Crashfestijn brengt Bendsneyer podium in Moto3

Bo Bendsneyder heeft tijdens de Grand Prix van Maleisië in de Moto3 zijn tweede podiumplek ooit behaald. In een bijzonder chaotische race, vol valpartijen, veroverde de jonge Rotterdammer de derde plek. Francesco Bagnaia greep zijn tweede zege van het seizoen.

Brad Binder pakte vanaf poleposition de leiding, met een uitstekend vertrokken Gabriel Rodrigo en Bagnaia in zijn achterwiel. Bendsneyder kende een goede start en kon zijn zevende plek vasthouden. Na een paar bochten ging het al behoorlijk mis: als eerste schoven Juanfran Guevara en Andrea Migno onderuit, waarna een harde crash voorin ook Philip Öttl, Aaron Canet, Nicolo Bulega en Jorge Martin uitschakelde.

De rust leek even terug te keren, maar na drie ronden ging het weer een keer fout. Dit keer moest leider Binder eraan geloven in een vrij bizarre valpartij: Lorenzo Dalla Porta, Joan Mir en wereldkampioen Binder schoven op exact hetzelfde moment tegen de vlakte, waarna ook Fabio di Giannantonio tegen het asfalt smakte - vermoedelijk zorgde een val van achterblijven Adam Noroddin even eerder voor een gladde plek op het circuit.

Voorin de race werd niet heel veel gevochten, maar toch was de rust nog ver te zoeken. Ook Jorge Navarro ging onderuit, terwijl hij op de vierde plek lag. Bagnaia had inmiddels een grote voorsprong te pakken op het voor plek twee vechtende groepje van Niccolo Antonelli, Jakub Kornfeil, Bendsneyder en Rodrigo, maar daar ging al snel Antonelli onderuit. Rodrigo moest zo langzamerhand lossen en dus ging de strijd om de tweede stek tussen Kornfeil en Bendsneyder. Achter Rodrigo had vooral Fabio Quartararo een razend tempo te pakken en de Fransman schoof zelfs door naar de vierde plek.

Vijf ronden voor het einde maakte Kornfeil een foutje bij het op een ronde zetten van Dalla Porta, waardoor Bendsneyder even kon profiteren. Die plek moest hij echter snel weer inleveren bij de Tsjech, terwijl Quartararo achter het duo met rasse schreden dichterbij kwam. Helaas voor de Fransman werd zijn opmars snel in de kiem gesmoord: na een relatief onschuldige crash van Maria Herrera vond de wedstrijdleiding het welletjes en zwaaide men de rode vlag.

Bagnaia kwam onbedreigd als winnaar over de streep, terwijl Kornfeil na wat onduidelijkheid uitgeroepen werd als nummer twee, voor Bendsneyder en Quartararo. Opvallend was dat uiteindelijk slechts zeventien van de 31 rijders de finish haalden. De diverse valpartijen leverde op het eerste gezicht bij drie rijders schade op: Martin werd met een hersenschudding afgevoerd, Herrera brak haar sleutelbeen en Öttl lijkt een breuk in zijn hand opgelopen te hebben.