'Beleggers redelijk optimistisch over 2016'

Bijna de helft van de Nederlandse beleggers (45 procent) is redelijk optimistisch over 2016. Ze verwachten dat de AEX, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, met meer dan 5 procent stijgt. Dat meldt ING zaterdag.

De zogenoemde BeleggersBarometer van de bank, die loopt van 0 tot 200, kwam in december uit op 131 punten. Dat is vijf punten lager dan in november. Dat komt vooral omdat de beleggers iets minder positief zijn geworden over de afgelopen maanden.

Ondanks de terugval van de barometer in december, zien zij het nieuwe jaar met enig vertrouwen tegemoet, stelt ING. De bank tekent daarbij aan dat de verwachtingen niet hooggespannen zijn: 73 procent rekent op een stijging van de AEX tussen de 0 en 10 procent.

Ongeveer de helft van de beleggers denkt dat de terroristische dreiging een negatief effect zal hebben op de Nederlandse economie. Meer dan helft verwacht dat de terroristische dreiging een (vooral tijdelijke) terugval van de koersen zal veroorzaken. Maar voor de meesten betekent dat niet dat ze zelf anders zullen gaan handelen op de beurs. Eén op de vijf zelfhandelende beleggers reageert wel door te kiezen voor bepaalde aandelen of fondsen, aldus ING.

'Beleggers redelijk optimistisch over 2016'
'Beleggers redelijk optimistisch over 2016' (Foto: ANP)