Anti-terreuractie Brussel: 1 dode en 4 gewonden

Bij een huiszoeking in Brussel zijn vanmiddag politieagenten beschoten met een kalasjnikov. Bij de schietpartij zouden drie agenten lichtgewond zijn geraakt, aldus de Belgische krant Le Soir.

Het terreuronderzoek vond plaats in de Brusselse voorstad Vorst en hield verband met de aanslagen in Parijs van vorig jaar november. De twee verdachten zouden via het dak van het gebouw zijn gevlucht. De omgeving is inmiddels afgesloten door de politie.

Vorst ligt vlakbij het Belgische 'kalifaat' Molenbeek, waar eerder al meerdere mensen in de boeien werden geslagen wegens hun betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van 13 november, waarbij 130 mensen om het leven kwamen.

Update 00.30 uur
De afgelopen avond heeft de politie rond 18.15 uur een inval gedaan in het huis in Vorst waar de schutters zich verschanst hadden. Hierbij is een man met een AK-47 gedood. De politie is nog op zoek naar andere voortvluchtigen.

Bij de actie raakten in totaal vier politiemensen lichtgewond. Hierbij was ook een Franse politievrouw. In de wijk Neerstalle in Vorst zijn momenteel nog een aantal huiszoekingen aan de gang. Om 10.30 uur zal er een persconferentie worden gegeven over de gang van zaken.

Update 19.00 uur
Volgens nog onbevestigde berichten zou een van de verdachten inmiddels door de politie zijn geneutraliseerd. Pers en media worden momenteel door de politie nog op veilige afstand van het gebeuren gehouden. Bij de anti-terreuractie zou een vierde politieagent gewond zijn geraakt. Volgens RTL zou er zelfs sprake zijn van een zwaargewonde agent.

Update 17.08 uur
Rond 16.45 uur is opnieuw geweervuur gehoord in het Brusselse Vorst. Mogelijk gaat het om automatisch geweervuur, afkomstig van kalasjnikovs, aldus een journalist van de Belgische krant De Morgen.

In het afgesloten gebied in de omgeving van de Audifabriek bevinden zich ook een creche en een school, waarvan de mensen uit veiligheidsoverwegingen binnen worden gehouden. Agenten van de anti-terreurafdeling van de Brusselse federale politie deden een huiszoeking in het kader van de aanslagen van Parijs. Er werd niet meteen zwaar verzet verwacht. De agenten werden onmiddellijk beschoten door de deur.

Volgens de burgemeester van Vorst hebben een tweetal personen zich verschanst in een appartement. Wie deze personen zijn is nog niet bekend.