'Nepnieuwskoning' Paul Horner dood gevonden

Een Amerikaan die tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 berucht werd als schrijver en verspreider van nepnieuws, is dood in bed aangetroffen. Volgens de plaatselijke autoriteiten in Arizona was er vermoedelijk sprake van een overdosis.

Paul Horner (38) zette sites op onder legitiem klinkende namen zoals newsexaminer.net, schrijft de BBC. Hij verspreidde nepberichten vervolgens via Facebook.

Horner is onder meer verantwoordelijk voor berichten dat president Obama homo en radicale moslim was, en dat demonstranten bij Republikeinse bijeenkomsten 3000 dollar ontvingen. Dat item werd door zowel Donald Trumps zoon Eric als zijn campagnemanager mede-verspreid.

"Ik denk dat Trump vanwege mij in het Witte Huis zit", zei Horner vorig jaar in een interview. Hij verdedigde zijn werk echter als politieke satire. Zijn broer prijst hem na zijn dood als "internettovenaar, humanist, activist, filosoof en komiek".

Volgens een politiewoordvoerder had Horner een geschiedenis van medicijnmisbruik. Een autopsie zou geen verdachte omstandigheden aan het licht hebben gebracht.

Ontmaskerd
Horner werd ontmaskerd nadat sites als Facebook onder druk kwamen te staan van de Amerikaanse autoriteiten, die wilden weten of er bewust was geprobeerd om kiezers te beïnvloeden. Dit ontkende Horner.

"Het gaat om humor en comedy. Ik probeer mensen iets bij te brengen, want er zijn dingen mis in de maatschappij", aldus Horner. "Mijn sites werden constant opgepikt door Trump-aanhangers. Zijn volgers checken niks, ze posten en geloven alles", voegde hij er echter aan toe.

Wilde Horner dan echt niet tegenkandidaat Hillary Clinton dwarszitten om haar opponent te helpen? "Nee. Ik haat Trump."