Scherpschutter schiet IS-strijder op 3,5 kilometer neer: nieuw wereldrecord

Een Canadese scherpschutter is een ware baas. De militair, lid van Canada's special forces-team Joint Task Force 2, heeft afgelopen maand in Irak een IS-strijder richting de eeuwige jachtvelden gestuurd. Dat gebeurt vaker, maar deze scherpschutter deed dat van maar liefst 3540 meter afstand en dat is een heel dik nieuw wereldrecord voor het verste militaire kill shot ooit.

Het Canadese leger maakte het nieuws donderdag bekend. "Het Canadian Special Operations Command kan bevestigen dat een lid van Joint Task Force 2 met succes een doelwit geraakt heeft op 3540 meter. Uit operationele overwegingen en om de veiligheid van onze mensen en die van onze coalitiepartners te waarborgen, zullen we over het precieze moment en de exacte situatie geen nadere toelichting geven", schrijft het leger in een statement.

Wel werd ongeveer uit de doeken gedaan hoe het schot gelost werd. De scherpschutter gebruikte een McMillan TAC-50 en schoot vanaf een relatief hooggelegen plek, om het doel op grote afstand te kunnen raken. Niet alleen de afstand, maar ook de windrichting en zelfs de ronding van de aarde moesten door de scherpschutter en zijn spotter meegenomen worden in de berekeningen. Nadat hij zijn wapen afvuurde duurde het een kleine tien seconden tot de betreffende IS-strijder gereduceerd werd tot een dood hoopje ellende.

"Het schot wist een IS-aanval op Irakese veiligheidstroepen te dwarsbomen", aldus een bron binnen het leger. "In plaats van het gooien van een bom, waar vele burgers bij gedood hadden kunnen worden, was dit een precieze toepassing van kracht. Omdat het zo ver weg was had de vijand geen flauw idee wat ze overkwam. De afstand is overigens geen schatting, het is gebaseerd op harde bewijzen met meetapparatuur en videobeelden."

De scherpschutter verbrak het oude wereldrecord ook niet een klein beetje. Het stond op naam van de Brit Craig Harrison, die in 2009 in Afghanistan een Talibanner neerschoot vanaf 2475 meter, een dikke kilometer minder ver dan de Canadees vorige maand. De Amerikaan Carlos Hathcock had het wereldrecord vele jaren in handen: in 1967 rekende hij vanaf 2286 meter af met een Vietnamees. In maart 2002 namen twee Canadezen het over met 2310 en 2430 meter, beiden in Afghanistan, alvorens Harrison het record pakte.

Een uitleg over het nieuwe wereldrecord (Bron: The Globe and Mail)
Een uitleg over het nieuwe wereldrecord (Bron: The Globe and Mail)