Topbobskleeër gediskwalificeerd, ijzers 0,2 graden te warm

Bobsleeër Johannes Lochner heeft een bijzonder zuur weekeinde achter de rug. In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls stond de voorlaatste World Cup op het programma en Lochner ging daar met goede hoop op de eindzege in de viermansbob naartoe. Hij stond immers tweede achter de Rus Alexander Kasjanov, maar won drie van de vorige vier wedstrijden terwijl Kasjanov niet in de buurt kwam.

Seconden voor de start van zijn eerste run kreeg Lochner echter een forse tegenvaller te verwerken: hij en zijn ploeg werden gediskwalificeerd, want de ijzers onder de slee waren 0,2 graden te warm. In de 'pits' staat een meetijzer en alle ijzers van de deelnemers worden daarmee vergeleken. De ijzers mogen dan maximaal vier graden warmer zijn dan het meetijzer, maar onder de slee van Lochner waren de ijzers 4,2 graden te warm. Met warmere ijzers kan de slee hogere snelheden bereiken en dus volgt er een flinke straf als ze te warm zijn. 

"We weten nog niet precies hoe dit heeft kunnen gebeuren", aldus een gedesillusioneerde Locher. "Misschien komt het doordat we iets dikkere ijzers hebben dan normaal, die mogelijk wat langzamer afkoelen. Nu moeten we maar op naar het WK, waar we zo'n fout natuurlijk niet meer mogen maken."

Uiteindelijk was het de Let Oskars Melbardis die een razendspannende wedstrijd op zijn naam schreef. Met zijn ploeg bleef hij de Zwitser Rico Peter 0,05 seconden voor, terwijl de Amerikaan Steven Holcomb op 0,06 seconden derde werd. Lochner zakte door het drama rond de ijzers weg naar plek zeven in het klassement en is kansloos voor de eindoverwinning.