Dijsselbloem: beursgang ABN voor de kerst

De beursgang van ABN AMRO zal zeer waarschijnlijk voor de kerst plaatsvinden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bevestigde dat dinsdag na afloop van het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Hij tekende daarbij aan dat, mocht er iets heel onverwachts gebeuren op de beurs of op de financiële markten, uitstel nog mogelijk is. "Maar het proces is nu echt gestart."

Bij RTL Z liet Dijsselbloem even later merken dat hij achteraf niet rouwig is om het uitstel van de beursgang, waar het kabinet in mei toe besloot na commotie over salarisverhogingen in de top van ABN. Was er toen niet uitgesteld, dan had de beursgang waarschijnlijk plaatsgevonden in de zomer op een moment dat de beurzen heftig reageerden op de dalende beurs in China. Op dit moment trekken de beurzen juist weer aan, aldus de minister.

Voldoende interesse
Volgens Dijsselbloem is er voldoende interesse voor de aandelen ABN. De komende weken wordt de prospectus publiek gemaakt. Daarin staat ook hoeveel aandelen er bij de eerste beursgang op de markt worden gebracht en tegen welke prijs.

Dijsselbloem wilde niet speculeren over de uiteindelijke opbrengst van de beursgang. De Staat heeft volgens eigen berekeningen in de loop der jaren 22 miljard euro in ABN gestoken. Volgens schattingen kan de verkoop 15 miljard opleveren, maar volgens Dijsselbloem was dat niet zijn schatting maar die van NLFI, die namens de Staat de aandelen beheert. Bovendien was het een schatting uit augustus 2013.

Dijsselbloem: beursgang ABN voor de kerst
Dijsselbloem: beursgang ABN voor de kerst (Foto: ANP)