Rutte bij WNL: punt gemaakt, nu deŽscaleren

Minister-president Mark Rutte is zondagochtend te gast bij het programma WNL van Rick Niemann om te reageren op de heftige gebeurtenissen van gisteren. Het besluit om twee Turkse ministers te weigeren in ons land, na door Turkije gefrustreerde onderhandelingen daarover, leidde gisteravond tot heftige demonstraties rondom het Turkse consulaat in Rotterdam.

Rutte staat achter de besluiten die gisteren door het kabinet en door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn genomen. Vervolgstappen zijn echter gericht op deëscalatie. Rutte veroordeelt nogmaals scherp de nazi-vergelijking die Erdogan gisteren maakte, maar weigert mee te gaan in het 'schreeuwgedrag' van de Turkse overheid. Hij wil 'een stevige maaltijd nuttigen' met zijn Turkse ambtsgenoot Yildirim en de bilaterale verhoudingen bespreken. Rutte is trouwens niet van plan om excuses aan te bieden aan Turkije.

De zogenaamde Turkijedeal, waarin Turkije vluchtelingen opneemt om te voorkomen dat ze verder Europa inreizen in ruil voor onder andere geld en visumvrij reizen, zou niet meespelen in de overweging om zelf geen sancties in te stellen tegen Turkije. De binnenlandse stabiliteit, de internationale handel en de onderlinge verhoudingen tussen de Navo-partners zouden de belangrijkste overwegingen zijn.

Het besluit om de landingsrechten van de minister van Buitenlandse Zaken te weigeren, en daarna de Turkse minister van Familiezaken die per auto naar Rotterdam was gekomen ook weer terug te sturen, werd in de politiek breed gedragen. Alleen Denk was het daar natuurlijk niet mee eens, maar Tunahan Kuzu was niet bereikbaar voor WNL.

Rutte:nazi-opmerkingen Erdogan zeer ongepast  (Foto: ANP)
Rutte:nazi-opmerkingen Erdogan zeer ongepast, maar nu weer deëscaleren (Foto: ANP)