Uitslag Grand Prix van Bahrein

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Bahrein gewonnen. De Duitser van Mercedes pakte de koppositie bij de start en profiteerde optimaal van problemen bij Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton bij de start. De Fin en Brit vergezelden Rosberg wel op het podium. Max Verstappen reed weer in de punten en kwam als zesde over de streep.

De race kende een hectische beginfase. Sebastian Vettel’s motor plofte al in de opwarmronde, terwijl ook Jalyon Palmer direct de pits inging en uitviel. Bij de start verloor Raikkonen veel plekken, terwijl Rosberg de koppositie pakte. Hamilton werd door Valtteri Bottas aangetikt en zakte naar de zesde plaats. Bottas kwam zelf terug op plek drie, achter zijn teamgenoot Felipe Massa. Hij werd later nog wel bestraft met een drive-trough-penalty.

De actie was nog niet helemaal over, want Sergio Perez reed nog tegen de achterband van Carlos Sainz aan, waarbij de Mexicaan een deel van zijn voorvleugel verloor en Sainz zijn band lek raakte. Max Verstappen bleef gevrijwaard van problemen en kwam op de negende plaats te liggen.  Ondertussen klom Raikkonen verder naar voren door eerst Daniel Ricciardo, die gelijk de pits in ging, te passeren en niet veel later zijn landgenoot Bottas buitenom in te halen. Hamilton deed hetzelfde en lag doordat Massa ook nog eens de pits inging na acht rondes op de derde plaats. Ondertussen was Jenson Button al de derde uitvaller na problemen met zijn McLaren-honda.

Door alle vroege pitstops was Verstappen opgeklommen naar plaats vijf, totdat hij in de elfde ronde naar binnen kwam. Hij kwam als dertiende terug op de baan, maar lag al snel in de punten toen hij Perez inhaalde en diverse mensen die de pits in doken. In de pits stond ondertussen ook Esteban Gutierrez, die als vierde uitvaller gerekend mocht worden.

Vooraan werd de rangorde na de pitstops hersteld, dus met Rosberg op kop, voor Raikkonen en Hamilton. Daarachter reed Grosjean met zijn Haas op de vijfde plaats, nadat hij Massa passeerde. Daarbij aangetekend dat hij op de zachtste band reed. Niet gek ver daarachter lag Verstappen op de zevende plaats, terwijl de Belgische debutant Stoffel Vandoorne op een knappe achtste plaats rondreed. Verstappen pakte ondertussen wel de zesde plaats nadat hij Massa passeerde.

Halverwege de race kwam Verstappen, inmiddels liggend op plaats vijf, naar binnen en ging naar de hardste band. Hij zakte door zijn stop naar plek tien en moest zich weer naar voren gaan werken. Vooraan was het status quo na de tweede serie pitstopts. Rosberg had een ruime voorsprong op Raikkonen, die ook weer ruim voor Hamilton zat.

Ondertussen reden Grosjean, weer op de zachte band, en Verstappen zich weer naar de plaatsen vijf en zes, door beide Danill Kvyatt in te halen. Niet veel later lag Verstappen door een stop van Ricciardo op de vierde plek, maar hij moest tien rondjes voor het einde nog naar binnen voor een nieuwe set super softs.  Hij viel door de stop terug naar plek zeven. Zijn semi-landgenoot Vandoorne deed het ook nog steeds knap met een tiende plek.

Vooraan veranderde er maar gek weinig tussen Rosberg, Raikkonen en Hamilton, die ook in die slagorde op het podium eindigden. Voor Rosberg is het alweer zijn vijfde zege op een rij en leidt uiteraard in het kampioenschap. Verstappen vloog in de laatste rondes met zijn nieuwe banden over de baan en wist Massa nog in te halen, wat hem een zesde plaats opleverde. Hij finishte achter Ricciardo en Grosjean, die weer een mooi resultaat voor Haas neerzette. De overige punten werden gehaald door Kvyatt, Massa, Bottas en Vandoorne, die zijn debuut dus opluisterde met een punt.

Uitslag Grand Prix van Bahrein

Pos.  Rijder Team Tijd
1.   N. Rosberg Mercedes 1:33:34.696
2.   K. Raikkonen Ferrari +10.282
3.   L. Hamilton Mercedes +30.148
4.   D. Ricciardo Red Bull +1:02.494
5.   R. Grosjean Haas +1:18.299
6.   M. Verstappen Toro Rosso +1:20.929
7.   D. Kvyat Red Bull +1 ronde
8.   F. Massa Williams +1 ronde
9.   V. Bottas Williams +1 ronde
10.   S. Vandoorne McLaren +1 ronde
11.   K. Magnussen Renault +1 ronde
12.   M. Ericsson Sauber +1 ronde
13.   P. Wehrlein Manor +1 ronde
14.   F. Nasr Sauber +1 ronde
15.   N. Hulkenberg Force India +1 ronde
16.   S. Perez Force India +1 ronde
17.   R. Haryanto Manor +1 ronde
DNF  C. Sainz Jr. Toro Rosso +28 ronden
DNF  E. Gutiérrez Haas +48 ronden
DNF  J. Button McLaren +51 ronden
DNS  S. Vettel Ferrari +57 ronden
DNS  J. Palmer Renault +57 ronden