'Zonder beweging dreigt minderheidskabinet'

Als partijleiders in Den Haag zich niet bereid tonen tot compromissen te komen, is een minderheidskabinet de enige optie die overblijft. Die boodschap heeft informateur Edith Schippers donderdag aan de fractievoorzitters meegegeven.

Schippers ontvangt vrijdag opnieuw alle fractievoorzitters om te praten over de vastgelopen kabinetsformatie. Onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks klapten eerder al. Een verkennend gesprek tussen D66 en de ChristenUnie bood deze week onvoldoende aanknopingspunten voor nieuwe onderhandelingen, constateerden voormannen Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers.

"Ik constateer dat momenteel alle meerderheidscoalities stuiten op bezwaar van minimaal één partij", stelt Schippers. "Zonder beweging gaat die er dus niet komen. Zo eenvoudig is het. En dan eindig je met een minderheidskabinet. Dat heeft op dit moment niemands voorkeur."

De informateur riep de partijleiders woensdag al op uit hun 'comfort zone' te stappen. "Vertel niet alleen wat je niet wilt. Kijk niet alleen naar de ander. En laat zien wat je zelf bereid bent te doen", voegde ze daar donderdag aan toe.

'Zonder beweging dreigt minderheidskabinet'
'Zonder beweging dreigt minderheidskabinet' (Foto: ANP)