Rutte bij Schippers: kabinet met CDA en D66

VVD-leider Mark Rutte is maandag de eerste die bij verkenner Edith Schippers is aangekomen voor een gesprek over mogelijke regeringscoalities. Schippers spreekt maandag met alle dertien lijsttrekkers van wie de partij vorige week in de Tweede Kamer is gekozen.

Rutte zei niets toen hij bij de verkenner naar binnen ging. Na hem volgen onder anderen Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Geert Wilders (PVV). De gesprekken nemen de hele dag in beslag. Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) is om 19.15 uur de laatste die bij Schippers (VVD) langsgaat. De gesprekken worden gehouden in het Tweede Kamergebouw.

Edith Schippers van de VVD keert niet terug in een nieuw kabinet. Dat zei ze maandag vlak voordat zij als verkenner aan de slag ging. "Ik vind het zelf ook bijzondere dag want ik zal zelf geen deel uitmaken van het volgende kabinet."

Schippers is nu demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze stond al niet op de kandidatenlijst van de VVD, maar had de mogelijkheid om terug te keren in een volgend kabinet tot dusver open gelaten. Schippers is sinds 2010 minister.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de verkiezingsuitslag en het verslag van de verkenner. Daarna zal de Kamer waarschijnlijk een of meer informateurs aanwijzen.

Update 09:36 uur
De VVD vindt dat CDA en D66 zitting moeten krijgen in een nieuw kabinet "gezien de verkiezingsuitslag". Dat zei VVD-voorman Mark Rutte maandagmorgen nadat hij een gesprek had gehad met de verkenner Edith Schippers. Hij hoopt verder dat er een "stabiel meerderheidskabinet komt met draagvlak in beide Kamers". Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer waardoor er steeds naar de oppositie moest worden gekeken om maatregelen door de Senaat te loodsen.

Een combinatie van VVD, CDA en D66 heeft nog geen meerderheid. Daarom zal er een vierde partij nodig zijn. GroenLinks en ChristenUnie worden in dat verband vaak genoemd. Rutte herhaalde maandag dat hij de PVV uitsluit als coalitiepartner.

Hij zei belangrijk te vinden dat een volgend kabinet werkt aan lastenverlichting voor de middenklasse in combinatie met een belastingherziening. Verder moet die coalitie werk maken van onder meer de energietransitie en investeren in ouderen- en verpleegzorg. 

Rutte bij verkenner Schippers
Rutte bij verkenner Schippers (Foto: ANP)