FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 maart 2016

Samen onderzeeboot ontwikkelen lijkt lastig

Vergaande samenwerking met andere landen is volgens Defensie noodzakelijk bij de vervanging van de onderzeeboten, maar samen met een ander land een onderzeeboot ontwikkelen lijkt lastig. Dat kwam naar voren uit een briefing van Defensie in de Tweede Kamer dinsdag.

De huidige vier onderzeeboten gaan mee tot ongeveer 2025. Defensie wil deze boten van deze Walrus-klasse vervangen. Daarvoor is 2,5 miljard euro gereserveerd.

Defensie kijkt vooral naar Noorwegen dat nu ook naar vervanging van zijn onderzeeboten kijkt. Volgens Sebastian Reyn (Hoofd Beleid) zijn de contacten met dat land 'zeer intensief'. Maar de Noren willen kleinere boten dan Nederland. Hetzelfde geldt voor de Zweden. Andere landen willen weer grotere boten (Australië) of hebben net hun onderzeeboten vervangen (Duitsland).

Een besluit over de aanschaf van nieuwe onderzeeboten zal door het volgende kabinet worden genomen.

Samen onderzeeboot ontwikkelen lijkt lastig
Samen onderzeeboot ontwikkelen lijkt lastig (Foto: ANP)

Oculus Rift start met dertig games

Bij de release van de Oculus Rift op 28 maart zullen direct dertig games voor de virtualrealitybril beschikbaar zijn. Bij aankoop van een Rift krijgt men er gratis het spel Lucky's Tale bij en bij de brillen die in pre-order zijn besteld wordt ook nog EVE Valkyre meegeleverd, meldt TechCrunch.

Het blijft niet bij dertig games; in het tweede kwartaal van dit jaar wordt de Oculus Rift met handcontrollers uitgebreid en tegelijkertijd komen er dan spellen op de markt die met VR-bril en controllers worden gespeeld.

Oculus Rift start met dertig games
Oculus Rift start met dertig games (Foto: BuzzT)

Bieber schikt met paparazzo om klappen

Justin Bieber heeft een schikking getroffen met paparazzo Jose Osmin Hernandez Duran, schrijft GossipCop. De fotograaf had hem aangeklaagd, nadat hij in 2012 bij een winkelcentrum in Los Angeles verzeild was geraakt in een knokpartij met de zanger. Bieber had destijds een relatie met Selena Gomez.

Duran liep voor de auto van Bieber toen die probeerde met Gomez te vertrekken bij het winkelcentrum. Bieber was daar niet van gediend en sprong uit de auto. Hij viel Duran aan en deelde meerdere klappen en schoppen uit. Andere fotografen schoten ondertussen foto's van de hele matpartij. Daarop is ook te zien hoe Gomez probeert Bieber te kalmeren.

Na veel juridisch getouwtrek zou de zitting woensdag zijn, maar kort ervoor wisten de partijen overeenstemming te bereiken.

Bieber schikt met paparazzo om klappen
Bieber schikt met paparazzo om klappen (Foto: BuzzE)

Fractievoorzitters lopen niet warm voor Trump

Donald Trump, die namens de Republikeinen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen wil meedoen, lijkt niet populair bij de fractievoorzitters in Den Haag. In het Fritsvlog op de site van RTL Nieuws woensdag spreken veel politiek leiders een voorkeur uit voor Hillary Clinton, kandidate bij de Democraten.

"Alles is beter dan Trump. Die man vind ik eigenlijk heel gevaarlijk voor de wereldpolitiek", aldus Emile Roemer (SP). Diederik Samsom (PvdA) wil Clinton "omdat Trump de meest gestoorde uitspraken doet de afgelopen weken en gewoon een gevaar voor de rest van de wereld lijkt te zijn".

Jesse Klaver (GroenLinks) "zou het fantastisch vinden als een vrouw voor het eerst president van de Verenigde Staten wordt. Trump is gewoon de grootste mafketel die er op dit moment in de wereld rondloopt".

CDA-leider Sybrand Buma reageert niet 'op verkiezingscampagnes aan de andere kant van de wereld'. Voor Kees van der Staaij (SGP) is geen van beiden zijn favoriet. Alexander Pechtold (D66) sms'te: "Trump zet mensen tegen elkaar op, daar komt Amerika niet mee vooruit".

Fractievoorzitters lopen niet warm voor Trump
Fractievoorzitters lopen niet warm voor Trump (Foto: ANP)

Videoclip De Staat genomineerd voor prijs

De videoclip van het nummer Witch Doctor van de rockers van De Staat is genomineerd voor de Grand Prix voor Nederlandse animatie. Dat is woensdag bekendgemaakt door de organisatie van het Holland Animation Film Festival.


De Staat - Witch Doctor (Video: YouTube)

De clip, die gemaakt is door Floris Kaayk en Studio Smack, stamt uit 2015. De organisatie roemt de clip om zijn 'biologerende voordracht in een grauwe omgeving, volop special effects, steroïden en spectaculaire massachoreografie'.

Naast de clip van De Staat zijn ook Andrej van filmmaker Julia Veldman en Zeezucht van animator Marlies van der Wel genomineerd. De winnaar wordt zondag 20 maart bekendgemaakt tijdens het Holland Animation Film Festival, dat in Utrecht plaatsheeft.

Videoclip De Staat genomineerd voor prijs
Videoclip De Staat genomineerd voor prijs (Foto: BuzzE)

Eén Uber-account voor de hele familie

Uber komt met een nieuw soort account, waarbij één persoon de taxiritten van maximaal tien familieleden, vrienden of collega's kan betalen. De onlinetaxidienst kondigde woensdag aan de 'family profiles' te gaan testen in een aantal staten in de VS.

De persoon die het account start is de 'betaler'. Hij of zij nodigt via de app mensen uit om deel te nemen. Als de uitnodiging is geaccepteerd, zal voor alle ritten die op het account worden gemaakt de rekening naar de betaler gaan. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ouders zorgen dat hun kinderen veilig thuiskomen en werkgevers kunnen werknemers zonder auto van de zaak naar klanten laten rijden.

Het is niet bekend wanneer de uitbreiding van de taxidienst in Nederland beschikbaar komt.

Eén Uber-account voor de hele familie
Eén Uber-account voor de hele familie (Foto: BuzzT)

Neergeschoten Eindhovenaar overleden

De man die in Eindhoven door de politie werd neergeschoten na een melding van huiselijk geweld, is aan zijn verwondingen overleden. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt door de politie. De 41-jarige man verzette zich bij zijn arrestatie dusdanig dat de politie zich genoodzaakt voelde om de, achteraf, dodelijke schoten te lossen. 

Een van de kogels doorboorde de lever van de man, de andere miste op een haartje na zijn hart. Een buurtbewoner filmde de arrestatie, waardoor de zaak de aandacht van de media trok. De man was een bekende van de politie: hij heeft onlangs nog voor moeten komen bij de rechtbank wegens winkeldiefstal en geweld tegen 5 agenten. 

Omstreden ex-president BraziIië wordt minister

De omstreden oud-president van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva wordt minister in de regering van zijn opvolgster en partijgenote, president Dilma Rousseff. Dit meldde de nieuwssite van mediaconcern O Globo woensdag.

De twee kopstukken van de linkse Arbeiderspartij (PT) zouden samen de dramatische economische malaise te lijf te willen gaan en willen afrekenen met politici die proberen Rousseff door het parlement te laten afzetten.

Lula zou daarmee dan ook voorlopig zijn verlost van de speciale aanklagers die een van de grootste corruptieschandalen in Brazilië ooit onderzoeken. Alleen het hooggerechtshof mag ministers vervolgen. Afgelopen week zijn huiszoekingen verricht in panden waar Lula woonde of werkte en hij werd ondervraagd. Aanklagers hebben gezegd dat ze bewijzen hebben dat Lula betrokken is bij het schandaal dat Lava Jato (Autowasserij) wordt genoemd en dat hij zelf smeergeld heeft opgestreken.

Omstreden ex-president BraziIië wordt minister
Omstreden ex-president BraziIië wordt minister (Foto: ANP)

Fed houdt rente ongewijzigd

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, heeft woensdag zoals verwacht het rentetarief ongemoeid gelaten. Het renteniveau van 's werelds grootste economie blijft daardoor tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.

De verwachtingen voor de renteverhogingen dit jaar zijn wel teruggeschroefd. De centrale bank rekende eind vorig jaar nog op vier rentestappen in 2016, dat zijn er nu twee. De financiële markten wachten nu op de toelichting van Fed-preses Janet Yellen op de beslissing. Zij liet eerder weten dat een geleidelijke verhoging van de rente gepast zou zijn, maar dat de timing van rentestappen afhangt van de economische ontwikkelingen en de situatie op de financiële markten. De vooruitzichten zijn daarbij de laatste weken onzekerder geworden, mede door de sterk dalende grondstofprijzen en de onrust op de wereldwijde aandelenmarkten.

De Fed besloot in januari de rente onveranderd te laten, nadat in december voor het eerst in bijna tien jaar de rente in de Verenigde Staten werd verhoogd.

Inflatie
De bank verwacht verder dat de inflatie dit jaar zal uitkomen op 1,2 procent, waar eerder een prognose van 1,6 procent stond. Volgend jaar wordt een inflatie voorzien van 1,9 procent en in 2018 van 2 procent. De Amerikaanse werkloosheid zal in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomen op zo'n 4,6 procent, gelijk aan de verwachting voor 2017. In 2018 zal de werkloosheid uitkomen op 4,5 procent. In februari stond het werkloosheidsniveau van de grootste economie ter wereld op 4,9 procent.

In een toelichting gaf Yellen aan dat de rentestappen van de Fed niet worden 'ingeperkt' door stimuleringsmaatregelen van de centrale banken in Europa en Japan. Die zorgen volgens haar wel voor overvloed, maar maken het niet onmogelijk voor beleidsmakers in de VS om een andere richting op te bewegen. Ze sprak verder over een aantrekkende arbeidsmarkt, ondanks de risico's van wereldwijde en financiële ontwikkelingen.

Fed houdt rente ongewijzigd
Fed houdt rente ongewijzigd (Foto: ANP)

CL: Uitslag FC Barcelona - Arsenal

Barcelona heeft zonder problemen de kwartfinales van de Champions League bereikt. Na de 0-2 winst in Londen zegevierde de ploeg van Luis Enrique in Camp Nou met 3-1.

Het seizoen zit er voor Arsenal nog lang niet op, maar de Londenaren hoeven niet meer op een prijs te rekenen. Na de uitschakeling in de FA Cup en de grote achterstand in de competitie, liggen de Engelsen door toedoen van Barcelona ook uit de Champions League. Het werd 2-1 in Camp Nou door toedoen van Neymar en Suarez.

De opgave was vooraf al bijna niet te doen. Barcelona had al veertien thuiswedstrijden op rij gewonnen in de Champions League en voegde daar tegen Arsenal de vijftiende zege aan toe. In de achttiende minuut zette Neymar de thuisploeg op voorsprong. De aanvaller kreeg de bal in de loop van Suarez en passeerde Ospina met een schuiver, 1-0.

Een minuut daarvoor had de keeper nog knap gered toen Messi uithaalde na een geweldige aanname op een pass van Neymar. Arsenal had in de eerste helft kleine kansjes via onder meer een afstandsschot van Flamini en een kopbal voorlangs van Alexis Sanchez.

In de tweede helft begon Arsenal uitstekend. De bezoekers kwamen snel op gelijke hoogte toen Elneny van buiten het zestienmetergebied prachtig raak schoot, 1-1. Ook na de gelijkmaker kwam er geen moment spanning in de wedstrijd, zeker niet toen Suarez zijn klasse even liet zijn. Alves gaf de bal voor vanaf de rechterkant, waarna de Uruguayaan al hangend in de lucht de bal in de kruising deed belanden, 2-1.

In het vervolg was het duel ontdaan van ieder belang. Messi maakte een minuut voor tijd met een wippertje over Ospina heen nog 3-1. Zo gaat het seizoen van Arsenal uit als een nachtkaars, terwijl Barcelona samen met Benfica, Wolfsburg, Paris Saint-Germain, Manchester City, Real Madrid, Atlético Madrid en Juventus of Bayern in de koker gaat voor de kwartfinales.

Van der Boom in paniek door drukte

Jeroen van der Boom heeft het zo druk, dat hij soms even niet meer weet wat hij moet doen. "Ik was van de week echt in paniek", zegt Van der Boom tegen RTL Boulevard.

Van der Boom is druk met de voorbereidingen voor het dansprogramma Dance Dance Dance, waarvoor hij elke dag vier uur traint. Bovendien moet hij zich aan een streng dieet houden. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij druk met de voorbereidingen van de show Holland zingt Hazes. En dan komt ook de concertreeks van de Toppers er nog eens aan.

Het dansprogramma is pittig voor de zanger. Op het podium is hij normaal zelfverzekerd, maar bij Dance Dance Dance slaat de twijfel toe. Hij heeft naar eigen zeggen het gevoel dat anderen beter zijn en dat hij maar langzaam meekomt. Zijn vrouw helpt Van der Boom om rust te vinden en op de juiste momenten zijn aandacht te kunnen richten op het dansen.

Van der Boom in paniek door drukte
Van der Boom in paniek door drukte (Foto: BuzzE)

Ook Jumbo gaat boodschappen thuisbezorgen

Supermarktketen Jumbo start, zoals eerder aangekondigd, met het thuisbezorgen van boodschappen. Jumbo-franchisenemers stemden woensdag met grote meerderheid in met de plannen voor de dienst.

Delen van de regio's Utrecht en Eindhoven kunnen deze week als eerste gebruikmaken van de service. Op korte termijn wordt de bezorgservice ook uitgerold in de regio's Apeldoorn, Brabant, Noord Limburg, Nijmegen, Arnhem en grote delen van de Randstad.

Jumbo gaf vorig jaar al aan online de concurrentie aan te willen gaan met branchegenoot Albert Heijn. Na het in rap tempo openen van zogeheten afhaalpunten gaat Jumbo de boodschappen nu dus ook tot in de keuken bezorgen.

Ook Jumbo gaat boodschappen thuisbezorgen
Ook Jumbo gaat boodschappen thuisbezorgen (Foto: ANP)

Vruchteloos gesprek met omstreden octrooibaas

Topman Benoît Battistelli zou een schrikbewind voeren bij het Europees Octrooibureau, maar een "stevig" gesprek dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) met de hoogste baas daar voerde, heeft niks opgeleverd. Het Europees Octrooibureau is een internationale organisatie met 38 lidstaten, waaronder alle leden van de Europese Unie. In Rijswijk is een vestiging.

"Tot nieuwe gezichtspunten heeft het gesprek, tot mijn teleurstelling, niet geleid", schrijft Van Dam woensdag aan de Tweede Kamer. Daar bestaan ook, net als bij het kabinet, grote zorgen over de wel als 'tiranniek' omschreven octrooibaas. Die zorgen heeft Van Dam op 4 maart dus vergeefs overgebracht.

Er komt een onderzoek naar de werkomstandigheden bij het Octrooibureau, meldde Van Dam eerder dit jaar. Toen protesteerden werknemers tegen de slechte werksfeer en tegen het ontslag van collega's die kritiek hadden op de Fransman Battistelli. Het bureau is aan het reorganiseren en het kabinet en de Tweede Kamer lieten eerder al weten dat dat zorgvuldiger zou moeten.

Vruchteloos gesprek met omstreden octrooibaas
Vruchteloos gesprek met omstreden octrooibaas (Foto: ANP)

Nike gaat back to the future

Wie wil er niet automatische veters in zijn schoenen, zoals Marty McFly in Back to the Future II? Sportfabrikant Nike heeft het voor elkaar. De Nike HyperAdapt 1.0 is de eerste schoen met veters die zichzelf strak trekken en vastknopen.

De hightech sportschoenen zijn voorzien van een vetersysteem dat geactiveerd wordt als bij het aantrekken met de hiel een sensor wordt aangeraakt. De schoen sluit zichzelf om de voet heen en moet dan als gegoten zitten. Met knopjes aan de zijkant kan de schoen nog strakker of losser worden afgesteld.

Het systeem zorgt volgens Nike voor een betere pasvorm, zonder druk op de bovenkant van de voet. De schoenen komen in de zomer op de markt.

Nike gaat back to the future
Nike gaat back to the future (Foto: BuzzT)

Groot-Brittannië wil belasting op frisdrank

In de strijd tegen overgewicht en diabetes heeft de Britse regering een belasting aangekondigd op de productie en import van suikerhoudende frisdranken. De heffing moet omgerekend ongeveer 660 miljoen euro opbrengen. Daarmee wil de regering het sporten op lagere scholen een extra stimulans geven.

Minister van Financiën George Osborne wilde woensdag niet terugkijken, maar erkende dat het probleem van suikerhoudende dranken al veel langer bekend is, maar dat moeilijke beslissingen tot nu zijn uitgebleven.

De beroemde chef-kok Jamie Oliver, die opkomt voor voedingsvoorlichting en gezonde schoolmaaltijden, prees de stap van de overheid als 'groot nieuws'. Op het sociale netwerk Instagram schreef hij: "Een belangrijke stap, die wereldwijd ingevoerd moet worden." Oliver had in het parlement al eens gepleit voor invoering van de belastingmaatregel.

Groot-Brittannië wil belasting op frisdrank
Groot-Brittannië wil belasting op frisdrank (Foto: ANP)

Worstenbroodje immaterieel erfgoed

Het Brabantse worstenbroodje is woensdag op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland gezet. De inventaris is een lijst van erkende tradities die als waardevol worden gezien en niet verloren mogen gaan.

Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant. Het bakken van die broodjes van witbrood met gekruid varkensgehakt is een traditie die al heel lang teruggaat, zegt het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, dat de inventaris bijhoudt. Dat de traditie springlevend is, bewijzen de cijfers: per jaar worden 25 miljoen Brabantse worstenbroodjes gegeten.

Op de lijst van immaterieel erfgoed staan onder meer Koningsdag, het Bloemencorso Zundert, de Passiespelen in Tegelen en de Vierdaagse in Nijmegen.

Brabants worstenbroodje immaterieel erfgoed
Worstenbroodje immaterieel erfgoed (Foto: ANP)

Zwemkampioene weer betrapt op doping

Zwemster Yuliya Efimova is de nieuwste naam op de lijst van voornamelijk Russische sporters die positief hebben getest op het sinds 1 januari voor sporters verboden hartmedicijn meldonium. De Russische riskeert mogelijk een levenslange schorsing, want ze werd al eens eerder op doping betrapt.

In november 2013 testte Efimova positief op anabole steroïden, wat haar onder meer vijf medailles van het EK kortebaan in dat jaar kostte. Vanaf begin 2015 mocht ze weer meedoen, toevallig op tijd om zich te plaatsen voor het WK langebaan in het Russische Kazan. Daar pakte Efimova met overmacht het goud op de 100 meter schoolslag, haar vierde wereldtitel. 

Haar vorige wedstrijd was in Orlando in Amerika, het land waar ze al jaren woont en traint. Ze zwom daar onder meer 's werelds beste tijd op de 100 meter schoolslag van dit jaar en de tweede tijd op de dubbele afstand. Efimova werd gezien als een van de grote medaillekandidaten voor het Russische zwemmen op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komende zomer. 

PvdA: alleen nog elektrische auto's

Over tien jaar mogen er in Nederland alleen nog maar elektrische auto's worden verkocht. Dat wil de PvdA, getuige haar 'energievisie'. Die werd woensdag gepresenteerd.

Ook in huis gaat er nogal wat veranderen, als het aan de PvdA ligt. De partij wil dat nieuwe huizen allemaal zonnepanelen en een warmtepomp krijgen. Zo komen we zo veel mogelijk van de cv-ketels af.

De partij ziet verder onder meer een nieuw nationaal windmolenpark ver uit de kust voor zich, wetgeving om zelfrijdende auto's mogelijk te maken, nog minder gaswinning en sluiting van kolencentrales.

Groene innovatie
De PvdA vindt ook dat we goed moeten investeren in groene innovatie, want die levert 'de banen van onze toekomst' op.

Coalitiepartner VVD lacht zich dood om het plan om de gewone auto's zo snel af te schaffen. "Dacht eerst dat het een grap was", reageerde Kamerlid Barbara Visser. "Hun TomTom is duidelijk stuk. " Ze spreekt van een 'oorlogsverklaring richting acht miljoen automobilisten, gebaseerd op een groot wensdenken en een blanco cheque om al deze auto's op kosten van de overheid te vervangen'.

"Ambities zijn altijd mooi, maar dit heeft meer weg van een kip die zonder kop rond rent in het groene sprookjesbos", vindt Visser.

PvdA: alleen nog elektrische auto's
PvdA: alleen nog elektrische auto's (Foto: ANP)

Geschorste VN-diplomaat bekent omkoping

Een geschorste plaatsvervangend VN-ambassadeur uit de Dominicaanse Republiek heeft woensdag bekend dat hij heeft deelgenomen aan de omkoping van een voormalige voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN.

De 48-jarige Francis Lorenzo gaf voor de federale rechtbank in Manhattan toe dat hij zich had beziggehouden met een samenzwering om omkoping en het witwassen van geld mogelijk te maken. Hij faciliteerde betalingen van Ng Lap Seng, een miljardair en vastgoedontwikkelaar uit Macau, aan John Ashe, een voormalig VN-ambassadeur van Antigua en Barbuda, die fungeerde als voorzitter van de Algemene Vergadering in de periode 2013-2014.

De steekpenningen die Lorenzo gaf, waren bedoeld om steun te krijgen voor een door de VN te sponsoren conferentiecentrum in Macau. Lorenzo zei dat ook betalingen werden gedaan aan niet nader genoemde buitenlandse ambtenaren.

Lorenzo is de derde verdachte die schuldig pleit in de rechtszaak die aanklagers in oktober begonnen. De zaak draait om steekpenningen van in totaal 1,3 miljoen dollar die aan Ashe betaald zouden zijn.

Geschorste VN-diplomaat bekent omkoping
Geschorste VN-diplomaat bekent omkoping (Foto: ANP)

Air France-KLM schrapt order superjumbo's

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zet een streep door de bestelling van twee A380's bij Airbus. In plaats van de superjumbo's neemt ze drie toestellen van het type A350-900 af bij de Europese vliegtuigmaker. Dat bevestigde het concern na berichtgeving door The Wall Street Journal.

Air France, dat tien superjumbo's operationeel heeft, had eerder al gehint op het cancelen van het laatste deel van de order. Ze waren niet meer nodig vanwege 'gewijzigde prioriteiten' bij het bedrijf, zo gaf een woordvoerster aan.

Airbus wilde niet reageren. Het bedrijf heeft moeite om klanten te vinden voor de A380. Luchtvaartbedrijven zijn bezorgd dat ze het toestel, voor meer dan 600 passagiers, niet voldoende kunnen vullen. De A380, het vlaggenschip van Airbus, kost meer dan 400 miljoen euro per stuk volgens de catalogusprijzen. Daar worden wel vaak kortingen op gegeven. De ontwikkelingskosten van de A380 bedroegen omgerekend ruim 20 miljard euro.

Air France-KLM schrapt order superjumbo's
Air France-KLM schrapt order superjumbo's (Foto: ANP)

Kanye West krijgt lift van paparazzi

Vroeger vielen er wel eens klappen als Kanye West de paparazzi tegenkwam, maar tegenwoordig lijkt de rapper het beter te kunnen vinden met de fotografen. Dinsdag stapte Kanye zelfs in de auto bij een paparazzo, die hem na zijn sportschoolbezoek een lift aanbood.

"Ik heb Uber helemaal niet meer nodig. Ik heb de paps die me overal naartoe kunnen brengen", zei Kanye terwijl hij richting de auto liep. De rapper was vriendelijk voor zijn tijdelijke chauffeurs en babbelde over de bijnaam paps en informeerde of ook zij eerder die dag betrokken waren bij een opstootje. Toen Kanye vroeg of de camera uit mocht omdat hij een telefoontje moest plegen, gebeurde dat zonder gemor.

De fotografen zetten de rapper af bij een woning in Los Angeles, waar hij werd opgewacht door een bekende. Die moest lachen toen hij zag dat Kanye werd afgezet door twee paparazzi. De mannen vroegen de rapper tot slot naar een boodschap voor zijn fans. "Ik hou van jullie. Laten we de wereld een mooiere plek maken."

Kanye West krijgt lift van paparazzi
Kanye West krijgt lift van paparazzi (Foto: BuzzE)

Filmpje Joran met 'bekentenis' uitgelekt

Een filmpje waarin Joran van der Sloot lijkt te bekennen dat hij schuldig is aan de moord op Natalee Holloway, dat woensdag naar buiten is gekomen, is bedoeld als 'teaser' voor een programma dat is verkocht aan Amerika. Het is voortijdig uitgelekt.

Dat heeft RTL Boulevard woensdag gemeld na een telefoongesprek met misdaadjournalist John van den Heuvel. Hij heeft het filmpje onlangs gemaakt met een verborgen camera in de gevangenis in Peru waar Van der Sloot een celstraf uitzit.

In het filmpje zegt Van der Sloot: "Ik heb tegen justitie altijd gelogen, nooit de waarheid verteld." Hij spreekt van een slecht onderzoek waarin de politie niet wist wat ze hem moest vragen, ook niet de rechercheurs die uit Nederland waren overgekomen. Dan vraagt Van den Heuvel of dit geldt voor de Holloway-zaak. "Ja, ja, ja, ik ben gewoon schuldig (..) en ik accepteer alles wat ik heb gedaan."

Dehaka komt naar Heroes of the Storm

Er waren al wat hints op facebook en twitter verschenen, maar blizzard heeft bekend gemaakt wat de vijftigste hero gaat worden in Heroes of the Storm: Dehaka uit het Starcraft-universum. Tevens heeft het ontwikkelteam van Heroes of the Storm de volledige moveset en screenshots vrijgegeven van Dehaka.

Voor de mensen die niet bekend zijn met Dehaka: Dehaka is een primal zerg (een groep die los staat van de swarm die onder leiding staat van Kerrigan) en speelt een grote rol tijdens het verhaal van de eerste uitbreiding van Starcraft II, Heart of the Swarm. Dehaka zal onder de warrior-class vallen en zijn meest opvallende trait is dat hij geen mounts kan gebruiken, maar in plaats daarvan zich ondergronds een weg kan banen naar elke struik op de map. Tevens krijgt Dehaka ook een alternatieve mech-skin, vergelijkbaar met de alternatieve skin voor Tassadar.

Voor een volledig overzicht van alle vaardigheden van Dehaka kun je hier terecht. Het is nog niet bekend wanneer Dehaka naar Heroes of the Storm komt.

Dehaka 2

Dehaka
Dehaka komt naar Heroes of the Storm

'Xena wordt lesbisch'

Dat er een reboot van Xena: Warrior Princess aan zit te komen, is geen nieuws meer. Showrunner Javier Grillo-Marxuach (The 100) heeft nu zijn visie gedeeld op de seksualiteit van het personage. Dat deed hij in een blogpost. Dit meldt MovieFone.

Het personage, dat in de originele televisieserie gespeeld wordt door Lucy Lawless, zal openlijk uitkomen voor haar homoseksualiteit. Dat Xena en haar sidekick Gabrielle misschien wel een stel hadden kunnen zijn, is iets waar de fans het al jaren over hebben. De serie is na de cancelling in 2001 altijd razendpopulair gebleven. Ook Lucy Lawless, die het personage meer dan vijf jaar speelde, had al een vermoeden: "we lieten het altijd een beetje in het midden, het was een geval van 'ze kan het zijn of niet' ". Er is overigens nog niet bekend of Lawless de rol weer zal gaan spelen, maar er gaan geruchten dat er gezocht wordt naar een vervangster voor de rol. 

Grillo-Marxuach, die de show vorm zal gaan geven, trekt de parallel naar zijn werk voor de hitserie The 100: "ik ben een hele andere persoon dan mijn werkgever voor The 100, en die show heeft laten zien dat ik mijn visie tot leven kan brengen. Ik wil met Xena ervoor zorgen dat een relatie die in de 90s alleen maar tussen de regels door bestond, nu bestaansrecht heeft". De show wordt eind dit jaar verwacht.

WoensdagCulinair #34 Lekkernijen met bladerdeeg

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Bladerdeeg zelf maken

   

Saucijzenbroodjes

   

Kaasvlinders

   

Kaneelrolletjes

   

Appelflappen


Hartige bladerdeegroosjes

   

Gebakken brie in bladerdeeg

   

Witlof bladerdeegtaartje


Moslim-personeel weigerde patiënt varkensvlees

Een lekkere pannenkoek met spek kan je als cliënt wel op je buik schrijven, wanneer je in een verzorgingstehuis in het Engelse Bradford zit. Het islamitische personeel stuit het namelijk tegen de borst wanneer jij dat wilt eten en weigeren het jou te geven.

Intolerant moslim-personeel in een verzorgingstehuis hebben ervoor gezorgd dat mensen die zij zorg moeten verlenen, geen varkensvlees meer te eten kregen. Dit is namelijk in strijd met hun geloof, geloven ze. Deze restrictie duurde voort, totdat men de inspectie op zijn dak kreeg. Die waren not amused over de werkwijze van het tehuis aan de wagtail close te Bradford.

Zelfs een patiënt die zelf boodschappen gedaan had, kreeg nul op zijn rekest. Het personeel weigerde speklapjes voor hem te bakken of ham op zijn broodje te doen.

Klachten naar het management werden structureel genegeerd. De Care Quality Commission, een zorg-inspectiedienst heeft hierover een vlammend rapport geschreven.

Wagtail close biedt onderdak aan mensen met lichamelijke handicaps, problemen met de zintuigen, hersenbeschadigingen en leerproblemen. In totaal leven er 24 patiënten in het tehuis.

Arrestaties om 'acute terreurdreiging' Parijs

De Franse politie heeft woensdag vier personen opgepakt op verdenking van het beramen van een aanslag in het centrum van Parijs. Het gaat om twee Turks-Franse broers, een bij de politie bekende islamist en een vrouw, meldt de Franse televisiezender TF1.

De aanslag was ophanden, meldt TF1 op gezag van de inlichtingendienst.

Arrestaties om 'acute terreurdreiging' Parijs
Arrestaties om 'acute terreurdreiging' Parijs (Foto: ANP)

Opgepakt duo Brussel vrijgelaten

De twee personen die dinsdagavond in de nasleep van de antiterreuroperatie in Brussel werden aangehouden zijn weer vrij. Zij zijn geen verdachten, meldt het federaal parket woensdag.

Bij de operatie in de Brusselse gemeente Vorst schoot de politie een 35-jarige Algerijn dood. Bij hem werd een kalasjnikov aangetroffen. Twee andere mogelijke schutters zijn nog voortvluchtig.

Vier agenten raakten gewond toen ze werden beschoten bij het binnengaan van een woning. Een deel van de gemeente werd afgegrendeld en er werden huiszoekingen verricht.

Een van de twee nu vrijgelaten personen was hierbij aangehouden. De andere werd gearresteerd nadat hij met een gebroken been in een ziekenhuis werd binnengebracht. De twee blijken niets met de zaak van doen te hebben.

Opgepakt duo Brussel vrijgelaten
Opgepakt duo Brussel vrijgelaten (Foto: ANP)

Overheid moet meer gehandicapten aannemen

Sommige overheden moeten meer gehandicapten in dienst nemen. Daarop hamerde staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) woensdag. Zij dreigde met een stok achter de deur, mochten de sectoren hun achterstand niet inlopen.

Klijnsma reageerde in de Tweede Kamer op de grote bezorgdheid over de werking van de zogenoemde Participatiewet. Die is bedoeld om mensen met beperkingen (arbeidsgehandicapten) zo veel mogelijk mee te laten doen op de 'gewone' arbeidsmarkt.

Klijnsma erkende dat sommige overheidsinstanties nog een 'tandje moeten bijzetten'. Zij noemde Veiligheid en Justitie, Onderwijs en de Belastingdienst. De bewindsvrouw benadrukte dat er quota kunnen worden opgelegd, mocht er geen vooruitgang worden geboekt.

Volgens Klijnsma doen provincies en gemeenten het goed. Ook het bedrijfsleven zou 'op stoom' zijn.

Overheid moet meer gehandicapten aannemen
Overheid moet meer gehandicapten aannemen (Foto: ANP)

Freek Vonk & Susan Smit aan de slag voor Wendy

Freek Vonk en Susan Smit klimmen in de pen voor Wendy, de glossy van Wendy van Dijk. De bioloog en schrijfster zijn toegevoegd aan het team van vaste medewerkers, maakte uitgever TMG woensdag bekend.

Freek krijgt een eigen rubriek 'De wereld van Freek' waarin hij een inkijk in zijn bestaan geeft. Susan krijgt een dubbelrol. Ze krijgt een liefdesrubriek en schrijft voor elke editie een literair, veelal erotisch, verhaal.

"Ik ben enorm fan van Susan en Freek, omdat zij zo bevlogen zijn in hun werk en zo mooi en enthousiast hun publiek weten te bereiken", reageert Wendy van Dijk. Freek is volgens Wendy uniek. "Wie maakt nou mee wat hij allemaal meemaakt? Ik ben heel blij dat hij dat in ons blad wil gaan delen, ook omdat Freek niet alleen volwassenen boeit, maar terecht ook zeer populair is bij kinderen, die zijn rubriek vast enorm gaan waarderen."

De bioloog denkt 'een geweldig platform' te hebben gevonden. "Wendy staat voor optimisme en positivisme en daar raken we elkaar volledig", stelt Freek. "Het gaat allemaal om vrolijkheid en mooie verhalen vertellen." Ook Susan is blij met haar nieuwe schrijfklus. "Mijn verwondering over de liefde en passie voor literatuur vinden een warme bedding in de sprankelende, optimistische Wendy."

Freek Vonk, Susan Smit aan de slag voor Wendy
Freek Vonk, Susan Smit aan de slag voor Wendy (Foto: BuzzE)

Vanaf 9 mei de ruimte in met Stellaris

Stellaris, de nieuwste grand-strategy game uit de stal van Paradox Interactive, lanceert op 9 mei. Dat heeft Paradox gisteren bekend gemaakt op tijdens een presentatie op de Game Developers Conference (GDC). Daar hoort uiteraard ook een trailer bij, die hieronder te zien is. 

Stellaris is exclusief voor de pc. Benieuwd naar Stellaris? FOK! games was bij de reveal op gamescom vorig jaar!

Vanaf 9 mei de ruimte in met Stellaris

Sylvie Meis voelt veel druk aan de top

Sylvie Meis vindt het niet eenzaam aan de top, maar ervaart 'vooral druk'. "Er heerst veel jaloezie", legt ze uit in een interview met Grazia. "Alle ogen zijn op je gericht en er zullen altijd mensen zijn die wachten tot je valt."

Negativiteit probeert Sylvie te negeren, 'maar soms voel ik het wel'. "Als ik realistisch nadenk, besef ik ook wel hoe het allemaal in elkaar steekt, ik ben niet gek natuurlijk. Ik weet goed dat die haat en negativiteit er is, maar het is een keuze om dat niet toe te laten. Want uiteindelijk willen die mensen wat ik heb."

Wat ze heeft, bereikte Sylvie met haar professionaliteit. "Dat is de sleutel tot mijn succes. Veel mensen denken dat het makkelijk is om dit voor elkaar te krijgen, maar dat is niet zo. Ik moet er veel voor doen. Het is een combinatie van hard werken, scoren en je imago bewaken."

Sylvie vertelt dat haar succesvolle carrière haar vrijheid geeft. "Als ik een keuze maak, dan is het omdat ik het zo wil en niet omdat het zo moet."

Sylvie Meis voelt veel druk aan de top
Sylvie Meis voelt veel druk aan de top (Foto: BuzzE)

Rubio stapt uit race om presidentschap

De Republikein Marco Rubio heeft dinsdag de strijd om het presidentschap opgegeven. Hij stapte uit de race nadat hij in de staat Florida flink verloor van de miljardair Donald Trump.

Trump won bijna 46 procent van de kiezers voor zich. Rubio kwam daarentegen niet verder dan 27 procent van de stemmen. Dat de winst aan hem voorbij ging, is een flinke domper voor Rubio aangezien Florida zijn thuisstaat is.

Rubio gaf na zijn nederlaag een speech in Miami. "Na vanavond is duidelijk geworden dat we niet aan de winnende kant staan", zei hij tegen zijn aanhangers. "Hoewel dit niet het jaar is geworden met een hoopvolle en optimistische boodschap voor de toekomst, blijf ik wel hoopvol en optimistisch voor Amerika."

De Republikein verloor eerder in belangrijke staten als Mississippi en Michigan.

Rubio stapt uit race om presidentschap
Rubio stapt uit race om presidentschap (Foto: ANP)

Derde seizoen voor Better Call Saul

De Breaking Bad-prequel Better Call Saul krijgt een derde seizoen. Dat heeft tv-zender AMC bekendgemaakt.

"Wat de makers hebben bereikt met Better Call Saul is zeldzaam en opvallend", meldt AMC-baas Charlie Collier in een statement. "Ze hebben een van de meest iconische, innemende en door obsessieve fans geliefde televisieshows gekozen om er een prequel van te maken die geheel op zichzelf staat." Het televisiestation - dat momenteel het tweede seizoen uitzendt - belooft dat er ook volgend jaar tien afleveringen te zien zullen zijn.

Better Call Saul werd bedacht door schrijver Peter Gould en Breaking Bad-bedenker Vince Gilligan. De serie gaat over Saul Goodman, die in Breaking Bad als criminele advocaat was te zien. Net als in de originele serie wordt Saul gespeeld door Bob Odenkirk. Dit jaar werd hij voor zijn rol genomineerd voor een Golden Globe, maar die werd uiteindelijk vergeven aan Jon Hamm voor diens rol in Mad Men.

Derde seizoen voor Better Call Saul
Derde seizoen voor Better Call Saul (Foto: BuzzE)

Autoverkoop in EU stevig omhoog

De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in februari met meer dan 14 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In alle grote Europese automarkten was sprake van een dubbelcijferige groei. In Nederland daalde de verkoop echter. Dat maakte brancheorganisatie ACEA woensdag bekend.

In totaal werden vorige maand meer dan 1 miljoen auto's verkocht in de EU-lidstaten. De Europese autoverkoop nam daarmee voor de dertigste maand op rij toe. Van de grote automarkten liet Italië de sterkste verkooptoename zien (plus 27,3 procent), gevolgd door Frankrijk (plus 13 procent). In Nederland ging de verkoop met 15 procent omlaag naar ruim 28.000 auto's.

Het best verkochte automerk in de EU was Volkswagen, met ruim 120.000 wagens. Daarna kwamen Renault, Opel en Peugeot.

Autoverkoop in EU stevig omhoog
Autoverkoop in EU stevig omhoog (Foto: ANP)

Fors verlies voor Deutsche Bahn

Deutsche Bahn (DB) is afgelopen jaar diep in de rode cijfers gedoken. Het Duitse spoorbedrijf leed een nettoverlies van 1,3 miljard euro, met name als gevolg van stakingen, afschrijvingen en hoge reorganisatiekosten. Een jaar eerder werd nog bijna 1 miljard euro winst gemaakt.

De omzet van Europa's grootste spoorbedrijf nam wel met bijna 2 procent toe, en oversteeg voor het eerst de 40 miljard euro. Dat was mede te danken aan een groei van het aantal vervoerde passagiers. Tevreden is DB evenwel niet. "Wij hebben niet de doelen bereikt die wij onszelf gesteld hadden", zei topman Rüdiger Grube woensdag.

Op milieugebied is wel verdere voortgang geboekt. DB rijdt inmiddels voor 42 procent op stroom uit hernieuwbare bronnen. Dat was in 2014 nog minder dan 40 procent. En steeds meer vrachtwagons zijn uitgerust met remmen die voor minder geluidsoverlast zorgen.

Fors verlies voor Deutsche Bahn
Fors verlies voor Deutsche Bahn (Foto: ANP)

CO2-uitstoot energiesector blijft stabiel

De wereldeconomie is al twee jaar op rij gegroeid zonder dat bij de opwekking van energie meer van het broeikasgas CO2 vrijkwam. Dat meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) woensdag.

Bij de opwekking van energie kwam vorig jaar 32,1 miljard ton koolstofdioxide vrij. Sinds 2013 is dit cijfer praktisch onveranderd. Elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen speelde hierin een belangrijke rol. Ondertussen groeide de wereldwijde economie in 2014 en 2015 met meer dan 3 procent per jaar.

CO2-uitstoot energiesector blijft stabiel
CO2-uitstoot energiesector blijft stabiel (Foto: ANP)

Brunette K3 weer vrijgezel

Goed nieuws voor Gertje (van Samson)! De brunette van het nieuwe K3 is eindelijk weer vrijgezel.

Marthe De Pillecyn was meer dan vier jaar te vinden onder, voor en bovenop haar vriend Alexis Guiette. Voor zij werd aangenomen als de opvolgster van Kristel Verbeke, traden ze ook samen als duo op. Het was ook hij die haar overhaalde zich aan te melden als nieuw K3-meisje.

Nu is er echter een kink in de kabel gekomen, en zijn ze als vrienden uit elkaar gegaan. Of Gertje nu zijn kans schoon zal zien, laat zich raden...

Marthe heeft in elk geval twee pluspunten...

Rihanna op podium Sziget festival

Rihanna is een van de headliners van Sziget. Het Hongaarse festival kondigde de komst van de hitzangeres woensdag aan. Rihanna sluit de tweede festivaldag, donderdag 11 augustus, af.

Diezelfde dag staat ook het Nederlandse duo Rico & Sticks op het podium. De heren reizen af naar Sziget met hun show #OpgezwolleTotNu. De rappers zijn niet de enige Nederlanders die dit jaar op het Hongaarse festival staan, ook Nicky Romero, Kovacs en Dyro zijn van de partij.

Sziget vindt plaats van woensdag 10 tot en met woensdag 17 augustus. Het festival trekt elk jaar honderdduizenden bezoekers, waaronder veel buitenlanders. De organisatie verwacht dit jaar zo'n 16.000 Nederlandse festivalgangers.

Rihanna op podium Sziget festival
Rihanna op podium Sziget festival (Foto: BuzzE)

'Grote kans dat Verstappen wereldkampioen wordt'

Dat formule 1-coureur Max Verstappen een groot talent is ontkent geen enkele kenner meer en ook bij de wedkantoren leidt dat uiteraard tot de nodige aandacht. Bij diverse bookmakers is het mogelijk om noteringen aan te vragen, die vervolgens al dan niet door de betreffende bookmaker online gezet worden zodat men er geld op in kan zetten.

Het Ierse Paddy Power heeft het meest uitgebreide aanbod met weddenschappen op de jonge Nederlander. Zo krijg je 3,50 keer je inzet als Verstappen binnen vijf seizoenen - dus tot en met 2019 - de wereldtitel pakt. Je kunt er echter ook op inzetten dat hij ergens tussen nu en, op z'n laatst, 2024 wereldkampioen wordt. Dat levert slechts 1,25 keer de inzet op, wat betekent dat het wedkantoor de Nederlander een kans geeft van toch al snel zo'n zeventig procent. 

Een Brits wedkantoor is overigens ook vrij optimistisch: SkyBet geeft 2,1 keer de inzet terug als Verstappen aan het eind van 2020 minstens één keer wereldkampioen is geworden, een kans van zo'n veertig procent. Overigens kan er ook ingezet worden op resultaten voor dit jaar: een podiumplek voor Verstappen levert drie keer de inzet op, terwijl een historische zege je inleg zou verachtvoudigen. 

Het enige nadeel voor Nederlanders is dan weer dat beide betreffende wedkantoren geen Nederlandse klanten accepteren en de bookmakers die dat wél doen bieden geen bijzondere weddenschappen op Verstappen aan. 

Dijsselbloem was slecht in wiskunde

Als leerling was minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën slecht in wiskunde. Deze en andere 'onthullingen' wisten zo'n vijftig basisscholieren los te peuteren op een speciale kinderpersconferentie woensdag in het ministerie van Financiën in Den Haag.

Dijsselbloem erkende ook dat hij thuis niet meer de baas is over de portemonnee. "Dat scheelt veel geld. Het gaat veel beter." Sinds zijn vrouw de financiën doet, staat er veel op de spaarrekening. Blijkbaar is het makkelijker de baas te spelen over het geld van de andere ministers, dan over het eigen geld, concludeerde de bewindsman met een knipoog.

De basisscholieren uit groep 7 en 8 hadden een spervuur van vragen voor Dijsselbloem. Zo vroeg een jongen naar zakgeld, waarop de minister pleitte voor zakgeld voor alle kinderen, zodat ze kunnen leren omgaan met geld. Dat sloot mooi aan bij de aanleiding voor de persconferentie: de jaarlijkse Week van het Geld. Daarin wordt geprobeerd kinderen wegwijs te maken met geld, sparen en geld verdienen.

Favoriete vraag
De openingsvraag bleek meteen een voltreffer: waarom betaalt de koning geen belasting? "Dat is mijn favoriete vraag", reageerde Dijsselbloem. Hij zei dat de Tweede Kamer hierover ook al discussie voert.

De minister antwoordde dat de koning eigenlijk een vergoeding krijgt voor al zijn 'goede werk' en een vergoeding voor zijn onkosten. Het zou dan een beetje onzinnig zijn om hierover belasting te heffen, redeneerde hij.

Dijsselbloem, die in Brabant opgroeide en daar de bijnaam 'Den Dijs' had en eigenlijk dierenarts wilde worden, is elke dag bezig met zijn baan. "Het leuke is dat ik me overal mee mag bemoeien."

Dijsselbloem was slecht in wiskunde
Dijsselbloem was slecht in wiskunde (Foto: ANP)

Tom Poes is jarig

De avonturen van Tom Poes verschenen vanaf 1941 in het dagblad de Telegraaf/Nieuws van de dag. Tom Poes was de hoofdpersoon in deze strips, die aanvankelijk bedoeld was voor kinderen tot 10 jaar. In het derde deel, In den toovertuin doet Heer Olivier B. Bommel zijn intrede. Heer Bommel wordt eerst een vast karakter in de strips en langzamerhand groeit hij uit tot de hoofdpersoon van de bekende strips.

In de serie verschenen uiteindelijk 177 verhalen en in 176 verhalen speelt Tom Poes mee. Alleen in het verhaal Het Griffoen-ei wordt hij kort genoemd maar speelt hij verder geen rol. De verhalen verschenen eerst in de Telegraaf, na de oorlog verschijnen de strips in vele dag- en weekbladen waaronder NRC Handelsblad, de Volkskrant en Donald Duck en uiteraard in vele boeken. Heer Bommel is in de verhalen de ietwat dommige naïeve heer van stand, die vaak in de problemen komt. Hij wordt dan meestal gered een list, verzonnen door zijn slimme vriend Tom Poes.

Op 16 maart 1941 verscheen de eerste strip, Tom Poes ontdekt het geheim der blauwe aarde, in dagblad de Telegraaf/Nieuws van de dag, vandaag precies 75 jaar geleden. Ik neem aan dat dat op Slot Bommelstein gevierd zal worden met een eenvoudige doch voedzame maaltijd!

Proef met zelfrijdende auto's geslaagd

De eerste testrit met zo'n vijftig zelfrijdende auto's op de snelweg A2 van Amsterdam naar Beesd en terug is geslaagd. "Het ging hartstikke goed, er zijn geen brokken gemaakt", vertelt Stijn Otten, directeur innovatie bij leasemaatschappij Business Lease, na afloop van de proef.

De auto's reden in treintjes van zes tussen het overige verkeer, om te kijken hoe dat gaat. Dat is nog niet eerder gedaan. De semizelfrijdende auto's van de merken BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo bepalen zelf hun snelheid en de afstand tot hun voorligger. "Zelf reed ik in een Tesla en ik heb niet in hoeven te grijpen. Ik hoefde het stuur maar twee keer aan te raken en niet vanwege de techniek, maar omdat dat volgens de wet nog moet", aldus Otten.

Als een andere automobilist zich in het peloton wurmt, remmen de auto's erachter zelf af zodat ze weer genoeg afstand hebben. Als de 'onderbreker' weg is, herstelt het pelotonnetje zich vanzelf. De auto's sturen zelf ook mee met de bochten in de weg.

Wennen
Tijdens de test remden enkele bestuurders toch ook nog zelf, in plaats van de automatische remfunctie af te wachten. "Gewenning speelt daarin nog een rol. We merkten dat enkele bestuurders nog moesten wennen aan het feit dat ze de controle uit handen konden geven", zegt Peter Morsink, adviseur mobiliteit en verkeersveiligheid bij RoyalHaskoningDHV.

Met de test is een stap gezet om de voordelen en risico's van deze auto's in kaart te brengen. Volgens de onderzoekers zijn de meeste verkeersongelukken het gevolg van menselijke fouten. De komst van steeds slimmere technieken verkleinen de kans op verkeersslachtoffers.

Aangepaste regelgeving
Volgens de initiatiefnemers is het nu vooral wachten op aangepaste Europese regelgeving om auto's zelfstandig de weg op te sturen.

De test was een initiatief van risicoadviseur Aon, Business Lease Nederland, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en rijtrainer Prodrive Training.

Proef met zelfrijdende auto's geslaagd
Proef met zelfrijdende auto's geslaagd (Foto: BuzzT)

Geen fusie uitkeringsinstanties UWV en SVB

Een fusie tussen uitkeringsinstanties UWV (onder andere WW en WAO) en Sociale Verzekeringsbank (onder andere AOW en kinderbijslag) is van de baan. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) laat een mogelijke fusie niet onderzoeken, zo deelde hij woensdag mee aan de Tweede Kamer.

De regering had eerder een onderzoek toegezegd. Onder meer de PvdA is blij met de stap van Asscher om van onderzoek af te zien. "Goed zo. Gaan we niet doen. Aan 't werk", twitterde Kamerlid Roos Vermeij.

Linda Voortman (GroenLinks) wijst erop dat beide organisaties een turbulent jaar achter de rug hebben. Er is nu rust nodig en zeker geen fusie: "Daarmee creëer je alleen maar een groot moloch waar iedereen in verdwaalt."

Een onderzoeksbureau had eerder al gemeld dat de taakverdeling tussen de twee instanties helder zou zijn en plaatste vraagtekens bij een fusie.

Geen fusie uitkeringsinstanties UWV en SVB
Geen fusie uitkeringsinstanties UWV en SVB (Foto: ANP)

Nieuw overleg over bevriezing olieproductie

De olieproducenten Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar praten op 17 april in Doha opnieuw over een bevriezing van de olieproductie. Dat liet de olieminister van Qatar woensdag weten.

De OPEC-leden Saudi-Arabië, Venezuela en Qatar en niet-OPEC-lid Rusland kwamen vorige maand na overleg in Doha met een voorstel om de olieproductie te handhaven op het niveau van januari, om zo de olieprijzen te stutten. Voorwaarde voor een bevriezing is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen te geven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

Volgens Qatar steunen vijftien OPEC-leden en niet-leden van het oliekartel het initiatief voor een productiebevriezing. Samen zijn zij goed voor circa 73 procent van de wereldwijde olieproductie, aldus de minister.

Nieuw overleg over bevriezing olieproductie
Nieuw overleg over bevriezing olieproductie (Foto: ANP)

Moeder Douwe Bob mist Eurovisie Songfestival


De moeder van Douwe Bob lijkt vooralsnog niet van plan naar Zweden af te reizen voor het Eurovisie Songfestival. "Ik ga er niet naartoe", zegt ze tegen RTL Boulevard. "Ik zit met een klein, zielig, oud hondje."

Douwe Bob hoopt dat zijn moeder, van wie hij woensdag een prijs kreeg overhandigd, er toch bij is in mei. Dan vertegenwoordigt hij Nederland met het nummer Slow Down. "Je moet wel gaan. Je moet wel bij de finale zijn."


Douwe Bob - Slow Down (Video: YouTube)

Helemaal uitsluiten dat ze het liedjesfestijn mist, doet Douwe Bobs moeder ook nog niet. "Schat ik weet dat je wil dat ik ga, maar ik zit met dat kleine hondje. We moeten even kijken hoe we dat gaan managen, ik hoop wel te gaan. Misschien is het hondje tegen die tijd wel overleden."

Moeder Douwe Bob mist Eurovisie Songfestival
Moeder Douwe Bob mist Eurovisie Songfestival (Foto: BuzzE)

Oscars verontschuldigt zich voor Aziaten

Chris Rock deed tijdens zijn presentatieklus bij de Oscars zijn best om gepaste grappen te maken over de debatten rond racisme, maar nu voelt de organisatie zich toch genoodzaakt zijn excuses aan te bieden. Aziaten voelden zich namelijk allerminst gespaard tijdens de show.

De organisatie van de filmprijzen biedt zijn excuses aan nadat 25 filmmakers een open brief publiceerden waarin ze klaagden over de racistische grappen over Aziaten. "De Academy waardeert dat de zorgen zijn geuit en vindt het spijtig dat aspecten uit de uitzending beledigend waren", reageert een woordvoerder bij The Hollywood Reporter op de oproep. "We doen ons best om er zeker van te zijn dat we in de toekomst voorzichtiger zijn."

De groep, met daarin ook regisseur Ang Lee en acteur George Takei, klaagde over de stereotypering van Aziaten. In een onderdeel van de show introduceert Rock een aantal notarissen die volgens hem de allerbeste zijn; vervolgens kwamen drie Aziatisch-Amerikaanse kinderen strak in het pak het podium opwandelen. De grap van Sacha Baron Cohen die als zijn alter ego Ali G verscheen was minder subtiel: hij repte over kleine gele mannetjes met kleine 'dongs'. En ook al zei hij daar gelijk bij dat het om de tekenfilmfiguren de Minions ging, velen vonden dat Cohen wel degelijk een racistische grap maakte.

In de brief werd niet ingegaan op welke onderdelen precies als aanstootgevend werden ervaren, maar vlak na de show al klonk er kritiek op de betreffende grappen. De sketch van Rock haakt volgens velen tot vervelens toe in op het cliché dat Aziaten studiebollen zijn en de grap van Cohen haalt een gehekeld stereotype aan rond de geslachtsdelen van de etnische groep.

Oscars verontschuldigt zich voor Aziaten
Oscars verontschuldigt zich voor Aziaten (Foto: BuzzE)

Website Belastingdienst overbelast

Mensen kunnen woensdag voorlopig online geen aangifte doen van hun inkomstenbelasting. De website van de Belastingdienst ('Mijn Belastingdienst') is niet bereikbaar. Dit komt doordat het maximale aantal mensen is ingelogd, zo meldt de Belastingdienst. Het is niet duidelijk hoe lang de site onbereikbaar blijft.

Het is sinds 1 maart mogelijk om aangifte te doen. Die eerste dag was het ook al zo druk dat niet iedereen toen aangifte kon doen.

Dit jaar is aan 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers gevraagd aangifte te doen. Naar verwachting doet 98 procent dat online, bijvoorbeeld met de speciale app. Via de vooraf ingevulde aangifte hoeft 60 procent van de Nederlanders helemaal niets meer in te vullen.

Website Belastingdienst overbelast
Website Belastingdienst overbelast (Foto: BuzzT)

Bonden mikken op Pasen met acties Jumbo

Supermarkten van Jumbo dreigen in aanloop naar Pasen met lege schappen te worden geconfronteerd. De vakbonden FNV en CNV dreigen vlak voor het voor supermarkten belangrijke paasweekend met acties vanwege het verbreken van de nieuwe cao voor medewerkers in de distributiecentra. Dat zeggen bestuurders van beide bonden woensdag.

Lege schappen volgend weekend, met name op de versafdelingen, zijn volgens FNV-bestuurder Henk van der Ploeg een reële optie. "Er wordt momenteel keihard gewerkt in de distributiecentra in aanloop naar Pasen. Als ze dat ineens niet meer doen dan gaan ze dat wel merken."

CNV-bestuurder Kitty Huntjens denkt dat acties in aanloop naar Pasen een belangrijk wapen kunnen zijn. "Als je druk uit wilt oefenen kies je een moment dat het effect heeft. We weten dat Pasen daar bij uitstek geschikt voor is."

Ultimatum
De bonden leggen op korte termijn gezamenlijk een ultimatum op aan Jumbo. Eerst moeten de leden nog aangeven of ze acties steunen.

Jumbo wil nog niet ingaan op de mogelijke gevolgen van acties op de paasverkopen. "We hebben nog niets concreets gehoord over acties en willen daar niet op vooruitlopen", zei een woordvoerster. Jumbo heeft de vakbonden al uitgenodigd om deze week verder te praten over een cao.

De supermarktketen kwam dinsdag, kort nadat een akkoord met de bonden werd bereikt over een nieuwe cao, terug op de afspraken. In het oorspronkelijke akkoord was onder meer een loonsverhoging afgesproken van 1,75 procent voor ongeveer 3000 werknemers.

Bonden mikken op Pasen met acties Jumbo
Bonden mikken op Pasen met acties Jumbo (Foto: ANP)

Dreigingsniveau Nederland blijft substantieel

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd "substantieel". Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er aanslagen in of tegen Nederland worden voorbereid. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De NCTV spreekt van een "complex dreigingsbeeld" waarbij vanuit verschillende hoeken, zoals bijvoorbeeld terroristische organisaties, transnationale netwerken, kleinschalige cellen en eenlingen, dreiging kan komen voor aanslagen. De dreiging van jihadistisch-terroristische aanslagen is erg groot. Nog niet eerder werden er in één jaar op deze grondslag zoveel aanslagen in westerse landen gepleegd als in 2015, namelijk veertien. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2014.

Naast de jihadistische dreiging is er ook aandacht voor de dreiging van links- en rechtsextremisme. De NCTV noemt de toename van het aantal bedreigingen, intimiderende acties en geweldsincidenten, rond de maatschappelijke discussie over asielzoekers, migranten en islam in Nederland zorgelijk. "Er is sprake van extra alertheid ten aanzien van de veiligheidssituatie van moskeeën, zowel op het lokale als het nationale niveau."

Dreigingsniveau Nederland blijft substantieel
Dreigingsniveau Nederland blijft substantieel (Foto: ANP)

Stiefmoeder krijgt 3 jaar voor mishandeling

Petra M. moet drie jaar de cel in voor het mishandelen van haar stiefkinderen. Haar man en vader van de kinderen Ron T. krijgt een straf van achttien maanden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Tegen M. (35) was zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens de rechter is er geen grond voor tbs. Tegen Ron T. (45) was zeven jaar cel geëist voor poging tot doodslag op de toen twaalfjarige dochter van T., en voor zware mishandeling van het meisje en haar broer.

Dat de straf flink lager is dan de eis, komt volgens de rechter omdat de zwaarste aantijging - opzettelijke poging tot doodslag - niet bewezen is.

Onwel
Het meisje werd in februari 2015 ernstig onderkoeld en met een hartstilstand aangetroffen in haar ouderlijk huis aan de Geestweg in Roelofarendsveen. Haar stiefmoeder M. waarschuwde zelf een ambulance, omdat het meisje onwel zou zijn geworden. Volgens de rechter is zij juist de reden dat het kind onwel is geworden, omdat ze in een koude ruimte te slapen is gelegd.

Daarnaast is ze jarenlang, net als haar broer, onder meer gekleineerd, opgesloten, gedwongen haar plas op te houden en in de kou buiten gezet.

Tijdens de behandeling van de zaak werd al duidelijk dat het inmiddels weer goed gaat met beide kinderen. Het meisje is 10 centimeter gegroeid en 10 kilo aangekomen sinds haar IC-opname vorig jaar. Ze woont in een pleeggezin en doet het goed op school. Wel is er sprake van een posttraumatische stressstoornis, blijkt uit psychologisch onderzoek. De zoon woont in een instelling en ook met hem gaat het goed.

Stiefmoeder krijgt 3 jaar voor mishandeling
Stiefmoeder krijgt 3 jaar voor mishandeling (Foto: ANP)

The Division bestverkopende nieuwe franchise ooit

The Division blijkt een gat in de markt te zijn voor uitgever Ubisoft. Ubisoft maakte al bekend dat het de best verkopende game qua release ooit is voor het bedrijf, maar nu blijkt het de bestverkopende nieuwe franchise ooit te zijn.

Deze eer was tot nu toe in handen van Destiny die bij de lancering zo een 325 miljoen dollar winst wist binnen te harken in vijf dagen tijd. The Division blijkt het met 330 miljoen dus net iets beter te doen. Afgelopen weekend waren er 1.2 miljoen spelers tegelijkertijd online en is in de eerste week al meer dan een miljoen uur gespeeld. 

Crytek toont nieuwe engine

Games draaien niet zonder engines en ook in die markt is de concurrentie groot. Zoals bekend is de Unreal Engine 4 nu al enige tijd verkrijgbaar en daar komt nu ook de nieuwe CryEngine V van Crytek bij. Crytek heeft deze engine aangekondigd op de Game Developer Conference in San Francisco.

Crytek heeft ook aangegeven actief indiegames te zullen supporten met de nieuwe engine. Zo is er een nieuw fonds opgericht speciaal daarvoor en heeft het bedrijf zelf daar een miljoen dollar ingestopt. Tijdens het 'pay-what-you-want'-betaalproces kan er gekozen worden om een aantal procent aan dit fonds te geven. Voor meer technische informatie kun je hier terecht.

TSN failliet: Van Rijn wil duidelijkheid

TSN Thuiszorg, tot voor kort de grootste thuiszorgorganisatie in Nederland, is woensdag formeel failliet verklaard door de rechtbank Overijssel. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling. Het thuiszorgbedrijf had 12.000 medewerkers en ruim 40.000 cliënten. TSN kwam echter in financiële nood als gevolg van bezuinigingen. Een belangrijk deel van de klanten en medewerkers zijn inmiddels ondergebracht bij andere thuiszorgorganisaties.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) roept wethouders die na het faillissement van TSN nog knopen moeten doorhakken over de thuishulp in hun gemeente op snel helderheid te geven. Van Rijn dringt er op aan 'de juiste beslissingen te nemen over continuïteit van hulp, behoud van banen en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden'.

Hij wil dat mensen die dat nodig hebben goede hulp houden en dat de thuiszorgmedewerkers tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden aan het werk kunnen blijven nu TSN ophoudt te bestaan. Van Rijn: "Er is nu een heldere deadline. Wethouders zijn wettelijk verplicht om voor alle cliënten de continuïteit van thuishulp goed regelen. Er mag nergens een gat vallen. Over zes weken moet voor alle TSN-cliënten in heel Nederland duidelijk zijn hoe hun thuishulp doorloopt. Voor alle medewerkers moet er uiterlijk op dat moment helderheid zijn of en hoe hun werk doorloopt.'' De bewindsman volgt de ontwikkelingen op de voet.

TSN Thuiszorg failliet verklaard
TSN Thuiszorg failliet verklaard (Foto: ANP)

Breivik noemt zich slachtoffer justitie

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft zich woensdag op een rechtszitting in de gevangenis een slachtoffer van justitie genoemd. "Ik word slechter dan een dier behandeld", klaagde de 37-jarige extremist die is veroordeeld wegens het vermoorden van 77 mensen, overwegend minderjarigen.

Breivik beschuldigt de staat ervan hem onmenselijk te behandelen. Hij zit al meer dan 4,5 jaar in een isoleercel en wil meer bewegingsvrijheid en privacy. Hij beroept zich op de Europese Conventie voor Mensenrechten. Zijn zaak tegen de overheid begon dinsdag.

De zittingen worden tot en met vrijdag gehouden in een sporthal in de gevangenis waar Breivik wordt vastgehouden. Die staat in Skien, 130 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Breivik kreeg 21 jaar cel wegens een aanslag in Oslo en een massamoord in een jongerenkamp in Utøya in 2011. Hij wordt nog steeds gemotiveerd door racistisch en ultrarechts gedachtegoed.

Breivik noemt zich slachtoffer justitie
Breivik noemt zich slachtoffer justitie (Foto: ANP)

Celstraf geëist tegen Marktplaatsoplichter

Tegen een 28-jarige man uit Assen is woensdag door het Openbaar Ministerie gevangenisstraf geëist omdat hij ervan verdacht wordt via Marktplaats sinds begin 2013 honderden mensen te hebben opgelicht. De gedupeerden reageerden op advertenties waarin kaartjes werden aangeboden voor diverse dancefeesten, zoals Mysteryland en Dancevalley. Nadat zij het geld hadden overgemaakt, kregen ze hun kaartjes niet.

Het OM eiste woensdag 22 maanden gevangenisstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk, én een verplichte klinische behandeling van een jaar in een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK).

De verdachte is in mei vorig jaar al aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

De zaak wordt 15 april verder behandeld, aldus het OM woensdag. Twee weken later is de uitspraak.

Celstraf geëist tegen oplichter Marktplaats
Celstraf geëist tegen oplichter Marktplaats (Foto: BuzzT)

Duitsland wil verkrachting sneller bestraffen

De Duitse wetgever wil verkrachting eerder bestraffen, ook als de dader geen geweld heeft gebruikt of daarmee dreigde. De regering heeft woensdag besloten de wet daarvoor aan te scherpen.

De minister van Justitie, Heiko Maas, zei dat in veel gevallen het slachtoffer van bepaalde seksuele misdrijven uit angst of door de schrik over de plotselinge aanval overrompeld is en daarom geen verzet biedt.

In de huidige wetgeving staat gebrek aan verzet gelijk aan instemming en in die gevallen is er juridisch van verkrachting dan ook geen sprake. Dat wil Maas nu aanpassen. Daardoor kan verkrachting ook strafbaar zijn als er geen verzet is geboden. De minister stuurt zijn wetsontwerp naar het parlement.

Duitsland wil verkrachting sneller bestraffen
Duitsland wil verkrachting sneller bestraffen (Foto: ANP)

Streppel nieuwe trainer sc Heerenveen

Jurgen Streppel is vanaf volgend seizoen de hoofdtrainer van sc Heerenveen. De oefenmeester komt over van Willem II waar hij sinds 2011 de scepter zwaaide. Hij wordt de opvolger van Foppe de Haan die eerder dit jaar tijdelijk het roer overnam van de vertrokken Dwight Lodeweges.

Heerenveen kwam bij Streppel terecht na onder meer een afzegging van Art Langeler. Streppel stond bij Willem II open voor een vertrek, omdat hij zowel toe was aan een nieuwe uitdaging als dat zijn verstandhouding met directeur Berry van Gool slechts zakelijk is. In Tilburg is Streppel met Willem II tweemaal gedegradeerd en daarna weer gepromoveerd naar de Eredivisie. Vorig jaar werd een knappe negende plaats behaald. Momenteel staat de ploeg vijftiende, twee plaatsen onder Heerenveen.

Hans Vonk, technisch directeur van sc Heerenveen, is blij met de komst van Streppel. "We willen aantrekkelijk voetbal spelen in een vol Abe Lenstra stadion, met een duidelijke voetbalvisie en passend binnen onze financiële mogelijkheden. Jurgen is een trainer die daar in onze optiek prima bij past. Hij heeft ruimschoots ervaring als trainer in het betaald voetbal, heeft aanvallend en attractief voetbal hoog in het vaandel staan en maakt graag jonge spelers beter. Iets waar sc Heerenveen al jaren bekend om staat en waar Jurgen graag aan wil meewerken."

Amsterdam verbiedt tweetaktmotor in grachten

Amsterdam gaat vervuilende tweetaktmotoren voor plezierboten verbieden. Per 1 januari 2017 moeten alle Amsterdamse botenbezitters een schonere motor hebben. Wie dan nog een tweetaktmotor heeft, riskeert een boete. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

Een tweetaktmotor is een motor waarin een mengsel van olie en benzine wordt verbrand. Het verbod moet leiden tot een betere luchtkwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat andere motoren een veel lagere uitstoot van luchtverontreinigende stoffen hebben. Dit geldt met name voor fijnstof, koolstofmonoxide en koolwaterstof.

"We streven naar een betere luchtkwaliteit en gezondheid voor alle Amsterdammers, daarom gaan we de zwaar vervuilende tweetaktmotoren op het water verbieden", aldus wethouder Udo Kock (Waterbeheer).

Het waterbedrijf Waternet gaat actief handhaven op het verbod. Naar schatting hebben 1000 tot 1500 boten nog een tweetaktmotor. Booteigenaren zullen in mei en december per brief worden geïnformeerd.

Amsterdam verbiedt tweetaktmotor in grachten
Amsterdam verbiedt tweetaktmotor in grachten (Foto: ANP)

Douwe Bob wint Schaal van Rigter

Douwe Bob is de winnaar van de Schaal van Rigter, de prijs voor de meest gedraaide Nederlandse single op NPO 3FM. De zanger kreeg de prijs woensdagochtend uitgereikt tijdens de ochtendshow van Giel Beelen.

Bob won de onderscheiding voor zijn zomerse hit Sweet Sunshine. Het nummer is afkomstig van Pass It On, het tweede studioalbum van de singer-songwriter dat vorig jaar uitkwam. Een dag na het uitkomen van het album kozen de dj's van 3FM de zomerse single meteen tot 3FM Megahit.

De Schaal van Rigter is onderdeel van de 3FM Awards en is vernoemd naar voormalig dj Wim Rigter, die twaalf jaar geleden overleed. De radiozender maakt op Tweede Paasdag (28 maart) de winnaars bekend van alle Awards. Luisteraars van 3FM kiezen de winnaars van de jaarlijkse radioprijzen voor de beste Nederlandse acts en artiesten.

De 23-jarige Douwe Bob maakt ook nog kans op drie andere 3FM Awards, in de categorie beste zanger, beste popartiest en beste single. De zanger zal Nederland in mei vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival met de countryballad Slow Down.

Douwe Bob wint Schaal van Rigter
Douwe Bob wint Schaal van Rigter (Foto: BuzzE)

Aantal woninginbraken flink afgenomen

Het aantal geregistreerde misdaden is vorig jaar met 5 procent gedaald in vergelijking met 2014. Vooral woninginbraken, vernieling en verstoring van de openbare orde namen sterk af, allemaal met 9 procent. De afname geldt voor vrijwel alle soorten criminaliteit. De daling van het aantal vermogensdelicten viel met 3 procent relatief wat tegen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij verstoring van de openbare orde gaat het bijvoorbeeld om overlast in wijken of rellen tijdens de jaarwisseling, voetbalwedstrijden en andere evenementen.

Het aantal woningen waar werd ingebroken, kwam in 2015 onder de 65.000. Tussen 2007 en 2012 nam het totaal aantal nog jaarlijks toe. Niet overal in Nederland nam woninginbraak vorig jaar even sterk af. In een op de drie gemeenten gebeurde het juist vaker. Dat wijst er volgens het CBS op dat lokale omstandigheden voor inbrekers een grote rol spelen.

Bij 7,3 procent van de woninginbraken lukte het de politie in hetzelfde jaar ten minste één verdachte op te sporen. In 2014 was dat nog 7,8 procent. Van de vier grote steden waren er alleen in Den Haag meer inbraken in huizen (10 procent). In Utrecht nam het aantal geregistreerde gevallen juist met 20 procent af, gevolgd door Rotterdam (min 11 procent) en Amsterdam (min 8 procent).

Aantal woninginbraken flink afgenomen
Aantal woninginbraken flink afgenomen (Foto: ANP)

Dick Bruna wint Max Velthuijs-prijs

Dick Bruna heeft de Max Velthuijs-prijs gewonnen voor zijn volledige oeuvre. De prijs, waaraan een geldbedrag van 60.000 euro is verbonden, wordt om de drie jaar uitgereikt. Bruna staat vooral bekend om zijn 'geesteskind' Nijntje, dat wereldwijd bekend is. 

Volgens de jury is het werk van Dick Bruna betoverend: "Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt, is ongeëvenaard."

De prijs wordt op 22 september uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. 

Ontzettend trots zijn wij op Dick Bruna: zojuist is bekendgemaakt dat hij dit jaar de Max Velthuijs-prijs wint voor zijn...

Geplaatst door nijntje op woensdag 16 maart 2016

230 ontwikkelaars werken aan PlayStation VR games

Gisteren werd eindelijk bekend wanneer de PlayStation VR uitkomt en hoeveel hij moet gaan kosten. Met een prijs van 400 euro zitten ze lager dan de grote concurrenten, maar voor veel mensen is dit alsnog een flink bedrag. Veel zal dan ook afhangen van het feit hoeveel content er beschikbaar komt.

Gisteren werd al bekend gemaakt dat Star Wars: Battlefront een exclusieve VR-versie zal uitbrengen voor PlayStation VR, maar voor de meeste mensen is dit nog geen 400 euro waard. Sony heeft nu een lijst online gezet waarin wordt laten zien welke studio’s er bezig zijn met VR. Het zijn 230 ontwikkelaars, maar de lijst vertelt niet welke titels en welke platformen. Oktober duurt nog lang dus tot die tijd zullen we wel overspoeld gaan worden met VR nieuws.

Rangers-fan verrast met Celtic-taart

Zoals er in Nederland rivaliteit is tussen Ajax en Feyenoord is dat er in Schotland tussen de Glasgow Rangers en Celtic. Fans van beide clubs willen niet met dingen van de andere club gezien worden, dus ook niet met een taart zoals een onfortuinlijke fan overkwam.

De supporter van Rangers kreeg van zijn vrienden een taart in Rangers opmaak, maar toen hij de taart opensneed was de binnenkant geheel voorzien van de clubkleuren groen en wit van aartsrivaal Celtic. The Daily Record wist te melden dat hij er toch nog om kon lachen. "De cake was heerlijk, dank je wel."

TSN-medewerkers leggen werk neer

Medewerkers van thuiszorgorganisatie TSN leggen donderdag en begin volgende week op verschillende plaatsen in Nederland het werk neer. TSN maakt naar verwachting woensdag nog omstreeks 12.00 uur zijn faillissement bekend. Met de staking wil de FNV de eis kracht bijzetten dat de TSN-medewerkers onder dezelfde arbeidsvoorwaarden kunnen doorwerken voor een andere baas.

Ook willen zij bij dezelfde cliënten blijven. Voor 55 procent van de TSN-medewerkers, meer dan 6000 mensen, is dat nog niet geregeld. De stakers eisen duidelijkheid.

Tijdens de actie wordt geen niet-spoedeisende huishoudelijk hulp gegeven. Wel worden de cliënten verwend met bijvoorbeeld muziek, een manicure of een massage. De acties donderdag worden gehouden in Aalten, Winterswijk, Oost-Gelre en Den Helder.

TSN-medewerkers leggen werk neer
TSN-medewerkers leggen werk neer (Foto: ANP)

Skiër Feuz wint na jaren weer, unieke eindzege Fill

Alpineskiër Beat Feuz heeft tijdens de World Cup-finale in St Moritz zijn eerste zege in meer dan vier jaar geboekt. De Zwitser was uitgerekend voor eigen publiek de beste op de laatste afdaling van het seizoen. 

Feuz bleek aan de finish 0,08 seconden sneller dan de Amerikaan Steven Nyman, die wel een knappe tweede plek veroverde. Erik Guay werd op 0,54 seconden derde en voor de 34-jarige ex-wereldkampioen uit Canada was dat zijn 23e podiumplek, maar pas zijn eerste sinds maart 2014. 

De strijd om de eindzege in de World Cup op de afdaling ging tussen de Italianen Dominik Paris en Peter Fill, hoewel ook de Noor Kjetil Jansrud nog een kans had. Paris werd negentiende, terwijl Fill teleurstellend tiende werd. Die teleurstelling sloeg echter gelijk om in enorme vreugde bij de Italiaan, die als laatste naar beneden kwam en al snel zag dat zijn tiende plek genoeg was om de eindzege te pakken.

Het is voor het eerste dat een Italiaan de kristallen bokaal op de afdaling pakt en uiteraard ook voor het eerst dat Italië zelfs als eerste en derde eindigt in dat klassement. 

Ambtenaren Amsterdam mogen toch rokjes aan

Baliemedewerksters in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West mogen geen korte rokjes of jurkjes meer aan naar hun werk. D66 gaat woensdag vragen stellen over de kwestie die werd aangezwengeld door de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de gemeente Amsterdam.

De vrouwelijke ambtenaren zouden een mail hebben gehad van hun teamleider waarin staat dat ze geen knielaarzen en korte rokjes meer mogen dragen.

D66-raadslid Jeroen Mirck liet dinsdagavond weten dat hij vragen gaat stellen over de ,,absurde" kledingvoorschriften. De partij noemt het een slechte zaak dat het stadsdeel strengere richtlijnen hanteert dan in de stad is afgesproken. ,,Dit soort eisen horen niet in een open en tolerante stad als Amsterdam."

Update 11:06
Vrouwelijke baliemedewerkers in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West mogen zelf bepalen hoe zij zich kleden. Het uitgangspunt bij de kledingvoorschriften is dat zij "professioneel en representatief gekleed" gaan.

Die kledingvoorschriften gelden voor alle ambtenaren in de hele stad, liet een woordvoerder van de gemeente weten. Er was ophef ontstaan over een verbod op te korte rokjes in het stadsdeel. In een e-mail van een teamleider stond dat vrouwelijke ambtenaren geen knielaarzen en korte rokjes of jurkjes meer mogen dragen.

Op Twitter wordt met hashtag #rokjesgate veel kritiek geuit op de kwestie, die werd aangezwengeld door de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de gemeente. D66 in Nieuw-West gaat vragen stellen over de ,,absurde" kledingvoorschriften. 

D66 stelt vragen over verboden rokjes A'dam
D66 stelt vragen over verboden rokjes A'dam (Foto: ANP)

Dode vrouw gevonden in Kaatsheuvel

In het Brabantse Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand) is woensdagochtend een dode vrouw aangetroffen in een woning aan de Dr. Schaepmanstraat. Zij is vermoedelijk om het leven gebracht, zo laat de politie weten.

Een man is aangehouden. Nadere bijzonderheden worden later meegedeeld.

Update 11.04 uur
Volgens Omroep Brabant is de vrouw door een misdrijf om het leven gekomen. Ter plaatse is een verdachte aangehouden, die volgens buurtbewoners de echtgenoot van het slachtoffer zou zijn. Omdat de verdachte een militair is, heeft de politie hem overgedragen aan de marechaussee.  

20 tips over man die hoofd neerlegde

De politie heeft twintig tips binnengekregen over de man die een week geleden een hoofd heeft neergelegd bij een shishalounge op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Dat zei een woordvoerster van de politie woensdag.

Beelden van de man werden dinsdagavond vertoond in het programma Opsporing Verzocht. Daarop is te zien hoe hij met een gevulde vuilniszak langs een particuliere bewakingscamera loopt. Zijn gezicht is moeilijk te zien, omdat hij een capuchon droeg.

Het hoofd van Nabil Amzieb werd vorige week woensdag op de stoep gelegd voor het waterpijpcafé Fayrouz Lounge. Zijn lichaam werd een dag eerder gevonden in een uitgebrande auto in Amsterdam-Zuidoost. Op woensdag werd een tweede brandende auto in Amsterdam-Zuidoost gevonden, die gelinkt is aan de zaak.

Schansspringlegende Kasai (43): "Nog lang niet het einde"

Schansspringer Noriaki Kasai staat donderdag voor een zeer bijzondere mijlpijl. De 43-jarige Japanner springt in het Sloveense Planica dan zijn 500e individuele World Cup-wedstrijd, een absoluut record. Dat record heeft hij overigens al jaren in handen, want tweede op de lijst staat Janne Ahonen met een schamele 399 starts. De rest, aangevoerd door Wolfgang Loitzl (356), zit er al bijna 150 wedstrijden achter.

Een aanzienlijk deel van de huidige concurrenten van Kasai was nog niet eens geboren toen de Japanner al een ervaren World Cup-springer was. Sterker nog: toen de Sloveense sensatie van dit seizoen, Domen Prevc, in 1999 werd geboren was Kasai al bijna een van de oude rotten in het deelnemersveld. Dat hij voor sporters al flink aan de leeftijd is kan hem niet veel schelen: hij heeft er plezier in, boekt nog altijd successen en heeft overal ter wereld het volledige publiek achter zich.

Kasai heeft een aantal jaren gehad waarin hij toch echt richting een afscheid leek te gaan, afgaande op de mindere resultaten: tussen 2002 en 2013 vocht hij om bij de subtop te blijven, wat niet altijd lukte. In de laatste jaren doet hij echter 'gewoon' weer mee met de wereldtop. Zo heeft hij dit seizoen weer vijf podiumplekken gepakt en staat hij met plek acht voor het derde jaar op rij in de top-10 van de World Cup. 

"Mijn 500e start zal een emotioneel moment voor mij worden, ongelooflijk", zegt Kasai. "Dan denk ik terug aan alle geweldige momenten door de jaren, maar ook de dieptepunten en blessures. Natuurlijk overheersen de gedachten over al het moois dan." Het einde van zijn loopbaan is, als het aan Kasai ligt, nog zeker niet in zicht.

Kasai kreeg zondag in Titisee-Neustadt onder meer dit speciale starthesje ter ere van zijn jubileum (Foto: Getty)

"Ik spring in de World Cup sinds mijn 16e...dat is nu al 27 jaar. Toen ik 40 jaar oud werd was mijn plan om tot mijn 50e door te gaan, wat nu dus nog maar zeven jaar is. Ik voel me op het moment fit genoeg om dat plan door te voeren. Vijfhonderd is een mooi aantal, maar zes is mijn favoriete getal en dus wil ik minstens door tot zeshonderd wedstrijden. Dit is slechts een tussenpunt...als ik het record van meeste starts op mijn naam heb kan ik net zo goed voor een record gaan dat helemaal niemand meer gaat verbreken", klinkt het ambitieus.

"Records zijn mooi, maar eigenlijk denk ik er niet zo veel aan. Sowieso denk ik niet al te veel meer tijdens wedstrijden, dat deed ik vroeger veel te veel. Sinds mijn twee medailles op de Spelen van Sochi in 2014 realiseer ik me dat het zo ontzettend simpel is: niet nadenken, gewoon eenzelfde sprong maken als de duizenden vorige en dan is het leuk. Ik geniet van elke sprong en kijk altijd weer uit naar de volgende wedstrijd."

Overigens zou Kasai afgelopen weekeinde zijn jubileum vieren en dat gebeurde dan ook. In het Duitse Titisee-Neustadt sprong hij zaterdag zijn 499e wedstrijd, zondag gevolgd door wat nummer 500 had moeten zijn. Door de wind werd de wedstrijd echter afgelast, waardoor Planica het thuis zal zijn van Kasai's historische mijlpaal. Overigens was het in Titisee-Neustadt gewoon feest: het stadion hing vol met vlaggen en spandoeken om de immens populaire Japanner te feliciteren. 

Groen licht nieuwe pier en terminal Schiphol

Schiphol heeft van zijn aandeelhouders definitief groen licht gekregen voor de ontwikkeling van een nieuwe pier en terminal. Dat maakte het luchthavenbedrijf woensdag bekend.

De nieuwe infrastructuur vormt volgens Schiphol het fundament onder de groei van de luchthaven op de langere termijn. De nieuwe terminal ten zuiden van Schiphol Plaza zal naar verwachting in 2023 af zijn. Vanaf dat moment verwacht Schiphol dat er jaarlijks 14 miljoen reizigers van de nieuwe terminal gebruik zullen gaan maken.  Vorig jaar reisden ruim 58 miljoen mensen via Schiphol.

Groen licht nieuwe pier en terminal Schiphol
Groen licht nieuwe pier en terminal Schiphol (Foto: ANP)

Stemactrice Thunderbirds' Lady Penelope dood

Sylvia Anderson, vooral bekend als de stem van Lady Penelope uit The Thunderbirds, is overleden. Ze stierf na een kort ziekbed in haar woning in Buckinghamshire, liet de familie weten aan de BBC.

Anderson bedacht The Thunderbirds met haar man Gerry. De poppenserie uit de jaren zestig draaide om de organisatie International Rescue, die met raketten, voertuigen, vaartuigen en machines te hulp schiet bij rampen. Van de jeugdserie werden 32 afleveringen gemaakt, later volgden drie films. Gerry Anderson stierf in 2012.

Sylvia, die ook aan series als Joe 90 en Captain Scarlet werkte, was volgens haar dochter 'een moeder en een legende' en zal worden gemist. "Haar intelligentie was fenomenaal en haar creativiteit en vasthoudendheid onbetwist."

Sylvia laat naast haar dochter Dee ook zoon Gerry achter. Ze had bovendien vier kleinkinderen en een achterkleindochter.

Stemactrice Thunderbirds' Lady Penelope dood
Stemactrice Thunderbirds' Lady Penelope dood (Foto: BuzzE)

HERE trekt stekker uit Windows 10-kaarten

De kaartendienst HERE stopt met de ontwikkeling van apps voor Windows 10. In een blogpost heeft het bedrijf laten weten dat het de bestaande HERE-apps voor Windows op 30 juni uit de Windows Store haalt.

Volgens HERE, een Duits bedrijf dat voorheen onderdeel van Nokia was, moesten de apps voor Windows helemaal opnieuw worden gemaakt om met de laatste Windows-technieken mee te kunnen gaan. Omdat er kennelijk te weinig gebruikers zijn op het Windows-platform is daarom besloten maar helemaal te stoppen met de ontwikkeling.

De apps voor Windows 8 blijven het voorlopig gewoon doen. Niet geheel verwonderlijk want toen Windows 8 uitkwam, was Nokia juist een van de weinige smartphonemakers die het besturingssysteem van Microsoft ondersteunde. Na de overname van Nokia's mobieltjestak door Microsoft werd HERE een apart bedrijf. Afgelopen jaar werd het overgenomen door een consortium van Duitse autofabrikanten.

HERE trekt stekker uit Windows 10-kaarten
HERE trekt stekker uit Windows 10-kaarten (Foto: BuzzT)

Yolanthe dringt geloof niet op aan Xess Xava

Yolanthe Sneijder-Cabau laat haar zoontje Xess zelf bepalen of hij wil geloven. "Zoiets zal ik nooit opdringen", schrijft ze in haar column voor Grazia. Wel laten Yolanthe en Wesley hun kind deze zomer dopen op Ibiza.

"We zijn een paar keer naar het kerkje geweest waar ik zelf ook ben gedoopt", schrijft Yolanthe, die twee weken geleden via Instagram een foto deelde waarop ze met Xess in haar armen voor het kerkje staat. "Het is een prachtig Spaans kerkje - vredig, wit en sereen - en de priester vindt het geweldig om onze baby in te zegenen, omdat hij onze familie al zo lang kent."

Yolanthe en Wesley, die zich in aanloop naar zijn huwelijk liet dopen, dringen Xess het geloof niet op, maar willen het hem wel meegeven. "Als Xess ouder is, kan hij uiteindelijk zelf bepalen of hij überhaupt wil geloven, wat hij dan wil geloven en op wat voor manier hij dat praktiseert."

Yolanthe is nu al benieuwd naar de keuze van haar vijf maanden oude zoon. "Zelf ben ik geboeid door religie in de breedste zin van het woord, dus ik vind het heel mooi om Xess daarmee te laten opgroeien en ben nu al benieuwd hoe hij daar over een paar jaar zelf over denkt."

Dijsselbloem ontvangt journalistjes

Tientallen basisscholieren uit groep 7 en 8 mogen woensdag minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) het hemd van het lijf vragen. Op een speciale kinderpersconferentie leggen ze de bewindsman het vuur aan de schenen, bijvoorbeeld over Prinsjesdag en de Miljoenennota maar ook over Dijsselbloems eigen portemonnee. Alles mogen ze vragen, zegt het organiserende Wijzer in Geldzaken.

De bijeenkomst is onderdeel van de Week van het Geld. Daarin allerlei activiteiten die kinderen moeten voorbereiden op financiële zelfredzaamheid in de toekomst. Voorafgaand aan de persbijeenkomst legt Klaas van Kruistum (presentator en dit seizoen De Mol) de kinderen nog even uit wat precies een persconferentie is en hoe je een goede vraag kunt stellen.

Dijsselbloem ontvangt journalistjes
Dijsselbloem ontvangt journalistjes (Foto: ANP)

The Fappening-hacker bekent schuld

De politie heeft een hacker gearresteerd die toegeeft naaktfoto's van vele beroemdheden te hebben gestolen, de hack die bekend werd als The Fappening. Dat melden Amerikaanse media.

De dader, Ryan Collins, wist tussen 2012 en 2014 de inloggegevens te achterhalen van de Gmail- en iCloud-accounts van meer dan honderd sterren middels het versturen van nepmails, ook wel phishing genoemd. Onder anderen Jennifer Lawrence, Kaley Cuoco, Kate Upton en Kirsten Dunst werden de dupe van Collins methode. De hacker wist vervolgens naaktfoto's en -video's buit te maken.

Collins kan tot vijf jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen voor de ongeoorloofde toegang tot hun computers en het stelen van informatie. Omdat hij schuld heeft bekend raadt de officier van justitie echter een celstraf van 18 maanden aan. Collins wordt niet beschuldigd van het lekken van het materiaal, daarvoor ontbreekt bewijs. Vermoed wordt dat anderen verantwoordelijk zijn voor het daadwerkelijke verspreiden van de foto's op internet.

The Fappening-hacker bekent schuld
The Fappening-hacker bekent schuld (Foto: BuzzE)

Remake Oddworld: Soulstorm aangekondigd

Oddworld krijgt een remake in de vorm van Oddworld: Soulstorm. De remake van Oddworld: Abe's Exoddus uit 1998 werd door Oddworld Inhabitants aangekondigd op de Game Developers Conference in San Francisco.

Voor de ontwikkeling van Oddworld: Soulstorm heeft Oddworld Inhabitants voor het eerst sinds 2005 haar studio deuren weer geopend. Het spel zal ontwikkeld worden in samenwerking met het Canadese Frimo Studio. Die studio is gespecialiseerd in computer-animaties en zal waarschijnlijk werken aan de cutscenes waar de Oddworld-serie in de jaren 90 bekend mee is geworden.

Het verhaal van Abe's Exoddus wordt op veel punten uitgebreid. "Er was eigenlijk een veel dieper en ijzingwekkender verhaal dat we nooit hebben kunnen vertellen", legt bedenker Lorne Lanning uit. "Soulstorm geeft ons de kans om het originele verhaal uit te breiden en vanuit een totaal andere hoek te vertellen."

Oddworld: Soulstorm komt in de tweede helft van 2017 uit voor nog onbekende platformen. Complete screenshots of videos zijn er nog niet, want ze wilen de onthulling laten afhangen van het aantal volgers op Twitter.

Dakloze is een ton rijker na gouden tip

Een Amerikaanse dakloze hoeft zich sinds kort geen zorgen meer te maken over geld. Hij heeft 100.000 dollar (meer dan 90.000 euro) gekregen van de politie, omdat hij heeft geholpen twee voortvluchtige gevangenen te pakken te krijgen.

De politie in Orange County in Californië had een beloning uitgeloofd van 150.000 dollar nadat twee mannen waren ontsnapt uit de gevangenis. Op tv werden foto's van hen getoond. De dakloze man zag de voortvluchtigen vervolgens in een gestolen busje zitten en alarmeerde de politie. Dat leverde hem een ton op.

De rest van de beloning werd verdeeld tussen een man van wie het busje was gestolen en twee supermarktmedewerkers die bewakingsbeelden hadden aangeleverd waarop de gevangenen te zien waren. Een taxichauffeur die een week lang werd ontvoerd door de ontsnapte gevangenen heeft pech. Hij krijgt niks van de beloning.

Dakloze is een ton rijker na gouden tip
Dakloze is een ton rijker na gouden tip (Foto: BuzzO)

Noord-Korea legt student VS dwangarbeid op

Een Amerikaanse student die sinds januari vastzit in Noord-Korea, is veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Volgens Pyongyang heeft hij 'misdaden tegen de staat' begaan.

De 21-jarige Otto Warmbier werd gearresteerd toen hij het stalinistische land bezocht. De student van de universiteit van Virginia was volgens de overheid het land binnengekomen 'om de eenheid van het land te vernietigen'. Hij zou uit zijn hotel een vlag hebben gestolen met een propagandaslogan erop.

De student heeft de diefstal bekend en zei dat hij de vlag in opdracht probeerde te stelen. Hij noemde het de grootste fout van zijn leven, schrijft de BBC woendag. Onduidelijk is of hij de bekentenis onder dwang heeft afgelegd.

Noord-Korea legt student VS dwangarbeid op
Noord-Korea legt student VS dwangarbeid op (Foto: ANP)

Charlie Sheen kan ook Denise niet betalen

Het lukt Charlie Sheen niet om de moeders van zijn kinderen zoveel alimentatie te betalen. Enkele weken nadat hij de rechter vroeg het bedrag dat hij maandelijks moet overmaken aan Brooke Mueller te verlagen, doet hij dat verzoek nogmaals voor de alimentatieplicht bij zijn andere ex, Denise Richards. Dat meldt TMZ.

Het verzoek is bijna een kopie van zijn pleidooi van enkele weken terug. De acteur schrijft dat zijn inkomen 'drastisch' lager is dan jaren geleden en dat hij de 55.000 dollar (zo'n 50.000 euro) aan alimentatie niet kan ophoesten. Hij moet dat bedrag zowel aan Richards als Mueller betalen, met wie hij ieder twee kinderen heeft.

Uit het eerste verzoek bleek al dat Sheen nog 'slechts' 85.000 per maand verdient, een stuk minder dan de 600.000 dollar die maandelijks aan hem werd overgemaakt in de tijd dat hij schitterde in de comedyserie Two And A Half Men.

Charlie Sheen kan ook Denise niet betalen
Charlie Sheen kan ook Denise niet betalen (Foto: BuzzE)

Metro Washington 29 uur stil voor onderhoud

Het metroverkeer in de Amerikaanse stad Washington ligt woensdag de hele dag plat. Onder meer de bedrading moet worden gecontroleerd na een brand in een tunnel.

De brand ontstond maandag en zorgde lange tijd voor veel vertraging op drie van de zes metrolijnen. Een soortgelijke brand brak in januari vorig jaar ook al uit. Daarbij kwam een reiziger om het leven en raakten tachtig mensen onwel door de rook.

Het vervoersbedrijf zegt dat de werkzaamheden moeten plaatsvinden om de veiligheid van de reizigers te garanderen. ,,Hoewel het risico klein is, kan ik eventuele veiligheidsproblemen niet uitsluiten", aldus een woordvoerder. "We moeten daarom meteen actie ondernemen."

Het metronetwerk in Washington is het op een na grootste netwerk in de Verenigde Staten. Iedere dag reizen meer dan 700.000 mensen met de ondergrondse. De afsluiting duurt in totaal 29 uur: vanaf dinsdag middernacht tot donderdag 05.00 uur rijden er geen metro's.

Metro Washington 29 uur stil voor onderhoud
Metro Washington 29 uur stil voor onderhoud (Foto: ANP)

Weer veel bomen erbij op Boomfeestdag

Duizenden kinderen gaan woensdag weer naar buiten om een boom of een struik te planten op Boomfeestdag. In Amsterdam, Rotterdam en Arnhem bijvoorbeeld worden drie 'verticale bossen' aangelegd: kinderen plaatsen boompjes op balkons van drie flats.

Boomfeestdag werd in 1957 opgezet als reactie op de grootschalige ontbossing in de wereld. In die bijna zestig jaar zijn in ons land ruim 13 miljoen bomen geplant, die samen een oppervlakte beslaan die gelijk staat aan ruim 2500 voetbalvelden.

Dit jaar zijn bij de landelijke aftrap van het natuurevenement in Den Bosch ook moslimkinderen uit het hele land aanwezig. Zij horen bij de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap en planten samen met kinderen uit Den Bosch zogenoemde Vredesbomen in een speelbos.

Directeur Peter Derksen van de Stichting Nationale Boomfeestdag maakt zich ook dit jaar zorgen dat er minder gemeenten meedoen, 290 van de 390 in ons land. Hij wijt dat onder meer aan bezuinigingen.

Weer veel bomen erbij op Boomfeestdag
Weer veel bomen erbij op Boomfeestdag (Foto: ANP)

Moeder redt kinderen en dieren van brand

Een moeder heeft in de nacht van dinsdag op woensdag haar kinderen en huisdieren gered nadat brand was uitgebroken op zolder. Het gezin uit het Gelderse Dieren kon vanwege rook- en waterschade niet thuis slapen.

Het vuur ontstond in het huis aan de Sem Dresdenlaan. De vrouw werd wakker en rook volgens een brandweerwoordvoerder een brandlucht. Ze maakte daarop haar kinderen wakker en ging met hen, de hond en het konijn naar buiten. Ze waarschuwde samen met buren de brandweer.

Toegesnelde brandweerlieden moesten een gat in het dak maken om de brand te blussen. Het gezin logeert deze nacht ergens anders, omdat het door de vele rookontwikkeling erg stinkt in huis en er waterschade is. Zodra dat is opgelost en het gat in het dak is gemaakt, kunnen ze terug naar hun woning.

Moeder redt kinderen en dieren van brand
Moeder redt kinderen en dieren van brand (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig en koud

Met slechts 8 graden wordt het vandaag een frisse dag, ook al is het vrij zonnig en blijft het overwegend droog. De wind komt uit het oosten tot noordoosten en is matig, aan de kust vrij krachtig. 

Zon op 06:50
Zon onder 18:47

Qltel maakte een uitstapje naar Nederland vandaag. Om precies te zijn naar Enschede. Hij maakte daar in het Abraham Ledeboerpark deze foto voor me. 

Het Ledeboerpark in Enschede (Foto: qltel)
Het Ledeboerpark in Enschede (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1815 Willem Frederik van Oranje-Nassau nam de titel Koning der Nederlanden aan. 
 1946 Max Blokzijl werd vanwege landverraad doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte
 1937

Willy Walden en Piet Muijselaar kropen voor het eerst in de huid van Snip en Snap

 1935 Adolf Hitler gaf opdracht om Duitsland te herbewapenen. Hij ging hiermee lijnrecht tegen het Verdrag van Versailles in. 


Het is niet mijn broer ...

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Australië

Australie

Eindelijk! Melbourne, Australië. De plek waar iedere racefan een kille winter lang naar uit heeft gezien. Het perfecte decor voor de openingsdans. Het circuit zelf is niet eens heel opwindend, redelijk snel, niet heel technisch, en eigenlijk is er niet één bocht die eruit springt en het circuit een eigen smoel geeft. Maar het land ademt racegeschiedenis. De schaduw van de twee jaar geleden overleden racelegende Sir Jack Brabham zal voor eeuwig boven het asfalt hangen. Alan Jones, Mark Webber, Daniel Ricciardo. Dit is Australië en Australië hoort nou eenmaal bij de F1 als olie, rubber en Ecclestone. 

In totaal zullen alle zestien bochten op het circuit komende zondag 58 keer genomen worden. En wanneer alle heren dat hebben gedaan, zullen we eindelijk het voorlopige antwoord weten op de deze winter meest gestelde vraag: Kan uitdager Ferrari wereldkampioen Mercedes aan het wankelen brengen? Nico Rosberg zegt het niet te weten. "We zitten dicht bij elkaar," stelde de Duitser recent. "Maar of ze net voor of net achter ons zitten, durf ik niet te zeggen." Of het valse bescheidenheid is, een vorm van indekken of een oprecht gevoel van bibberende onzekerheid zullen we pas na afloop van de race weten. 

Achter Mercedes en Ferrari is het nog onduidelijk waar de subtop zal ophouden en de middenmoot begint. Williams, Force India, Toro Rosso en Red Bull zijn allen gematigd optimistisch uit de winterstop gekomen, maar de exacte verhouding is nog niet helder. En waar teams als McLaren, Renault, Manor en het hagelnieuwe Haas zullen staan is al helemaal een mysterie van Agatha Christie-omvang. Achter ieder team heeft de winter een dik vraagteken gezet en alleen het weekend in Melbourne zal die elf vraagtekens weg kunnen nemen. 

Voor ons Nederlanders is er eigenlijk maar één vraag die er werkelijk toe doet: hoe vergaat het ons wonderkind Max Verstappen? Zal hij opnieuw de meest waanzinnige moves uit zijn Toro Rosso weten te persen? Doet hij het dit jaar in 130R? In Parabolica? In Copse Corner? Of toch nog een keer in Blanchimont? Hij zelf zegt niet meer te kunnen wachten. Wij ook niet, Max. Tijd om te beginnen. Of zoals ze in Amerika zo fraai zeggen: Gentlemen, start your engines.
 

kalender

Ronde Datum Race plaats Lokale tijd NL tijd
1 20 maart Grand Prix van Australië Melbourne 16:00 06:00
2 03 april Grand Prix van Bahrain Sakhir 18:00 17:00
3 17 april Grand Prix van China Shanghai 14:00 08:00
4 01 mei Grand Prix van Rusland Sochi 15:00 14:00
5 15 mei Grand Prix van Spanje Barcelona 14:00 14:00
6 29 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo 14:00 14:00
7 12 juni Grand Prix van Canada Montreal 14:00 20:00
8 19 juni Grand Prix van Europa Baku 18:00 15:00
9 03 juli Grand Prix van Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00
10 10 juli Grand Prix van Engeland Silverstone 13:00 14:00
11 24 juli Grand Prix van Hongarije Budapest 14:00 14:00
12 31 juli Grand Prix van Duitsland Hockenheim 14:00 14:00
13 28 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorchamps 14:00 14:00
14 04 september Grand Prix van Italie Monza 14:00 14:00
15 18 september Grand Prix van Singapore Singapore 20:00 14:00
16 02 oktober Grand Prix van Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00
17 09 oktober Grand Prix van Japan Suzuka 14:00 07:00
18 23 oktober Grand Prix van Verenigde Staten Austin 14:00 21:00
19 30 oktober Grand Prix van Mexico Mexico City 13:00 20:00
20 13 november Grand Prix van Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00
21 27 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00


Australie

# Coureur Land Team Motor
6 Nico Rosberg Duitsland Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes
44 Lewis Hamilton Groot Brittannië Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes
5 Sebastian Vettel Duitsland Scuderia Ferrari Ferrari
7 Kimi Raikkonen Finland Scuderia Ferrari Ferrari
19 Felipe Massa Brazilië Williams Martini Racing Mercedes
77 Valtteri Bottas Finland Williams Martini Racing Mercedes
3 Daniel Ricciardo Australië Red Bull Racing Tag Heuer
26 Danil Kvyat Rusland Red Bull Racing Tag Heuer
27 Nico Hulkenberg Duitsland Sahara Force India F1 Team Mercedes
11 Sergio Perez Mexico Sahara Force India F1 Team Mercedes
33 Max Verstappen Nederland Scuderia Toro Rosso Ferrari 2015
55 Carlos Sainz Spanje Scuderia Toro Rosso Ferrari 2015
9 Marcus Ericsson Zweden Sauber F1 Team Ferrari
12 Felipe Nasr Brazilië Sauber F1 Team Ferrari
14 Fernando Alonso Spanje McLaren Honda Formula 1 Team Honda
22 Jenson Button Groot Brittannië McLaren Honda Formula 1 Team Honda
84 Pascal Wehrlein Duitsland Manor Racing Mercedes
88 Rio Haryanto Indonesie Manor Racing Mercedes
20 Kevin Magnussen Denemarken Renault Sport F1 Team Renault
30 Jolyon Palmer Groot Brittannië Renault Sport F1 Team Renault
8 Romain Grosjean Frankrijk Haas F1 Team Ferrari
21 Esteban Gutierrez Mexico Haas F1 Team Ferrari

Australie

Australie

onboard bij Nico Rosberg

Circuit Informatie

FIA Grand Prix van Australië informatie

Het 2016 banden reglement

De historie van de Australische Grand Prix

Australie

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 18 Maart Vrije training 1 02:30 - 04:00
  Vrije training 2 06:30 - 08:00
Zaterdag 19 Maart Vrije training 3 04:00 -05:00
  Kwalificatie 07:00 - 08:00
Zondag 20 Maart Race 06:00

Australie

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 18 Maart Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 19 Maart Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 20 maart Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)


Australie

Australie

Voor het actuele weer in Melbourne


Zin om mee te discussiëren over Formule? Kom dan een kijkje nemen op het forum

Trump en Clinton grote winnaars in Florida

Donald Trump en Hillary Clinton hebben dinsdag de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Florida met gemak gewonnen. Dat melden Amerikaanse media.

Trump nam bij de Republikeinen met bijna 46 procent van de stemmen een flinke voorsprong op zijn tegenstanders. Het was tijdens het tellen van de stemmen al snel duidelijk dat de zege hem niet meer kon ontgaan. Het lukte de vastgoedmagnaat om Marco Rubio in zijn thuisstaat te verslaan. Rubio bleef op gepaste afstand met 27 procent. Ted Cruz kreeg 16 procent van de kiezers achter zich en John Kasich bleef steken op bijna 7 procent.

Nog voordat alle stemmen waren geteld, gaf Rubio zijn verlies toe. Hij feliciteerde Trump met zijn overwinning. Tegen zijn aanhangers zei hij dat hij alles heeft gedaan wat erin zat, maar dat het verlies onafwendbaar was.

Bij de Democraten ging Clinton aan de haal met de overwinning. Bijna 65 procent van de kiezers schaarde zich achter de oud-minister van Buitenlandse Zaken. Haar tegenstander Bernie Sanders kreeg 33 procent van de stemmen.

Dat Trump en Clinton er met de winst vandoor gingen in Florida, is niet onverwacht. Peilingen lieten al dagen zien dat zij worden beschouwd als de favoriet binnen hun partij.

Er wordt dinsdag gestemd in de staten Ohio, Florida, North Carolina, Illinois en Missouri. Alle ogen zijn echter gericht op Ohio en Florida, waar alle gedelegeerden naar de winnaar gaan. Vooral voor de Republikeinen is dit spannend. Als Trump beide staten op zijn naam weet te schrijven, kan het bijna niet anders dan dat hij in november de presidentskandidaat is voor de Republikeinen.

Trump en Clinton grote winnaars in Florida
Trump en Clinton grote winnaars in Florida (Foto: ANP)

Anti-terreuractie Brussel: 1 dode en 4 gewonden

Bij een huiszoeking in Brussel zijn vanmiddag politieagenten beschoten met een kalasjnikov. Bij de schietpartij zouden drie agenten lichtgewond zijn geraakt, aldus de Belgische krant Le Soir.

Het terreuronderzoek vond plaats in de Brusselse voorstad Vorst en hield verband met de aanslagen in Parijs van vorig jaar november. De twee verdachten zouden via het dak van het gebouw zijn gevlucht. De omgeving is inmiddels afgesloten door de politie.

Vorst ligt vlakbij het Belgische 'kalifaat' Molenbeek, waar eerder al meerdere mensen in de boeien werden geslagen wegens hun betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van 13 november, waarbij 130 mensen om het leven kwamen.

Update 00.30 uur
De afgelopen avond heeft de politie rond 18.15 uur een inval gedaan in het huis in Vorst waar de schutters zich verschanst hadden. Hierbij is een man met een AK-47 gedood. De politie is nog op zoek naar andere voortvluchtigen.

Bij de actie raakten in totaal vier politiemensen lichtgewond. Hierbij was ook een Franse politievrouw. In de wijk Neerstalle in Vorst zijn momenteel nog een aantal huiszoekingen aan de gang. Om 10.30 uur zal er een persconferentie worden gegeven over de gang van zaken.

Update 19.00 uur
Volgens nog onbevestigde berichten zou een van de verdachten inmiddels door de politie zijn geneutraliseerd. Pers en media worden momenteel door de politie nog op veilige afstand van het gebeuren gehouden. Bij de anti-terreuractie zou een vierde politieagent gewond zijn geraakt. Volgens RTL zou er zelfs sprake zijn van een zwaargewonde agent.

Update 17.08 uur
Rond 16.45 uur is opnieuw geweervuur gehoord in het Brusselse Vorst. Mogelijk gaat het om automatisch geweervuur, afkomstig van kalasjnikovs, aldus een journalist van de Belgische krant De Morgen.

In het afgesloten gebied in de omgeving van de Audifabriek bevinden zich ook een creche en een school, waarvan de mensen uit veiligheidsoverwegingen binnen worden gehouden. Agenten van de anti-terreurafdeling van de Brusselse federale politie deden een huiszoeking in het kader van de aanslagen van Parijs. Er werd niet meteen zwaar verzet verwacht. De agenten werden onmiddellijk beschoten door de deur.

Volgens de burgemeester van Vorst hebben een tweetal personen zich verschanst in een appartement. Wie deze personen zijn is nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.