Grieken hervormen verder met nieuwe regering

De nieuwe Griekse regering, onder leiding van de linkse premier Alexis Tsipras, is zaterdag beëdigd. De herstart van de regering Tsipras telt zeven nieuwe ministers op sleutelposities, zoals Binnenlandse Zaken, Arbeid en Energie.

Daarmee heeft Tsipras de belangrijkste tegenstanders binnen zijn eigen partij, Syriza, die zich verzetten tegen de hervormingen die Griekenland van buitenlandse schuldeisers moet doorvoeren, aan de kant geschoven. Minister Tsakalotos van Financiën en minister Kotzias van Buitenlandse Zaken blijven wel op hun plaats.

Tsipras is sinds begin vorig jaar premier. Zijn ambtsperiode staat tot nu toe in het teken van hervormingen die de EU en het IMF het land oplegden naar aanleiding van de schuldencrisis die ontstond na jarenlang creatief boekhouden door eerdere regeringen. Door de financiële crisis aan het eind van het vorige decennium was dat niet langer vol te houden, waardoor in ruil voor kredieten nog steeds zware hervormingen nodig zijn. Niet iedereen binnen Syriza kan die in overeenstemming brengen met de uiterst linkse idealen van de partij.

Nieuwe regering Tsipras beëdigd
Grieken hervormen verder met nieuwe regering (Foto: ANP)