'Hooliganisme moet sport worden'

Het zijn de idioten van de voetbalwereld: hooligans, mensen die zichzelf als fan van een bepaalde club zien en die club 'steunen' door er stevig op los te rammen - vaak resulterend in negatieve gevolgen voor de door hen 'gesteunde' clubs. 

Ook in Rusland is het een groot probleem. Aan clubs gelieerde vechtersbazen gaan geregeld met elkaar op de vuist in het land waar volgend jaar het wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden. Ook dat belooft overigens een feest te worden, want bepaalde Russen noemden het in de afgelopen weken al 'een WK van geweld'. Men waarschuwde met name mannelijke voetbalfans om toch zeker niet alleen of in groepen met louter mannen naar Rusland te trekken, want dan zou je geheid in elkaar geslagen worden. Dat hoort immers bij een leuk sportfeest, zo lijkt men te denken.

Een Russisch parlementslid heeft nu een interessante oplossing gevonden voor het probleem: volgens Igor Lebedev zou van hooliganisme simpelweg een sport gemaakt moeten worden. "Zet twintig vechters aan de ene kant van het veld en twintig aan de andere kant, zonder dat ze wapens mogen dragen. De agressie zal dan omslaan in onderling begrip, denk ik. Misschien komen er zelfs wel duizenden mensen kijken en wordt Rusland een pionier op dit gebied", zo stelt hij voor. 

Wat de eventuele regels van deze grootschalige gevechten dan verder zouden zijn is nog niet bekend. Ook valt te betwijfelen of men zich überhaupt wel aan de regels houdt en daarnaast rijst nog een tweede prangende vraag: wat moeten we doen met aan de hooliganclubs gelieerde hooligans, die onderling op elkaar in gaan slaan uit naam van een hooliganclub? Heeft meneer Lebedev hier een goed idee te pakken om het geweld enigszins in te dammen, of zal zoiets nooit werken?