Voorbeschouwing UFC 210: controversiele weging en Nederlander Mousasi

Zaterdag staat een mooi programma te wachten tijdens UFC 210. Een titelgevecht tussen kampioen Daniel Cormier en hard-hitter Anthony Johnson, maar voor dat gevecht gaat de Nederlander Gegard Mousasi het eerst nog opnemen tegen voormalig UFC-kampioen Chris Weidman.

Gegard Mousasi vs Chris Weidman
Mousasi is boos. De Leidenaar voelt zich ondergewaardeerd, zowel in salaris, positie op de ranglijst, als in de mogelijkheid op het krijgen van een titelgevecht. De voormalig Strikeforce-kampioen staat bekend om zijn ontspannen en onbezorgde houding, zowel binnen als buiten de octagon, maar de laatste tijd laat hij zich meer en meer gelden in interviews. "Je moet de bad guy spelen, dan pas wordt het interessant en kom je op de voorpagina", volgens de in Iran geboren MMA-veteraan. Dus Mousasi slaat van zich af, beschuldigt vechters van valsspelen en steroidengebruik, blijft zelf ondertussen zijn gevechten winnen en het lijkt te helpen: met Chris Weidman krijgt hij een kwalitatief hoogstaande tegenstander.

Moet Mousasi vrezen voor Weidman? Jazeker, de Amerikaan is fantastisch in het grondwerk, zijn worstelkwaliteiten zijn geroemd en als er één ding is wat de Leidenaar niet wil, is het gevecht op de grond laten belanden. Mousasi is staand echter een klasse apart en kan, dankzij een foutloze timing, schijnbaar moeiteloos punten scoren met zijn stoten. Weidman wil juist de drie ronden van vijf minuten het liefst op de grond doorbrengen, dus de verdediging van Mousasi zal waterdicht moeten zijn. En dat lijkt ook wel goed te zitten, want van alle pogingen om Mousasi op de grond te krijgen, wist The Dreamcatcher 61 procent onschadelijk te maken, een prima percentage.


Prachtige promo: Mousasi vs Weidman (Bron: Youtube)

Mousasi strijdt voor de eer en Weidman voor eerherstel. De gevallen kampioen zal terug moeten komen, nadat hij zijn laatste twee gevechten kansloos verloor, zijn laatste na een vernietigende knock-out door titelkandidaat Joel Romero. Dit was een klap waar Weidman enkele maanden voor nodig had om van te herstellen en het lijkt erop dat zijn linkeroog blijvend beschadigd is.

Een kans op de titel zit er voor Mousasi echter nog lang niet in. In deze gewichtsklasse, die vol zit met goede vechters staan de titelkandidaten in een rij, hopend op een gevecht tegen kampioen Michael Bisping. Een rij die alleen maar langer wordt, aangezien de UFC het aankomende titelgevecht cadeau gedaan heeft aan de, vers van pensioen teruggekeerde, oud-kampioen Georges St. Pierre. Mousasi zal zijn boosheid dus nog even moeten blijven gebruiken, als eerste zaterdagavond in de octagon.

Daniel Cormier vs Anthony Johnson
Beiden vochten vorig jaar al tegen elkaar, toen voor de openstaande titel in het middengewicht, tijdens UFC 187. Cormier wist Johnson halverwege de derde ronde na een verwurging af te laten kloppen en mocht de kampioensgordel meenemen. Johnson zal lering getrokken hebben uit die verliespartij, zijn enige verlies in dertien gevechten. Zijn voorspelbare acties waren voor Cormier makkelijk te lezen en zodra DC Johnson op de grond had, was het een verloren partij voor de KO-specialist.

Cormier heeft mazzel dat hij mag vechten zaterdag. Bij de weging bleek dat hij zijn gewicht van 205 pond (lbs) niet gehaald had en 1,2 lbs te zwaar was. Een wonder gebeurde echter toen DC, drie minuten later, weer op dezelfde weegschaal ging staan en toen wél precies 205 lbs woog. Een wonder? Goede stoelgang? Of toch enigszins valsspelen van de kampioen. Hem zal het niets uitmaken, het enige dat voor Cormier telt is het uiteindelijke gevecht tegen Jon Jones. De twee aartsvijanden kunnen vanaf 6 juli een planning gaan maken, want dan is de schorsing van Jones - voor dopinggebruik - voorbij. Dan moet DC nog wel zien te winnen van Johnson. Klappen gaat hij krijgen, zware klappen ook en zijn reactie op deze stoten van Johnson zal uitmaken of Cormier aan het eind van dit jaar tegen Jones zal staan.


Controversiele weging van kampioen Daniel Cormier (Bron: Youtube)

Cynthia Calvillo vs Pearl Gonzalez
Nog een vreemd verhaal op vrijdag nadat bekend werd gemaakt dat Gonzalez niet in de staat New York mocht vechten, omdat zij siliconen in haar borsten had laten implanteren. Een beslissing waar de New York State Athletic Commission later die dag weer snel op terugkwam. De regels over de siliconen geldt alleen voor bokspartijen en niet voor MMA-partijen.

Een verrassende keuze om deze dames op het hoofdprogramma te zetten. Beide vechters zijn nog onervaren, Calvillo heeft één winstpartij en Gonzalez maakt zaterdagavond haar debuut bij de UFC, maar beide dames hebben laten zien dat ze kunnen vechten en dit zou best een aantrekkelijk gevecht kunnen worden.

Calvillo heeft al haar vier MMA-gevechten gewonnen en heeft de helft daarvan via knock-out gewonnen. Bijzonder is ook dat van alle poginen om haar tegenstander naar de grond te krijgen, het Calvillo alle keren is gelukt, een bijzondere statistiek. Calvillo combineert haar snelle vuisten dan ook af met goede worstelkwaliteiten.

Gonzalez heeft imiddels zes van haar zeven professionele partijen gewonnen en tweederde daarvan eindigde voortijdig. Haar laatste verlies dateert uit 2012. Ze zal extra gemotiveerd zijn tijdens haar debuut in de UFC en hoewel ze een achtergrond heeft in boksen, kan ze inmiddels aardig goed worstelen. Calvillo zal een zware taak hebben om Gonzalez van zich af te houden.

Deze dames laten het in ieder geval niet graag aankomen op een jurybeslissing.

Cynthia Calvillo vs Pearl Gonzalez (Bron: Getty)

Overig hoofdprogramma
Thiago Alves vs. Patrick Cote
Will Brooks vs. Charles Oliveira

Voorprogramma
Myles Jury vs. Mike De La Torre
Kamaru Usman vs. Sean Strickland
Shane Burgos vs. Charles Rosa
Patrick Cummins vs. Jan Blachowicz
Gregor Gillespie vs. Andrew Holbrook
Josh Emmett vs. Desmond Green
Katlyn Chookagian vs. Irene Aldana
Jenel Lausa vs. Magomed Bibulatov

UFC 210: Cormier vs Johnson wordt gehouden op zaterdag 8 april in het Keybank Center te Buffalo, New York. Ook deze keer is het hoofdprogramma live te volgen via betaalzender Fox Sports, kanaal 2. De uitzending begint op zondagochtend om 3:30.