FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 november 2017

Varkens dood bij stalbrand in Deurne

In Deurne is maandagavond een onbekend aantal varkens omgekomen door een uitslaande brand in een stal aan de Halvemaanweg. In de stal waren ongeveer vijfhonderd varkens, zei de brandweer.

De omgekomen varkens hebben rook binnen gekregen, net als veel dieren die de brand hebben overleefd. De nog levende varkens worden nagekeken door een dierenarts.

Het vuur is ontstaan in een ventilatiesysteem in de nok van het dak. Rond 22.30 was de brand onder controle. De brandweer is nog wel bezig met nablussen. Uit de dakbedekking is asbest vrijgekomen, maar die is volgens de brandweer alleen op het erf van de boerderij terecht gekomen.

Varkens omgekomen door stalbrand in Deurne
Varkens dood bij stalbrand in Deurne (Foto: ANP)

'Monica Geuze slachtoffer gewapende overval'

Vlogster Monica Geuze en haar vriend FC Groningen-voetballer Lars Veldwijk zijn slachtoffer geworden van een gewapende overval. Het incident gebeurde nadat het stel een bezoek had gebracht aan een casino in Amsterdam. Dat bevestigen het management van Monica en de directie van Groningen tegenover Quote.

Monica maakte recent al in een van haar vlogs melding van een heftige gebeurtenis 'wat grote invloed' op haar en Veldwijk heeft gehad. Haar werd echter geadviseerd om er verder niets over los te laten. Het management van Monica wil verder geen mededelingen doen om het politieonderzoek niet te verstoren.

Het stel is bijna een jaar samen. Eerder had Monica een relatie met rapper Lil' Kleine.

'Monica Geuze slachtoffer gewapende overval'
'Monica Geuze slachtoffer gewapende overval' (Foto: BuzzE)

Ambulanciers reanimeren kind (1), man door het lint over parkeerplek

In de Berlijnse wijk Moabit is een 1-jarig jongetje in een crèche bewusteloos neergevallen. Twee ambulanciers van de lokale brandweerkazerne snelden er met hun ambulance naartoe, maar ze konden er geen goede parkeerplaats vinden.

Binnen lag een jochie van één jaar oud dood te gaan, dus het juist parkeren lieten de twee dan maar even achterwege en ze spoedden zich naar binnen. Daar bleek de situatie bijzonder ernstig: het arme kind had een hartinfarct gehad en men begon direct aan de reanimatie, terwijl ook een noodarts opgeroepen werd.

In de ambulance lag nog een eerstehulpkoffer en een van de verplegers ging die even halen. Daar werd hij echter bedreigd door een 23-jarige man, die pas écht een groot probleem had: vanwege de plek waar de ambulance stond, kon hij zijn parkeerplek niet meer verlaten. "Wij moesten opdonderen, want hij moest gaan werken, zo kregen we te horen", aldus de ambulancebroeder aan Duitse media.

De hulpverlener bleef uiteraard kalm en gaf aan dat ze druk bezig waren om te proberen het leven van een klein kind te redden. Dat mocht echter niet baten: "Hij werd alleen maar bozer en stelde zich erg dreigend op richting mij." Ondertussen had de pislinke man ook al een spiegel van de ambulance kapot getrapt, want ja, als je een paar minuten niet naar je werk kunt moet je toch íets doen.

Politieagenten kwamen ter plekke om de boel te sussen, maar ook dat hielp niet. De man gaf in duidelijke bewoordingen aan dat hij er volledig schijt aan had wie er gereanimeerd werd, zoals we inmiddels weten moest hij immers toch echt naar zijn werk. Door zijn ietwat overtrokken reactie kwam dat er ook na het vertrek van de ambulance nog even niet van, want de politie besloot de man mee te nemen.

Het kindje werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar over zijn toestand is verder niks bekendgemaakt.

Amsterdam CS weer jarenlang bouwput

Net nu het Centraal Station van Amsterdam er met z'n passages en winkeltjes weer een beetje knap uitziet, moet het noodgedwongen weer op de schop. Anders barst het volgens Prorail binnen afzienbare tijd uit z'n voegen. De reizigersstroom neemt de komende tien jaar namelijk met meer dan de helft toe.

Dagelijks verwerkt CS nu circa 180.000 reizigers. Dat worden er 267.000 en dat kan het net verbouwde station niet aan. Ook het aantal binnenkomende treinen zal toenemen: van 34 naar 59 per uur. Dat is onder meer vanwege spoorboekloos rijden: niet op vaste tijden maar vanuit het principe dat je hooguit tien minuten op een intercity wacht.

Dus moeten de perrons breder, en bovendien langer zodat treinen gemakkelijker achterelkaar kunnen. Ook komen er kruisingen met viaducten zodat treinen elkaar zonder te wachten kunnen passeren, door 'over elkaar heen' te rijden.

"Een project van deze omvang duurt ongeveer vijf jaar", aldus een woordvoerder van Prorail tegen de Volkskrant. Hierbij zullen tevens de bruggen over de weg aan de  oostkant worden vervangen. Ook bij de stations Sloterdijk en Amstel zijn werkzaamheden te verwachten.

Wanneer die beginnen is nog onduidelijk; het besluit hierover moet nog worden genomen. Maar het mag worden verwacht dat dit ergens na de opening van de Noord/Zuid-metrolijn zal zijn, medio volgend jaar. Juist dit stevig vertraagde megaproject was er deels voor verantwoordelijk dat CS de afgelopen jaren openlag. Dus met die opening zal het er allemaal natuurlijk nog even leuk uit moeten zien.

Schutter Texas mishandelde puppy

Dat Devin Patrick Kelley geen al te lieve jongen was mag inmiddels duidelijk zijn - lieve jongens schieten immers niet 26 mensen dood in een kerk, zo nemen we voor het gemak even aan. Dat deed Kelley wel: zondag zorgde hij voor een waar bloedbad in een kerk in het kleine Sutherland Springs.

Kelley was al eens eerder in aanraking gekomen met justitie, zo blijkt nu. Dat er een lichte neiging naar geweld in zijn persoonlijkheid zat blijkt uit het feit dat hij in 2014 in de problemen kwam voor dierenmishandeling. De man sloeg een husky puppy namelijk het licht uit de ogen op het woonwagenpark in Colorado, waar hij destijds woonde.

De politie werd er gebeld door een vrouw, die zag dat Kelley vier of vijf keer op het arme beestje in stond te rammen, met name op het hoofd en de nek. Bij aankomst trof de politie de puppy aan, die naar een dierenarts gebracht werd. Uiteindelijk kreeg Kelley een fantastische boete van een kleine 450 dollar, waarmee de zaak afgedaan was. 

Strooiwagens gaan weer de weg op

Rijkswaterstaat gaat in de nacht van maandag op dinsdag voor het eerst dit winterseizoen weer strooiwagens inzetten, omdat het gaat vriezen en er op veel plaatsen nachtvorst wordt verwacht. Vooral afritten en bruggen kunnen dan glad worden, zei een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De wagens gaan in Twente de weg op.

Als het nodig mocht zijn, wordt er ook in andere delen van het land gestrooid. Volgens Weeronline gaat het bijna het hele land vriezen met temperaturen van 1 tot 5 graden onder nul.

Rijkswaterstaat heeft een standaardvoorraad zout van 200 miljoen kilo. Tijdens het vorige winterseizoen werd zo'n 78 miljoen kilo zout gestrooid op de wegen. Deze voorraden zijn inmiddels weer aangevuld, zei de woordvoerster.

Strooiwagens gaan weer de weg op
Strooiwagens gaan weer de weg op (Foto: ANP)

Middelvinger naar Trump kost vrouw baan

Een opgestoken middelvinger naar Donald Trump heeft een 50-jarige vrouw haar baan gekost. De bazen van de Amerikaanse Juli Briskman waren volgens nieuwssite Huffington Post niet te spreken over het obscene gebaar.

De vrouw stak recentelijk onder het fietsen haar middelvinger op naar een konvooi dat de president vervoerde. Een foto van het voorval ging al snel viral, waarna Briskman besloot haar werkgever in te lichten. Het bedrijf, Akima LLC, ontsloeg haar een dag later.

Briskman kreeg te horen dat ze het sociale mediabeleid van het bedrijf had overtreden door de afbeelding als profielfoto te gebruiken. Ze klaagde dat een mannelijke collega zijn baan wel kon behouden nadat hij iemand had uitgescholden op sociale media.

Toch heeft de vrouw geen spijt van het gewraakte handgebaar naar de president. "In bepaalde opzichten gaat het beter met me dan ooit", zei ze tegen de nieuwssite. Ze vertelde boos te zijn over het politieke klimaat in de VS. "Dit was een mogelijkheid er iets van te zeggen."

Dertig keer scheepsrecht voor NASCAR-coureur Harvick, vijf man strijden om ÚÚn finaleplek

Kevin Harvick heeft zondag de AAA Texas 500 gewonnen, de 34e race in het 36 races tellende seizoen in de NASCAR Cup Series. De 41-jarige veteraan van Stewart-Haas Racing, al sinds 2001 van de partij in de NASCAR, reed 29 keer eerder in de Cup Series op de Texas Motor Speedway. Nooit won hij, maar bij de dertigste poging was het eindelijk raak.

Al vroeg in de race waren er wat problemen voor Kyle Busch en Brad Keselowski, die met elkaar in aanraking kwamen. Busch was door zijn zege in Martinsville al zeker van de Championship Four - de vier coureurs die in Homestead-Miami om de titel strijden - terwijl Keselowski nog voor een plekje vecht. De twee verloren flink wat tijd en lagen zelfs een ronde achter, maar vochten zich weer terug naar voren.

Kyle Busch had al de schurft aan Keselowski en daar zal het in Texas niet beter op geworden zijn (Bron: YouTube)

De eerste stage werd een prooi voor Harvick, nadat Denny Hamlin lang op kop reed. In de tweede stage was het Kyle Larson die domineerde, maar hij zou het einde van de race niet halen. Ruim vijftig ronden voor het einde kwam hij in contact met de muur, waarbij zijn auto vlam vatte en de race voor hem vroegtijdig voorbij was, al voor de derde keer op rij.

Larson's race eindigt in de muur (Bron: YouTube)

Uiteindelijk ging de strijd om de zege naar Truex en Harvick, waarbij Truex door zijn dit seizoen gescoorde play-offpunten al nagenoeg zeker was van een plek bij de laatste vier. Het werd een mooi duel en negen ronden voor het einde pakte Harvick de leiding, die hij vervolgens niet meer af zou staan. Truex werd tweede, voor Hamlin en Matt Kenseth, de veteraan die na dit seizoen stopt.

Truex, Busch en Harvick zijn nu zeker van een plek in de Championship Four, vijf coureurs strijden zondag in Phoenix om de laatste plek. Keselowski en Hamlin staan er het beste voor, ook Ryan Blaney maakt nog prima kans. Voor Chase Elliott en zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson zal het een lastig verhaal worden.

Dale Earnhardt Jr heeft het naar zijn zin tijdens een rodevlagsituatie, waarin de troep van Kyle Larson's crash opgeruimd werd (Bron: YouTube)

'Beast Mode' helpt Raiders langs Dolphins in NFL

De Oakland Raiders hebben in de NFL een prima zege bij kunnen schrijven. Eerder klopten ze al ranglijstaanvoerder Kansas City Chiefs, dit keer moesten de Miami Dolphins eraan geloven.

Vooral running back Marshawn Beast Mode Lynch was van groot belang voor de Raiders. In veertien pogingen kwam hij tot 57 yards, wat niet bijzonder indrukwekkend is, maar in de tweede helft zorgde hij voor twee zeer belangrijke touchdowns. De tweede van zijn touchdowns zorgde voor een voorsprong van 16-27 en dat bleek genoeg om de zege binnen te slepen. De Dolphins konden alleen via Julius Thomas iets terug doen, maar het bleef bij 24-27.

De Raiders moeten nog wel een tandje bijzetten om in play-offpositie te komen. In de AFL gaan de New England Patriots en Pittsburgh Steelers aan de leiding met een record van 6-2, de Chiefs staan op 6-3. In de NFL zijn de Philadelphia Eagles bijna onklopbaar: ze wonnen acht van de negen wedstrijden. De Minnesota Vikings, New Orleans Saints en Los Angeles Rams staan allemaal op 6-2, de Carolina Panthers op 6-3.

Uitslagen NFL zondag
Miami Dolphins - Oakland Raiders 24-27
Carolina Panthers - Atlanta Falcons 20-17
Houston Texans - Indianapolis Colts 14-20
Jacksonville Jaguars - Cincinnati Bengals 23-7
New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers 30-10
New York Giants - Los Angeles Rams 17-51
Philadelphia Eagles - Denver Broncos 51-23
Tennessee Titans - Baltimore Ravens 23-20
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 10-20
Seattle Seahawks - Washington Redskins 14-17
Dallas Cowboys - Kansas City Chiefs 28-17

Amsterdam laat Zwarte Pieten promoveren naar Spaanse edellieden

De bijna 400 pieten krijgen bij de Amsterdamse sinterklaasintocht een compleet nieuw uiterlijk. Met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, krijgen de pieten het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

Wat schmink betreft houdt Amsterdam het bij roetvegen. De nieuwe kledij en de schmink moeten het uiterlijk van de piet zo neutraal mogelijk houden. Volgens de organisatie is de traditionele piet voorbij en is met de nieuwe piet de zwartepietendiscussie voor de stad beëindigd. Hun uitgangspunt is om het sinterklaasfeest "op een voor een ieder acceptabele wijze te vieren".

Uiteindelijk zijn zes ontwerpen gekozen. Tijdens de sinterklaasintocht zullen de traditionele schoorsteenpieten, dj-pieten, paardenpieten, postpieten, en commandantenpieten door Amsterdam paraderen.

Investering
Tot dit jaar werden de pietenpakken in Amsterdam altijd gehuurd. Nu is er gekozen om een eenmalige investering te doen. Ineke van Berge, de gepensioneerde hoofdcoupeuse van modeontwerper Frank Govers en hoofdpiet (tevens theatermaker) Midas Meester zijn al twee jaar bezig met het nieuwe ontwerp. Tientallen schilderijen, etsen en tekeningen zijn uitgebreid bestudeerd om een idee te krijgen van hoe een pietenpak en pietenpruik eruit moeten komen te zien.

Vorig jaar begon Amsterdam al met alleen schoorsteenpieten met roetvegen, dit jaar is het gehele uiterlijk vernieuwd.

Amsterdam introduceert volledig nieuwe Piet
Amsterdam laat Zwarte Pieten promoveren naar Spaanse edellieden (Foto: ANP)

Islanders kloppen Avalanche, rookie schittert met vijf assists

De ijshockeyers van de New York Islanders hebben zondagavond in de NHL een einde gemaakt aan de winning streak van de Colorado Avalanche. De ploeg uit Denver won drie keer op rij, maar de Islanders waren in het Barclays Center in New York te sterk.

De grote ster bij de Islanders was zonder twijfel de pas 20-jarige Mathew Barzal. De rookie gaf maar liefst vijf assists, het hoogste ooit voor een rookie bij de Islanders en slechts twee assists verwijderd van het absolute NHL-record.

Teamgenoten Nick Leddy en Jordan Eberle profiteerden beiden twee keer, ook Johnny Boychuk en Scott Mayfield kwamen tot scoren. Nathan MacKinnon scoorde namens de Avalanche en bereidden en goal van Gabriel Landeskog voor. Alexander Kerfoot was in de laatste halve minuut nog twee keer trefzeker, maar dat kon de winst voor de Islanders niet voorkomen: 6-4.

Opvallend was vooral dat Matt Duchene bij de Avalanche in de eerste periode het ijs en zelfs de hele ploeg verliet: hij werd getransfereerd naar de Ottawa Senators, waarover hier meer te lezen is.

Uitslagen NHL zondag
New York Islanders - Colorado Avalanche 6-4
Edmonton Oilers - Detroit Red Wings 0-4
Chicago Blackhawks - Montreal Canadiens 0-2
Calgary Flames - New Jersey Devils 5-4 SO

Islanders - Avalanche (Bron: YouTube)

De Zwaan naar Grand Slam of Darts; Van der Voort, Groen en Kamphuis niet

Jeffrey de Zwaan heeft zich maandagavond gekwalificeerd voor de Grand Slam of Darts. De Zuid-Hollander wist één van de acht startplekken te veroveren op het kwalificatietoernooi. Vincent van der Voort, Sven Groen en Vincent Kamphuis haalde de finale van het kwalificatietoernooi, maar grepen mis. 

De Zwaan, die maandagmiddag nog de kwartfinale van het jeugdwereldkampioenschap haalde, begon de qualifier met een 5-3 overwinning op Jonny Clayton. Vervolgens boekte De Zwaan twee knappe 5-4 zeges op Ian White en Robert Thornton om zijn debuut op de Grand Slam of Darts veilig te stellen.

Van der Voort, Groen en Kamphuis wisten het voorbeeld van De Zwaan echter niet te volgen. Van der Voort verloor met 5-3 van Robbie Green, terwijl Sven Groen zijn meerdere moest erkennen in Darren Webster. Stephen Bunting was Kamphuis de baas met 5-2. James Wilson, Joe Murnan, Alan Norris en Steve Lennon wisten de overige vier tickets te pakken voor de Grand Slam of Darts.

Grootste afwezige op dit toernooi is Adrian Lewis. De tweevoudig wereldkampioen wist dit jaar geen finale van een groot toernooi te halen en verloor in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi met 5-3 van Simon Stevenson. Sinds zijn debuut in 2007, was Jackpot altijd van de partij in Wolverhampton. Ook Bekende darters als Jelle Klaasen, Benito van de Pas, Kyle Anderson en Kim Huybrechts liepen eveneens plaatsing mis.

De Grand Slam of Darts begint zaterdag 11 november en de finale is acht dagen later op 19 november. Naast De Zwaan zijn namens Nederland ook Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Berry van Peer en Danny Noppert van de partij.

Uitslagen Grand Slam of Darts kwalificatietoernooi - vanaf Laatste 64
Simon Stevenson 5 | 3 Adrian Lewis
Keegan Brown 5 | 4 Matt Clark
Matthew Dennant 5 | 4 Justin Pipe
James Wilson 5 | 4 Jeffrey de Graaf
Jelle Klaasen 5 | 1 Martin Schindler
Robbie Green 5 | 3 Terry Temple
Vincent van der Voort 5 | 3 Jamie Lewis
Steve West 5 | 1 Andy Boulton
Joe Murnan 5 | 4 Benito van de Pas
Shaun Griffiths 5 | 3 Jonathan Worsley
Darren Johnson 5 | 3 John Henderson
Ryan Palmer 5 | 2 Ryan Meikle
Alan Norris 5 | 1 Andy Hamilton
Jan Dekker 5 | 4 John Part
Ricky Evans 5 | 2 Cristo Reyes
Ronny Huybrechts 5 | 3 Andy Jenkins
Ian White 5 | 0 Richie Corner
Jeffrey de Zwaan 5 | 3 Jonny Clayton
Robert Thornton 5 | 2 Chris Quantock
Wes Newton 5 | 1 John Bowles
Sven Groen 5 | 3 Kim Huybrechts
Mark Walsh 5 | 1 Chris Dobey
Darren Webster 5 | 0 Mike De Decker
Jamie Caven 5 | 4 Brendan Dolan
Joe Cullen 5 | 3 Richie Burnett
Ron Meulenkamp 5 | 2 William O'Connor
Steve Beaton 5 | 0 Prakash Jiwa
Steve Lennon 5 | 2 Dimitri Van den Bergh
Stephen Bunting 5 | 4 James Richardson
Kirk Shepherd 5 | 4 Scott Taylor
Kyle Anderson 5 | 1 Andrew Gilding
Vincent Kamphuis 5 | 4 Ricky Williams

Laatste 32
Keegan Brown 5 | 3 Simon Stevenson
James Wilson 5 | 1 Matthew Dennant
Robbie Green 5 | 2 Jelle Klaasen
Vincent van der Voort 5 | 1 Steve West
Joe Murnan 5 | 0 Shaun Griffiths
Ryan Palmer 5 | 4 Darren Johnson
Alan Norris 5 | 3 Jan Dekker
Ronny Huybrechts 5 | 3 Ricky Evans
Jeffrey de Zwaan 5 | 4 Ian White
Robert Thornton 5 | 1 Wes Newton
Sven Groen 5 | 4 Mark Walsh
Darren Webster 5 | 3 Jamie Caven
Joe Cullen 5 | 2 Ron Meulenkamp
Steve Lennon 5 | 2 Steve Beaton
Stephen Bunting 5 | 1 Kirk Shepherd
Vincent Kamphuis 5 | 1 Kyle Anderson

Finales
James Wilson 5 | 3 Keegan Brown
Robbie Green 5 | 3 Vincent van der Voort
Joe Murnan 5 | 4 Ryan Palmer
Alan Norris 5 | 2 Ronny Huybrechts
Jeffrey de Zwaan 5 | 4 Robert Thornton
Darren Webster 5 | 0 Sven Groen
Steve Lennon 5 | 3 Joe Cullen
Stephen Bunting 5 | 2 Vincent Kamphuis

Gullit legt eigen lot in handen Advocaat: "Prettig gewerkt met Dick"

Als Dick Advocaat vertrekt als bondscoach van het Nederlands elftal, dan neemt ook Ruud Gullit afscheid als assistent-bondscoach. In de komende periode staan voor Oranje de oefeninterlands tegen Schotland en Roemenië op het programma en er wordt volop gespeculeerd over de mogelijkheid dat dit de laatste wedstrijden zullen zijn voor Advocaat als eindverantwoordelijke.

"Als de KNVB zou besluiten door te willen gaan met Advocaat, zou ik dat geweldig vinden", vertelt Gullit bij Rondo op Ziggo Sport. Werken onder een andere bondscoach wil hij niet. "Dat is gevoelsmatig. Zoals het nu was vond ik het prima. Ik heb prettig gewerkt met Dick. Hij heeft veel ervaring en bondscoach is toch heel wat anders dan clubtrainer. Ik heb bewondering voor de manier waarop Dick dat doet."

Verschillende namen worden genoemd als opvolger van Advocaat en daarbij vielen ook enkele namen van buitenlanders, maar dat ziet Gullit niet zitten. "Ik zie niet de oplossing in een buitenlander als bondscoach. Wij weten best wel hoe het moet en ook hoe we een team moeten vormen. Daar ben ik van overtuigd. We hebben ons op de valreep niet gekwalificeerd voor het WK, maar zaten wel in een reeks waarin we het gevoel kregen dat we weer kunnen winnen met Oranje. Zelfs als we niet goed speelden."

Vrouw en kind krijgen emmer stront over zich heen

Afgelopen zaterdag rond een uur of 16:00 uur kreeg een vrouw op de Kanaalkade in Alkmaar een 'vieze substantie' over zich heen gegooid. Het bleek dat een jongeman een emmer uitwerpselen naar beneden had gegooid vanaf de vierde verdieping van de Karperton parkeergarage.

Mogelijk ging het om een gerichte actie: de ongeveer 25- jarige blonde jongen keek de vrouw na, stak zijn tong uit en schold haar uit voor 'klote-moslima'. De vrouw droeg namelijk een hoofddoek. Daarna vluchtte hij.

De vrouw heeft aangifte gedaan bij de politie, die de zaak onderzoekt. De vrouw en haar zoontje hebben bij thuiskomst drie keer gedoucht, maar de schrik zit er goed in, aldus een familielid van het slachtoffer. 

De Karperton Garage in Alkmaar (Foto: Alkmaar Centraal)
De Karperton Garage in Alkmaar (Foto: Alkmaar Centraal)

Metalband schreeuwt kanker van zich af

Zanger Sam Carter van metalcoregroep Architects kan heel hard schreeuwen. Hun nummers hebben strakke thrashmetalgitaar en -drumrifs, gelardeerd met elektronica. Vorig jaar overleed gitarist Tom Searle (28) aan kanker, en onlangs kwam de Engelse band ter nagedachtenis met de single 'Doomsday'.

Het laatste album All Our Gods Have Abandoned Us werd geschreven door Searle. In het nummer 'Gone With the Wind' wordt heavy met zachter afgewisseld, en beschrijft Searle z'n gevoelens van hopeloosheid en woede vanwege zijn ziekte.

The weight of the world is resting on thin ice
When the surface breaks will I find paradise?
As I freeze to death, left to reflect
What a waste of time I was in retrospect

A sickness with no remedy
Except the ones inside of me
You ever wonder how deep you can sink into nothing at all?
Disintegrate, annihilate me!

Do you remember when you said to me
"My friend, hope is a prison"?
Hope is a prison, blegh!

Dan Searle, Toms broer en verantwoordelijk voor de elektronica in de muziek, schreef 'Doomsday' over het overlijden van de gitarist. Deze song gaat nog nadrukkelijker door alle registers heen, van ingetogen tot keihard.

They say the good die young
No use in saying "what is done is done"
'Cause it's not enough
And when the night gives way
It's like a brand new doomsday

What will be will be
Every river flows into the sea
But it's never enough

Souls don't break - they bend
But I sometimes forget
I have to do this for you
And the only way out is through

Gisternacht werd 'Doomsday' zelfs tussen de dance- en rapnummers op BBC Radio 1 gedraaid. Het illustreert die ene troost: rock will never die. Hieronder beide tracks.

Everlasting Love-zanger overleden

Wie kent het nummer niet? Everlasting Love van Robert Knight. Het nummer werd talloze malen gecoverd, door onder andere U2, Glora Estefan, Patricia Paay en Love affair. De zanger is gisteren, op 72-jarige leeftijd, na een kort ziekbed overleden. 

Everlasting Love was zijn eerste en grootste hit. In 1967 tikte het de nummer 13-positie aan in de Billboard Hot 100. Knight verliet uiteindelijk de muziekscene om als scheikundeleraar en labtechnicus op de Vanderbilt universiteit in Nashville te gaan werken. 

Tramrestaurant rijdt bijzondere millenniumrit

De voormalige Haagse tram 3035 werd 3 jaar geleden omgebouwd tot rijdend restaurant. 6 dagen per week kunnen 44 gasten genieten van de culinaire uitspattingen van Executive Chef Pierre Wind, terwijl de tram zich een weg baant door het centrum van Den Haag, naar Scheveningen en terug. Met behulp van crowdfunding, waaraan 177 personen meededen, heeft oprichter en eigenaar Bobby van Galen (38) zijn droom kunnen naleven en staat het restaurant sinds 11 mei 2014 officieel “op de rails”.

Tramrestaurant rijdt milleniumrit (Foto: Hoftrammm)
Tramrestaurant rijdt millenniumrit (Foto: Hoftrammm)

Het is uitermate bijzonder om mee te maken, dat je droom werkelijkheid wordt. Elke dag werken we erg hard met het gehele team, om alle gasten een bijzondere belevenis te geven. Dat we dit voor de 1.000ste keer mogen gaan doen, is voor ons een bijzondere mijlpaal, maar maakt rit 999 of 1001 niet minder belangrijk”. aldus Van Galen.

Ook voor televisiekok Pierre Wind is dit een bijzonder moment: “Ik heb vanaf dag 1 geloofd in dit concept”. Als Executive Chefkok vervult Pierre Wind niet alleen een culinair adviserende rol. Hij rijdt gemiddeld 1 keer per week mee aan boord en is uiteraard op 7 november ook aanwezig. “Ik heb met Bobby afgesproken dat onze menu’s 50% experimenteel en 50% traditioneel mogen zijn. Bobby zorgt voor tegengewicht, maar gelukkig kan ik in de gerechten nog wel de grens opzoeken”.

Tramrestaurant rijdt milleniumrit (Foto: Hoftrammm)
Tramrestaurant rijdt millenniumrit (Foto: Hoftrammm)

Vervolg
De 44 gasten die op de 1.000ste rit meerijden, krijgen ook een “sneak preview” in het (nog te openen) nieuwe restaurant van het duo Wind en van Galen. Aan de Laan van Middenburg 1 in Voorburg verrijst Trammmhuys. “Onze voorbereidingskeuken voor de culinaire tramritten is op deze locatie gevestigd. We hebben dit de laatste weken verbouwd, zodat het ook plaats biedt aan ongeveer 26 gasten. In het restaurant is de keuken gebouwd in een oude tram. Dit keer dus geen restaurant in een tram, maar een tram in het restaurant."

Hij vervolgt: "Ook dit maal is Pierre Wind verantwoordelijk voor de gerechten, waarin Cuisine á la table (afmaken van gerechten aan tafel) centraal staat. Op 29 november opent Trammmhuys officieel de deuren, maar op 7 november krijgen de 44 gasten van Hoftrammm alvast een voorproefje”. aldus van Galen.

Tramrestaurant rijdt milleniumrit (Foto: Hoftrammm)
Tramrestaurant rijdt milleninumrit (Foto: Hoftrammm)

SJW's op UC Berkeley: Racistische kutexamens!

Arme SJW's. Zitten ze op een universiteit, moeten ze examens en andere tests op school afnemen, terwijl ze toch heel duidelijk roepen dat ze die gewoon veilig thuis willen afnemen. En als iemand die dan wél probeert zijn toets te maken vraagt of het een beetje stiller kan dan is dat - hoe kan het ook anders - racisme.

Ashton Birdie heeft er ook zo een mening over, die nog best redelijk is ook. Als je naar een universiteit gaat en daar de kans toe krijgt, moet je gewoon accepteren dat je bij dergelijke opleidingen getoetst dient te worden. Oók als je niet wit bent, of immigrant.

Darters Payne en Van den Bergh in finale jeugd-WK; Cadby mist 'grote' WK

Josh Payne en Dimitri Van den Bergh gaan op 26 november strijden om de wereldtitel bij de jeugd. In Wigan wisten zijn de finale te bereiken door Corey Cadby en Luke Humphries in de halve eindstrijd te verslaan. Cadby was de titelverdediger en door zijn nederlaag mist hij het grote WK. 

In het onderste deel van het schema ging het tussen de Belg Van den Bergh en de Engelsman Humphries. Beide darters behoorden tot de favorieten en maakten dat ook waar. Beide darters streden dit weekend om de winst van de Development Tour, de jeugdtour van de PDC. Humphries wist uiteindelijk de ranking over twintig toernooien te winnen, voor Van den Bergh die als tweede eindigde. In de halve finale ging het naar 5-5 en in de beslissende leg bleek Van den Bergh het scherpst. 

Voor Payne komt de finaleplaats toch een beetje uit de lucht vallen. Vorig jaar wist hij verrassend een Players Championship te winnen bij de grote mannen, maar dit jaar viel wist hij niets te presteren. Ook bij de jeugd kon hij bijvoorbeeld geen enkel toernooi op zijn naam schrijven. Op dit toernooi ging het wel goed. Hij won van de Duitse tiener Nico Blum (6-4) en daarna ook van Adam Hunt (6-2), Justin van Tergouw (6-5) en Kenny Neyens. In de halve finale wachtte Corey Cadby en ook de Australiër werd met 6-3 verslagen. 

Er deden in totaal tien Nederlanders mee aan het WK. Benito van de Pas was als eerste geplaatst, Mike van Duivenbode als zevende. Verder deden ook Justin van Tergouw, Jeffrey de Zwaan, Berry van Peer, Sven Groen, Kevin de Vries, Jimmy Hendriks, Melvin de Fijter en Geert Nentjes mee. Jeffrey de Zwaan kwam het verst. Hij werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Cadby.

Voor Cadby is de uiteindelijke uitschakeling een hard gelag. De Australiër werd vorig jaar wereldkampioen bij de jeugd en speelde op het wereldkampioenschap. Hij besloot nog een jaar in eigen land te blijven en in 2018 de stap naar Europa te maken. Uiteindelijk heeft dit slecht uitgepakt. Cadby wist de Australische Tour niet te winnen en faalde ook op de Oceanic Masters. Zijn enige plek om nog het grote WK te halen was via het jeugdwereldkampioenschap. Deze kans is nu dus ook verkeken. Van den Bergh is al geplaatst voor het WK, maar Payne strijdt later deze maand naast de WK-titel ook voor een ticket naar Alexandra Palace. Alleen als hij wint, dan mag hij deelnemen aan het WK. 

De finale tussen Payne en Van den Bergh wordt gespeeld op zondag 26 november, voordat de finale van de Players Championship Finals wordt gespeeld. 

2017 PDC World Youth Championship
Eerste ronde 
Jeffrey de Zwaan 6-5 Benito van de Pas (1)
Jordan Christie 6-0 Luke Durham
Christian Bunse 6-4 Maxim Aldoshin
Sven Groen 6-1 Dominik Pundt
Mike De Decker (8) 6-5 Jake Jones
Berry van Peer 6-0 David Medina Puyol
Rusty-Jake Rodriguez 6-5 Brian Raman
Corey Cadby 6-1 Sam Head
Kenny Neyens (5) 6-4 Kevin De Vries
Adam Smith-Neale 6-4 Andrew Davidson
Max Hopp 6-0 Joe Davis
John Brown 6-3 Daniel Jensen
Adam Hunt (4) 6-0 Jarvis Bautista
Josh Payne 6-4 Nico Blum
Justin van Tergouw 6-1 Jack Ryder
Rowby-John Rodriguez 6-0 Gergely Lakatos
Luke Humphries (2) 6-2 Rob Hewson
Jarred Cole 6-2 Nathan Rafferty
Kurt Parry 6-4 Steve Lennon
Rhys Hayden 6-2 Man Lok Leung
Mike van Duivenbode (7) 6-3 Kalani Hillman
Martin Schindler 6-3 Lee Budgen
Harry Ward 6-5 Nico Ziemann
Ronnie Roberts 6-1 Dan Read
Ted Evetts (6) 6-2 Conor Mayes
Jimmy Hendriks 6-2 Dawson Murschell
Sam Hewson 6-2 Keifer Durham
Thomas Lovely 6-1 Stephen Rosney
Dimitri Van den Bergh (3) 6-0 Qingyu Zhan
Rhys Griffin 6-2 Ryan Meikle
Geert Nentjes 6-2 Melvin de Fejter
Scott Dale 6-2 Reece Colley

Tweede ronde
Jeffrey de Zwaan 6-0 Jordan Christie
Christian Bunse 6-2 Sven Groen
Mike De Decker 6-3 Berry van Peer
Corey Cadby 6-3 Rusty-Jake Rodriguez
Kenny Neyens 6-2 Adam Smith-Neale
Max Hopp 6-1 John Brown
Josh Payne 6-2 Adam Hunt
Justin van Tergouw 6-5 Rowby-John Rodriguez
Luke Humphries 6-3 Jarred Cole
Rhys Hayden 6-4 Kurt Parry
Martin Schindler 6-3 Mike van Duivenbode
Ronnie Roberts 6-4 Harry Ward
Ted Evetts 6-3 Jimmy Hendriks
Thomas Lovely 6-3 Sam Hewson
Dimitri Van den Bergh 6-3 Rhys Griffin
Scott Dale 6-2 Geert Nentjes

Derde ronde
Jeffrey de Zwaan 6-1 Christian Bunse
Corey Cadby 6-4 Mike De Decker
Kenny Neyens 6-2 Max Hopp
Josh Payne 6-5 Justin van Tergouw
Luke Humphries 6-5 Rhys Hayden
Martin Schindler 6-5 Ronnie Roberts
Ted Evetts 6-5 Thomas Lovely
Dimitri Van den Bergh 6-5 Scott Dale

Kwartfinales
Corey Cadby 6-3 Jeffrey de Zwaan
Josh Payne 6-0 Kenny Neyens
Luke Humphries 6-3 Martin Schindler
Dimitri Van den Bergh 6-4 Ted Evetts

Halve finales
Josh Payne 6-3 Corey Cadby
Dimitri Van den Bergh 6-5 Luke Humphries

Finale
Josh Payne v Dimitri Van den Bergh (te spelen op 26 november)

FOK! Wat een weer: mist, vorst en zon

Als Simon en Judas komen, begint men de winter te schromen.

Hallo daar!

Vandaag was het een prima dag. Er stond weinig wind en de zon scheen geregeld. Toch had je wel de pech als je onder een wolkenveld zat, want er stond heel weinig wind en daardoor bleven die lokale wolkenvelden lang boven je hoofd hangen. Dat gebeurde bij mij thuis ook. Er vielen zelfs nog een paar spetterbuitjes. Aan het einde van de middag loste de meeste bewolking op en werd het op veel plaatsen helder. Toch blijft dat niet overal zo.

Na zonsondergang ontstonden er diverse mistbanken en de komende uren breiden die zich verder uit. Ook kunnen mistgebieden boven Duitsland ons land intrekken. De zogenaamde advectieve mist. Ook koelt het daarbij flink af. Ik verwacht behalve in de kustprovincies temperaturen die iets onder nul komen te liggen. Ongeveer -1 a -2 graden. Aan zee minima van +2 of +3 graden. Het is dus uitkijken dat de mist niet aanvriest. Ook kan het zeer lokaal, en dan met name op bruggen en viaducten plaatselijk glad worden. Toch verwacht ik zeker geen grootschalige gladheid.

Morgen kan het even duren voordat de mist oplost. Ik zou zelfs nog verder willen gaan: het is maar de grote vraag of de mist wel overal oplost. Er kunnen best plaatsen zijn waar het de hele dag grijs, nevelig of mistig blijft. Waar dat gebeurt kun je helaas nooit aangeven. Toch verwacht ik dat op veel plaatsen de zon er wel doorheen komt. In dat geval wordt het een graad of 8. In nevel of mist hooguit 5 graden. Kil is het dan dus. 

Woensdag komt er in de loop van de dag weer meer bewolking. De temperaturen lopen dan weer op.

Fijne avond en tot morgen! 

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Fraaie zonsopkomst in H. (Foto: Sharon Massa)
De zonsopkomst was weer prachtig, en de foto daarvan ook. We zien een wegtrekkend wolkenveld en het werd een mooie dag. (foto: Sharon Massa)

'Nog geen btw op tickets veerboten Waddenzee'

Het wordt komend jaar nog niet duurder om de veerboot naar een Waddeneiland te nemen. Het kabinet moet de verplichting voor rederijen op de Waddenzee om btw in rekening te brengen een jaar uitstellen, vindt de Tweede Kamer.

De veerboten naar de Wadden zijn nu nog vrijgesteld van btw, maar staatssecretaris Menno Snel van Financiën moet daar van de Europese Unie een eind aan maken. Dat heeft volgens de Kamer ingrijpende gevolgen voor de rederijen én de eilandbewoners. Die zijn immers aangewezen op de veerdienst en zouden de kaartjes volgend jaar 6 procent en vervolgens 9 procent duurder zien worden.

Het kabinet moet het uitstel aangrijpen om met de reders en gemeenten te overleggen over een goede oplossing voor de veerdienst, vindt de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Een groot deel van de oppositie is het daar mee eens.

'Nog geen btw op tickets veerboten Waddenzee'
'Nog geen btw op tickets veerboten Waddenzee' (Foto: ANP)

Steun NAVO onder Nederlanders blijft groeien

De steun voor de NAVO onder Nederlanders blijft toenemen. Bijna driekwart vindt de NAVO van groot belang voor de veiligheid van het land. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de Atlantische Commissie, een forum voor debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken.

Begin 2014 lag het percentage ondervraagden dat de NAVO van groot belang vond nog op 56 procent, twee jaar later was het gegroeid naar 68 procent en nu ligt het op 72 procent. In 2011 onderschreef 79 procent van de ondervraagden deze stelling nog, maar tot 2014 liep de steun sterk terug.

Met president Donald Trump aan de macht kan Europa niet meer rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de Amerikanen, denkt een grote meerderheid (74 procent). Verder onderschrijft 77 procent de stelling dat "in deze chaotische tijden een gezamenlijke Europese defensieorganisatie hard nodig is".

Het onderzoek van Kantar Public vond plaats onder 985 Nederlanders van achttien jaar en ouder.

Steun NAVO onder Nederlanders blijft groeien
Steun NAVO onder Nederlanders blijft groeien (Foto: ANP)

Diplomatie VS in Turkije verleent weer visa

De Amerikaanse diplomatieke dienst verstrekt op beperkte schaal weer visa in Turkije. Dit leidt de Amerikaanse nieuwszender CNN maandag af uit officiële communicatie over de visumkwestie. Ankara en Washington liggen al geruime tijd met elkaar overhoop en ze schortten 9 oktober de verstrekking van gewone visa voor elkaars landgenoten op.

De Turkse premier Binali Yildirim brengt deze week een bezoek aan de VS om de relaties te verbeteren. Hij komt dinsdag aan en ontmoet woensdag in het Witte Huis de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

De Amerikaans-Turkse spanningen bereikten een hoogtepunt toen begin oktober een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul werd opgepakt. Hij wordt ervan verdacht banden te hebben met de islamitische denker en politicus Fethullah Gülen. De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de mislukte militaire staatsgreep half juli vorig jaar te zitten.

Diplomatie VS in Turkije verleent weer visa
Diplomatie VS in Turkije verleent weer visa (Foto: ANP)

ItaliŰ onderzoekt dood tienermeisjes op zee

Italiaanse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar de dood van 26 Nigeriaanse vrouwen. De autoriteiten vermoeden volgens de BBC dat zij mogelijk seksueel zijn misbruikt en gedood terwijl ze probeerden de Middellandse Zee over te steken.

Reddingswerkers troffen eind vorige week 23 van de lichamen aan op een rubberboot met 64 andere mensen. De slachtoffers waren naar verluidt vooral tieners van 14 tot 18 jaar oud.

Onderzoekers verhoren vijf migranten in de havenstad Salerno. Daar legde een Spaans marineschip aan dat zowel de lichamen als 375 geredde migranten aan boord had. De stoffelijke resten zijn volgens Italiaanse media opgeslagen in een gekoelde ruimte aan boord van het schip.

Italië onderzoekt dood tienermeisjes op zee
Italië onderzoekt dood tienermeisjes op zee (Foto: ANP)

Voetbalclubs New York winnen, maar zijn uitgeschakeld in play-offs MLS

De twee New Yorkse voetbalclubs die actief zijn in de MLS zijn beiden uitgeschakeld in de strijd om de Amerikaanse landstitel. In de play-offs boekten beide ploegen een overwinning in de return, maar het was niet voldoende om door te gaan.

In de halve finales van de Eastern Conference speelden de New York Red Bulls in Canada tegen Toronto FC. Dat had in New York met 1-2 gewonnen en in Canada werd het een flink gevecht. Nog voor rust had Sacha Kljestan van de Red Bulls zijn tweede gele kaart te pakken, maar dat mocht de pret op het veld niet deren: Toronto moest het in de gehele tweede helft immers ook met tien man doen, dankzij een rode kaart voor Jozy Altidore. 

Al vroeg in de tweede helft gloorde er hoop voor de Red Bulls, nadat Bradley Wright-Phillips de score opende. Sebastian Giovinco misdroeg zich aan Canadese zijde en besloot dat het een strak plan was om de scheidsrechter ogenschijnlijk de huid vol te schelden. Met geel in plaats van rood kwam hij nog goed weg, maar hij is wel geschorst voor de volgende wedstrijd. Het bleef bij 0-1 en dus speelt Toronto de finale van de Eastern Conference.

In die finale neemt Toronto het op tegen Columbus Crew. Die ploeg speelde in New York tegen de andere club aldaar, New York City FC. David Villa (penalty) en Andraz Struna hielpen de thuisploeg aan de winst, maar na de 4-1 in Columbus was dat net niet voldoende voor de New Yorkers.

In het westen hadden de Seattle Sounders zich via de Vancouver Whitecaps al voor de finale geplaatst. Daarin nemen ze het op tegen Houston Dynamo, dat op bezoek bij de Portland Timbers met 1-2 won, dankzij goals van Dylan Remick en Mauro Manotas, terwijl Dairon Asprilla de Timbers nog op voorsprong had gezet. Na de 0-0 in Houston voegde de uitploeg zich zo bij de laatste vier in de MLS.

Op 21 november worden de heenwedstrijden in de conference-finales gespeeld, op 29 en 30 november volgen de returns.

Groningse schutter aangehouden

De 20-jarige Azim A.  die ervan wordt verdacht de schutter te zijn van het schietincident aan de Korreweg, is vanmiddag in een woning aan de Duindoornstraat in de stad Groningen aangehouden. De aanhouding werd verricht door het Arrestatieteam.

De aanhouding verliep zonder problemen. In de woning waren op dat moment nog twee mensen aanwezig. Ook zij werden aangehouden. Samen met de 20-jarige verdachte werden ze naar het politiebureau gebracht. Daar zal worden onderzocht wat hun betrokkenheid is geweest.

Groningse schutter aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl0
Groningse schutter aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl0

2,5 jaar cel geŰist voor PGB-fraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Maastricht gevangenisstraffen tot 30 maanden, een beroepsverbod en een geldboete geëist tegen verdachten van fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB). Het OM verwijt de verdachten dat zij een criminele organisatie hebben gevormd die gericht was op het plegen van stelselmatige PGB-fraude.

Bemiddelingsbureau
De verdachten gebruikten een constructie van een bemiddelingsbureau om ervoor te zorgen dat er ten onrechte PGB-geld naar hen toevloeide. Dit deden zij door administratie- en bemiddelingskosten op te voeren ten laste van het PGB. Men verantwoordde zorg voor elkaar die in werkelijkheid niet is verleend en door op een hele ruime manier uren te declareren terwijl zij daar maar een gedeelte van werkten.

Dit blijkt uit het strafrechtelijk onderzoek door de opsporingsdienst van de inspectie SZW (SZW-IOD). Nadat het strafrechtelijk onderzoek was gestart, hebben verdachten geprobeerd getuigen te beïnvloeden. De structurele duurzame samenwerking in het geheel maakt dat het OM vindt dat er sprake is van een criminele organisatie.

PGB-Pinautomaat
De verdachten gebruikte het PGB als pinautomaat” aldus de officier. Dit bleek doordat zij onder andere naast hun vaste lasten en normale uitgaven gedurende vijf jaren gemiddeld voor vele duizenden euro’s per persoon per maand contant opnamen. De officier van justitie eiste daarom tegen vijf verdachten gevangenisstraffen tot dertig maanden cel. Tegen drie verdachten eiste ze ook een beroepsverbod. “Teneinde te voorkomen dat zij een nieuwe zorgonderneming starten, of anderszins werkzaam zullen zijn in de zorgverlening”.

Tegen één verdachte eiste zij een werkstraf. Tegen de bedrijven Insert Solution BV en HaBa engineering eiste de officier een boete van €25.000 euro omdat deze rechtspersonen zijn gebruikt als vehikel in de fraude. Ook eiste het OM dat de verdachten het crimineel verdiende voordeel van in totaal ruim 970.000 euro zullen terugbetalen aan de staat, omdat misdaad niet mag lonen.

2,5 jaar cel geëist voor PGB-fraude (Foto: De Rechtspraak)
2,5 jaar cel geëist voor PGB-fraude (Foto: De Rechtspraak)

Afmeldingen Locadia en Dost, Luuk de Jong bij Oranje

Luuk de Jong is door bondscoach Dick Advocaat opgeroepen voor het Nederlands elftal. De spits van PSV voegt zich bij de selectie nadat Jürgen Locadia en Bas Dost zich hebben afgemeld.

Locadia melde zich af vanwege een een enkelblessure. "Een flinke teleurstelling, want er lagen mogelijkheden voor me. Ik voel me goed en er zijn ook wat anderen geblesseerd. Helaas ben ik dat nu ook."

Dost liep bij zijn club een hamstringblessure op en moest zich ook noodgedwongen afmelden.

Eerder meldde Vincent Janssen zich al af. Wesley Hoedt en Michel Vorm hebben zich ook afgemeld voor de oefeninterlands tegen Schotland en Roemenië. Bondscoach Advocaat riep Sergio Padt op als vervanger van Vorm.

Man die lucht 'te schoon' vindt bij milieubescherming

Een man die ooit beweerde dat de lucht te schoon is, is aangesteld in een adviesraad van de EPA, de Amerikaanse milieubescherming.

Robert Phalen heeft enige tijd geleden gesteld dat onze lucht te schoon is en dat kinderen vervuilde lucht nodig hebben zodat hun longen aan irriterende stoffen kunnen wennen. Prima, mag je vinden, maar de beste man is nu aangesteld bij de Amerikaanse milieubescherming, hij moet de Amerikaanse lucht, en dus de onze met dank aan een van de grootste industrieën ter wereld, schoon houden.

De opmerkelijke aanstelling is gedaan door directeur Scott Pruitt, begin dit jaar aangesteld door Donald Trump. Pruitt heeft er een heleboel leden van de wetenschappelijke adviesraad uitgegooid om belangenverstrengeling te voorkomen. Iedereen met een beurs van de EPA mag niet in de adviesraad zitten. Saillant detail is dat veel van de in totaal 66 nieuwe aanstellingen nu uit de industriële sector komen en dus minstens evenveel verstrengelde belangen hebben.

'Veganistische gehaktbal? Ga dood!'

In de Verenigde Staten heeft een vrouw naar eigen zeggen doodsbedreigingen ontvangen om een veganistische gehaktbal. 

Het leven van een Social Justice Warrior gaat niet over rozen. De SJW, een term bedacht door mensen die zich uiterst bedreigd voelen door mensen die zich genderneutraal omschrijven of het wagen om zich, politiek of niet, correct te uiten, negers en blanken gelijk te vinden of zelfs niet achter de politieke ideologie van Trump te staan, heeft het namelijk maar zwaar. Ben je gewoon lekker je veganistische gehaktballen aan het maken, vliegen de doodsverwensingen je ineens om de oren.

Het overkwam Jennifer Zavala tijdens een kookwedstrijd in Philadelphia. Tijdens de vierde jaarlijkse gehaktballenwedstrijd daar, ging het helemaal mis. Zavala deed mee met haar specialiteit, gehaktballen van kikkererwten, en dat leek toch wel wat te gewaagd voor de Amerikanen. 

Het begon nog met milde kritiek als 'it's not a fucking vegan competition' en 'they're called meatballs', maar toen het gerucht de ronde ging dat de vegaballen zelfs gewonnen hadden, werd het die arme mensen echt te veel. 'The tattooed bitch won', 'the yuppies are taking over in South Philly' en daar bleef het niet bij. Het gedrag van de gehaktbalmaker was naar eigen zeggen zelfs goed voor doodsbedreigingen.

Het is natuurlijk ook wel heel erg als iemand gewoon veganistische gehaktballen maakt, blijf godverdomme van ons vlees af, SJW-hippie. Overigens kunnen alle boze blanke mannen op FOK! rustig slapen: het gerucht klopte niet en er heeft gewoon een gehaktbal met vlees gewonnen.

Lid sjieke herenclub mag na geslachtsverandering blijven

Een exclusieve herenclub in Londen heeft voor het eerst een vrouw geaccepteerd als lid. De bijna 150 jaar oude Savile Club laat in principe alleen mannen toe, maar maakte een uitzondering toen één van de leden een geslachtsverandering onderging.

Niet iedereen ziet het besluit als een stap richting gendergelijkheid. Critici klagen dat de privéclub vrouwen discrimineert die niet als mannen zijn geboren. "Dus jullie laten vrouwen toe, mits ze eigenlijk mannen zijn. Wow, erg verlicht", klonk het op Twitter.

De club, die in 1868 de deuren opende, weigerde de beslissing toe te lichten.

Herenclub laat na 150 jaar toch vrouw toe
Lid sjieke herenclub mag na geslachtsverandering blijven (Foto: BuzzO)

TV-serie van Lord of the Rings?

Amazon Studios heeft naar verluidt interesse om een TV-serie aan te schaffen die gebaseerd is op de boekenreeks van JRR Tolkien, The Lord of the Rings. Warner Bros. Television heeft een dergelijke TV-serie in de beginfase van ontwikkeling. Warner Bros. heeft eerder de boeken al succesvol laten verfilmen door Peter Jackson.

Nu het succes van Game of Thrones de komende jaren een hoogtepunt gaat bereiken met het laatste seizoen van de serie, is het logisch dat concurrenten op zoek gaan naar een plaatsvervangend succesverhaal. Combineer dit met de berichten dat Amazon Studios het mandaat heeft gekregen om op zoek te gaan naar onderscheidende content en je hebt een aannemelijke mogelijkheid. Nadeel is echter dat voor goedkeuring er wederom geschikt zou moeten worden met de erven van Tolkien, wat eerder al tot lange rechtszaken heeft geleid. Er is ook nog helemaal geen schrijver aangesteld.

The Hobbit screen 3

De Lord of the Rings Trilogy is een miljoenenfranchise die onlangs nog drie prequelfilms voortbracht in de vorm van The Hobbit. Gezien het succes van deze tweede trilogie, ruim tien jaar na de eerste trilogie, weten producenten dat verfilmingen in de wereld van Middle-Earth nog steeds succesvol kunnen zijn. De filmtrilogie staat echter nog zo scherp in ons geheugen gegrift dat een reboot in TV-vorm misschien wat vroeg is. Een TV-serie geeft echter wel de mogelijkheid om het verhaal en de wereld nóg meer diepte te geven. Mocht dit doorgaan, zal het zeker nog een aantal jaar duren voor deze serie verschijnt en misschien is de wereld tegen die tijd wel toe aan reboot.

Nederlander vast voor kindermisbruik Thailand

Een 51-jarige Nederlander is zondag opgepakt in Thailand voor het misbruiken van een jongetje van ongeveer tien jaar oud. De Thaise justitie meldde maandag dat hij in Nederland ook al van misbruik werd verdacht.

De man werd aangehouden in een huis in de badplaats Hua Hin. Hij was toen in gezelschap van een jongetje. Agenten hebben seksspeeltjes in beslag genomen en hebben DNA-sporen veilig gesteld.

De Nederlander woont sinds een paar jaar in Thailand. Volgens de Thaise justitie nam hij geregeld jonge jongens mee naar zijn huis. Nederland zou Thailand hebben gevraagd om onderzoek naar de man te doen.

Nederlander vast voor kindermisbruik Thailand
Nederlander vast voor kindermisbruik Thailand (Foto: ANP)

Schutter in kerk Texas pleegde zelfmoord

De man die zondag in een kerk in Texas het vuur opende en 26 mensen doodschoot, heeft zich na te zijn achtervolgd van het leven beroofd. Dit meldde de politie uit de streek maandag. De 26-jarige dader, Devin Patrick Kelley, schoot zichzelf dood, aldus sheriff Joe Tackitt.

Kelley schoot in een kerk het plaatsje Sutherland Springs, ten zuidoosten van de stad San Antonio, in het wilde weg op kerkgangers en vermoordde er 26 en verwondde er twintig. Hij is daarna in zijn auto achtervolgd door twee ooggetuigen. Sheriff Tackitt zei dat de achtervolgers en Kelley op elkaar hebben geschoten en dat de auto van Kelley verongelukte. De politie gaat ervan uit dat Kelley zich toen met een vuurwapen van het leven heeft beroofd.

Kelley was een oud-militair die in 2014 werd ontslagen bij de luchtmacht vanwege mishandeling van zijn vrouw en kind, meldde CNN.

Schutter in kerk Texas pleegde zelfmoord
Schutter in kerk Texas pleegde zelfmoord (Foto: ANP)

Besluit uitlevering Puigdemont volgende week

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers krijgen waarschijnlijk volgende week te horen of België hen uitlevert aan Spanje. De raadkamer in Brussel komt dan achter gesloten deuren bijeen om zich te buigen over het Europese aanhoudingsbevel dat Madrid heeft uitgevaardigd, zegt een woordvoerder van het Brusselse parket.

Zodra is besloten wanneer de rechters bijeenkomen, wordt dat bekendgemaakt. Normaal gesproken doen zij dezelfde dag uitspraak, aldus de woordvoerder. Berichten in diverse internationale media dat dat op vrijdag 17 november zou zijn, wil zij niet bevestigen.

Als de raadkamer zou besluiten de vijf uit te leveren, dan zijn er voor hen nog meerdere opties om beroep aan te tekenen.

Puigdemont en zijn collega's werden zondagavond onder voorwaarden op vrije voeten gesteld, nadat ze zich eerder op de dag bij de Belgische politie hadden gemeld om te worden verhoord. Het vijftal mag België niet verlaten, moet een vast verblijfadres hebben en beschikbaar blijven voor de Belgische justitie en politie.

Besluit uitlevering Puigdemont volgende week
Besluit uitlevering Puigdemont volgende week (Foto: ANP)

Blockchainplatform banken en energiesector

Grote banken, energiebedrijven en handelshuizen slaan de handen ineen bij de ontwikkeling van een handelsplatform dat is gebaseerd op blockchaintechnologie. De bedoeling van het verbond is onder meer om los te komen van "traditionele en omslachtige papieren contracten en andere documentatie".

Het op te richten platform voor grondstoffen is naar verwachting eind 2018 operationeel en zal worden beheerd en geëxploiteerd als onafhankelijke entiteit, werd maandag gemeld. Tot de partijen die samenwerken behoren onder meer de in Amsterdam genoteerde bedrijven ING, ABN AMRO en Shell. Maar ook grote buitenlandse banken en concerns als BP, Gunvor, Société Générale en Statoil dragen hun steentje bij.

Blockchain is vooral bekend van digitale munten als de bitcoin. In essentie is het een goed versleuteld openbaar register, waarmee transacties veiliger en efficiënter kunnen worden gemaakt. Er is niet slechts één blockchaintechniek, maar er wordt in steeds meer sectoren geëxperimenteerd met toepassingen van varianten op het principe.

Blockchainplatform banken en energiesector
Blockchainplatform banken en energiesector (Foto: BuzzT)

Vrouwenviagra niet in trek bij farmaceut

De Amerikaanse farmaceut Valeant ziet toch geen brood in de vrouwelijke variant van het lustopwekkende middel viagra. De Amerikanen betaalden in 2015 nog 1 miljard dollar voor de maker van het middel Sprout Pharmaceuticals. Nu wordt het onderdeel praktisch weggegeven aan de voormalige aandeelhouders.

In 2015 waarschuwden analisten al voor de hoge prijs die Valeant betaalde voor Sprout. Daarbovenop kwam een reeks schandalen die de beurswaarde van Valeant geen goed deed. De overnamedrift van Valeant destijds zadelde het concern op met stevige schulden. Daarnaast kwam het bedrijf in zwaar weer door een schandaal met prijzen voor medicijnen en door gebruik te maken van een discutabel distributienetwerk.

Om orde op zaken te stellen haalde Valeant een bezem door de eigen organisatie. De deal met de voormalige aandeelhouders is onderdeel van de reconstructie. Daarmee is ook een rechtszaak van de baan die zij hadden aangespannen. Die kwestie ging over de marketingstrategie van Valeant met betrekking tot de lustpil.

Farmaceut trekt handen af van vrouwenviagra
Farmaceut trekt handen af van vrouwenviagra (Foto: ANP)

Nomu T18, voor de avonturiers

t180601-1 (Foto: nomuofficial)

De Nomu T18 is echt in het leven geroepen voor de durfals onder ons. Ben je van het hiken, bergbeklimmen of andere gekkigheid kan je met deze T18 goed uit de voeten. Tijdens de speciale sale van 5 tot 8 januari op Aliexpress kan je hem kopen voor $267,29, een korting van meer dan $60 dus. 

Het is een 'rugged' toestel, die tegen een stootje kan dus. Zelfs met de IP68 certificering is een beetje water geen probleem. Hij is gebouwd uit materialen om te overleven, zo ook met Gorilla Glass als bescherming voor het scherm. De 5200mah accu geeft een lange standby tijd en om het nog makkelijker te maken is er gewoon NFC en een vingerafdruksensor aanwezig. Zit je in nood? Brengt de SOS knop de uitkomst.

Dan één van de belangrijkste features, de walkie-talkie. Het gaat hierbij niet om een walkie-talkie over wifi of ander telefoonsignaal. Het werkt net zoals je kan verwachten van reguliere walkie-talkies. De range is volgens specificaties maximaal 5 kilometer (VHF 144-148MHz en UHF 430-440MHz). Een andere feature is de externe 720P camera die via een snoertje is aan te sluiten. Met een clipje dus gewoon vast te maken op iets op je lichaam wat leuke beelden kan opleveren. 

Nu te koop voor $276 op Aliexpress.

t180601-2 (Foto: nomuofficial)

Specificaties

 • IP68 waterdicht
 • Walkie-talkie
 • Externe camera van 720p resolutie
 • MIL-STD-810G certificaat 
 • Android 7.0
 • 5200mAh accu
 • 3GB RAM+32GB ROM
 • 8.0 MP Sony camera achterop, 2.0 MP camera voor de selfies
 • MT6737T quad core 64bits 1.5GHz
 • 4.7’’ HD Corning Gorilla Glass 3
 • WiFi: 2.4GHz and 5GHz WiFi
 • NFC/OTG
 • Productpagina NOMU


Ambulancemedewerkers leggen het werk neer

Ambulancemedewerkers in meerdere regio's in Nederland leggen volgende week woensdag het werk neer. Ze voeren actie voor betere arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden, maakte FNV Zorg & Welzijn maandag bekend.

De protestactie duurt van 12.00 en 14.00 uur. Volgens de vakbond zijn de arbeidsomstandigheden al jaren ver onder de maat. "Zo is er een structureel tekort aan collega's en een ongezond hoge werkdruk. Er vindt een leegloop plaats bij de ambulancediensten", zegt Fred Seifert, bestuurder bij FNV.

Volgens hem halen, met de huidige bezetting, twintig van de 24 ambulancediensten de wettelijke norm van 15 minuten bij spoed niet. "Ondanks dat de ambulancewerkers herhaaldelijk alarm hebben geslagen om snel tot structurele oplossingen te komen, weigert werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) met ons hierover in gesprek te gaan", aldus Seifert.

Tijdens de eerste stakingsactie rukken de ambulances alleen uit bij spoedgevallen.

Ambulancemedewerkers leggen het werk neer
Ambulancemedewerkers leggen het werk neer (Foto: ANP)

Milieudefensie zoekt luchtwachters!

Milieudefensie is op zoek naar Luchtwachters. Dat zijn inwoners die controleren of gemeenten en het Rijk het vonnis van de rechter over gezonde lucht goed uitvoeren. Dit najaar oordeelde de rechter dat de overheid op zo kort mogelijke termijn moet zorgen dat de luchtkwaliteit overal in Nederland aan de wettelijke Europese norm voldoet.

Op dit moment wordt die wettelijke norm op in ieder geval 95 plekken in het land overschreden. De lucht is het ongezondst bij drukke wegen in zeven steden en bij intensieve veehouderijen. De knelpunten langs drukke wegen liggen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Anne Knol: "Daarom gaan de Luchtwachters daar als lokale luizen in de pels aan de slag. Ze controleren niet alleen de maatregelen. Ze voeren ook de druk op bij lokale politici, organiseren acties en maken mensen bewust van de luchtvervuiling in hun stad."

Meer munitie
De Amsterdammer Paul Busker heeft zich al aangemeld als Luchtwachter. Hij probeert al jaren de gemeente Amsterdam aan het werk te zetten: "Het schiet niet op. Het vonnis van de rechtszaak van Milieudefensie helpt en met een team van Luchtwachters heb ik nu meer munitie om de politiek te overtuigen dat er echt iets gedaan wordt aan gezonde lucht: niet ooit maar nú en in álle straten van Amsterdam."

Mensen die niet in genoemde steden wonen, zijn zeer welkom lid te worden van het Luchtwachtersteam voor het Rijksbeleid. "Want ook Den Haag moet keihard aan de bak," zegt Anne Knol, "de plannen die de staatssecretaris heeft gepresenteerd om aan ons vonnis te voldoen zijn ver onder de maat".

Topje van de ijsberg
De zeven gemeenten zijn nog maar het topje van de ijsberg. Op veel locaties waar de luchtkwaliteit wel aan de Europese wet voldoet, is de lucht toch ongezond volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. "Wij willen dan ook beleid waarmee de lucht voor iedereen gezonder wordt", zegt Anne Knol.

De oorzaak van de belabberde luchtkwaliteit is al jarenlang duidelijk, en de oplossingen zijn dat ook. Er liggen voldoende maatregelen op de plank om Nederland gezonder te maken. Stimuleren dat mensen meer gebruik maken van openbaar vervoer, de fiets en elektrische deelauto's, bijvoorbeeld. Maar ook het invoeren van lagere maximumsnelheden, milieuzones instellen en zorgen voor autoluwe steden.

Schending mensenrecht
Op 14 november staat Milieudefensie weer bij de rechter. Dan dient de zogenoemde bodemprocedure tegen de Staat voor gezonde lucht. In deze uitgebreide rechtszaak gaat Milieudefensie een stap verder dan in het kort geding van dit najaar. Milieudefensie eist in deze zaak dat de Nederlandse Staat stopt met het schenden van mensenrechten, in het bijzonder het recht op gezondheid. Knol: "Ademhalen is geen keuze, gemiddeld ademen we zo'n 10.000 liter lucht per dag in. Teveel mensen gaan nu dood of worden ernstig ziek door die slechte lucht. Iedereen heeft recht op gezonde lucht."

Miljoen mensen gebruiken nep-WhatsApp

Meer dan een miljoen mensen hebben een nepversie van WhatsApp gebruikt. Ze hebben die nietsvermoedend geïnstalleerd vanuit de officiële Play Store van Google. Inmiddels is hij weggehaald.

De app heette Update WhatsApp, gebruikte het logo van de chatdienst en was geüpload door een ontwikkelaar die zichzelf uitgaf voor WhatsApp. De nepversie is gemaakt om geld te verdienen aan advertenties.

Miljoen mensen gebruiken nep-WhatsApp
Miljoen mensen gebruiken nep-WhatsApp (Foto: BuzzT)

Sint komt met 'bont gezelschap aan helpers'

In het Sinterklaasjournaal komt de goedheiligman dit jaar naar ons land met een 'bont gezelschap aan helpers'. Onder anderen John Jones, Jeroen Spitzenberger, Frederik Brom, Joep Onderdelinden, Harry Piekema, Mimoun Ouled Radi en Abbey Hoes spelen hierin een rol, maakte de NTR maandag bekend.

Het Sinterklaasjournaal is vanaf volgende week maandag weer elke dag om 18.00 uur te zien bij NPO Zapp op 3. De landelijke intocht is op zaterdag 18 november in het Friese Dokkum.

Dieuwertje Blok neemt zoals ieder jaar de presentatie van het programma voor haar rekening. Jeroen Kramer gaat wederom als verslaggever het land in, net als Charlie Chan Dagelet die voor het eerst is te zien in het Sinterklaasjournaal.

Demonstreren
Wat de rol van het 'bonte gezelschap' precies is en hoe ze eruit zien, kon een woordvoerder van de omroep nog niet zeggen. De NTR kondigde onlangs al aan dat de gekleurde pieten van vorig jaar niet terugkeren.

Bij de gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, zijn tot nu toe nog geen verzoeken binnengekomen om tijdens de intocht te demonstreren. Voorgaande jaren zorgde Zwarte Piet voor protesten. Tegenstanders verzetten zich tegen het hulpje van Sinterklaas omdat ze het een discriminerend stereotype vinden en voorstanders streden voor het behoud van Zwarte Piet. De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) geeft aan niet naar de Friese stad af te reizen.

De gemeente verwacht zo'n 25.000 bezoekers.

Nickelodeon komt, eveneens vanaf maandag, met 'Op weg naar Pakjesavond - De sluwe zakenman', waarin een superondernemer Dirk Diamant het heeft voorzien op de baan van Sinterklaas. In deze serie, elke schooldag om 17.30 uur, spelen onder anderen Peter Faber, Rogier Schippers, Andre Dongelmans en Steef Hupkes mee.

Sint komt met 'bont gezelschap aan helpers'
Sint komt met 'bont gezelschap aan helpers' (Foto: BuzzE)

Van Hanegem: "De Jong kan dit Ajax echt beter maken"

Willem van Hanegem pleit voor een basisplek van Frenkie de Jong bij Ajax. De Amsterdammers gingen zondag met 1-2 onderuit tegen FC Utrecht.

De Jong begon zondagmiddag op de bank en viel na 63 minuten in voor Lasse Schöne. Van Hanegem zou dat graag anders zien. "Die kan het spel versnellen, maar daar denkt Keizer vooralsnog anders over", schrijft De Kromme in zijn column in het Algemeen Dagblad.

"Geloof me, De Jong kan dit Ajax echt beter maken. Alles vooruit spelen en alles ook nog eens op de juiste snelheid, dat is wat die ploeg juist nodig heeft." De Jong speelde dit seizoen elf wedstrijden in alle competities, was daarin één keer trefzeker en gaf twee assists.

In het duel met FC Utrecht kreeg Kasper Dolberg weer de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar in de spits en dat begrijpt Van Hanegem wel. "Hij was toch ook de eerste spits in Amsterdam? Oké, Ajax won met Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval een paar wedstrijden op een rij, maar Dolberg is gewoon een geweldige speler. Die hoort niet op de bank en zeker niet heel lang."

Gevechtsverslagen Meidagen 1940 online

De gevechtsverslagen van de Meidagen 1940 zijn vanaf vandaag digitaal te raadplegen op archieven.nl. Het gaat om een grote collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

10 mei 1940
Duitsland valt Nederland aan. Door het hele land wordt gestreden tegen het Duitse leger dat van alle kanten oprukt. Naar de 5 dagen durende strijd die volgde wordt nog steeds onderzoek gedaan. Er is veel belangstelling van particulieren voor het lot van familieleden die vochten of wat er gebeurde in de eigen omgeving.

Grote collectie
De Krijgsgeschiedkundige Sectie begon al in juli 1940 met het verzamelen van bronnen over de strijd. Officieren werd gevraagd, waar nodig uit het geheugen, verslag te doen van door hen geleide operaties. Onderofficieren en soldaten moesten hun ervaringen op papier zetten. Verslagen en rapporten werden tot enkele jaren na de bezetting ingeleverd.

Het resulteerde in collectie 409 Gevechtsverslagen en -rapporten mei 1940, bestaande uit meer dan 3.500 stukken. De Krijgsgeschiedkundige Sectie schreef aan de hand van de gevechtsverslagen ook de 18-delige serie De strijd op Nederlands grondgebied tijdens de Wereldoorlog II. Naast collectie 409 zette het NIMH ook deze zogenoemde Groene Serie online.

Facebook
Op Facebook besteedt het NIMH deze maand extra aandacht aan de Meidagen 1940. Zo leggen militair-historici in filmpjes uit hoe onder meer de gevechten bij Ypenburg en in Dordrecht verliepen.

In ons Cultuur en Historieforum vind je nog meer informatie over dit onderwerp!  

Gevechtsverslagen Meidagen 1940 online (Foto: Ministerie van Defensie)
Gevechtsverslagen Meidagen 1940 online (Foto: Ministerie van Defensie)

Halo Wars 2 krijgt crossplay Xbox One en pc

RTS-game Halo Wars 2 heeft een update gekregen die crossplay mogelijk maakt. Hiermee kunnen Xbox One-spelers het opnemen tegen pc (Windows 10)-spelers, of samen de strijd aangaan in coöperatieve gamemodi. Vooralsnog is ranked play nog niet mogelijk behalve in één gamemodus.

Omdat het nog vers is wil ontwikkelaar 343 Industries even wachten met volledige ranked play-mogelijkheden en is het momenteel alleen nog mogelijk om een nieuwe modus genaamd 'ranked 3v3 X-War' te spelen om jezelf in de leaderboards omhoog te werken. 3v3 X-War werd speciaal geïntroduceerd voor deze crossplay-update, maar de Halo-ontwikkelaar geeft aan dat dit in de nabije toekomst zal worden uitgebreid naar meer modi.

Coöperatieve modi zijn Blitz Firefight en Terminus Firefight waarin je samen een basis kunt bouwen om verschillende waves vijanden af te slaan. Ook de campaign is nu gezamenlijk te spelen tussen Xbox One en pc. Tenslotte zorgt de update ook voor enkele bugfixes waaronder een hardnekkig probleem met het boeken van progressie in de gewone campaign. 

Janssen meldt zich af bij Oranje

Vincent Janssen komt niet in actie tijdens de komende twee oefenduels van het Nederlands elftal. De aanvaller van Fenerbahçe is niet fit. Janssen hield zaterdagavond een knieblessure over aan de competitiewedstrijd van Fener tegen Osmnalispor. Wesley Hoedt heeft zich ook afgemeld, ook hij kampt met knieproblemen. De verdediger van Southampton kwam zaterdag al niet voor zijn club in actie tegen Burnley.

Bondscoach Dick Advocaat heeft Sergio Padt bij de selectie gehaald, omdat Michel Vorm er niet bij kan zijn. Vorm raakte geblesseerd op de training van Tottenham Hotspur, waardoor hij zondag niet kon spelen tegen Crystal Palace. Vanwege een blessure bij eerste keeper Hugo Lloris zou Vorm eigenlijk een basisplek hebben gehad.

Het Nederlands elftal gaat zich vanaf maandag voorbereiden op de oefenwedstrijden tegen Schotland (donderdag) en Roemenië (dinsdag over een week). Die wedstrijden worden gespeeld in respectievelijk Aberdeen en Boekarest.

'Slapend' Calamiteitenhospitaal voor even springlevend

Bloedstollende wanorde afgelopen zaterdag in het normaal ‘slapende’ Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Maar dan gespeeld. En hoe! Samen met buurman het Centraal Militair Hospitaal (CMH) test het defensieziekenhuis zichzelf in de oefening Danger Close.

Het ‘Cala’-ziekenhuis is de enige in zijn soort in Europa en gaat alleen bij een ramp open. Om de routine er enigszins in te houden, is er een keer per jaar een (grote) oefening om de procedures te testen. Werkt de medische keren naar behoren? Hoe komen de patiënten binnen? Hoe verloopt hun registratie? Dit keer zet een gasexplosie het CMH zogenaamd op stelten. Rookontwikkeling, op maanmannen lijkende brandweerlieden, vuistdikke brandslangen en kermende slachtoffers, gespeeld door acteurs van de Landelijke Organisatie tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS).

Witte legioen
Via het labyrint van CMH-gangen en -liften worden de circa 150 gewonden naar het Calamiteitenhospitaal getransporteerd (200 bedden). Met indrukwekkende kalmte kanaliseert het ‘witte legioen’ de chaos. “Help even tillen! 1,2,3,4,5,6.” Met soepele precisie leggen verplegers een gewonde op een brancard. Via een ‘belboom’ opgeroepen hulptroepen van het CMH druppelen binnen. Redden wat er te redden valt.

Mooie chaos
Om de flexibiliteit van het medisch personeel maximaal te testen, komen de gewonden niet alleen via de gebruikelijke ambulancesluis binnen, maar ook uit onverwachte hoeken. Bij de eerste opvang, Triage 1, krioelen artsen, traumatologen en ziekenverplegers door elkaar. “Wat een mooie georganiseerde chaos is het hier”, merkt de gewonde LOTUS-acteur Joyce Smit vanaf haar brancard op.

Weinig hick ups
Volgens hospitaalcommandant kapitein Ingelise Nieuwenhuise komt Danger Close prima uit de verf. “Het lukt goed om iedereen te verrassen. Niemand verwacht bijvoorbeeld dat de meeste patiënten van binnenuit, vanuit het CMH, worden aangevoerd. Meestal komen ze van buiten. Toch zie ik weinig echte hick ups. We moeten wel blijven trainen om onze procedures verder te verbeteren.”

Neem ook eens een kijkje in ons Defensieforum!! 

'Slapend' Calamiteitenhospitaal voor even springlevend (Foto: Ministerie van Defensie)
'Slapend' Calamiteitenhospitaal voor even springlevend (Foto: Ministerie van Defensie)

Golfer Cantlay boekt eerste zege op PGA Tour

Golfer Patrick Cantlay heeft zijn eerste zege op de PGA Tour te pakken. De 25-jarige Amerikaan was in Las Vegas de beste tijdens het Shriners Hospitals for Children Open, het zesde toernooi op de kalender.

Op de lastige par-71 liep Cantlay vooral op de eerste en vierde dag een prima ronde, met beide keren een score van 67 slagen. Met 71 en 70 op de dagen er tussenin kwam hij zo uit op een score van negen onder par, maar daarin was hij niet de enige.

De Zuid-Koreaan Kim Meen-whee was met twee keer 72 op de tweede en derde dag weliswaar minder sterk, maar 65 en 66 op de eerste en laatste dag hielpen hem ook naar -9. De Duitser Alex Cejka begon met 66, 74 en 72, maar een fenomenaal rondje van 63 slagen op zondag bracht hem toch naar de gedeelde leiding.

Daardoor was een play-off nodig tussen de drie koplopers en op de tweede hole werd het verschil gemaakt: Cantlay liet er par noteren - het baangemiddelde - terwijl zijn opponenten dat niet voor elkaar kregen. 

IJshockeyer vertrekt tijdens NHL-wedstrijd naar nieuw team in complexe transfer

Opmerkelijke taferelen in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zondagavond. Tijdens de wedstrijd tussen de New York Islanders en de Colorado Avalanche werd Blake Comeau van de Avalanche in de eerste periode geblesseerd het ijs afgeholpen.

Teamgenoot Matt Duchene ging echter stilletjes achter hem aan, waarmee zijn carrière bij de Avalanche ten einde kwam: Duchene kreeg namelijk halverwege de eerste periode te horen dat een transfer, waarbij hij betrokken was, definitief was en dus ging hij er vandoor.

De Ottawa Senators wilden Duchene al een tijdje hebben en die deal werd eindelijk beklonken. Er kwam echter wel meer bij kijken, want zoals dat in een competitie als de NHL gaat, gaat het vooral om het ruilen van spelers in plaats van het betalen van transfersommen.

Om alles perfect te laten verlopen werden ook de Nashville Predators bij de deal betrokken. Duchene gaat van de Avalanche naar de Senators, die op hun beurt forward Kyle Turris naar de Predators sturen. 

Uiteraard krijgt de Avalanche ook wat terug voor het kwijtraken van Duchene: de Predators sturen jongelingen Samuel Girard en Vladislav Kamenev naar Denver, terwijl de Senators de jonge forward Shane Bowers en de meer ervaren goalie Andrew Hammond die kant op sturen.

Daar bleef het niet bij, de ploeg uit Colorado ontving in totaal drie keuzemogelijkheden in de Draft, waar jonge spelers gekozen worden door de NHL-teams. In 2018 krijgen ze een eersterondekeuze van de Senators en een tweederondekeuze van de Predators, in 2019 krijgen ze een derderondekeuze van de Senators.

Al met al komt het erop neer dat de ploeg uit Ottawa de speler heeft die ze graag wilden hebben, terwijl de Predators gelijk een contract voor zes jaar, ter waarde van 36 miljoen dollar, aan Turris aanboden. De Avalanche heeft er drie jonge spelers en drie draft picks bij, plus een wat oudere goalie.

"Ik wist het al een beetje voor ze het me vertelden", aldus Duchene terwijl hij op weg ging naar Ottawa, met zijn inmiddels ex-ploeggenoten nog volop bezig aan de wedstrijd. "Ik zag ze op de bank al praten en ik had wel verwacht dat het op een rare manier zou gaan. Uiteindelijk zijn het zaken en ik heb later wel een goed verhaal te vertellen."

Joe Sakic, de grote baas van de Avalanche, was ook tevreden. "Het heeft even geduurd, maar we wilden er zeker van zijn dat we de juiste deal hadden. Al met al denk ik dat dit voor iedereen goed is uitgepakt zo."

Saillant detail is overigens dat uitgerekend de Senators en de Avalanche deze week het vliegtuig naar Europa pakken. In het weekeinde spelen de twee ploegen in Zweden twee wedstrijden tegen elkaar, waardoor Duchene vermoedelijk debuteert met een double header tegen zijn nu oude ploeg.

Boca Juniors wint felle Superclßsico met fraaie goals

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires stond zondagavond de Superclásico weer op het programma, de wedstrijd waarin een van de meest intense rivaliteiten in de voetbalwereld tijdelijk beslecht wordt. 

Het stroef draaiende River Plate nam het in eigen huis op tegen Boca Juniors, dat de eerste zeven competitiewedstrijden allemaal had gewonnen. Niet geheel verrassend voerden de overtredingen lang de boventoon, niet het mooie voetbal. Met inmiddels al vier gele kaarten en een rode kaart voor Ignacio Fernandez van River Plate, opende Edwin Cardona kort voor rust met een lekkere vrije trap de score namens Boca Juniors.

Diezelfde Cardona kon niet lang na de rust echter opnieuw de douches opzoeken, want na een elleboogstoot mocht hij inrukken. Leonardo Ponzio zette El Monumental in vuur en vlam door vanaf een meter of 25 de gelijkmaker binnen te schieten, maar Boca bleef de betere ploeg. Nahitan Nández zette de bezoekers met een mooie volley op voorsprong en daar bleef het bij: 1-2, waardoor Boca Juniors na acht speelronden nog altijd zonder puntverlies is.

De hoogtepunten van de Superclásico (Bron: YouTube)

NS-poortjes op Utrecht nu definitief dicht

Na een geslaagde proef in april sluiten op maandag 6 november vandaag de poortjes op station Utrecht Centraal definitief. Reizigers moeten voor toegang tot het station voortaan beschikken over een OV-chipkaart met voldoende saldo en NS-reisproduct of over een ander geldig vervoerbewijs.

Wie iemand wil uitzwaaien, iets wil halen bij een van de winkels op het station of het station wil oversteken, kan zonder kosten binnen het uur weer uitchecken. Passanten kunnen ook gebruik maken van de stationspassage zonder poortjes, naast de stationshal.

Minder zwartrijders
Sinds 2014 heeft NS al op 71 stations de toegangspoortjes gesloten. Rond stations waar de poortjes gesloten zijn zien we minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. Ook vergeten reizigers op stations met poortjes niet om in of uit te checken.

Passanten
In het stationsgebied van Utrecht Centraal wordt volop gebouwd. Na het sluiten van de poortjes zal de stationspassage vanaf eind november nog enkele weken worden afgesloten voor werkzaamheden aan het dak boven het nieuwe Stationsplein. Gedurende die periode wordt tijdelijk een speciale passantenpoort ingesteld. Er blijft dus altijd een mogelijkheid om zonder in of uit te checken het station over te steken.

Poortjes Utrecht definitef dicht (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Poortjes Utrecht definitef dicht (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

26 doden bij schietpartij in kerk Texas

In een kerk in de plaats Sutherland Springs in de Amerikaanse staat Texas zijn bij een schietincident meerdere doden en gewonden, melden lokale media.

Volgens getuigen opende een persoon het vuur op de aanwezigen in de First Baptist Church. De schutter zou volgens de sheriff van de plaats zijn uitgeschakeld. Onder de slachtoffers bevinden zich ook kinderen, meldt het lokale nieuwsstation KENS5.

Volgens theguardian.com zou de schutter zijn gedood.

Update 22.10 uur
De lokale sheriff heeft inmiddels laten weten dat er meer dan twintig doden gevonden zijn in de kerk. De schutter is na een korte achtervolging overleden, maar het is nog niet geheel duidelijk of dat door toedoen van de politie of zichzelf is gebeurd.

Update 21.25 uur
Volgens Amerikaanse media is het dodental al opgelopen tot twintig. Volgens een getuige liep een man rond half twaalf 's ochtends tijdens een dienst naar binnen, waarna hij begon te schieten. 

Sutherland Springs, een dorpje met zo'n vierhonderd inwoners, ligt een kleine vijftig kilometer ten zuidoosten van San Antonio. Een woordvoerder van het ziekenhuis in het 25 kilometer verderop gelegen Floresville liet weten 'een aantal slachtoffers te hebben ontvangen'.

De lokale politie heeft kort na de schietpartij al laten weten dat de schutter is gedood, waarmee acuut gevaar is geweken.

Update 08:59
Autoriteiten bevestigen dat er tot nu toe 26 doden en 20 gewonden zijn gevallen. De schutter is geïdentificeerd als de 26-jarige Devin Patrick Kelley  Kelley is een voormalig militair die van 2008 tot 2014 diende in de Air Force. In 2012 moest hij voor de krijgsraad verschijnen wegens de mishandeling van zijn vrouw en kind. Hij werd oneervol ontslagen en moest 12 maanden uitzitten in een militaire gevangenis.

Het oudste slachtoffer was 72 jaar oud, de jongste slechts 5.

Update 09:10 - uitgebreidere info over de dader en gebeurtenissen rondom zijn dood
De schutter die zondag het vuur had geopend in een kerk in Sutherland Springs is Devin Patrick Kelley, een 26-jarige man uit het naburige Comal County in de Amerikaanse staat Texas. Hij is een oud-militair en werd in 2014 ontslagen bij de luchtmacht vanwege mishandeling van zijn vrouw en kind, meldt CNN.

Bij de schietpartij kwamen 26 mensen om het leven die een dienst in de First Baptist Church bijwoonden. Dat maakten de Amerikaanse autoriteiten bekend, nadat eerder onduidelijkheid bestond over het precieze aantal slachtoffers. Nog eens twintig mensen raakten gewond. De leeftijd van de slachtoffers variëren van 5 tot 72 jaar.

Eenmaal buiten schoot een man die naast de kerk woont op de dader. Daarop liet Kelley zijn wapen vallen, stapte in zijn auto en sloeg op de vlucht. De politie trof hem later dood aan in zijn auto. Het is onduidelijk of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat hij is overleden door een kogel die de man op hem afvuurde. Dat wordt onderzocht.

Zijn motief is nog onduidelijk. De luchtmacht bevestigt aan CNN dat Kelley door de krijgsraad was veroordeeld voor mishandeling van zijn vrouw en kind. Naast ontslag kreeg Kelley een gevangenisstraf van een jaar opgelegd.

Devin Kelley
Devin Kelley

Dode en gewonde bij schietpartij in Best

Bij een schietpartij in de Brabantse plaats Best is een 33-jarige man uit Den Bosch om het leven gekomen, een man uit dezelfde woonplaats van 34 jaar raakte lichtgewond. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Niemand is nog gearresteerd.

De schietpartij had plaats op een parkeerterrein van Beachclub Sunrise aan de Ekkersweijer. Daarbij raakten de twee Bosschenaren gewond. Ze zijn vervolgens naar ziekenhuizen in Tilburg en Eindhoven gebracht. De 33-jarige man overleed later aan zijn verwondingen.

In de beachclub was op het moment van schieten een feest aan de gang. Veel mensen kwamen daardoor op de schoten af. De politie hoort getuigen.

Dode en gewonde bij schietpartij in Best
Dode en gewonde bij schietpartij in Best (Foto: ANP)

Lil' Kleine had 4000 euro aan boetes in maand

Rapper Lil' Kleine kreeg ooit 4000 euro aan verkeersboetes op de mat en dat binnen één maand. De rapper zegt hiervan te hebben geleerd.

"Ik had geen parkeer-app genomen en er ook niet over nagedacht en ik had hele harde snelheidsboetes, maar dan net een soort van 48 kilometer te hard. Dat is kut, maar ja nu let ik erop", zegt de 23-jarige Amsterdammer, die in het echt Jorik Scholten heet. "Nu heb ik Flitsmeister aan en Park Mobile geïnstalleerd. Dus dat komt helemaal goed", vervolgt Jorik op de website van De Telegraaf.

Op 10 november verschijnt zijn nummer Kleine Jongen als soundtrack van de game Need for Speed Payback.

Lil' Kleine had 4000 euro aan boetes in maand
Lil' Kleine had 4000 euro aan boetes in maand (Foto: BuzzE)

Meer stellen beiden hoogopgeleid

Nu er steeds meer hogeropgeleiden in Nederland zijn, groeit ook het percentage hogeropgeleide paren. Zo was 30 procent van de 25- tot 45-jarige samenwoners in 2016 een hoogopgeleid stel. Tien jaar eerder was dat nog 19%. Hoewel het aandeel hoogopgeleide paren nog steeds hoger is in de steden, groeit het in de kleinere gemeenten sterker. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

Het aandeel (al dan niet gehuwde) samenwonende paren van wie een van de partners ten minste een bachelordiploma heeft, is toegenomen. Tegelijk daalde het percentage paren met beiden een middelbare of lagere opleiding. Personen met een middelbare opleiding hebben havo, vwo of een mbo-opleiding van niveau 2 of hoger afgerond.

Meer vrouwen hoogopgeleid
Het opleidingsniveau van de Nederlandse bevolking is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. In de jongste leeftijdsgroepen zijn meer vrouwen dan mannen met een hogere opleiding. Zo had in 2016 ruim 45% van de 25- tot 45-jarige vrouwen minimaal een bacheloropleiding afgerond, tegen 39% van de mannen in die leeftijd. Tien jaar eerder was er nog geen sekseverschil. Toen was net iets minder dan een op de drie mannen en vrouwen hoogopgeleid

Stad kent veel hoogopggeleide stelletjes
In de grote steden is een relatief hoog percentage hoogopgeleide paren te vinden. Mensen volgen er bijvoorbeeld hun hbo- of universitaire opleiding in de stad of vinden er werk. Hierdoor hebben ze kans daar hun eveneens hoger opgeleide toekomstige partner te ontmoeten. In de zeer stedelijke gemeenten was bij 45% van de 25- tot 45-jarige stellen beide partners hoogopgeleid. In de minst stedelijke gemeenten was dat aandeel ruim twee keer zo laag. Het verschil wordt wel kleiner. In de minder stedelijke gemeenten nam het aandeel sneller toe dan in de meest stedelijke gemeenten.

Utrecht spant de kroon
Vergeleken met andere grote steden wonen in Utrecht de meeste hoogopgeleide paren. Bij 63% van de 25- tot 45-jarige paren in de Domstad zijn beide partners hooggeschoold. Daarna volgen Groningen en Amsterdam met 56 en 54%. Het aandeel hoogopgeleide paren nam de afgelopen tien jaar vooral sterk toe in Zwolle en Tilburg. In Leiden en Nijmegen bleef het aandeel nagenoeg onveranderd. In die steden was het aandeel hoogopgeleiden in 2006 nog het hoogst. Ongeveer de helft van alle paren bestond uit partners die beiden hooggeschoold waren.

Meer stellen beiden hoogopgeleid (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Meer stellen beiden hoogopgeleid (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Bos produceert meer CO2 dan het opneemt

Bossen en andere vegetatie leggen jaarlijks bijna 3,6 megaton CO2 vanuit de atmosfeer vast in biomassa. Zo wordt 2 procent van de jaarlijkse Nederlandse CO2-uitstoot gecompenseerd. Echter, door voortdurende ontwatering van veengebieden, voornamelijk voor de landbouw, stoten deze gebieden jaarlijks bijna 7 megaton CO2, vrijwel het dubbele, uit.

Dit blijkt uit een experimentele studie van het CBS en de Wageningen Universiteit die in opdracht van de Ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu de Nederlandse koolstofhuishouding in kaart hebben gebracht in de Natuurlijk Kapitaalrekeningen. Deze rekeningen laten zien dat in Nederlandse bossen ongeveer 60 procent van alle koolstof wordt vastgelegd. Landbouwbodems, met name grasland, zijn goed voor 20 procent van de totale koolstofvastlegging. De vastlegging van CO2 per hectare landbouwgrond is wel veel lager dan in bossen.

De meeste koolstof wordt vastgelegd in Gelderland (22 procent) en Noord-Brabant (17 procent), provincies met relatief veel bos. In Zeeland, Flevoland en Groningen wordt het minste koolstof vastgelegd, minder dan 4 procent per provincie. Deze provincies hebben relatief veel akkerland en weinig bos.Ruimtelijk patroon van vastlegging van koolstof in de Nederlandse bodem (2013).

Veengebied
In Nederland is de CO2-uitstoot uit veengebieden bijna twee keer zo groot als de vastlegging van koolstof in alle ecosysteem samen. Door het verlagen van de grondwaterstand verdroogt en oxideert het veen, waardoor broeikasgassen vrijkomen. De emissies zijn het hoogst in de provincies met de meeste veenweidegebieden: Friesland (24 procent), Drenthe (22 procent) en Zuid-Holland (15 procent).

De uitstoot hangt sterk af van de drainagediepte van het veen. Hoe dieper de grondwaterstand, hoe meer CO2 wordt uitgestoten. In Friesland en Drenthe zijn de venen relatief diep gedraineerd en is de uitstoot verhoudingsgewijs hoog, oplopend tot ruim 40 ton CO2 per hectare per jaar. Gemiddeld genomen komt de uitstoot van een hectare Nederlands veen overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ruim drie huishoudens.

klimaatakkoord van Parijs
Recent heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uitgerekend wat voor Nederland de mogelijke gevolgen zijn van het klimaatakkoord van Parijs. Om de mondiale opwarming tot 2°C te beperken, resteert voor Nederland een beperkt koolstofbudget. Vastlegging van CO2, en vermindering van de uitstoot door ecosystemen zijn twee opties die bij kunnen dragen om binnen dit budget te blijven.

Bos produceert meer CO2 dan het opneemt (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Bos produceert meer CO2 dan het opneemt (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Puigdemont vrij op voorwaarden

Carles Puigdemont en vier van zijn ministers zijn vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de rechter in Brussel beslist, zo meldt de VRT. Tegen de vijf was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De vijf politici moeten wel in België blijven.

Justitie in België ontving vrijdag het Europese arrestatiebevel dat een Spaanse rechter had uitgevaardigd tegen Puigdemont.

De afgezette Catalaanse minister-president en zijn collega's waren zondag in voorlopige hechtenis genomen in België.

Puigdemont vrij op voorwaarden
Puigdemont vrij op voorwaarden (Foto: ANP)

Horner mikt op nieuwe zege voor Red Bull

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner hoopt dat zijn Formule 1-renstal dit jaar nog minimaal een zege kan boeken. Met Max Verstappen werd in de afgelopen races gewonnen in Maleisië en Mexico, waarbij de auto in de race supersnel is.

De zege van Verstappen in Mexico was zeer dominant, maar teamgenoot Daniel Ricciardo viel uit terwijl hij net een gloednieuwe Renault-motor had laten monteren. Daarom houdt Horner nog een slag om de arm, maar de auto is sterk genoeg om te winnen van Mercedes en Ferrari. Horner: "Zeker weten, zolang we geen straffen oplopen. De laatste vier races hadden we op de zondag de snelste auto. Hopelijk gaat het in Brazilië voorspoeding voor ons en waarom niet in Abu Dhabi? Het zou fantastisch zijn om het seizoen met minimaal nog een zege af te sluiten."

Ricciardo kreeg voor de race in Mexico juist nieuwe onderdelen om goed voor de dag te kunnen komen in de laatste twee races. Daarom is het voor hem jammer dat de MGU-H sneuvelde. Mocht deze niet meer te repareren zijn dan wacht de Australiër in São Paulo een nieuwe gridstraf. "We moeten alles nalopen om te kijken wat we nog kunnen gebruiken en wat niet meer. Ik heb nog niet met de teamleden hierover gesproken en ik hoop dat we nog wat hebben liggen."

De baan in Mexico bleek nogal een scherprechter voor de teams die een aandrijflijn van Renault afnemen, want er sneuvelden een week geleden vele motoronderdelen. "Het circuit in Mexico heeft ze op een of andere manier verrast. Ze gaan zeker een grondige analyse uitvoeren om te kijken waar het zo vreselijk mis ging. Het is fantastisch dat we er gewonnen hebben, maar er gingen zoveel onderdelen stuk dat weekend."

Zuinige zege AC Milan bij Sassuolo

AC Milan heeft een ietwat zuinige zege geboekt in de Serie A. Op bezoek bij Sassuolo had de uitslag zeker ruimer dan 0-2 uit kunnen pakken, maar keeper Andrea Consigli deed het namens de thuisploeg in het grootste deel van de wedstrijd uitstekend.

Sassuolo kreeg de eerste kans, maar keeper Gianluigi Donnarumma hield zijn doel schoon op het schot van Luca Mazzitelli. Consigli wist aan de andere kant pogingen van Hakan Calhanoglu, Fabio Borini en Nikola Kalinic te pareren, waardoor het nog even 0-0 bleef.

Kort voor rust trof Alessio Romagnoli dan toch doel, nadat hij Consigli af wist te troeven. Aan het spelbeeld veranderde weinig en na dik een uur spelen schoot Suso de 0-2 eindstand op de borden.

AC Milan staat na twaalf wedstrijden op de zevende plek met negentien punten. Napoli, Juventus en Internazionale zijn ver verwijderd en staan bovenaan met 32, 31 en 30 punten.

Uitslagen Serie A
Bologna - Crotone 2-3
Genoa - Sampdoria 0-2
Internazionale - Torino 1-1
Cagliari - Hellas Verona 2-1
Chievo - Napoli 0-0
Fiorentina - AS Roma 2-4
Juventus - Benevento 2-1
Atalanta - SPAL 1-1
Sassuolo - AC Milan 0-2

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.