Facebook zet weer stap tegen nepnieuws

Facebook stuurt meer potentiële nepberichten naar factcheckers om de inhoud van de nieuwsberichten te controleren op waarheid. Facebook maakte donderdag bekend een volgende stap te zetten in de bestrijding tegen nepnieuws.

Facebook zegt in een verklaring op de website gebruik te gaan maken van zelflerende technieken om mogelijke hoaxes te kunnen detecteren om de berichten vervolgens voor te leggen aan factcheckers. De resultaten van de factcheck worden onder het oorspronkelijke artikel getoond.

Facebook werd rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen gezien als de grootste distributeur van nepberichten, waarvan velen denken dat die van invloed waren op de verkiezingsuitslag. Met de verkiezingen in Duitsland in zicht, probeert Facebook beter te presteren.

Facebook laat donderdag in een aparte Duitstalige verklaring weten dat de nieuwe functie al is gelanceerd in de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland en Duitsland. "Naast informatie over welke artikelen worden betwist door factcheckers, willen mensen meer context om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen op basis van wat ze lezen en delen", zegt productmanager Sara Fu in een blog. Ze voegt eraan toe dat Facebook blijft werken aan verbeteringen van de nieuwsfeed.

Facebook zet weer stap tegen nepnieuws
Facebook zet weer stap tegen nepnieuws (Foto: BuzzT)