FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 oktober 2016

Bokser slaat tegenstander KO en valt diens coach aan

Het was een verhit potje boksen, zaterdag in het Puerto Ricaanse San Juan. In het Coliseo Roberto Clemente namen Juan Manuel Lopez en Wilfredo Vasquez Jr het tegen elkaar op, bekende namen in het supervedergewicht. Dat de twee oud-kampioenen ooit eens tegenover elkaar zouden staan leek in de sterren geschreven, maar helaas voor de vele fans gebeurde dat pas dit weekeinde, enkele jaren na de top van de 33- en 32-jarige vechters.

Diep in de elfde ronde van de partij wist Lopez zijn tegenstander tegen de touwen te werken en hem knock-out te slaan, wat hem uiteraard de zege opleverde. Doorgaans zorgt het winnen van een dergelijke wedstrijd voor positieve reacties, maar bij Lopez was daar geenszins sprake van: hij liep richting de coach van Vasquez en begon op de beste man in te slaan. Wat de reden ervan is is nog onduidelijk, maar gelukkig konden de twee boksers elkaar na afloop nog omhelzen.

Het opvallende einde van Lopez - Vasquez (Bron: YouTube)

Dakar Preproloog wederom groot succes

Voor de zestiende maal werd de RTL Dakar Preproloog op het Eurocircuit in Valkenswaard gehouden. Zeven motorrijders, vijf auto's en negentien trucks gingen met elkaar de strijd aan om de overwinning in wat een laatste voorbereiding voor de Dakar Rally 2017 is. Uiteindelijk waren het Jurgen van Goorbergh, Erik van Loon een Gerard de Rooy die met de overwinning in de categorieën aan de haal gingen.

Erik van Loon kan met vetrouwen aan de rally beginnen. Van Loon was vorig jaar nog winnaar van de preproloog en alles minder dan een overwinning dit jaar zou een teleurstelling zijn. In de finale trof hij Tim Coronel, die wat minder grote plannen heeft in de rally; namelijk eerste worden in het individuele klassement. Coronel gaf in de finale tegen Van Loon alles met zijn buggy, maar zijn tijd was toch niet goed genoeg voor de overwinning.

Bij de vrachtwagens maakte Gerard de Rooy zijn favorietenrol waar door als snelste naar de finale te gaan. Andere kanshebbers lieten het afweten in de heats, waardoor Peter Versluis ietswat verrassend naast hem in de finale stond. De werkendammer moest echter toch zijn meerdere erkennen in zijn medefinalist.

Bijzondere aanwezigen waren Dakar-winnaars Stéphane Peterhansel en Nasser Al-Attiyah. Peterhansel verzorgde voor de ruim 25.000 toeschouwers een demonstratie in de Peugot waarmee hij eerder dit jaar nog de Dakar had gewonnen, Al-Attiyah was op uitnodiging van Van Loon aanwezig.

Gerard de Rooy won de preproloog bij de trucks (Foto: FOK!sport)
Gerard de Rooy won de preproloog bij de trucks (Foto: FOK!sport / Nattekat)

Verstappen: "Straf is belachelijk"

Na afloop van de Grand Prix van Mexico kreeg Max Verstappen een tijdstraf van vijf seconden aan zijn broek. De Nederlander eindigde zo niet als derde, maar als vijfde. De straf werd uitgedeeld vanwege het afsnijden van een bocht in de voorlaatste ronde, wat hem nadat hij zich verremde ten opzichte van Sebastian Vettel een voordeel opgeleverd zou hebben.

"Dit is belachelijk", foeterde Verstappen na afloop voor de camera's van Ziggo"Kijk naar de eerste bocht van de race, daar zie je (Lewis) Hamilton en (Nico) Rosberg die er allebei afgaan en daar veel meer winnen", zo verwijst hij naar Hamilton die zich verremde en Rosberg die min of meer door Verstappen zelf het gras ingetikt werd. "Echt ongelofelijk."

Vettel raakte na Verstappen's actie zwaar gefrustreerd, maar kwam ook met de andere Red Bull in de clinch: Daniel Ricciardo probeerde hem in te halen, waarbij Vettel - tegen de regels in - in de remzone gevaarlijk van richting veranderde. "Dat vind ik echt belachelijk", zegt Verstappen. "Ik doe het tenminste goed, hij doet het op een hele domme manier, maar het is nou eenmaal zo."

Verstappen ging wel met winnaar Hamilton en de als tweede gefinishte Rosberg mee richting het podium, maar in de 'opfrisruimte' voor het podium drong het nieuws tot de Nederlander door. "Ik zag mijzelf op het scherm daar ineens op de vijfde plek staan en toen zag ik ook meteen dat ik vijf seconden straf had, dus ja, ik kon weer terug." 

Ex-president El Salvador vast voor fraude

De vroegere president van El Salvador Tony Saca is gearresteerd omdat hij verdacht wordt van grootschalige zelfverrijking. Hij kan volgens justitie een groot deel van de bezittingen die hij tijdens zijn presidentschap verwierf, niet verantwoorden. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

Het gaat om omgerekend ongeveer 4,5 miljoen euro. Saca regeerde tussen 2004 en 2009 over het Midden-Amerikaanse land. Zijn bezit groeide in die tijd van omgerekend ruim 2,7 miljoen naar zo'n 11,8 miljoen euro.

Behalve de ex-president zijn zeven van zijn vroegere regeringsfunctionarissen aangehouden. Justitie doet verder onderzoek naar twee andere vroegere presidenten, Mauricio Funes en Francisco Flores.

Ex-president El Salvador vast voor fraude
Ex-president El Salvador vast voor fraude (Foto: ANP)

Hilary Duff door het stof na verkleedpartij

Hilary Duff heeft haar excuses aangeboden na een Halloweenfeestje. De actrice en zangeres woonde met haar nieuwe vriend Jason Walsh een verkleedpartijtje bij, maar kreeg veel kritiek vanwege hun keuze voor kostuums.

"Het spijt me als ik mensen beledigd hem met mijn kostuum", twitterde Hilary zondag. De blondine verkleedde zich als pelgrim, Jason feestte als indiaan. "Het was niet goed doordacht", gaf Hilary toe. "Sorry, uit de grond van mijn hart."

Ook Jason ging door het stof. De sportinstructeur liet via Instagram weten dat hij 'enkel bewondering heeft voor de inheemse bevolking van Amerika'. "Achteraf gezien had ik een ander besluit moeten nemen", schrijft Jason over zijn indianenpak. "Mijn excuses aan iedereen die ik mogelijk heb beledigd."

Hilary Duff door het stof na verkleedpartij
Hilary Duff door het stof na verkleedpartij (Foto: BuzzE)

Superbikes: Rea geeft tweede plek aan teamgenoot, Van der Mark 4e in WK

Chaz Davies heeft het wereldkampioenschap Superbikes met weer een overtuigende zege afgesloten. De Welshman was op het Losail International Circuit in Qatar net als in de eerste race veruit de beste. De Nederlander Michael van der Mark eindigde als elfde.

Kersvers wereldkampioen Jonathan Rea pakte vanaf poleposition de leiding met wederom Davies in zijn kielzog. Halverwege het veld kende Van der Mark een prima start, maar al snel zorgde een stevig duel met Lorenzo Savadori en Alex Lowes ervoor dat hij wijd ging en bijna tien plekken terugviel. Dat gebeurde Rea in de tweede ronde ook nadat hij een dure fout maakte. Davies kon zo gelijk een forse voorsprong pakken, terwijl Tom Sykes zich daarachter los reed van Sylvain Guintoli en Xavi Fores.

Na zeven ronden had Davies een kleine voorsprong op Sykes, waar Guintoli en Fores nog altijd achter reden. Daarachter voerde de zeer verrassende Raffaele de Rosa, die pas anderhalve week geleden een plekje voor dit weekeinde kreeg, een groep aan waarin men vocht voor de vijfde plek. Ook Van der Mark reed hier in mee en de eerder flink teruggevallen Rea vocht een mooi duel uit met de Nederlander. Daar kwam allemaal rap een einde aan, want de Qatarees Saeed Al-Sulaiti kwam plotseling in de problemen: de vlammen sloegen uit zijn Kawasaki en voor hem was zijn thuisrace voorbij. 

De race werd voor tien ronden herstart, met Rea die vanaf de negende plek vertrok. Davies nam gelijk de leiding weer in handen en ging er vandoor, terwijl Sykes de tweede plek pakte. Rea stoomde in razend tempo naar voren en had binnen enkele ronden teamgenoot Sykes te pakken. Het duo vocht een mooie strijd uit, maar in de slotmeters deed Rea iets opmerkelijks: Davies was al lang niet meer te pakken, Rea was al wereldkampioen en dus liet hij Sykes voorbij. Zijn teamgenoot pakte daardoor precies genoeg punten om Davies in het wereldkampioenschap achter zich te houden en de tweede plek veilig te stellen. 

"We hadden geen teamorders gekregen om zoiets te doen en dat Jonathan mij die tweede plek gaf was echt prachtig..dat blijf ik onthouden tot ik heel erg oud ben", aldus een emotionele Sykes na afloop. Van der Mark kon geen potten meer breken en eindigde op de elfde plaats. Hij sloot zijn tweede seizoen in het WK Superbikes zo wel af op een prachtige vierde plek, de beste prestatie ooit van een Nederlander. 

Sabia Boulahrouz zit zonder manager

De samenwerking tussen Sabia Boulahrouz en haar manager Ted Linow is beëindigd. Ted Linow ondersteunde Sabia bij haar tv-carrière.

Sabia deed dit jaar in Duitsland mee aan de tv-show Dance Dance Dance, in Nederland schoof ze aan bij Ranking The Stars. Sabia was ook te gast in de kookshow Grill den Henssler en verleende vorig jaar haar medewerking aan de SBS6-show MindMasters LIVE.

Sabia's manager Ted Linow, tevens jurylid van de Duitse show Curvy Supermodels, stond haar het afgelopen jaar bij. De eigenaar van het bureau Mega Model bezorgde haar model- en tv-klussen. Voortaan zal Sabia zelf over haar gage moeten onderhandelen, want de samenwerking met Linow is beëindigd. Dit heeft het bureau laten weten aan het blad Grazia.

Sabia Boulahrouz zit zonder manager
Sabia Boulahrouz zit zonder manager (Foto: BuzzE)

Jarig D66 wil VVD uitdagen

De VVD van premier Mark Rutte waant zich ten onrechte onaantastbaar, vindt D66. De jarige partij waarschuwt Rutte en co dat het "tijd is voor een progressieve liberaal in het Torentje" na de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Lijsttrekker Alexander Pechtold, die zich zondagochtend al opwierp als kandidaat-premier, vindt dat D66 klaar is om weer te besturen. Terwijl D66 oppositie voerde, zijn de tegenstellingen in de samenleving volgens hem aangejaagd in plaats van overbrugd. Pechtold stelde zijn pleidooi voor een "open samenleving" tegenover het "platte pleur-op-populisme" waaraan Rutte zich zou bezondigen. Wie wil openstellen moet echter ook grenzen stellen. Wie tornt aan "onze vrijheden" vindt in de D66-leider een fundamentalist tegenover zich, waarschuwde Pechtold.

De Nederlandse identiteit is, getuige Pechtolds toespraak op het congres waarop zijn partij haar vijftigste verjaardag vierde, ook voor D66 een belangrijk verkiezingsthema. De Nederlandse geschiedenis stemt volgens de D66-leider zowel trots als beschaamd. Nederland kent geen monocultuur, maar is juist altijd een vruchtbare smeltkroes geweest.

Inspraak
Pechtold erkende dat van de bestuurlijke vernieuwing, waartoe D66 ooit op aarde was, nog maar weinig is gekomen. Ruimere inspraak voor de burger, zoals een bindend referendum, is volgens hem inmiddels echter wel degelijk weer binnen handbereik. Wie het succes van D66 wil zien moet de blik echter verbreden, zei hij. Burgers hebben dankzij de Democraten volgens hem meer zeggenschap gekregen over hun levenseinde en tal van andere zaken.

D66 blijft "als grootste progressieve partij"streven naar hervormingen, zei Pechtold. Wie klaar denkt te zijn met hervormen kan wel eens klaar zijn met regeren, waarschuwde hij Rutte.

Jarig D66 wil VVD uitdagen
Jarig D66 wil VVD uitdagen (Foto: ANP)

Grosjean moet uit pits starten in Mexico

Romain Grosjean zal de Grand Prix van Mexico vanuit de pitsstraat aan moeten vangen. Zijn team Haas heeft de vloer van zijn Formule 1-bolide moeten vervangen nadat na de kwalificatie bleek dat hier problemen mee waren. De Fransman kwam in de kwalificatie al niet verder dan de laatste startrij.

Grosjean klaagde na afloop van de kwalificatie over problemen met de grip en balans van de auto, terwijl op de rechte stukken de topsnelheid van de Haas wel prima te noemen was. Na onderzoek heeft Haas de vloer van de bolide van de auto van de Fransman vervangen, waardoor hij volgens de regels vanuit de pits moet starten.

Uitslag ADO Den Haag - AZ

AZ heeft in de Eredivisie eindelijk weer eens een zege geboekt. De Alkmaarders zegevierden in de slotfase uit bij ADO Den Haag met 0-1 dankzij een doelpunt van invaller Robert Mühren.

ADO Den Haag

0 - 1

AZ

    87' Mühren
 
Gele kaart: Meissner, Marengo, Bakker (ADO Den Haag), Van Eijden (AZ)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.023
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
Ebuehi
Meissner
Beugelsdijk
Kanon
Jansen
Trybull
Bakker
Duplan (Becker/84)
Havenaar (Van der Heijden/84)
Marengo (Hevel/87)
  Rochet
Johansson
Van Eijden
Wuytens
Ouwejan
Luckassen
Bel Hassani (Mühren/66)
Rienstra
Jahanbakhsh
Weghorst (Til/89)
Van Overeem (Tankovic/76)

Honderd kunstgrasvelden worden bemonsterd

Tientallen voetbalclubs, stichtingen en gemeenten willen meedoen aan een nader onderzoek naar het gebruik van gemalen autobanden op kunstgrasvelden. Het gaat om honderd velden. De organisaties hebben zich gemeld bij de bandenbranche die daarvoor een oproep deed. De velden gaan zij kosteloos bemonsteren.

Tot 1 december kunnen clubs en gemeenten zich melden voor het onderzoek van de brancheorganisaties Vereniging Band en Milieu en VACO. Maandag wordt het eerste veld al bemonsterd. "Wij willen aantonen dat het gebruik van voertuigbanden veilig is", zegt Joost Kester Jacobs namens de branche.

Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van Zembla waarin twijfels worden geuit over kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat.

Honderd kunstgrasvelden worden bemonsterd
Honderd kunstgrasvelden worden bemonsterd (Foto: ANP)

Actrice klaagt over handtastelijke Hitchcock

Oud-actrice Tippi Hedren zegt dat regisseur Alfred Hitchcock haar heeft aangerand tijdens filmopnames. De nu 86-jarige vrouw beschrijft volgens New York Post in haar memoires hoe ze werd geïntimideerd door Hitchcock en hoe hij haar misbruikte.

Hedren werd wereldberoemd met haar hoofdrol in de film The Birds uit 1963. Maar het filmen was volgens de actrice een hel. Hitchock wilde niet dat de andere acteurs zich met haar bemoeide. Verder maakte hij seksueel getinte opmerkingen en toespelingen naar de toen 31-jarige Tippi.

De actrice was doodsbang om er iets over te zeggen. "Termen als seksuele intimidatie en stalking bestonden toen niet", legt ze uit. "En wie was er nu belangrijker voor de filmmaatschappij?"

Traumatische ervaringen
Hedren bewaart traumatische ervaringen aan The Birds. Zo werd de beroemde slotscène waarin de actrice aangevallen werd door vogels volgens haar met echte vogels opgenomen. "Ik was doodsbang", schrijft ze daarover.

Ondanks de slechte ervaringen met de Britse regisseur nam ze na The Birds ook de hoofdrol aan in Marnie. "Zijn gedrag werd alleen maar erger", schrijft ze daarover. "Hij liet een geheime deur maken tussen zijn kantoortje en mijn kleedkamer. Op een dag kwam hij ongevraagd binnen en randde me aan."

Marnie was de laatste film die ze maakte met Hitchcock, ook al had ze nog een contract van twee jaar bij hem. Ze was nog te zien in een hoop andere films, maar die hadden niet zo'n succes als The Birds en Marnie. "Ik heb er al die jaren voor gezorgd dat Hitchock alleen mijn carrière heeft vergald en niet de rest van mijn leven", zegt ze over de traumatische jaren bij de regisseur.

Actrice klaagt over handtastelijke Hitchcock
Actrice klaagt over handtastelijke Hitchcock (Foto: BuzzE)

Banen weg bij VW door elektrisch rijden

De overgang naar elektrisch rijden gaat bij Volkswagen de komende jaren tienduizenden banen kosten. Dat zegt personeelsdirecteur Karlheinz Blessing in gesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Motoren van elektrische auto's bevatten veel minder onderdelen dan die van auto's die op benzine of diesel rijden. "Dus we hebben voor de productie op de lange termijn minder werknemers nodig." Er zouden geen gedwongen ontslagen nodig zijn. De banenreductie is haalbaar met natuurlijk verloop.

De ondernemingsraad van Volkswagen heeft er bij de fabrikant op aangedrongen maatregelen te nemen om de impact van elektrisch rijden op de werkgelegenheid op te vangen. Zo zou Volkswagen zelf batterijen voor in auto's moeten gaan produceren in Duitsland.

Banen weg bij VW door elektrisch rijden
Banen weg bij VW door elektrisch rijden (Foto: ANP)

Vijf aanhoudingen na schietincident Rotterdam

Het arrestatieteam heeft zondagochtend in een Rotterdams café, dat al dicht was, drie mannen en twee vrouwen gearresteerd. Zij werden uit een café aan de Bergweg gehaald nadat omwonenden melding maakten van schoten voor de deur van de kroeg. De betrokkenen zouden daarna het café in zijn gevlucht. Hoe ze precies binnenkwamen is vooralsnog niet duidelijk.

Verscheidene omwonenden belden rond half zes zondagochtend naar de politie omdat zij schoten hadden gehoord en/of gezien. Daarna zou een aantal personen het café op de kruising van de Bergweg met de Vijverhofstraat in zijn gevlucht.

Politieagenten benaderden aanvankelijk het pand maar door de gesloten luiken konden zij geen duidelijkheid krijgen over waar de vuurwapengevaarlijke verdachten zich bevonden. Daarom is uit voorzorg het arrestatieteam naar binnengegaan en kon uiteindelijk vijf aanwezigen aanhouden.

Vijf aanhoudingen na schietincident Rotterdam
Vijf aanhoudingen na schietincident Rotterdam (Foto: ANP)

Justin Bieber schrijft brief aan fans

Justin Bieber heeft aan zijn fans uitgelegd waarom hij boos van het podium stapte tijdens een concert in Manchester ruim een week geleden. "Ik wil dat mensen naar mij luisteren", schrijft hij op Twitter.

Tijdens de show vroeg Bieber de fans niet te schreeuwen tijdens de songs. Toen ze dat toch bleven doen, werd hij boos en onderbrak zijn optreden. Hij kwam terug, maar wisselde na het incident geen woord meer met zijn fans.

In de brief biedt Bieber geen excuses aan. Dat hoeft volgens hem ook niet. "Ik ben niet perfect", zegt hij. "Ik ben ook geen robot die steeds de goede dingen zegt." Volgens Bieber staat een ding wel vast: "Ik ben gewoon mijzelf op het podium."

Justin Bieber schrijft brief aan fans
Justin Bieber schrijft brief aan fans (Foto: BuzzE)

Kramer troeft Bergsma ook op tien kilometer af

Sven Kramer heeft bij de KNSB Cup in Groningen ook op de tien kilometer laten zien al vroeg in het schaatsseizoen in vorm te zijn. De Fries reed in Kardinge met 13.07,63 minuten op de tien kilometer een fraai baanrecord en plaatste zich zo voor de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen.

Achter Kramer eiste Jorrit Bergsma de tweede plaats op. De kopman van de Clafis-formatie reed een zeer vlakke rit in 13.11,22 nadat hij even had moeten wachten door een langere dweilpauze. Dit werd veroorzaakt doordat een zamboni onderweg ijs verloor. Erik Jan Kooiman werd derde in 13.12,97 voor Jouke Hoogeveen (13.19,13) en Douwe de Vries (13.21,00) die zich met hun tijden ook plaatsten voor de wereldbeker.

Bruno Mars weer beticht van plagiaat

De hit Uptown Funk van Bruno Mars en Mark Ronson zou plagiaat zijn. De funkband Collage beklaagt zich in rechtbankstukken dat Bruno Mars hun nummer Young Girls uit 1983 heeft gestolen. De nummers zijn bijna niet te onderscheiden, vindt Collage.

De groep claimt volgens TMZ dat Young Girls qua ritme, harmonie, melodie en structuur is gekopieerd. Het enige nog levende bandlid van Collage eist dat Uptown Funk uit de handel wordt genomen en claimt een deel van de opbrengst van de wereldhit.

Afgelopen week werd bekend dat van de single Uptown Funk al ruim tien miljoen exemplaren zijn verkocht. De clip is daarnaast nog eens 1,9 miljard keer bekeken.

Het is niet de eerste keer dat Bruno Mars en Mark Ronson van plagiaat worden beticht. Eerder dit jaar vond The Sequence, een meidengroep uit de jaren zeventig, dat de wereldhit van Mars en Mark Ronson wel heel veel overeenkomsten vertoont met hun nummer Funk You Up uit 1979.

Bruno Mars komt volgende week naar Rotterdam voor de uitreiking van de MTV EMA op zondag 6 november.

Bruno Mars weer beticht van plagiaat
Bruno Mars weer beticht van plagiaat (Foto: BuzzE)

'Deutsche Bank doet belang in casino's weg'

Deutsche Bank verkoopt zijn belang in Red Rock Resorts. Dat schrijft de Financial Times zondag op basis van een prospectus van Red Rock. De ruim 400 miljoen dollar die met de verkoop is gemoeid moet de kapitaalpositie van Deutsche Bank ten goede komen.

Red Rock baat meer dan tien casino's uit in de Verenigde Staten, onder meer in Las Vegas. Het belang van bijna 17 procent van Deutsche Bank in de casino-uitbater is, op basis van de slotkoers van vrijdag van Red Rock, ongeveer 440 miljoen dollar waard. De bank wilde niet reageren.

Investeerders maken zich al enige tijd zorgen over de kapitaalpositie van Deutsche Bank, onder meer vanwege een miljardenschikking met de Amerikaanse justitie. Deutsche Bank is al enigszins opgekrabbeld, maar het aandeel staat nog altijd ruim 20 procent lager dan aan het begin van het jaar.

'Deutsche Bank doet belang in casino's weg'
'Deutsche Bank doet belang in casino's weg' (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 30/10/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Koploper Feyenoord leed puntverlies tegen sc Heerenveen, het werd 2-2. FC Utrecht tegen N.E.C. eindigde ook in gelijkspel, daar werd het 1-1.

Feyenoord

2 - 2

sc Heerenveen

 26' Jörgensen
 42' Karsdorp
   5' Ghoochannejhad
 60' Zeneli
 
 Gele kaart: Botteghin, Karsdorp, (Feyenoord), Ghoochannejhad, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Kuijt
Vilhena
Toornstra
Jörgensen
Basacikoglu (Elia/69)
  Mulder
Marzo
St.Juste
v.Aken (Cavlan/67)
Bijker
Thorsby
Schaars
Kobayashi
Zeneli (Veerman/76)
Ghoochannejhad
Larsson (Slagveer/84)

FC Utrecht

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 35' Delle (e.d)    62' Kadioglu
 
 Gele kaart: Joosten, Zivkovic, (FC Utrecht), Heinloth, Ofosu, Fomitschow, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.199
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Troupée
Leeuwin
Janssen
v.d.Meer (Conboy/88)
Amrabat
Strieder
Barazite (Joosten/79)
Ayoub (Ludwig/79)
Zivkovic
Haller
  Delle
Heinloth
Dumic
Golla
Fomitschow
Bikel
Von Haacke
Breinburg
Mayi (Grot/88)
Awoniyi (Owusu-Abeyie/ 90 2)
Ofosu (Kadioglu/46)

EU en Canada tekenen CETA-verdrag

De Europese Unie en Canada hebben zondag in Brussel het 'alomvattend economisch en commercieel akkoord', beter bekend als het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie en Canada CETA, ondertekend. Voor Canada zette premier Justin Trudeau zijn handtekening, voor de EU Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, EU-president Donald Tusk en de tijdelijke EU-voorzitter premier Robert Fico van Slowakije.

De ceremonie was drie dagen uitgesteld omdat de Waalse deelregering weigerde de Belgische regering het mandaat te geven om het verdrag te tekenen. Tusk sprak van ,,de strijd om CETA". Trudeau toonde begrip voor de Walen. ,,Ik ben voorstander van democratie, en leider van een federaal land. Elke regering is verantwoordelijk voor het beste voor haar bevolking. Drie dagen maken weinig verschil. Ik ben heel blij hier te zijn. Dit verdrag is voor een betere toekomst voor iedereen."

Na afloop van de ondertekening riep de Canadese minister Chrystia Freeland (Handel) "We did it!" De onderhandelingen hebben zeven jaar geduurd. Vorige week liep zij nog in tranen weg van spoedberaad met de Waalse premier Paul Magnette, die garanties eiste en kreeg voor bepaalde Waalse zorgen. Daarna gaf hij groen licht voor Belgische ondertekening.

Progressief akkoord

Volgens Trudeau zijn zorgen bij tegenstanders van CETA over het milieu, gezondheidsnormen of arbeidsrechten niet nodig. ,,Canada is een progressief land en dit is een progressief akkoord dat een voorbeeld kan zijn voor toekomstige verdragen."

Zodra het Europees Parlement instemt, kan CETA voorlopig in werking treden. Volgens Trudeau kan dan al 98 procent van het verdrag worden toegepast. De parlementen in de EU en Canada moeten het ratificeren voor het volledig van kracht wordt. Pas dan gaat het systeem voor geschillen tussen overheden en buitenlandse investeerders, een van de meest omstreden onderdelen, in.

Oude betrekkingen

Activisten probeerden zondag het gebouw binnen te dringen om de ondertekening te verstoren. De politie arresteerde zestien van hen.

De top was ook bedoeld om de veertig jaar oude betrekkingen tussen de unie en Canada te vieren.

EU en Canada tekenen CETA-verdrag
EU en Canada tekenen CETA-verdrag (Foto: ANP)

Seismoloog vreest voor domino-effect

De aardbevingen die het midden van Italië de afgelopen tijd hebben getroffen, kunnen een desastreus domino-effect hebben met zware trillingen die elkaar uitlokken. Dat vreest de Italiaanse seismoloog Gianluca Valensise.

Hij ziet een duidelijk verband tussen de aardbeving in augustus, waardoor bijna 300 mensen omkwamen, en de bevingen die daarna kwamen zoals afgelopen week en dit weekeinde. Hij wijst op de oneffenheden in de aardkorst langs de Apennijnen, de bergrug waarlangs de bevingen voorkomen.

"Een aardbeving met een kracht van zes of hoger, veroorzaakt spanningen in de aardkorst die langs die oneffenheden gaan en veroorzaken dat die barsten. Dit is waarschijnlijk wat wij hebben gezien sinds augustus."

Seismoloog vreest voor domino-effect
Seismoloog vreest voor domino-effect (Foto: ANP)

Pirelli acht eenstopper mogelijk

Volgens Pirelli is een één-stop-strategie niet ondenkbaar voor de Grote Prijs van Mexico. De Italiaanse bandenfabrikant verklaarde dat het mogelijk is dat de coureurs die niet op de supersofts starten slechts één keer binnen hoeven te komen

Waar vorig jaar iedereen koos voor een tweestopper, zou dit keer een één-stop-strategie mogelijk moeten zijn. Volgens Paul Hembery, autosportbaas van bandenfabrikant Pirelli, is het mogelijk voor de coureurs die op softs starten om een eenstopper te doen. Ook zouden de mediums een interessante optie vormen als het koel is. Pirelli zag na de lage temperaturen op vrijdag en zaterdag dat de slijtage op dit type band beperkt is.

In de top tien starten alleen Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Sebastian Vettel de wedstrijd op softs. Hamilton en Rosberg beschikken beiden over een setje mediums, wat een eventuele een-stop-strategie mogelijk maakt. Max Verstappen heeft nog één setje mediums en één setje softs tot zijn beschikking.

Bandenoverzicht (Bron: Pirelli)
Bandenoverzicht (Bron: Pirelli)

KLM-vluchten vertraagd door actie personeel

Werkonderbrekingen van cabinepersoneel van KLM zorgen voor vertragingen op Schiphol. Een tiental vluchten is tot nu toe tien tot twintig minuten later vertrokken, zo zegt een woordvoerster aan het begin van de middag. De acties duren nog tot 23.00 uur.

De vakbonden FNV en VNC hebben personeel opgeroepen na de veiligheidsinstructies twintig minuten het werk neer te leggen. KLM adviseert reizigers de vluchtinformatie vooraf goed in de gaten te houden, al zijn de vertragingen lastig te voorzien.

KLM zet vanaf zondag op een deel van de vluchten naar verre bestemmingen minder cabinepersoneel in. De steward of stewardess minder aan boord is volgens KLM een noodmaatregel omdat afspraken met de bonden over een verdere productiviteitsverbetering uitblijven.

KLM-vluchten vertraagd door actie personeel
KLM-vluchten vertraagd door actie personeel (Foto: ANP)

Adele wil zich verloven

Adele heeft verlovingsplannen. Dat schrijft Daily Mirror. De 28-jarige zangeres vormt al tijden een setje met haar grote liefde Simon Konecki. Samen hebben ze een zoon.

Simon en Adele hebben al vijf jaar een relatie. Een paar weken geleden gaf Simon al een aanzetje tot een iets hechtere band. Hij had een liefdesbriefje op het podium waarop zijn liefje zou gaan zingen gelegd. Volgens een vriend denkt het koppel er nu echt over na om te gaan trouwen. Een verloving zou een stap in die richting zijn.

Simon en Adele willen hun verloving en huwelijk in alle rust voorbereiden. "Je zult haar straks dan ook niet met een joekel van een verlovingsring rond zien lopen", zegt de vriend. "Ze zullen er weinig drukte omheen maken. Dat is niet hun stijl." Of ze tijdens de huwelijksnacht 'Make You Feel My Love' draaien is nog niet bekend.

Adele wil zich verloven
Adele wil zich verloven (Foto: BuzzE)

Verkleedpartij Hilary Duff valt verkeerd

De verkleedpartij voor Halloween van Hilary Duff en haar nieuwe vriendje Jason Walsh is totaal verkeerd gevallen. Op Twitter wordt het stel met de grond gelijkgemaakt vanwege de keuze voor de kostuums van een pelgrim en een indiaan.

Vooral het indianenpakje van Jason moest het ontgelden. In de Verenigde Staten is veel te doen over de aanleg van de Dakota Access Pipeline. Deze pijpleiding moet petroleum transporteren van North Dakota naar het zuiden van Illinois. Het traject van de pijpleiding zou voor een deel onder de Missouri en de Mississippi lopen en een deel van Lake Oahe, vlakbij de Standing Rock Indian Reservation.

Volgens tegenstanders komt met de aanleg de watervoorziening in het gebied in gevaar en wordt er onherstelbare schade aangericht aan cultuurhistorische monumenten van de originele bewoners van het gebied.

Verkleedpartij Hilary Duff valt verkeerd
Wat lacht ze lief (Foto: BuzzE)

Cilbulkova verrast Kerber in eindstrijd WTA Finals

Tennisster Dominika Cibulkova heeft verrassend de WTA Finals op haar naam geschreven. De Slowaakse was in Singapore in de finale met 6-3 en 6-4 te sterk voor nummer een van de wereld Angelique Kerber.

Begin deze week in de groepsfase stonden Cibulkova en Kerber ook al tegenover elkaar, waarbij laatstgenoemde toen de sterkste was. Ook ditmaal was Kerber de favoriete, omdat ze gisteren in de halve eindstrijd over titelverdedigster Agnieszka Radwanska (6-2 en 6-1) heenwalste, terwijl Cibulkova Svetlana Kuznetsova pas na drie sets op de knieën kreeg.

Cilbukova schoot in de finale uit de startblokken en pakte meteen een 3-0 voorsprong, waarna ze na een half uur de eerste set met 6-3 binnenhaalde. In de tweede set wist de Slowaakse opnieuw een break te plaatsen en de grootste zege uit haar loopbaan te boeken.

Op de wereldranglijst klimt Cibulkova door haar overwinning naar de vijfde positie. Kerber sluit het jaar af als nummer een.

Voorzitter Nobelcomité: Dylan was aardig

Het Nobelcomité is gerustgesteld nu Bob Dylan eindelijk gereageerd heeft op het winnen van de Nobelprijs voor Literatuur. Sara Danius, voorzitter van het comité, schrijft op Facebook dat ze overrompeld werd toen de zanger haar toch nog belde. "Het was een fijn gesprek", zegt ze over het telefoongesprek met de Nobelprijswinnaar.

"Ik kwam thuis van mijn werk en zag dat ik gemiste oproepen had uit New York", schrijft Danius. "Het was het management van Dylan. Via hen kwam ik alsnog in contact met hem. Ik zat natuurlijk te wachten op contact met Dylan, maar toen het zover was, was ik toch overrompeld."

Dylan klonk volgens Danius aardig. bescheiden en was vol humor. Hij vertelde sprakeloos te zijn geweest toen hij hoorde dat hij de Nobelprijs had gekregen. Dat verklaart volgens Danius dan ook waarom een snelle reactie uitbleef.

Tournee
"Of course", zei Dylan toen Danius vroeg of hij de prijs accepteert. Maar het is volgens de voorzitter nog even afwachten of hij daadwerkelijk naar Stockholm komt. "Hij zit middenin een grote tournee door de Verenigde Staten", legt ze uit.

Twee weken geleden ontstond er ophef toen schrijver Per Wästberg de vloer aanveegde met Dylan omdat hij maar niets van zich liet horen. Danius kwam toen met een met een verklaring waarin stond dat het Nobelcomité de mening van Wästberg niet deelde.

Voorzitter Nobelcomité: Dylan was aardig
Voorzitter Nobelcomité: Dylan was aardig (Foto: BuzzE)

Nederland weer Europees kampioen korfbal

De Nederlandse korfballers hebben in Dordrecht voor de zesde keer in evenzoveel edities de Europese titel veroverd. In de finale werd, zoals gebruikelijk, België verslagen.

In een eenzijdige finale was Nederland superieur. Na één kwart was de voorsprong al 10-3 en daarmee was de strijd al beslist. Uiteindelijk won Oranje de wedstrijd met 27-14.

Nederland won in de geschiedenis van het korfbal alle zes edities van het EK, alle acht finales op de Wereldspelen en negen van de tien WK finales. Alleen in de WK finale van 1991 waren de Belgen met 11-10 te sterk.

'Studenten betalen bij exces ontgroening'

Studentenverenigingen in Groningen waar zich excessen voordoen tijdens de ontgroening gaan dat merken in de portemonnee. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat voorwaarden stellen aan verenigingen voordat ze in aanmerking komen voor geld uit het zogenoemde profileringsfonds, melden bronnen aan het ANP. Uit die pot krijgen bestuurders van studentenverenigingen een bijdrage ter compensatie voor het oplopen van studievertraging door hun bestuursactiviteiten.

Volgens bronnen rond de Raad van Bestuur en de universiteitsraad van de RUG gaan verenigingen een driejarige accreditatie krijgen van de universiteit. Doen er zich excessen voor tijdens een ontgroening kan de accreditatie vervallen en kan de vereniging het recht verspelen op een bestuursbijdrage uit het fonds. Een woordvoerder van de universiteit wilde zondag alleen bevestigen dat er maandagmiddag in het kantoor van de rector een verklaring naar buiten wordt gebracht.

Aanleiding voor de stap is onder meer de ophef die afgelopen maand ontstond rond de ontgroening van de vereniging Vindicat. Een aspirant-lid raakte ernstig gewond doordat een andere jongen op zijn hoofd ging staan. Het slachtoffer liep daarbij een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping, maar zag in eerste instantie af van aangifte. Vorige week deed hij dat alsnog.

De bijdrage uit het profileringsfonds van de RUG voor de bestuursleden van een grote studentenvereniging als Vindicat bedraagt 33.315 euro per jaar.

'Studenten betalen bij exces ontgroening'
'Studenten betalen bij exces ontgroening' (Foto: ANP)

Achtereekte sterk op vijf kilometer KNSB Cup

Carlijn Achtereekte heeft in Kardinge tijdens de KNSB Cup de 5.000 meter gewonnen. De rijdster van Team Victorie snelde op het Groningse ijs naar tijd van 7.06,49 minuten waarmee ze het oude baanrecord van Renate Groenewold (7.15,66) verpulverde.

Achter Achtereekte reed Antoinette de Jong met 7.08,85 de tweede tijd, terwijl Nederlands recordhoudster Carien Kleibeuker in 7.10,37 derde werd. Inzet vandaag was wereldbekertickets voor de wedstrijd in Heerenveen. Nummers vier en vijf Irene Schouten (7.13,35) en Melissa Wijfje (7.15,32) mogen ook deelnemen aan deze wedstrijd.

Dat Achtereekte won doet haar goed, omdat ze afgelopen zomer Team Clafis moest verlaten. "Ik ben niet op een leuke manier weggegaan. Helaas moest ik weg, maar ik ben er niet minder van geworden. Ik heb vorig jaar veel pech gehad. Veel ziek geweest en dat heeft mij een heel seizoen gekost. Maar ik heb ook de goede dingen van Jillert Anema meegenomen. Ik had hier wel op gehoopt, ik voelde wel dat ik op de weg terug was. Dat ik me ook al op de 3.000 meter plaatste, was voor mij wel een verrassing."

Uitslag PEC Zwolle - Go Ahead Eagles

PEC Zwolle heeft de IJsselderby op haar naam weten te schrijven. De thuisclub versloeg Go Ahead Eagles met meer moeite dan de uitslag doet vermoeden. De bezoekers kregen goede kansen, maar in tegenstelling tot de thuisclub wisten zij deze kansen niet in goals om te zetten. Hieronder de statistieken:

PEC Zwolle

3 - 1

Go Ahead Eagles

 2' Menig
 57' Saymak
 90' Holla
   42' Fischer
 
 Gele kaart: Holla, Menig, Marinus, (PEC Zwolle), Zwarthoed, Groenbast, Achenteh, Ritzmaier, Wolters, (Go Ahead Eagles)
 Rode kaart: , Fischer (88) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13000
Arbiter: Gozubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Van Polen
Van de Pavert
Schenkeveld
Verdonk
Holla
Warmerdam
Saymak (Marinus/71)
Ehizibue (Achabar/76)
Menig
Mokhtar (Thomas/19)
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Achenteh
Nieveld
Ritzmaier (Teijsse/85)
Duits (Suk/74)
Maatsen
Hendrix (Brands/68)
Wolters

Verstappen: "We zitten er niet ver achter"

Max Verstappen heeft zich gisteravond als derde gekwalificeerd voor de Grand Prix van Mexico. De coureur van Red Bull Racing start vanavond achter de bolides van Mercedes, maar de verschillen met Lewis Hamilton en Nico Rosberg zijn niet groot.

"Pole positie zat er vandaag niet in", liet Verstappen na afloop van de kwalificatie weten. "Ik was het snelst in Q2, maar je moet realistisch zijn: de anderen stonden toen op zachte banden. Maar het voelde goed in de kwalificatie, ik heb het hele weekend al een goed gevoel met de auto. Het ging de hele tijd al beter en beter."

"We hebben ons goed verbeterd gedurende het weekend, zeker vandaag. Het was jammer dat we net die ene ronde niet voor elkaar kregen, want de tweede positie zou mogelijk zijn geweest", ging hij verder. "Maar we zitten er niet ver achter, en met de verschillende bandenstrategie biedt het veel mogelijkheden voor morgen. Ik ben erg benieuwd naar de race."

Daniel Ricciardo kwalificeerde zich als vierde op het Autodromo Hermanos Rodriguez. Nico Hülkenberg van Force India completeerde de top vijf.

PvdA wil wel met GroenLinks, maar niet andersom

In zijn wekelijkse peiling heeft Maurice de Hond ditmaal onderzocht of de diverse kiezers positief staan tegen de recent besproken fractiefusie tussen GroenLinks en de PvdA. Niet geheel verrassend: de partij die daar het meeste voordeel van zou hebben kent de meeste voorstanders.

67% van de PvdA-stemmers zou namelijk voor een dergelijke samenwerking zijn, en maar 23% van de GroenLinks-stemmers. Overigens zijn panelleden die op andere partijen stemmen, inclusief de linkse, ook overwegend tegenstander van zo'n fusie. Op een vervolgvraag over de invloed op stemgedrag bij samenwerking weinig verrassende uitslagen - behalve dat voor 42% van de GroenLinksers de kans dat ze op GL zouden stemmen, zou afnemen. Het is dus niet al te waarschijnlijk dat Jesse Klaver en de zijnen open staan voor een gezamenlijke linkse fractie.

In de peiling van deze week komen ze slechts tot 63 zetels, maar de Hond heeft ook gevraagd wat het zou betekenen als de vier linkse partijen (PvdA, SP, GL, D66) al voor de verkiezingen zouden afspreken alleen maar samen in de regering te stappen. Dit levert onder de groep linkse kiezers veel positieve reacties op, behalve bij D66: bij hen is slechts 32% voor en 57% tegen. Bij respectievelijk SP, GL en PvdA vinden we 64%, 60% en 50% voorstanders.

Tot slot nog iets over het veelbesproken minimumjeugdloon voor Prinses Amalia: 66% van alle ondervraagden vindt dat het loon omlaag moet, maar 73% vindt dat het alleen maar verkiezingsretoriek is dat het überhaupt besproken wordt. 

De zetelpeiling bleef verder ongewijzigd. De VVD en PVV staan nog steeds samen bovenaan met beide 27 zetels, gevolgd door CDA (17), D66 en Groen Links (beide 15), SP (13), PvdA (10) en 50Plus (9).

Maurice de HondMaurice de Hond peilt wat af

[eSports] uitslag League of Legends Worlds 2016

SK Telecom T1 heeft zoals verwacht het League of Legends-wereldkampioenschap gewonnen. In het Staples Center in Los Angeles versloeg het Zuid-Koreaanse team het eveneens Zuid-Koreaanse Samsung Galaxy met 3-2, om zo de titel te prolongeren en voor de derde keer zichzelf tot wereldkampioen te kronen.

Samsung Galaxy stond voor een haast onmogelijke opgave aan het begin van de finale, en vooral mid-laner Lee "Crown" Min-ho  zou een zware dobber hebben aan Lee "Faker" Sang-hyeok, die als een van de beste spelers aller tijden wordt beschouwd. Sk Telecom T1 pakte zoals verwacht de eerste game, weliswaar met de nodige moeite, maar in de tweede game oogde Samsung Galaxy slordig en kon SK Telecom T1 makkelijk de tweede game naar zich toetrekken, waardoor de summoner's cup binnen handbereik lag.

Maar Samsung Galaxy herpakte zich sterk in de derde game, met als hoogtepunt jungler Kang "Ambition" Chan-yong die de Elder Dragon onder de neus van SK Telecom T1 wist weg te kapen: 2-1. De vierde game kenmerkte zich door de slechte chemie van de champions van SK Telecom T1, waardoor Samsung Galaxy de spanning terugbracht in het Staples Center door een beslissende vijfde game uit het vuur te slepen.

De vijfde game ging lange tijd gelijk op, maar langzaam wist SK Telecom T1 met ongeëvenaard teamwork een voorsprong te kweken op Samsung Glaxy, waardoor ze uiteindelijk wonnnen, De Summoner's Cup was opnieuw voor SK Telecom T1, net als vorig jaar, en Faker werd gekozen tot MVP voor het gehele toernooi.

LoLworlds
[eSports] uitslag League of Legends Worlds 2016

Trudeau alsnog naar België voor CETA

De Canadese premier Justin Trudeau had zaterdag een valse start, maar inmiddels is hij alsnog in het presidentiële vliegtuig vertrokken uit Ottawa om in Brussel het handelsverdrag CETA te tekenen. Trudeau was er eerder al helemaal klaar voor om het omstreden verdrag te ondertekenen, maar technische problemen gooiden roet in het eten. Volgens de Canadese nieuwssite CP24 keerde het vliegtuig kort na het opstijgen terug naar het vliegveld van Ottawa vanwege mechanische problemen aan de vleugels.

Trudeau ontmoet de Europese leiders zondag in Brussel om het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada te ondertekenen. Over het verdrag is zeven jaar onderhandeld en vooral de laatste fase ging zeer moeizaam, toen de Walen in België weigerden te ondertekenen. Uiteindelijk werd het verdrag aangepast, waarna de Walen vrijdag alsnog akkoord gingen, tot grote opluchting van Canada.

Trudeau alsnog naar België voor CETA
Trudeau alsnog naar België voor CETA (Foto: ANP)

Wapens in bosjes bij Servische premier

De politie in Servië heeft de premier van dat land en zijn familie "in veiligheid gebracht" na de vondst van wapens vlakbij zijn woning. In de bosjes werd onder andere een raketwerper gevonden, zei de minister van Binnenlandse Zaken.

Dat was op een plek bij een kruispunt waar normaal gesproken de colonne met premier Aleksandar Vucic langzamer rijdt als hij op weg is naar huis. De vondst werd zaterdag gedaan na een tip die binnenkwam bij de politie.

Behalve de raketwerper lagen er handgranaten en geweermunitie. Er is niemand gearresteerd.

Wapens in bosjes bij Servische premier
Wapens in bosjes bij Servische premier (Foto: ANP)

Weer aardbeving in Midden-Italië

Het midden van Italië is zondag weer opgeschrikt door een aardbeving. De beving had volgens het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum een kracht van 6,5. Het epicentrum lag ten zuidoosten van de stad Perugia en de beving werd in grote delen van Italië gevoeld.

De beving deed zich volgens het EMSC voor om 07.40 uur, op een diepte van 10 kilometer. De Italiaanse dienst voor burgerbescherming zei dat op veel plaatsen gebouwen zijn ingestort, maar dat nog niets bekend is over eventuele slachtoffers. In het getroffen gebied zijn op veel plaatsen de telefoonverbindingen uitgevallen.

De beving veroorzaakte paniek onder de bevolking. Mensen liepen verschrikt over straat, berichtte het Italiaanse persbureau ANSA. In de provincie Umbrië en steden als Florence en Ancona werd de beving duidelijk en lang gevoerd, vooral op de bovenste etages van gebouwen.

De mensen leven al weken onder grote spanning omdat de aarde onrustig is. In augustus kwamen bij een beving in de omgeving van het stadje Amatrice bijna driehonderd mensen om het leven. Vorige week waren er verschillende bevingen, waarbij enkele gewonden vielen en opnieuw veel schade werd aangericht.

Weer aardbeving in Midden-Italië
Weer aardbeving in Midden-Italië (Foto: ANP)

'Doorrijden na ongeluk is altijd misdrijf'

Doorrijden na een verkeersongeluk waarbij doden en/of gewonden zijn gevallen, moet te allen tijde aangemerkt worden als een misdrijf. Daarvoor pleit de Vereniging van Verkeersslachtoffers na het dodelijk ongeval in Tilburg van donderdag. Twee voetgangers werden doodgereden en de verantwoordelijke bestuurder ging er vandoor.

"De Nederlandse wetgeving laat veel te veel ruimte om alcoholmisbruik te verdonkeremanen zonder enige sanctie", aldus de Vereniging. Als een doorrijder zich later, maar wel binnen een dag, meldt is de alcohol vaak uit zijn lichaam en wordt hij daar veelal niet voor vervolgd. "In andere landen is de wetgeving op dit gebied aanzienlijk strenger en wij zien geen reden waarom dit ook in Nederland niet verscherpt zou kunnen worden."

De Vereniging pleit er ook voor dat als er sprake is van te hard rijden, het ongeluk niet als ongeval aan te merken maar als misdrijf met de daaraan gekoppelde sancties.

'Doorrijden na ongeluk is altijd misdrijf'
'Doorrijden na ongeluk is altijd misdrijf' (Foto: ANP)

ISS-astronauten veilig terug op aarde

Ze staan weer veilig met beide benen op de aardse grond, de Amerikaanse, Russische en Japanse astronauten die zaterdagnacht het internationale ruimtelaboratorium ISS verlieten na een succesvolle missie. Dat liet NASA TV weten. Een Russische MS-01 Sojoez-capsule pikte ze bij het ISS op. De capsule plofte zondagochtend (plaatselijke tijd) ten zuidoosten van de stad Dzheskazgan in Kazachstan neer.

De astronauten lieten twee Russen en een Amerikaanse astronaut achter die daar vorige week vrijdag waren aangekomen.

De leider van het 'buitenaardse' team, Anatoly Ivanishin, zei: "Het was een hele bijzondere tijd. Ik had geen tijd om de gebeurtenissen op aarde in de gaten te houden en misschien is dat maar goed ook. Op het ruimtestation woon je in een zeer vriendelijk en goed milieu."

In het ISS voeren de drie nieuwe astronauten vijftig experimenten uit. Ze blijven 155 dagen in de ruimte. Het ruimtelaboratorium is een project van 15 landen en zweeft op ongeveer 400 kilometer boven de aarde.

ISS-astronauten veilig terug op aarde
ISS-astronauten veilig terug op aarde (Foto: ANP)

GP Maleisië levert historisch record op in MotoGP

Andrea Dovizioso heeft op een nat circuit van Sepang de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP gewonnen. De Italiaan moest er met name in het begin flink voor vechten, maar was aan het eind de sterkste rijder. Het betekent een historische zege, want Dovizioso is al de negende rijder die dit seizoen een race wint, een unicum in de hoogste klasse van de motorsport. 

Twintig minuten later dan gepland - vanwege de regen - kende Jorge Lorenzo de beste start en pakte hij de kop, voor Marc Marquez, polesitter Dovizioso, Valentino Rossi en de van een blessure teruggekeerde Andrea Iannone. De eerste ronde leverde felle gevechten op in de gehele top-6, waarbij Marquez de leiding nam en die gelijk af moest staan aan Dovizioso. De Italiaanse Ducatirijder moest op zijn beurt Rossi langszij laten, die vervolgens een ronde later Iannone zich als vijfde rijder in anderhalve ronde naar de leiding wist te werken. 

Vijf ronden na het hectische begin werd het iets overzichtelijker vooraan. Iannone en Rossi streden om de koppositie, terwijl Dovizioso het gat in rap tempo dicht aan het rijden was. Ook Cal Crutchlow had het tempo erg goed te pakken: de Brit passeerde Lorenzo en Marquez en vormde met die twee het achtervolgende groepje. Lorenzo kon in dat groepje nauwelijks een vuist maken en hoewel hij voor zijn doen een prima regenrace reed moest de Spanjaard Marquez en Crutchlow toch laten gaan. Die twee sloten op hun beurt bijna aan bij de kop, waardoor er halverwege de race een groep van vijf rijders voorop reed.

Dat bleef niet lang het geval, want uitgerekend de ijzersterke regenrijder Crutchlow schoof acht ronden voor het einde onderuit. Nog geen minuut later overkwam Marquez hetzelfde, nadat hij ogenschijnlijk te hard aan het pushen was om bij de drie aan kop te blijven. Daar bleef het wat crashes betreft niet bij: amper een ronde later ging ook Iannone tegen de vlakte, waardoor alleen Rossi en Dovizioso nog overbleven van de vijf koplopers. Lorenzo lag daardoor plotseling weer op podiumkoers en de twee coureurs van Avintia, Loris Baz en Hector Barbera, hadden ineens de vierde en vijfde plek in handen.

 In de slotfase van de race was Dovizioso duidelijk de sterkste. Rossi kon niet meer volgen en zag zijn landgenoot ronde na ronde verder wegrijden, waarna Dovi zijn Ducati als eerste over de finish reed. Rossi pakte de tweede plek, teamgenoot Lorenzo reed met de nodige mazzel naar plek drie. De Avintia-Ducati's deden het bijzonder goed, want Barbera en Baz eindigden op een zeer knappe vierde en vijfde plek, voor Maverick Viñales. 

Voor Dovizioso was het een bijzondere overwinning. Zijn enige andere MotoGP-zege was maar liefst zeven jaar geleden, toen hij de Britse Grand Prix op Donington won. Na Rossi, Lorenzo, Marquez, Dani Pedrosa, Crutchlow, Jack Miller, Viñales en Iannone is Dovizioso tevens de negende rijder die dit seizoen een zege pakt, een record. 

MTV: legitimatie tonen bij stemmen is racisme!

In het kader 'alles is racisme' wederom Francesca Ramsey. Ramsey, het mokkel met de irritante mond dat op MTV continu probeert van alles een racismezaak te maken, heeft het nu gemunt op de racistische wetten rondom de Amerikaanse verkiezingen.

In de VS worden namelijk wetten aangenomen die je verplichten een legitimatiebewijs te tonen als je gaat stemmen. En dat is, natuurlijk, ronduit racistisch.

Gelukkig hebben we AndyWarski om de video meteen even van commentaar en duiding te voorzien. Vind jij het logisch dat je een legitimatiebewijs moet tonen als je gaat stemmen? Heb jij een legitimatiebewijs? 

Zarco pakt GP Maleisië en wereldtitel Moto2

Johann Zarco heeft op het circuit van Sepang de perfecte dubbelslag in de Moto2 geslagen. De Fransman won de Grand Prix van Maleisië, maar belangrijker nog, verdedigde met succes zijn wereldtitel in de klasse onder de MotoGP - waarin hij volgend jaar uit zal komen.

De beste start, en vooral de beste eerste bocht, was voor Jonas Folger, wat de Duitser de leiding opleverde. Hij werd gevolgd door Franco Morbidelli en Zarco, maar het Maleisische thuispubliek keek vooral naar hun held Hafizh Syahrin: van een veertiende startplek schoof de erkend regenrijder in één ronde op naar de zevende plaats. Niet veel later had hij achter Xavier Simeon zelfs plek vijf in handen, terwijl Morbidelli, Zarco en Folger vooraan een flink gat geslagen hadden.

Halverwege de race reden de drie nog altijd gezamenlijk op kop, ver voor een groep met Lorenzo Baldassarri, Alex Marquez, Syahrin en Thomas Lüthi. Zoals wel vaker kwam Zarco aan het einde van de race steeds beter op gang en zes ronden voor de finish werd dat duidelijk: Morbidelli kon de aanval van de Fransman niet lang afslaan en zag Zarco langszij komen. Die reed in rap tempo ver weg en de zege leek vergeven. Achter Morbidelli en Folger lag Baldassarri eenzaam op de vierde plaats, maar om plek vijf werd door Syahrin, Lüthi en Marquez nog flink gevochten.

In de slotronden vochten Morbidelli en Folger een flink duel uit om de tweede plek, waarbij de Duitser de sterkere leek. Hij maakte echter een foutje in de voorlaatste ronde en dat gaf voor Morbidelli de doorslag: hij werd tweede, Folger derde. Zarco kwam op zijn achterwiel als winnaar over de streep en kon opnieuw de wereldtitel in de Moto2 vieren. Baldassarri werd vierde, voor Syahrin, Lüthi en Marquez. Alex Rins, naast Lüthi de enige overgebleven concurrent van Zarco, kwam niet verder dan de veertiende plek.

Aerosmith loopt Obama tegen het lijf

Steven Tyler en Joe Perry hebben president Barack Obama geheel onverwachts ontmoet. De zanger en gitarist van Aerosmith zaten vast op het vliegveld omdat Air Force One net was geland. Toen Obama dit hoorde, nodigde hij de mannen uit om een kijkje aan boord van het presidentiële vliegtuig te nemen.

Tyler en Perry kwamen net terug na een maand door Zuid-Amerika te hebben getoerd. Toen hun jet vanaf het vliegveld van Orlando wilde vertrekken, werd de boel net afgesloten voor Air Force One. Toen Obama hoorde dat de rockers vast stonden op de landingsbaan, wilde hij graag kennismaken.

Voor de mannen het wisten, kregen ze een rondleiding door Air Force One en maakten ze een praatje met de president, vertelt Perry aan Vanyaland. Ze mochten in de vergaderkamer kijken en namen selfies met Obama en op de trap van het vliegtuig. Vol trots plaatsten ze er een op Twitter.

Avontuur
Steven had Obama een paar jaar geleden al eens ontmoet. "Maar het voor mij het de eerste keer dat ik een president ontmoette, een zittende president. Het was fantastisch en zeker het wachten waard", aldus Perry. "Steven en ik hebben heel wat coole avonturen meegemaakt, maar deze staat zeker ergens bovenaan."

Alhoewel Perry een verstokte Republikein is, was hij toch behoorlijk onder de indruk van de Democratische Obama. "Hij is geweldig. Als Republikein heb ik alsnog een heleboel respect voor het ambt, snap je? Om daar te zitten met de opperbevelhebber van het leger en leider van de vrije wereld.. het was heel cool."

Aerosmith loopt Obama tegen het lijf
Aerosmith loopt Obama tegen het lijf (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Tweedeling

Goeiedag! Het was gisteren een prima dag om buiten te zijn. De mist en wolkenvelden losten eerder op dan ik dacht. Wat overbleef was een heerlijk herfstzonnetje. Het was ook aangenaam zacht met 15 graden. Afgelopen nacht ontstond er plaatselijk weer mist. In het noorden van het land nam de bewolking al toe. In opklaringen koelde het af tot ongeveer 4 graden.

Vandaag hebben we dan een tweedeling in het weer. In de noordelijke helft is het bewolkt en kan er zelfs wat regen vallen. Hoe meer je naar het zuiden trekt, hoe dunner de bewolking wordt. In Brabant en Limburg is er zelfs flink wat ruimte voor de zon. Het midden zit daar tussenin met een combinatie van bewolking en af en toe wat zon. Het is wel overal behoorlijk zacht met maxima die tussen de 13 en 16 graden liggen. Er staat maar heel weinig wind.

Morgen en ook overmorgen verandert er niet zoveel aan dit hogedrukweer. Wolkenvelden wisselen af met zonnige perioden en het is nog even aan de warme kant. Vanaf woensdag neemt de kans op regen toe, maar echt ruig herfstweer lijkt het beslist niet te gaan worden. Het koelt wel af van 15 naar 11 graden.

Fijne zondag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:25
Zon onder: 18:24
Zonkracht: 2 / 1
 
 Het zonnetje in de polder (Foto: Stephan5)
Het zonnetje in de polder. (foto: Stephan5)
 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1897 In café De Kruif aan de Houttuinen in Delft wordt de Delftsche Studenten Bond opgericht.
1944 Walcheren is geheel in geallieerde handen.
1961 De grootste ontploffing aller tijden. Genaamd Tsar Bomba De bom werd tot ontploffing gebracht om 11.32 Moskouse tijd.
2006 In Epcot wordt de attractie 'The Making Of Me'geopend.
2015 De Amerikaanse acteur Al Molinaro overlijdt.

Jongeren gewond bij steekpartij Frankfurt

Bij een steekpartij op het centraal station Hauptwache van Frankfurt zijn minstens vier jongeren gewond geraakt. De jongeren tussen zestien en achttien jaar kregen zaterdag ruzie waarbij ook werd gestoken. Een jongen van achttien raakte lichtgewond, drie jongere jongens raakten zwaargewond.

Doordat het zeer druk was op het station hebben veel mensen de steekpartij gezien. De Duitse politie heeft al getuigen verhoord, maar de oorzaak is tot op heden onbekend.

Vanwege het onderzoek werd het station in Frankfurt tijdelijk gesloten. De politie is nog op zoek naar andere betrokkenen bij de steekpartij.

De vier gewonde jongens zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Jongeren gewond bij steekpartij Frankfurt
Jongeren gewond bij steekpartij Frankfurt (Foto: ANP)

Auto over de kop en belandt op andere auto

In het Noord-Brabantse Oosterhout zijn bij een bizar ongeluk zaterdagavond 6 mensen gewond geraakt. Op de afrit van de A27 vloog een auto uit de bocht, sloeg over de kop en belandde op het dak van een tegemoetkomende auto.

Daarin zat een gezin met twee jonge kinderen. In de auto die het ongeluk veroorzaakte zaten een man en een vrouw. De zes mensen raakten allemaal gewond, maar volgens een woordvoerder van de politie lijken de verwondingen mee te vallen.

De bijrijdster van de auto die op het dak van de andere auto belandde, zat bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd.

Bij het ongeluk kwamen veel hulpdiensten in actie: vier ambulances, twee brandweerauto's en ook de politie. Het was mistig, maar dat heeft volgens de politie niets te maken met het ongeval. Er wordt nog uitgezocht wat wel de oorzaak is.

De A27 was door het ongeval urenlang in beide richtingen gesloten.

Zelfhulpavonden voor blanken: Help ik ben wit

Racisme bestaat echt, en wit privilege ook. Maar hoe het precies werkt, is daarmee nog niet helder. Veel witte Nederlanders voelen zich daarom onzeker en zoeken hulp bij niet-witte vrienden: 'doe ik het wel goed?',  'Ik voel me schuldig. Hoe kan ik helpen?'.

Kortom: voor je het weet worden onze zwarte vrienden en kennissen ook nog belast met witte (over)gevoeligheid, vragen en aarzelingen. Dat kan anders. We moeten als witte Nederlanders zelf aan de slag gaan om onze kennis en inzicht te vergroten en de gevoelens die dat oproept te bespreken.

Veel Nederlanders zien hun eigen witheid niet als kleur en zijn daarom ook blind voor de voordelen die het oplevert. Zichtbaar maken van witheid is ongemakkelijk: witheid blijkt een constructie, die privileges oplevert. De onzichtbaarheid van witheid verhult een geschiedenis van kolonialisme en slavenhandel – dus van uitbuiting van niet-witte mensen. Tegelijkertijd zijn we allemaal schuldig aan zaken als racisme, white privilege, white fragility en dergelijke.

Vandaar dat er nu een zelfhulpgroep is voor witte mensen in verlegenheid, die betrouwbare bondgenoten willen worden en niet bang zijn voor ongemakkelijke vragen. Want wit privilege betekent ook dat witte mensen macht en voordeel moeten opgeven, net zoals feminisme betekent dat mannen plaats moeten maken voor vrouwen. Maar hoe doe je dat precies? En welke strategieën werken het best? Hoe kun je voorkomen dat witte mensen (opnieuw) het gesprek domineren?

Voel jij je ook schuldig vanwege je witte huidskleur? Dan is deze zelfhulpgroep wellicht iets voor jou!

Blanke, overduidelijk racistische, schapen omsingelen zwart schaap
Blanke, overduidelijk racistische, schapen omsingelen zwart schaap

Agent overreden door man met gestolen auto

Een politieagent is zaterdag gewond geraakt toen hij door een auto werd overreden en meegesleurd. Een 36-jarige Rotterdammer had de auto gestolen en werd daar door de agent op aangesproken. De Rotterdammer ging er vandoor met de auto terwijl de agent zijn arm door het raam had gestoken om de deur van binnenuit te openen.

De agent werd daardoor meegesleurd en toen de auto ineens van richting veranderde, reed de auto over de voeten van de agent. De agent kon zich pas meters verderop losrukken.

De bestuurder zette een paar honderd meter verderop de auto aan de kant en zette het op een lopen, gevolgd door meerdere agenten. Een toevallige omstander greep de verdachte vast, waardoor de agenten hem konden aanhouden. De man wordt verdacht van poging tot doodslag en heling.

De agent liep diverse wonden en kneuzingen op aan armen en voeten. De gestolen auto is in beslag genomen.

Agent overreden door man met gestolen auto
Agent overreden door man met gestolen auto (Foto: ANP)

Crashfestijn brengt Bendsneyer podium in Moto3

Bo Bendsneyder heeft tijdens de Grand Prix van Maleisië in de Moto3 zijn tweede podiumplek ooit behaald. In een bijzonder chaotische race, vol valpartijen, veroverde de jonge Rotterdammer de derde plek. Francesco Bagnaia greep zijn tweede zege van het seizoen.

Brad Binder pakte vanaf poleposition de leiding, met een uitstekend vertrokken Gabriel Rodrigo en Bagnaia in zijn achterwiel. Bendsneyder kende een goede start en kon zijn zevende plek vasthouden. Na een paar bochten ging het al behoorlijk mis: als eerste schoven Juanfran Guevara en Andrea Migno onderuit, waarna een harde crash voorin ook Philip Öttl, Aaron Canet, Nicolo Bulega en Jorge Martin uitschakelde.

De rust leek even terug te keren, maar na drie ronden ging het weer een keer fout. Dit keer moest leider Binder eraan geloven in een vrij bizarre valpartij: Lorenzo Dalla Porta, Joan Mir en wereldkampioen Binder schoven op exact hetzelfde moment tegen de vlakte, waarna ook Fabio di Giannantonio tegen het asfalt smakte - vermoedelijk zorgde een val van achterblijven Adam Noroddin even eerder voor een gladde plek op het circuit.

Voorin de race werd niet heel veel gevochten, maar toch was de rust nog ver te zoeken. Ook Jorge Navarro ging onderuit, terwijl hij op de vierde plek lag. Bagnaia had inmiddels een grote voorsprong te pakken op het voor plek twee vechtende groepje van Niccolo Antonelli, Jakub Kornfeil, Bendsneyder en Rodrigo, maar daar ging al snel Antonelli onderuit. Rodrigo moest zo langzamerhand lossen en dus ging de strijd om de tweede stek tussen Kornfeil en Bendsneyder. Achter Rodrigo had vooral Fabio Quartararo een razend tempo te pakken en de Fransman schoof zelfs door naar de vierde plek.

Vijf ronden voor het einde maakte Kornfeil een foutje bij het op een ronde zetten van Dalla Porta, waardoor Bendsneyder even kon profiteren. Die plek moest hij echter snel weer inleveren bij de Tsjech, terwijl Quartararo achter het duo met rasse schreden dichterbij kwam. Helaas voor de Fransman werd zijn opmars snel in de kiem gesmoord: na een relatief onschuldige crash van Maria Herrera vond de wedstrijdleiding het welletjes en zwaaide men de rode vlag.

Bagnaia kwam onbedreigd als winnaar over de streep, terwijl Kornfeil na wat onduidelijkheid uitgeroepen werd als nummer twee, voor Bendsneyder en Quartararo. Opvallend was dat uiteindelijk slechts zeventien van de 31 rijders de finish haalden. De diverse valpartijen leverde op het eerste gezicht bij drie rijders schade op: Martin werd met een hersenschudding afgevoerd, Herrera brak haar sleutelbeen en Öttl lijkt een breuk in zijn hand opgelopen te hebben.

Politie past training nekklem aan

De politie heeft de trainingen aangepast rondom het gebruik van de nekklem. Na drie maanden van oefenen met die nieuwe aanpassingen, komt de politie daar nu mee naar buiten.

De nekklem is op zich bruikbaar, maar kan bij verkeerd gebruik uitmonden in een verwurging. Daarom gaan de opleiders nu nadrukkelijk in op het verschil tussen beide technieken en hoe je verwurging voorkomt.

De nekklem kwam ter discussie te staan na de dood van Mitch Henriquez. Hoogstwaarschijnlijk kwam hij om het leven door zuurstofgebrek, veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die ondanks hevig en aanhoudend verzet probeerden te arresteerden. Zij gebruikten daarbij onder meer de nekklem.

De dood van Henriquez was voor een groep relschoppers aanleiding zich schuldig te maken aan hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

Politie past training nekklem aan
Politie past training nekklem aan (Foto: ANP)

Turkije wil doodstraf weer invoeren

Turkije wil de doodstraf weer invoeren. Dictator Erdogan verklaarde zaterdag dat de regering een wetsontwerp in die richting voorbereidt dat snel zal worden ingediend.

"Ik denk dat het parlement met de wet zal instemmen en dat ik, als ik deze krijg voorgelegd, ook zal ondertekenen", aldus het staatshoofd in een rede in Istanbul die door de Turkse televisie werd uitgezonden.

Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli heeft Erdogan meermalen gezinspeeld op de doodstraf voor de vermeende coupplegers en hun handlangers. Het Turkse parlement schrapte de doodstraf in 2004 tijdens de voorbereidingen op de onderhandelingen met de EU over toetreding. De unie heeft gelukkig al laten weten dat overleg meteen te stoppen als Turkije de straf weer invoert.

Turkije wil doodstraf weer invoeren
Turkije wil doodstraf weer invoeren (Foto: ANP)

Islamitische Staat claimt steekpartij Hamburg

De terreurorganisatie Islamitische Staat zegt verantwoordelijk te zijn voor een steekpartij op 16 oktober in Hamburg. Op die bewuste dag werd inderdaad een 16-jarige jongen in Hamburg door een nog onbekende dader met meerdere messteken om het leven gebracht. Een 15-jarige kennis werd door de dader in het water geduwd, maar raakte niet gewond.

Persdienst Amak, de spreekbuis van IS, eiste zondagochtend vroeg de verantwoordelijkheid op. De dader zou "een IS-soldaat" geweest zijn.

Het bericht van Amak, dat in het Arabisch en Engels werd verspreid, was overigens niet geheel duidelijk. Er wordt wel gesproken over een steekpartij, maar of daarbij doden zijn gevallen wordt in het midden gelaten.

De politie wil nog niet bevestigen of de beweringen kloppen. Het bericht van Amak kon ook nog niet geverifieerd worden. De terreurorganisatie claimt vaker aanslagen via de eigen persdienst.

Islamitische Staat claimt steekpartij Hamburg
Islamitische Staat claimt steekpartij Hamburg (Foto: ANP)

Verkiezingsprogramma VNL: niet lullen, maar poetsen!

Volgens VNL bestaat de partij bij de gratie van de hardwerkende Nederlander. Alles in het programma werkt volgens hun om de werkende Nederlander ten dienste te zijn. Daartoe behoort een lage inkomstenbelasting, een lage vennootschapsbelasting en minder regeldruk voor ondernemers.

Het congres

Zaterdag 29 oktober om 14:00 begon in Rotterdam het congres waar het verkiezingsprogramma werd gepresenteerd aan de leden. Uw verslaggever was daarbij. In tegenstelling tot de normale totstandkoming van het verkiezingsprogramma, waarbij de leden achteraf input kunnen geven, heeft VNL het omgedraaid. De leden werden vooraf uitgenodigd om hun input te geven en volgens VNL is dat alles verwerkt in het verkiezingsprogramma dat is gepubliceerd.

Het congres begon met twee speeches van de Kamerleden Bontes, rasechte Rotterdammer, en Van Klaveren, zuiver Amsterdammer. Bontes verhaalde in zijn speech hoe zijn stad veranderde van een stad hardwerkende Nederlanders met een ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit tot een stad waar geweld de orde van de dag is en de straat overgenomen is door criminele allochtonen. Hij vertelde hoe hij meerdere keren als politieagent collega’s heeft begraven om crimineel geweld, terwijl de daders er met een lichte straf vanaf kwamen. Hij pleit voor sterke politiekracht en hogere straffen voor misdadigers. Van Klaveren is meer een man van de theorie, in tegenstelling tot zijn collega Bontes. Hij pleit voor minder islamisering en minder invloed van de Europese Unie.

Na de pauze is het woord aan Jan Roos, die het verkiezingsprogramma zal presenteren. Hij mag dan zijn feiten op orde hebben, maar het is duidelijk dat zijn presentatie niet in zijn geheel is doorgenomen. Hij weidde meerdere keren uit over onderwerpen die nog niet aan de orde waren en schoffeerde enkele keren zijn collega’s door te zeggen dat alle 150 Kamerleden zakkenvullers zonder visie zijn, wat hem gelach uit de zaal opleverde. Na elke harde oneliner applaudisseerde de zaal. Roos is zijn typetje van Geenstijl nog niet geheel kwijtgeraakt en gebruikt die regelmatig om wat humor in zijn speech te verwerken. Ondertussen bekritiseerde hij de NOS op hun subjectieve nieuwsgeving en leugens, waarna hij hun aanwees in het publiek.

De belangrijkste thema’s kwamen uitgebreid aan bod in de speeches van de 3 VNL-topmannen. Er werd stevig gehamerd op het puntenpaspoort, waardoor mensen met dubbele nationaliteit hun paspoort kwijt kunnen raken als ze één of meerdere misdrijven hebben gepleegd. Nadat zij hun straf hebben uitgezeten, worden ze behandeld als ongewenst vreemdeling. Ook werden hun punten op gebied van immigratie en asiel enkele keren genoemd. Ze willen een Australisch model voor immigratie, waarbij alleen kansrijken toegang krijgen tot ons land. Voor vluchtelingen willen ze opvang in eigen regio, waarvoor de Nederlandse Staat bijdraagt in de kosten. Ook werd er vanzelfsprekend veel aandacht besteed aan de vlaktaks, waardoor werken weer lonend zou worden.

Scholen en moskees die gefinancierd worden door buitenlandse organisaties moeten gesloten worden en haatzaaiende, buitenlandse imams moeten geweigerd worden. De Nederlandse cultuur is de leidcultuur en allochtonen die er uiting aan geven dat ze dat niet vinden, zouden niet in Nederland moeten zijn. Daarnaast moet Nederland weer soeverein zijn en de invloed van de Europese Unie moet ingeperkt worden. De EU zou weer moeten gaan om economische samenwerking en niet functioneren als superstaat.

Verder werden de concurrerende partijen met modder besmeurd door Jan Roos. ‘Geen ruimte op rechts? Waar heb je het over? Wij zijn de enige partij op rechts!’ De huidige partijen willen niet weten waar de problemen in de maatschappij liggen. De PVV weet wel waar een aantal problemen liggen, maar zouden daar alleen maar op wijzen zonder er wat aan te doen. VNL is anders, volgens Jan Roos. Zij zien niet alleen de problemen, maar willen ze ook aanpakken. De VVD noemt zich nog wel rechts-liberaal, maar zou dat niet meer zijn. ‘Iedereen weet dat VVD’ers leugenaars zijn'. Hij belooft expliciet dat de leden geen ‘1000 ballen’ van hem krijgen en zegt ‘en dan noemen ze mij een populist!’

Na het congres werden de verkiezingsprogrammaboekjes uitgedeeld. Hierin zijn 9 thema’s opgenomen en de oplossingen genoemd. Lage belastingen, veiligheid, immigratie, defensie, Europese Unie, zorg, onderwijs, democratie en infrastructuur.

Het verkiezingsprogramma

VNL wil een vlaktaks invoeren met een belastingvrije voet van €10.000. Het BTW-tarief wordt voor alle producten vastgelegd op 15%. Daarnaast worden de erf- en schenkbelastingen afgeschaft. Ze willen ook de accijns op alcohol, tabak en brandstoffen verlagen, zodat de rechtse hobby’s weer normaal beoefend kunnen worden, aldus Jan Roos. Pensioen moet geïndividualiseerd worden en technologische innovatie moet gestimuleerd worden.

VNL wil 1 miljard extra voor de politie, justitie en de veiligheidsdiensten. Daarnaast hogere straffen voor misdadigers en geen vervroegde invrijheidsstelling. Meer agenten en betere bewapening van agenten. Versobering van gevangenissen, keiharde aanpak van terreur. Jihadisten worden uit het land geweerd. Geen samenwerking met salafistische organisaties. Wiet legaliseren.

VNL wil het Australische immigratiemodel. Kansrijke immigranten zijn welkom, maar maken de eerste 10 jaar geen kans op sociale zekerheid en mogen daarna pas naturaliseren. Statushouders die op vakantie gaan naar het land van herkomst raken hun verblijfsrecht kwijt. De politieke Islam en de Sharia staan haaks op onze normen en waarden en zouden geweerd moeten worden.

Op het gebied van de EU is VNL minder agressief dan de PVV, maar (veel) kritischer dan de andere partijen. Ze willen dat de EU weer ontmanteld wordt tot de kern, economische samenwerking. Daarnaast willen ze een referendum over Nexit. Ze pleiten voor een afschaffing van het Europees Parlement en willen dat de nationale staten het beleid controleren. Daarnaast wordt er gestreefd naar een noordelijke en zuidelijke euro. Geen ontwikkelingshulp en geen handelsverdragen waarbij er onrecht aan de soevereiniteit wordt gedaan. Geen CETA en TTIP dus.

Ook op het gebied van de zorg moeten er veranderingen komen. De macht van zorgverzekeraars moet gebroken worden en de patiënt moet centraal staan. De premie moet omlaag. Hogere salarissen voor verzorgend personeel en meer handen aan het bed. Dit kan volgens hun gefinancierd worden door de managementlagen te verminderen.

Bij het onderwijs moet de leerling centraal staan. Iedere leerling op zijn eigen niveau en kleinere klassen. Er moet een toelatingsexamen voor de lerarenopleiding komen, zodat het niveau van de leraren omhoog gaat. Geen financiering voor bijzonder religieus onderwijs. Daarnaast maar één tv- en radiozender.

Het koningshuis moet gedegradeerd worden tot ceremonieel koningschap. De Eerste Kamer afschaffen, de provincies laten verdwijnen als bestuurslaag. Gekozen burgemeester, bindende referenda en minder beleidsambtenaren. Strikte scheiding kerk en staat en minder ministers en staatssecretarissen. Privacy zoveel mogelijk waarborgen en de wachtgeldregeling even lang maken als de WW.

Als laatste punt noemt VNL de infrastructuur. Er moeten meer wegen komen, de spitsstroken moeten altijd open zijn en op alle snelwegen moet 130 gereden kunnen worden. Trajectcontroles afschaffen en geen kilometerheffing. Boetes zouden nooit gebruikt moeten worden om de begrotingsgaten op te vullen en de boetes moeten dan ook flink omlaag. Openbaar vervoer moet ook aangepakt worden. De spoorwegpolitie moet weer ingevoerd worden en kaartjes zouden lager geprijsd moeten zijn. Windmolens moeten nooit meer gesubsidieerd worden en in plaats daarvan moeten er andere duurzame energiebronnen gevonden en gebruikt worden.

Op de laatste pagina van het programma vinden we de doorrekening van de plannen. Volgens hen is het door het CPB doorgerekend en is het financieel haalbaar. Dit komt vooral door het wegvallen van alle toeslagen en de verkleining van de overheid.

Deze maatregelen zouden ervoor moeten zorgen dat werken weer lonend wordt en de veiligheid gewaarborgd wordt. De tijd zal het uitwijzen of dit programma aanslaat en zo ja, wat VNL hiervan waar kan maken. Zowel internationale verdragen als de wetgeving zullen uitgebreid gereviseerd moeten worden. Veel dingen zijn immers (nog) niet haalbaar en zullen een enorme weerslag hebben in de maatschappij en (inter)nationale politiek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.