FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 februari 2017

De Vries blijft in opleidingsprogramma McLaren

Nyck de Vries blijft ook dit jaar deel uit maken van het opleidingsprogramma van McLaren, zo heeft het team uit Woking aan GPUpdate laten weten. Hiermee worden de geruchten ontkracht dat de vandaag 22 jaar geworden Nederlander zijn eigen weg in de autosport zou moeten gaan vinden.

De Vries maakt al sinds 2010 deel uit van het opleidingsprogramma van McLaren en in die periode klom hij gestaag op de raceladder. De Nederlander reed afgelopen seizoen in de GP3 Series waarin hij als zesde in het kampioenschap eindigde en twee races won. Voor dit jaar zijn de plannen met hem nog niet rond, al testte hij na afloop van het seizoen voor Audi in de DTM en bij het GP2-team Rapax.

Afgelopen week doken er plotseling geruchten op dat De Vries weg zou zijn bij McLaren. Hij is in beeld bij het GTE Pro-team AF Corse dat Gianmaria Bruni vervangt en zodoende een plekje vrij heeft. De Vries is een van de vier kandidaten om de Ferrari 488 GTE te mogen besturen en zou met de bolide gaan testen. Desondanks blijft hij voorlopig bij McLaren in dienst.

Kubica voelt zich fit genoeg voor Formule 1

Robert Kubica voelt zich eindelijk weer fit genoeg voor de Formule 1. De Pool was een rijzende ster in de sport tot hij in 2010 bij een rallyongeval zijn rechterarm verwondde en hiervan lange tijd moest revalideren.

Kubica reed enkele jaren rond in rally's, maar sinds vorig jaar zoekt hij de circuits ook weer op. Dit jaar gaat hij racen in het World Endurance Championship voor het team ByKolles. Toch laat de Formule 1 de Pool niet los. In een interview aan Motorsport liet hij weten enkele jaren geleden een test afgewezen te hebben vanwege zijn fysiek, maar nu zou hij eindelijk klaar zijn voor een rentree op het hoogste niveau.

"Drie jaar geleden werd mij een Formule 1-test aangeboden, maar op dat moment had ik er geen vertrouwen in dat het goed zou gaan. Ik weet dat sommige kansen maar één keer voorbij komen, maar ik wilde er zeker van zijn dat ik er fysiek klaar voor zou zijn en ook mentaal. Daarom zei ik telkens tegen mijzelf: vergeet het maar. Wat ik heb heeft bijna niemand."

Toch zou Kubica nu niet meer nee zeggen mocht hij benaderd worden voor de Formule 1. "Nu zou ik geen nee meer zeggen mocht ik benaderd worden voor een Formule 1-test. Het is al even geleden dat ik gereden heb en zou me nu weer moeten bewijzen. Ik mis de sensatie van de Formule 1. Ik weet dat testen een ding is, maar een raceweekend is iets totaal anders. In mijn laatste drie seizoenen in de Formule 1 heb ik een zeer hoog niveau bereikt, daarop kom ik nu wel iets tekort."

"In 2010 heb ik bij Renault niets fout gedaan en op dat niveau te komen moet je jarenlang hard werken. In rallyrijden heb ik dit aspect gemist, omdat je tijd nodig hebt om op je best te zijn. Alles ging te snel."

De Poolse coureur hoopt via het rijden in de LMP1 voor ByKolles langzaam maar zeker zich weer op het hoogste niveau te komen. Naar eigen zeggen zit hij nu op 90 procent van zijn fysieke vermogen, maar die laatste tien procent moet naar eigen zeggen ook lukken.

Auto en ambulance botsen in Breda

Vanmiddag zijn 3 mensen gewond geraakt bij een ongeval tussen een auto en een ambulance in Breda. Volgens lokale media gebeurde het ongeval op de Claudius Prinsenlaan.

De bestuurster van de personenauto, een verpleegkundige en de patiënt die al in de ambulance lag raakten gewond bij de aanrijding.  De gewonden zijn met andere ambulances naar het ziekenhuis gebracht. Het letsel van de gewonden is onbekend.

Het is onbekend of de ambulance licht- en geluidssignalen voerde, de oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht.

Een onbekende FP-lezer stuurde ons een zelfgemaakte foto van het ongeval. (Foto: Onbekende FOK!ker)
Een onbekende FP-lezer stuurde ons een zelfgemaakte foto van het ongeval. (Foto: Onbekende FOK!ker)

Ajax-aanwinst Neres mept tegenstander bloedneus

Voetballer David Neres heeft nog geen bal aangeraakt voor zijn nieuwe club Ajax, maar de Braziliaan heeft wel weer eens van zich doen spreken. Met het nationale elftal speelt hij op het moment op het Zuid-Amerikaans kampioenschap onder 20 in Ecuador, waar Brazilië het tegen Venezuela op moest nemen.

Diep in de blessuretijd ontstond een klein opstootje in het veld en Neres was erbij betrokken. Josua Mejias van Venezuela kwam op de man van twaalf miljoen euro aflopen, die hem wegduwde en vervolgens nog een ferme tik op de neus na gaf. Mejias eindigde met een bloedneus, Neres werd niet gestraft. Twee Venezolanen werden niet veel later overigens wel vroegtijdig richting douches gestuurd, waar bondscoach Rafael Dudamel niet gelukkig van werd. Brazilië won het duel met 1-0.

Knallende trailer voor Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

Het is alweer een behoorlijke tijd geleden dat we de kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) voor het laatst op het witte doek konden aanschouwen. De meest succesvolle piraat aller tijden keert echter de komende zomer weer terug in Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Als voorproefje voor deze toekomstige blockbuster heeft Disney gisteren een nieuwe trailer vrijgegeven.

In het vijfde deel van de uiterst succesvolle filmreeks heeft Sparrow een nieuw doel voor ogen: het bemachtigen van de drietand van Poseidon. Laat dat nou net hetgene zijn wat ook zijn aartsrivaal Captain Salazar (Javier Bardem) wil gaan doen. Wat volgt is wederom een woest knallende strijd op leven en dood.

In de film van Joachim Rønning en Espen Sandberg zien we weer de nodige bekende gezichten van weleer zoals Kevin R. McNally, Golshifteh Farahani, David Wenham, Stephen Graham en Geoffrey Rush. Meest verrassend zijn toch wel de terugkeer van Orlando Bloom als Will Turner en de cameo van niemand minder dan ex-Beatle Paul McCartney.

Ook verscheen er gisteren op de Facebook-pagina van de film een poster voor deze spetterende piratenfilm. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales draait vanaf 24 mei in de Nederlandse bioscopen.


Ho ho ho and a bottle of rum!

WK alpineskiŽn 2017: Bloedmooie thuisfavoriete en steilste start op aarde

We zitten in februari van een oneven jaar en liefhebbers van het alpineskiën weten dan wel hoe laat het is: tijd voor het wereldkampioenschap! Dinsdag 7 februari gaat het WK van start in het prachtige St. Moritz in Zwitserland en aangezien alles weer uitgebreid live op TV te zien is gaan we dat natuurlijk weer volgen. We beginnen met een overzicht van het programma en bekijken per onderdeel wie de favorieten zijn (zie het menu aan de rechterkant), zodat je niks hoeft te missen en elke dag weer goed geïnformeerd aan kunt schuiven.

Psychologen adviseren masturberen op werk

Sinds er op steeds minder plekken gerookt mag worden heeft kantoorpersoneel steeds vaker moeite om een legitiem excuus te bedenken om opgedane stress even de vrije loop te laten. Volgens een aantal psychologen in Engeland kan die zoektocht echter als voltooid worden beschouwd.

Wanneer je wel eens behoefte hebt aan een comfortabele, gezonde en bovendien bijzondere pauze, probeer dan eens te masturberen. Zo luidt het advies van Mark Sergeant, hoogleraar psychologie aan de Nottingham Trent University. Hij laat in Metro optekenen dat zogeheten masturbeerpauzes 'zeer effectief' zouden zijn op de werkvloer, omdat zij een uitstekende manier bieden voor de ontlading van stress en spanning.

Onlangs wijdde lifestyle-magazine Ravishly nog een volledig artikel aan de flinke impuls die het verschijnsel zou geven aan de output en creativiteit van een werknemer en doopte zij het vuistvogelen om tot 'de nieuwe rookpauze'.

Bovendien is het nog geen jaar geleden dat uit onderzoek van Guyfi bleek dat veertig procent van het kantoorpersoneel in New York aan knooppoetsen doet tijdens het werk. Masturberen tijdens kantooruren is duidelijk hot en oprukkende.

Dr. Cliff Arnall is het daar roerend mee eens. De psycholoog en life-coach stelt dat een gericht masturbatie-beleid zou resulteren in een 'betere focus, een afname in agressie, een toename van de productiviteit en meer gelach op de werkvloer'. 

Arnall wijst echter ook op een tekortkoming van het idee. Het niet kunnen bewerkstelligen van een relatief snel orgasme zou kunnen leiden tot toegenomen frustraties en buitengewoon lange pauzes. 

Tenslotte doet Arnall de bescheiden suggestie om niet te fantaseren over collega's. Dat zou volgens hem ongemakkelijke situaties kunnen opleveren. 

Psychologen adviseren masturberen op werk

Klaas Otto vrij met enkelband

Oprichter en oud-'generaal' van motorclub No Surrender Klaas Otto komt volgende week maandag weer vrij. De rechtbank in Breda heeft maandag het voorarrest van de Brabander geschorst, op voorwaarde dat hij een enkelband draagt.

Op die manier kan in de gaten worden gehouden dat hij geen contact opneemt met de mensen die aangifte tegen hem deden of met getuigen. De man uit Bergen op Zoom wordt verdacht van afpersing en witwassen. Mensen moeten daarover nog door de onderzoeksrechter worden gehoord. Otto mag geen contact met hen opnemen, heeft huisarrest, mag niet naar het buitenland en heeft een meldplicht. De rechtbank: "Realiseert u zich dat u maar één kans krijgt."

Otto zou enkele zakenpartners voor onder meer veel geld, auto's en een speedboot hebben afgeperst. Dat gebeurde volgens het Openbaar Ministerie met zo veel dreiging en geweld dat getuigen bang zijn te verklaren en degenenen die dat wel deden, vrezen voor hun leven. Onder de mannen die zijn afgeperst is ook Joop M. Die is begin deze maand in België tot acht jaar cel veroordeeld vanwege een poging tot moord op Otto. Hij schoot hem in Poppel in de schouder.

Klachten
Klaas Otto heeft sinds juli vorig jaar vastgezeten in het huis van bewaring in Middelburg. Hij heeft veel geklaagd over het regime van zijn detentie. Vanwege de risico-inschatting rondom zijn persoon zou het zwaarder zijn dan voor andere gedetineerden. Volgens de rechtbank "woog zijn persoonlijke belang nu zwaarder dan het belang van de maatschappij om hem vast te houden".

De rechtbank wil de zaak in september inhoudelijk behandelen.

Klaas Otto vrij met enkelband
Klaas Otto vrij met enkelband (Foto: ANP)

Tbs'er langer vast voor steekpartij kliniek

De 44-jarige man die verdacht wordt van het dodelijk verwonden van een medewerker van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal, blijft langer vastzitten in het huis van bewaring. Dat heeft de rechter-commissaris maandag besloten na de voorgeleiding, bevestigt het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De 25-jarige medewerker van de tbs-kliniek bezweek zondagmiddag aan zijn verwondingen, die hij vrijdag opliep bij het steekincident. Het slachtoffer werd door de verdachte gestoken met een schaar, aldus het OM. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij overleed. De medewerker werkte sinds kort in tbs-kliniek De Kijvelanden, gelegen ten zuiden van Rotterdam.

Onderzocht wordt hoe de verdachte in het bezit is gekomen van de schaar. Voor de uitgifte van scherpe voorwerpen gelden strenge protocollen, aldus een woordvoerster van De Kijvelanden.

Tbs'er langer vast voor steekpartij kliniek
Tbs'er langer vast voor steekpartij kliniek (Foto: ANP)

Keanu Reeves heeft een zware nacht in John Wick: Chapter 2

Trek deze Valentijn iets donkers aan, zo luidt de boodschap waarmee de nieuwste John Wick 2-trailer opent. Zoals te verwachten valt is het een aaneenschakeling van flitsende actiefragmenten, wat ongetwijfeld een goede voorbode is voor de film.

Een goede reden om uit te kijken naar John Wick: Chapter 2 is het feit dat ook dit deel weer een no-nonsense actiefilm lijkt te worden. Het eerste deel werd geprezen vanwege de goede actie zonder dat het tegelijkertijd ook allerlei andere genres probeerde te zijn. Ook voor het tweede deel geldt dat je weet wat je te wachten staat. Bovendien is in John Wick: Chapter 2 Reeves' collega uit The Matrix, Laurence Fishburne, te zien. Een reunie die veel actiefilmliefhebbers zullen waarderen.

John Wick: Chapter 2 verschijnt op 9 februari in de Nederlandse bioscopen.

Scholen kiezen vaker voor andere eindtoets

Er gaan dit jaar flink minder basisscholieren de eindtoets van het Cito maken, meldt de Algemene Onderwijsbond op basis van voorlopige cijfers. In april buigen zich volgens deze organisatie ruim 107.000 leerlingen zich over de Cito-toets. Dat is circa 60 procent van het totaal aantal achtstegroepers dat aan een eindtoets moet geloven. In 2015 maakte nog 86 procent van zulke kinderen de Cito-test.

Scholen mogen voor andere toetsen kiezen, als die tenminste zijn goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs. De zogenoemde IEP Eindtoets en de ROUTE8-toets worden inmiddels volgens de bond steeds vaker aan de scholieren voorgelegd. Het aantal leerlingen dat aan de IEP-toets moet, is vergeleken met 2015 verzesvoudigd (naar 45.000). Ook de ROUTE8-toets wordt populairder. In 2015 maakten bijna 3500 kinderen deze test, dit jaar zijn het er al vijf keer zoveel.

Scholen kiezen vaker voor andere eindtoets
Scholen kiezen vaker voor andere eindtoets (Foto: ANP)

May wil afspraken over EU-burgers in Engeland

De Britse premier Theresa May wil dat er snel afspraken komen over de rechten van mensen uit de Europese Unie in het Verenigd Koninkrijk en Britten in de EU. Dat is in het belang van beide partijen, beklemtoonde May maandag in het Britse parlement.

Burgers uit de EU hebben in principe het recht zich in een ander land van de unie te vestigen om daar te werken en te wonen. De conservatieve regering van May wil dat sinds het referendum over EU-lidmaatschap in juni gaan veranderen en buitenlanders, ook uit de EU, gaan weren.

Het is nog steeds volstrekt onduidelijk hoe of wanneer het Verenigd Koninkrijk, dat in 1973 lid van de Europese Gemeenschap werd, de unie verlaat. Onduidelijk is ook wat de positie is van 'buitenlandse Europeanen' die al een bestaan in Groot-Brittannië hebben opgebouwd. Deze groep zou uit 3 miljoen mensen bestaan.

May weigert tot dusver deze groep een toezegging te doen. Ze wil wel snel onderhandelen met Brussel en dan ook de rechten van de circa een miljoen Britten waarborgen die in de rest van de EU, buiten het Verenigd Koninkrijk, wonen.

May wil afspraken over EU-burgers in Engeland
May wil afspraken over EU-burgers in Engeland (Foto: ANP)

IS-bastion al-Bab omsingeld

Het Syrisch regeringsleger heeft de laatste aanvoerroute van terreurorganisatie Islamitische Staat naar de stad al-Bab maandag afgesloten. Het grootste IS-bolwerk in de provincie Aleppo is nu geheel omsingeld.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde dat de troepen van president Assad met luchtsteun aanzienlijke vorderingen hebben geboekt ten zuidoosten van al-Bab. De verbindingsweg die IS-strijders nog hadden naar zielsverwanten in de provincies Raqqa en Deir al-Zor is nu onder controle.

Aan de noordkant van al-Bab maken door Turkije gesteunde opstandelingen, verenigd in het Vrije Syrische Leger (FSA), de dienst al enige tijd uit, al waren er afgelopen weekeinde hevige gevechten in en rond het dorp Bazaa. IS pleegde er twee zelfmoordaanslagen.

De herovering van al-Bab op IS lijkt te kunnen beginnen. Damascus en Ankara hebben haast, maar het is zaak dat hun eenheden het vizier niet op elkaar gaan richten. De FSA-rebellen willen niet alleen af van IS maar ook van Assad, die op zijn beurt geen grotere invloed van Turkije duldt in het noorden van Syrië.

IS-bastion al-Bab omsingeld
IS-bastion al-Bab omsingeld (Foto: ANP)

Braziliaans leger moet politie vervangen

De Braziliaanse president Michel Temer heeft maandag legereenheden naar Espirito Santo gestuurd om een eind te maken aan de chaos. Deze ontstond doordat de politie in de kleine staat ten noorden van Rio de Janeiro vrijdag het werk neerlegde om haar salariseisen kracht bij te zetten. De regionale overheid zegt dat door de aanhoudende crisis salarisverhogingen onmogelijk zijn. Er is geen geld.

Het gevolg was onder meer de staking van beveiligers en misdaadbestrijders. Criminelen zagen onmiddellijk de kans schoon ongehinderd hun slag te slaan. Vooral in en rond de hoofdstad Vitoria, waar in totaal zo'n twee miljoen mensen wonen, tierden diefstal en geweld welig. Volgens lokale media zijn er in een paar dagen tijd vijftig moorden gepleegd, veel meer dan gebruikelijk. Een regeringswoordvoerder kon dat aantal niet bevestigen.

Braziliaans leger moet politie vervangen
Braziliaans leger moet politie vervangen (Foto: ANP)

Wolverine is weer gewoon zichzelf in nieuwe Logan-trailers

Ook Hugh Jackman schitterde gisteren tijdens de Super Bowl in een nieuwe trailer van de aankomende X-Men-film Logan. Naast de nieuwe trailer van gisteren verscheen er vandaag nog een kort lekkermakertje van Logan waarin we een authentieke Wolverine zien. Bekijk ze beide hieronder.

Logan is het tiende deel in de X-Men-serie, en de laatste van drie 'Origin'-films na X-Men Origins: Wolverine uit 2009 en The Wolverine uit 2013. In de tweede trailer genaamd You Know the Drill is ook Eriq La Salle te zien, de acteur die velen zullen kennen van zijn rol als Peter Benton in de ziekenhuisserie E.R.

Logan is vanaf 2 maart te zien in Nederlandse bioscopen.

Man schiet familie dood met dienstwapen vrouw

Een man heeft zondagavond in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn vrouw Romina Maguna, zijn schoonzus, schoonmoeder, zwager en nog een verwante doodgeschoten voor hij op de vlucht sloeg.

De moordpartij was in de wijk Hurlingham in het westen van de metropool en heeft het land geschokt. Een van de zwaargewonden van de schietpartij is een hoogzwangere 36-jarige vrouw, die maandag in het ziekenhuis zou bevallen. Haar baby bleek overleden.

De dader richtte het bloedbad kennelijk na een hevige ruzie aan. Hij schoot met het dienstwapen van zijn vrouw, die politieagente was, aldus plaatselijke media. Drie andere familieleden van de agente, onder wie een twaalfjarig meisje en de zwangere vrouw, zijn zwaargewond geraakt.

De politie was met behulp van sociale media op zoek naar de dader, Diego Alberto Loscalzo. Hij werd maandag getraceerd in een bus op weg naar Córdoba, circa 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad, en kon worden aangehouden. Over de motieven van de dertiger is niets bekend, maar hij zou grote schulden hebben opgebouwd en wordt ook gezocht door schuldeisers.

Bloedbad bij familie in Buenos Aires
Bloedbad bij familie in Buenos Aires (Foto: ANP)

PlayStation 4 Pro 'boost mode' draait ook ongepatchte games beter

Er zijn inmiddels aardig wat details opgedoken over de nieuwste systeemupdate voor PlayStation 4. Behalve de langverwachte ondersteuning voor externe harde schijven wordt er nu ook een 'boost mode' ingebakken voor PlayStation 4 Pro-bezitters. De nieuwe modus zorgt volgens de eerste berichten voor een betere performance in games die géén Pro-patch hebben gekregen.

De PS4 Pro verscheen afgelopen november en een van de meest gehoorde kritiekpunten op Sony's gereviseerde console is dat het geen of nauwelijks meerwaarde zou bieden als je geen 4K-scherm bezit. Zoals uitgebreid besproken in onze review wordt de extra kracht van de PS4 Pro bij reeds uitgekomen games pas benut na een Pro-patch, waarna meerdere resoluties of grafische modi mogelijk worden. Toch waren er ook al een aantal games waarvan de ontwikkelaar bij voorbaat al had aangegeven dat er geen Pro-patch voor zou verschijnen, zoals de niet-insignificante titel The Witcher 3: Wild Hunt. Best schrijnend, want voor die games geldt in de huidige situatie dat de PS4 Pro zijn vermogen 'terugschroeft' naar dat van de gewone PS4. Na de nieuwe systeemupdate zouden deze games alsnog moeten profiteren van de extra rekenkracht.

Op verschillende fora verschenen screenshots uit de bèta-fase van de nieuwe systeemsoftware, waarin de boost mode als optionele keuze wordt weergegeven in het instellingenmenu. Ook wordt door veel bèta-testers al beweerd dat de verbetering goed merkbaar is. Inmiddels heeft Sony ook gereageerd op de aangeslingerde geruchtenmolen en bevestigt dat de boost mode inderdaad kan helpen om (sommige) oudere games beter te laten lopen. Hoewel misschien minder interessant voor spelers die alleen het nieuwste van het nieuwste willen spelen, zou deze boost kunnen helpen in titels als The Witcher 3 en Bloodborne, enerzijds om een stabielere framerate vast te houden en anderzijds om de laadtijden korter te maken.

Renť Froger dolblij met spaghetti in blik

René Froger mocht maandag 150.000 blikken met spaghetti bolognese in ontvangst nemen en was dolblij. De Topper en ambassadeur van de voedselbanken hoopt nog meer kant-en-klaarmaaltijden in te zamelen. "Het is ongelooflijk wat er gebeurt."

De maaltijden gaan naar gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbanken. "Er zijn 80.000, 90.000 mensen die elke week gebruikmaken van de voedselbank, daarom is voedsel heel erg hard nodig", zei René in RTL Boulevard.

De 150.000 blikken spaghetti zijn een cadeautje van Honig. Het voedingsmiddelenconcern bestaat 150 jaar en in het kader van 'wie jarig is, trakteert' werden de blikken gedoneerd aan de voedselbank. De overhandiging vormde ook het startsein van een nieuwe campagne. "Er is een nieuwe actie gestart en die heet 'samen aan tafel', dus we hopen nog veel meer op te halen", zei René daarover.

De zanger heeft hooggespannen verwachtingen. "We verwachten dat heel Nederland mee gaat denken, zodat we misschien wel 250.000 of 300.000 maaltijden weg kunnen geven. Dat zou echt wel waanzinnig zijn."

Voorzitter lagerhuis wil geen speech Trump

De voorzitter van het Britse lagerhuis, John Bercow, heeft liever niet dat de Amerikaanse president Donald Trump het parlement komt toespreken. Trump brengt dit jaar een staatsbezoek aan Groot-Brittannië.

Bercow zei maandag dat het inreisverbod van Trump dat is gericht tegen bepaalde nationaliteiten een rol speelt bij de weerstand tegen een eventuele toespraak van de Amerikaanse president. "Wat dit huis (het parlement) betreft, voel ik heel sterk onze weerstand tegen racisme en tegen seksisme, en onze steun aan gelijkheid voor de wet en een onafhankelijke rechterlijke macht. Dit zijn enorm belangrijke overwegingen."

Bercow sprak niet alleen diplomatieke taal over Trumps omstreden maatregelen tegen moslimlanden of laatdunkende uitspraken over vrouwen en 'zogenaamde' rechters. De parlementsvoorzitter verduidelijkte dat hij "alles zal doen te voorkomen dat Trump wordt uitgenodigd"door het lagerhuis of het hogerhuis.

Voorzitter lagerhuis wil geen speech Trump
Voorzitter lagerhuis wil geen speech Trump (Foto: ANP)

Dertien Koerden in vrachtauto op A27

In een vrachtwagen op de A27 bij Hank heeft de politie maandag dertien Koerden aangetroffen. De politie laat weten dat het gaat om twee gezinnen. De twee Spaanse vrachtwagenchauffeurs zijn aangehouden en de vreemdelingenpolitie onderzoekt de zaak, aldus een woordvoerder.

Het gebeurt de laatste tijd vaker dat op en rond de snelwegen in het zuiden verstekelingen worden aangetroffen in vrachtwagens. In twee gevallen werden vorige maand vluchtelingen aangetroffen die stiekem in het laadruim waren gekropen en dachten dat ze op weg waren naar Engeland.

Dertien Koerden in vrachtauto op A27
Dertien Koerden in vrachtauto op A27 (Foto: ANP)

Kerk doet toch aangifte wegens pornofilm

Het bestuur van de Sint Jozefkerk in Tilburg gaat alsnog aangifte doen omdat in de kerk stiekem een pornofilmpje werd opgenomen. Vicevoorzitter Harrie de Swart heeft dat maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht van het Brabants Dagblad.

De kerk en het biechthokje waren het decor voor een pikante film die werd gepubliceerd op de zender van pornoactrice Kim Holland. De ontdekking veroorzaakte verontwaardiging bij de pastoor, de parochianen en het bisdom.

De Swart wilde vorige maand al aangifte doen, maar de politie stuurde hem weg met het advies dat een civiele zaak tegen de filmmakers meer kans heeft. Na overleg met juristen van het bisdom wil het kerkbestuur toch aangifte gaan doen.

Politie en justitie moeten volgens het kerkbestuur en het bisdom beoordelen welk strafbaar feit is gepleegd.

Kerk doet toch aangifte wegens pornofilm
Kerk doet toch aangifte wegens pornofilm (Foto: BuzzE)

Tennisbabe Bouchard op date met fan na Super Bowl-weddenschap

Het was vannacht niet alleen spannend voor de American Football-fans maar ook voor tennisster Eugenie Bouchard en een fan van haar. De beeldschone Canadese is fan van de Atlanta Falcons en ging, zoals zovelen, uit van een zeker overwinning toen de Falcons zeer ruim voorstonden. Dat verleidde een fan Bouchard uit te dagen om met hem op date te gaan mochten de New England Patriots alsnog winnen.

Toen de voorsprong van Atlanta steeds verder slonk begon Bouchard hem wel te knijpen:

Uiteindelijk moest de tennisster haar verlies toegeven. We kijk vol verwachting uit naar de foto's van de date.

Voor diegene die Bouchard nog niet zo goed kennen hebben we kleine introductie waarna je wel snapt waarom de fan wilde wedden:

 

Paradise

Een foto die is geplaatst door Genie Bouchard (@geniebouchard) op28 Jan 2017 om 12:01 PST

 

Comin for ya 2017 - likin this arm definition

Een foto die is geplaatst door Genie Bouchard (@geniebouchard) op30 Dec 2016 om 4:06 PST

 

🌞

Een foto die is geplaatst door Genie Bouchard (@geniebouchard) op19 Nov 2016 om 1:42 PST

Bouchard kan binnenkort gezellig op date (Pro Shots / Action Images)
Bouchard kan binnenkort gezellig op date (Pro Shots / Action Images)

Explosieve nieuwe trailer voor Guardians of the Galaxy Vol. 2

Van de afgelopen nacht bij de Super Bowl vertoonde trailers was die voor Guardians of the Galaxy Vol. 2 toch wel één van de meestbesproken filmpjes op de sociale media. Zo'n twee en een half jaar na het verschijnen van de voorganger van regisseur James Gunn, die wereldwijd zo'n 720 miljoen euro in het kassalaatje bracht, zijn de verwachtingen namelijk best wel zeer hooggespannen.

In Guardians of the Galaxy Vol. 2 probeert het team, bestaande uit Peter Quill (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Yondu (Michael Rooker), Drax (Dave Bautista), Mantis (Pom Klementieff), Nebula (Karen Gillan) Baby Groot (met de stem van Vin Diesel) en Rocket (met de stem van Bradley Cooper), het mysterie op te lossen rondom de werkelijke ouders van Peter Quill. Dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 is vanaf 27 april in de Nederlandse bioscopen te zien.

Eerste teaser voor tweede seizoen Stranger Things

De afgelopen nacht gaf Netflix tijdens de Super Bowl een eerste blik op het komende tweede seizoen van de serie Stranger Things. In de teaser voor de spannende serie van Matt en Ross Duffer, die ook zeker populair is onder de lezers van FOK!, zien we hoe een commercial voor Eleven's favoriete snack Eggo wafels al snel transformeert in een collage van duistere tekeningen, mini-Ghostbusters en allerlei gebeurtenissen die de wereld van de jonge helden op de kop zal zetten.

In het tweede seizoen van Stranger Things zullen oude bekenden als Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Noah Schnapp, Gaten Matarazzo en Caleb McLaughlin terugkeren en kunnen we ook kennismaken met de nieuwe castleden Sean Austin en Paul Reisner. In een interview met Entertainment Weekly lichtte Matt Duffler, die samen met zijn broer Ross de serie bedacht, alvast een tip van de sluier over seizoen 2 van Stranger Things op: "In het eerste seizoen was alleen Will in gevaar. In het tweede seizoen loopt de hele stad gevaar."

Liefhebbers van Stranger Things zullen nog wel wat geduld moeten hebben. Het tweede seizoen kent namelijk zijn première pas op 31 oktober van dit jaar.

Paay naar politie vanwege pikante beelden

Patricia Paay is maandag naar de politie gestapt nadat seksueel getinte foto's en video's van haar waren opgedoken. Dat meldt De Telegraaf. Volgens de krant heeft Patricia, die geen toestemming heeft gegeven de beelden te verspreiden, aangifte gedaan.

Patricia zegt dat ze vanwege een zakelijk conflict wordt gechanteerd met de beelden. De 67-jarige diva is diep geschokt. "Het is zeer strafbaar wat hier gebeurt en daarom heb ik in overleg met mijn advocaat besloten officieel aangifte te doen."

Patricia vertelde De Telegraaf dat ze weet wie waarschijnlijk achter het verspreiden van de beelden zit. "Er is iemand die me al tijden zwart probeert te maken en me probeert te chanteren."Wie dat is, deelt de diva alleen met de politie.

Paay naar politie vanwege pikante beelden
Paay naar politie vanwege pikante beelden (Foto: BuzzE)

'Veel fouten in oncontroleerbare energienota'

In de energierekening die mensen op de mat krijgen zitten nog steeds vaak lastig te ontdekken fouten. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH), die toezichthouder ACM oproept een onderzoek in te stellen en met maatregelen te komen.

De rekening is nu zo complex opgesteld dat fouten veelal alleen door experts te ontdekken zijn. "Dit kan zo niet langer", vindt VEH-directeur Cindy van de Velde. "Door toekomstige ontwikkelingen, zoals meer eigen energieopwekking met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de nota overzichtelijk wordt en dan ook klopt."

In 2014 trok de belangenorganisatie ook al aan de bel over de noodzaak van een duidelijkere en beter te controleren energierekening. Bij een recente controle van ruim tweehonderd nota's werden echter opnieuw veel fouten geconstateerd, bij diverse energieleveranciers. Het ging vaak om tientjes en soms om honderden euro's die mensen te veel betaalden.

De VEH wijst er ook op dat consumenten nu nog te vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd, als ze een fout constateren op hun rekening.

Militairen op weg naar Litouwen

De eerste Nederlandse militairen die deel gaan uitmaken van een NAVO-bataljon in Litouwen zijn maandag vertrokken. Het gaat om zeventien militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, laat het ministerie van Defensie weten.

Het bataljon wordt gestationeerd bij de Litouwse oostgrens met Rusland. Drie andere worden naar Polen, Estland en Letland gestuurd. De zogenoemde Enhanced Forward Presence is bedoeld "om de NAVO te versterken in haar afschrikkende en defensieve houding", aldus het ministerie. Achttien landen doen eraan mee.

Duitsland leidt het bataljon waar Nederland aan bijdraagt. In totaal levert Nederland een compagnie aan het bataljon: zo'n 120 manschappen. Het leeuwendeel van de militairen vertrekt half maart. Een Noorse compagnie voegt zich half mei bij de Nederlanders en de Duitsers.

De andere drie bataljons worden geleid door de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Militairen op weg naar Litouwen
Militairen op weg naar Litouwen (Foto: ANP)

Uber huurt NASA-expert in voor vliegende auto

Uber heeft oud-NASA-medewerker Mark Moore aangetrokken. Dat meldt Bloomberg maandag. Moore schreef in zijn NASA-tijd een white paper over elektrische vliegtuigjes die kunnen opstijgen en landen als helikopters, maar dan stiller. Deze vliegtuigjes worden ook wel VTOL, de afkorting voor Vertical Take Off and Landing, genoemd.

Uber liet zich door die visie inspireren en kwam vorig jaar oktober met een eigen white paper waarin het idee werd opgevat om de 'vliegende auto's' te gaan inzetten als taxi's. Moore gaat werken voor dat project, dat de naam Uber Elevate draagt.

Uber is nog geen VTOL's aan het bouwen, maar toch denkt Moore dat de taxi-app het bedrijf is dat zijn visie werkelijkheid kan laten worden. "Ik kan geen ander bedrijf bedenken dat in zo'n goede positie is om marktleider te worden in dit nieuwe ecosysteem en de markt voor de stedelijke, elektrische VTOL werkelijkheid te maken."

Uber huurt NASA-expert in voor vliegende auto
Uber huurt NASA-expert in voor vliegende auto (Foto: BuzzT)

Zorg weer in handen van de overheid?

Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de Volkskrant, vinden veel Nederlanders dat de overheid de zorg weer in handen moet nemen. Ze hebben weinig vertrouwen meer in het zorgstelsel dat elf jaar geleden werd ingevoerd. In totaal 57 procent van de ondervraagden vindt dat niet de verzekeraars maar de overheid de zorg weer moet gaan regelen.

Ben jij het daarmee eens?

Van Gerwen na verliespartijen: "Het zijn maar opwarmtoernooien"

Darter Michael van Gerwen ging afgelopen weekeinde tijdens de eerste drie kwalificatietoernooien voor de UK Open telkens in een vroegtijdig stadium onderuit, maar heel veel lijkt het hem niet te deren. 

Op vrijdag verloor Van Gerwen al vroeg van de relatief onbekende Ritchie Edhouse, zaterdag was oud-wereldkampioen Steve Beaton hem in ronde vier de baas en zondag ging de Nederlander in de kwartfinale onderuit tegen Peter Wright. "Ik heb alleen hier en daar wat dubbels gemist, maar verder prima gespeeld", sprak hij na afloop.

"Verliezen is nooit leuk natuurlijk, maar dit zijn uiteindelijk maar opwarmtoernooien. Ik heb niet gedaan wat ik wilde, maar de qualifiers voor de UK Open zijn niet zo belangrijk als de Premier League of andere aankomende toernooien", relativeert hij. Van Gerwen is door zijn plek in de kwartfinales van zondag al wel zeker van een plaats op het hoofdtoernooi van de UK Open, begin maart, dus veel is er niet aan de hand.

Donderdag staat hij tegenover Wright in een wedstrijd waar een stuk meer op het spel staat. In Nottingham wordt dan de tweede avond in de Premier League gespeeld. "We gaan er weer lekker tegenaan", klinkt het zelfverzekerd. 

Serieus datalek bij Kamernet.nl

Kamernet.nl, de website die zich richt op het verhuren en huren van kamers aan studenten, was een tijdlang kwetsbaar voor het zonder toestemming opvragen van persoonlijke berichten. Beveiligingsonderzoeker Nelson Berg ontdekte het lek en trok aan de bel. Kamernet.nl heeft het lek binnen een dag gerepareerd.

Berg laat op zijn website zien dat hij de persoonlijke berichten van mensen kon bekijken zonder dat hij over inloggegevens beschikte. Het systeem van Kamernet.nl controleerde niet of een gebruiker wel geautoriseerd was om die berichten te bekijken. In totaal had Berg toegang tot ruim 1,3 miljoen berichten.

Volgens Kamernet.nl blijkt uit de logbestanden dat niemand van de kwetsbaarheid gebruik heeft gemaakt. Desondanks is de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld. De website overweegt nog ook de gebruikers te informeren.

Serieus datalek bij Kamernet.nl
Serieus datalek bij Kamernet.nl (Foto: BuzzT)

Trump eind mei bij NAVO-top in Brussel

Donald Trump is eind mei aanwezig bij een NAVO-top in Brussel. Dat heeft de Amerikaanse president bevestigd in een telefoongesprek met NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Hoewel Trump het militaire bondgenootschap eerder achterhaald noemde, benadrukte hij nu het belang van de alliantie. Beide leiders bespraken de voortgang in de strijd tegen terrorisme, de defensie-uitgaven van de 28 NAVO-lidstaten en de noodzaak om de kosten eerlijker te delen.

Ook de situatie en de vooruitzichten op vrede in Oost-Oekraïne kwamen ter sprake. Stoltenberg beklemtoonde het belang van zowel dialoog als een stevige verdediging tegenover Moskou.

EU
Het is de bedoeling dat tijdens de top in Brussel het nieuwe NAVO-hoofdkwartier officieel wordt geopend. Tijdens zijn bezoek aan Europa woont Trump op 26 en 27 mei ook de G7-topconferentie van rijke landen bij op Sicilië.

Een datum voor een top in Brussel tussen de EU en de VS is er nog niet. De voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie nodigden Trump hier daags na zijn verkiezing voor uit. "De uitnodiging ligt nog op tafel. We staan in contact om een geschikt tijdstip te vinden", zei een commissiewoordvoerder maandag. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence komt over twee weken naar Brussel voor gesprekken met EU- en NAVO-leiders.

Deze week reizen twee EU-commissarissen naar Washington. Dimitris Avramopoulos (Migratie en Binnenlandse Zaken) bespreekt woensdag met de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly "mondiale migratie-uitdagingen"en veiligheidssamenwerking. EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft in de VS een ontmoeting met onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

Trump eind mei bij NAVO-top in Brussel
Trump eind mei bij NAVO-top in Brussel (Foto: ANP)

Weer onrust bij KLM om 'centralisatieplannen'

De ondernemingsraad van KLM maakt zich grote zorgen over hernieuwde pogingen van moederbedrijf Air France-KLM om zeggenschap over belangrijke onderdelen naar Parijs te halen. Het gaat onder meer om de afdeling die relaties onderhoudt met samenwerkingspartners van de luchtvaartmaatschappij.

Dat bevestigt or-voorzitter Jan-Willem van Dijk maandag na een bericht in De Telegraaf. De medezeggenschapsraad krijgt volgens hem signalen van medewerkers hoog in de KLM-organisatie dat het holdingbestuur, tegen gemaakte afspraken in, meer macht naar zich toe wil trekken. Daarover is een brandbrief naar de KLM-directie gestuurd.

Banen staan volgens Van Dijk niet direct op het spel, wel "cruciale zeggenschap" over zaken als strategie, commercie en digitalisering. "Als de groep daar slagvaardiger van zou worden, dan prima", aldus de or-voorzitter. "Maar wij zien geen verbetering. Alles wat via Frankrijk loopt, gaat traag of verzandt."

"Als rode lap"
Hoe concreet de plannen zijn, is nog niet duidelijk. "Maar wij wachten niet af tot er een besluit ligt. Dat willen we voor zijn", aldus van Dijk. Een afschrift van de brief aan de directie, is naar topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM gestuurd. "Vertaald in het Engels, want dat is de voertaal binnen het bedrijf. Nog een afspraak waar de Fransen zich lang niet altijd aan houden."

Een woordvoerster van KLM bevestigde dat er inderdaad medewerkers zijn op de betreffende afdelingen die "conceptpresentaties" hebben ingezien over hoe de organisatie zou moeten worden ingericht. Die werken, na de recente reorganisaties die KLM zelf heeft doorgevoerd, "als rode lap" op de medewerkers, die vervolgens naar de or zijn gestapt.

Air France-KLM ontkent dat er nieuwe projecten lopen om meer activiteiten op groepsniveau samen te voegen. Topman Janaillac heeft vorig jaar plannen gepresenteerd om het vertrouwen binnen de onderneming te versterken. Doel daarvan is om duurzame groei mogelijk te maken voor zowel Air France als KLM. Verdere integratie maakt geen deel uit van die plannen, aldus een woordvoerster.

Weer onrust bij KLM om 'centralisatieplannen'
Weer onrust bij KLM om 'centralisatieplannen' (Foto: ANP)

ABN AMRO zet mes in managementlaag

ABN AMRO zet het mes in de hoogste managementlaag van de bank. Circa zestig van de huidige honderd topmanagersfuncties verdwijnen, zo meldde ABN AMRO maandag. Ook brengt de bank het aantal bestuurders en algemeen directeuren terug.

Volgens topman Kees van Dijkhuizen vormen de substantiële veranderingen in de bankensector de aanleiding voor de nieuwe structuur. "In de afgelopen jaren is het aantal medewerkers van ABN AMRO aanzienlijk minder geworden, maar is de omvang van het senior management onveranderd gebleven", zei hij.

Met de aangekondigde wijzigingen is het totaal aantal bestuurders en algemeen directeuren teruggebracht van negentien naar negen. De samenstelling van de veertig overgebleven topmanagers wordt daarnaast jaarlijks bezien. De zestig managers die buiten de boot vallen, gaan mogelijk elders binnen de bank aan het werk.

Stokje overnemen
"Het is niet zo dat ze alle zestig op straat komen te staan", aldus een woordvoerder. "De komende tijd wordt de precieze invulling bekend."

In verband met de wijzigingen treedt bestuurder Chris Vogelzang per direct terug uit het bestuur van de bank. Na acht jaar in het bestuur te hebben gezeten, is het volgens hem tijd voor anderen om het stokje over te nemen. Vogelzang kwam in 2000 in dienst bij de bank en gold lange tijd als kanshebber om Gerrit Zalm op te volgen als topman van de bank.

ABN AMRO zet mes in managementlaag
ABN AMRO zet mes in managementlaag (Foto: ANP)

Pechtold vindt tweet Wilders ophitsend

Een tweet van PVV-leider Geert Wilders is maandag niet in goede aarde gevallen bij D66-leider Alexander Pechtold. Op een bewerkte foto is Pechtold te zien terwijl hij zogenaamd staat te demonstreren tussen radicale moslims.

Volgens Pechtold hitst Wilders zijn aanhang op met het gefotoshopte beeld. "Vaak kan ik wel lachen om mensen die creatief zijn met plaatjes op internet. Maar deze keer niet", aldus de D66'er. "Niet omdat ik er zelf niet tegen zou kunnen, ik ben niet van suiker. Maar omdat het mensen op verkeerde ideeën kan brengen."

"In tijden van nepnieuws en alternatieve feiten is niet te overzien wat zo'n nepafbeelding verder voor gevolgen kan hebben. Laten we dit niet accepteren. Die streep trek ik vandaag. En ik hoop velen met mij. Van D66'ers tot PVV'ers."

Geloofwaardigheid

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is het met Pechtold eens, liet hij weten. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de door Wilders geplaatste nepfoto onverantwoord en laag: "wie nepnieuws tweet over de ander, gooit de eigen geloofwaardigheid te grabbel".

Wilders is het niet eens met de kritiek. "Hou op met klagen dramaqueen, je stond zelf te demonstreren tussen Palestijnse vlaggen, AFA-activisten en Hamas-vriendjes", schrijft de PVV-leider over Pechtold.

Pechtold vindt tweet Wilders ophitsend
Pechtold vindt tweet Wilders ophitsend (Foto: ANP)

Extra beveiliging StemWijzer tegen hacken

De site van de StemWijzer is extra beveiligd tegen hacken naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Dat zei directeur Eddy Habben Jansen van ProDemos, de maker van de stemhulp, maandag.

"Er zijn extra maatregelen genomen", aldus Habben Jansen. Hij wil verder niet op de kwestie ingaan. Hij is niet bang voor hackers en de site is nog nooit gehackt. "Maar we blijven alert." Dat de Stemwijzer, die vandaag online kwam, al uren slecht bereikbaar is komt dus niet door een hack, maar door de grote belangstelling.

Als startschot van de Stemwijzer 2017 mochten 17 lijsttrekkers en twee vervangers als eersten de StemWijzer invullen. De politiek leiders konden na afloop tevreden zijn, niemand kwam bij de concurrent terecht. De tweede keuze van premier en VVD-voorman Mark Rutte bleek de SGP, die van SP-leider Emile Roemer de PvdD. Sylvana Simons scoorde het laagste; ze is het voor slechts 84% met haar eigen partij eens.

Tijdens de verkiezingscampagne in de VS hebben volgens Amerikaanse diensten Russische hackers met onder meer gelekte e-mails de stemming proberen te beïnvloeden.

Extra beveiliging StemWijzer tegen hacken
Extra beveiliging StemWijzer tegen hacken (Foto: ANP)

Rugbylegende Van der Westhuizen (45) overleden

De Zuid-Afrikaanse rugbylegende Joost van der Westhuizen is overleden. De stichting van de voormalig wereldkampioen liet dat maandag weten. Van der Westhuizen leed aan een ongeneeslijke spierziekte. Zondagochtend kwam al naar buiten dat hij in kritieke toestand in een ziekenhuis was opgenomen. Van der Westhuizen is slechts 45 jaar oud geworden.

Volgens zijn J9 Foundation, waarmee hij geld inzamelde voor onderzoek naar spierziektes als ALS, ging het naar omstandigheden weer wat beter met de voormalig Springbok. Hij zou weer wat stabieler zijn en herkende de mensen om hem heen. Maandag ging het echter de verkeerde kant op en aan het begin van de middag overleed de vroegere scrum half. 

"Als we iets van Joost hebben kunnen leren was het wel zijn passie voor het leven. Dat zullen we nooit vergeten", sprak Barend van Graan, CEO van de Blue Bulls, het team waar Van der Westhuizen vele jaren voor speelde. De oud-rugbyer kende zijn absolute hoogtepunt in 1995: in eigen land en voor de kersverse president Nelson Mandela wonnen de Springbokken de wereldtitel door Nieuw-Zeeland in de finale te verslaan.

Van der Westhuizen in de WK-finale van 1995 met een tackle op Jonah Lomu, eveneens een van de beste spelers ooit en in 2015 zelf op 40-jarige leeftijd al overleden (Bron: YouTube)

Webber: "Ricciardo gaat Verstappen verslaan"

Volgens voormalig Formule 1-coureur Mark Webber gaat Max Verstappen het dit seizoen afleggen tegen zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Webber denkt dat de ervaring van de Australiër de doorslag gaat geven, zeker nu er nieuwe regels ingevoerd worden.

"Het zal echter wel spannend worden tussen die twee", vertelt Webber tegen Motorsport"Vooral aan het begin van het seizoen zal de ervaring van Daniel in zijn voordeel werken. Hij heeft al vaker grote regelwijzigingen meegemaakt en heeft in verschillende auto's gereden, wat hem een voordeel zal geven."

Webber denkt overigens niet dat zijn landgenoot het makkelijk gaat krijgen met Verstappen. "Het wordt een mooi gevecht, waarbij Daniel denk ik net een voordeeltje heeft. Aan de andere kant is Max nog altijd aan het leren om te gaan met dat verschikkelijk grote talent wat hij heeft." Volgens de voormalig coureur van Red Bull heeft het team een prima kans om het gat naar Mercedes te dichten. "Ontwerper Adrian Newey is traditioneel erg sterk in het omgaan met nieuwe reglementen", klinkt het hoopvol. 

Brussel: luchtkwaliteit Nederland zorgelijk

De luchtkwaliteit in Nederland geeft vooral vanwege de files "nog steeds reden tot ongerustheid". De kwaliteit van het oppervlaktewater moet ook beter. Bovendien moet Nederland zich meer inspannen voor de bescherming en het beheer van de natuur, door de druk vanuit de landbouw te verminderen.

Dat stelt de Europese Commissie in een evaluatierapport over de uitvoering van het EU-milieubeleid dat maandag in Brussel is gepresenteerd. Vooral de concentratie stikstof en fosfaat in oppervlaktewater als gevolg van overbemesting en de opeenhoping van stikstofdioxide en ozon in de lucht moeten worden aangepakt.

Ondanks deze "uitdagingen", aldus EU-commissaris Karmenu Vella (Milieu), "is Nederland al geruime tijd een voorloper in het milieubeleid". Nederland "scoort zeer goed als het gaat om het nakomen van de EU-regels voor drinkwaterkwaliteit en afvalwaterbehandeling".

Complimenten

Niet te spreken is het rapport echter over de vervuilende files, met name tijdens de spits. Het gebied Rotterdam, Amsterdam en Den Haag behoort tot de twaalf slechtst presterende stedelijke regio's in de EU. Brussel spoort Nederland ook aan harder te trekken aan het verminderen van emissies in de atmosfeer. Vella wijst erop dat, hoewel het waterbeheer "over het algemeen goed is", ongeveer de helft van de rivieren, afwateringskanalen en meren een te hoog gehalte aan stikstof en fosfaat bevat.

Complimenten zijn er voor de Green Deals, het doeltreffende bestuur. "het pionierswerk" bij het in kaart brengen van ecosystemen en de benadering van duurzaam inkopen, "een van de meest ambitieuze en succesvolle in de EU".

Brussel: luchtkwaliteit Nederland zorgelijk
Brussel: luchtkwaliteit Nederland zorgelijk (Foto: ANP)

IMDB sluit forumfunctie over twee weken

IMDB, de grootste database voor films en series, sluit over twee weken de fora. Sinds de oprichting in 1990 kon je onder elke film of serie topics starten om over de betreffende film te kletsen. Reden: ze vinden dat het geen positieve bijdrage meer levert aan de site.

Wie nu een board bezoekt ziet meteen een melding dat het over twee weken gedaan is met de functie. En daar is menig gebruiker verbolgen over. Er zijn petities gestart en er zijn initiatieven een nieuw forum op te starten. Eigenaar Amazon, die tevens Boxofficemojo.com bezit, zal veel tijd en geld besparen nu ze niet meer hoeven op  te treden tegen de vele trolls die het forum langzaam aan het overnemen waren. Ook had het messageboard last van zogenoemde 'plants', maatschappijen die mensen inhuurden hun film de hemel in te prijzen, ook al was die slecht. FOK!kers kunnen gelukkig nog terecht op ons FilmForum.

Martin Gaus is terug met Fikkie TV

Martin Gaus (72) maakt een comeback met een dierenprogramma. Gaus presenteert met YouTube-ster Dionne Slagter de hondenshow Fikkie TV die vanaf dinsdag te zien is op het gelijknamige YouTube-kanaal en iedere zondagmiddag (15.45 uur) op RTL5.

Martin Gaus staat bekend als dé hondenkenner van Nederland en presenteerde jarenlang de programma's Dierenmanieren en de Natte neuzen show. In Fikkie TV levert Gaus commentaar bij een race van honden op een parcours met hindernissen. Daarnaast interviewt hij hun baasjes die met de race 2000 euro kunnen winnen.

Daarnaast gaat Martin Gaus langs bij diverse bekende Nederlanders met honden, onder wie Nicolette Kluijver, Bridget Maasland en Robert ten Brink. Zij praten met Martin over de band die zij met hun hond hebben en bij eventueel opvoedkundige vragen krijgen zij advies.

Dionne Slagter is onder meer te zien in de zogenaamde Fikkie Pitstop, waar zij samen met dierenarts Marnix Lamberts de deelnemende honden onderzoekt.

Eerste teaser TimeSplitters: Rewind

Het gebeurt niet vaak dat we een teaser trailer van tweeënhalve minuut zien, maar de makers van TimeSplitters: Rewind krijgen het voor elkaar.

Het project werd al in 2013 aangekondigd, maar het is lang stil geweest. TimeSplitters: Rewind is een 'greatest hits'-remake van de TimeSplitters-serie, gemaakt door enkele fans van de vier games. Wel heeft het de ondersteuning van Crytek, de ontwikkelaar van de serie, ook al was dat onder een andere naam. TimeSplitters: Rewind wordt volledig gratis, aangezien dat benodigd was om de officiële ondersteuning van Crytek te bemachtigen.

De remake moet dit jaar nog het levenslicht zien op PlayStation 4 en PC.

Ook Innerhofer door blessure niet naar WK alpineskiŽn

Na Aksel Lund Svindal en Ted Ligety moet ook Christof Innerhofer het wereldkampioenschap alpineskiën aan zich voorbij laten gaan. De Italiaanse snelheidsspecialist heeft een breukje in zijn kuitbeen.

Dat breukje had Innerhofer twee weken geleden bij de World Cup in Kitzbühel ook al, maar desondanks kon hij daar nog de tweede plek pakken op de super-G. "De druk op het kuitbeen is echter gewoon te groot, in beide testruns deed het echt vreselijk pijn", verklaart de wereldkampioen super-G van 2011. "Op deze manier heb ik geen kans op een medaille."

De Südtiroler was een van de grote kanshebbers op eremetaal op de afdaling en super-G. Het WK in het Zwitserse St. Moritz gaat dinsdag van start. 

Emotioneel afscheid voor Paul Pierce in Boston

Op Super Bowl Sunday staat Amerika een dag stil. Mensen verzamelen op Super Bowl Parties en de wedstrijd, halftime show en commercials zijn onderwerp van gesprek in het land. De NBA past haar programma ook aan op deze dag. Er werden alleen drie middagwedstrijden gespeeld. Toch haalde een bijzondere terugkeer in Boston van een verloren zoon het sportnieuws.

Paul Pierce speelde op de dag af achttien jaar geleden zijn eerste wedstrijd voor de Boston Celtics. De voorgaande zomer was hij door de Celtics als tiende gekozen in de jaarlijkse draft. Boston had al jaren geleden afscheid genomen van de gouden generatie Larry Bird, Kevin McHale en Robert Parish en in de jaren negentig was de roemruchte ploeg een lachtertje geworden in de NBA.

Nadat de Celtics Pierce hadden geselecteerd beloofde Pierce aan heel Boston dat hij de ploeg weer aan een titel zou helpen. Inderdaad zorgde Pierce weer voor een opleving van de Celtics. De ploeg haalde al snel de finale van de Eastern Conference en werd weer voorzichtig genoemd als een titelkandidaat. Shaquille O’Neal sprak na een wedstrijd zijn bewondering uit in de media: “Paul Pierce is the truth”, zo was ook een bijnaam geboren.

De Celtics misten echter een aantal schakels in hun selectie. De ploeg wist Kevin Garnett los te weken bij de Minnesota Timberwolves, Ray Allen werd overgenomen van de Seattle Supersonics. Als nieuwe coach werd Glenn ‘Doc’ Rivers aangenomen. Samen met de nog piepjonge Rajon Rondo werd dit de kern van de selectie die in 2008 de NBA finale haalde. Tegenstander was, hoe kan het ook anders, de eeuwige rivaal Los Angeles Lakers.

De Celtics wonnen de serie in zes wedstrijden. De beslissende wedstrijd werd in Boston gespeeld en werd één grote overwinningsparade. De Celtics wonnen met 131-92. Paul Pierce had zijn belofte aan Boston ingelost en de stad de eerste titel in 22 jaar bezorgd.

Pierce vertrok bij Boston en via de Brooklyn Nets en Washington Wizards werd Paul Pierce in 2015 herenigd met coach Doc Rivers bij de Los Angeles Clippers. Pierce speelt niet veel voor de Clippers en kondigde aan het begin van het huidige seizoen aan dat dit zijn laatste jaar zou zijn.

Gisteren speelden de Los Angeles Clippers uit tegen de Boston Celtics. Het betekende dat dit de laatste keer zou zijn dat Paul Pierce in ‘zijn’ TD Garden zou spelen.

Pierce kwam binnen met een New England Patriots hoodie aan. Bij het aankondigen van de spelers werd hij luid toegejuicht door de Celticsfans. Truth mocht starten en speelde een paar minuten mee. Bij de eerste time-out werd hij gewisseld. Op het grote scherm toonden de Celtics een eerbetoon aan hun verloren zoon. Een lange staande ovatie volgde, die Pierce geëmotioneerd in ontvangst nam.

 

Emotionele Pierce ontvangt eerbetoon. Bron: YouTube.

De wedstrijd werd verder gespeeld zonder Truth. Boston won zoals verwacht. Isaiah Thomas werd zoals verwacht topscorer met 28 punten. Maar het publiek wilde maar één speler zien. “We want Paul Pierce” werd minutenlang gescandeerd.

In de slotminuut gaf Doc Rivers toe aan de wens van het publiek. Pierce mocht nog even het veld op bij een 107-99 stand. Austin Rivers, de zoon van coach Doc, gaf de bal aan een vrijstaande Pierce. Nog één keer legde Truth aan voor een driepunter in zijn stadion. Het schot viel raak en het publiek werd gek.


De laatste score van Pierce in Boston. Bron: YouTube.


Uitslagen

Brooklyn Nets – Toronto Raptors 95-103
Boston Celtics – Los Angeles Clippers 107-102
Oklahoma City Thunder – Portland Trail Blazers 105-99

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 34-15
Boston Celtics 34-18
Washington Wizards 30-20
Toronto Raptors 31-21
Atlanta Hawks 30-21
Indiana Pacers 28-22
Chicago Bulls 25-26
Detroit Pistons 23-28
Charlotte Hornets 23-28
Milwaukee Bucks 22-28
New York Knicks 22-30
Miami Heat 21-30
Orlando Magic 20-33
Philadelphia 76ers 18-32
Brooklyn Nets 9-42


Western Conference

Golden State Warriors 43-8
San Antonio Spurs 39-11
Houston Rockets 37-17
Utah Jazz 32-19
Los Angeles Clippers 31-20
Memphis Grizzlies 31-22
Oklahoma City Thunder 30-22
Denver Nuggets 22-28
Portland Trail Blazers 22-30
Dallas Mavericks 20-30
Sacramento Kings 20-31
Minnesota Timberwolves 19-32
New Orleans Pelicans 19-32
Los Angeles Lakers 17-36
Phoenix Suns 16-35

Pechtold demonstreert met Hamas... of toch niet?

Alexander Pechtold heeft deelgenomen aan een shariademonstratie die volstond met Hamas-terroristen. Dat is althans wat Geert Wilders ons via Twitter wil doen geloven.

De foto in de tweet is echter bewerkt. Pechtold reageert scherp:

Inmiddels heeft Wilders de nodige kritiek gekregen op de bewerkte foto, vanwege de aanhoudende stroom nepnieuws.

Moeder Amanda Todd bij proces Aydin C.

De Canadese Carol Todd heeft zich maandagmorgen bij de rechtbank in Amsterdam gemeld om het strafproces tegen Aydin C. bij te wonen. Haar dochter Amanda zou een van de slachtoffers van de vermeende cyberchanteur zijn geweest. De tiener pleegde in 2012 na vier jaar digitale stalking op vijftienjarige leeftijd zelfmoord, kort nadat ze een noodkreet op internet had geplaatst.

Maandag is de vijfde dag van het proces tegen C. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de Tilburger (38) onder meer van de afpersing van 34 minderjarige meisjes en vijf homoseksuele mannen, die hij onder valse aliassen eerst tot seksuele handelingen voor de webcam had verleid. De strafeis in de zaak valt donderdag.

C. wordt in Nederland niet vervolgd in de zaak-Todd. Canada wil dat zelf doen en heeft om zijn uitlevering gevraagd, iets waarover de Hoge Raad zich nog moet uitspreken. Carol Todd woont het proces bij om C. "in de ogen te kunnen kijken en om andere slachtoffers een hart onder de riem te steken", zei ze vrijdag op de Canadese zender CBC. Ze haalde via crowdfunding geld voor de reis op en arriveerde afgelopen weekeinde in ons land.

Moeder Amanda Todd bij proces Aydin C.
Moeder Amanda Todd bij proces Aydin C. (Foto: ANP)

Stardew Valley krijgt retail-versie

De verrassing van vorig jaar op Steam was Stardew Valley. 505 Games gaat het spel nu uitbrengen als retail-versie. Deze versie komt alleen beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Stardew Valley is vergelijkbaar met games zoals Harvest Moon en Animal Crossing, waarbij spelers hun dagen doorbrengen in een vredig plattelandsdorpje en hun geld moeten zien te verdienen met onder andere boeren, mijnbouw en vissen.

TopbobskleeŽr gediskwalificeerd, ijzers 0,2 graden te warm

Bobsleeër Johannes Lochner heeft een bijzonder zuur weekeinde achter de rug. In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls stond de voorlaatste World Cup op het programma en Lochner ging daar met goede hoop op de eindzege in de viermansbob naartoe. Hij stond immers tweede achter de Rus Alexander Kasjanov, maar won drie van de vorige vier wedstrijden terwijl Kasjanov niet in de buurt kwam.

Seconden voor de start van zijn eerste run kreeg Lochner echter een forse tegenvaller te verwerken: hij en zijn ploeg werden gediskwalificeerd, want de ijzers onder de slee waren 0,2 graden te warm. In de 'pits' staat een meetijzer en alle ijzers van de deelnemers worden daarmee vergeleken. De ijzers mogen dan maximaal vier graden warmer zijn dan het meetijzer, maar onder de slee van Lochner waren de ijzers 4,2 graden te warm. Met warmere ijzers kan de slee hogere snelheden bereiken en dus volgt er een flinke straf als ze te warm zijn. 

"We weten nog niet precies hoe dit heeft kunnen gebeuren", aldus een gedesillusioneerde Locher. "Misschien komt het doordat we iets dikkere ijzers hebben dan normaal, die mogelijk wat langzamer afkoelen. Nu moeten we maar op naar het WK, waar we zo'n fout natuurlijk niet meer mogen maken."

Uiteindelijk was het de Let Oskars Melbardis die een razendspannende wedstrijd op zijn naam schreef. Met zijn ploeg bleef hij de Zwitser Rico Peter 0,05 seconden voor, terwijl de Amerikaan Steven Holcomb op 0,06 seconden derde werd. Lochner zakte door het drama rond de ijzers weg naar plek zeven in het klassement en is kansloos voor de eindoverwinning. 

Volkert hoeft niet terug de cel in

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoeft niet terug de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

Het Openbaar Ministerie had verzocht hem weer voor een jaar vast te zetten omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden.

Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een van die voorwaarden was dat hij zich elke drie weken bij de reclassering moet melden.

Volkert van der G. hoeft niet terug de cel in
Volkert van der G. hoeft niet terug de cel in (Foto: ANP)

Hagenaars horen wie nieuwe burgemeester wordt

De meer dan een half miljoen inwoners van Den Haag horen maandagavond wie hun nieuwe burgemeester moet worden. De Haagse gemeenteraad kiest dan wie wordt voorgedragen. Daarna is het aan koning Willem-Alexander om de nieuwe burgemeester in de hofstad te benoemen. Die gaat op 30 maart aan de slag.

De nieuwe burgemeester wordt de opvolger van Jozias van Aartsen (69, VVD), die zijn geboortestad acht jaar heeft geleid. Negen mannen en twee vrouwen hebben gesolliciteerd. Het gaat om leden van CDA, PvdA en VVD en om partijlozen. De grootste partij in de Haagse gemeenteraad, D66, heeft geen kandidaat. Een vertrouwenscommissie heeft twee sollicitanten geselecteerd en daaruit kiezen de raadsleden maandag hun favoriet.

De nieuwe burgemeester krijgt onder meer de leiding over de politie in Den Haag. Daarover zijn de laatste jaren wat spanningen geweest. Zo waren er in 2015 dagen aaneen rellen in de Schilderswijk en Transvaal na een dodelijke arrestatie. Inwoners van de probleemwijken beschuldigen agenten van discriminatie.

Hagenaars horen wie nieuwe burgemeester wordt
Hagenaars horen wie nieuwe burgemeester wordt (Foto: ANP)

Freek Vonk mist gevoel in onderarm

Freek Vonk heeft nog geen gevoel in de huid van zijn onderarm. De zenuwen in zijn onderarm zijn zwaar beschadigd door de haaienbeet van vorige week. De bioloog gaf maandag op Facebook een update over zijn herstel.

"Ik heb nog steeds geen gevoel in de huid van mijn onderarm. Deze zenuwen zijn dus helaas wel zwaar beschadigd. Maar zenuwen kunnen regenereren, dus dit gevoel zou terug kunnen komen in een paar weken of maanden. Garanties zijn er echter niet'', schrijft Freek bij foto's van de hechtingen, waar hij dik tevreden over is.

"Onvoorstelbaar hoe mooi dit gelukt is, zeker gezien het feit dat mijn bovenarm aan stukken lag en ik zelfs mijn spieren zag zitten! In mijn biceps zitten ook een paar scheuren maar die zouden moeten kunnen helen in de komende tijd. Ook het hechten van de grote diepe gaten aan de onderkant van mijn arm is goed gelukt. Kortom: fantastisch werk van de chirurg Dr. Lieberman en zijn team! Respect!"

Freek Vonk blijft voorlopig in het ziekenhuis in Miami, omdat de kans op infecties groot is.

Freek Vonk mist gevoel in onderarm
Freek Vonk mist gevoel in onderarm (Foto: BuzzE)

Xander de Buisonje toont pasgeboren dochter

Xander de Buisonjé en zijn vrouw Sophie zijn de ouders geworden van een dochter: Céla Lynn de Buisonjé. Het meisje werd in Amerika geboren met hulp van een draagmoeder." Vader en moeder deelden maandag op Instagram de eerste foto's van hun dochter.

"Daar is ze dan: Céla Lynn de Buisonjé. Onze dochter is op 28 januari geboren, stiekem hebben we haar nog even voor onszelf gehouden ", schrijft Xander bij de foto waarop te zien is dat hij het meisje de fles geeft.

Het meisje is het tweede kindje voor Xander en Sophie. Ze hebben al een zoontje, de zesjarige Dex. Met zijn ex Wendy van Dijk heeft de zanger ook een zoon.

Xander de Buisonje toont pasgeboren dochter
Xander de Buisonje toont pasgeboren dochter (Foto: BuzzE)

Alcoholvrij en speciaal stuwen bierverkoop

Speciaalbier en alcoholvrij bier vormden ook vorig jaar de kurk waar de Nederlandse biermarkt op dreef. Beide categorieën waren goed voor een groei met dubbele cijfers, terwijl de pilsconsumptie stagneerde op het niveau van het jaar ervoor. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers.

In Nederland werd in 2016 in totaal 11,9 miljoen hectoliter bier verkocht. Het overgrote deel daarvan, bijna 10 miljoen hectoliter, was nog altijd pils. De consumptie van speciaalbier nam met een kleine 13 procent toe tot 1,1 miljoen hectoliter. Alcoholvrij bier was met een kleine 395.000 hectoliter goed voor een groei van bijna 18 procent.

De Nederlandse bierdrinker lijkt even klaar met bier dat is aangelengd met vruchtenlimonade. De consumptie van radler en andere biermixen nam met 2,4 procent af naar een kleine 368.000 hectoliter.

Alcoholvrij en speciaal stuwen bierverkoop
Alcoholvrij en speciaal stuwen bierverkoop (Foto: ANP)

'Zorg moet weer in handen van overheid'

Veel Nederlanders vinden dat de overheid de zorg weer in handen moet nemen. Ze hebben weinig vertrouwen meer in het zorgstelsel dat elf jaar geleden werd ingevoerd.

Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau Ipsos, op verzoek van de krant Trouw. Ipsos legde een aantal vragen over het Nederlandse zorgstelsel voor aan een kleine duizend mensen. Volgens het bureau gaat het om een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. In totaal 57 procent van de ondervraagden vindt dat niet de verzekeraars maar de overheid de zorg weer moet gaan regelen.

Volgens het onderzoek zijn Nederlanders veel minder kritisch over het eigen risico: als het betekent dat de premie stijgt, wil slechts een op de drie Nederlanders het huidige eigen risico afschaffen. Zelfs onder de SP-kiezers is vanwege deze afweging 'maar' 60 procent voor afschaffen van het eigen risico, terwijl de afschaffing een belangrijk onderdeel is van de verkiezingscampagne van de partij.

'Zorg moet weer in handen van overheid'
'Zorg moet weer in handen van overheid' (Foto: ANP)

'Lost Secrets of Un'Goro volgende Hearthstone-uitbreiding'

Een oplettende user van Reddit heeft wellicht de volgende uitbreiding van Hearthstone ontdekt. Hij vond de potentiële uitbreiding via het cv van een voice actor, die al aan meerdere projecten van Blizzard heeft meegewerkt.

Het betreft het cv van Lani Minella, die eerder ook al stemmen heeft ingesproken voor Hearthstone. Op haar cv, dat overigens gepost is op een website die onder haar beheer valt, is nu de titel: 'Hearthstone: Lost Secrets of Un'Goro' te zien. Ze heeft daar de stemmen ingesproken voor een Golakka Crawler, Pteradactyl, Anklesaur en een Hydra. Un'Goro Crater is natuurlijk het gebied van World of Warcraft waar aan dino's geen tekort is, dus verrassend is het niet.

Daarnaast is de website ungoro.com geregistreerd door hetzelfde bedrijf dat de websites voor Karazhan en Gadgetzan heeft geregistreerd. Het lijkt dus een legitieme leak. Of Un'Goro ook daadwerkelijk de volgende uitbreiding is of wellicht een adventure is natuurlijk niet bekend. Blizzard werkt aan meerdere uitbreidingen tegelijkertijd en maanden van tevoren, dus het is nog even afwachten. 

Hearthstone: Lost Secrets of Un'Goro leaked

Nintendo pakt Super Bowl-spotlight met Switch-reclame

Gisteren tijdens de 51ste Super Bowl in de Verenigde Staten heeft Nintendo laten zien hoe serieus het is over de marketing van diens nieuwe console, de Nintendo Switch. Het Japanse bedrijf pakte de '5 million dollar spot' met een dertig seconden durende reclame van de Switch.

In de reclamespot zijn vooral beelden te zien van het paradepaardje van de Nintendo Switch, The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Toch is er ook genoeg ruimte voor andere titels, zoals Splatoon 2, Arms, Ultra Street Fighter 2: The Final Challengers en Mario Kart 8 Deluxe.

Hoewel het getoonde spotje slechts zo'n dertig seconden duurde, kun je de volledige versie hieronder terugkijken. Nintendo Switch verschijnt op 3 maart. Voor meer details over Super Bowl LI kun je hier het FOK!verslag teruglezen.

Grote cocaÔnevangst voor kust AustraliŽ

Bij een doorzoeking van een jacht voor de kust van Oost-Australië stuitte de federale politie vorige week op 1,4 ton cocaïne. Het is de grootste vangst ooit voor de Australische autoriteiten, die het nieuws maandag bekendmaakten. De drugs hebben een straatwaarde van omgerekend zo'n 222 miljoen euro.

Aan de vangst ging tweeënhalf jaar onderzoek vooraf naar een drugsnetwerk dat in verschillende landen opereert. Zes mensen zijn gearresteerd: vier Australiërs, een Nieuw-Zeelander en iemand met zowel een Zwitsers als Fijisch paspoort. Verschillende Australische veiligheidsdiensten werkten hiervoor samen.

De zes verdachten kunnen levenslang krijgen. De politie denkt meer arrestaties te kunnen verrichten.

Grote cocaïnevangst voor kust Australië
Grote cocaïnevangst voor kust Australië (Foto: ANP)

Busongeluk Honduras eist zestien levens

Zeker zestien mensen zijn zondag in Honduras om het leven gekomen toen een bus en een vrachtwagen op elkaar botsten. Het ongeluk had plaats net buiten de hoofdstad Tegucigalpa. Nog eens 34 mensen raakten gewond.

Het ongeluk gebeurde op een weg naar het zuiden, op zo'n tien kilometer afstand van de hoofdstad van het land in Midden-Amerika, meldt de politie.

Busongeluk Honduras eist zestien levens
Busongeluk Honduras eist zestien levens (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: (vrijwel) droog en misschien zon

In februari guur en koud, dan komt er een zomer waarvan je houd.

Goedemorgen.

Deze nieuwe week begint hetzelfde als gisteren. De dag begint nevelig en bewolkt. De nevel trekt gelukkig wel weg, maar de bwolking blijft vandaag aanwezig. In het noorden zou nog wat lichte motregen kunnen vallen en in het zuiden zou de zon tevoorschijn kunnen komen. De temperatuur loopt uiteen van 4 graden in het noordoosten tot 7 graden in het zuiden. De wind is zwak en uit uiteenlopende richtingen.

Morgen kan er natte sneeuw vallen en het kwik komt niet hoger dan 4 graden. De dagen daarna krijgen we stabiel winterweer met lagere temperaturen die we gewend zijn, 's nachts lichte vorst, overdag rond het vriespunt, maar wel meer zon.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:10
Zon onder: 17:38
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1778 Na de Amerikaanse overwinning op de Britten bij de Slag bij Saratoga lukt het Benjamin Franklin een verbond te sluiten met Frankrijk.
1788 Massachusetts ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als zesde staat.
1941 Auke Adema wint de zevende Elfstedentocht.
1944 Eerste geslaagde reageerbuisbevruchting, uitgevoerd door John Rock en Miriam Menkin.
1952 Elizabeth II wordt koningin van Groot-Brittannië, Noord-Ierland en de landen van het Britse Gemenebest.
1989 Begin rondetafelbesprekingen tussen Solidarność en de communistische machthebbers in Polen met als inzet o.a. vrije verkiezingen, vrij grensverkeer en liberalisering van de economie. Begin van het einde van het IJzeren Gordijn.
2016

The voice of Europe, Eddy Wally, overlijdt op 83-jarige leeftijd.

Zon in Limburg (Foto: Luuntje)
Zon in Limburg (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Brandweer twee keer eropuit voor zelfde brand

In de Zuid-Hollandse gemeente Oud-Beijerland moest de brandweer tweemaal eropuit voor dezelfde brand. Aan het Vierwiekenplein vatte in de nacht van zondag op maandag een Thais restaurant vlam.

De brandweermannen keerden na het blussen van de brand huiswaarts, maar moesten niet veel later weer opdraven. De brand bleek nog tussen het plafond te zitten, laat de brandweer op Twitter weten.

Brandweer twee keer eropuit voor zelfde brand
Brandweer twee keer eropuit voor zelfde brand (Foto: ANP)

Van der Graaf hoort of hij terug de cel in moet

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoort maandag of hij terug de cel in moet. Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank in Amsterdam gevraagd hem weer vast te zetten omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden. De rechtbank doet om 10.00 uur uitspraak.

Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een van die voorwaarden was dat hij zich iedere drie weken bij de reclassering moet melden.

Maar die medewerking zou "ontoereikend en niet-constructief" zijn. Van der Graaf zou alleen maar langskomen en zeggen: "Ik meld mij. Tot ziens." Het OM spreekt van een "zeer ernstige overtreding".

Van der Graaf zei twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak dat hij "heel sterk" het gevoel heeft dat het OM hem "wil laten struikelen".

Van der G. hoort of hij terug de cel in moet
Van der Graaf hoort of hij terug de cel in moet (Foto: ANP)

Drie doden na brand in sauna Berlijn

Bij een brand in een sauna in Berlijn zijn zondagavond drie mannen om het leven gekomen, meldt de brandweer van de Duitse hoofdstad. Een gewonde is in het ziekenhuis opgenomen met vermoedelijk rookvergiftiging.

Zo'n vijftien mensen werden ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Reddingsdiensten doorzochten de verschillende kleine ruimtes van de sauna, waar op het moment dat de brand uitbrak zo'n dertig mensen aanwezig waren. Meer doden of gewonden sluit de brandweer uit.

De sauna bevindt zich onderin een appartementencomplex aan de Kurfürstenstrasse in het stadsdeel Schöneberg. Het vuur heeft zich niet verspreid naar bovengelegen verdiepingen, waar ook ouderen wonen. Hoe de brand is ontstaan is niet duidelijk.

Drie doden na brand in sauna Berlijn
Drie doden na brand in sauna Berlijn (Foto: ANP)

Begrafenis George Michael opnieuw uitgesteld

De begrafenis van de in december overleden Britse zanger George Michael is opnieuw uitgesteld, meldt The Daily Mirror. De familie van de zanger zal tot zeker eind februari moeten wachten voor het lichaam van Michael door de lijkschouwer wordt vrijgegeven.

George Michael werd op 25 december dood aangetroffen in zijn huis in Oxfordshire, hij werd 53 jaar oud. De lijkschouwer voerde een uitgebreide autopsie uit en liet toxocologisch onderzoek doen om de doodsoorzaak te kunnen vaststellen. "De resultaten van die onderzoeken worden pas over enkele weken verwacht", zegt een betrokkene bij het onderzoek.

De politie denkt niet dat er sprake is van een misdrijf, maar verhoorde wel de partner van Michael, Australiër Fadi Fawaz tot twee keer toe. Ook werden buren ondervraagd naar het wel en wee van de zanger.

Over de uitvaart van Michael is nog weinig bekend. Ook is onduidelijk of de uitvaartdienst voor de zanger wordt georganiseerd in Londen of in een kerkje nabij zijn huis in het dorpje Goring-on-Thames. De honderden boeketten, kaarten en cadeaus die door fans zijn achtergelaten voor het huis van de zanger in Londen zijn inmiddels verplaatst omdat ze de toegang tot het huis blokkeerden.

Begrafenis George Michael opnieuw uitgesteld
Begrafenis George Michael opnieuw uitgesteld (Foto: BuzzE)

Uitslag Super Bowl 51

De New England Patriots hebben de 51ste editie van de Super Bowl gewonnen. In een wedstrijd waarbij het leek alsof de Atlanta Falcons redelijk makkelijk zouden winnen maakten de Patriots een geweldige comeback en zorgden zo voor een zeer spannende wedstrijd. Deze Super Bowl gaat als een legendarische de boeken in.

Beide teams begonnen voorzichtig aan de wedstrijd en kwamen aanvallend niet sterk uit de startblokken. Zowel de Falcons als de Patriots kwamen tijdens het eerste kwart niet tot scoren. De verdedigingen speelden sterk en de aanvallende teams hadden nog geen oplossing gevonden om door te kunnen breken.

Aan het begin van het tweede kwart leken de Patriots onderweg om de eerste punten van de wedstrijd te scoren. Met 1st & 10 op de 33-yards lijn van de Falcons kreeg runningback LeGarrette Blount de bal, maar liet deze na een paar yards vallen. Falcons-cornerback Robert Alford reageerde snel en zorgde dat de bal in het bezit van de Falcons kwam. Na een mooie drive onder leiding van quarterback Matt Ryan was het uiteindelijk runningback Devonta Freeman die de eerste touchdown van de wedstrijd wist te maken. De Patriots konden ook bij de eerstvolgende keer geen manier vinden om door de verdediging van de Falcons te komen en moesten de bal weer redelijk snel inleveren.

Na een trage start leken de Falcons het aanvallend voor elkaar te hebben en wisten weer een touchdown te scoren na een 19-yards pass van Ryan naar tight-end Austin Hooper. Met een achterstand van veertien punten moesten de Patriots echt iets gaan terugdoen. Tijdens de volgende drive leek het er een lange tijd op dat de Patriots eindelijk zouden gaan scoren. Mede dankzij fouten in de verdediging van de Falcons en een paar penalties in hun voordeel kwamen de Patriots stap voor stap dichtbij de endzone van de Falcons. Met 3rd & 6 vanaf de 23-yards lijn van de Falcons gooide Brady echter een interception, die werd teruggelopen voor een touchdown door Alford. Met nog maar een paar minuten te spelen in het tweede kwart keken de Patriots tegen een achterstand van maar liefst 21 punten aan. De Patriots wisten wel met nog vijf seconden te spelen een fieldgoal te maken en zetten hiermee de ruststand van 21-3 op het scorebord.

De half-time show die werd verzorgd door Lady Gaga was een waar spektakel. De afgelopen jaren leek het een traditie te worden om de half-time show met meerdere artiesten uit te voeren, maar Lady Gaga koos er voor om het alleen te doen. Het was een zeer strakke show, met veel hits, veel vuur(werk) en flink wat choreografie.

Het derde kwart leek te beginnen zoals de Patriots het wilden. De Falcons mochten beginnen, maar gingen 3 and out. De Patriots konden hier echter geen gebruik van maken en gingen zelf ook 3 and out. Het volgende balbezit van de Falcons resulteerde na een drive van 85-yards in nog een touchdown voor de Falcons. Dit keer was het runningback Tevin Coleman die de bal ving na een 6-yards pass van Ryan. De wanhopige Patriots moesten nu alles op alles zetten om zich terug te knokken in de wedstrijd. Na een drive van bijna acht minuten wisten de Patriots dit keer wel te scoren. Brady gooide de bal naar zijn runningback James White, die de bal zonder veel problemen de endzone van de Falcons binnenliep. De PAT werd gemist door kicker Stephen Gostkowski, waardoor de stand op 28-9 bleef staan.

De Patriots leken eindelijk een manier gevonden te hebben om de Falcons te stoppen. In het begin van het vierde kwart werden de Falcons gestopt, waarna de Patriots weer mochten aanvallen. Na een snelle drive van een paar minuten waren de Patriots weer dichtbij een touchdown, maar na twee opeenvolgende sacks moesten ze genoegen nemen met een fieldgoal. Hiermee kwam de stand op 28-12 en hadden de Patriots nog twee touchdowns en twee two-points conversions nodig om gelijk te komen. Met nog acht minuten te spelen leek het er op dat de wedstrijd al gespeeld was, maar de Patriots waren niet van plan om op te geven. 

Ryan maakte tijdens de eerstvolgende drive een kostbare fout en liet de bal uit zijn handen vallen. Brady en de Patriots maakten hier dankbaar gebruik van en scoorden een touchdown met widereicever Danny Amendola. White zorgde voor een succesvolle two-point conversion, waardoor de Patriots nog maar een achterstand van acht punten hadden. Voor de eerste keer in de wedstrijd stonden de Falcons onder druk, maar wisten na een paar mooie acties weer snel op het veld van de Patriots te komen. Een sack en een penalty zorgden er voor dat de Falcons geen fieldgoal konden maken en de bal weer moesten inleveren.

Met nog een kleine vier minuten te spelen kregen de Patriots nog een keer de bal terug en moesten op jacht naar een touchdown en nog een two-point conversion. Na een ongelovelijke catch van Julian Edelman, waarbij hij de bal net van de grond wist af te houden leken de Patriots een historische comeback te maken. Met nog 57 seconden te spelen liep White weer de endzone binnen voor een touchdown, waarmee de stand op 28-26 kwam. De two-point conversion was ook nu weer succesvol en de comeback van de Patriots was een feit! De Falcons kregen nog wel de bal, maar wisten niet te scoren, waardoor voor het eerst in de geschiedenis van de Super Bowl een over-time gespeeld moest worden.

De Patriots mochten beginnen in over-time en wisten na een 75-yards drive een touchdown te scoren met Lewis, waardoor het meteen einde verhaal was voor de Falcons. De Patriots, Brady en coach Belichick winnen hiermee voor de vijfde keer de Super Bowl.

Tennisser slaat bal in gezicht scheids en wordt gediskwalificeerd in Davis Cup

Het Davis Cup-duel tussen Canada en Groot-Brittannië is zondag geëindigd op bizarre en - op meerdere manieren - bijzonder pijnlijke wijze. Voor eigen publiek speelde de Canadees Denis Shapovalov in het beslissende vijfde duel tegen de Brit Kyle Edmund, maar hij hield zijn hoofd niet helemaal koel.

Edmund stond prima te ballen tegen de pas 17-jarige nummer 251 van de wereld en stond na twee gewonnen sets weer voor. De tiener leverde nog eens zijn service in waardoor het 1-3 werd en dat deed de stoppen even doorslaan bij de jongen. In een vlaag van frustratie mepte hij de bal hard weg, maar tot zijn grote schrik kwam deze loeihard in het gezicht van de umpire terecht. Nadat de arme man van de schrik bekomen was liet hij weten dat Shapovalov gediskwalificeerd was en dus was de partij voorbij. Canada ligt uit de Davis Cup, de Britten gaan naar de kwartfinales.

Shapovalov vs scheidsrechter (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.