FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 september 2017

Koeman moet vrezen na slap gelijkspel in Europa League

Everton moet nog altijd wachten op zijn eerste zege in groep E van de Europa League. De ploeg van de geplaagde Ronald Koeman leek donderdagavond in de thuiswedstrijd tegen Apollon Limassol lang op weg naar de overwinning, maar moest in de absolute slotfase tegen nota bene tien man toch nog de gelijkmaker incasseren: 2-2.

Everton won afgelopen weekeinde in de Premier League weliswaar ternauwernood van laagvlieger Bournemouth, maar het elftal van Koeman liep zeker niet over van vertrouwen. The Toffees verloren immers vier van hun laatste zes wedstrijden en maakten ook tegen Apollon een onzekere indruk in de openingsfase. De bezoekers uit Cyprus bleven vrij eenvoudig op de been en namen na een klein kwartier spelen zelfs de leiding op Goodison Park.

Ashley Williams leverde de bal op kinderlijke wijze in bij Anton Maglica, die vervolgens een afgemeten voorzet in huis had op Adrián Sardinero: 1-0. Everton, waar Maarten Stekelenburg, Cuco Martina en Davy Klaassen allen genoegen moesten nemen een plek op de bank, maakte een matige indruk, maar ging dankzij een flater in de verdediging van Apollon toch rusten met een gelijke stand. Een terugspeelbal van Héctor Yuste op zijn doelman kon onderschept worden door Wayne Rooney, die het leder daarna in een leeg doel kon schuiven.

Everton maakte na de onderbreking jacht op de overwinning, al viel het de ploeg niet mee om een vloeiende aanval op te zetten. Halverwege de tweede helft slaagde het elftal van Koeman er echter toch in een gaatje te vinden in de verdediging van Apollon. Nikola Vlasic werd op een meter of twintig van het doel bereikt door Gylfi Sigurdsson, waarna de negentienjarige Kroaat het vijandelijke strafschopgebied binnenstoomde en met een geplaatst schot in de korte hoek voor de 2-1 tekende. Klaassen viel na het doelpunt van Vlasic nog in en hij zag hoe Yuste het scorebord twee minuten voor tijd met een kopbal toch nog in evenwicht bracht. Apollon stond op dat moment al met tien man na een directe rode kaart voor Valentin Roberge.

VN: Rohingya-crisis humanitaire nachtmerrie

VN-baas António Guterres waarschuwt dat de vluchtelingencrisis in Myanmar verder escaleert. Hij noemt recente ontwikkelingen een "humanitaire nachtmerrie". Guteras zei dat in de VN-Veiligheidsraad.

De secretaris-generaal waarschuwt dat het geweld tegen de Rohingya-minderheid kan overslaan naar andere delen van de deelstaat Rakhine. "Daar lopen mogelijk nog eens 250.000 moslims het risico te worden verdreven", waarschuwt hij.

Buurland Bangladesh gaat gebukt onder de toestroom van honderdduizenden gevluchte Rohingya. "We hebben ijzingwekkende verhalen gehoord van vluchtelingen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen", zegt Guterres. Die hadden het over "excessief geweld, het gebruik van landmijnen tegen burgers en seksueel geweld".

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley roept landen op te stoppen met wapenleveringen aan Myanmar. "We moeten niet huiverig zijn om te benoemen wat het optreden van Myanmarese autoriteiten lijkt te zijn: een brute, aanhoudende operatie om het land te zuiveren van een etnische minderheid."

Nationaliteitswet
Myanmar, het voormalige Birma, erkent de Rohingya - van wie de meesten moslim zijn en een klein deel hindoe - op grond van een omstreden nationaliteitswet uit 1982 niet als staatsburgers. Dit ondanks dat ze volgens Human Rights Watch al sinds de achtste eeuw in het land aanwezig zijn. In het verder overwegend boeddhistische land laait sinds vorig jaar het geweld tegen deze groep op. Het leger lijkt de crisis te gebruiken om na aanvankelijke democratisering zijn machtsbasis opnieuw te verstevigen.

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, de voorvechtster voor mensenrechten en democratie die tegenwoordig in de Myanmarese regering zit, weigert het geweld expliciet te veroordelen. Ze heeft echter geen macht over het leger dat haar jarenlang onder huisarrest hield, maar staat niettemin onder grote internationale druk om zich uit te spreken.

VN-chef vreest verslechtering Rohingya-crisis
VN: Rohingya-crisis humanitaire nachtmerrie (Foto: ANP)

'Wildpoepen is net als borstvoeden voor transgender Mad Pooper'

Eerder in de maand schreven we over een wildpoepende hardloopster, die overal in het Amerikaanse Colorado Springs haar weinig plezante behoefte doet. Wie het nou is weet men nog steeds niet, maar er is wel iemand naar voren gekomen die zegt een woordvoerder van de Mad Pooper en haar familie te zijn.

De ongeïdentificeerde man kwam met een opmerkelijke verklaring voor het gedrag van de vrouw, die hij voor het gemak maar even Shirley noemt. De vrouw zou na een geslachtsoperatie hersenschade opgelopen hebben, met als gevolg dat ze haar stoelgang niet langer onder controle kan houden. Volgens de woordvoerder is het daarom Shirley's volste recht om haar darminhoud op straat te plempen wanneer dat nodig is, 'net zoals een moeder publiekelijk borstvoeding mag geven'. 

De lokale bevolking heeft schijt aan de verklaring, zij willen gewoon een einde aan de hopen stront in hun tuinen en het gepoep op de stoep. Ook een lokale advocaat is van mening dat de 'woordvoerder' maar wat lult. "In iemand's tuin een dampende drol draaien is zeker niet iets wat volgens de grondwet beschermd is. Sterker nog, het is illegaal", aldus Jeremy Loew. Met een beetje pech zou de vrouw, wanneer ze gepakt wordt, opgenomen kunnen worden in het register voor zedendelinquenten. 

Dat het wildpoepen van de vrouw net als borstvoeden is schiet bewoonsters ook wat in het verkeerde keelgat. "Bij borstvoeden zorg je voor iemand, je voedt je kind, maar in iemand's tuin schijten is louter schadelijk", zegt ene Julie Teffetteller. "Ik heb al mijn vier kinderen aan de borst gevoed en deze vergelijking slaat gewoon helemaal nergens op", spreekt Shirley Thevenot, vermoedelijk niet dé Shirley. 

De politie in Colorado Springs weet nog altijd niet wie de vrouw is, maar advocaat Loew verwacht wel dat het na het online zetten van de - inmiddels verwijderde - video van de 'woordvoerder' niet lang meer zal duren. "Dit was geen slimme zet van de familie, als hij hen inderdaad vertegenwoordigt. Ze zullen haar nu zeker vinden."

Neptunus leidt Holland Series na spetterende slotinning

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben een voorsprong gepakt in de Holland Series, de strijd om het landskampioenschap. In Rotterdam werd nipt gewonnen van de L&D Amsterdam Pirates, die lang een voorsprong hadden.

De Pirates waren aanvankelijk veel beter en kwamen in de eerste vijf innings tot negen honkslagen, goed voor drie punten. Neptunus stond pas op één honkslag, maar sloeg in de zesde inning wel twee man over de thuisplaat: 2-3.

De Amsterdammers brachten in de zevende inning de 4-2 op de borden, maar in de negende en laatste inning sloeg Neptunus toe. Met één man uit sloeg Jochem Koedijk twee teamgenoten binnen, waarna Pirates-werper Daan Hendrix na een wilde worp zag hoe Darryl Collins Neptunus naar de 5-4 zege sloeg.

Zaterdag en zondag gaan de Holland Series verder, donderdag volgt wedstrijd vier. Wie als eerste vier wedstrijden wint mag zich landskampioen noemen.

Pitcher Breek (17) naar Major League-team Minnesota Twins

Honkballer Donny Breek heeft een droomtransfer te pakken. De pas 17-jarige pitcher zal zich komend voorjaar melden in Minnesota, waar hij bij de Twins gaat spelen. Het Major League-team heeft zich al geplaatst voor de play-offs en is dit jaar dus nog in de race voor de World Series.

Breek debuteerde vorig jaar april al in de Hoofdklasse bij DSS uit Haarlem. Na Bert Blyleven, Tom Stuifbergen, Loek van Mil en Alexander Smit wordt Breek de vijfde Nederlander bij de Twins. Blyleven won in 1987 de World Series met de ploeg.

Vooralsnog zit de jonge werper prima, want hij heeft een contract voor zeven jaar getekend.

Kanye West schopt draagmoeder met kind

Kim Kardashian heeft de komst van een derde kind voor haar en haar man Kanye West bevestigd. In de trailer van het komende veertiende seizoen van Keeping Up with the Kardashians beaamt de realityster dat ze een derde kindje verwachten, ditmaal via een draagmoeder.

In de trailer is te zien hoe Kim en haar zus Khloé aan het facetimen zijn. "Wat gebeurt er altijd als ik zeg 'Raad eens", vraagt Kim aan Khloé. "Dan ben jij of iemand anders zwanger", reageert Khloé aan de andere kant van de lijn. "We krijgen een baby", roept Kim dan.

Het stel heeft al twee kinderen, vierjarige dochter North en zoon Saint, die in december twee wordt. Kim heeft eerder in de realityserie Keeping Up With The Kardashians verteld dat zij en Kanye graag een derde spruit zouden willen. Wegens complicaties bij haar eerste twee zwangerschappen raden artsen haar af een derde kind te dragen.

In de teaser wordt niet gesproken over de zwangerschapen van Kylie Jenner en Khloé Kardashian. Ingewijden bevestigden woensdag tegenover People dat de 33-jarige realityster Khloé drie maanden zwanger is van haar vriend, basketballer Tristan Thompson. Kylie Jenner zou al vijf maanden in verwachting zijn van haar vriend Travis Scott.

Kim Kardashian bevestigt komst derde kind
Kanye West schopt draagmoeder met kind (Foto: BuzzE)


Östersund blijft winnen in Europa League, ook Zenit op zes punten

In groep J van de Europa League heeft Östersunds FK haar droomdebuut in het Europese voetbal voortgezet. De club speelde enkele jaren geleden nog op het vierde niveau in Zweden, maar staat na twee speelronden in de Europa League op zes punten.

Na de uitzege bij Zorya Luhansk was Östersund in eigen huis te sterk voor Hertha BSC. Na 22 minuten kwam de 1-0 eindstand al op het bord door een penalty van de in Iran geboren en in Zweden opgegroeide Koerd Brwa Nouri, die dan weer international is voor Irak en al jaren een belangrijke pion is bij de club van trainer Graham Potter.

Athletic de Bilbao ging thuis onderuit tegen Luhansk, dat dankzij Ihor Kharatin binnen het half uur de 0-1 eindstand al te pakken had. Met zes punten gaat Östersund aan de leiding, gevolgd door de drie van Luhansk. Athletic de Bilbao en Hertha BSC volgen met één punt.

In groep L viel twee keer een 3-1 score te noteren. Rosenborg kwam thuis tegen Vardar op voorsprong dankzij Nicklas Bendtner (penalty), Anders Konradsen en Vegar Eggen Hedenstad, terwijl Juan Felipe de Macedonische eer redde. Emiliano Rigoni opende in Sint-Petersburg al na vijf minuten de score namens Zenit, Aleksandr Kokorin liet er twee noteren tegen Real Sociedad. Diego Llorente scoorde tussendoor nog namens de Spanjaarden.

Met zes punten staat Zenit bovenaan in de groep, Sociedad en Rosenborg hebben er drie, Varder is nog puntloos.

'Dode' vrouw eist exhumatie

Al meer dan 7 jaar probeert de Spaanse Juana Escudero aan te tonen dat ze springlevend is. Daarvoor heeft ze nu dan ook een exhumatie aangevraagd om middels een DNA-onderzoek aan te tonen dat de persoon die in het graf ligt dat haar naam draagt niet zijzelf is. 

In 2011, als Juana de huisarts bezoekt omdat ze medicijnen nodig heeft, krijgt ze te horen dat ze volgens de systemen dood is verklaard. Sindsdien probeert ze te bewijzen dat ze springlevend is, maar tot op heden zonder het gewenste resultaat. Een nieuwe indentiteitskaart aanvragen of een rijbewijs verlengen; het is allemaal onmogelijk omdat in de overheidssystemen staat geregistreerd dat ze is overleden. 

Het blijkt dat op 13 mei 2010 iemand is overleden met exact dezelfde naam en geboortedatum als de springlevende dode vrouw. Saillant detail is dat de overledende in Málaga is begraven en niet in Alcalá de Guadaíra (Sevilla) waar ze woonachtig is.

Juana: "Voor de overheid ben ik wellicht dood, maar voor de banken ben ik gewoon springlevend", zo refereert ze naar het feit dat ze haar leningen, hypotheek en overlijdensrisicoverzekering gewoon op tijd betaalt. 

Salzburg klopt Marseille, Steaua wint opnieuw

Olympique Marseille heeft in groep I van de Europa League een nederlaag geleden. Na de winst tegen Konyaspor gingen de Fransen in Oostenrijk onderuit. Red Bull Salzburg zag Moanes Dabour in de 73e minuut de enige treffer van de wedstrijd maken: 1-0.

Konyaspor pakte wel drie punten in eigen huis. De Zwitser Musa Araz zorgde na dik twintig minuten voor de voorsprong tegen Vitoria Guimarães, de Belgische Bosniër Deni Milosevic verdubbelde de score kort na rust. Paolo Hurtado deed namens de club uit Portugal nog wel wat terug, maar verder dan 2-1 kwamen ze niet. Salzburg gaat met vier punten aan de leiding in groep I, Marseille en Konyaspor hebben er drie, Vitoria blijft op één staan.

In groep G boekte Steaua Boekarest de tweede zege. Mattia Bottani zette gastheer Lugano na een dik kwartier op voorsprong, maar na ongeveer een uur werd de boel omgedraaid: Constantin Budescu en Junior Morais lieten de 1-1 en 1-2 optekenen, tevens de eindstand.

Viktoria Plzen won thuis van de Israëliërs van Hapoel Be'er Sheva. Milan Petrzela zorgde voor de voorsprong, Anthony Nwakaeme tekende na een dik uur voor de gelijkmaker. In het slotkwartier konden de thuisfans met dank aan Jan Kopic en Marek Bakos toch weer juichen: 3-1. Steaua gaat aan kop in groep G met zes punten, Hapoel en Plzen hebben er drie, Lugano staat nog op nul.

'IS heeft woestijnleger in Libië'

De terroristen van Islamitische Staat (IS) hebben na de val van hun Libische bolwerk Sirte een woestijnleger in het leven geroepen. Dat bestaat volgens een hoge Libische aanklager uit minstens drie brigades met eigen commandanten.

"Dit leger is opgericht na de bevrijding van Sirte. Nu bevinden ze zich in de Libische woestijn", zei topfunctionaris Sadiq Al-Sour op een persconferentie in Tripoli. IS veroverde de kuststad in 2015. Libische milities verdreven de terreurorganisatie een jaar later weer.

De Verenigde Staten bestookten dit jaar zeker twee woestijnkampen van IS in Libië. Na de eerste bombardementen konden volgens Sour meerdere gewonde jihadisten worden opgepakt. Ook namen de autoriteiten "materialen" in beslag.

Sour vertelde ook dat een hoge IS-commandant is opgepakt die betrokken zou zijn geweest bij de onthoofding van 21 koptische christenen. IS bracht die Egyptenaren begin 2015 om het leven in Sirte. De gearresteerde terroristenleider zou informatie hebben verstrekt over de begraafplaats van de slachtoffers.

'IS tuigde woestijnleger op in Libië'
'IS heeft woestijnleger in Libië' (Foto: ANP)

Vijf Oranjeboten naar finale op WK roeien

Op de vijfde dag van de WK roeien in Florida hebben vijf Nederlandse boten zich geplaatst voor de finale.

De vier-zonder-stuurman, vijfde bij de Olympische Spelen van Rio, eindigde in de halve finale als derde achter Italië en olympisch kampioen Groot-Brittannië en dat was net voldoende voor een plek in de finale.

Ook de dubbelvier wist zich te plaatsen voor de finale. In hun halve finale werden ze tweede achter, op anderhalve seconde van de Britse boot. De Holland Acht, dinsdag vierde in hun serie, pakte de winst in de herkansingen voor Roemenië. Olympisch kampioen Groot-Brittannië zou derde worden in de herkansingen, dat was niet voldoende voor een plek in de A-finale.

De vrouwen acht moest in de herkansing bij de eerste vier eindigen voor een plek in de eindstrijd. Nederland zou vierde worden met meer dan acht seconden voorsprong op nummer vijf Rusland. In de lichte skiff (niet-olympisch) haalde Marieke Keijser ook de A-finale. De 20-jarige roeister werd derde in haar halve finale wat voldoende was voor een plek in de finale.

Mick Jagger logeert in Amstel Hotel

Mick Jagger logeert komende dagen in het Amstel Hotel in Amsterdam. De frontman van The Rolling Stones arriveerde donderdagavond in de stromende regen bij het Amsterdamse vijfsterrenhotel. Verborgen onder zwarte paraplu's ging hij naar binnen.

Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood staan zaterdag in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam en op 15 oktober komen ze nog een keer terug naar Nederland voor een concert in de Gelredome in Arnhem.

Vrijdagavond is in de Q-Factory in Amsterdam de dvd-release van het concert Sticky Fingers, een registratie van een intiem concert dat The Rolling Stones twee jaar geleden in Hollywood gaven voor een select gezelschap. De zaal is door het label van de band geboekt, laat een woordvoerder van Q-Factory aan AT5 weten, maar het is afwachten of de rockers zelf ook de première zullen bijwonen.

Mick Jagger logeert in Amstel Hotel
Mick Jagger logeert in Amstel Hotel (Foto: BuzzE)

Hugh Hefner krijgt graf naast Marilyn Monroe

Playboy-oprichter Hugh Hefner krijgt een graf naast Marilyn Monroe. De laatste rustplaats van de woensdag op 91-jarige leeftijd overleden Hefner bevindt zich in een cryptewand in Westwood Village Memorial Park in Los Angeles. Monroe, die in 1962 op 36-jarige leeftijd overleed, stond in het eerste nummer van Playboy in 1953.

Andere beroemdheden die op de begraafplaats liggen begraven zijn Natalie Wood, Farrah Fawcett en Truman Capote, somt Us Magazine op. Volgens TMZ kocht Hefner de grafrechten in 1992 voor een prijs van 75.000 dollar. "Een eeuwigheid naast Marilyn te mogen liggen is te mooi om te laten schieten", zei de Playboy-oprichter er destijds over.

Opvallend is dat Marilyns ex-man Joe DiMaggio voorheen een graf boven haar had gereserveerd, maar hij verkocht de plek na hun scheiding in 1954.

Hugh Hefner krijgt graf naast Marilyn Monroe
Hugh Hefner krijgt graf naast Marilyn Monroe (Foto: BuzzE)

Geen gipsvluchten meer voor brekebenen

Het was altijd een herkenbaar fotomoment: de terugkeer van de gipsvluchten met wintersporters die op de piste een ongeluk hadden gehad. Maar er komt een eind aan. Tyrol Air Ambulance stopt ermee. Dat staat op de site van alarmcentrale SOS International, die aankondigt alternatieven te organiseren.

Volgens SOS International daalt het aantal mensen dat terugkomt met een gipsvliegtuig al jaren. Verreweg de meeste gewonde wintersporters komen met een gewone lijnvlucht, ambulance of met taxi's naar huis. De alarmcentrale gaat wel de extra patienten die anders met de gipsvlucht zouden komen op andere manieren terugbrengen.

SOS International werkte al sinds de jaren tachtig samen met Tyrol Air Ambulance, een Oostenrijkse vliegmaatschappij voor ziekenvervoer.

Geen gipsvluchten meer voor brekebenen
Geen gipsvluchten meer voor brekebenen (Foto: ANP)

Overeem vecht in december tegen titelkandidaat Ngannou

Nederlands succesvolste MMA-vechter Alistair Overeem vecht op 2 december tegen de ijzersterke Francis Ngannou uit Kameroen. Tijdens UFC 218 in Detroit zal de winnaar van dit gevecht hoogstwaarschijnlijk kampioen Stipe Miocic mogen uitdagen.


Alistair Overeem (Foto: Getty images/Christian Petersen)

Zwaargewicht Ngannou staat op nummer vier op de ranglijst en is nog ongeslagen in de UFC. Hij heeft in al zijn vijf optredens nooit verder hoeven vechten dan de tweede ronde. De relatief onervaren, maar indrukwekkende Predator heeft in totaal elfmaal in de octagon gevochten en is in zijn laatste negen gevechten ongeslagen. 

Overeem is de eerste serieuze tegenstander voor de Kameroenees. De veteraan heeft al 59 keer gestreden in de octagon, waarvan hij 43 gevechten won. Van zijn twaalf gevechten in de UFC heeft The Reem er slechts vier verloren, allen via KO. Het wordt dus oppassen voor Overeem, want Ngannou heeft laten zien dat hij keiharde vuisten heeft.

Ngannou wordt door de UFC voorzichtig gebracht en na overwinningen op een aantal laaggeklasseerde vechters zou hij in september eigenlijk tegen topvechter Junior dos Santos vechten. JDS werd echter betrapt op het gebruik van doping en zal hierdoor een maandenlange schorsing moeten uitzitten, waardoor Ngannou nog even moest wachten op een aansprekende tegenstander.


Francis Ngannou (Bron: Youtube)

De Nederlander heeft na zijn verloren titelgevecht in 2016 weer een indrukwekkend paar overwinningenen op zijn palmares. Een knock-out overwinning op de man met de granieten kin, Mark Hunt en daarna een bekeken overwinning op een andere titelkandidaat, Fabricio Werdum, zette Overeem weer op de juiste koers richting titelgevecht.

Maar de UFC beslistte anders en besloot Overeem eerst nog tegenover Ngannou te zetten in deze knaller voor UFC 218, een evenement dat nu al vol staat met interessante gevechten.

Voorlopig programma:
Eddie Alvarez vs Justin Gaethje
Dominick Reyes vs Jeremy Kimball
Henry Cejudo vs Sergio Pettis
Angela Magana vs Amanda Cooper
Felice Herrig vs Cortney Casey 

Vitesse lijkt al klaar in Europa, Lazio wint in leeg Olimpico

Vitesse heeft ook aan zijn tweede groepswedstrijd in de Europa League geen punten overgehouden. Nadat het elftal van Henk Fraser twee weken geleden al zijn meerdere moest erkennen in Lazio, bleek donderdagavond ook OGC Nice een maatje te groot: 3-0. Doordat Lazio in de andere wedstrijd in groep K won van SV Zulte Waregem, lijkt de rol van Vitesse in Europa na slechts twee duels reeds uitgespeeld.

Fraser had in aanloop naar het treffen aangegeven Nice, waar Wesley Sneijder ontbrak in de wedstrijdselectie, met realisme te willen bestrijden. Vitesse maakte twee weken geleden tegen Lazio immers een frisse indruk, maar ging door defensief gestuntel uiteindelijk toch met 2-3 onderuit. Aan de Côte d'Azur openden de Arnhemmers brutaal, wat leidde tot pogingen van onderen anderen Milot Rashica en Tim Matavz. Vitesse kon hoop putten uit de sterke openingsfase, maar liep na ruim een kwartier spelen toch in het Franse mes.

Een hoekschop van Pierre Lees-Melou werd met het hoofd verlengd door Bonfim Dante, waarna Alassane Pléa bij de tweede paal geheel vrijstaand de 1-0 kon binnenlopen. Nice wilde na de openingstreffer onmiddellijk doorpakken en kreeg via Allan Saint-Maximin en Lees-Melou mogelijkheden op een tweede doelpunt, maar zij stuitten op Remko Pasveer. Vitesse leek de schade zo te beperken in de eerste helft, maar moest op slag van rust alsnog een tweede goal incasseren. Saint-Maximin kon ongestoord nagenoeg het gehele veld oversteken en gaf Pasveer vervolgens het nakijken met een schot in de verre hoek: 2-0.

Alexander Büttner maakte bij beide tegentreffers een slechte indruk en bleef in de rust achter in de kleedkamer. Vitesse begon vervolgens vol goede moed aan de tweede helft, maar kon na zeven minuten spelen alweer van het veld stappen nadat de belichting in de Allianz Riviera was uitgevallen. Scheidsrechter Aleksei Eskov besloot het duel voor een periode van twintig minuten stil te leggen.

Na de noodzakelijke onderbreking gebeurde er aanvankelijk weinig. Vitesse leek niet bij machte om Nice aan het wankelen te brengen, maar was na ruim een uur wel plots dicht bij de aansluitingstreffer. Thomas Bruns trof echter de kruising uit een schitterende vrije trap. Het waarschuwingsschot van de middenvelder leek Nice wakker te schudden: het elftal van Lucien Favre schroefde het tempo nog eens op in de slotfase en sloeg acht minuten voor tijd via opnieuw Pléa voor een derde maal toe. Hij verschalkte Pasveer ditmaal met een schot in de korte hoek en bepaald zo de eindstand.

In het Stadio Olimpico moest Lazio het tegen Zulte Waregem zonder thuisfans doen: idioten op de tribune hadden zich in het duel met Legia Warschau misdragen - denk aan spreekkoren, vuurwerk op het veld, het bekende riedeltje - en dus moeten de Romeinen de thuisduels in Europa zonder publiek spelen. Felipe Caicedo zette de thuisploeg na een dik kwartier op voorsprong, waarna de Belgen hoop bleven houden. Die werd pas in de allerlaatste minuten de grond ingeboord: Ciro Immobile gooide het duel met 2-0 op slot.

OGC Nice

3 - 0

Vitesse

 16' Pléa
 45' Saint-Maximin
 82' Pléa
   
 
 Gele kaart: Balotelli, (OGC Nice), Serero, (Vitesse)
 
Stadion: Peristeri Stadium, Peristeri
Toeschouwers: 15.006
Arbiter: Eskov (RUS)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cardinale
Souquet
Dante
Le Marchand
Jallet
Koziello
Seri (Tameze/73)
Lees-Melou
Saint-Maximin (Srarfi/80)
Balotelli (Knepe Ganago/ 73)
Pléa
  Pasveer
Dabo
Kasjia
Miazga
Büttner (Faye/46)
Foor
Serero (Ali/78)
Bruns
Rashica
Matavz
Linssen (Mount/ 86)

Wielerzesdaagse Amsterdam gaat niet door

Er zal dit jaar geen zesdaagse van Amsterdam worden gehouden. Reden voor het niet doorgaan is een gebrek aan geldschieters.

Ook in 2015 ging de zesdaagse niet door. Vorig jaar kon het wel doorgang vinden dankzij het Engelse Madison Sports Group. Zij staken er veel geld in, maar de opbrengst viel tegen.

In 1932 werd de eerste zesdaagse van Amsterdam gehouden. Vorig jaar was de 33e editie. Met vier overwinningen is Danny Stam recordwinnaar.

Walcott zorgt voor droomstart Arsenal bij doelpuntrijke zege

Arsenal heeft donderdagavond ook de tweede groepswedstrijd in groep H van de Europa League in winst omgezet. Twee weken na de zege op 1. FC Köln zegevierde de ploeg van manager Arsenal Wenger ook tegen BATE Borisov: 2-4. Theo Walcott nam de eerste twee treffers van de Londenaren in Wit-Rusland voor zijn rekening en Olivier Giroud bereikte in de tweede helft een mijlpaal in het tenue van the Gunners.

Wenger kon zeker tevreden zijn over het spel van Arsenal en het scoreverloop in de eerste helft. Arsenal maakte in amper 25 minuten tijd drie doelpunten en legde daarmee de basis voor de overwinning. Na negen minuten ging Jack Wilshere een één-twee met Giroud aan, waarna hij Walcott in staat stelde om te scoren: 0-1. Walcott verdubbelde daarna ook de voordelige marge. Doelman Denis Scherbitski schoot de bal recht in de voeten van de aanvaller, die dankbaar profiteerde en diagonaal raak schoot: 0-2.

De 0-3 kwam op naam van Rob Holding: Per Mertesacker bezorgde de bal na een corner bij de verdediger, die van dichtbij het derde doelpunt voor zijn rekening nam. Luttele minuten later zorgde Mirko Ivanic ervoor dat de tweede helft toch geen formaliteit was. Na een uitstekende actie van Alexei Rios aan de rechterkant was Ivanic sterker in de lucht dan Mohamed Elneny en kopte hij de bal krachtig raak achter David Ospina: 1-3.

Een overtreding op Shkodran Mustafi, vlak na rust, bracht de marge echter weer op drie. Giroud nam zijn verantwoordelijkheid en schoot vanaf elf meter zijn honderdste treffer voor Arsenal tegen de touwen, in zijn 238e officiële duel. De wedstrijd ging daarna op en neer, met kansen voor beide teams. Holding kon niet voorkomen dat Mikhail Gordeichuk er ook nog 2-4 van maakte, na een goede actie op links, maar de overwinning van de Londenaren in de Borisov Arena kwam niet meer in gevaar.

FC Köln ging ondertussen voor de tweede keer onderuit. In eigen huis waren de Duitsers niet opgewassen tegen Rode Ster Belgrado, dat dankzij Richmond Boakye na een half uur op voorsprong kwam. Daar bleef het bij en dus staan de Serviërs met vier punten op de tweede plek.

Actrice Julia Louis-Dreyfus heeft borstkanker

Actrice Julia Louis-Dreyfus, meervoudig Emmy-winnares, heeft borstkanker. Volgens Deadline kreeg ze de diagnose eerder deze maand te horen op de dag nadat ze voor de zesde keer op rij een Emmy Award won voor beste komische actrice voor haar rol in de HBO-serie Veep.

"Een op de acht vrouwen krijgt borstkanker. Vandaag ben ik een van hen", schrijft de actrice op Instagram. "Het goede nieuws is dat ik veel steun krijg van mijn familie en vrienden. Niet alle vrouwen hebben dit geluk. Dus laten we vechten tegen alle kankersoorten en van algemene gezondheidszorg realiteit maken", aldus Julia.

HBO maakte onlangs bekend dat de comedyshow stopt na het aanstaande zevende seizoen, maar die beslissing was al genomen en staat los van de ziekte van de hoofdrolspeelster. De voorbereidingen voor het zevende seizoen gaan door, waarbij rekening wordt gehouden met Julia.

"Onze liefde en steun gaan uit naar Julia en haar familie", laat HBO in een verklaring weten. ''We hebben er alle vertrouwen in dat ze dit doorstaat met haar gebruikelijke hardnekkige standvastigheid en levenslust. We zien uit naar haar herstel en terugkeer naar HBO voor het finaleseizoen van Veep."

Actrice Julia Louis-Dreyfus heeft borstkanker
Actrice Julia Louis-Dreyfus heeft borstkanker (Foto: BuzzE)

AZ waarschijnlijk zonder Vlaar tegen Feyenoord

Ron Vlaar zal waarschijnlijk komende zondag niet in actie kunnen komen in de competitiewedstrijd van AZ tegen Feyenoord.

Vlaar heeft last van zijn knie, een oude blessure waar hij al last van had na de wedstrijd tegen Sparta. De bekerwedstrijd tegen MVV liet hij daarom schieten, maar de verdediger deed daarna wel weer mee in de verloren competitewedstrijd tegen Excelsior.

Doordat Vlaar weer last kreeg van zijn knie, heeft hij deze week alleen nog summier individueel getraind.

Brusselers is slechtste eredivisiespeler in FIFA: "Eigenlijk heel vet"

Een geweldige eer is het niet, maar aandacht krijg je zo wel: Bodi Brusselers is de allerslechtste speler in de Eredivisie. Althans, dat is het geval in computerspelletje FIFA 18, die vrijdag uitkomt. De 18-jarige middenvelder van NAC krijgt een 'rating' van 56, wat naar het schijnt niet al te best is.

"Zelf speel ik het niet, veel ploeggenoten wel", reageert Brusselers tegenover Omroep Brabant. "Nu ik er zo over nadenk is het eigenlijk heel vet dat je in zo'n spel zit, misschien dat ik het wel eens koop dan. Toch speel ik natuurlijk liever in het echt."

Op de velden is Brusselers schijnbaar geen superster, maar ook op de virtuele graszoden komt hij blijkbaar niet geweldig uit de verf. "Vroeger speelde ik vaak met vrienden, maar ik verloor altijd."

'Onrust rond Koerdisch referendum verstoort coalitie tegen IS'

De onrust rond het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum heeft gevolgen voor de strijd tegen Islamitische Staat in Irak. "De focus lag voorheen als een laserstraal op IS, maar is nu niet meer 100 procent", zei een woordvoerder van de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie.

"Het referendum heeft dus gevolgen voor de bredere missie om IS te verslaan in Irak", aldus de zegsman, kolonel Ryan Dillon. Hij voegde daar echter wel aan toe dat de militaire operaties vanaf het vliegveld in Erbil nog niet negatief zijn beïnvloed door de oplopende spanning tussen de Iraaks-Koerdische autoriteiten en de regering in Bagdad.

Het ja-kamp won volgens de kiescommissie met overweldigende meerderheid het omstreden referendum in de Koerdische gebieden in Irak. Meer dan 92 procent van de kiezers stemde voor afscheiding.

Verspreid
Er wonen bijna 30 miljoen Koerden verspreid over Turkije, Irak, Syrië en Iran. In Turkije wonen met ruim 14 miljoen veruit de meesten, in Irak zijn het er meer dan 5 miljoen.

Vooral Turkije ziet een Koerdische staat aan de zuidgrens als een bedreiging. Het land heeft met militair ingrijpen in Noord-Irak gedreigd, indien de Iraaks-Turkse minderheid zou worden bedreigd. Eerder voerden de Turken al manoevres uit met het leger van Irak, dat net als Iran ook fel tegen een onafhankelijk Koerdistan is.

Coalitie tegen IS: minder focus na referendum
'Onrust rond Koerdisch referendum verstoort coalitie tegen IS' (Foto: ANP)

Merkel op veel punten eens met Macron

De voorstellen van de Franse president Emmanuel Macron om EU-lidstaten snel verder te laten integreren vallen in goede aarde bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij ziet een "hoge mate van overeenstemming" tussen Duitsland en Frankrijk en een goede basis om intensief samen te werken, zei ze voorafgaand aan een diner in de Estse hoofdstad Tallinn, waar de EU-regeringsleiders bijeen zijn.

Onder meer over het idee om de vennootschapsbelasting in EU-landen gelijk te trekken en het hervormen van het faillissementsrecht was Merkel positief. Deze punten neemt zij mee bij de vorming van de nieuwe Duitse regering. Nog enthousiaster toonde Merkel zich over Macrons ideeën voor een gemeenschappelijk defensie- en migratiebeleid.

Merkel zei wel dat er over details nog veel moet worden gesproken. "Maar ik ben ervan overtuigd dat Europa niet kan blijven zoals het is, maar zich verder moet ontwikkelen."

De regeringsleiders praten tijdens het diner over de toekomst van Europa. Premier Mark Rutte spreekt er vrijdagochtend met de pers over. Waarna de leiders zich de rest van de dag buigen over de verdere digitalisering van de EU.

Merkel op veel punten eens met Macron
Merkel op veel punten eens met Macron (Foto: ANP)

Het Formule E-stuurtje uitgelegd

Het gaat uitstekend met de Formule E, de elektrische raceklasse waarin veelal stevig gevochten wordt op vooral diverse stratencircuits. Nieuwe automerken doen mee of tonen interesse en dus gaat in december met goede moed het vierde seizoen van start.

Net als in andere vormen van autosport is ook het Formule E-stuurtje ietwat ingewikkeld, maar technisch expert Marc Priestly kroop in één van de auto's van het team van Techeetah en liet zien waar alles nou voor is. 

Het Formule E-stuurtje uitgelegd (Bron: YouTube)

Unicum voor qualifier Sakkari, Muguruza en Pliskova sneuvelen

Tennisster Maria Sakkari heeft zich voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de halve finales van een WTA-toernooi. De Griekse qualifier was in het Chinese Wuhan in de kwartfinales met 7-6 (2), 7-5 te sterk voor de Française Alizé Cornet.

De nummer één van de wereld, de Spaanse Garbiñe Muguruza, ging onderuit tegen Roland Garros-kampioene Jelena Ostapenko. De Letse begon niet best, maar kwam vervolgens uitstekend op dreef: 1-6, 6-3, 6-2.

Ook de speelster van wie Muguruza de eerste plek op de ranglijst overnam, Karolina Pliskova, sneuvelde. De Tsjechische werd na onder meer twee tiebreaks opzij geschoven door de Australische Ashleigh Barty: 6-4, 6-7 (3), 6-7 (2).

Carolina Garcia speelde zich naar de laatste vier door de Russische Ekaterina Makarova te verslaan: 7-6 (3), 6-4.

'Brexit-onderhandelingen gaan eindelijk beter'

Londen en Brussel zetten voor het eerst serieuze stappen op weg naar de brexit. De toespraak van de Britse premier Theresa May lijkt nieuw leven in de onderhandelingen te hebben geblazen. EU-brexitchef Michel Barnier prees na afloop van onderhandelingsronde zelfs "de toewijding en het professionalisme" bij het Britse team, na maanden van klagen.

"Maar we zijn er nog niet", aldus Barnier. Over drie weken moet hij de 27 EU-leiders vertellen of er genoeg vooruitgang op de hoofddossiers is geboekt om over de toekomstige relatie te beginnen. Hij wees erop dat er grote struikelblokken zijn.

Zo weigert Londen het Hof van Justitie te erkennen als de instantie die zich na het Britse vertrek uit de EU uitspreekt bij conflicten over de rechten (zoals pensioenaanspraken) van niet-Britse burgers in Groot-Brittannië en Britten die in een EU-land wonen.

Financiële verplichtingen
Ook heeft zijn tegenhanger, brexitminister David Davis, duidelijk gemaakt dat zijn regering nog niet kan zeggen welke financiële verplichtingen zij wil honoreren. May had gezegd dat de lidstaten niet bang hoeven te zijn dat ze na de scheiding meer moeten betalen of minder ontvangen.

Het derde struikelblok is de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, die een EU-buitengrens wordt. Met grensbewaking zou het conflict tussen unionisten en republikeinen weer kunnen oplaaien. Britse voorstellen om de grens 'soepel' te houden vindt Brussel tot dusver te vaag.

Update 20.12 uur
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ziet lichtpunten in de onderhandelingen. Hij is blij dat de Britten een constructieve en positieve toon aanslaan, maar ziet nog te weinig concreets.

Londen wil snel beginnen aan de onderhandelingen over handel, maar Koenders wil eerst andere zaken geregeld zien. Hij maakt zich bijvoorbeeld "natuurlijk zorgen over" de problemen die EU-burgers in Groot-Brittannië nu al ondervinden. Koenders wil glasharde garanties, maar ziet "gelukkig wel enige beweging" van de Britten in de onderhandelingen over het Europese Hof.

Koenders noemde Mays toespraak "erg goed". "Maar nu moeten we die nieuwe dynamiek en die constructieve toon ook zien aan de onderhandelingstafel." De minister constateerde dat May weliswaar een "opening" bood voor overleg over de financiële afwikkeling, "maar dat aanbod moet nu worden geconcretiseerd".

Onderhandelingen over brexit uit het slop
'Brexit-onderhandelingen gaan eindelijk beter' (Foto: ANP)

Estland prijst loketloze e-overheid aan

Inwoners van Estland zouden gaan rellen als ze net als vroeger weer moesten wachten voor overheidsloketten om bijvoorbeeld kinderbijslag of een uitkering aan te vragen. Door verregaande digitalisering is vrijwel alles in Estland via internet te regelen, waardoor het land zo goed als bureaucratievrij is. Ook inwoners van andere EU-landen zouden veel tijd kunnen winnen als ze dit model zouden overnemen.

De Estse president Kersti Kaljulaid zei dat donderdag tegen journalisten aan de vooravond van een 'digitale top' van de EU-leiders in de hoofdstad Tallinn. "Iedereen haat het om in de rij voor een loket te staan." Ook bijvoorbeeld belasting- en bankzaken en een bezoek aan de dokter of notaris zijn volgens haar erg efficiënt geregeld in Estland, omdat gegevens snel digitaal beschikbaar zijn. "En je krijgt altijd een melding als iemand jouw data bekijkt." In alle gevallen blijft het erg belangrijk dat mensen "hygiënisch zijn in een cyberomgeving", bijvoorbeeld met wachtwoorden.

Cruciaal is volgens Kaljulaid dat burgers controle houden over hun eigen gegevens en vertrouwen hebben in hun overheid. "Maar dat is per land verschillend." Zij raadt andere landen pas aan met "risicovolle" zaken als elektronisch stemmen te beginnen als minder gevoelige kwesties digitaal zijn geregeld.

Zeer serieus
Risico's moeten zeer serieus worden genomen, benadrukte Kaljulaid. De regering kwam dan ook direct in actie toen Tsjechische wetenschappers onlangs kwetsbaarheden vonden in de chip in de elektronische identiteitskaart die alle 1,3 miljoen Esten hebben. Als back-up van de "e-overheid" wordt volgend jaar een "digitale ambassade" in Luxemburg operationeel, waar in geval van crisis op kan worden teruggevallen.

Estland is tot eind dit jaar tijdelijk EU-voorzitter en zet zich in voor vrij dataverkeer in Europa, de vijfde vrijheid na het vrije verkeer van mensen, goederen, diensten en kapitaal. Dat zou Europeanen volgens de president veel meer mogelijkheden bieden om over de grens actief te zijn. "Je kan dan van alles regelen." Buitenlanders kunnen sinds 2,5 jaar bijvoorbeeld een bedrijf oprichten in Estland met een Estse elektronische identiteit zonder in het land te zijn, gaf Kaljulaid als voorbeeld.

De EU-leiders voelen dat er actie nodig is op digitaal vlak, vervolgde de president. Hoewel op de top veel actuele politieke onderwerpen spelen, verwacht zij dat de leiders zich zullen scharen achter het idee voor een digitaler Europa. "De top is al een succes vanwege de enorme aandacht voor dit onderwerp", aldus een betrokken diplomaat. "Het doel is nu iedereen op één lijn te krijgen en Europese standaarden te ontwikkelen."

Estse president prijst loketloze overheid aan
Estland prijst loketloze e-overheid aan (Foto: BuzzT)

'Robotrechter kan echte rechters ontlasten'

Veel rechtszaken kunnen in de toekomst geautomatiseerd worden afgedaan. De winst die dat oplevert kunnen rechters gebruiken om meer tijd te steken in zaken waarvoor ze nu tijd tekort komen. Dat betoogde voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak donderdag tijdens de afsluiting van de Dag voor de rechtspraak.

De techniek is volgens Bakker al bijna zover dat ze onderscheid kan maken tussen zaken die veel aandacht en menselijk contact nodig hebben en zaken waarvoor dat minder geldt. In complexe zaken zoals problematische echtscheidingen komen rechters tijd tekort. Bakker: "Met alle negatieve maatschappelijke gevolgen vandien. Routinematige zaken kun je daarentegen geautomatiseerd afdoen. Door een robotrechter, laten we hem voor de grap zo noemen. Dat gaat snel, efficiënt en goedkoop."

Bakker acht technische innovatie hard nodig. Daarvoor is wel nieuwe wetgeving nodig. "Om die reden dringen we bij het kabinet aan op experimenteerbepalingen in de wet."

'Robotrechter kan echte rechters ontlasten'
'Robotrechter kan echte rechters ontlasten' (Foto: BuzzT)

Iran dreigt met schrappen atoomdeal

Iran heeft gedreigd zich terug te trekken uit het atoomakkoord uit 2015. "Als Washington zich terugtrekt uit de nucleaire deal, doet Iran dat ook", zei de Iraanse minister Mohammad Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) tegen nieuwszender Al-Jazeera.

Teheran beloofde twee jaar geleden het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. Het akkoord tussen Iran en meerdere wereldmachten ligt weer onder een vergrootglas door kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij noemde de onder zijn voorganger Obama gemaakte afspraken eerder "een van de slechtste deals ooit".

Bondgenoten van de VS vrezen dat Trump een punt zet achter de Amerikaanse deelname aan het akkoord. Frankrijk waarschuwde eerder al dat een dergelijke stap een regionale wapenwedloop tot gevolg kan hebben.

Iran dreigt met schrappen atoomdeal
Iran dreigt met schrappen atoomdeal (Foto: ANP)

Barbie laat je toch niet aan haar tieten zitten

Samantha van der Plas, beter bekend als Barbie, wil dat bezoekers van de Kamasutrabeurs hun handen thuis houden als ze vertelt over leven met siliconenborsten. Ze laat zich niet betasten, vertelt ze aan Shownieuws en RTL Boulevard.

Eerder was het de bedoeling dat bezoekers van het erotische evenement tegen betaling de meermaals vergrote voorgevel van de blondine mochten betasten. Samantha zegt de bezoekers wel alles te willen vertellen over siliconen.

Barbie bevestigde aan RTL Boulevard eveneens dat ze weer vrijgezel is. Na een onstuimig huwelijk met haar man Michael van der Plas, vond Barbie opnieuw liefdesgeluk bij pornoster Rolf Tangel. "De relatie met Rolf is voorbij. We waren goede vrienden, kregen een relatie en dat is nu klaar, want het werkt gewoon niet", legt Samantha uit. "Ik heb nog dingen te verwerken uit mijn vorige relatie. Ik vermaak me nu wel met sporten, diëten en de kinderen", zegt de realityster.

De scheiding met haar ex-man Michael is bijna rond, vertelt ze. Meer daarover is te zien in de realityserie Samantha en Michael scheiden ermee uit die RTL5 vanaf 5 november uitzendt.

Barbie laat zich toch niet betasten
Barbie laat zich toch niet betasten (Foto: BuzzE)

'IS maakt nieuwe toespraak leider openbaar'

Terreurgroep Islamitische Staat heeft een geluidsopname vrijgegeven die afkomstig zou zijn van leider Abu Bakr al-Baghdadi. De IS-leider verwijst in de 46 minuten durende opname onder meer naar Noord-Koreaanse dreigementen tegen Japan en de Verenigde Staten.

De via een aan IS gelieerde nieuwsorganisatie verspreide opname, die niet gedateerd is, bestaat verder vooral uit religieuze uitlatingen. Over het lot van de terroristenleider wordt al geruime tijd gespeculeerd. Sinds november vorig jaar waren geen toespraken van al-Baghdadi meer openbaar gemaakt.

Rusland claimde eerder dit jaar dat hij vermoedelijk was gedood bij een bombardement op de stad Raqqa. Het bleef echter onduidelijk of dat daadwerkelijk het geval was. Zo sprak de Amerikaanse generaal Stephen Townsend eind vorige maand het vermoeden uit dat de jihadistenvoorman nog in leven is.

'IS maakt nieuwe toespraak leider openbaar'
'IS maakt nieuwe toespraak leider openbaar' (Foto: ANP)

Waterpoloërs Amersfoort weer hard onderuit in Europa

De waterpoloërs van ZPC Amersfoort zijn ook in hun tweede groepswedstrijd in de kwalificatie voor de Euro Cup hard onderuit gegaan. Na de 24-4 nederlaag tegen SM Verona van woensdag was de club donderdag in Verona totaal niet opgewassen tegen FTC Boedapest uit waterpololand Hongarije.

Matthijs Lucas scoorde voor Amersfoort, Mitchell Budding liet er dit keer drie noteren, maar verder stokte de Amersfoortse productie. De Hongaren scoorden er daarentegen vrolijk op los en boekten een simpele 25-4 zege. 

Vrijdag speelt Amersfoort tegen het Franse Pays d'Aix Natation.

Enzo Knol en vriendin Dee uit elkaar

De relatie van YouTube-ster Enzo Knol en zijn vriendin Dee van der Zeeuw is voorbij. Het paar is uit elkaar, vertellen ze op YouTube en Instagram.

"De afgelopen vier jaar heb ik enorm veel met je gelachen. Ik wil je bedanken voor de leuke tijd en gun je het aller beste. Laat je niet gek maken. Liefs Enzo'', schrijft Knol bij een foto op Instagram.

"Wij zijn op een punt dat we elkaar niet meer kunnen geven wat we verwachten van elkaar", zegt Dee in een video op Knols YouTube-kanaal. Zichtbaar geëmotioneerd legt het tweetal uit waarom ze niet met elkaar verder gaan.

Enzo Knol en vriendin Dee uit elkaar
Enzo Knol en vriendin Dee uit elkaar (Foto: BuzzE)

Vrouw de cel in om steun geradicaliseerd kind

Een Franse rechtbank heeft een vrouw (42) veroordeeld tot twee jaar cel omdat ze geld stuurde naar haar geradicaliseerde zoon. De rechter verweet haar een terreurorganisatie te hebben gefinancierd. Zij claimde dat het geld was bedoeld voor medische behandelingen.

De zoon van de vrouw radicaliseerde naar verluidt in de gevangenis. Hij zat onder meer vast vanwege drugsdelicten. De man bracht na zijn vrijlating tijd door in Algerije en Maleisië, waar zijn moeder hem enkele duizenden euro's stuurde. Hij belandde uiteindelijk in Syrië, waar hij op 21-jarige leeftijd zou zijn omgekomen.

De vrouw betoogde voor de rechter dat ze niet wist dat haar zoon het geld zou gebruiken om zich aan te sluiten bij moslimextremisten. De rechter veegde dat argument echter van tafel: "Zonder uw aanzienlijke hulp had hij niet zo makkelijk naar Syrië kunnen afreizen om voor Islamitische Staat te vechten."

Het Openbaar Ministerie had achttien maanden cel geëist. De vrouw gaat in hoger beroep.

Vrouw de cel in om steun geradicaliseerd kind
Vrouw de cel in om steun geradicaliseerd kind (Foto: ANP)

Formatie: alle scholieren verplicht naar Nachtwacht

Er lekt niet veel uit over de inhoudelijke besprekingen van de kabinetsformatie, maar vandaag bereikte er toch weer een belangrijk onderdeel van het komende regeerakkoord de media. De partijen zijn overeengekomen dat iedere scholier verplicht naar het Rijksmuseum en naar de Tweede Kamer moet.

Tijdens de verkiezingscampagne werd de 'Nederlandse identiteit' een belangrijk thema. De traditionele partijen buitelden over elkaar heen om het verkiezingsgras voor de voeten van de PVV weg te maaien. Zo opperde CDA-leider Buma bijvoorbeeld het idee om alle scholieren staand het Wilhelmus te laten zingen.

Dat haalde het niet, maar dat weerhield het formatiekwartet er niet van om het overbelaste onderwijssysteem nog meer verplichte elementen op te leggen. Je kunt immers niet altijd druk zijn met de bijscholingen voor het lerarenregister. Het zal ook goed zijn voor de jaaromzet van het museum, want een simpel rekensommetje leert dat iedere dag dertig tot veertig schoolklassen naar binnen moeten om dit plan te realiseren.

Dit plan maakt deel uit van een breder 'cultuurpakket', dat leerlingen op een positieve manier meer bijbrengt van de Nederlandse identiteit, zoals de grondwet en het volkslied.

Darter Telnekes plaatst zich voor Lakeside, Greebe grijpt mis

Darter Derk Telnekes heeft zich verrassend geplaatst voor Lakeside, het officieuze wereldkampioenschap van de BDO. Tijdens het kwalificatietoernooi greep Telnekes één van de vier tickets voor het toernooi in Frimley Green.

Telnekes won de beslissende partij met 2-1 in sets van Alan Soutar waarbij het in de beslissende set aankwam op een laatste en beslissende leg. Eerder op de dag won hij van Dylan Duo, Dave Parletti en Belg Davy van Baelen. De achttienjarige Tenelkes woont in Deventer en won in augustus het Belgisch Open. 

Toon Greebe verloor in de finale met 2-0 van de Duitser Michael Unterbuchner. Ook Chris Harris en Chris Gilliand wisten zich via het kwalificatietoernooi te plaatsen. 

Telnekes zal samen met Wesley Harms, Willem Mandigers, Richard Veenstra, Jeffrey Sparidaans en Danny Noppert de Nederlandse eer verdedigen. Lakeside begint op 6 januari 2018 en de finale is op 14 januari. 

Volleybalsters naar halve finales EK na makkelijke zege op Italië

De Nederlandse volleybalsters hebben op het EK volleybal de halve finales bereikt. In Baku was de ploeg van Jamie Morrison met 3-0 te sterk voor Italië: 25-17, 25-20, 25-13.

Oranje begon meteen goed aan de wedstrijd en zou al snel een voorsprong pakken van 7-2. Italië zou nog wel even terugkomen in de set, maar daarna liep Nederland weer weg bij Italië, dankzij het goed serveren aan Nederlandse kant.

In set twee zou Nederland ook goed beginnen en had al snel een voorsprong van 8-1. Oranje bleef de voorsprong tot 20-11 behouden, maar daarna zou Italië vijf punten op rij pakken. De Nederlandse volleybalploeg raakte niet in paniek en zou de set eenvoudig met 25-20 winnen.

Net zoals in de twee voorgaande sets zou Oranje snel naar een voorsprong uitlopen. In de derde set kwamen ze verder niet in de problemen en zou Nederland de set met 25-13 winnen.

In de halve finale spelen de volleybalsters zaterdag tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en gastland Azerbeidzjan. Die wedstrijd wordt vrijdag gespeeld.

Informateur Zalm vindt Tweede Kamer maar lastig

Informateur Gerrit Zalm, die probeert een nieuw kabinet op poten te zetten, heeft er niet zo veel zin in de Tweede Kamer steeds op de hoogte te houden. Een debat tussendoor in de Kamer zou de formatie alleen maar langer laten duren.

Een onderbreking van de onderhandelingen voor een debat draagt niet bij aan een snelle voortgang, liet hij donderdag aan de Kamer weten. Hij zegt daarmee een opmerking te bevestigen van PVV-Tweede Kamerlid Tony van Dijck.

Zalm, die sinds drie maanden bekijkt of een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk is, reageerde op een nieuw verzoek uit de Kamer om meer informatie over het verloop van de formatie. Hij zal uiteindelijk met een eindverslag komen. Het was tijdens de lange formatie al een totale mediastilte, maar ook de Volksvertegenwoordiging hoeft kennelijk niet te worden geïnformeerd door de formerende partijen.

Informateur Zalm wil nog niet naar Kamer
Informateur Zalm wil nog niet naar Kamer (Foto: ANP)

Overvaller na fatale roof: wilde geen geweld

Overvallers wilden bij de fatale overval op de 86-jarige Mien Graveland in 2014 in Helmond 'helemaal geen geweld' gebruiken. "Die intentie was er nooit. Het liep vreselijk uit de hand", zei hoofdverdachte Rizwan V. donderdag.

Vijf verdachten stonden donderdag voor de rechtbank in Den Bosch terecht. Dinsdag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis tegen hen.

De Schiedamse verdachte zei dat hij de bejaarde alleen in paniek een duw heeft gegeven, waarbij zijn grote zaklamp tegen haar hoofd kwam. De vrouw viel achterover op de grond. Volgens de patholoog moet er meer geweld zijn gebruikt. In het dossier zitten afschrikwekkende foto's.

De weduwe werd uren later door haar zoon aangetroffen en overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De buit bleef beperkt tot een geldkistje met daarin alleen wat sieraden, waardeloze overschrijvingskaarten en sleutels. Bij de overval had V. zich voorgedaan als medewerker van een energiebedrijf.

Erfenis
De drie mannen die rechtstreeks bij de overval betrokken waren, marginaliseerden voor de rechtbank hun rol en wezen veel naar elkaar. Een van hen, Jacky W., zou door twee mannen uit Eindhoven zijn getipt dat er een erfenis te halen viel bij Graveland. W. zou vervolgens met V. en Henk van D. de overval hebben uitgevoerd. De oude vrouw werd met tiewraps vastgebonden aan een tafelpoot en zwaargewond achtergelaten.

De mannen werden pas eind vorig jaar na veel onderzoek en oproepen in opsporingsprogramma's op tv aangehouden.

Overvaller na fatale roof: wilde geen geweld
Overvaller na fatale roof: wilde geen geweld (Foto: ANP)

Eko Software tackelt problemen voor Rugby 18

Bigben en Eko Software hebben een Developers' Diary uitgebracht die laat zien hoe het Rugby18-ontwikkelteam alle details en aspecten van het echte rugby naar een videogame heeft vertaald.

Om trouw te blijven aan de sport en kenmerkende aspecten ervan, moesten de ontwikkelaars diverse uitdagingen overwinnen om te zorgen voor een realistische ervaring waarin de spelfases naadloos in elkaar overlopen. De bewegingen van spelers in de game zijn via motion capture-technologie gebaseerd op die van echte rugbyspelers. Ook komen alle statistieken van de spelers overeen met de werkelijke spelergegevens. Onze eerste indruk van de game kun je hier lezen.

Rugby 18 verschijnt op 27 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jongejans schoonspringbondscoach

Per 1 januari 2018 wordt Edwin Jongejans de nieuwe bondscoach van de Nederlandse schoonspringers. De oud-schoonspringer is de opvolger van Balazs Ligart.

In 1991 werd de inmiddels 50-jarige Jongejans wereldkampioen op de 1 meter-plank. De afgelopen twaalf jaar was hij trainer in Engeland. Daar loodste hij onder meer Jack Laugher and Chris Mears naar de olympische synchroontitel.

 Jongejans tijdens de Olympische Spelen van 1992 in de finale van de 3m plank

Erdogan wil dominee VS ruilen tegen Gülen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Verenigde Staten indirect voorgesteld de Amerikaanse predikant Andrew Brunson te ruilen tegen Fethullah Gülen. Deze islamitische geleerde woont al jaren in de VS. Ankara houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in juli 2016.

In de nasleep van de coup werden in Turkije duizenden mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid. Onder hen Brunson, de voorganger van een kleine christelijk kerkgemeenschap in Izmir aan de Turkse westkust. Hij zit sinds oktober vorig jaar vast omdat hij tot het netwerk van Gülen zou behoren. De VS meent dat de dominee ten onrechte is gearresteerd en heeft zijn vrijlating geëist.

In een toespraak voor politiefunctionarissen verbond Erdogan donderdag het lot van beiden. "Geef ons deze geestelijke terug, zeggen ze. Jullie hebben ook een geestelijke. Geef die dan aan ons. Dan kan gemakkelijk en snel, hij woont in Pennsylvania en hoeft niet terecht te staan. De geestelijk die bij ons zit wel, daarna leveren we hem uit."

Erdogan wil dominee VS ruilen tegen Gülen
Erdogan wil dominee VS ruilen tegen Gülen (Foto: ANP)

Prins Constantijn: nieuwe internethype op komst

We staan mogelijk aan de vooravond van een nieuwe internethype. De komende tijd zullen er fouten worden gemaakt, experimenten gaan mislukken, de bubbel gaat voorbij en de markt zal zichzelf corrigeren. Maar na afloop blijven "de echte sieraden over, de nieuwe Googles en Amazons". Dat zegt prins Constantijn, de leider van StartupDelta, de organisatie die beginnende Nederlandse bedrijven verder moet helpen.

"We zijn nu op hetzelfde punt als in 1994, 1995", aldus de prins. "Toen had je bedrijven als Yahoo. Rond 1997 begon de hype." Die eindigde na de eeuwwisseling. Sommige grootmachten gingen failliet, anderen overleefden en begonnen aan een tweede leven. "Het verschil met toen is dat we nu een heel netwerk op internet hebben om op terug te vallen. Bovendien weten we nu hoe zo'n bubbel werkt, want we hebben het al eens gezien."

De prins sprak donderdag bij een congres over blockchain in de Ridderzaal. Blockchain is een soort digitaal logboek waarin alle deelnemers en alle handelingen worden bijgehouden door alle gebruikers, nu 17 miljoen mensen. Het is van niemand, en tegelijk van iedereen, en niemand kan ermee knoeien. Virtuele munten als de Bitcoin zijn er op gebaseerd. Prins Constantijn: "Ik hoef niet te vertrouwen op een bank die zegt: hij is wie hij is. Het systeem garandeert dat ik ben wie ik ben, dat ik een transactie mag doen en dat de transactie legitiem is."

Betrouwbaar
De gebruikers van blockchain maken elkaar betrouwbaar, is het idee. "Het gaat naar 100 procent vertrouwen, frauderen kan niet meer." Bijkomend voordeel: de blockchain is robuust. Deelnemers houden het systeem, en dus elkaar, in de lucht.

Rutger van Zuidam, organisator van het congres, noemt blockchain "de derde generatie van het internet". Het systeem is volop in ontwikkeling, dingen die we over tien jaar normaal gaan vinden worden nu bedacht. "In 1993 vonden we het interessant om een keer een mailtje te krijgen, maar waren er nog geen browsers. In die fase zitten we nu met blockchain", aldus de ondernemer.

Als blockchain straks overal terug te vinden is, verdwijnen de dagelijkse handelingen die we nu nog gewoon vinden. "Betalen in de supermarkt bijvoorbeeld. Het liefst wil je je boodschappen gewoon meenemen", aldus prins Constantijn. Amazon experimenteert al met zo'n supermarkt zonder kassa's. De winkel houdt bij wat een klant pakt en schrijft de rekening automatisch af. "En eigenlijk wil je zelfs dat niet. Eigenlijk wil je gewoon tegen je telefoon zeggen: koop het eten dat ik vorige week zo lekker vond. En dat het dan bij je voordeur wordt afgeleverd."

Prins Constantijn: het is nu 1995
Prins Constantijn: nieuwe internethype op komst (Foto: BuzzT)

Trump vergemakkelijkt hulp aan Puerto Rico

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdelijk een wet geschrapt die de noodhulp aan Puerto Rico ernstig bemoeilijkte. Het door orkaan Maria zwaar getroffen eiland mag met onmiddellijke ingang hulp ontvangen door schepen uit andere landen dan de VS alleen.

In de Jones Act staat beschreven dat vervoer over water tussen Amerikaanse havens alleen door Amerikaanse schepen mag worden uitgevoerd. Die beperking is nu door ingrijpen van Trump van de baan.

Er was de afgelopen week veel kritiek op de Amerikaanse regering omdat er weinig aandacht leek te bestaan voor de getroffenen op Puerto Rico, een eiland dat officieel tot Amerikaans grondgebied behoort.

Acht dagen na de verwoestende orkaan ligt nog altijd een groot deel van de infrastructuur op Puerto Rico in puin. Bewoners klagen over het gebrek aan schoon drinkwater, elektriciteit en internetverbindingen.

De autoriteiten verwachten door opheffing van de Jones Act de hulpgoederen sneller op het eiland terecht zullen worden.

Trump vergemakkelijkt hulp aan Puerto Rico
Trump vergemakkelijkt hulp aan Puerto Rico (Foto: ANP)

Meeste Nederlanders beter bij kas dan in 2013

Nederlanders zitten over het algemeen beter bij kas dan in 2013. Meer mensen bestempelen hun financiële situatie als goed tot zeer goed en komen makkelijk rond van hun inkomen. Twee op de drie heeft afgelopen jaar niet een keer rood gestaan. Dat was vier jaar geleden nog iets meer dan de helft.

Dat blijkt uit onderzoek dat Wijzer in Geldzaken, een publiek-privaat initiatief om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen, heeft laten houden onder ruim duizend mensen. Voor het eerst sinds 2013 melden meer mensen een verbetering van hun financiële situatie dan een verslechtering.

Ook voor komend jaar verwachten meer Nederlanders een verbetering dan een verslechtering. Drie op de tien denken erop vooruit te gaan, terwijl iets meer dan een op de tien denkt te moeten inleveren. De overgrote meerderheid gaat uit van stabiliteit.

Meeste Nederlanders beter bij kas dan in 2013
Meeste Nederlanders beter bij kas dan in 2013 (Foto: ANP)

Noord-Korea: Trump misbruikt dood Warmbier

Noord-Korea verwijt Washington misbruik te maken van de dood van Otto Warmbier. Die Amerikaanse student overleed kort nadat de Noord-Koreaanse autoriteiten hem eerder dit jaar hadden vrijgelaten. President Donald Trump schreef later op Twitter dat de twintiger op gruwelijke wijze was gemarteld.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende die beschuldiging donderdag met klem. Het departement waarschuwde volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat de "onvoorzichtige en onverstandige" opmerkingen van Trump "verwoestende gevolgen" kunnen hebben.

Het ministerie klaagde in een verklaring dat de VS "zelfs bereid zijn een dode persoon in te zetten" in hun conflict met Pyongyang. De dood van de student zou op een sluwe en kinderachtige wijze worden geëxploiteerd.

Warmbier zat sinds januari 2016 in een Noord-Koreaanse gevangenis en werd in juni van dit jaar in slechte gezondheid teruggestuurd naar de VS. Hij arriveerde in coma en overleed niet veel later. Zijn ouders weigerden een volledige lijkschouwing te laten uitvoeren, waardoor nog onduidelijkheid bestaat over wat de student precies is overkomen.

Noord-Korea: Trump misbruikt dood Warmbier
Noord-Korea: Trump misbruikt dood Warmbier (Foto: ANP)

Pasqualon de beste in Coppa Sabatini

Andrea Pasqualon heeft de Coppa Sabatini op zijn naam geschreven. De Italiaan in dienst voor de Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert was na een rit van 195,9 kilometer de snelste in een massasprint voor zijn landgenoten Sonny Colbrelli en Francesco Gavazzi.

Zeven renners kozen in de Italiaanse eendagskoers voor de aanval: Eugert Zhupa (Wilier Triestina-Selle Italia), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Patrick Gamper (Tirol), Andrea Vendrame (Androni-Sidermec-Bottecchia), Hideto Nakane (Nippo-Vini Fantini), Mekseb Debesay (Dimension Data) en Óscar Pelegrí (Caja Rural-Seguros RGA). De kopgroep zou meer dan zes minuten krijgen, maar in de laatste ronde werden ze ingerekend door het peloton.

In de sprint was Pasqualon de beste voor Colbrelli en Gavazzi. Het is Wanty-Groupe Gobert de tweede zege in twee dagen. Woensdag wist Guillaume Martin de Ronde van Toscane op zijn naam te schrijven. Voor Pasqualon is het wel de eerste zege van het jaar.

Bayern stuurt Ancelotti de laan uit

Carlo Ancelotti is door Bayern München de laan uitgestuurd. Gisteren verloor de Duitse club van Paris Saint-Germain in de Champions League (3-0).

In de zomer van 2016 was Ancelotti de opvolger van Pep Guardiola bij de Zuid-Duitse club. Vorig seizoen werd de landstitel veroverd en vorige maand de Supercup. In de Champions League verloor Bayern vorig seizoen in de kwartfinales van de latere winnaar Real Madrid.

Bayern draait dit seizoen in de Bundesliga ook nog niet echt soepel met vier zeges,een gelijkspel en een nederlaag.

Mariniers bij treinkaping spreken elkaar tegen

De mariniers die deze week als getuigen werden gehoord over de bevrijding van de in 1977 door Molukse jongeren gekaapte trein, spraken elkaar op sommige punten tegen. Zo zeiden meerdere oud-militairen voor de rechtbank in Den Haag dat ze van hun aanvalsgroep (vijf) als eerste de trein binnen zijn gegaan of dat ze als eerste op een bepaald compartiment in de trein hebben geschoten.

In deze coupé werden volgens marinier C5, die donderdag aan de beurt kwam, drie kapers gedood. Hij zag na zijn eigen vuurstoot twee doden in dat compartiment. Maar na de actie bleek er nog één gijzelnemer vermist. Nader onderzoek in de beschoten coupé leverde volgens C5 op dat er onder de lichamen van de twee gedode kapers nog een derde dode man lag. Dat was de vermiste persoon, zei C5.

Mariniers bij treinkaping spreken elkaar tegen
Mariniers bij treinkaping spreken elkaar tegen (Foto: ANP)

Fietstest: een op vijf routes onveilig

Deelnemers aan de Nationale Fiets Telweek, een jaarlijks onderzoek naar de staat van het fietsnetwerk in Nederland, hebben ongeveer een op de vijf afgelegde fietsritten aangemerkt als onveilig. Het gaat dan om situaties zoals opgebroken wegen, slechte wegverlichting en fietsonvriendelijke straatstenen. Dat heeft een woordvoerder van het initiatief donderdag gezegd.

Tijdens de week, van 18 tot en met 24 september, fietsten ruim 15.000 deelnemers in ruim 98.000 ritten gezamenlijk 535.392 kilometer. Hun ervaringen legden ze vast in een app. De meeste kilometers (103.068) werden afgelegd in de provincie Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant (87.938) en Noord-Holland (83.975). Landelijk lag de gemiddelde snelheid op 17 kilometer per uur, maar in de steden konden fietsers minder snel doortrappen. In Amsterdam en Rotterdam bedroeg de gemiddelde snelheid 13,8 kilometer.

Fietstest: een op vijf routes onveilig
Fietstest: een op vijf routes onveilig (Foto: ANP)

Ring naar Lubach, Robinson of Beste zangers

De beste zangers, Expeditie Robinson en Zondag met Lubach zijn de drie programma's die dit jaar kans maken op de Gouden Televizier-Ring. De programma's kregen de afgelopen periode de meeste stemmen van het Nederlandse publiek, meldt Televizier. Op 12 oktober wordt bekend wie van de genomineerden de prestigieuze ring om zijn vinger krijgt geschoven en de opvolger wordt van Floortje naar het einde van de wereld.

Expeditie Robinson (RTL 5) is het enige programma dat al eerder tot de laatste drie genomineerden doordrong. In 2015 zagen de makers van de survivalshow Wie is de mol? er echter met de winst vandoor gaan.

De beste zangers, waarin bekende artiesten elkaars nummers coveren, bestaat al sinds 2009. Het programma van AVROTROS behoort voor het eerst tot de selectie net als Zondag met Lubach van de VPRO. Presentator Arjen Lubach kan tijdens het gala tweemaal in de prijzen vallen. Hij is ook genomineerd is voor een Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator. Zondag met Lubach won vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf.

Fanbase
Volgens Televizier is het opvallend dat de drie genomineerden een sterke fanbase hebben. "Als moderne tv-maker is het zaak echt connectie te maken met het publiek. Op de eerste plaats op tv, daarnaast op alle digitale platformen die tegenwoordig voorhanden zijn", zegt hoofdredacteur Jeroen de Goeij. "Het medialandschap is voorgoed veranderd. De drie finalisten laten ieder op hun eigen manier zien dat je daarin zeer succesvol kunt zijn."

De uitreiking vindt net als vorig jaar plaats in AFAS Live in Amsterdam. De presentatie van de awardshow is opnieuw in handen van Jan Smit en Art Rooijakkers. Behalve de Televizier-Ring worden ook prijzen uitgedeeld voor beste presentator, presentatrice, acteur en actrice. Het beste kinderprogramma wordt onderscheiden met de Gouden Stuiver.

Update 15.03 uur
Het Gouden Televizier-Ring Gala wordt dit jaar alleen door Art Rooijakkers gepresenteerd. Eigenlijk zou hij dat samen met Jan Smit doen, maar omdat de Volendammer genomineerd is met Beste zangers doet hij een stapje terug. AVROTROS laat weten geen vervanging te zoeken.

"Om elke schijn van partijdigheid te voorkomen hebben AVROTROS en ik besloten dat Art Rooijakkers de presentatie alleen op zich moet nemen", twittert Jan, die het jammer vindt dat hij de show nu niet meer kan doen. Smit kan zijn tweede Ring winnen. Hij won in 2005 met zijn realitysoap Gewoon Jan Smit.

Ring naar Lubach, Robinson of Beste zangers
Ring naar Lubach, Robinson of Beste zangers (Foto: BuzzE)

Fraser: "Aanvallen en de boel opengooien is dan zelfmoord"

Vitesse-trainer Henk Fraser is van mening dat zijn ploeg vooral niet naïef moet zijn tegen OGC Nice, zo vertelt hij aan De Gelderlander.

Vitesse kan donderdagavond de eer van het Nederlandse voetbal redden. De Arnhemmers gaan in de tweede wedstrijd van de groepsfase van de Europa League op bezoek bij OGC Nice.

“Kijk waar de Eredivisie op internationaal vlak momenteel staat. Het Nederlandse voetbal moet in Europa eerst aanhaken en dan stappen maken. Dat heeft tijd nodig. Ook bij ons. Aanvallen en de boel opengooien, is dan zelfmoord”, zegt Fraser.

De oefenmeester stelt dat de persoonlijke fouten eruit moeten, wil zijn ploeg kans maken op een resultaat in Nice. “Kijk naar de schade die dat Feyenoord oplevert. Kijk naar Vitesse tegen Lazio. Bekijk de tegengoal van ons bij Ajax. Dat de ene dan denkt dat de ander de zaak wel oplost. Daar heb ik moeite mee. Dat is dodelijk”, concludeert de oefenmeester van Vitesse.

Fraser kan naar alle waarschijnlijkheid weer beschikken over Thulani Serero en daar is hij erg blij mee. “Hij is van een andere orde. De buitencategorie”, is Fraser vol lof. “Hij neemt in het veld Navarone Foor en Thomas Bruns mee. Dat versterkt ons middenveld. De centrale verdedigers zijn ook kalmer. Beter. Het voetballende vermogen wordt met Thulani groter. Daarom ben ik ook zeer blij dat hij meedoet. Ik hoop dat Vitesse nog jaren plezier aan hem kan beleven.”

Strafrechtelijk onderzoek naar euthanasie op demente

Justitie gaat een strafrechtelijk onderzoek doen naar een mogelijk strafbare euthanasie, die is uitgevoerd door een arts in een verpleeghuis. De verdachte pleegde in het voorjaar van 2016 euthanasie op een 74-jarige zwaar dementerende en wilsonbekwame vrouw.

De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) oordeelde eerder dit jaar dat de verpleeghuisarts bij de euthanasie van de patiënt niet heeft gehandeld volgens de wettelijke 'zorgvuldigheidseisen' voor levensbeëindiging. Hoewel de vrouw enkele jaren voor haar opname een wilsverklaring had opgesteld, bleek die onduidelijk en tegenstrijdig.

De RTE had het oordeel naar het Openbaar Ministerie gestuurd voor een strafrechtelijke beoordeling. "Het College van procureurs-generaal is tot de conclusie gekomen dat er dusdanige verdenkingen zijn dat de arts strafbaar heeft gehandeld dat er opsporingsonderzoek wordt gelast", aldus het OM.

Strafrechtelijk onderzoek naar euthanasie
Strafrechtelijk onderzoek naar euthanasie op demente (Foto: ANP)

Defensie schoot tekort bij mortierongeluk

Defensie is "ernstig tekort geschoten" in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali, waar twee militairen omkwamen door een ongeluk tijdens een oefening met een mortier. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg was niet op orde. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert dit in het rapport over het ongeluk, waarbij een derde militair ernstig gewond raakte.

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen vorig jaar om tijdens een oefening met een 60 mm-mortier toen een granaat ontplofte. De granaat had volgens de Onderzoeksraad zwakke plekken in het ontwerp.

De projectielen waren eerder via het Amerikaanse ministerie onder grote tijdsdruk aangeschaft voor de missie in Afghanistan. Procedures en controles werden achterwege gelaten omdat Defensie dacht dat het Amerikaanse leger de munitie zelf in gebruik had en de veiligheid had gecontroleerd. Dit terwijl in het koopcontract expliciet stond dat dit niet zo was.

Herhaling voorkomen
Minister Jeanine Hennis van Defensie noemt het "onze plicht om herhaling te voorkomen". Hennis zegt ook" volledige openheid van zaken" te willen bieden aan de nabestaanden en defensiemedewerkers.

Hennis laat weten de aanbevelingen van de OVV over te nemen. De zorg voor wapens en munitie moet zo worden verbeterd dat het materiaal geschikt is voor gebruik in de omstandigheden tijdens de missies in het buitenland. Ook moet de acute medische zorg voor militaire missies worden verbeterd. De militair die zwaargewond raakte, kreeg niet de juiste behandeling in het Togolese hospitaal waar hij werd opgevangen.

Update 14.05 uur
Premier Mark Rutte heeft nog altijd vertrouwen in minister van Defensie Jeanine Hennis. Dat zei hij donderdag in reactie op het zeer rapport van de OVV. "Ja, dat vind ik zeker", zei Rutte op de vraag of Hennis kan aanblijven. Verder wilde hij niet op de zaak ingaan.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) voelt zich "verantwoordelijk'' na het de harde conclusies over het mortierongeluk maar denkt niet dat het de oplossing voor de problemen zou zijn als zij aftreedt. Ze zegt dat ze liever optreedt om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.

Update 14.55 uur
Nabestaanden van de twee militairen vinden dat er sprake is van dood door schuld. "Ik heb er geen woorden voor. Dit is dood door schuld", zegt Kees Roggeveld, vader van de omgekomen Kevin Roggeveld in het Dagblad van het Noorden.

De ouders van de tweede gesneuvelde militair Henry Hoving vinden dat ook. Bij RTV Noord noemen zij de conclusies van de onderzoeksraad "schrijnend'' en "niet te filmen''. Moeder Greetje Groenbroek zegt: "Het steekt dat er bewust voor is gekozen om de jongens met onveilig materiaal op pad te sturen. Daarom is er sprake van grove nalatigheid, ze zijn gewoon vermoord.''

Defensie schoot tekort bij mortierongeluk
Defensie schoot tekort bij mortierongeluk (Foto: ANP)

Tot 3,5 jaar cel geëist voor pgb-fraude

Tegen vier verdachten van grootscheepse fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's) heeft het Openbaar Ministerie donderdag gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geëist. De twee hoofdverdachten wonnen met hun Schiedamse zorgbureau het vertrouwen van tientallen veelal oudere cliënten en maakten hen volgens Justitie geld afhandig. Daarnaast zouden ze een ambtenaar van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebben omgekocht, waarop indicaties voor deze cliënten werden opgehoogd en verlengd.

Volgens het OM hadden de verdachten de controle over meer dan vijftig rekeningen van cliënten en verdienden ze meer dan 1,2 miljoen euro met hun activiteiten. Een medewerker van een zorgstichting regelde valse facturen waarmee de pgb's werden verantwoord. "Hebzucht is bevredigd ten koste van hulpbehoevenden, belastinggeld en de samenleving", aldus de officier van justitie op de zitting.

Eerder meldde het OM dat er tevens twee zorgbureau-bestuurders in Zaandam en Tilburg zijn opgepakt die met geld voor jonge klanten voor mogelijk vier miljoen euro fraudeerden.

Tot 3,5 jaar cel geëist voor pgb-fraude
Tot 3,5 jaar cel geëist voor pgb-fraude (Foto: ANP)

Jongens aangeklaagd na brandstichting school

Twee tieners zijn in Maleisië aangeklaagd wegens moord in verband met een brand in een islamitische kostschool in Kuala Lumpur. Door de brand op 14 september kwamen 23 mensen, overwegend jongens, om het leven.

De slachtoffers lagen te slapen op de bovenste etage van het drie verdiepingen tellende gebouw. Omdat voor de meeste ramen tralies zaten, konden ze niet naar buiten springen.

De vermoedelijke brandstichters zijn jongens uit de buurt die ruzie hadden gehad met leerlingen van de school. De verdachten maakten deel uit van een groep van zes, die op één na allemaal nog minderjarig zijn. Alle zes hadden marihuana en methamfetamine gebruikt, aldus de openbaar aanklager.

Jongens aangeklaagd na brandstichting school
Jongens aangeklaagd na brandstichting school (Foto: ANP)

Grote storing treft KLM en luchthavens wereldwijd

Passagiers over de hele wereld lijken last te hebben van problemen met het inchecken voor vluchten. Niet alle vluchten zijn getroffen, maar onder meer Air France-KLM, Lufthansa, British Airways, Qantas, Vueling en Amerikaanse maatschappijen melden problemen.

Mogelijk zit het probleem bij Amadeus. Het vluchtboekingssysteem van die technisch dienstverlener aan de luchtvaart is volgens het bedrijf getroffen door een "netwerkstoring". Amadeus laat weten dat de systemen zo snel mogelijk weer opgestart worden.

De Singaporese luchthaven Changi bevestigt dat het inchecken door een storing langer dan normaal kan duren. Vliegveld Gatwick zegt dat luchtvaartmaatschappijen in Londen problemen hadden, maar dat die al verholpen zouden zijn. Verder zouden ook in onder meer Parijs, Washington en New York problemen op luchthavens zijn door technische problemen.

KLM
Passagiers die vliegen met KLM kunnen problemen ervaren met het inchecken voor hun vlucht. Dat gaf de luchtvaartmaatschappij aan via Twitter. KLM zou aanhoudende technische problemen te hebben. Woordvoerders van KLM en Schiphol konden daar echter niet direct meer informatie over geven.

Volgens berichten in Britse media zorgen storingen voor vertragingen op luchthavens over de hele wereld. Onder meer Charles de Gaulle in Parijs, Gatwick in Londen en Washington, New York en Singapore zouden daar last van hebben. Gatwick bevestigt via Twitter dat luchtvaartmaatschappijen in Londen problemen hadden, maar dat die verholpen zouden zijn.

Grote storing treft luchthavens wereldwijd
Grote storing treft KLM en luchthavens wereldwijd (Foto: ANP)

Europese Investeringsbank verwacht 2 miljoen banen extra

De investeringen door de Europese Investeringsbank (EIB) zorgen in 2020 naar verwachting voor 2,25 miljoen extra banen in de Europese Unie. Dat liet de EIB weten op basis van nieuwe cijfers.

De EIB gaf de afgelopen jaren binnen de EU ondersteuning aan projecten ter waarde van 544 miljard euro, bijvoorbeeld door middel van leningen. Deze projecten zullen naar verwachting de economie met 2,3 procent vergroten in 2020. De investeringsbank verstrekt kredieten voor projecten die het beleid van de EU versterken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om infrastructuur of hulp aan het midden- en kleinbedrijf.

Volgens EIB-president Werner Hoyer laten de cijfers zien dat de investeringen een sterk en duurzaam effect hebben, ook in regio's van Europa die hard zijn geraakt door de crisis.

Ruim 2 miljoen extra banen door EIB in 2020
Europese Investeringsbank verwacht 2 miljoen banen extra (Foto: ANP)

Afperser dreigt babyvoedsel te vergiftigen

Een onbekende persoon heeft gedreigd babyvoeding bij verschillende Duitse winkelketens te vergiftigen als er geen grote som geld betaald wordt. Volgens het Duitse dagblad Bild zou er in een winkel in de plaats Friedrichshafen al vergiftigd babyvoedsel uit de schappen zijn gehaald.

De politie beschikt over beelden van een man die in een supermarkt enkele artikelen in de schappen legt. Volgens de Duitse politie heeft de afperser een schriftelijke bedreiging gestuurd naar verschillende bedrijven in de supermarkt- en drogisterijsector. Bild schrijft dat er een bedrag van 10 miljoen euro is geëist. Het zou gaan om de winkel- en drogisterijketens Aldi, Rossmann, Lidl, DM, Müller, Edeka, Norma en Rewe.

Afperser dreigt babyvoedsel te vergiftigen
Afperser dreigt babyvoedsel te vergiftigen (Foto: ANP)

Valls na rampjaren van Lotto-Soudal naar Movistar

Rafael Valls verruilt aan het eind van dit wielerseizoen Lotto-Soudal voor Movistar. De Spaanse wielerploeg maakte dit vandaag bekend.

De afgelopen twee jaar reed de 30-jarige Spaanse klimmer voor Lotto, maar hij werd in die periode veel geplaagd door blessures.

In de Dauphiné eindigde Valls, eerder actief voor Vacansoleil en Lampre, dit jaar als tiende. Na een val tijdens de training moest hij de Ronde van Spanje aan zich voorbij laten gaan.

Movistar trok eerder al Mikel Landa, Eduardo Sepúlveda, Jaime Rosón en neo-prof Jaime Castrillo voor 2018 aan.

Brussel voert strijd tegen haatzaaien op

De Europese Commissie eist dat terroristische propaganda, oproepen tot geweld en haatboodschappen sneller van internet worden verwijderd. Volgens Brussel is dergelijk materiaal "een serieuze dreiging voor de veiligheid van de EU-burgers."

,,De rechtsnormen gelden net zo goed online als offline", zegt EU-commissaris Vera Jourová (Justitie en Consumenten). ,,We kunnen geen digitale wild west aanvaarden, en we moeten daartegen optreden." Brussel stelt wetgeving in het vooruitzicht als er niet wordt meegewerkt.

De commissie heeft een pakket richtlijnen voor internetplatforms opgesteld voor het voorkomen, opsporen en bestrijden van illegale inhoud. Ze roept kleinere techbedrijven op zich aan te sluiten bij de gedragscode die Facebook, Twitter, Google en Microsoft hebben ondertekend. Zij beloven klachten binnen 24 uur te beoordelen en zo nodig te verwijderen.

Brussel voert strijd tegen haatzaaien op
Brussel voert strijd tegen haatzaaien op (Foto: ANP)

Zes keer goud voor Nederland op Invictus Games

Met inmiddels zes gouden, één zilveren en twee bronzen medailles is de Nederlandse ploeg op de Invictus Games in Toronto (Canada) nu al zeer succesvol.

Voormalig landmachtmilitair Paulus Mathijssen was wederom de koning van de atletiekbaan, op de weg prolongeerden de blinde oud-luchtmobieler Daniel Knegt en zijn piloot Koen de Leeuw hun titels op de tandem. Sergeant 1 Kelly van Dongen heeft nu alle kleuren medailles in haar prijzenkast. In Orlando haalde ze vorig jaar al brons bij het indoorroeien. Dinsdagavond voegde ze er zilver en goud aan toe.

De zitvolleyballers werden in de voorrondes uitgeschakeld door de Amerikanen (Foto: Ministerie van Defensie)
De zitvolleyballers werden in de voorrondes uitgeschakeld door de Amerikanen (Foto: Ministerie van Defensie)

Het was echter niet alleen goud wat er blonk. In High Parc verraste eerste luitenant (landmacht) Frens Hartgers met een derde plaats op de tijdrit. Verdriet was er voor ploeggenoot en teamcaptain Edwin de Wolf. Ondanks dat de Britse prins Harry hem bij de start aanmoedigde, ging het meteen al mis. "Ik mikte op een medaille. Mijn voet schoot uit het klikpedaal van de trapper. Dat scheelde me meteen veel snelheid en dus te veel tijd." De Wolf werd uiteindelijk vierde.

Hij revancheerde zich echter op de tweede dag van de Games tijdens de wegwedstrijd. De Wolf koos het juiste moment om zich los te maken van het peloton en sprintte naar de derde plek achter de twee oppermachtige Fransen.

Edwin de Wolf ligt uitgeput tegen de boarding na de tijdrit. Op de wegrit pakte hij alsnog brons (Foto: Ministerie van Defensie)
Edwin de Wolf ligt uitgeput tegen de boarding na de tijdrit. Op de wegrit pakte hij alsnog brons (Foto: Ministerie van Defensie)

Wat het duo Knegt/De Leeuw betreft, leek het bij de tijdrit even mis te gaan. "We kregen vlak voor de start een lekke band, maar hebben ons niet van de wijs laten brengen", zei Knegt. "De band vult zich dan automatisch met vloeibare siliconen. We hebben dat nog nooit meegemaakt, dus het was wel afwachten hoe dat zou uitwerken." Bij de wegwedstrijd reed het duo de concurrentie op bijna een ronde.

De twee wielrendagen waren daarmee een goede voortzetting van de prestaties op de atletiekbaan. Paulus Mathijssen, sinds kort terug bij Defensie als chauffeur, was de koning van het Yorks Lions Stadium. Voor de ogen van zijn ouders en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp sprintte Mathijssen naar 11,65 seconden op het koningsnummer, de 100 meter. Ook op de 200 meter was er vanaf de start geen twijfel wie er ging winnen. Brons was er voor kogelstoter Jaaike Brandsma.

De Britse prins Harry moedigt Frens Hartgers aan bij zijn start (Foto: Ministerie van Defensie)
De Britse prins Harry moedigt Frens Hartgers aan bij zijn start (Foto: Ministerie van Defensie)

Medailles winnen is mooi, maar daar draait het bepaald niet om bij de Invictus Games. Oud-judoka en voormalig landmachtmilitair Danielle Vriezema nam eerder deel aan de Olympische Spelen. "Dat is wel even wat anders. Hier steunt iedereen elkaar, bij de Spelen ga je alleen voor eigen succes."

Vandaar dat de persoonlijke records van bijvoorbeeld Dennis van der Stroom bij discuswerpen en van Stephanie Schoenmaker op de 100 meter net zo worden toegejuicht. "Ik heb voor het eerst de grens van 27 meter gehaald. Ik kan mijn energie helemaal kwijt in deze sport", zei Van der Stroom. Ook de wielerploeg op de weg, met Maarten Leeuwenburgh, Robert van der Holst en Rahmon Zondervan bleef lang in de kopgroep. "Het lukte ons net niet om de gedoodverfde kampioenen, de Britten, weg te rijden. Maar we hebben ons formidabel geweerd in een heel snelle wedstrijd", vond Zondervan.

De Invictus Games zijn een initiatief van de Britse Prins Harry. Nederland doet mee met 29 atleten, op tien onderdelen. De spelen duren nog tot en met zaterdag. Eerder zijn de spelen voor mentaal en fysiek gewonde en zieke militairen gehouden in Londen (2014) en Orlando (2016). Volgend jaar zijn de Invictus Games in Sydney, Australië.

De komende dagen komen de handboogschutters, rolstoelbasketballers en zwemmers nog in actie.

Daniel Knegt en zijn piloot Koen de Leeuw pakten twee keer goud (Foto: Ministerie van Defensie)
Daniel Knegt en zijn piloot Koen de Leeuw pakten twee keer goud (Foto: Ministerie van Defensie)

WK wielrennen duurder, Noren geven massaal geld

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg is iets duurder uitgevallen dan begroot. Het kampioenschap in het Noorse Bergen was een groot succes, maar de organisatoren kampen met een gat van zeven miljoen euro in de begroting.

Normaal gesproken zou dat veel gemopper opleveren van diverse partijen, maar niet in Noorwegen. Daar is de bevolking zo trots op het geslaagde wielerevenement dat de bevolking van het land via de sociale media een spontane inzamelingsactie is begonnen om het geld bijeen te brengen. Inmiddels staat de teller al op ruim 300.000 euro.

De organisatie is blij met het geld, zo lieten ze op Facebook weten. "Het overweldigt ons. Nederig en trots zijn we dat de Noren zo achter de organisatie gaan staan en zelf met een actie komen. Het geld stroomt binnen vanuit het hele land. We hebben al meer dan drie miljoen kronen binnen."

Noorwegen behaalde bij het wereldkampioenschap slechts een zilveren medaille met Alexander Kristoff, maar dat is niet de belangrijkste reden dat de Noren trots zijn. In het normaal altijd regenachtige Bergen bleef het wonderwel vrijwel de gehele tijd droog en werd de stad in optima forma aan de buitenwereld gepresenteerd. Ook de gemoedelijke sfeer en de hartstochtelijke aanmoedigingen voor iedere renner droegen hier aan bij. In totaal zijn er in een week tijd zeker 100.000 toeschouwers op het WK afgekomen.

De VVV van Bergen repte van een geslaagd evenement. "Dit was het grootste feest dat Bergen heeft gezien sinds de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog."

Update 13.05 uur
Het lijkt erop dat de NOS in het bericht Noorse Kronen en euro's met elkaar heeft verward. Uit berichten van diverse Noorse media blijkt dat men verwacht dat het tekort van de organisatie rond de 8,5 miljoen Kronen zal bedragen. Dit komt neer op een bedrag van iets meer dan 900.000 euro. Het tekort is gedeeltelijk veroorzaakt door schommelingen in de wisselkoersen van de diverse valuta.

'Snelheidsfreak' Oberlin viert 20e verjaardag met fraaie goal in Champions League

De tweede speelronde in de groepsfase van de Champions League leverde woensdagavond een fraaie goal op in de wedstrijd tussen FC Basel en Benfica. De Zwitserse thuisploeg won met 5-0, maar vooral de tweede treffer was het kijken waard.

Na een corner van Benfica kopte Oberlin de bal het doelgebied uit, waarna Renato Steffen de bal in bezit nam. Ondertussen zette Oberlin een ziedende sprint in en krap tien seconden later stond hij aan de andere kant van het veld.

Steffen gaf de bal heerlijk voor en Oberlin werkte de 2-0 in het doel. Het was een fraai verjaardagscadeau voor zichzelf, want de geboren Kameroener vierde woensdag zijn 20e verjaardag.

Danganronpa V3-launchtrailer is chaotisch gek

Danganronpa V3: Killing Harmony komt morgen uit op PS4, PS Vita en Steam. De launchtrailer toont een beetje hoe gek deze game en de serie zijn. Fans kunnen een glimp opvangen van de nieuwe cast en een aantal nieuwe mechanieken.

In Danganronpa worden getalenteerde tieners gekidnapt en door een kwaadaardige robotbeer genaamd Monokuma. De enige manier waarop de tieners kunnen ontsnappen is door te moorden zonder dat men erachter komt wie de moordenaar is. Aan jou de taak om de moordenaar niet ongestraft weg te laten lopen.

Dragon's Dogma: Dark Arisen - PS4 vs. PS3

Dragon's Dogma: Dark Arisen komt op 3 oktober uit voor PS4 en Xbox One. De game oogt iets scherper op de nieuwe consoles. Capcom heeft een video gemaakt waarin de nieuwe versie met de PS3-versie wordt vergeleken. Bekijk de resultaten hieronder.

Dragon's Dogma: Dark Arise is een open wereld actie-game dat in 2013 uitkwam. De game werd geen groot commercieel succes, maar heeft toch veel fans achtergelaten.

Op bezoek bij de Seaside Kingdom in Super Mario Odyssey

De Seaside Kingdom is een van de werelden in Super Mario Odyssey. Het werd recent berucht omdat Mario in deze wereld in een zwembroek rondloopt, waardoor je zijn tepels kunt zien. Nintendo Minute heeft een paar minuten gameplay van Seaside Kingdom en Mario's tepels opgenomen. Super Mario Odyssey komt op 27 oktober exclusief uit voor de Nintendo Switch.

Secret of Mana-remake in beeld

PlayStation Access heeft de 3D Secret of Mana-remake uitgebreid mogen spelen. De video hieronder laat meer dan twaalf minuten gameplay zien. Naast de nieuwe graphics heeft de game nu ook voice acting. De soundtrack daarentegen lijkt onveranderd te zijn. Secret of Mana komt op 15 februari uit voor PS4, PS Vita en pc. Je kunt anders ook de originele versie binnenkort op de SNES Classic Mini spelen.

De Ataribox komt in 2018

De nieuwe console van Atari die van de zomer werd aangekondigd lijkt te gaan komen in de lente van 2018. De prijs wordt 249 of 299 dollar, afhankelijk van welke versie je kiest. Wat het verschil is tussen de twee versies is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt te gaan om de houten versie of de zwart/rode versie. Of het naast uiterlijk ook nog andere verschillen zijn is nog niet bekend.

De Ataribox lijkt een AMD processor met  Radeon Graphics te gaan krijgen. Het besturingssysteem zal een Linux-variant gaan worden. Wat er qua game-aanbod precies gaat gebeuren is nog allemaal niet duidelijk dus we houden jullie op de hoogte.

Ataribox
Ataribox


Roda-directie krijgt het zwaar te verduren: "Jullie lijken wel de Muppet Show"

Het is momenteel alarmfase één bij Roda JC. Op een supportersbijeenkomst, liepen de spanning volgens de Limburger hoog op. De Limburgers hebben uit de eerste zes wedstrijden nog geen enkel punt weten te pakken en zijn daardoor momenteel hekkensluiter van de Eredivisie. Volgens de krant was er woensdagavond sprake van een kille en onrustige sfeer.

De onvrede van de fans richtte zich vooral op Huub Stevens, Sef Vergoossen (beiden adviseurs) en Harm van Veldhoven (technisch directeur). Verder waren ook directeuren Wim Collard en Nick Janssen en commissaris Hessel Meijer aanwezig. Trainer Robert Molenaar was afwezig tijdens de bijeenkomst, tot onvrede van enkele supporters.

Collard vertelde de driehonderd aanwezige fans dat ze binnen drie weken antwoord zouden krijgen op hun schriftelijke vragen. Daarop liep een supporter naar voren om de microfoon op tafel te gooien. “Weten jullie wel hoeveel wij elke week voor jullie betalen? Jullie lijken wel de Muppet Show”, sprak de supporter.

Ook Van Veldhoven nam nog het woord tijdens de bijeenkomst: “We zijn allemaal over de zeik. Toen mijn vrouw me zaterdag om half twaalf belde na de nederlaag tegen Heracles, riep ik tegen haar: waar bemoei jij je mee? Maar we móéten door, met zijn allen.”

'Nepnieuwskoning' Paul Horner dood gevonden

Een Amerikaan die tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 berucht werd als schrijver en verspreider van nepnieuws, is dood in bed aangetroffen. Volgens de plaatselijke autoriteiten in Arizona was er vermoedelijk sprake van een overdosis.

Paul Horner (38) zette sites op onder legitiem klinkende namen zoals newsexaminer.net, schrijft de BBC. Hij verspreidde nepberichten vervolgens via Facebook.

Horner is onder meer verantwoordelijk voor berichten dat president Obama homo en radicale moslim was, en dat demonstranten bij Republikeinse bijeenkomsten 3000 dollar ontvingen. Dat item werd door zowel Donald Trumps zoon Eric als zijn campagnemanager mede-verspreid.

"Ik denk dat Trump vanwege mij in het Witte Huis zit", zei Horner vorig jaar in een interview. Hij verdedigde zijn werk echter als politieke satire. Zijn broer prijst hem na zijn dood als "internettovenaar, humanist, activist, filosoof en komiek".

Volgens een politiewoordvoerder had Horner een geschiedenis van medicijnmisbruik. Een autopsie zou geen verdachte omstandigheden aan het licht hebben gebracht.

Ontmaskerd
Horner werd ontmaskerd nadat sites als Facebook onder druk kwamen te staan van de Amerikaanse autoriteiten, die wilden weten of er bewust was geprobeerd om kiezers te beïnvloeden. Dit ontkende Horner.

"Het gaat om humor en comedy. Ik probeer mensen iets bij te brengen, want er zijn dingen mis in de maatschappij", aldus Horner. "Mijn sites werden constant opgepikt door Trump-aanhangers. Zijn volgers checken niks, ze posten en geloven alles", voegde hij er echter aan toe.

Wilde Horner dan echt niet tegenkandidaat Hillary Clinton dwarszitten om haar opponent te helpen? "Nee. Ik haat Trump."

Bestuurders opgepakt voor miljoenenfraude pgb

De recherche van de Inspectie SZW heeft twee bestuurders van zorgbureaus in de regio Zaanstad en Tilburg opgepakt op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de mannen, die worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift, vermoedelijk voor 4 miljoen euro gefraudeerd.

Dat geld was bestemd voor zorg aan gehandicapte jongeren. Het OM heeft beslag laten leggen op woningen, auto's en bankrekeningen. De betrokken zorginstellingen bieden huisvesting en begeleiding aan licht en verstandelijk gehandicapte jongeren en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis.

De jongeren zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes hebben afgestaan. De bestuurders hebben volgens het OM sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg gedeclareerd dan in werkelijkheid werd gegeven.

Bestuurders opgepakt voor miljoenenfraude pgb
Bestuurders opgepakt voor miljoenenfraude pgb (Foto: ANP)

Meer benzineauto's verkocht dan diesels

In de eerste helft van dit jaar zijn er in de vijftien grootste EU-markten meer nieuwe benzineauto's verkocht dan nieuwe diesels. Het is voor het eerst sinds 2009 dat benzineauto's meer in trek waren, zo meldde brancheorganisatie ACEA donderdag.

Het marktaandeel van dieselauto's zakte naar 46,3 procent, van 50,2 procent een jaar eerder. Dat betekent dat er 152.323 minder nieuwe dieselauto's werden verkocht. Er werden 328.615 meer benzineauto's verkocht, waarmee het marktaandeel van auto's met dit motortype steeg van 45,8 procent naar 48,5 procent.

Van het aantal nieuw verkochte auto's in de EU in de eerste jaarhelft was 1,3 procent elektrisch en 2,6 procent hybride. Nog eens 1,3 procent van de verkochte auto's rijdt op gas.

ACEA publiceert maandelijks cijfers over de autoverkoop in de EU. Eerder werd al bekendgemaakt dat er in de eerste jaarhelft meer dan 8 miljoen nieuwe auto's werden verkocht, 4,7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Meer benzineauto's verkocht dan diesels
Meer benzineauto's verkocht dan diesels (Foto: ANP)

Tweede kind Peter Jan en Virginia geboren

Peter Jan Rens is weer vader geworden. Virginia, de vrouw van de 66-jarige voormalig presentator, is woensdagnacht bevallen van een meisje. De twee hebben hun tweede kindje Djanina Virginia Rens genoemd, zo meldt Peter Jan op Facebook.

"Wij zijn ontzettend blij want ons gezin heeft er weer een klein meisje bij. Vannacht is Djanina Virginia Rens gekomen dit vervult onze dromen. Vandaag zijn we blij maar moe want het was een heel gedoe", schrijft Peter Jan haast traditiegetrouw in een rijmpje. Eerdere nieuwtjes over zijn gezinsuitbreiding maakte Peter Jan ook al dichtend bekend.

Hoe het met Virginia gaat, vertelt Peter Jan niet. Zijn echtgenote lag de afgelopen weken uit voorzorg in het ziekenhuis omdat het kindje mogelijk te vroeg ter wereld zou komen. Het stel kreeg in de zomer van 2014 samen dochter Djelisa. De 24-jarige Virginia heeft daarnaast nog een zoon uit een eerdere relatie. Ook Peter Jan heeft een kind uit een eerdere relatie, een dochter van 37.

Afgelopen januari traden Peter Jan en Virginia in het huwelijk. De perikelen rond de trouwerij werden door RTL vastgelegd voor de realityserie Doen ze 't of doen ze 't niet.

Tweede kind Peter Jan en Virginia geboren
Tweede kind Peter Jan en Virginia geboren (Foto: BuzzE)

Eerste trailer Annihilation met Natalie Portman verschenen

De eerste trailer van Annihilation is verschenen, waarin Natalie Portman de hoofdrol zal vertolken. De nieuwe film van regisseur en scenarioschrijver Alex Garland (Ex_Machina, 28 Days Later) draait vanaf 22 februari in de bioscoop.

De film is gebaseerd op de bestseller Southern Reach Trilogy van Jeff VanderMeer. De cast zal naast Portman nog bestaan uit Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson, Tuva Novotny en Oscar Isaac.

Amerikaanse skibond wil Vonn bij werelbeker afdaling mannen

Het  zou best wel eens kunnen dat skiester Lindsey Vonn komend seizoen meedoet aan de wereldbeker afdaling voor mannen. De Amerikaanse skibond heeft bij de internationale skibond hierover een officieel verzoek ingediend. Er werd al eerder over gesproken, maar dat was toen formeel.

Komende dinsdag zal het verzoek worden besproken bij de algemene vergadering van de internationale skibond. Overigens werd in 2012 een zelfde verzoek van Vonn nog geweigerd.

De 32-jarige Vonn is een klasse apart op de afdaling voor vrouwen. Ze won acht wereldbekers en 39 wereldbekerwedstrijden op deze discipline. De laatste wb-wedstrijd die ze won was begin dit jaar in  Garmisch-Partenkirchen.

De natste sinds 2001

De maand is nog niet helemaal voorbij, maar nu al is duidelijk dat deze september de natste is sinds 2001. Gemiddeld viel in Nederland 130 millimeter regen, tegen 78 normaal. De kustprovincies kregen de meeste nattigheid te verwerken: 150 tot 200 millimeter, plaatselijk zelfs 250, meldt weerbureau Weeronline. De verwachtingen voor de komende dagen zijn meegerekend.

Het buiige weertype heeft ook gevolgen gehad voor de gemiddelde temperatuur. Die lag deze maand in De Bilt op 13,7 graden, 0,8 graden lager dan normaal. Nederland beleefde de koudste 16 september ooit gemeten: in De Bilt werd het maar 12,9 graden. Het oude record voor die dag stond op 13,4 graden in 1972.

Het kwam deze september nergens tot een zomerse dag van 25 graden of meer. Maastricht kwam er op 5 september nog het dichtste bij met 24,9 graden. Het aantal officiële warme dagen (maxima van 20 graden of meer in De Bilt) lag met zes dagen vier onder het gemiddelde.

Natste september sinds 2001
Natste september sinds 2001 (Foto: ANP)

"Bij de kampioenswedstrijd liep ik op krukken, nu doen anderen dat"

Sven van Beek is terug bij Feyenoord, nadat hij na lang blessureleed weer zo goed als fit is. Voor hem werd het weer tijd dat hij inzetbaar is.

Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden zijn voorlopig niet inzetbaar voor Feyenoord en dat zorgt voor een behoorlijke puzzel voor trainer Giovanni van Bronckhorst. Echter, met de terugkeer van Van Beek lijkt het iets makkelijker te worden.

“Bij de kampioenswedstrijd van Feyenoord in De Kuip liep ik nog op krukken. Nu sta ik hier in Napels en zie ik anderen op krukken lopen”, vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. De Rotterdammers reizen zondag af naar Alkmaar voor de wedstrijd tegen AZ, maar Van Beek heeft er nog niet over nagedacht of hij dan in de basis zal staan: “Ik ben nog even met ‘nu’ bezig, voor mij is het vooral belangrijk dat ik er na bijna anderhalf jaar weer sta en dat ik net als anderen ook een jongensdroom werkelijkheid zie worden.”

Want ook zonder mijn blessure betekende het alles voor mij om op een dag in de Champions League tegen de beste ploegen van Europa te staan.” Van Beek probeert nu op het trainingsveld zo dicht mogelijk tegen wedstrijdvorm aan te komen. Willem van Hanegem betreurde het eerder al dat de Rotterdammers geen team in de Jupiler League hebben spelen en daar is de verdediger het mee eens: “Normaal kan je minuten gaan maken in Jong Feyenoord. Jammer dat wij zo’n team niet hebben. Dan ben je dus aangewezen op partijen elf tegen elf.” 

Darter Ratajski bekroont sterke Winmau World Masters met eerste grote titel

Darter Krzysztof Ratajski heeft zijn eerste grote titel binnen: de 40-jarige Pool was veruit de beste tijdens de Winmau World Masters, op Lakeside na het meest prestigieuze toernooi bij de BDO.

In de kwartfinales stuurde Ratajski de als eerste geplaatste titelverdediger Glen Durrant al met 4-2 naar huis. Dat was verre van onterecht, want Ratajski stond met een gemiddelde van boven de 100 punten meer dan uitstekend te gooien. In de halve finales kwam The Polish Eagle weer in de buurt van dat niveau en dit keer moest Cameron Menzies er met 5-1 aan geloven.

In een aanzienlijk mindere halve finale rekende Mark McGeeney af met de Duitser Gabriel Clemens, waardoor McGeeney het op moest nemen tegen Ratajski. Dat werd een eenzijdige partij, want de Pool was wederom veel te goed. Met een gemiddelde tegen de 100 punten stuurde hij McGeeney met 6-1 naar huis. 

Lorraine Winstanley won het toernooi bij de vrouwen, nadat ze in een niet al te geweldige finale met 5-2 won van Corrine Hammond.

Vulgaire serie over pubers op Netflix krijgt trailer

Netflix staat op het punt een nieuwe animatieserie uit te brengen. Big Mouth geeft een kijk op pubers, hun gierende hormonen en hun sociale, mentale en seksuele veranderingen. Niets mis mee, zou je denken, maar inmiddels is een petitie gestart onder Nederlanders om deze serie tegen te houden. De serie zou tieners seksualiseren, aanleren dat homoseksualiteit normaal is, menstruele problemen bespreken en spontane zaadlozingen weergeven, aldus de preutse petitiërs.

Inmiddels heeft de petitie ruim 75000 virtuele handtekeningen opgehaald. Intussen krijgt de serie hierdoor juist meer aandacht en lacht Netflix natuurlijk in zijn vuistje. Wat dan weer zou kunnen doen denken dat niet 75000 compleet gestoorde mafklappers, maar juist Netflix en haar medewerkers zélf de petitie zijn gestart.

Of het een publiciteitsstunt is (dat zou werkelijk geniaal zijn), of er echt zoveel mensen zijn die het klikken op een serie die ze niet willen zien niet kunnen weerstaan zullen we waarschijnlijk nooit weten.

Wat we wél weten is dat het eerste seizoen van deze serie op 29 september in z'n geheel te bingen zal zijn. Op Netflix.

HEMA maakt werk van mogelijke verkoop

HEMA gaat de mogelijkheden onderzoeken voor een verkoop van het warenhuisbedrijf. Eigenaar Lion Capital en HEMA hebben zakenbank Credit Suisse als adviseur in de arm genomen. Vorige week zinspeelde HEMA-topman Tjeerd Jegen al op een spoedige verkoop van de winkelketen.

Naast een verkoop worden ook andere strategische opties bekeken.

Lion Capital kocht HEMA in 2007 en zou van de onderneming af willen. In 2010 wilde de investeerder HEMA al verkopen, maar dat mislukte toen. Sindsdien is de winkelketen snel gegroeid, vooral in het buitenland.

HEMA maakt werk van mogelijke verkoop
HEMA maakt werk van mogelijke verkoop (Foto: ANP)

Alle familieleden Jennifer Lopez terecht

De telex begon vanmorgen al vroeg te ratelen op het redactiekantoor; zeer belangrijk nieuws van het ANP! Het betreft ons aller Jennifer Lopez die haar volgers op Instagram, waaronder dus de redactie van het ANP, op de hoogte brengt over de locatie van haar familileden.

Jennifer Lopez heeft ook de laatste twee familieleden waarvan ze nog niets had gehoord sinds orkaan Maria gesproken. "Na zes lange dagen hebben we de laatste familieleden gevonden. Nu kan het opbouwen beginnen", schrijft J.Lo bij een video van haar oom Tomás en tante Adela op het door het natuurgeweld getroffen Puerto Rico.

Zondag maakte Jennifer bekend dat ze een miljoen doneert voor noodhulp aan het eiland. Ondertussen heeft de muzikante samen met haar ex-man Marc Anthony, die net als zij Puerto Ricaans bloed heeft, een grootscheepse inzamelingsactie opgezet voor de slachtoffers van de orkaan. Onder de naam Somos Una Voz (We zijn één stem) richtten de exen een initiatief op "van artiesten die samenwerken om zo snel mogelijk eten, onderdak, medicijnen, stroom en communicatiemiddelen te sturen naar de mensen die het nodig hebben."

Jennifer en Marc krijgen veel bijval uit Hollywood. Onder meer Bruno Mars, Ed Sheeran, Vin Diesel, Lin Manuel Miranda, Jada Pinkett Smith en Ricky Martin hebben zich aangesloten bij de actie.

Alle familieleden Jennifer Lopez terecht
Alle familieleden Jennifer Lopez terecht (Foto: BuzzE)

Update: 09:34 uur

FOK!user Tha-Clown laat in een korte reactie aan FOK.nl weten dat ook zijn familieleden allemaal terecht zijn. "Één van hen heeft ook wel eens een liedje van Jennifer Lopez gehoord .. dan komt het allemaal wel erg dichtbij," aldus Tha-Clown.

Wereldwijde CO2-uitstoot stabiel

De wereldwijde CO2-uitstoot bleef vorig jaar, net als in 2015, stabiel. Daarvoor was sprake van een jarenlange stijging van de uitstoot van het schadelijke broeikasgas, blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De onderzoekers schrijven de stabilisatie toe aan een lager gebruik van kolen voor de opwekking van elektriciteit en door de groei van het aandeel hernieuwbare elektriciteit, zoals zonne -en windenergie.

De wereldwijde uitstoot van alle broeikasgassen tezamen groeide in 2016 wel, met 0,5 procent. Dat komt volgens het planbureau vooral door een hogere uitstoot van andere broeikasgassen dan CO2, zoals methaan en lachgas. Vooral methaan heeft een flink aandeel in de totale uitstoot. Het wordt vooral veroorzaakt door de productie van fossiele brandstoffen, vee en de rijstproductie.

Broeikasgassen
De vijf landen met de hoogste uitstoot van broeikasgassen zijn de Verenigde Staten, Rusland, China, Japan en India. Toch liet alleen laatstgenoemde vorig jaar een forse groei zien, met bijna 5 procent. In Rusland en de Verenigde staten werd rond de 2 procent minder schadelijke broeikasgassen uitgestoten. Ook in Japan (min 1,3 procent) was sprake van een daling. China en Europa bleven volgens het PBL min of meer stabiel.

Het PBL-rapport geeft geen specifieke cijfers over Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte eerder deze maand bekend dat de uitstoot van broeikasgassen in ons land vorig jaar 1 procent hoger lag dan in 2015. De stijging kwam voor rekening van de chemische industrie, waar meer bedrijvigheid was, en het toenemende verbruik van aardgas voor de verwarming van woningen en kantoren.

Wereldwijde CO2-uitstoot stabiel
Wereldwijde CO2-uitstoot stabiel (Foto: ANP)

Politie voert actie voor beter pensioen

De politiebonden ACP, NPB, ANPV en VMHP houden donderdag in Midden-Nederland en Noord-Holland werkonderbrekingen om druk te zetten op hun eisen voor een betere pensioenregeling. De acties zijn in de politiebureaus in Almere en Alkmaar. Politiemensen kunnen daar vakbondsbijeenkomsten bijwonen die twee uur duren.

De bonden verwachten niet dat de burger veel hinder zal ondervinden van de acties. De politie blijft alert en komt direct in actie bij alle 112-meldingen en alle acute noodoproepen.

De bonden vinden dat de politie onevenredig hard is geraakt door de nieuwe pensioenregels, waardoor iedereen langer moet doorwerken. Ze vinden het politiewerk bovendien een hoog risicoberoep waarin grote druk staat op het personeel. De bonden legden hun eisen al eerder neer bij de politieke partijen die bezig zijn met de formatie van een nieuw kabinet, maar ze kregen geen reactie.

De politie eist een flexibele pensioenleeftijd en afschaffing van de fiscale boete als mensen vervroegd uittreden. Ook moeten agenten meer verlofuren fiscaal onbelast kunnen opsparen.

Politie voert actie voor beter pensioen
Politie voert actie voor beter pensioen (Foto: ANP)

Barcelona nipt langs Sporting, invaller Higuaín bevrijdt Juve

Barcelona heeft ook de tweede groepswedstrijd in de Champions League in winst omgezet. Het team van Ernesto Valverde nam woensdagavond in de tweede helft afstand van Sporting Portugal: 0-1. Een eigen doelpunt van Sebastián Coates deed de club van Bas Dost de das om. In dezelfde groep ontdeed Juventus zich van Olympiakos, na een sterke tweede helft. Gonzalo Higuaín en Mario Mandzukic zorgden voor een 2-0 eindstand. Barcelona gaat aan kop met zes punten; Sporting en Juventus volgen met drie. Olympiakos is nog puntloos.

Sporting Portugal - Barcelona 0-1
Dost kreeg, net als in de eerste groepswedstrijd in de Champions League, geen basisplek van trainer Jorge Jesus. Vlak voor de rust viel de spits echter in vanwege blessureleed bij concurrent Seydou Doumbia. De stand was op dat moment 0-0: het was een frustrerende eerste helft voor Barcelona, dat het uitstekend georganiseerde Sporting nauwelijks in de problemen kon brengen. Kort voor de invalbeurt van Dost haalde Fábio Coentrão met een ijzersterk blok de angel uit de enige serieuze kans van Barcelona. Hij zorgde ervoor dat Lionel Messi niet richting doel kon schieten en daardoor bleef het voor rust doelpuntloos.

Kort na de onderbreking was het toch raak voor Barcelona. Een indraaiende vrije trap van Messi werd meermaals verlengd in het strafschopgebied en verdediger Coates van Sporting gaf het ongelukkige laatste zetje: 0-1. Barcelona kwam even later goed weg, toen Ivan Rakitic bij de tweede paal Dost naar de grond haalde. Arbiter Ovidiu Hategan gaf geen gehoor aan de klaagzang van de Nederlander. Twintig minuten voor tijd leidde Dost een gigantische kans in voor de thuisploeg, maar na zijn pass richting Bruno Fernandes kreeg de Portugees de bal van dichtbij niet achter Marc-André ter Stegen. Vlak voor tijd liet Paulinho aan de overzijde ook een grote kans onbenut.

Juventus - Olympiakos 2-0
Na de nederlaag tegen Barcelona in het openingsduel had Juventus een zege op Olympiakos nodig, maar de Grieken verkochten de huid duur. Olympiakos, met Takis Lemonis als opvolger van de 48 uur eerder ontslagen trainer Besnik Hasi, slaagde er grotendeels in om Juventus voor rust in bedwang te houden. Doelman Silvio Proto moest een krachtige kopbal van Mario Mandzukic afweren en pareerde een kopbal van Stefano Sturaro op acrobatische wijze. Olympiakos was met name via de counter dreigend. Kort voor rust leidde zo'n tegenaanval tot de eerste redding van Gianluigi Buffon, na een inzet van Felipe Pardo.

Juventus slaagde er in de tweede helft toch in om afstand te nemen van Olympiakos. Halverwege het tweede bedrijf nam invaller Higuaín het openingsdoelpunt voor zijn rekening, nadat Paulo Dybala en Douglas Costa al voor gevaar hadden gezorgd. Higuaín ontving de bal in het strafschopgebied van de opgestoomde Alex Sandro en zag zijn eerste schot geblokkeerd worden door de Griekse achterhoede. In de rebound lukte het de Argentijn wel: 1-0. De spits speelde ook een hoofdrol bij de tweede treffer. Hij kwam met de bal aan de voeten steeds verder op de helft van Olympiakos en vond Dybala, wiens inzet nog van de lijn werd gehaald. In een leeg doel kon Mandzukic vervolgens binnenknikken.

EU-begroting haalt bijna voldoende

De Europese Rekenkamer verwijst voor het eerst sinds 1994 de EU-begroting over 2016 niet naar de prullenmand. Na 22 jaar onafgebroken onvoldoendes te hebben uitgedeeld, oordelen de boekhouders in hun jaarverslag dat de betalingen vorig jaar 'wettig en regelmatig' waren, behalve als het ging om onkostenvergoedingen.

De controleurs keuren het Europese huishoudboekje daarom nu 'beperkt' goed in plaats van een inmiddels traditionele 'negatieve verklaring' af te geven. De accountants vonden in 2016 een foutpercentage van 3,1 bij de besteding van Europees geld. Dat is minder dan de 3,8 procent van 2015 en de 4,4 procent in 2014.

De fouten vinden voornamelijk plaats bij vergoedingen op basis van declaraties. Vereenvoudiging van regels zou helpen misverstanden daarover terug te dringen. Zo voerden bedrijven of organisaties regelmatig 'buitensporige personeelskosten' op voor een project waar ook Europees geld in zit.

Volgens het Nederlandse lid van de Rekenkamer Alex Brenninkmeijer is het "een veelvoorkomend misverstand" dat die fouten alleen door fraude komen. De rekenmeesters, die met steekproeven en administratieve controles werken, vonden vorig jaar elf vermoedelijke gevallen. Ze zijn doorgestuurd naar het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF).

Brenninkmeijer vindt het van groot belang dat de Europese belastingbetaler erop kan vertrouwen dat hij ,,waar voor zijn geld krijgt". "Het beeld dat zijn geld wordt besteed aan een haven waar geen schip komt of aan nutteloze faciliteiten op een vliegveld irriteert de burger. We maken dan ook steeds vaker prestatierapporten over projecten op."

EU-begroting haalt bijna een voldoende
EU-begroting haalt bijna voldoende (Foto: ANP)

Chelsea klopt Atletico in slotseconden, Roma nipt langs Qarabag

Chelsea heeft de topper in groep C in de Champions League met Atlético Madrid woensdagavond in zijn voordeel weten te beslissen. De ploeg van Antonio Conte domineerde in Spanje aan de hand van een uitblinkende Eden Hazard nagenoeg de gehele wedstrijd en stelde de zege uiteindelijk in de laatste seconden veilig dankzij invaller Michy Batshuayi: 1-2.

Een benutte strafschop van Antoine Griezmann na een overtreding van David Luiz op slag van rust schonk de thuisploeg de voorsprong halverwege, maar die ruststand deed nauwelijks recht aan de krachtsverhoudingen in het Wanda Metropolitano. Chelsea was nagenoeg de gehele eerste helft de bovenliggende partij, maar had de pech dat Eden Hazard de paal trof met een afstandsschot en een fraaie kopbal van Álvaro Morata tot hoekschop werd verwerkt door Jan Oblak.

In de tweede helft werden the Blues alsnog beloond voor hun aanvallende intenties. Hazard legde de bal met veel gevoel neer bij de tweede paal, waar Morata voor zijn directe tegenstander was gekropen en Oblak uiteindelijk het nakijken gaf met het hoofd: 1-1. Atlético won afgelopen weekeinde in de eigen competitie nog knap van Sevilla, maar maakte voor eigen publiek een makke indruk. Chelsea wenste na de gelijkmaker direct door te pakken en kreeg in het laatste half uur ook de beste kansen.

Cesc Fàbregas en N'Golo Kanté schoten beiden na goed voorbereidend werk van opnieuw Hazard naast, terwijl ook Morata na een lange rush er niet meer in slaagde een doelpoging af te leveren. Atlético claimde in de slotfase nog tevergeefs recht te hebben op een strafschop na een vermeende overtreding op Fernando Torres en ging in de laatste seconde toch nog onderuit. Michy Batshuayi was met het laatste balcontact van de wedstrijd verantwoordelijk voor de winnende treffer.

FK Qarabag - AS Roma 1-2
Na het gelijkspel bij Atletico wist AS Roma met de nodige moeite de eerste zege te pakken. Aanvankelijk ging het heerlijk, want door goals van Kostas Manolas en Edin Dzeko stonden de Romeinen na een kwartier al op 0-2. Toch gaven de Azeri's het niet op en ruim tien minuten later maakte Pedro Henrique de aansluitingstreffer. Daar bleef het wel bij, waardoor Roma met 1-2 en drie punten naar huis ging.

Facebook, Google en Twitter gehoord over verkiezing Trump

Amerikaanse techbedrijven Facebook, Google en Twitter worden gehoord in het onderzoek naar de Russische invloed op de verkiezingen. De speciale commissie wil zo beter zicht krijgen op welke manier Rusland Facebook en het internet gebruikte om de uitslag te beïnvloeden. Aangenomen wordt dat Rusland fake nieuws heeft verspreid om Donald Trump te bevoordelen, maar de commissie wil ook weten welke rol social media hebben gespeeld.

Moskou heeft altijd ontkend dat het zich heeft bemoeid met de verkiezingen.

Trump twitterde dinsdag dat "Facebook altijd anti-Trump is geweest." Daarop reageerde eigenaar Mark Zuckerberg van Facebook weer. "Trump zegt dat Facebook tegen hem is, de Liberalen zeggen juist dat we Trump hebben geholpen."

Nepnieuws
Zuckerberg deed de beschuldigingen dat nepnieuws op Facebook een rol heeft gespeeld aanvankelijk af als onzin. Hij heeft nu spijt van die opmerking, zo schrijft hij in blog op Facebook. Wel denkt Zuckerberg dat andere zaken dan nepnieuws de verkiezingen veel meer hebben beïnvloed. Zo riep Facebook Amerikanen op te gaan stemmen.

Facebook erkent dat er "problematisch advertenties"zijn gevonden, maar die vallen in het niet bij honderden miljoenen dollars die de twee kandidaten aan online advertenties uitgaven.

Facebook gehoord over verkiezingen VS 2016
Facebook, Google en Twitter gehoord over verkiezing Trump (Foto: BuzzT)

Ivo Niehe mikt op miljoen kijkers

Ivo Niehe hoopt vrijdag minstens een miljoen kijkers te trekken met de speciale editie van zijn TV Show rond het Gala van de Gouden Kalveren. "Dan ben ik tevreden", zegt de presentator in het AD.

Dit jaar is het gala niet meer rechtstreeks te volgen op televisie. Alleen de uitreiking van de belangrijkste Gouden Kalveren is te zien in de TV Show. "In het programma gaan we drie keer live schakelen naar de Schouwburg in Utrecht voor de Kalveren in de categorieën Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Film. De rest van de uitzending bestaat uit eerder opgenomen interviews", aldus Niehe.

Zelf moest Niehe zich nog behoorlijk verdiepen in de Nederlandse filmwereld. De presentator had zelfs nog nooit een uitreiking van de Gouden Kalveren gezien. "Nee, ik was er nooit op gespitst. De Nederlandse film behoorde niet tot mijn wereld. Dergelijke lange parades van onbekende winnaars zijn bovendien niet bepaald een publiekstrekker", vindt hij. "De belangstelling voor deze shows loopt enorm terug. De uitreiking van de Emmy's scoorde dit jaar in Amerika de slechtste kijkcijfers aller tijden."

Met de speciale editie van de TV Show moet Niehe de kijkcijfers eigenhandig weer omhoog krijgen. "Als het een bevredigend resultaat oplevert, wil ik het best nog een aantal keren doen."

Ivo Niehe mikt op miljoen kijkers
Ivo Niehe mikt op miljoen kijkers (Foto: BuzzE)

'Omzet en banen kwijt door Lelystad Airport'

Veel ondernemers in de recreatieve en toeristische sector op de Veluwe, in Overijssel, Friesland en Flevoland verwachten dat het nieuwe Lelystad Airport een negatief effect zal hebben op de omzet. Dat blijkt uit een enquête van Recron, de belangenbehartiger van bedrijven in de toeristische en recreatieve sector.

Lelystad Airport gaat uitbreiden en moet vanaf 2019 vakantievluchten van Schiphol gaan overnemen. In totaal 70 procent van de ondervraagden geeft aan negatieve gevolgen te verwachten van de geluidshinder. Niet alleen de omzet zal sterk afnemen, ook het verlies van arbeidsplaatsen zal groot zijn, denken ze.

De ondernemers zien de unieke kwaliteiten van hun camping, hotel of ander vakantiebedrijf in gevaar komen. Rust wordt door de ondervraagden als meest cruciale waarde voor het bedrijf en hun gasten beschouwd, gevolgd door natuur en schone lucht. Deze kernwaarden worden sterk aangetast, vrezen ze.

In totaal deden 135 bedrijven aan de enquête mee.

'Omzet- en banen kwijt door Lelystad Airport'
'Omzet en banen kwijt door Lelystad Airport' (Foto: ANP)

Neymar en Cavani begraven strijdbijl en slopen Bayern

Paris Saint-Germain heeft woensdagavond in de Champions League de macht gegrepen in poule B. Het elftal van Unai Emery wist voor eigen publiek de topper met Bayern München in zijn voordeel te beslissen en heeft na twee wedstrijden nog altijd de maximale score. In de andere wedstrijd in de poule verraste Celtic door betrekkelijk eenvoudig te winnen op bezoek bij Anderlecht, dat nog altijd puntloos is.

Paris Saint-Germain – Bayern München 3-0
Een persoonlijke vete tussen Edinson Cavani en Neymar zou de gemoederen de laatste weken flink bezighouden in de selectie van PSG, maar de Braziliaanse superster bewees in de krachtmeting met Bayern, waar Arjen Robben genoegen moest nemen met een reserverol, nergens last van te hebben. Neymar begon frivool aan het duel en had slechts 85 seconden nodig om de schijnwerpers op zich gericht te krijgen: de flankspeler soleerde vanaf de linkerflank voorbij drie tegenstanders en had vervolgens een puntgave assist in huis op de opgestoomde Dani Alves, die de thuisploeg met een hard schot op 1-0 bracht.

De vroege achterstand deerde het bezoek uit Duitsland aanvankelijk niet. Het team van Carlo Ancelotti was na de openingstreffer lang de bovenliggende partij en was via onder anderen Javi Martínez en James Rodríguez dicht bij de gelijkmaker. Zij hadden het vizier echter niet op scherp staan en konden niet voorkomen dat PSG zich na een half uur spelen naar de 2-0 counterde. Kylian Mbappé dook op intelligente wijze de ruimte in, waarna het supertalent Cavani wist te bereiken op de rand van het strafschopgebied. De Uruguayaanse spits verschalkte Sven Ulreich vervolgens met een verwoestende uithaal.

Ancelotti bracht na de pauze Sebastian Rudy en Kingsley Coman binnen de lijnen ten koste van Corentin Tolisso en James Rodríguez, maar dat sorteerde niet het gewenste effect voor Bayern. Alves wist na een uur spelen Mbappé te bereiken na indrukwekkende rush, waarna laatstgenoemde David Alaba het bos instuurde met een fraaie voetbeweging. Het leder kwam vervolgens gelukkig terecht voor de voeten van Neymar, die van dichtbij zijn tweede doelpunt van de avond kon maken en zo de eindstand bepaalde.

Anderlecht – Celtic 0-3
Het publiek in het Constant Vanden Stockstadion werd nauwelijks verwend in de eerste helft. Beide ploegen maakten een povere indruk, maar het was Celtic dat er op slag van rust toch in slaagde een opening te vinden. Na een razendsnelle aanval over slechts enkele schijven belandde de bal bij de tweede paal bij Leigh Griffiths, die van dichtbij voor de 0-1 ruststand kon tekenen. Celtic wist vervolgens na de onderbreking direct afstand te nemen van de Belgen, al had het over geluk niet te klagen. Kara Mbodj gleed een doelpoging van Patrick Roberts vanaf de rechterflank achter zijn eigen doelman, nadat Olivier Deschacht het leder in eerste instantie al op kolderieke wijze had verloren. Scott Sinclair zorgde in de slotfase ook nog voor de 0-3.

United langs CSKA, Van Wolfswinkel vernedert Benfica met Basel

Manchester United heeft woensdagavond zijn tweede wedstrijd in de groepsfase van de Champions League gewonnen. De ploeg van José Mourinho had in Rusland weinig last van CSKA Moskou en won, mede dankzij twee treffers van Romelu Lukaku, met 0-4. FC Basel deed tegelijkertijd uitstekende zaken tegen Benfica. De ploeg van Ricky van Wolfswinkel, die vanaf de penaltystip voor zijn eerste Champions League-goal ooit tekende, won met maar liefst 5-0 van de Portugese topclub.

CSKA Moskou - Manchester United 1-4
Manchester United had tegen een zwak CSKA Moskou weinig tijd nodig om de ban te breken. Na vier minuten ontving Anthony Martial de bal aan de linkerkant, waarna de Fransman het leer op het hoofd van Lukaku legde voor de 0-1. De thuisploeg kreeg vlak daarna een goede kans om meteen wat terug te doen, maar verder was het Manchester United wat de klok sloeg. Henrikh Mkhitaryan kreeg al een goede kans en verdiende door een onhandige tackle van Georgi Schennikov na een kleine twintig minuten een penalty.

Dit buitenkansje werd feilloos benut door Martial, die ook een grote rol speelde bij de 0-3. De aanvaller kwam opnieuw door op links en vond na belabberd verdedigen een compleet vrijstaande Lukaku, die voor alweer zijn tiende treffer in negen officiële wedstrijden tekende. Doordat David de Gea goed oplette bij een schot van Fedor Chalov gingen de Engelsen met een comfortabele voorsprong aan de thee. Vrij snel na de onderbreking kreeg Lukaku een goede kans voor zijn derde van de wedstrijd, maar Igor Akinfeev stond nu wel op de goede plek.

De Russische goalie had een minuut of tien later echter minder geluk: nadat CSKA de bal in de opbouw simpel verspeelde redde Akinfeev nog wel op een eerste inzet van Martial. Mkhitaryan stond echter precies op de goede plek om de bal in het lege doel te knallen. De ingevallen Jesse Lingard kreeg vervolgens een uitgelezen kans om de 0-5 te maken, terwijl een doelpunt van Eric Bailly werd afgekeurd wegens buitenspel. Invaller Konstantin Kuchaev redde in de blessuretijd met een knappe schuiver de eer voor de Russen.

FC Basel - Benfica 5-0
Waar Manchester United na vier minuten de bal er voor het eerst in had liggen, was het in Basel nog sneller raak. Michael Lang profiteerde van chaos in de Portugese verdediging en schoot de bal in een leeg doel. Benfica probeerde deze vroege achterstand met man en macht te herstellen en kreeg na twintig minuten het deksel op de neus: Dimitri Oberlin was het eindstation van een razendsnelle counter en bleef oog-in-oog met Júlio César ijzig kalm.

De tweede helft was eveneens voor de Zwitsers en een rake penalty van Van Wolfswinkel en vlak daarna een rode kaart voor André Almeida maakten de rampavond voor Benfica compleet. Oberlin strooide een kwartier voor tijd nog meer zout in de wond en daarmee was de koek nog niet op voor Basel. Blás Riveros zette de eindstand een klein kwartier voor tijd op 5-0.

Bijna 600.000 mensen met twee banen

Het aantal Nederlanders met twee banen is vorig jaar min of meer constant gebleven op bijna 600.000, oftewel 7 procent van de werkzame beroepsbevolking. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben de betrokkenen die tweede baan veelal nodig om rond te komen.

Maar extra bijklussen omwille van persoonlijke ontwikkeling of afwisseling wordt ook veel gedaan, aldus het CBS. Dat laatste betreft dan vooral mensen die bij een bedrijf werken en daarnaast nog als zelfstandige actief zijn.

Vakbond FNV vindt het aantal zogeheten stapelbanen of combibanen te hoog. "Natuurlijk zijn er ook mensen die kiezen voor twee banen, maar het is meestal zo dat werkgevers in hun jacht naar de goedkoopste oplossing kiezen voor kleine flexcontracten met maximale beschikbaarheid", stelt FNV-vicevoorzitter Mariëtte Patijn. "De norm moet gewoon zijn dat één baan een volwaardig inkomen oplevert."

Fenomeen

Het gaat overigens vaker om vrouwen, jongeren en hoger opgeleiden die meer dan één baan hebben. Het fenomeen komt het meest voor in de cultuur-, sport- en recreatiesector en het onderwijs. In de bouw en de financiële dienstverlening gebeurt het veel minder.

De landelijke hoeveelheid mensen met twee banen is eigenlijk al jaren vrij stabiel. Verder terugkijkend zijn de verschillen wel iets groter. Zo betrof het in 2006 nog minder dan 500.000 personen.

Personen die twee werknemersbanen combineerden werkten in 2016 gemiddeld 29 uur per week. Dat is iets minder dan werknemers met één baan, die gemiddeld 30 uur per week werkten. Degenen die een baan in loondienst combineerden met een baan als zelfstandige waren wekelijks gemiddeld 38 uur aan de slag. Dit is dus fors meer uren dan werknemers, maar ongeveer evenveel als zelfstandigen met een enkele baan.

Bijna 600.000 mensen met twee banen
Bijna 600.000 mensen met twee banen (Foto: ANP)

Lego Dimensions Wave 9

LEGO Dimensions is een game waarbij LEGO poppetjes tot leven komen op je scherm. Sinds 2015 staan bijna alle figuren prominent in mijn kast, netjes naast elkaar en elke keer als er een uitbreiding is, dan mogen ze even verhuizen naar de tafel in de woonkamer om dan los van elkaar op de Toy Pad te eindigen. Nu worden daar de PowerPuff dames en Beetlejuice aan toegevoegd, en dat worden misschien wel de laatste. Wil je lezen wat LEGO Dimensions inhoudt? Klik dan hier.

Madurodam veilt maquette KLM-vliegtuig

Het KLM-vliegtuig dat sinds de jaren zeventig te zien was in Madurodam, wordt verkocht. Na 43 jaar trouwe dienst wordt de 2,5 meter lange en 30 kilo zware maquette van het KLM-toestel geveild.

De veiling is onderdeel van een benefietlunch in Amsterdam waar 32 topchefs een uitgebreide lunch verzorgen in Hotel Okura. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis en is bestemd voor de wederopbouw van het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten. De messing vliegtuigmaquette is sinds 2016 niet meer te zien in het Haagse attractiepark, dat net als KLM de vloot moderniseerde. In plaats van de MD-11 staat er nu een Boeing 787 Dreamliner.

Het is voor het eerst in de 65-jarige geschiedenis van Madurodam dat er een maquette wordt geveild. Normaal gesproken verlaten maquettes de miniatuurstad niet, maar worden ze na bewezen diensten opgeslagen in het depot.

Madurodam veilt maquette KLM-vliegtuig
Madurodam veilt maquette KLM-vliegtuig (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.