Chapecoense-doelman postuum Speler van het Jaar

De overleden doelman van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense, Danilo, is postuum uitgeroepen tot Speler van het Jaar door Braziliaanse voetbalfans. Bij de online stemming kreeg hij 48 procent van de stemmen.

"Namens Chapecoense wil ik iedereen bedanken voor hun medeleven en gebeden", sprak de moeder van Danilo, die de award in ontvangst nam tijdens een ceremonie in Rio de Janeiro. "Ik hoop dat de toekomstige strijders van Chapecoense net zo zullen zijn als de strijders die we verloren hebben."

De overleden Danilo loodste Chapecoense naar de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europa League. In de halve finale tegen San Lorenzo verrichtte de slechts 31 jaar oud geworden keeper in de laatste minuut de beslissende redding.

Onderweg naar de heenwedstrijd van de finale, in Colombia, crashte het vliegtuig waarin de selectie van Chapecoense zat. 71 mensen kwamen om het leven, waaronder Danilo. Atletico Nacional, de tegenstander in de finale, riep vervolgens met succes de Zuid-Amerikaanse voetbalbond (Conmebol) op om Chapecoense uit te roepen tot winnaar van de Copa Sudamericana.