FA Cup: Arsenal, Man. City bekeren verder, Southampton uitgeschakeld

Begin januari, tijd voor de derde ronde van de FA Cup. De clubs uit de Premier League en Championship stromen in. Slechts één non-league club heeft de laatste 64 weten te bereiken. Eastleigh, uit de Conference, wist met een 1-1 gelijkspel tegen Bolton er een replay uit te slepen.

Arsenal heeft de volgende ronde van de FA Cup bereikt ten koste van Sunderland. Na een stroeve start wonnen de Londenaren uiteindelijk betrekkelijk eenvoudig: 3-1. Een gigantische stunt leek in de maak toen de bezoekers in de zeventiende minuut op een 0-1 voorsprong kwamen. Het was Nederlander Jeremain Lens die uiteindelijk het laatste zetje gaf en daarmee Sunderland op voorsprong schoot. Een enorme opsteker voor de aanvaller, die het moeilijk lijkt te hebben bij The Black Cats.

Erg lang konnen de mannen van manager Sam Allardyce echter niet genieten van de voorsprong. Op aangeven van Theo Walcott was het Joel Campbell die acht minuten na de treffer van Lens voor de gelijkmaker tekende. Na rust stelden The Gunners helemaal orde op zaken. Het duurde wel even voordat de voorsprong een feit was.

Pas in de 72ste minuut was het Aaron Ramsey die voor de voorsprong zorgde. Rechtsback Héctor Bellerin leverde de assist. Drie minuten later besliste spits Olivier Giroud de wedstrijd door, wederom op aangeven van Bellerin, de 3-1 te maken.

Het Nederlands getinte Southampton is zaterdagmiddag uitgeschakeld in de derde ronde van de FA Cup. Crystal Palace was in St. Mary's met 1-2 te sterk. Manager Ronald Koeman gunde zijn landgenoten Maarten Stekelenburg, Virgil van Dijk en Jordy Clasie een basisplaats. De Nederlander kwam zijn belofte ook na door de veelbesproken Sadio Mané een plek bij de eerste elf te geven.

Net binnen het half uur namen de gasten uit Londen de voorsprong. Joel Ward schoot de bal op aangeven van Jason Puncheon onder door Stekelenburg raak, 0-1. In de rust besloot Koeman twee keer te wisselen. De Spaanse aanvaller Juanmi verving oud-VVV Venlo-speler Maya Yoshida en Dušan Tadić kwam in het veld voor Steven Davis.

Zes minuten na rust kwamen The Saints langszij. Een schot van Cuco Martina werd goed verwerkt door doelman Wayne Hennessey maar Oriol Romeu kon de rebound binnen schieten. De inmiddels ingevallen Wilfried Zaha bracht Crystal Palace na 69 minuten weer op voorsprong. Nadat Stekelenburg reddend had opgetreden na een schot van Puncheon zorgde de aanvaller via een volley voor de 1-2. Juanmi was nog dichtbij de gelijkmaker, maar het bleef bij 1-2.

Manchester City heeft zich zaterdagmiddag eenvoudig geplaatst voor de volgende ronde van de FA Cup. Op bezoek bij Norwich City won de ploeg met 0-3. Bij Manchester City moesten onder andere Joe Hart en Kevin De Bruyne plaatsnemen op de bank van manager Manuel Pellegrini. Willy Caballero stond zodoende onder de lat en jongeling Kelechi Iheanacho kreeg een kans in de aanval naast Sergio Agüero.

Een prachtig doelpunt van Agüero bracht The Citizens aan de leiding. Vanaf het midden van het veld zette hij een dribbel in, passeerde vier spelers en liet doelman John Ruddy met zijn inzet kansloos. Via Graham Dorrans was de thuisploeg vervolgens dichtbij de gelijkmaker en stond Ruddy in de weg bij een aanval van Manchester.

Na een half uur spelen werd het 0-2. Iheanacho kon op aangeven van zijn Argentijnse aanvalspartner raak schieten. In de tweede helft kwam de zege van Manchester niet meer in gevaar. Sterker nog, de grote kansen waren voor de gasten. Nadat Jesús Navas eerder de lat al had geraakt, maakt de ingevallen De Bruyne dertien minuten voor tijd aan alle onzekerheid een eind, 0-3.