Martin Landau overleden

Martin Landau is zaterdagmiddag op 89-jarige leeftijd overleden. De acteur is na een kort ziekbed in het UCLA-ziekenhuis in Los Angeles gestorven, meldt TMZ.

Landau begon met acteren in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Zijn eerste grote rol was in 1959 in de speelfilm North by Northwest van Alfred Hitchcock. Ook speelde hij Rufio in de klassieke Hollywoodverfilming uit 1963 van Cleopatra met Elizabeth Taylor in de hoofdrol.

In 1988 wordt hij genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in Tucker: The Man and His Dream van Francis Ford Coppola, maar wint het felbegeerde gouden beeldje niet. Een jaar later wordt hij opnieuw genomineerd voor beste bijrol in Crimes and Misdemeanors maar grijpt wederom naast de prijs. Het is Landau's legendarische acteerwerk in de rol van Bela Lugosi in de speelfilm Ed Wood uit 1994 onder regie van Tim Burton, die hem uiteindelijk een Oscar oplevert.

Martin Laundau trouwde in 1957 met de actrice Barbara Bain, met wie hij samen in de televisieserie Mission: Impossible speelde. Het stel kreeg twee dochters, Susan en Juliet. In 1993 gaan Landau en Bain uit elkaar.

Oscarwinnaar Martin Landau overleden
Oscarwinnaar Martin Landau overleden (Foto: BuzzE)