Trump: praten met Noord-Korea lost niets op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven dat overleg met Noord-Korea in zijn ogen niets oplost. Hij schreef op Twitter dat de VS al een kwart eeuw "afpersingsgeld" betaalt en overlegt met Pyongyang. "Praten is niet het antwoord", aldus Trump.

De president verwijst met 'afpersingsgeld' vermoedelijk naar de Amerikaanse steun die Noord-Korea eerder ontving. Uit cijfers van het Congres blijkt dat Pyongyang tussen 1995 en 2008 voor ongeveer 1,3 miljard dollar aan steun ontving. Het ging onder meer om voedselhulp ten waarde van honderden miljoenen dollars.

De Noord-Koreanen beloofden in ruil voor de buitenlandse steun hun nucleaire programma stil te leggen. Het regime in Pyongyang hield zich uiteindelijk niet aan die afspraak.

Meest gevaarlijke tweet
De Democratische senator Chris Murphy reageerde ongerust op de laatste tweet van Trump. "De lat ligt hoog, maar dit is misschien de meest gevaarlijke en onverantwoordelijke tweet van zijn hele presidentschap", schreef de politicus op Twitter. "Miljoenen levens lopen gevaar. Het is geen spel."

Trump haalt op Twitter wel vaker uit naar het regime in Pyongyang, dat de Amerikanen en de buurlanden regelmatig provoceert met raketlanceringen. Zo waarschuwde de Amerikaanse president eerder deze maand dat de Noord-Koreanen rekening moeten houden met "vuur en woede"als ze doorgaan met het bedreigen van zijn land.

Trump: praten met Noord-Korea lost niets op
Trump: praten met Noord-Korea lost niets op (Foto: ANP)