IJshockeyer vertrekt tijdens NHL-wedstrijd naar nieuw team in complexe transfer

Opmerkelijke taferelen in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zondagavond. Tijdens de wedstrijd tussen de New York Islanders en de Colorado Avalanche werd Blake Comeau van de Avalanche in de eerste periode geblesseerd het ijs afgeholpen.

Teamgenoot Matt Duchene ging echter stilletjes achter hem aan, waarmee zijn carrière bij de Avalanche ten einde kwam: Duchene kreeg namelijk halverwege de eerste periode te horen dat een transfer, waarbij hij betrokken was, definitief was en dus ging hij er vandoor.

De Ottawa Senators wilden Duchene al een tijdje hebben en die deal werd eindelijk beklonken. Er kwam echter wel meer bij kijken, want zoals dat in een competitie als de NHL gaat, gaat het vooral om het ruilen van spelers in plaats van het betalen van transfersommen.

Om alles perfect te laten verlopen werden ook de Nashville Predators bij de deal betrokken. Duchene gaat van de Avalanche naar de Senators, die op hun beurt forward Kyle Turris naar de Predators sturen. 

Uiteraard krijgt de Avalanche ook wat terug voor het kwijtraken van Duchene: de Predators sturen jongelingen Samuel Girard en Vladislav Kamenev naar Denver, terwijl de Senators de jonge forward Shane Bowers en de meer ervaren goalie Andrew Hammond die kant op sturen.

Daar bleef het niet bij, de ploeg uit Colorado ontving in totaal drie keuzemogelijkheden in de Draft, waar jonge spelers gekozen worden door de NHL-teams. In 2018 krijgen ze een eersterondekeuze van de Senators en een tweederondekeuze van de Predators, in 2019 krijgen ze een derderondekeuze van de Senators.

Al met al komt het erop neer dat de ploeg uit Ottawa de speler heeft die ze graag wilden hebben, terwijl de Predators gelijk een contract voor zes jaar, ter waarde van 36 miljoen dollar, aan Turris aanboden. De Avalanche heeft er drie jonge spelers en drie draft picks bij, plus een wat oudere goalie.

"Ik wist het al een beetje voor ze het me vertelden", aldus Duchene terwijl hij op weg ging naar Ottawa, met zijn inmiddels ex-ploeggenoten nog volop bezig aan de wedstrijd. "Ik zag ze op de bank al praten en ik had wel verwacht dat het op een rare manier zou gaan. Uiteindelijk zijn het zaken en ik heb later wel een goed verhaal te vertellen."

Joe Sakic, de grote baas van de Avalanche, was ook tevreden. "Het heeft even geduurd, maar we wilden er zeker van zijn dat we de juiste deal hadden. Al met al denk ik dat dit voor iedereen goed is uitgepakt zo."

Saillant detail is overigens dat uitgerekend de Senators en de Avalanche deze week het vliegtuig naar Europa pakken. In het weekeinde spelen de twee ploegen in Zweden twee wedstrijden tegen elkaar, waardoor Duchene vermoedelijk debuteert met een double header tegen zijn nu oude ploeg.