Delmee bondscoach Franse hockeyers: "We gaan voor top-10 op het WK"

Tilburg-coach Jeroen Delmee (44) is de nieuwe bondscoach van de Franse hockeyers. De 401-voudig international volgt de Fransman Gaël Foulard die doorschuift naar het vrouwenteam. 

Delmee was in het verleden assistent-bondscoach van Marc Lammers bij de Belgische ploeg en werd daar later zijn opvolger. Als hoofdcoach stapte hij in 2015 op na een teleurstellende vijfde plaats op het Europees kampioenschap in Londen. Daarna werd Delmee eindverantwoordelijke bij de mannen van hoofdklasser Tilburg. "Toen ik benaderd werd door Frankrijk was voor mij belangrijk dat ik mijn werkzaamheden bij Tilburg kon voortzetten", vertelt de oefenmeester. "Dat bleek mogelijk. Frankrijk is veel groter dan bijvoorbeeld België of Nederland waar je bij wijze van spreke elke dag samen kan komen met je selectie. Wij werken dus met stages en die worden buiten de Nederlandse competitie om gepland. Tot en met het WK 2018 is dat te overzien"

De Franse mannen plaatsten zich voor het WK van 2018 door zevende te worden op de Hockey World League in Johannesburg in juli. In voorbereiding op dat toernooi liep Delmee al stage bij de Franse ploeg. Die periode beviel dermate goed dat de Franse hockeyfederatie (FFH) hem anderhalve maand geleden na de overstap van Foulard het bondscoachschap aanbood. "Ik ken de groep al een beetje en het is een jonge ploeg met potentie. Er zitten veel spelers in die een paar jaar geleden tweede werden op het WK onder 21."

Delmee mikt op een tiende plek op het WK. "De verschillen met landen als Ierland, Nieuw-Zeeland en Maleisië zijn niet zo groot. Wij moeten zorgen dat we tegen hen aan de goede kant van de streep komen te staan. Ook belangrijk is dat het WK de kans is om het land Frankrijk te laten zien dat ze voor de Spelen van 2024 in Parijs misschien wel een potentiële medaillekandidaat kunnen zijn. Daar zijn hele andere budgetten voor nodig dan er nu zijn, en het WK is de kans om onze potentie te laten zien."

De Fransen kunnen wellicht een beetje afkijken van de organisatie van hun noorderburen. "België heeft laten zien dat je geen 300.000 hockeyers zoals Nederland nodig hebt om een Europese en olympische finale te spelen. 25.000 is al genoeg. Maar eerst moeten we maar even kijken hoe we dat precies vorm gaan geven." Op 24 november ziet de nieuwe bondscoach zijn selectie voor het eerst. "Dat vond ik wel een mooi moment. Precies een jaar voordat het WK begint."