hebben op zijn gedrag en omgang met medewerkers. Het zou volgens de vertrouwenspersoon van de zender vooral gaan om sms-verkeer met flirterige toon. Ook zou zijn gesproken over stalking.

De Pauw klaagde dat "het risico op een mogelijke controverse eigenlijk al genoeg is om een samenwerking na dertig jaar af te breken". Hij zou niet de kans hebben gehad zichzelf te verdedigen tegen de beschuldigingen, die geen betrekking zouden hebben op fysieke aanrandingen.

De VRT bevestigde het vertrek van de presentator. Er zouden meerdere meldingen over grensoverschrijdend gedrag zijn binnengekomen. "Deze ernstige getuigenissen stroken niet met de integriteitswaarden die voor VRT essentieel zijn", aldus de omroep.

Steunbetuiging

Een medewerkster van het productiehuis van de televisiemaker, Koeken Troef!, kwam mede namens andere vrouwelijke personeelsleden met een steunbetuiging. Ze stellen het pijnlijk te vinden dat hun "baas en vooral ook goede vriend op deze manier aan de schandpaal wordt genageld".

"Als Bart kop van Jut moet zijn om te zorgen dat grensoverschrijdend gedrag de wereld moet uitgeholpen worden, so be it, maar laten we alsjeblieft geen Weinsteins maken van zij die het niet zijn", stellen de vrouwen.

In Nederland besloot BNNVARA de misbruikzaak van Francisco van Jole aan de kant te zetten met een halfbakken mededeling, nadat van Jole zelf op NPO1 had toegegeven dat er tussen hem en een 23-jarige vrouw daadwerkelijk ongepaste contacten waren geweest. De vrouw had van een gesprek dat ze later met van Jole voerde geluidsopnamen gemaakt waarin ze hem vroeg waarom hij nadat ze nee zei toch zijn tong in haar keel duwde.

Van Jole gaf toe dat de tape echt was, maar zette zichzelf min of meer weg als het slachtoffer. BNNVARA besloot de zaak verder te negeren.

VRT-presentator weg na klachten over gedrag
VRT-presentator weg na klachten over gedrag (Foto: ANP)