Toekomst Supergirl afhankelijk van bezuinigingen

Hoewel Les Moonves, topman bij tv-zender CBS, onlangs meldde dat Supergirl een tweede seizoen zou krijgen, bleek dat al snel een voorbarige uitspraak. De toekomst van de serie is namelijk nog niet bepaald, en een keuze kan afhangen van budgettaire factoren.

Supergirl is de enige van de door Greg Berlanti geproduceerde DC Universe tv-series die niet op The CW wordt uitgezonden en niet in Vancouver wordt opgenomen, en beide factoren zouden kunnen veranderen. De serie deed het in het inmiddels afgeronde eerste jaar op CBS namelijk niet geweldig in de kijkcijfers. Hoewel de eerste aflevering bijna 13 miljoen Amerikaanse kijkers had, daalde dit aantal tot de helft van dat getal tegen het einde van het seizoen. Dit is echter nog altijd meer dan Arrow en The Flash, series die op The CW worden uitgezonden en schommelen tussen de 2 en 3 miljoen kijkers per aflevering.

Dankzij de licentieconstructie tussen CBS en producent Warner Bros. is Supergirl voor CBS een duurdere serie dan de andere series voor The CW zijn. Ook het feit dat Supergirl wordt opgenomen in Burbank en Los Angeles, terwijl de andere series vanuit het goedkopere Vancouver komen, draagt bij aan het prijsverschil. Er bestaat daarom de mogelijkheid dat Supergirl van zender en productielocatie verhuist om alsnog doorgang te kunnen vinden, maar de betrokken topmensen moeten hierover nog een besluit nemen. Mocht Supergirl verhuizen naar The CW, dan zal het lagere budget ook gedekt moeten worden door aanvullende bezuinigingen.

CBS heeft over twee weken de jaarlijkse 'upfront'-presentatie, waarin de plannen voor het nieuwe tv-seizoen worden bekendgemaakt. Verwacht wordt dat tegen die tijd een besluit over Supergirl is genomen. Mocht CBS de serie vaarwel zeggen, dan is de serie vermoedelijk welkom bij The CW. Supergirl werd tijdens de ontwikkeling initieel aangeboden aan The CW, maar daar werd toen voor het aanbod bedankt. Naar verluidt hadden CW-topmensen daar later spijt van. Ook zou het jonge kijkerspubliek voor de serie goed passen bij de zender, plus natuurlijk dat de andere DCTV-series daar al te zien zijn; naast Arrow en The Flash is ook Legends of Tomorrow een CW-serie, en iZombie, een DC/Vertigo-productie die óók in Vancouver wordt opgenomen maar niet direct over DC Universe-personages gaat, is eveneens op de zender te zien.

Supergirl