FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 oktober 2015

Amerikaanse turnsters wereldkampioen, Nederland achtste

De turnsters van de Verenigde Staten hebben dinsdag bij de WK in Glasgow de teamfinale gewonnen. Daarmee prolongeerde de olympisch kampioen de vorig jaar in Nanning behaalde wereldtitel. Team USA kwam tot een score van 181,338.

Het zilver ging naar China (176,164), brons was voor Groot-Brittannië (172,380). De Nederlandse vrouwen, die zaterdag tot veler verrassing tot de finale waren doorgedrongen, werden achtste: 162,730. Door de kwalificatie voor de finale weten de Oranje-turnsters zich verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Rio.

De Amerikaanse vrouwen hebben met Simone Biles de beste turnster van deze olympische cyclus in de gelederen. Met de na twee jaar afwezigheid teruggekeerde Gabrielle Douglas en Alexandra Raisman had het team bovendien twee turnsters van de gouden olympische ploeg van Londen 2012. De Russinnen faalden op balk waardoor de Britse vrouwen hen alsnog passeerden.

Nederland
Voor Nederland was het veertien jaar geleden dat er een vrouwenteam in de WK-finale stond. Destijds waren Renske Endel en Verona van de Leur de grote namen, in het huidige team springen de routiniers Lieke en Sanne Wevers en de 17-jarige Eythora Thorsdottir er uit. Met Lisa Top, Mara Titarsolej en de bijzonder stabiele Tisha Volleman stond er in Glasgow een team dat op en buiten de werkvloer - alleen al met de opkomst in de volle SSE Hydro - indruk maakte.

Voor bondscoach Gerben Wiersma wacht richting Spelen van Rio een puzzel als onder anderen Céline van Gerner en Noël van Klaveren fit zijn. Ook van de talenten Kirsten Polderman en Sering Perdok, die volgend jaar overkomen naar de senioren, wordt een en ander verwacht.

Amerikaanse turnsters opnieuw wereldkampioen
Amerikaanse turnsters opnieuw wereldkampioen (Foto: ANP)

GT Sports start zijn motoren

Baas Kazunori Yamauchi van Polyphony Digital heeft zojuist GT Sports aangekondigd. De game zal draaien om twee FIA championsships die een jaar zal duren. De winnaars van deze competitie krijgen hun prijs uitgereikt tijdens de FIA awards die elk jaar worden uitgereikt aan racecoureurs.

Je kunt meedoen aan twee soorten races, The Nations Cup en The Manufacturer’s Cup. In de eerste league race je tegen andere landen, in de andere staan bekende automerken centraal. De beta begint volgend jaar.

Heleen van Royen in Sinterklaasjournaal 2015

Heleen van Royen is een van de bekende Nederlanders die dit jaar meewerken aan Het Sinterklaasjournaal. Dit heeft de NTR dinsdag laten weten. De presentatie is zoals altijd in handen van Dieuwertje Blok.

Andere bekende Nederlanders die meedoen, zijn oud-nieuwslezer Harmen Siezen, actrice Kim van Kooten en cabaretier Freek de Jonge. Het Sinterklaasjournaal gaat op 9 november van start, elke dag om 18.00 uur. Over hoe Zwarte Piet eruit gaat zien in de uitzendingen, wilde een woordvoerster van de NTR desgevraagd niets zeggen, 'zoals elk jaar'.

Op 14 november komt er een extra lange uitzending over de intocht van Sinterklaas in Meppel.

Heleen van Royen in Sinterklaasjournaal 2015
Heleen van Royen in Sinterklaasjournaal 2015 (Foto: BuzzE)

Niet Máxima maar Koenders opent mode-expo

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken opent woensdag de modetentoonstelling The Future of Fashion is Now in Shanghai, China. Het was de bedoeling van koningin Máxima dat zou doen, maar zij is naar Nederland vertrokken vanwege haar nierbekkenontsteking.

De expositie was eerder te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Op de tentoonstelling is werk te zien van ruim 25 internationale modeontwerpers.

Koenders is onderdeel van de Nederlandse delegatie die een bezoek brengt aan China.

Niet Máxima maar Koenders opent mode-expo
Niet Máxima maar Koenders opent mode-expo (Foto: ANP)

Jett Rebel organiseert eigen festival

Jett Rebel organiseert op 30 december in Paradiso zijn eigen festival: Rebelfest. De muzikant treedt zelf op met zijn band en ook krijgen vijf Nederlandse acts de kans zich te presenteren in de Amsterdamse poptempel.

IX, Bells Of Youth, Amber Gomaa, Echo Movis en Willem Wits vullen de kelder, de kleine en de grote zaal op de 30e, meldt Paradiso. Jett Rebel stond vorig jaar op dezelfde datum in Paradiso, maar toen alleen met zijn band. Het was het laatste concert van zijn uitverkochte Tour D'Amour. Zijn show duurde toen meer dan twee uur.

Jett Rebel organiseert eigen festival
Jett Rebel organiseert eigen festival (Foto: BuzzE)

Verkopen China helpen Apple vooruit

Een sterke vraag naar iPhones in met name China heeft Apple in het afgelopen kwartaal aan flink meer winst geholpen. De nieuwste modellen leverden nog een bescheiden bijdrage omdat ze pas eind september in de handel kwamen.

De nettowinst nam met bijna een derde toe tot 11,1 miljard dollar (10,1 miljard euro), terwijl de omzet met meer dan een vijfde aandikte tot 51,5 miljard dollar. De winst per aandeel van 1,96 dollar was hoger dan door persbureau Bloomberg gepolste analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Apple verkocht 48 miljoen iPhones, ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De zeer populaire smartphones zijn goed voor bijna twee derde van de totale omzet van het Amerikaanse technologiebedrijf. Hoewel de toestellen relatief duur zijn, ontwikkelt de verkoop zich beter dan die van smartphones in het algemeen.

China
De tragere economische groei in China lijkt Apple voorlopig niet al te zeer te raken. Het bedrijf bracht er voor 12,5 miljard dollar aan producten aan de man, wat nagenoeg een verdubbeling betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam wel iets af ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

In het lopende kwartaal, waarin de belangrijke feestdagenperiode valt, verwacht het bedrijf volop te profiteren van de populariteit van de onlangs gepresenteerde iPhone 6s en 6s Plus. Die moeten volgens topman Tim Cook helpen de recordverkoop van 74,5 miljoen toestellen van een jaar eerder te overtreffen.

Omzet
De omzet in de laatste drie maanden van 2015, die het eerste kwartaal vormen van het nieuwe gebroken boekjaar, schat Apple in tussen 75,5 en 77,5 miljard dollar. Daarmee zou ook de recordomzet van een jaar eerder worden overtroffen.

Over het afgelopen boekjaar behaalde Apple een recordomzet van bijna 234 miljard dollar. Dat is 28 procent meer dan in het voorgaande jaar.

Verkopen China helpen Apple vooruit
Verkopen China helpen Apple vooruit (Foto: ANP)

Wilders matigt toon asieldebat niet

De oproep van Geert Wilders in verzet te komen tegen de komst van asielzoekerscentra blijft ook na de gebeurtenissen dinsdag in Wormerland onverminderd van kracht. De PVV-leider peinst er niet over zijn toon te matigen in het debat over de komst van de asielzoekers.

Op een vraag van de NOS dinsdag of hij na de brandstichtingen zijn toon niet beter wat kon matigen omdat mensen op verkeerde ideeën zouden kunnen komen, was hij glashelder. "Ik begrijp dat die vraag speelt bij de redactie van de NOS, maar bij normale mensen met gezond verstand niet want we hebben van begin af aan gezegd 'kom in verzet, maar nooit gewelddadig, maar op een democratische, geweldloze manier.'"

In de nacht van maandag op dinsdag gingen in Wormerland twee auto's van een GroenLinksraadslid in vlammen op. Hij vermoedt dat zijn opvattingen over de mogelijke komst van vluchtelingen naar zijn gemeente aanleiding waren voor de "aanslag".

Wilders matigt toon asieldebat niet
Wilders matigt toon asieldebat niet (Foto: ANP)

Moeder Burger King ziet verkopen toenemen

Restaurant Brands International, de eigenaar van fastfoodketen Burger King en koffieketen Tim Hortons, heeft afgelopen kwartaal goede zaken gedaan. Het concern wist veel klanten naar zijn filialen te trekken, door middel van promoties en door nieuwe producten als kruidige kippenfrietjes en de Extra Long Jalapeño Cheeseburger.

De verkopen in Burger King-filialen die langer dan een jaar open zijn, namen vergeleken het hetzelfde kwartaal vorig jaar met 6,2 procent toe. Bij Tim Hortons was sprake van 5,3 procent vergelijkbare groei. Hier waren het vooral ontbijtproducten en lunchwraps die meer aftrek vonden.

De totale omzet liep op jaarbasis wel met 8,4 procent terug naar ruim 1 miljard dollar (dik 905 miljoen euro). Dit komt door negatieve wisselkoerseffecten. De nettowinst kwam uit op 49,6 miljoen dollar. Daarmee deed het bedrijf het beter dan analisten hadden voorspeld.

Moeder Burger King ziet verkopen toenemen
Moeder Burger King ziet verkopen toenemen (Foto: ANP)

Uitslagen KNVB beker 27/10/2015

Vanavond werden er dertien wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de KNVB beker. PSV kwam moeizaam op gang tegen de amateurs van Genemuiden, maar won uiteindelijk ruim. Betaald voetbalclubs FC Emmen en FC Dordrecht gingen onderuit tegen de amateurs van respectievelijk VVSB en Capelle.

Heracles Almelo* - Koninklijke HFC 3-1
 18' Gladon 1-0
 26' Den hartig 1-1
 61' Breukers 2-1
 83' Bel Hassani 3-1

PSV* - Genemuiden 6-0
 8' L. de Jong 1-0
 61' Perreiro 2-0
 63' Perreiro 3-0
 65' Pröpper 4-0
 68' Moreno 5-0
 86' Perreiro 6-0

Almere City FC - FC Den Bosch* 0-3
 6' Zeldenrust 0-1
 54' Pozder 0-2
 90' Esajas 0-3

Berkum - HHC* 0-3
 29' Van der Leij 0-1
 43' Krohne 0-2
 52' Van der Leij 0-3

VVSB* - FC Emmen 3-1
 13' Ruigrok 1-0
 59' van Niel 2-0
 63' Mannes 2-1
 87' Bekooij 3-1

Achilles'29* - Spakenburg 2-1
 16' Dingil 1-0
 68' Van Straaten 2-0
 90' Van den Meiracker 2-1

FC Dordrecht - Capelle* wnv 0-1
 112' Pattinama 0-1

Go Ahead Eagles - Willem II* 0-2
 66' Zivkovic 0-1
 72' Zivkovic 0-2


*= door naar derde ronde
wnv = wint na verlenging
wns = wint na strafschoppen

Kamer wil geen gaswinning bij Terschelling

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken tegen de mogelijke gaswinning bij Terschelling. De Kamer vindt dat er bij het Waddeneiland niet naar gas moet worden geboord, omdat dit niet past binnen de regels voor milieu- en natuurbescherming.

Het gezamenlijke voorstel waarin PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie het kabinet oproepen om niet naar gas te boren bij Terschelling, kreeg bijval van de SP en diverse kleine partijen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) beslist pas in de loop van 2016 over mogelijke gaswinning bij Terschelling. Oliebedrijf Tulip Oil heeft de plannen tot die tijd in de koelkast gezet.

Eilandbewoners en milieuorganisaties verzetten zich tegen de plannen voor gaswinning. De vereniging gasTvrij Terschelling is dan ook heel blij en dankt alle partijen die voor de motie hebben gestemd, voor hun inzet. "Dit is een grote stap op weg naar afstel van de plannen om hier naar gas te gaan boren", aldus woordvoerster Annet van Essen. "Natuurlijk kan minister Kamp de motie naast zich neerleggen maar dit is wel een heel krachtig signaal dat Nederland geen gasindustrie wil in dit kwetsbare Waddengebied." Het wachten is nu op de reactie van minister Kamp, aldus gasTvrij Terschelling.

Waddenvereniging
Ook de Waddenvereniging is verheugd over de uitslag van de stemming. Directeur Arjan Berkhuysen: "Dit laat zien dat de Tweede Kamer het Waddengebied serieus neemt en dat je verschil kan maken als je samen dat geluid laat horen. Dat zal vast niet de laatste keer zijn."

De gemeente Schiermonnikoog is verheugd met de aandacht van de Tweede Kamer voor het Waddengebied. Wel betreurt de gemeente het dat de motie zich alleen uitspreekt tegen gaswinning bij Terschelling en niet ook tegen gaswinning bij Schiermonnikoog en in de rest van het Waddengebied. Ook bij Schiermonnikoog dreigt gaswinning, aldus de gemeente. Er ligt reeds een ontwerpbesluit om een proefboring toe te staan door GDF Suez E&P op een opvallende plek, enkele kilometers ten noorden van Schiermonnikoog.

Kamer wil geen gaswinning bij Terschelling
Kamer wil geen gaswinning bij Terschelling (Foto: ANP)

Jarre: 'Elektronische muziek is sensueel'

Jean Michel Jarre gelooft nog altijd heilig in elektronische muziek. "Het vooroordeel is dat elektronische muziek koud en afstandelijk zou zijn. Ik vind het juist organisch en sensueel", vertelt de Franse pionier tegen FaceCulture.

Jarre, afkomstig uit Lyon, was één van de eerste muzikanten die succes behaalden met volledig elektronische muziek. Zijn albums Oxygène (1976) en Equinoxe (1978) waren kassuccessen en hij brak in de decennia erop records met de bezoekersaantallen van zijn shows: hij speelde in 1990 voor 2,5 miljoen mensen in Parijs en in 1997 voor 3,5 miljoen mensen in Moskou.

De producer (67) werkt op Electronica 1: The Time Machine voor het eerst samen met andere artiesten. Hij heeft voor het project nummers gemaakt met onder anderen Air, Moby en Armin van Buuren. "Het idee was om mensen om me heen te verzamelen die de afgelopen veertig jaar actief zijn geweest in de elektronische muziek", zegt Jarre. "Eigenlijk verbaasde het me dat iedereen die ik benaderde ja zei. Daardoor leverde het project zo veel materiaal op dat er volgend jaar nog een tweede deel verschijnt."

Jarre: 'Elektronische muziek is sensueel'
Jarre: 'Elektronische muziek is sensueel' (Foto: BuzzE)

Odom wellicht vervolgd voor gebruik cocaïne

Lamar Odom kan nog verder in de problemen komen door zijn cocaïnegebruik. Justitie zou de voormalige basketballer, die nog altijd in het ziekenhuis ligt nadat hij onlangs bewusteloos werd aangetroffen in een bordeel, kunnen aanklagen vanwege zijn drugsgebruik.

De bloedtest van Odom zou dinsdag naar de officier van justitie worden gestuurd, meldt TMZ. Odom zou kunnen worden aangeklaagd voor het gebruik van cocaïne tijdens zijn verblijf in het bordeel.

De ex-geliefde van Khloé Kardashian belandt waarschijnlijk niet in de gevangenis, omdat het de eerste keer is dat hij de wet overtreedt door de verboden drugs te gebruiken.

Odom wellicht vervolgd voor gebruik cocaïne
Odom wellicht vervolgd voor gebruik cocaïne (Foto: BuzzE)

Ledengroei en prognose Twitter stellen teleur

Twitter heeft het aantal maandelijks actieve gebruikers in het derde kwartaal met 11 procent zien toenemen tot 320 miljoen. Dat blijkt uit het kwartaalbericht dat het bedrijf achter de gelijknamige berichtendienst dinsdag heeft gepubliceerd.

De aanwas is minder sterk dan door persbureau Bloomberg gepolste analisten in doorsnee hadden voorspeld. De financiële prognoses die het bedrijf gaf voor het vierde kwartaal, voldeden evenmin aan de verwachtingen. Zowel voor de omzet als de winst hadden marktvorsers op meer gerekend.

Twitter boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 132 miljoen dollar (120 miljoen euro), tegen een tekort van 175 miljoen dollar een jaar eerder. Exclusief eenmalige posten resteerde wel een positief resultaat, dat beter was dan voorzien. De omzet nam met 58 procent toe tot 569 miljoen dollar.

Ledengroei en prognose Twitter stellen teleur
Ledengroei en prognose Twitter stellen teleur (Foto: ANP)

Meer dromerige gameplaybeelden van Dreams

Media Molecule liet gameplay zien van haar nieuwe PlayStation 4-titel Dreams. In de game maak je dromen om ze daarna te beleven. Daar komt wat puzzelen bij kijken en heel wat fantasie, zoals hieronder te zien is.

Je manipuleert dromen en lost puzzels op door met de omgeving te spelen. Je imp kan andere wezens overnemen, je bestuurt hem met de DualShock 4 light bar. De gezichtsuitdrukkingen van de imp verander je met de touchpad van de controller. De demo hieronder laat verschillende omgevingen zien, een eerste indruk van de gameplay en multiplayer, waar ze helaas niet veel verder op ingaan.

Er komt ergens in 2016 een bèta van Dreams. Meer informatie wil Media Molecule de komende maanden geven.

Racen op zijn Mexicaans in F1 2015

Codemasters heeft een video uitgebracht met een Behind the Scenes voor F1 2015. Sinds 1992 is de Gran Premio de México niet meer in de F1-kampioenschappen langsgekomen, maar is terug in 2015.

Sergio Perez uit het Sahara Force India F1-team maakt in onderstaande video een hotlap in de F1-racegame op de track van Autodromo Hermanos Rodriguez.

Mocht je het zelf willen proberen: de racegame zelf is al uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Chop Suey populairst in Guitar Hero Live

Guitar Hero Live is nu een weekje uit en Activision heeft gemeten welke nummers het populairst zijn in GHTV, de online modus met on demand muziek. Bekijk hieronder de top 10 nummers die op GHTV on demand door de fans zijn gespeeld in de week van 20-26 oktober.

1. System of a Down – Chop Suey!
2. Tenacious D – Tribute
3. Green Day – American Idiot
4. Blink-182 – All the Small Things
5. Disturbed – Down With The Sickness
6. Bruno Mars – The Lazy Song
7. Passenger – Let Her Go
8. Slipknot – Before I Forget
9. Fountains of Wayne – Stacy’s Mom
10. Korn – Freak on a Leash

Guitar Hero Live is vanaf nu verkrijgbaar op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Wii U en ook op iPhone, iPad en iPod Touch.

Multiplayer uitgelicht in Battleborn

2K en Gearbox Software onthulden vandaag drie competitieve Battleborn multiplayer modes door middel van een nieuwe trailer tijdens PlayStation Paris Games Week persconferentie vandaag in Parijs. Bovendien is er bekendgemaakt dat de open bèta Battleborn in 2016 beschikbaar zal zijn op alle beschikbare platformen, maar als eerste op PlayStation 4.

De open bèta zal ook beschikbaar op pc en Xbox One. Meer details daarover worden binnenkort vrijgegeven. De team-based competitieve multiplayer van Battleborn speel je met maximaal 10 spelers online in 5v5 wedstrijden en bevat drie verschillende multiplayer modes.

  • Capture: Teams van helden staan tegenover elkaar in een snelle death match en moeten punten op de kaart veroveren en vasthouden om te winnen.
  • Meltdown: Teams van helden moeten hun minions begeleiden als ze naar hun dood marcheren in het midden van de kaart. Punten worden gescoord voor elke minion die zichzelf in de verbrandingsoven gooit. Het team met de meeste punten wint.
  • Incursion: Teams van helden moeten hun basis verdedigen van golven AI-gestuurde minions terwijl ze samenwerken met hun eigen volgelingen om de basis van de tegenstander te vernietigen.

Battleborn komt 9 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bouw boos over chaos energielabels

De bouwsector windt zich op over de chaos rond energielabels voor nieuwbouwwoningen. Volgens Bouwend Nederland, Aedes en andere brancheorganisaties werkt het systeem waarmee bij oplevering van een woning een energielabel aangevraagd kan worden, nog steeds niet naar behoren. De branche zegt hierdoor schade te ondervinden.

De internetapplicatie die de overheid voor het aanvragen heeft laten maken blijkt kinderziekten en ontwerpfouten te bevatten. De organisaties trokken in maart al aan de bel en in mei zijn Kamervragen gesteld.

Kopers laten bij de oplevering van hun nieuwe huis nu op grote schaal aantekenen dat het energielabel ontbreekt. Op basis daarvan zijn zij gerechtigd een deel van de laatste 5 procent van de koopsom in te houden. Inspectiedienst ILT heeft bouwers daarbij boetes en dwangsommen in het vooruitzicht gesteld als zij geen energielabel overhandigen.

Bouw boos over chaos energielabels
Bouw boos over chaos energielabels (Foto: ANP)

Expositie over Wilhelm II in Paleis Het Loo

Paleis Het Loo opent 11 november een tentoonstelling over de laatste keizer in Europa, Wilhelm II (1859-1941). De expositie 'Der Kaiser!' belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand.

De expositie bevat naast parade-uniformen de persoonlijke eigendommen die de keizer mee naar Nederland nam, zoals de geschenken van zijn grootmoeder koningin Victoria van Engeland, souvenirs en oorlogsdagboekjes.

Hoogtepunt is de dinertafel zoals deze eruit zag tijdens het galadiner dat de keizer en zijn vrouw Auguste Victoria in 1913 in Berlijn gaven ter gelegenheid van het huwelijk van hun dochter. Wilhelm gebruikte speciaal voor hem vervaardigd eetgerei, vanwege een verlamde linkerarm.

De tentoonstelling, die tot en met 28 februari te bezichtigen is, komt tot stand in samenwerking met Huis Doorn. Daar vestigde de ex-keizer zich na de Eerste Wereldoorlog en het einde van zijn keizerrijk.

Expositie over Wilhelm II in Paleis Het Loo
Expositie over Wilhelm II in Paleis Het Loo (Foto: ANP)

NN koopt woekerpoliszaak af

Nationale-Nederlanden (NN) heeft een rechtszaak over een vermeende woekerpolis achter de schermen met een schikking afgekocht. Het gaat om dezelfde zaak waarover eerder dit jaar nog vragen werden beantwoord door het Europese Hof. De afwikkeling van de woekerpolisaffaire kan nu nog langer gaan duren.

Claimorganisatie Woekerpolisproces, die bij de procedure betrokken was, had de zaak liever tot een eindvonnis laten komen. Dat had het makkelijker gemaakt om soortgelijke schadevergoedingen voor andere gedupeerden van woekerpolissen af te dwingen. De stichting zegt de positie van de gedupeerde in deze zaak wel te begrijpen. Hij zou bij de schikking ruim 10.000 euro van NN hebben gekregen.

Woekerpolisproces zegt nu snel nieuwe woekerpolisclaims aan NN voor de rechter te gaan brengen. De stichting wil op basis van de jurisprudentie die er ligt zoveel mogelijk schadevergoedingen vorderen. De rechtbank in Rotterdam had eerder in het proces wel een tussenuitspraak gedaan. Daarin was volgens de claimorganisatie al geconstateerd dat NN "de open normen van redelijkheid en billijkheid"zou hebben geschonden.

NN koopt woekerpoliszaak af
NN koopt woekerpoliszaak af (Foto: ANP)

Oefenduel voetbalsters Oranje gestaakt

De oefeninterland van het Nederlands vrouwenvoetbalteam dinsdagavond in en tegen Polen is na de eerste helft noodgedwongen gestaakt. Door een stroomstoring viel tijdens de rust in Jelenia Góra een deel van de veldverlichting uit. Een volledige reparatie bleek niet mogelijk. Na ongeveer drie kwartier wachten, brak de arbitrage het duel definitief af.

De stand was bij de rust 1-0 voor de thuisploeg. Polen kwam in de twintigste minuut op voorsprong door aanvalster Ewa Pajor, die in eerste instantie nog stuitte op keepster Angela Christ, maar daarna toch tot scoren kwam.

"Dit geeft een heel onbevredigend gevoel", liet de nieuwe bondscoach Arjan van der Laan teleurgesteld weten. "We speelden de eerste helft niet goed, waren slordig aan de bal en gingen niet secuur om met de kansen. Dus is er veel ruimte voor verbetering en dan hoop je dat het elftal zich in de tweede helft herstelt. Maar nu moesten we lang wachten en werd het duel gestaakt. Heel jammer dat deze wedstrijd zo eindigt."

Tweede interland
Voor Van der Laan was het zijn tweede interland met de voetbalsters. Hij debuteerde afgelopen vrijdag met een overwinning tegen Frankrijk in Parijs (2-1).

Van der Laan is met Oranje in voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi, dat begin maart in Nederland plaatsvindt. De voetbalsters oefenen op zondag 29 november in Volendam tegen Japan.

Oefenduel voetbalsters Oranje gestaakt
Oefenduel voetbalsters Oranje gestaakt (Foto: ANP)

Ziggo heeft weer eens storing

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar Ziggo kampt weer eens met een grote storing. Uit het hele land komen klachten over deze internetprovider.

Volgens de website allestoringen.nl kampt Ziggo sinds 17.38 uur al met een storing. De klachten komen zowel uit de vier grote steden als Groningen en Eindhoven. En ook in Assen is het internet weer eens waardeloos.

Zelf geeft Ziggo op hun site doodleuk aan dat ze geen last hebben van een storing. Dit omdat ze zo natuurlijk geen schadevergoeding hoeven te betalen.

Rijden op een beer in WiLD

Natuurlijk krijgen bekende Franse ontwikkelaars ook hun aandacht op de gamesweek in Parijs. Michel Ancel, bekend van Beyond Good & Evil en Rayman, liet meer van zijn nieuwste game zien: WiLD.

Het spel is een online survival adventure game die voor het eerst getoond werd op gamescom vorig jaar. In het spel zijn we tienduizend jaar terug in d etijd en spelen we mens en dier. Als shaman kun je namelijk dieren commanderen of zelfs in een dier veranderen. Zo zien we in de gameplaydemo hem op een beer rijden en veranderen in een konijn. In WiLD is er niets gescript, dus iedereen krijgt een ander verhaal.

WiLD heeft nog geen releasedatum, maar zal ooit op PlayStation 4 uitkomen.

Gravity Rush 2 krijgt meer zwaartekracht

In Parijs toonde Sony meer gameplay van Gravity Rush 2, de game die alles op de kop gaat zetten op PlayStation 4. Kat heeft meer zwaartekracht-truukjes dan het eerste deel, nu kan ze namelijk ook zwaarder of juist vederlicht worden.

Als ze zwaarder is, is ze veel trager, maar wel sterker, terwijl in vederlichte modus ze verder kan springen en veel sneller is. En dan is er nog het tweede personage dat door de computer bestuurd wordt. Die hulp heb je dan ook nodig tegen de grote bazen die je in de wereld tegen gaat komen.

Gravity Rush 2 heeft nog geen releasedatum.

Until Dawn naar PlayStation VR

Sony heeft tijdens de persconferentie in Parijs aangekondigd dat Until Dawn een VR-versie krijgt. Until Dawn: Rush of Blood wordt een arcade-shooter en helaas geen horrorgame zoals afgelopen augustus.

"Toen we begonnen met Until Dawn: Rush of Blood, waren we nog druk bezig met de ontwikkeling van Until Dawn. Maar het was duidelijk voor ons dat de wereld en de personages die we daarin maakten perfect zouden zijn voor nieuwe ervaringen. Nu we de gameplay van de VR-versie duidelijk hebben kunnen we deze combineren met een reis door bekende aspecten van Blackwood Pines maar met een andere invalshoek", zegt Simon Harris, executive producer van de game.

Until Dawn: Rush of Blood duurt nog even, volgend jaar komt PlayStation VR pas uit.

Sven Kramer: "Jonge generatie traint te weinig"

Wat drievoudig olympisch schaatskampioen Sven Kramer (29) betreft, hoeven de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang (Zuid-Korea) voor hem nog niet het eindstation te zijn. "Misschien ga ik daarna nog één of twee jaar door, maar de komende Spelen worden sowieso mijn laatste", zegt de Friese schaatskoning in de nieuwe editie van Helden.

Volgens Kramer, zevenvoudig wereldkampioen allround, dienen zich nog geen serieuze troonopvolgers aan. "Ik hoop dat ons vertrek zal worden opgevangen", doelend op leeftijdsgenoot Ireen Wüst, zijn evenknie bij de vrouwen. "Maar ik heb onze opvolgers nog niet zo één-twee-drie gezien."

Voor Kramer is de oorzaak simpel. "Ik wil niet als wijsneus overkomen, maar ik zie gewoon dat ze te weinig trainen. Alles moet tegenwoordig leuk zijn. Nou, het is niet leuk om vier uur in de regen te moeten fietsen. En het is ook niet altijd leuk om altijd van huis te zijn."

Kramer verschijnt komend weekeinde aan de start in Enschede bij de selectiewedstrijden voor de wereldbeker.

Sven Kramer: jonge generatie traint te weinig
Sven Kramer: jonge generatie traint te weinig (Foto: ANP)

IOC schorst Koeweit weer

Het Olympisch Comité van Koeweit (KOC) is dinsdag geschorst door het Internationaal Olympisch Comité om de olympische beweging in het land te beschermen tegen invloed van de regering. Er bestaat vrees dat het KOC niet onafhankelijk kan functioneren.

Als gevolg van de beslissing kunnen sporters uit Koeweit niet deelnemen aan internationale sportevenementen en komen voor de atleten ook de Olympische Spelen van volgend jaar in gevaar. Het IOC hoopt dat er een snel een oplossing komt die voor alle partijen acceptabel is, aldus een verklaring.

In 2010 werd Koeweit ook al eens geschorst door het IOC. Eerder deze maand werd de nationale voetbalbond van Koeweit om dezelfde reden geschorst door wereldvoetbalbond FIFA.

IOC schorst Koeweit weer
IOC schorst Koeweit weer (Foto: ANP)

'Groningen beeft, gemeentehuis Marnehuizen in elkaar gestort'

Bij een aardbeving in Marnehuizen (gemeente De Marne) in Groningen zijn op dinsdagavond verschillende woningen zwaar beschadigd geraakt. Een aantal brandweermannen zijn vermist geraakt toen ze bewoners onder het puin vandaan wilden halen. De hulpdiensten schaalden al snel op naar GRIP2, om zo de hulpverlening beter te kunnen coördineren.

Het gaat hier om een oefening tussen de Veiligheidsregio Groningen, Defensie en Waterschap Noorderzijlvest om de civiel-militaire samenwerking in crisisbeheersing te versterken. Honderden hulpverleners oefenen mee in het nagebouwde dorp Marnehuizen, dat vaker voor oefeningen wordt gebruikt.

Tijdens oefenweek Alert voor Veiligheidsregio Groningen vinden twee grote veldoefeningen plaats in de Marnewaard. Op dinsdagavond 27 oktober is er een grootschalige inzetoefening waarbij op basis van een serie mogelijke hulpverleningsscenario’s (als gevolg van een aardbeving) eenheden van brandweer, politie, geneeskundige hulpdiensten en defensie zo realistisch mogelijk worden beoefend. Op donderdag 29 oktober wordt geoefend aan de hand van een scenario met een dreiging van hoogwater. Aan de oefenweek doen naast functionarissen van politie, brandweer, geneeskundige diensten en defensie en het waterschap ook tientallen deelnemers vanuit de gemeentelijke crisisorganisatie (Bevolkingszorg) mee.

Aan de oefening van dinsdagavond doen in totaal meer dan 300 hulpverleners en militairen mee. Daarbij wordt gebruikgemaakt van tientallen voertuigen en ondersteunend materieel van de deelnemende diensten. Om zo realistisch mogelijk te oefenen, wordt het dorp Marnehuizen op het moment dat de hulpverleners in actie moeten komen, ‘bewoond’ door ongeveer 130 figuranten en tegenspelers. De oefening op de dinsdagavond start om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Bekijk hieronder het live-verslag.

'Steek de Zionist' grote hit op de Westbank

De True Love Gift and Music Shop in Ramallah heeft het er maar druk mee: de nieuwe cd's vol met nationalistische liedjes gaan als broodjes over de toonbank. Niet van die saaie marsmuziek, maar 'Palestijnse' muziek gestoken in een lekker modern jasje, compleet met onheilspellende backbeat.

Vooral de titels zijn erg opvallend. Dingen als 'Je loog tegen mij' zal je er niet tussen vinden. Goedverkochte nummers uit deze zaak zijn 'Jeruzalem bloedt' en 'Steek, steek, steek'.

Verschillende artiesten op de Westoever hebben zich laten inspireren door de hype die de laatste maanden veel 'Palestijnen' aanspreekt, namelijk het willekeurig neersteken van joden. De muziek wordt veel gedeeld via YouTube en Facebook. Tezamen vormen ze een soort intifada-soundtrack. Veel van de video's zijn voorzien van beelden van het racistische geweld.

'Steek de Zionist en zeg dat god de grootste is', zegt een hitsingle. 'Laat de messen op je vijand insteken', 'Zet de intifada voort', zo klinkt de muziek van de Arabieren. Bij het laatste nummer krijg je een waarschuwing vooraf. Een 'Palestijnse' vrouw trekt een mes op een ondoordacht moment en wordt onmiddellijk omringd door Israëlische soldaten, die haar onder schot houden.

De bijbehorende songtekst laat dingen horen als: 'Verzet je en draag wapens. Verwelkom het martelaarsschap'.

Verschillende 'Palestijnse' muziekkenners zijn verrast door de populariteit van het oeuvre. Zoveel muziek is er nog nooit verkocht in het haatdragende staatje. Dit ondanks de lange traditie van protestliederen die de Arabieren hebben. Sommigen onder hen zijn vol lof over het genre en prijzen deze constructieve en creatieve manier van protesteren tegen Israël. Anderen zijn minder enthousiast. Zij vinden de muziek helemaal niets en zeggen dat je op deze manier de tegenstander voer voor claims van opruiing geeft.

Het is niet de eerste keer dat er zulke leuke muziek uit de muzikale hoofdstad van de Arabieren komt, vorig jaar was 'Rij, rij, rij over de kolonist' een mateloos populair nummer.

Robinson: The Journey is VR-game van Crytek

Sony maakt serieus werk van Virtual Reality. Om hun eigen VR-bril nog meer onder de aandacht te brengen is Sony samen gaan werken met Crytek. Deze studio werkt nu aan een game, speciaal gebouwd voor VR, namelijk Robinson: The Journey.

Veel is nog niet bekend over de game, behalve dat je moet luisteren naar een robot en speelt met dinosauriërs. Zeg nou zelf, gedetailleerde dinosauriërs in VR, wie wil dat nou niet? Bekijk de eerste beelden hieronder.

Brit riskeert de bak met miljoen in kofferbak

Een 56-jarige Britse man is zondagavond in de buurt van Rotterdam aangehouden nadat agenten in de kofferbak van zijn auto een miljoen euro hadden ontdekt. Dat meldde de politie dinsdag.

De agenten waren naar de auto op zoek na een tip dat er drugs in de achterbak zouden liggen. Bij een tankstation langs de A13 troffen ze de wagen met drugs aan en ook de bestuurder. Hij wordt verdacht van witwaspraktijken. Het geld is in beslag genomen. De Brit wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Brit riskeert de bak met miljoen in kofferbak
Brit riskeert de bak met miljoen in kofferbak (Foto: ANP)

Brand Wezep niet door vuurwerk

De brand in het huis in Wezep (Gelderland) maandagavond is niet veroorzaakt door het vuurwerk dat er lag opgeslagen. Ook zijn er geen aanwijzingen voor brandstichting. Dit heeft de politie dinsdagmiddag na onderzoek door de brandweer laten weten. Het pand aan de Voskuilersteeg werd door de brand totaal verwoest.

Door het opgeslagen vuurwerk liep de brand in de woning onbedoeld uit op een vuurwerkshow van een kleine tien minuten. Het onderzoek heeft nog niet uitgewezen hoeveel vuurwerk er in het huis lag en of het om legaal of illegaal vuurwerk ging. Het is in Nederland toegestaan om maximaal 25 kilo consumentenvuurwerk in huis te hebben.

Drie bewoners werden met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen heeft het ziekenhuis inmiddels weer verlaten.


Vuurwerkshow

Brand Wezep niet door vuurwerk
Brand Wezep niet door vuurwerk (Foto: ANP)

Agenten vinden duizenden wapens in woning VS

Bij een inval in een woning in de Amerikaanse staat South Carolina zijn 7000 tot 10.000 vuurwapens in beslag genomen. Naast de vuurwapens vond de politie nog eens een 500-tal kettingzagen. De 51-jarige eigenaar van het pand is in de boeien geslagen, berichtte CNN dinsdag.

Agenten kwamen het wapenarsenaal bij toeval op het spoor. Ze brachten Brent Nicholson, de bewoner van het pand, een bezoekje om hem een dagvaarding te brengen omdat hij handelde in opium en heroïne. Toen ze eens rondkeken zagen ze gestolen kettingzagen en een lasapparaat liggen in de voortuin van de man. De politiemensen bemachtigden daarop een huiszoekingsbevel en vonden tot hun verbijstering vele duizenden wapens in het huis en een schuur.

"Er waren zoveel vuurwapens dat we na een tijdje maar gestopt zijn met tellen", verzuchtte de lokale sheriff. Hij ontdekte in zijn dertig dienstjaren nooit meer dan vijftig wapens tegelijk. "En dat werd al gezien als een arsenaal", zei de politieman tegen de lokale krant Charlotte Observer.

De Amerikaan heeft de wapens volgens de politie vermoedelijk gekocht van dieven. "Er is geen bewijs dat hij de wapens weer verkocht. Hij wilde ze gewoon hebben", vertelde de sheriff. "Zijn huis doet denken aan dat programma over dwangmatige hamsteraars op televisie."

Agenten vinden duizenden wapens in woning VS
Agenten vinden duizenden wapens in woning VS (Foto: ANP)

Multiplayer Uncharted 4 onthuld

De multiplayer voor Uncharted 4: A Thief's End is voor het eerst getoond tijdens de persconferentie van Sony op de Paris Game Week. We zien de bekende personages van de serie de strijd met elkaar aangaan.

De multiplayer beloont samenspel, verkenning en een sterke strategie. Je kunt ook één van vier hulpjes inschakelen. Zij nemen de taak op zich om de omgeving te verkennen, je vijanden te localiseren, teamgenoten te herstellen of mee te doen aan de aanval.

Een andere toevoeging zijn 'Mystical items'. Hiermee krijg je tijdelijk superkrachten, zoals te zien is aan het einde van de trailer. 

Uncharted 4 lanceert 18 maart voor PlayStation 4. Mensen die The Nathan Drake Collection aanschaffen krijgen bovendien toegang tot de multiplayer beta van 4 tot en met 13 december.

Smelt weg bij nieuwe beelden Horizon: Zero Dawn

Guerilla en de nieuwste titel Horizon: Zero Dawn konden uiteraard niet wegblijven bij de personferentie van Sony tijdens de Paris Game Week. Nieuwe details en beelden zijn vrijgegeven en het geheel is heerlijk.

Hoofdpersonage Aloy kan op de mechanische wezens jagen en hiermee materiaal verzamelen voor onder andere nieuwe wapens. Ook zien we Aloy trip wires gebruiken om vervolgens een kudde wezens erin te jagen. Na deze aanpak gaat ze het gevecht aan met ThunderJaw, een gigantisch wezen (zeker ten opzichte van Aloy). Uit het commentaar van Mark Norris blijkt hoe veelzijdig de game zal zijn.

Zo heeft het beest een aantal dozijn aan beschermplaten die allemaal te vernietigen zijn. Door dit te doen, onthul je de zwakheden die eronder zitten. Door de zwakke plekken aan te vallen, maak je het jezelf uiteraard makkelijker. Uiteindelijk is het de bedoeling je prooi vast te binden en de genadeklap uit te delen.

Geniet zelf van de beelden hieronder, ze mogen er zijn. Horzion: Until Dawn verschijnt in 2016 exclusief voor PlayStation 4.

No Man's Sky komt in juni 2016 uit

Daar istie dan: de releasedatum waar een heleboel PlayStation 4- en pc-gamers op hebben gewacht. Nouja, release'maand', want een specifieke dag hebben we nog niet gekregen.

Na een hele dikke trailer met indrukwekkende gameplaybeelden werd enkele minuten geleden tijdens de Paris Games Week de magische maand bekendgemaakt. De beelden hebben we nog niet, maar die volgen ongetwijfeld later. De trailer staat inmiddels online, bekijk 'm hieronder!

Béta Overwatch gestart

De gesloten béta van Overwatch, de nieuwste shooter van Blizzard en de nieuwste IP in bijna 17 jaar is zojuist gelanceerd voor Amerika en Europa. De béta voor Azië volgt later.

Oorspronkelijk was het plan dat alleen de Amerikanen toegang tot de béta zouden krijgen, maar op 10 Oktober veranderde Blizzard van gedachten. De Europese launch is nu gelijk met de Amerikaanse. Mensen uit Azië hebben pech: zij moeten nog steeds iets langer wachten voordat ze aan de slag kunnen met de béta. 

Je kan op twee manieren de béta binnenkomen: door uitgenodigd te worden door Blizzard zelf om onbeperkt toegang te hebben of in een van de test-weekenden. Deze test-weekenden beginnen na blizzcon en zijn bedoeld om te kijken of de servers de druk aankunnen. Mocht je uitgenodigd zijn voor een testweekend, dan krijg je via een e-mail bericht van Blizzard met verdere instructies.

Voor de mensen die hoopvol hun battle.net account hebben bekeken en teleurgesteld zijn dat ze geen toegang hebben: Blizzard laat telkens een hoop accounts toe op een aantal specifieke tijdstippen. Het zou dus kunnen dat jouw toegang tot de béta een uur later kan zijn.

Béta Overwatch gestart

VVD-fractieleider Zijlstra ontving kogelbrief

Fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD heeft een kogelbrief ontvangen. Een woordvoerster van de partij bevestigt dinsdag berichtgeving van de NOS hierover. Zijlstra heeft aangifte bij de politie gedaan.

De kogel werd bij de Tweede Kamer bezorgd nadat Zijlstra het VVD-plan over de versobering van de huisvesting van asielzoekers had gelanceerd op 10 oktober, aldus de woordvoerster. Verder wil ze er geen mededelingen over doen.

Zijlstra zei tegen de NOS dat hij "problemen rond vluchtelingen blijft benoemen. Ik blijf zeggen wat mijn mening is. Dat laat ik niet sturen door een paar gekken die kennelijk auto's in de fik steken. Ik laat me ook niet beïnvloeden door mensen die mij kogelbrieven sturen."

VVD-fractieleider Zijlstra ontving kogelbrief
VVD-fractieleider Zijlstra ontving kogelbrief (Foto: ANP)

Dhalsim is nieuwste personage Street Fighter V, maar niet de laatste

Yoshinori Ono, gameontwikkelaar en producer van Street Fighter IV en Street Fighter V, heeft tijdens de Paris Games Week bekendgemaakt dat ook Dhalsim zijn terugkeer maakt in de laatste iteratie van de Street Fighter-franchise.

Naast de aankondiging van Dhalsim aan het Street Fighter V-rooster, kwamen er nog een paar verrassingen; er zullen nog zes aanvullende personages worden onthuld in het jaar na de release. Daarnaast komt er ook een Tekken-personage beschikaar in Street Fighter V.

De releasedatum is ook officieel bekendgemaakt; op 16 februari kunnen mensen in Noord-Amerika en Europa losgaan met de game, die alleen uitkomt op PlayStation 4 en pc.

Tekken 7 komt naar PlayStation 4

Tekken 7 komt naar PlayStation 4. De game was tot nu toe exclusief beschikbaar in de arcadehallen, maar baant nu dus een weg naar de thuisconsole. Dit heeft Hamada bekendgemaakt tijdens de Paris Game Week.

Tekken bestaat dit jaar twintig jaar, dus de gelegenheid is zeker geschikt. De game belooft een focus op de Mishima Clan en biedt een kijkje naar de stand van zaken voor Tekken 1. Uiteraard is er ook een trailer vrijgegeven, die je hieronder kunt bekijken.

Een release date voor Tekken 7 is nog niet bekendgemaakt.

Zombies-map The Giant komt naar Call of Duty: Black Ops III

De Paris Game Week is begonnen en Sony houdt op dit moment haar persconferentie. De eerste trailer die is getoond is voor Call of Duty: Black Ops III en toont Zombies-map The Giant.

De map krijg je als bonus bij de game wanneer je de season pass of collector's edition aanschaft. Meer woorden zijn eigenlijk niet nodig, bekijk de beelden hieronder. Black Ops III lanceert 6 november.

PlayStation Plus League is eSports-dienst voor PS4

Vlak voor de opening van de Paris Games Week is er een website live gegaan genaamd PlayStation Plus League, een nieuwe dienst voor PlayStation Plus-leden, speciaal gewijd aan eSports. Denk aan kampioenschappen voor games als Battlefield: Hardline, PES 2016 en Rocket League.

De website toont talloze afbeeldingen van games en een prijzenpot van 20.000 euro. Je kunt je ook meteen inschrijven via de site. De nieuwe dienst beschikt over vele kapioenschappen gedurende het jaar, verschillende divisies en zowel online als offline finales om 'de ultieme kampioen van de PS Plus League te worden'. Games die de revue passeren zijn Street Fighter V, Trials Fusion, Battlefield: Hardline, PES 2016, Rocket League, Driveclub en Mortal Kombat X.

Al 70.000 kaarten verkocht voor Spectre

Een dag voor de Nederlandse première van Spectre zijn er in de voorverkoop al 70.000 bioscoopkaartjes verkocht voor de nieuwe James Bond-film. Die draait vanaf donderdag in een recordaantal van 136 Nederlandse bioscopen, verdeeld over 327 zalen.

Spectre gaat woensdagavond reeds in première in Pathé Tuschinski in Amsterdam, in aanwezigheid van actrice Léa Seydoux, acteur Dave Bautista, producent Michael G. Wilson en tientallen bekende Nederlanders. In meer dan 150 zalen is woensdagavond een live-verbinding met de rode loper in de hoofdstad. Volgens een woordvoerster van filmdistributeur Universal Pictures International zijn tot nu toe ruim 15.000 kaartjes verkocht voor de eerste filmvoorstellingen op woensdagavond.

Donderdag op de openingsavond verwachten de Nederlandse bioscopen een nog grotere toeloop van Bondliefhebbers. "Voor de openingsdag zijn er 20.000 kaartjes verkocht, inclusief de nachtvoorstellingen om 0.07 uur in de nacht van woensdag op donderdag", licht de woordvoerster van de filmdistributeur toe. "Sinds dinsdagavond zit er echt een flinke groei in de kaartverkoop. We lopen ver voor op de voorverkoop van Skyfall."

Skyfall
Skyfall noteerde in totaal ruim 2 miljoen Nederlandse bezoekers. Die film draaide in het openingsweekend in 2012 in 211 zalen, 116 minder dan het nieuwe Bond-avontuur.

In 2008 trok Quantum of Solace 925.000 bezoekers naar de bioscopen. Twee jaar daarvoor trok Casino Royale ruim 1 miljoen bezoekers. Ook GoldenEye (1995) en The World is not Enough (1999) passeerden de grens van 1 miljoen bioscoopbezoekers.

Spectre is het 24e avontuur van geheim agent 007 en de vierde Bondfilm met Daniel Craig in de hoofdrol.

Al 70.000 kaarten verkocht voor Spectre
Al 70.000 kaarten verkocht voor Spectre (Foto: ANP)

Presentatoren te voet naar klimaattop Parijs

Elf presentatoren doen komende maand mee met een voettocht van Utrecht naar Parijs, in aanloop naar de klimaattop van de Verenigde Naties (VN). Ze wisselen elkaar hierbij af en maken een dagelijks verslag van vijf minuten voor het televisieprogramma 'Mijlpalen voor Parijs' op NPO 2.

De presentatoren die meelopen zijn Patrick Lodiers, Winfried Baijens, Tooske Ragas, Anniko van Santen, Jaap Jongbloed, Hella van der Wijst, Pepijn Gunneweg, Sander de Kramer, Filemon Wesselink, Joris Linssen en Tijs van den Brink. Ze vertellen in de dagelijkse uitzendingen over hun ervaringen en de gesprekken die ze met andere deelnemers hebben gevoerd, onder meer over de verwachtingen van de klimaattop die op 29 november plaatsvindt in de Franse hoofdstad.

De uitzendingen zijn vanaf zondag tot en met 27 november te zien, na Nieuwsuur rond de klok van 23.00 uur. Op 28 november is er een afsluitende extra lange uitzending van 25 minuten.

'Mijlpalen voor Parijs' past in het streven van de NPO om samen met omroepen het thema duurzaamheid beter op de kaart te zetten.

Presentatoren te voet naar klimaattop Parijs
Presentatoren te voet naar klimaattop Parijs (Foto: ANP)

'Nederlanders vinden land te vol'

Bijna twee derde van de Nederlanders, de Fransen en de Italianen zijn van mening dat hun land al zoveel buitenlanders telt, dat de opvang van meer vluchtelingen niet mogelijk is. Dit stelt een gerespecteerde Franse opiniepeiler, het Franse Instituut voor de Publieke Opinie (Ifop) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De Ifop deed onderzoek in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje. Onder Nederlanders en Fransen lijkt de weerzin tegen de opname van vluchtelingen groot. Van de ondervraagden vindt 63 procent dat hun land te vol is. 46 procent van de ondervraagden in Frankrijk en in Groot-Brittannië vindt dat er geen verplichting bestaat mensen in nood uit het buitenland op te nemen. Dat percentage was voor Nederland 39 en voor Duitsland 21, volgens de dinsdag in Le Monde gepubliceerde onderzoeksresultaten.

'Nederlanders vinden land te vol'
'Nederlanders vinden land te vol' (Foto: ANP)

Samsom: debat over vluchtelingen moet rustig

De politiek moet zorgen dat het debat over de opvang van vluchtelingen op een rustiger toon wordt gevoerd, zegt PvdA-leider Diederik Samsom naar aanleiding van het incident dinsdag in de gemeente Wormerland. Daar werden twee auto's van de lokale leider van GroenLinks in brand gestoken.

De politiek moet vooral zorgen dat de gemoederen bedaren, aldus Samsom. De oproep van PVV-leider Geert Wilders om in verzet te komen is volgens hem "geen verstandige bijdrage aan de discussie".

De gebeurtenis in Wormerland "lijkt ernstig op een aanslag"en dat is reden om ons zorgen te maken, zegt hij. Te hoog oplopende emoties en gekken die geweld willen gebruiken leidden volgens hem tot dit soort situaties.

Samsom: debat over vluchtelingen moet rustig
Samsom: debat over vluchtelingen moet rustig (Foto: ANP)

EU-parlement: Europees toezicht autobranche

De Europese Commissie moet meer bevoegdheden krijgen om toezicht te houden op de automarkt en op nationale instanties die auto's goedkeuren. Daarvoor stemde dinsdag een nipte meerderheid van het Europees Parlement naar aanleiding van het dieselschandaal bij Volkswagen.

De EU-landen zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de emissienorm en het toelaten van auto's. In Nederland moet de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) dat doen. Brussel wil hierin een rol spelen, maar bijvoorbeeld minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen vindt een Europese toezichthouder niet nodig.

Europarlementariër Bas Eickhout spreekt van een "klap op de vuurpijl". "Normaal gesproken huiveren de meeste politieke partijen hiervoor. Het Volkswagenschandaal heeft echter ook bij hen bevestigd dat business as usual rondom de Europese auto-industrie geen optie is."

Geen overgangsfase
Het CDA is ook tevreden. "Het is van de zotte dat wij door de Amerikanen op deze misstand gewezen moesten worden", reageert EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik. "Het laat zien dat nationale toezichthouders hebben verzaakt en de controle verbeterd moet worden."

Het Europees Parlement eiste verder dat met de nieuwe testprocedure die de werkelijke uitstoot van dieselauto's meet niet mag worden gemarchandeerd. De foutmarges in de zogeheten Real Driving Emissions-test moeten tot een minimum worden beperkt, en de lidstaten zouden geen overgangsfase moeten invoeren waarin de normen mogen worden overschreden.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vindt het "onacceptabel" dat de EU-lidstaten niet open zijn over hun positie. "Sommige landen schijnen nog jaren een uitstoot te willen toestaan die 300 procent boven de wettelijke normen uitgaat."

Parlementair onderzoek
De Europese Commissie werkt aan nieuwe wetgeving. EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) zei maandagavond dat de lidstaten "heel dicht" bij haar "ambitieuze maar realistische" voorstel blijven. Dat zou betekenen dat nieuwe dieselwagens de norm voor de uitstoot van stikstof tot 2019 met 60 procent mogen overschrijden.

Voor een breed parlementair onderzoek naar het schandaal was geen meerderheid.

EU-parlement: Europees toezicht autobranche
EU-parlement: Europees toezicht autobranche (Foto: ANP)

Amerikanen voeren acties tegen IS op

De Verenigde Staten intensiveren de militaire strijd in Syrië en Irak tegen de extremisten van de zogenaamde Islamitische Staat. Ze zullen lokale troepen ondersteunen met meer luchtacties en zelf incidenteel grondacties uitvoeren. Dat heeft minister van Defensie Ash Carter dinsdag meegedeeld.

Carter zei tegen het comité voor de strijdkrachten van de senaat dat de Verenigde Staten onder meer de druk willen vergroten tegen de IS-bolwerken in Raqqa in Syrië en in de Iraakse stad Ramadi. De bewindsman verwacht dat de acties van de coalitie onder leiding van de VS zullen worden gevoerd met meer vliegtuigen en in een hoger tempo.

Amerikanen voeren acties tegen IS op
Amerikanen voeren acties tegen IS op (Foto: ANP)

Moskou pakt 150 verdachte migranten op

De politie van Moskou heeft maandag in een grote actie 150 migranten opgepakt die worden verdacht van banden met islamitische militante organisaties. Dat meldt de krant The Moscow Times dinsdag.

Er werden huiszoekingen verricht, maar behalve wat verdachte literatuur en de vlag van de verboden extremistische soennietenorganisatie Hizb ut-Tahrir werd niets bijzonders gevonden.

Vorige week maakte de Moskouse politie melding van de arrestatie in een keer van vijfhonderd migranten uit voormalige Sovjet-staten.

Moskou pakt 150 verdachte migranten op
Moskou pakt 150 verdachte migranten op (Foto: ANP)

'Meer nodig dan angstverhalen over vlees'

Consumenten hebben voor een verstandige keuze over hun eten meer nodig dan "angstverhalen over vlees". Daarom komt het Voedingscentrum binnenkort met een nieuwe schijf van vijf.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei dat dinsdag in het vragenuurtje. De Gezondheidsraad komt volgende week met nieuwe richtlijnen over gezonde voeding. Die worden vervolgens door het Voedingscentrum verwerkt in nieuwe adviezen en een schijf van vijf, zodat "mensen daadwerkelijk kunnen kiezen", aldus Schippers.

Ze zei dat de uitkomsten in het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties niet nieuw zijn. Dat er een relatie is tussen darmkanker met veel rood vlees en bewerkt vlees was al bekend. Volgens Schippers is het verstandig de ene dag een gehaktbal te eten en de andere vegetarisch. "Alles met mate."

'Meer nodig dan angstverhalen over vlees'
'Meer nodig dan angstverhalen over vlees' (Foto: ANP)

'ABN AMRO nu andere bank dan voorheen'

Het binnenkort weer beursgenoteerde ABN AMRO presenteert zichzelf als 'duurzame, klantgerichte bank met een gematigd risicoprofiel'. Op een speciaal ingelaste persconferentie probeerden topman Gerrit Zalm en andere leden van de raad van bestuur dinsdag aan te geven waarom de bank interessant kan zijn voor beleggers.

Sinds ABN AMRO in 2008 door de Staat werd gered is er een hoop werk verzet bij de bank, was de boodschap. De organisatie is kleiner geworden, meer op Nederland gericht. De bank heeft zijn balans daarbij kunnen opschonen en staat er financieel weer sterk voor.

"We hebben lessen geleerd van de financiële crisis", zei risicobestuurder Wietze Reehoorn. Operationeel directeur Johan van Hall onderstreepte de vorderingen die de bank heeft gemaakt op technologisch vlak. En topman Zalm wees erop dat ABN AMRO ook nog steeds internationaal aan de weg timmert.

'ABN AMRO nu andere bank dan voorheen'
'ABN AMRO nu andere bank dan voorheen' (Foto: ANP)

Eis: 3 jaar cel voor oud-Rochdale-topman

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat oud-Rochdale-bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp drie jaar de cel in. De oud-topman, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen, staat terecht voor meineed, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Ook zou hij creditcards van de corporatie privé hebben gebruikt.

Möllenkamp zou zich tien jaar lang hebben laten omkopen, voor meer dan twee miljoen euro in totaal. Het OM sprak van een man die 'zich kennelijk verheven voelde boven anderen'. "De regels golden niet voor hem."

Volgens de aanklager getuigde Möllenkamp's handelen van een 'haast niet te bevatten arrogantie'. "Alles was geoorloofd om zijn luxeleven te kunnen leiden."

Ontnemingszaak
De strafeis valt iets lager uit dan het OM eigenlijk had gewild, omdat het onderzoek lang heeft geduurd.

Eerder werd al bekend dat het OM ruim 2,4 miljoen euro terug wil van Hubert Möllenkamp. Dit wordt los van de strafzaak behandeld in een ontnemingszaak.

Mercedessen
Tegen de vrouw van Möllenkamp, Alberdine V., die wordt verdacht van het opmaken van een valse factuur, is drie maanden cel geëist. Zij zou een valse factuur hebben opgemaakt ter waarde van een kleine 190.000 euro voor consultancydiensten aan een bedrijf waar Rochdale ook zaken mee deed.

Henk O. (75) wil het OM acht maanden in de cel zien. O. had een sloopbedrijf dat zaken deed met Rochdale en wordt ervan verdacht Möllenkamp te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen. Het OM gaat uit van steekpenningen van in totaal ongeveer 700.000 euro.

Nawon
Arie van E. (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, wordt ook verdacht van omkoping van Möllenkamp. Als het aan het OM ligt, gaat hij voor zeven maanden de cel in.

Wat het OM betreft, krijgen alle vier de verdachten onvoorwaardelijke celstraffen.

Eis: 3 jaar cel voor oud-Rochdale-topman
Eis: 3 jaar cel voor oud-Rochdale-topman (Foto: ANP)

Panda's heten Wu Wen en Xing Ya

De twee panda's die volgend jaar naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen komen heten Wu Wen (het mannetje) en Xing Ya (het vrouwtje). Dat heeft directeur Marcel Boekhoorn van de dierentuin dinsdag onthuld.

Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan China, maakten de Chinezen bekend twee van de bedreigde dieren aan Nederland uit te lenen. De hoop is dat het paar in de dierentuin in Rhenen voor nakomelingen van de bedreigde diersoort gaat zorgen.

Panda's heten Wu Wen en Xing Ya
Panda's heten Wu Wen en Xing Ya (Foto: ANP)

Dijsselbloem: beursgang ABN voor de kerst

De beursgang van ABN AMRO zal zeer waarschijnlijk voor de kerst plaatsvinden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bevestigde dat dinsdag na afloop van het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Hij tekende daarbij aan dat, mocht er iets heel onverwachts gebeuren op de beurs of op de financiële markten, uitstel nog mogelijk is. "Maar het proces is nu echt gestart."

Bij RTL Z liet Dijsselbloem even later merken dat hij achteraf niet rouwig is om het uitstel van de beursgang, waar het kabinet in mei toe besloot na commotie over salarisverhogingen in de top van ABN. Was er toen niet uitgesteld, dan had de beursgang waarschijnlijk plaatsgevonden in de zomer op een moment dat de beurzen heftig reageerden op de dalende beurs in China. Op dit moment trekken de beurzen juist weer aan, aldus de minister.

Voldoende interesse
Volgens Dijsselbloem is er voldoende interesse voor de aandelen ABN. De komende weken wordt de prospectus publiek gemaakt. Daarin staat ook hoeveel aandelen er bij de eerste beursgang op de markt worden gebracht en tegen welke prijs.

Dijsselbloem wilde niet speculeren over de uiteindelijke opbrengst van de beursgang. De Staat heeft volgens eigen berekeningen in de loop der jaren 22 miljard euro in ABN gestoken. Volgens schattingen kan de verkoop 15 miljard opleveren, maar volgens Dijsselbloem was dat niet zijn schatting maar die van NLFI, die namens de Staat de aandelen beheert. Bovendien was het een schatting uit augustus 2013.

Dijsselbloem: beursgang ABN voor de kerst
Dijsselbloem: beursgang ABN voor de kerst (Foto: ANP)

Wilders wil premier worden

Geert Wilders zou 'niets liever' doen dan premier worden als zijn partij de PVV de grootste zou zijn. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, krijgt de PVV 36 zetels en is daarmee groter dan de regeringspartijen VVD en PvdA samen. Dat blijkt uit een peiling van televisieprogramma EenVandaag. Vorige maand stond de PVV in de peiling nog op 34 zetels.

"Als de PVV de grootste wordt, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen", aldus Wilders tegen EenVandaag. Zijn achterban is daar groot voorstander van. Mensen die VVD, SP en CDA stemmen, reageren verdeeld. Kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks zijn tegen deelname van de PVV, ook al wordt die partij de grootste. Alleen PVV-kiezers zien Wilders als geschikte premier.

De VVD zou in deze peiling twee zetels verliezen en uitkomen op 21 zetels. De PvdA blijft staan op elf zetels. Naast de PVV krijgen ook de ChristenUnie (van zes naar acht) en de Partij voor de Dieren (van drie naar vijf) er twee virtuele zetels bij.

Zorgen over de vluchtelingenproblematiek
Het onderzoek is uitgevoerd van 23 tot en met 26 oktober. 2509 mensen deden mee. Het zijn vooral zorgen over de vluchtelingenproblematiek die kiezers richting de PVV doen bewegen, aldus de onderzoekers. In de peiling van Maurice de Hond van afgelopen zondag stond de PVV op 37 zetels, net zoveel als een week eerder.

De meeste bezoekers van FOK.nl, circa 53 procent, zien Wilders overigens niet zitten als toekomstig premier. Ruim veertig procent vindt hem wel een geschikte kandidaat.

Wilders wil premier worden
Wilders wil premier worden (Foto: ANP)

McDonald's zet vaart achter vernieuwing

Klanten van McDonald's krijgen snel meer te kiezen. De hamburgerketen start met een proef waarbij mensen zelf hun eigen burger kunnen samenstellen. Ook haalt het bedrijf dit jaar bekende internationale concepten als de McCafé en de Salad Bar naar Nederland.

McDonald's Nederland kreeg deze zomer een nieuwe topman: Manu Steijaert. Onder zijn leiding kiest het bedrijf ervoor om het vernieuwen van zijn restaurants te versnellen. Zo wil McDonald's de tafelbediening, waarvan de pilot in maart dit jaar werd aangekondigd, nog voor de jaarwisseling uitbreiden naar tien vestigingen. Volgend jaar volgen er meer filialen.

Kenmerkend voor de aanpak van het fastfoodbedrijf is dat een nieuw idee eerst kleinschalig wordt uitgeprobeerd. Gasten kunnen hun eigen burger voorlopig alleen in Hoorn 'pimpen' met bijvoorbeeld kaas, spek en diverse toppings. De Salad Bar en McCafé zijn komende maanden terug te vinden in vier restaurants.


Pimp je burger bij de McDonald's in Hoorn

Strategie uitproberen
"We gaan deze strategie van uitproberen, luisteren en aanscherpen consequent hanteren", aldus de nieuwe hoogste baas van McDonald's Nederland. "Als iets niet werkt, stoppen we er tijdig mee. Als iets een succes is, rollen we het zo snel mogelijk uit naar al onze restaurants."

Steijaert was afgelopen jaren bestuurder bij McDonald's in Frankrijk. Daar werkte hij al mee aan het opzetten van de Salad Bar in dat land. Gasten kunnen er zelf een salade uitdenken en die wordt dan vers voor hun ogen door het personeel bereid.

Koffietentjes
De McCafé is een oude bekende. In het verleden had McDonald's al diverse van dit soort koffietentjes in Nederland. Steijaert laat weten dat de terugkeer van het concept ook een uitbreiding van het ontbijtassortiment met zich mee brengt.

Het sterker inzetten op keuzemogelijkheden en beleving van de klant betekent wel dat andere vormen van innovatie bij McDonald's wat minder aandacht krijgen. Eerder dit jaar kondigde de keten nog een test aan met het mobiel bestellen en betalen van eten. Die schuift McDonald's voorlopig even op de lange baan.

McDonald's zet vaart achter vernieuwing
McDonald's zet vaart achter vernieuwing (Foto: ANP)

Update 16.56 uur:
Video toegevoegd.

Hogere winst voor pakketbezorger UPS

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) is in het derde kwartaal op een iets hogere winst uitgekomen dan een jaar eerder. Het bedrijf behaalde hogere inkomsten in de Verenigde Staten en bezorgde meer pakketjes, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers.

Het nettoresultaat klom met 3,5 procent tot 1,25 miljard dollar (1,1 miljard euro). De omzet ging een fractie omlaag naar 14,2 miljard dollar, door negatieve wisselkoerseffecten en lagere brandstoftoeslagen. Exclusief valuta-effecten zou de omzet met 1,8 procent zijn gestegen. Het totaalaantal vervoerde pakketjes steeg met 1,9 procent naar 1,1 miljard stuks.

's Werelds grootste koeriersbedrijf handhaafde zijn winstverwachting voor dit jaar.

Hogere winst voor pakketbezorger UPS
Hogere winst voor pakketbezorger UPS (Foto: ANP)

Spelregels over internetsnelheid aangenomen

Internetaanbieders moeten al het onlineverkeer in principe even snel maken. Ze mogen daar alleen van afwijken als er opstoppingen dreigen of bij het geval van een cyberaanval.

Het Europees Parlement gaf dinsdag in Straatsburg groen licht voor het zogenoemde Telecompakket dat dit regelt. In juni werd hierover al een voorlopig akkoord gesloten met de EU-lidstaten en de Europese Commissie.

Critici vrezen dat desondanks een 'internet van twee snelheden' ontstaat. Zij stellen ook vraagtekens bij uitzonderingen op de regel dat providers geen voorrang meer mogen geven aan bepaalde diensten. Zo mogen bijvoorbeeld muziekdiensten worden aangeboden zonder dat dit van de internetbundel afgaat, het zogenoemde zero rating.

Nederlandse wet ondergeschikt
Veel Nederlandse parlementariërs steunden het pakket niet omdat de regels minder streng zijn dan nu in Nederland het geval is. Minister van Economische Zaken Henk Kamp had tevergeefs geprobeerd het Nederlandse model van netneutraliteit aangenomen te krijgen. Hij moet de wet nu aanpassen.

Onder meer de EU-parlementariërs van D66, PvdA, VVD en GroenLinks stemden tegen. Het CDA had ook liever een betere tekst gezien maar gaf wel steun.

Gemiste kans
D66-Europarlementariër Marietje Schaake spreekt van een gemiste kans. "Netneutraliteit is essentieel voor het open internet, eerlijke concurrentie in de digitale economie, en voor innovatie." Paul Tang (PvdA) vindt de definitie van netneutraliteit niet helder. "Ook zijn er sluiproutes mogelijk om de gelijkheid op internet te omzeilen."

"Het lijkt leuk als je gratis data krijgt voor bijvoorbeeld Spotify bij je telefoonaansluiting, maar het heeft ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van het internet", aldus Judith Sargentini (GroenLinks). "Met deze nepneutraliteit is het veel moeilijker om succes te hebben als nieuwkomer."

In de regelgeving wordt ook opgenomen dat als providers een minder hoge snelheid leveren dan ze hebben beloofd, klanten in aanmerking kunnen komen voor compensatie. Het pakket voorziet ook in afschaffing in medio 2017 van de roamingkosten bij bellen en internetten in het buitenland.

Spelregels over internetsnelheid aangenomen
Spelregels over internetsnelheid aangenomen (Foto: ANP)

'Koning moet ook belasting betalen'

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix moeten net als andere Nederlanders belasting gaan betalen. Bovendien moeten de paleizen Noordeinde en Huis ten Bosch waar mogelijk worden opengesteld voor het publiek. Een meerderheid in de Tweede Kamer deed dinsdag die twee oproepen aan premier Mark Rutte.

Die had beide voorstellen in een debat twee weken geleden nog nadrukkelijk afgewezen. Maar daar liet een meerderheid in de Kamer zich niet door tegenhouden.

Een motie van de SP, PvdA en D66 die het kabinet vraagt voorstellen te doen om de huidige belastingvrijstellingen ongedaan te maken haalde het met ruime meerderheid. Dat gold ook voor een motie van de PvdA, die bepleit dat de koninklijke paleizen worden opengesteld voor een breed publiek, onder wie schoolkinderen.

Kamer: koning moet ook belasting betalen
Kamer: koning moet ook belasting betalen (Foto: ANP)

Straatarm Kosovo haalt banden met EU aan

De premier van Kosovo, Isa Mustafa, heeft dinsdag in Straatsburg zijn handtekening gezet onder een zogeheten stabilisatie- en associatieovereenkomst met de Europese Unie. Dat kan een eerste stap zijn op weg naar lidmaatschap van de unie.

De overeenkomst dient als basis voor nauwere samenwerking op politiek en economische gebied. Een economie heeft het straatarme Kosovo echter nauwelijks. Het land produceert bijna niets. Naar schatting slechts 30 procent van de beroepsbevolking heeft een baan en onder de jongeren bedraagt dat percentage 10. Een kwart van de Kosovaren heeft zijn heil in het buitenland gezocht, vooral in Duitsland, Zwitserland en de VS.

De onafhankelijkheid van Kosovo is vooral een gevolg van NAVO-luchtaanvallen op Servië in 1999 en is omstreden, onder meer door de EU-lidstaten Griekenland en Spanje. Kosovo telt nog geen twee miljoen inwoners en beslaat minder dan 11.000 vierkante kilometer.

Straatarm Kosovo haalt banden met EU aan
Straatarm Kosovo haalt banden met EU aan (Foto: ANP)

Hamilton gaat feesten, Rosberg wil 'mini-WK'

Met zijn derde wereldtitel op zak wil Lewis Hamilton een feestje maken van de resterende drie races in het Formule 1-seizoen. Voor de Britse coureur van Mercedes staan de laatste grand prixs even in de schaduw van alle festiviteiten.

"Mijn moeders zestigste verjaardag komt eraan, ik heb allerlei dingen met vrienden op het programma staan en de afterparty van het team. Ik zal daarvoor goed moeten slapen, want ik vrees dat het heel veel feesten wordt", zei Hamilton lachend. De dertigjarige Engelsman vierde maandagavond in een pianobar in Austin de titel die hij een dag eerder veroverde.

Opvallende gangmaker op het feestje van Hamilton was diens Duitse teamgenoot Nico Rosberg, die zondag na de race in Texas nog woest was omdat de oude én nieuwe wereldkampioen volgens hem te agressief reed.

Rosberg heeft die frustraties inmiddels omgezet in motivatie. "Ik zie de laatste drie races als een nieuw WK. En ik wil dat 'mini-WK' winnen", zei Rosberg, die zondag in Mexico de eerste stap kan zetten. Daarna volgen nog races in Brazilië en Abu Dhabi.

Hamilton gaat feesten, Rosberg wil 'mini-WK'
Hamilton gaat feesten, Rosberg wil 'mini-WK' (Foto: ANP)

Win een ZUK Z1 Chinaphone

ZUK heeft met zijn eerste telefoon een erg goed toestel neer gezet. Hij kwam al eerder voorbij in de review op de frontpage en kwam daar goed uit de verf.

Mede door de nette specificaties van de Snapdragon 801, 3GB RAM en 64GB interne opslag plus de mogelijkheid van Cyanogen 12.1 als besturingsysteem. Dit alles voor de prijs van rond de €279,99, als je hem uit China haalt via één van deze shops.  

prijsvraag-zuk (Foto: rene90)

Maar...omdat gratis altijd beter is, heb je de kans om deze telefoon te winnen!

Ga snel door naar de prijsvraag om mee te doen!

Herkenbare achievements in Fallout 4

Nog veertien nachtjes slapen en de scheurkalender van menig gamer kan bij het grof vuil. Dan komt Fallout 4 uit, en inmiddels is ook de lijst van achievements/trophies bekend geworden.

Let wel even op: als je helemaal blind de game in wil stappen kun je de achievements wellicht beter niet lezen, omdat er mogelijk enkele verklappende details uit opgemaakt kunnen worden. Denk aan namen van factions of locaties. Klikken op eigen risico dus.

Zieke Máxima eerder terug uit China

Koningin Máxima gaat eerder weg uit China. Ze vliegt vanwege haar ziekte dinsdagavond al terug naar Nederland en wordt dan voor nader onderzoek opgenomen in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Daartoe is besloten na overleg met artsen, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst

Tijdens het staatsbezoek aan China werd bij Máxima nierbekkenontsteking vastgesteld. De koningin krijgt hiervoor medicatie, maar de symptomen zoals koorts en pijn in de rug zijn onvoldoende gezakt.

Koning Willem-Alexander zal het programma van het staatsbezoek vervolgen zoals gepland.

Máxima vanwege ziekte eerder terug uit China
Máxima vanwege ziekte eerder terug uit China (Foto: ANP)

Gratis update Super Mario Maker voegt checkpoints toe

Nintendo komt met een nieuwe (gratis) update voor Super Mario Maker die een aantal veelgevraagde features toevoegt. Het gaat hier om checkpoint flags en het oude power-up-systeem.

Met checkpoint flags hoef je niet meer het hele level door te spelen wanneer je bent doodgegaan, als de maker besluit een vlaggetje toe te voegen uiteraard. Het oude power-up-systeem zorgt ervoor dat je niet altijd een fire flower hoeft te krijgen als je deze plaatst. Ben je kleine Mario, dan krijg je een Mushroom. Ben je echter grote Mario, dan krijg je een fire flower (wederom, als de maker daarvoor kiest).

Daarnaast wordt er een moeilijkere versie van 'Gnat Attack' toegevoegd en twee nieuwe features in de Course World. Ze wordt het mogelijk om officiële Mario-levels op te zoeken, waar je levels tegenkomt die zijn gemaakt door Nintendo. Als laatste worden Event Courses toegevoegd, waarin levels worden toegevoegd voor speciale evenementen. De features kun je bekijken in onderstaande trailer.

De gratis update voor Super Mario Maker komt 4 november beschikbaar.

Sony vraagt gamers wat ze willen

Sony is nog niet tevreden over de PlayStation 4-features en om er achter te komen wat wij als gamers nu willen hebben ze besloten om het gewoon te vragen. Verschillende mensen kunnen een enquête krijgen waarin een aantal vragen gesteld worden over wat jij precies zou willen zien. 

Dingen als PlayStation 1 classics, Wensenlijst in de store, Appear offline mode en het veranderen van je PSN  ID. Vooral dit laatste zal veel gekozen gaan worden. Meerdere mensen vragen hier al heel lang om en tijdens de lancering van de PlayStation 4 hadden veel mensen ook de hoop dat dit nu eindelijk mogelijk was. 

ps

'Supermarkt nept consument met schnitzel'

De kwaliteit van de zigeunerschnitzel, kipcordon bleu en kipkrokantschnitzel in supermarkten laat te wensen over. Ze bestaan vooral uit dikke paneerlagen, aan elkaar geplakte stukjes vlees en flinke hoeveelheden toegevoegd water, concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen onderzoek.

De bond onderzocht gepaneerde vleesproducten van de acht grootste supermarkten in Nederland. Daarbij werd gekeken of de etiketten overeenkwamen met de samenstelling van de lapjes vlees.

De cordon bleu bestaat volgens de onderzoekers vooral uit kipfiletsnippers of een soort kippengehakt in plaats van kipfilet, kalkoenham in plaats van varkensham en kaassaus met water in plaats van echte kaas. De kipkrokantschnitzels bevatten vaak weinig vlees. Bijna de helft van het product bestaat uit cornflakes, water en andere toevoegingen.

'Supermarkt nept consument met schnitzel'
'Supermarkt nept consument met schnitzel' (Foto: ANP)

SBS gaat door met Utopia

Utopia blijft voorlopig op de buis. SBS maakte dinsdag bekend dat het realityprogramma ook komend jaar wordt uitgezonden. Aan de formule van de show wordt niets veranderd, aldus SBS.

'Utopia weet elke werkdag gemiddeld 700.000 kijkers aan zich te binden', aldus programmadirecteur Peter Lubbers. 'Hiermee geeft Utopia een stabiele basis aan de vooravond van SBS6. Ook programma-inhoudelijk is het sociale experiment nog zeker niet ten einde. Daardoor biedt Utopia genoeg mogelijkheden voor 2016, en voor onze kijkers. Kortom: alle reden om door te gaan!'

De Talpa-productie Utopia is sinds 31 december 2013 te zien op televisie. In het programma probeert een groep van vijftien mensen de ideale samenleving te creëren.

SBS gaat door met Utopia
SBS gaat door met Utopia (Foto: BuzzE)

DAF-moeder Paccar ziet winst stijgen

Paccar, het Amerikaanse moederbedrijf van truckbouwer DAF, heeft vorig kwartaal meer winst geboekt dan een jaar eerder, op een iets lagere omzet. Vooral in Europa profiteerde de truckfabrikant van het ontluikende economische herstel.

Paccar meldde dinsdag een omzet van 4,85 miljard dollar (4,4 miljard euro) over het derde kwartaal. Dat was bijna 2 procent minder dan een jaar eerder. De winst liep met 16 procent op tot 431 miljoen dollar.

"Onze DAF-klanten in Europa profiteren van de toenemende economische groei, de lage rente en de sterke ontwikkelingen in het vrachtvervoer", stelde topman Ron Armstrong. Hij gaf verder aan dat de afgelopen periode het op een na beste kwartaal was uit de 110-jarige historie van het bedrijf. Daarin namen ook de verkopen in de VS toe.

DAF-moeder Paccar ziet winst stijgen
DAF-moeder Paccar ziet winst stijgen (Foto: ANP)

Grote update voor PES 2016

Op 29 oktober zal Konami met een grote update komen voor Pro Evolution Soccer 2016. In de update zijn een aantal cosmetische aanpassingen van voetbaltenues van clubs uit Frankrijk, Italië en Spanje. Ook het uiterlijk van een groot aantal spelers zullen onder handen genomen worden.

Ook de transfers die nog niet bij de lancering waren verwerkt zullen nu gedaan worden. Sommige spelers speelde nog steeds bij het verkeerde team en sommige jeugdspelers worden overgezet naar het hoofdteam. PES 2016 is beschikbaar voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.

PES 2016

30 nieuwe acts line-up Eurosonic Noorderslag

Eurosonic Noorderslag heeft dertig acts toegevoegd aan zijn line-up. My Baby, Whilk & Misky, Jain en Astrid S zijn een aantal van de nieuwe namen op Eurosonic, zo meldt de organisatie van het festival. De line-up van Noorderslag is uitgebreid met Birth of Joy, Keljet, Klyne, Rondé en The Brahms. 

Eerder werd al bekend dat onder anderen Douwe Bob, Fresku, HAEVN, Indian Askin, Causes, Kovacs, Pauw Fakear, Frances, Antilopen Gang en Koala Voice optreden tijdens het Groningse muziekevenement.

Eurosonic Noorderslag bestaat uit twee festivals. De organisatie omschrijft Eurosonic (13-15 januari) als 'springplank voor Europese acts' en Noorderslag (16 januari) als 'graadmeter voor Nederlandse muziek'.

30 nieuwe acts line-up Eurosonic Noorderslag
30 nieuwe acts line-up Eurosonic Noorderslag (Foto: BuzzE)

Extra belkosten in EU afgeschaft in juni 2017

De extra kosten voor bellen en mobiel internet in andere EU-landen zijn vanaf 15 juni 2017 geschiedenis. Op 30 april volgend jaar worden deze zogenoemde roamingkosten alvast verlaagd.

Hierover was al overeenstemming bereikt. Het Europees Parlement stemde er dinsdag in Straatsburg definitief mee in. De Europese Commissie en het parlement wilden de roamingkosten al veel eerder afschaffen, maar de lidstaten zorgden voor uitstel uit vrees voor te grote verliezen voor hun telecombedrijven.

Vanaf 30 april 2016 mogen providers nog maximaal 5 cent per minuut extra rekenen voor telefoneren, 2 cent voor een sms'je en 5 cent voor een megabyte.

Extra belkosten in EU afgeschaft in juni 2017
Extra belkosten in EU afgeschaft in juni 2017 (Foto: ANP)

'Vlieg asielzoekers gratis naar Europa'

Binnen de Europese Unie gaan stemmen op om vliegreizen voor asielzoekers naar veilige landen in Europa te betalen. Dat schrijft Elsevier. Vliegreizen zouden migranten moeten ontmoedigen om in de winter te voet door Europa te trekken.

EU-vertegenwoordigers hebben hun ideeën kenbaar gemaakt aan persbureau Reuters. Het idee is om migranten de komende winter op te vangen in EU-grenslanden. Ze starten daar hun asielprocedure en krijgen daarna vliegtickets naar Europese eindbestemmingen. Zo moet de migrantenstroom ordelijker en beter beheersbaar worden.

Op dit moment zijn tienduizenden migranten te voet onderweg in Europa. Ze ondervinden problemen door de slechte weersomstandigheden. 'Het idee is bedoeld om de Syrische vader ervan te overtuigen dat het beter is om in Griekenland te blijven met zijn familie, tot ze ergens anders kunnen worden geplaatst', zegt een EU-official.

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er snel maatregelen nodig om mensen in de kou te helpen. 'Er zijn nu al meerdere gevallen bekend van mensen die onderkoeld raken van het lange wachten in de buitenlucht', zegt een woordvoerder. In Oostenrijk moesten zondagnacht duizenden migranten op straat slapen, omdat alle opvanglocaties propvol zaten.

Vluchtelingen
Vluchtelingen zijn nu nog te voet onderweg in Europa.

Kinderboek Engel van Isa Hoes en haar dochter wordt verfilmd

Nog voordat het kinderboek Engel van actrice Isa Hoes en haar dochter Vlinder Kamerling in de schappen ligt, zijn de filmrechten ervan al verkocht. Isa Hoes gaat zelf meedenken over zaken als script en cast.

"Engel is nog niet af, maar gelukkig heb ik wel al stukken mogen lezen en heeft Isa er met veel enthousiasme over verteld. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit een geweldig boek wordt", zegt Daniëlle Raaphorst van Incredible Film, dat de rechten kocht.

Het boek gaat over een meisje, Engel, dat een bijzondere gave heeft om goede dingen te doen voor mensen met een goed hart. Het boek wordt volgend jaar uitgegeven door Kluitman.

Isa Hoes debuteerde in 2013 als auteur met haar boek Toen ik je zag, over haar leven met Antonie Kamerling. Dit boek werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en voor de Psyche Media Prijs. Er zijn ruim 300.000 exemplaren van verkocht.

Kinderboek Engel van Isa Hoes wordt verfilmd
Kinderboek Engel van Isa Hoes wordt verfilmd (Foto: BuzzE)

Vrouw (40) verkracht echtgenoot

Een veertigjarige vrouw uit Seoul heeft de twijfelachtige eer om als eerste Zuid-Koreaanse te zijn veroordeeld wegens verkrachting in de echtelijke sfeer. Mevrouw Shim heeft namelijk haar man opgesloten om hem zo te dwingen tot seks.

Echtelijke verkrachting is in Zuid-Korea betrekkelijk nieuw. Het is pas sinds mei 2013 verboden om seks onder dwang te hebben met je vrouw of man.

Shim kwam blijkbaar iets te kort bij manlief Kim. Reden genoeg om hem voor de duur van 29(!) uur op te sluiten in huis. Pas als hij haar snoeihard aan zijn gele, doch paarsgepunte lans zou rijgen, kwam hij vrij.

Britten houden leger langer in Afghanistan

Groot-Brittannië heeft besloten zijn militaire aanwezigheid in Afghanistan met een jaar te verlengen. Aangezien het Afghaanse leger nog niet opgewassen lijkt tegen de dreigingen, blijven de Britten ook in 2016. Dat heeft minister Michael Fallon van Defensie dinsdag in Londen bekendgemaakt.

Sinds enkele landen hun soldaten hebben teruggetrokken, rukken de Taliban weer op. Onlangs hadden zij zelfs de stad Kunduz enkele dagen in handen. Het Afghaanse leger was niet in staat op eigen kracht de Taliban te verdrijven. Naar aanleiding daarvan besloten eerder de Verenigde Staten en Duitsland hun soldaten nog niet allemaal terug te trekken.

De Britse soldaten zouden eind dit jaar terugkeren. Het gaat om 450 man die nu een jaar langer zullen werken aan de training van de Afghaanse veiligheidstroepen, en mensen leveren aan losse NAVO-acties.

Britten houden leger langer in Afghanistan
Britten houden leger langer in Afghanistan (Foto: ANP)

Beurzen in waakstand

De Europese beursgraadmeters kwamen dinsdagochtend amper van hun plaats. Beleggers namen geen grote posities meer in voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) op woensdag. Ook werd uitgekeken naar de cijfers van iPhone-maker Apple, die na de slotbel op Wall Street worden vrijgegeven.

,,Het is een kalme handelsdag. Ook op de obligatiemarkt en op valutagebied gebeurt er weinig. Iedereen wacht op de Fed en op Apple. Wellicht dat de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en het consumentenvertrouwen, die later op de dag naar buiten komen, nog voor wat beweging kunnen zorgen", aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend vrijwel onveranderd op 462,76 punten. De MidKap daalde 0,1 procent naar 695,44 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,3 procent in.

KPN

Altice was koploper in de AEX met een winst van bijna 5 procent. Het kabelbedrijf krijgt hulp van BC Partners en Canada Pension Plan Investment Board bij de overname van Cablevision. Beide partijen nemen een flink belang in het Amerikaanse bedrijf. Grootste daler was staalfabrikant ArcelorMittal met een verlies van ruim 3 procent.

KPN won 0,7 procent. Het telecomconcern wist in het afgelopen kwartaal weer winst te boeken na een verlies in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet nam af door dalende opbrengsten op de zakelijke markt.

BASF

In Frankfurt zakte BASF meer dan 4 procent. Het Duitse chemieconcern is somberder geworden over de winst en omzet van dit jaar. Novartis daalde ruim 1 procent in Zürich. De Zwitserse medicijnfabrikant presteerde in het derde kwartaal slechter dan verwacht.

In Londen won BP 1,1 procent. Het Britse olie- en gasconcern zag de kwartaalwinst fors dalen onder druk van de lage olieprijzen. De concurrent van Shell (min 1,4 procent) deed het wel beter dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,1054 dollar waard, tegen 1,1060 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent naar 43,42 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper en werd verhandeld voor 47,28 dollar per vat.

Beurzen in waakstand
Beurzen in waakstand (Foto: ANP)

Matsoe Matsoe is moe

Matsoe Matsoe, oftewel Joey Spaan, is afgelopen weekend tijdens een optreden in België onwel geworden. De Oh oh Cherso-ster moet nu verplicht rust houden van de dokter.

''Ik baal enorm van de huidige situatie. Volgens mijn arts heb ik roofbouw gepleegd op mijn lichaam en is een verplichte rustperiode onvermijdelijk. Deze heeft hij mij dan ook verplicht voorgeschreven zodat ik snel weer de oude Joey ben'', aldus Matsoe Matsoe op Facebook.

De realityster legt uit hoe dit kon gebeuren: ''Het is allemaal een beetje begonnen tijdens mijn zomertoer waarin ik zeven weken lang elke dag op een andere plaats in Europa aan het draaien was en bij thuiskomst was Bad Ass Fashion echt ontploft en dit betekende op vrijdag en zaterdag draaien en dan 's middags naar gave winkels die mijn kleding gingen verkopen.'' Het gevolg is dan ook een kleine burn-out.

''Ik ga de komende drie weken keihard werken aan mijn gezondheid om zodoende het jaar en de feestdagen knallend met jullie af te sluiten. Ik dank iedereen voor de support de afgelopen periode. Ik had nooit verwacht dat het succes zijn tol zou eisen maar het is helaas gebeurd'', besluit Matsoe Matsoe.

Verplichte rust voor uitgeputte Matsoe Matsoe
Verplichte rust voor uitgeputte Matsoe Matsoe (Foto: BuzzE)

Bekende vernielt villa Monique van de Ven

Een bekende van de familie heeft zondagavond vernielingen aangericht in de villa van Monique van de Ven en Edwin de Vries in Blaricum. Het gaat om een vriend van zoon Sammie, laten Edwin en Monique dinsdag weten.

Monique en Edwin waren in het buitenland toen de 23-jarige man binnendrong en brand stichtte. Ook zoon Sammie was niet thuis. De politie betrapte de man op heterdaad en overmeesterde hem. De dader was onder invloed van geestverruimende middelen, aldus de politie.

De vriend van Sammie is inmiddels op vrije voeten nadat proces-verbaal was opgemaakt. Omdat het om een bekende van de familie gaat, doen Monique en Edwin vooralsnog geen aangifte.

Bekende vernielt villa Monique van de Ven
Bekende vernielt villa Monique van de Ven (Foto: BuzzE)

FIFA-kandidaat Sjeik Salman hekelt 'lelijke leugens'

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein geldt als één van de meest prominente kandidaten voor het voorzitterschap bij wereldvoetbalbond FIFA, maar de invloedrijke Arabier heeft ook te maken met flinke tegenwind. Mensenrechtenorganisaties willen dat sjeik Salman zijn kandidatuur intrekt, omdat hij in 2011 betrokken zou zijn geweest bij het neerslaan van demonstraties tegen de regering van Bahrein.

"Lelijke leugens", noemde de voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie dat dinsdag bij de BBC. "Zulke beschuldigingen beschadigen niet alleen mijn reputatie, maar doen ook pijn. Ze worden gedaan door mensen met een dubbele agenda."

Salman is lid van de koninklijke familie van Bahrein. Zijn land werd in 2011 verdeeld door protesten tegen de regering. De demonstranten, onder wie voetballers en andere sporters, eisten meer democratie.

Sjeik Salman hekelt 'lelijke leugens'
Sjeik Salman hekelt 'lelijke leugens' (Foto: ANP)

Rob Kardashian wil nier afstaan aan Lamar

Rob Kardashian is bereid zijn nier af te staan aan zijn zwager Lamar Odom mocht dat nodig zijn. De broer van Khloé Kardashian deed het aanbod nadat eerder deze week duidelijk werd dat de basketballer misschien een transplantatie moet ondergaan, meldt Daily Mail.

Het is onduidelijk of Rob een geschikte donor zou zijn, maar de voormalig realityster is meer dan bereid om medische testen hiervoor te ondergaan. ''Rob wil er alles aan doen om Lamar te helpen herstellen. Als dat betekent dat hij een nier moet afstaan, dan doet hij dat'', vertelt een ingewijde.

Rob heeft altijd een sterke band gehad met Odom. Hij woonde een tijdje bij Lamar en Khloé in huis en in het openbaar noemt Rob de basketballer altijd zijn 'broer'.

Odoms nieren functioneren niet goed meer sinds hij twee weken geleden bewusteloos werd aangetroffen in een bordeel. Sindsdien ligt hij in het ziekenhuis. De boomlange sporter zou meerdere beroertes hebben gehad. Zijn vermogen om te praten en lopen zouden daarbij zijn aangetast.

Rob Kardashian wil nier afstaan aan Lamar
Rob Kardashian wil nier afstaan aan Lamar (Foto: BuzzE)

'Controleer asielzoekers op MRSA'

Als asielzoekers naar een ziekenhuis gaan, moeten artsen ze standaard controleren op de ziekte MRSA. Uit voorzorg moeten ze dan een eenpersoonskamer krijgen, zonder contact met andere patiënten. Onder vluchtelingen kan de MRSA-bacterie namelijk vaker voorkomen dan onder Nederlanders.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een richtlijn rondgestuurd aan alle zorginstellingen, liet de organisatie dinsdag weten na een bericht in het AD.

MRSA is onder meer vastgesteld bij twee vluchtelingen in een opvang in de buurt van Weert. Daarom werden 95 andere bewoners van het asielzoekerscentrum ook gecontroleerd. Van hen hadden veertien mensen de bacterie onder de leden zonder dat ze er ziek van waren. De meesten kwamen uit Eritrea.

De MRSA-bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Zieke en zwakke personen kunnen er ernstige infecties van krijgen en zelfs dood aan gaan. De bacterie is ongevoelig voor gebruikelijke antibiotica.

'Controleer asielzoekers op MRSA'
'Controleer asielzoekers op MRSA' (Foto: ANP)

President Hollande bij herdenking busongeval

Vier dagen na het bosongeluk met 43 doden heeft de Franse president François Hollande de slachtoffers herdacht. De herdenking begon dinsdagochtend met een minuut stilte in Petit-Palais ten noordoosten van Bordeaux.

Hollande had daarvoor een ontmoeting met familieleden en onderzoekers van het ongeval. De bus met een groep senioren op een dagtochtje, botste vrijdag in een bocht op een vrachtwagen die op de verkeerde rijstrook was terechtgekomen.

Na de botsing vloog de bus in brand, waardoor de meeste inzittenden in de val zaten. Het was het ergste busongeluk in Frankrijk in de afgelopen 33 jaar.

President Hollande bij herdenking busongeval
President Hollande bij herdenking busongeval (Foto: ANP)

Adele krijgt uur durende special op Britse tv

Adele maakt een grootse comeback op televisie. De Britse zangeres krijgt een één uur durende special bij de BBC, zo maakte de omroep dinsdag bekend.

In de special 'Adele at the BBC' wordt de 27-jarige zangeres geïnterviewd door Graham Norton. "Ik kan niet wachten", aldus Adele. "Graham en ik kunnen het erg goed met elkaar vinden, dus het wordt vast hilarisch."

Graham deelt Adele's enthousiasme. De talkshowhost noemt de release van Adele's album 25 "het muziekevenement van het jaar". "De kans om een uur door te brengen met Adele, praten over haar muziek en haar verhalen horen, is werkelijk een bijzondere traktatie."

De special is het eerste tv-optreden van Adele sinds 2013, toen ze Skyfall zong bij de uitreiking van de Oscars. Behalve in de special zal de zangeres waarschijnlijk alleen nog haar opwachting maken bij de Amerikaanse talkshows Saturday Night Live en Today.

Adele krijgt uur durende special op Britse tv
Adele krijgt uur durende special op Britse tv (Foto: BuzzE)

'Vluchteling, gij zult gelijk behandelen'

Vluchtelingen die in Alkmaar worden opgevangen, moeten een verklaring van acht punten ondertekenen. In die verklaring staat onder meer dat zij beloven mannen en vrouwen gelijk te zullen behandelen, net als homoseksuelen, lesbiennes en transgenders. Ook mag er geen enkele vorm van agressie, geweld of bedreiging zijn. Daarvoor pleit de VVD in Alkmaar.

In de raadsvergadering van maandag was een van de thema's het huisvesten van 600 vluchtelingen in een voormalig belastingkantoor in Alkmaar. De VVD gaf aan dat de grens wat hen betreft bij 300 ligt, en wil bovendien de verklaring voor de vluchteling invoeren.

"Houden de vluchtelingen zich niet aan de belofte, dan zijn zij volgens de VVD Alkmaar niet meer welkom in de gemeente Alkmaar. Want onze gastvrijheid mag niet ten koste gaan van onze eigen inwoners", stelt de VVD Alkmaar in een verklaring.

VVD Alkmaar wil verklaring van vluchteling
VVD Alkmaar wil verklaring van vluchteling (Foto: ANP)

Loiza Lamers: ik ben zo onwijs gelukkig

De prachtige 20-jarige Loiza Lamers is onwijs gelukkig, laat ze aan haar fans weten via Instagram. Ook bedankt ze al haar fans voor de steun. De bloedmooie Loiza won maandagavond de tiende editie van de modellenzoektocht Holland's Next Top Model.

''Lieve allemaal. Dankjewel voor al jullie stemmen, lieve berichtjes en steun! Ik ben zo onwijs gelukkig met alles wat ik heb mogen ervaren! Dank dank dank'', zegt de beeldschone winnares via Instagram. In de reacties wordt Loiza gefeliciteerd, en wordt er gezegd dat ze het verdiend heeft.

Tegen VROUW zegt Loiza dat ze ''het niet kan bevatten. Ik voel me gewoon verdoofd. Het is zo'n geweldig gevoel, het voelt fantastisch!'' Ook zegt de geweldige en altijd vrolijke Loiza dat ze graag een Victoria's Secret show zou willen lopen. ''Dat is wel iets wat op mijn bucketlist staat.''

Loiza is de eerste transgender ter wereld die Next Top Model wint. Op Twitter wordt door verschillende twitteraars terecht gezegd de sexy blondine niet meer als transgender te benoemen. ''Stop met dat iedere keer te benoemen. Ze is goed en mooi, daarom won ze'', en ''Het interesseert mij niet dat ze transgender is, ik vond haar gewoon super!''

Ex-Bond-vrouw: Bond kan ook lesbisch zijn

Actrice Diana Rigg, die in 'On Her Majesty's Secret Service' James Bonds vrouw speelde, kan zich voorstellen dat een toekomstige agent 007 zwart of lesbisch is. ''Een zwarte Bond zou geweldig zijn'', zei de 77-jarige actrice dinsdag tegen het tijdschrift Radio Times.

Een vrouwelijke Bond zou lesbisch moeten zijn, want 'we willen de Bond-meisjes niet verliezen', verklaarde ze in het interview. Rigg speelde in 1969 aan de zijde van George Lazenby de rol van Tracy, die als enige Bond-meisje met de geheim agent trouwde. Het was de zesde James Bond-film gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1963 van Ian Fleming.

Diana Rigg, ook bekend van De Wrekers, is momenteel onder meer te zien als Olenna Tyrell in de populaire tv-serie Game of Thrones.

Ex-Bond-vrouw: Bond kan ook lesbisch zijn
Ex-Bond-vrouw: Bond kan ook lesbisch zijn (Foto: BuzzE)

Prinses Kate zonder bh naar James Bond

Kate Middleton heeft weer eens heel wat stof doen opwaaien. 's Werelds mooiste prinses (want Max is nu koningin) is namelijk gesignaleerd zonder beha.

Prinses Kate woonde gisteren de première van de nieuwste James Bond-film bij. En liep daar in een blauwe jurk.

Omdat ook een koningin in wording ze weleens wil laten hangen, besloot ze zonder bustehouder naar de film te gaan. Tot groot plezier van de aanwezige paparazzi.

'Allemaal vroeg op om planeten te zien'

De komende dagen zijn in de vroege ochtend aan de hemel bijzondere heldere lichtpunten te zien. Het zijn de drie planeten Venus, Jupiter en Mars; zij staan voor het oog die dagen dicht bij elkaar. Dit komt slechts eens in de zoveel tijd voor.

"Ik adviseer daarom iedereen om met een verrekijker naar de planeten te kijken. Het is het vroege opstaan meer dan waard, want het is echt prachtig", aldus Jaap Vreeling, voorlichter van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Dat de planeten zo goed te zien zijn, komt door de zogenoemde samenstand van de omlooptijd van de planeten rond de zon. "De planeten hebben binnen de lijnen waarin ze draaien allemaal hun eigen omlooptijd, maar er is een moment dat ze elkaar inhalen. Vanuit de aarde lijkt het dan of ze dicht bij elkaar staan."

'Allemaal vroeg op om planeten te zien'
'Allemaal vroeg op om planeten te zien' (Foto: ANP)

Europarlementariërs geschorst voor nazigroet

Een Italiaanse en een Poolse Europarlementariër worden beboet en tijdelijk geschorst omdat ze de nazigroet brachten in het parlement. De strafmaatregel van parlementsvoorzitter Martin Schulz is overgenomen door het bestuur van het parlement.

De Pool Janusz Korwin-Mikke zei in juli toen hij de nazigroet bracht: "Ein Reich, ein Volk, ein Ticket", in protest tegen een Europabreed vervoersbewijs. Vorige maand noemde hij tijdens een parlementssessie migranten nog ,,menselijk afval".

De Italiaan Gianluca Buonanno van Lega Nord droeg eerder deze maand een T-shirt met een afbeelding die het midden hield tussen bondskanselier Angela Merkel en nazileider Adolf Hitler. Een dag later plakte hij een Hitlersnorretje op en bracht hij de nazigroet.

De twee mogen tien dagen geen activiteiten ondernemen in het parlement en moeten een boete van 3060 euro betalen.

Europarlementariërs geschorst voor nazigroet
Europarlementariërs geschorst voor nazigroet (Foto: ANP)

Chinezen kunnen bieden op ranch van Jackson

Rijke Chinezen kunnen nu ook een bod uitbrengen op Michael Jacksons landgoed Neverland. De ranch wordt sinds dinsdag te koop aangeboden op de Chinese veilingsite Taobao Paimai.

De ranch van Michael ging afgelopen mei de Amerikaanse markt op voor 100 miljoen dollar (90 miljoen euro). Het openingsbod voor Neverland op Paimai is 500 miljoen yuan (ruim 71 miljoen euro). Mochten er mensen geïnteresseerd zijn dan regelt de veilingsite een rondleiding op het landgoed, schrijft Forbes.

Neverland, dat tegenwoordig te koop staat onder de naam Sycamore Valley Ranch, heeft een oppervlakte van bijna 1100 hectare. De reusachtige iconische klok is nog steeds op het landgoed te vinden, net als het treinstationnetje. Verder is er een reusachtige villa, een zwembad, een basketbalveld, een tennisbaan en een bioscoop.

Chinezen kunnen bieden op ranch van Jackson
Chinezen kunnen bieden op ranch van Jackson (Foto: BuzzE)

België wil id-badge voor asielzoekers

Vluchtelingen die in een Belgisch asielzoekerscentrum verblijven krijgen het dringende advies zichtbaar een identiteitsbadge dragen. Dat moet hun identificatie vergemakkelijken.

"Dat is ook in hun eigen voordeel", zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dinsdagochtend op de Belgische radio. De asielzoeker kunnen overigens niet worden verplicht de badge te dragen. Wel worden ze 'met aandrang' verzocht zo'n id-kaart bij zich te hebben.

Het maatregel volgt op vragen van gemeenten die wilden weten welke rol de politie mag spelen in azc's. Net zoals bij een gewone woning mogen ze niet zomaar naar binnen. "Er moet een aanleiding zijn", aldus vicepremier Jambon.

In Nederland, maar ook in andere Europese landen zijn de afgelopen tijd azc's beklad of asielzoekers bedreigd. In België is het aantal incidenten beperkt.

België wil id-badge voor asielzoekers
België wil id-badge voor asielzoekers (Foto: ANP)

Moeder verdacht van doden baby in Papendrecht

De baby die drie weken geleden in Papendrecht overleed, is waarschijnlijk omgebracht door haar moeder. De politie maakte dinsdag bekend dat de 22-jarige vrouw is aangehouden. Eerder was al bekendgemaakt dat het negen maanden oude meisje door een misdrijf om het leven was gekomen.

De politie kreeg maandag 5 oktober laat op de avond de melding dat de baby in Papendrecht onwel was geworden. Het kindje overleed een dag later. Artsen twijfelden aan de doodsoorzaak en uit onderzoek bleek later dat het vermoedelijk om een misdrijf gaat.

De moeder wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Moeder verdacht van doden baby in Papendrecht
Moeder verdacht van doden baby in Papendrecht (Foto: ANP)

Beursgang ABN kost 9,5 miljoen euro

De kosten voor het eerste deel van de beursgang van ABN AMRO komen uit op 9,5 miljoen euro. Het gaat daarbij om een vergoeding voor de zakenbanken die de beursgang begeleiden en kosten voor juridisch advies. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer.

Zijn brief is een toelichting op het besluit om met de daadwerkelijke verkoop van de staatsbank te beginnen. Dijsselbloem had de Kamer eerder beloofd dat de totale kosten van de beursgang binnen de 90 miljoen euro zullen blijven. De 9,5 miljoen die hij nu meldt geldt voor de verkoop van het eerste deel aandelen, van naar verwachting ongeveer 30 procent. De rest van ABN AMRO wordt daarna in nog eens drie delen verkocht.

Beursgang ABN kost 9,5 miljoen euro
Beursgang ABN kost 9,5 miljoen euro (Foto: ANP)

Israël stookt vuurtje Tempelberg op

Het geschil tussen Israël en de Palestijnen over de heilige Tempelberg is nog eens verder aangewakkerd. De Israëlische minister Tzipi Chotoveli gooide met controversiële uitspraken nieuwe olie op het vuur.

"Het is mijn droom om de Israëlische vlag te zien zwaaien op de Tempelberg", zei hij voor de televisie. Het plateau is 'het centrum van Israëlische soevereiniteit, in de hoofdstad van Israël, de heiligste plaats van het Joodse volk', aldus de vice-minister van Buitenlandse Zaken en zette daarmee maandag de toon.

Zijn opmerkingen zijn in duidelijke tegenspraak met Israëlische garanties de status quo van de plek, die zowel voor moslims als joden heilig is, niet te veranderen. De regeling betekent dat alleen moslims op de Tempelberg komen om de bidden. Joden en ook christenen kunnen de plaats alleen bezoeken.

Israël stookt vuurtje Tempelberg op
Israël stookt vuurtje Tempelberg op (Foto: ANP)

Kabinet verliest hoger beroep om afluisteren

De rechter in Den Haag heeft ook in hoger beroep bepaald dat de geheime diensten AIVD en de MIVD geen telefoongesprekken mogen afluisteren waar een advocaat aan deelneemt. Dat mag alleen als er onafhankelijk toezicht op is, maar dat ontbreekt. Als dit er niet binnen enkele maanden alsnog is, moet de overheid stoppen met het afluisteren.

Het kabinet was in beroep gegaan tegen de uitspraak in de afluisterzaak, die was aangespannen door advocaten van het Amsterdamse kantoor Prakken d'Oliveira. Eerder bleek dat de AIVD communicatie tussen advocaten van het kantoor en hun cliënten had afgetapt.

Het kabinet heeft laten weten een vorm van onafhankelijke toetsing in te willen stellen, maar was het niet eens met het oordeel van de rechter dat de overheid onrechtmatig heeft gehandeld. Ook is het volgens het kabinet niet mogelijk om binnen zes maanden een onafhankelijke controle in te stellen. Het gerechtshof Den Haag heeft dat dinsdag van tafel geveegd.

Kabinet verliest hoger beroep om afluisteren
Kabinet verliest hoger beroep om afluisteren (Foto: ANP)

Driveclub Bikes geregistreerd voor PS4 Europa

PlayStation 4-exclusive Driveclub krijgt mogelijk motoren. Dat wil zeggen, er is een onthulling gespot van een nieuwe game, genaamd Driveclub Bikes, in het Europese leeftijdsclassificatiesysteem PEGI.

De vermelding is inmiddels verwijderd, maar stond vanmorgen nog op de website van PEGI. Het is dus nog niet duidelijk of het gaat om een spin-off, DLC, een uitbreiding of zelfs een volledige game. Mocht het allemaal kloppen, dan horen we zeer waarschijnlijk later deze week meer, aangezien de heren ontwikkelaars van Driveclub op dit moment onderweg zijn naar Parijs voor de Paris Games Week van Sony.

Mike Tyson wil Donald Trump als president

Tout Hollywood lijkt zich achter Hillary Clinton te scharen in de strijd om het presidentschap, maar niet Mike Tyson. De oud-bokser steunt Donald Trump, zo vertelt hij aan The Huffington Post.

"Hij zou president van de Verenigde Staten moeten zijn", aldus Iron Mike. "Laten we iets nieuws proberen. Laten we Amerika besturen zoals een bedrijf, waar huidskleur er niet toe doet. Wie de baan aankan, krijgt de baan."

Trump krijgt geregeld kritiek te verduren onder andere voor zijn uitspraken over etnische minderheden zoals Latino's. Alhoewel Tyson toegeeft dat de uitspraken grof zijn, denkt de voormalig wereldkampioen zwaargewicht niet dat de zakenman werkelijk zo over Latino's denkt.

Tyson zou dan ook zeker op Trump stemmen. "Ik vind Trump leuk."

Mike Tyson wil Donald Trump als president
Mike Tyson wil Donald Trump als president (Foto: BuzzE)

Verkoop Assassin's Creed: Syndicate valt tegen in Verenigd Koninkrijk

Tenzij je als gamer onder een steen hebt geleefd afgelopen maand, weet je dat Assassin's Creed: Syndicate vorige week is uitgekomen. Met als setting het Victoriaanse Londen, zou je misschien verwachten dat de game het geweldig gaat doen in het Verenigd Koninkrijk. Maar dat valt nog vies tegen: Assassin's Creed: Syndicate had een van de slechtste verkoopcijfers in de eerste week van uitgave van alle Assassin's Creed-games.

Dat wil niet zeggen dat Syndicate slecht verkocht, integendeel: het staat met stipt op een in de wekelijkse verkoopcijfers van het Verenigd Koninkrijk. Maar in verhouding tot de vorige Assassin's Creed-games valt de verkoop erg tegen. Van alle titels in de Assassin's Creed-franchise verkocht alleen Rogue slechter in zijn eerste week van uitgave. Syndicate moet zelfs de allereerste Assassin's Creed voor zich dulden, toen de serie zichzelf nog niet eens bewezen had. De voornaamste reden waarom Syndicate slecht verkocht zou kunnen verkopen is het feit dat de vorige game Unity een zooi was vol met bugs ten tijde van de lancering. 

Het valt op te merken dat de verkoopcijfers geen rekening houden met digitale aankopen en dat de pc-versie voor Syndicate nog niet uit is. Die volgt een maand later.

Asassin's Creed: Syndicate is verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. Benieuwd wat de FOK! games crew van Syndicate vond? Lees hier de review!

Verkoop Assassin's Creed: Syndicate valt tegen in Verenigd Koningkrijk

Vraag naar uitzendkrachten neemt verder toe

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten groeit nog altijd sterk. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisatie voor uitzendbedrijven ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

Uitzendkrachten draaiden in de periode van 7 september tot en met 4 oktober 8 procent meer uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven nam in deze periode (week 37 tot en met 40) met 10 procent toe.

De sterkste stijging werd gemeten in de technische sectoren, waar 16 procent meer werk was voor tijdelijk personeel. In de administratieve sectoren namen de uitzenduren met 7 procent toe. In de industrie steeg de vraag naar uitzendkrachten met 6 procent.

Vraag naar uitzendkrachten neemt verder toe
Vraag naar uitzendkrachten neemt verder toe (Foto: ANP)

Koning in Shanghai bij Nederlanders

Koning Willem-Alexander is dinsdagmiddag (plaatselijke tijd) aangekomen in Shanghai. Daar heeft hij aan het begin van de avond een ontmoeting met een deel van de Nederlandse gemeenschap in China. De Rijksvoorlichtingsdienst kon nog niet zeggen of koningin Máxima bij de ontvangst aanwezig is. Zij was vanwege haar nierbekkenontsteking niet meegegaan naar Yan'an, in de provincie Shaanxi in het noordwesten van China.

De koning bekeek daar hoe de strijd wordt aangebonden met de eeuwenlange erosie op het zogenoemde lössplateau. Dat gebeurt onder meer met het planten van bomen, het aanleggen van terrassen en het veranderen van de werkwijze van de boeren. Inmiddels zijn al een paar duizend vierkante kilometer onder handen genomen en van een bijna woestijnlandschap veranderd in een groen en weer vruchtbaar gebied.

Koning in Shanghai bij Nederlanders
Koning in Shanghai bij Nederlanders (Foto: ANP)

'Gat basisonderwijs meer dan verdubbeld'

Het financiële gat tussen kosten en inkomsten in het basisonderwijs is in vijf jaar meer dan verdubbeld tot 754 miljoen euro. In 2010 bedroeg het tekort nog 291 miljoen euro, meldt de koepelorganisatie voor het basisonderwijs, de PO-Raad, dinsdag op basis van eigen berekeningen.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) stelde maandag al aan de kaak dat extra geld dat twee jaar geleden was aangetrokken om meer leerkrachten aan te nemen, gebruikt is om andere verliesposten op te vangen. Volgens de PO-Raad is dit geld grotendeels gebruikt om stijgende werkloosheidskosten op te vangen. Het primair onderwijs moet zelf opdraaien voor deze kosten. De werkloosheidskosten gingen volgens de raad sinds 2010 met 165 miljoen omhoog tot 265 miljoen euro.

"Het primair onderwijs is aan het watertrappelen en kan amper nog het hoofd boven water houden", stelt Rinda den Besten, voorzitter van de koepelorganisatie.

'Gat basisonderwijs meer dan verdubbeld'
'Gat basisonderwijs meer dan verdubbeld' (Foto: ANP)

Moederconcern Nuon boekt winst

Het Zweedse energieconcern Vattenfall, moederbedrijf van het Nederlandse Nuon, heeft in het derde kwartaal winst behaald, na een groot verlies een jaar eerder. Volgens Vattenfall werd geprofiteerd van kostenbesparingen en een hogere stroomproductie, zo werd dinsdag gemeld.

De winst na belastingen kwam uit op 1,6 miljard kroon (170 miljoen euro), tegen een min van 18 miljard kroon een jaar eerder. Destijds stond het resultaat zwaar onder druk door afschrijvingen op bezittingen, waarvan het overgrote deel voor rekening kwam van Nuon. De omzet bedroeg vorig kwartaal 37,5 miljard kroon, tegen 34,7 miljard kroon een jaar geleden.

Volgens Vattenfall blijven de marktomstandigheden door de lage elektriciteitsprijzen en overcapaciteit echter nog steeds uitdagend, met name in Scandinavië. Het bedrijf gaf aan dat meer maatregelen nodig zijn om de kosten verder te verlagen.

Moederconcern Nuon boekt winst
Moederconcern Nuon boekt winst (Foto: ANP)

Geile gymjuf doet 2 tienermeisjes tegelijk

In het Verenigd Koninkrijk is een bijzonder hitisige gymlerares voor de rechter verschenen. Sandrine Brown heeft namelijk meerdere keren seks gehad met twee scholieres. Op een dag schaarde de 31-jarige lesbienne ze zelfs allebei tegelijk!

Veel is er nog niet over de zaak bekend. Wel weten we dat een van de tienermeisjes tijdens de onderonsjes tussen de veertien en zestien lentes jong was. Het andere meisje was destijds tussen de zestien en zeventien.

Brown was een geliefd gymdocente op de Finham Park School in Coventry. In april van dit jaar liep ze tegen de lamp en is ze gearresteerd.

De geile juf in kwestie heeft bekend seks te hebben gehad met twee tienermeisjes. Op een dag belandden ze alle drie tegelijk met elkaar in bed. Van dit lesbische triootje zijn geen details bekendgemaakt.

Volgens de rechter heeft de geile gymjuf ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de tienermeisjes in haar hadden. Op 27 november zal de rechter uitspraak doen in deze geruchtmakende zaak.

'Nederlandse stroom vergrijst'

Energiebedrijven produceerden vorig jaar meer vervuilende kolenstroom dan in het jaar ervoor. Uit een nieuw onderzoek door onder meer de Consumentenbond en Greenpeace blijkt dat de Nederlandse stroom aan het 'vergrijzen' is als gevolg van de lage kolenprijs.

De organisaties beoordeelden alle 37 stroomleveranciers die actief zijn op de Nederlandse markt op duurzaamheid. Over de gehele linie zijn de energiebedrijven in het onderzoek als minder duurzaam beoordeeld dan een jaar geleden. Hun gemiddelde cijfer daalde van 5,7 naar 5,5.

Energiereuzen Nuon en Essent kregen in het rapport beide een dikke onvoldoende, met scores lager dan een 4. Essent heeft overigens al laten weten dat het onderzoek niet deugt. Beide bedrijven investeerden volgens de onderzoekers vorig jaar ook nog in vervuilende stroom. Van de grote spelers die samen ruim driekwart van de markt in handen hebben, was Eneco het meest duurzaam. Maar ook dat bedrijf zag zijn rapportcijfer iets teruglopen.

'Onderzoek deugt niet'
De partijen kunnen volgens de onderzoekers beter scoren door te kiezen voor energie uit zon, wind en duurzaam gecertificeerde biomassa. Ook energie uit gascentrales wordt als voldoende duurzaam beoordeeld. In 2014 kregen negen energiebedrijven een voldoende, dit jaar zijn dat er acht. Deze koplopers zijn goed voor een gezamenlijk marktaandeel van 21 procent.

Essent verwerpt de resultaten en stelt dat het onderzoek niet deugt. Het bedrijf zegt in een reactie al sinds vorig jaar geen gegevens meer te leveren voor het onderzoek. Veel andere branchegenoten hebben dat voorbeeld al gevolgd waardoor het draagvlak onder het onderzoek 'flinterdun' is geworden. De wijze van onderzoek en de puntentelling leunen volgens Essent sterk op subjectieve voorkeuren van de maatschappelijke organisaties achter het onderzoek. Daardoor krijgen klanten een verkeerd beeld van de duurzaamheid van hun leverancier, zo luidt de reactie. De Consumentenbond heeft voor het onderzoek 'openbare informatie' verwerkt van bedrijven die weigerden mee te werken, zegt een woordvoerster van de energieleverancier.

'Nederlandse stroom vergrijst'
'Nederlandse stroom vergrijst' (Foto: ANP)

Turkije houdt IS-verdachten aan

De Turkse politie heeft dinsdag zo'n dertig mogelijke militanten van Islamitische Staat (IS) aangehouden bij een actie in de stad Konya, meldde persagentschap Dogan.

De slag komt een dag nadat de politie een reeks van operaties is begonnen tegen mogelijke IS-groepen, waarbij meerdere huizen in de zuidoostelijke stad Diyarbakir zijn binnengevallen. Zeven militanten werden daarbij gedood en twaalf personen werden gevangen genomen.

De Turkse autoriteiten hebben de operaties tegen verdachte IS-cellen opgevoerd na een dubbele zelfmoordaanslag in Ankara, waarbij op 10 oktober ruim honderd mensen om het leven kwamen. Turkije schrijft de aanslag toe aan IS.

Turkije houdt IS-verdachten aan
Turkije houdt IS-verdachten aan (Foto: ANP)

Dikke belastingschuld voor vader Beyoncé

Mathew Knowles raakt dieper en dieper in de financiële problemen. De vader en voormalig manager van Beyoncé heeft een aanslag van 220.000 dollar (zo'n 200.000 euro) gekregen van de Amerikaanse belastingdienst, meldt TMZ.

Mathew heeft in 2013 verzuimd netjes zijn belasting te betalen. Knowles gaf in die periode workshops over hoe je succesvol wordt in de showbusiness, maar zelf was hij dus blijkbaar niet erg succesvol in het bijhouden van zijn boekhouding.

De rekening van 220.000 dollar komt bovenop de torenhoge schuld die Mathew al bij de belasting heeft openstaan. In totaal is de vader van Beyoncé de fiscus nu 1,4 miljoen dollar (1,27 miljoen euro) verschuldigd.

Beyoncé ontsloeg haar vader in 2011 als haar manager. Naar verluidt had Mathew geld gestolen van zijn wereldberoemde dochter.

Dikke belastingschuld voor vader Beyoncé
Dikke belastingschuld voor vader Beyoncé (Foto: BuzzE)

643.000 kijkers voor Holland's Next Top Model

643.000 mensen zagen maandagavond de twintigjarige transgender Loiza Lamers de finale van Holland's Next Top Model winnen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De finale is daarmee de best bekeken aflevering van het seizoen. Het programma schommelde doorgaans rond de half miljoen kijkers. Met 643.000 kijkers staat de show op plek twintig van best bekeken programma's van de avond.

De meeste mensen stemden af op het NOS Journaal van 20.00 uur (2.234.000 kijkers), Radar (ruim 1,7 miljoen kijkers) en De wereld draait door (1.694.000 kijkers).

643.000 kijkers voor Holland's Next Top Model
643.000 kijkers voor Holland's Next Top Model (Foto: BuzzE)

Vluchtelingen onder olympische vlag naar Rio

Gevluchte topsporters die niet voor hun geboorteland kunnen uitkomen, zijn volgend jaar toch welkom op de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil deze vluchtelingen onder de olympische vlag laten meedoen in Rio de Janeiro. IOC-voorzitter Thomas Bach zei dat maandagavond tijdens een vergadering van de Verenigde Naties in New York. Van de 193 lidstaten steunden 180 de resolutie, die was ingediend door het IOC en het Braziliaanse organisatiecomité.

"Momenteel hebben gevluchte atleten geen kans om te kunnen meedoen aan de Spelen, zelfs als ze zich al gekwalificeerd hebben", zei Bach. "Door hun vluchtelingenstatus hebben ze geen thuisland en geen nationaal comité om ze te vertegenwoordigen; geen vlag en geen volkslied. Daarom laten we ze toe onder de olympische vlag. Samen met de 11.000 sporters van de 206 bonden krijgen ze een plek in het olympisch dorp. Als symbool van hoop voor alle vluchtelingen in de wereld."

Het is vaker voorgekomen dat sporters onder de olympische vlag, als onafhankelijk deelnemer, van de partij waren op de Spelen.

Vluchtelingen onder olympische vlag naar Rio
Vluchtelingen onder olympische vlag naar Rio (Foto: ANP)

Keihard dansen in Persona 4

NIS America heeft drie video's uitgebracht van enkele personages uit Persona 4: Dancing All Night. Kanji, Yukiko en Yosuke dansen de hele nacht op muziek uit de Persona-reeks.

Persona 4: Dancing All Night is een ritme-spel, waarbij je op tijd de juiste knoppen moet indrukken om een perfecte score te krijgen. Ondertussen hoor je muziek uit de Persona-reeks, of zelfs nieuwe muziek die voor deze game gemaakt is. De verhaalmodus schijnt elf uur te duren, tenminste, als je goede reflexen hebt en de chaotische knoppencombinaties in de vingers krijgt.

De game komt 6 november uit op PlayStation Vita.

ABN AMRO wil beursgang doorzetten

ABN AMRO en de Nederlandse staat willen hun plan voor een beursgang van de genationaliseerde bank in Amsterdam doorzetten. Die beursgang kan vanaf het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden, onvoorziene omstandigheden daargelaten.

Volgens ABN AMRO en NLFI, de beheerder van de staatsparticipaties in de financiële sector, zal de voorgenomen beursgang bestaan uit een plaatsing van certificaten van bestaande aandelen. De aanbieding en het tijdstip daarvan zijn afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden, aldus een dinsdag gepubliceerde verklaring.

Topman Gerrit Zalm van ABN AMRO meldde dat de afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt bij het bouwen van een sterke bank met een transparant businessmodel en een gematigd risicoprofiel, waarmee solide resultaten worden behaald. Hij gaf aan blij te zijn dat deze vooruitgang wordt erkend en dat ABN AMRO nu klaar is om de volgende stap in het proces te zetten.

ECB
NLFI zal na de notering een aanzienlijk meerderheidsbelang behouden in ABN AMRO, met het voornemen om dat belang in de komende jaren geheel af te bouwen. De opbrengst van de emissie van het financiële concern zal worden toegewezen aan de Nederlandse staat.

ABN AMRO heeft eerder al verklaard in het vierde kwartaal naar Euronext Amsterdam te willen gaan, al hangt het exacte tijdstip af van de omstandigheden op de financiële markten. De bank gaf aan dat alle goedkeuringen zijn ontvangen, inclusief die van het Nederlandse parlement en de verklaringen van geen bezwaar van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Vanwege het proces voor een beursgang en het opstellen van het prospectus komen de cijfers van ABN AMRO over het derde kwartaal eerder naar buiten. De publicatie is nu op 9 november, in plaats van de eerder aangekondigde datum van 13 november.

ABN AMRO wil beursgang in doorzetten
ABN AMRO wil beursgang in doorzetten (Foto: ANP)

Fors lagere winst olieconcern BP

Het Britse olie- en gasconcern BP heeft in het derde kwartaal de winst met 40 procent zien dalen onder druk van de lage olieprijzen. Dat liet het bedrijf dinsdag weten.

Het onderliggend resultaat kwam uit op 1,8 miljard dollar (ruim 1,6 miljard euro), tegen 3 miljard dollar een jaar eerder. Daarmee presteerde de oliemaatschappij wel beter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden in doorsnee op een winst van bijna 1,3 miljard dollar. De totale omzet daalde naar 55,9 miljard dollar, van 94,8 miljard dollar een jaar geleden.

In verband met de lage olieprijzen zet BP het mes in zijn investeringen. De kapitaaluitgaven komen dit jaar uit rond de 19 miljard dollar, aldus BP. Een jaar geleden rekende het concern voor dit jaar nog op investeringen van 24 tot 26 miljard dollar.

Fors lagere winst olieconcern BP
Fors lagere winst olieconcern BP (Foto: ANP)

Raadslid denkt na autobrand aan 'aanslag'

De fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeente Wormerland, Harold Halewijn, denkt dat zijn auto's in de nacht van maandag op dinsdag expres in de brand zijn gestoken vanwege de discussieavond over de komst van vluchtingen. Bewoners kunnen dinsdagavond meepraten met de gemeente over de opvang van vluchtelingen. De gemeente zegt het incident zeer serieus te nemen.

De twee auto's brandden in de nacht van maandag op dinsdag uit voor de deur van zijn woning in Oostknollendam (Noord-Holland). "Ik vermoed dat het een aanslag is", zei Halewijn dinsdag tegen de NOS. "Het kan niet anders dat dit te maken heeft met de bijeenkomst over de vluchtelingen." Halewijn had de uitnodiging voor de discussieavond gedeeld op Facebook.

De gemeente overlegt dindagochtend over mogelijk extra maatregelen voor de bijeenkomst dinsdagavond. Ongeveer 130 mensen hebben zich al aangemeld.

Raadslid denkt na autobrand aan 'aanslag'
Raadslid denkt na autobrand aan 'aanslag' (Foto: ANP)

'Borsato componeert theatervoorstelling'

Marco Borsato en John Ewbank gaan samen de muziek schrijven voor een nieuwe theaterproductie in Theater Amsterdam. Dat schrijft de Volkskrant.

De voorstelling ANNE stopt aan het eind van januari, zo maakte Theater Amsterdam maandag bekend. Een nieuwe Nederlandse productie volgt ANNE op, maar het theater wilde daar verder nog niets over kwijt.

De Volkskrant denkt te weten dat de werktitel van de musical @Sixteen luidt. Het thema van de voorstelling is pesten. Het verhaal zou losjes gebaseerd zijn op Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Wel wordt het een heel nieuw script. Bobby Boermans zou de regisseur zijn.

De woordvoerster van Theater Amsterdam wilde geen commentaar geven.

'Borsato componeert theatervoorstelling'
'Borsato componeert theatervoorstelling' (Foto: BuzzE)

FNV verliest ruim 63.000 leden

Het aantal vakbondsleden in Nederland is voor het vijfde achtereenvolgende jaar gedaald. Eind maart van dit jaar waren 1,7 miljoen mensen aangesloten bij een bond, 55.000 minder dan een jaar daarvoor. Dit is het laagste aantal sinds 1991. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het verlies komt voor rekening van de grootste vakcentrale, de FNV. De vakcentrale verloor ten opzichte van vorig jaar 63.300 leden. Daarmee kwam het ledenbestand van de FNV op 1,07 miljoen leden.

Het ledenbestand van CNV bleef vrijwel gelijk op 289.100. Vakcentrale VCP (voorheen MHP) groeide met bijna 50.000 leden tot 102.600, maar dat kwam vooral de toetreding van enkele bonden die voorheen niet waren aangesloten. Dat is terug te zien in de cijfers van de overige niet bij een vakcentrale aangesloten bonden, waar het aantal leden navenant daalde tot 289.100 leden.

Volgens het CBS was over de hele linie de afname van het aantal vakbondsleden het grootst bij de 25- tot 45-jarigen.

FNV verliest ruim 63.000 leden
FNV verliest ruim 63.000 leden (Foto: ANP)

Bandai Namco registreert 'Tales of the Best'

De Tales of-serie krijgt wederom uitbreiding. Waar we sinds een week aan de slag kunnen met Tales of Zestiria voor pc en PS4, heeft Bandai Namco vandaag een nieuw trademark geregistreerd, namelijk Tales of the Best.

Bandai Namco kijkt dus alweer naar de toekomst, al hebben we nog geen idee wat Tales of the Best inhoudt. Een smartphone-titel? Een fighter? Een compilatie met de beste titels? Jullie gok is zo goed als die van ons, dus wat denken jullie dat het wordt?

Tales of the Best
Tales of the Best

Verkoop bedrijfsauto's in EU blijft stijgen

De verkoop van nieuwe bedrijfsauto's in de Europese Unie lag in september voor de negende maand op rij hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ACEA dinsdag heeft gepubliceerd.

Er werden vorige maand in totaal 208.077 bedrijfswagens verkocht, 14,7 procent meer dan in september 2014. In Nederland werden er 6041 geregistreerd. Dat komt neer op een toename met 11,5 procent, lager dan de gemiddelde stijging in de eerste negen maanden van het jaar.

Van de belangrijkste Europese economieën lieten Spanje (53,2 procent) en Groot-Brittannië (19,9 procent) de sterkste stijgingen zien. In Duitsland bleven de verkopen met een plusje van slechts 0,6 procent vrijwel stabiel. Frankrijk en Italië noteerden toenames van 9,7 en 4,9 procent.

Verkoop bedrijfsauto's in EU blijft stijgen
Verkoop bedrijfsauto's in EU blijft stijgen (Foto: ANP)

Informatieve Halo 5: Live terugkijken

Vandaag lanceert eindelijk Halo 5: Guardians wereldwijd. Om dit te vieren heeft Microsoft een ruim zeven uur durend evenement uitgezonden. Tijdens dit evenement is gameplay getoond, zijn er interviews geweest en is zelfs al een eerste gooi gedaan naar een speedrun door Mr_Monopoli.

Het evenement is nu uiteraard terug te kijken. Ben je fan van Halo is het zeker de moeite waard. Nog niet zeker of je de game moet aanschaffen? Wellicht helpt onze review, die je hier kunt lezen.

Dijksma wil trofeeënjacht verbieden

De trofeeënjacht op bijvoorbeeld olifanten en leeuwen wordt als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ligt verboden. Dijksma gaat kijken of er een internationaal verbod kan komen op deze jacht waarbij de jager bijvoorbeeld de huid, slagtanden of kop van het geschoten dier mee naar huis neemt.

Ook wil ze dat de Verenigde Naties zogeheten 'wildlife crime' gaan erkennen als internationale misdaad, schrijft Dijksma dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. "Stroperij van bijvoorbeeld ivoor en neushoornhoorn is in mijn ogen een misdaad die er toe leidt dat de biodiversiteit en de leefbaarheid van onze wereld worden bedreigd. We moeten internationaal de handen ineenslaan om deze misdaad een halt toe te roepen."

Deze zomer ontstond veel ophef toen een Amerikaanse tandarts de zeer populaire leeuw Cecil doodschoot in het Hwangepark in Zimbabwe. De jachtpapieren van de man bleken in orde.

Dijksma kondigde eerder al aan dat Nederland van 1 tot 3 maart een internationale conferentie organiseert over de jacht op wilde dieren. Daar moeten de krachten worden gebundeld om 'iconische dieren' te beter te beschermen en te voorkomen dat ze uitsterven. Ook wordt gekeken hoe de lokale economie in landen als Kenia, Botswana en Zimbabwe kan worden versterkt via de landbouw. Door de extra inkomsten uit landbouw neemt de behoefte om te stropen waarschijnlijk af.

Dijksma wil trofeeënjacht verbieden
Dijksma wil trofeeënjacht verbieden (Foto: ANP)

KPN boekt winst op dalende omzet

KPN heeft vorig kwartaal winst geboekt op een omzet die lager was dan een jaar eerder. Dat maakte het telecombedrijf dinsdag bekend.

KPN zag de omzet in het derde kwartaal met bijna 3 procent dalen, tot 1,76 miljard euro. Het bedrijfsresultaat, zonder eenmalige posten, verbeterde met 5 procent naar 640 miljoen euro. Onder de streep stond een nettowinst van 87 miljoen euro, tegen een verlies van 75 miljoen euro een jaar eerder.

Net als in de vorige kwartalen had KPN vooral last van afnemende opbrengsten op de zakelijke markt. Verbeteringen op de consumentenmarkt konden die krimp niet volledig compenseren. KPN ligt naar eigen zeggen op koers om de doelen voor 2015 te halen.

KPN boekt winst op dalende omzet
KPN boekt winst op dalende omzet (Foto: ANP)

Nieuwe Xbox One Experience komt 12 november

Via Twitter heeft Major Nelson bekendgemaakt dat de nieuwe Xbox One Experience 12 november voor iedereen beschikbaar wordt. De update belooft onder andere een betere game-ervaring en betere prestaties.

Op dezelfde datum komt ook de beloofde backwards compatibility naar de console. Ruim honderd Xbox 360-games zullen vanaf dat moment ook speelbaar zijn op Xbox One. Wat er allemaal precies wordt verbeterd met de update kun je hier vinden.

Dodental beving Afghanistan kruipt naar 300

Het dodental van de zware aardbeving maandag in het noordoosten van Afghanistan kruipt richting de 300. De meeste doden vielen tot dusverre in Pakistan: 228. In Afghanistan zijn reeds meer dan vijftig mensen omgekomen.

Reddingswerkers zijn in het moeilijk bereikbare, bergachtige gebied nog altijd op zoek naar meer slachtoffers. Vermoedelijk stijgt het dodental nog, aangezien de communicatie in een groot deel van het getroffen gebied platligt.

Reddingswerkers leveren verder noodhulp aan de slachtoffers. Uit angst voor naschokken en ook omdat veel huizen zijn vernietigd hebben duizenden mensen de nacht buiten doorgebracht, bij temperaturen van maar net boven het vriespunt. Zij worden voorzien van onder meer tenten en dekens.

De aardbeving had een magnitude van 7,5 en werd gevolgd door zeven naschokken.

Dodental beving Afghanistan kruipt naar 300
Dodental beving Afghanistan kruipt naar 300 (Foto: ANP)

A6 bij Almere dicht na ongelukken

De A6 (Lelystad naar Amsterdam) is dinsdagochtend dicht bij Almere Buiten-Oost. Vlak na elkaar zijn daar twee ongelukken gebeurd. Dat zorgt volgens de ANWB al voor flinke files vanaf Lelystad.

Bij de ongevallen zijn volgens de politie zeven auto's betrokken. Het gaat om kop-staartbotsingen. Er zijn geen zwaargewonden gevallen. "Een persoon klaagde over pijn op de borst, maar er zit niemand bekneld in een auto", aldus een woordvoerster.

A6 bij Almere dicht na ongelukken
A6 bij Almere dicht na ongelukken (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nazomeren!

Na een rustige en heldere nacht wordt het vandaag wederom een prachtige nazomerdag. Met temperaturen die in het binnenland kunnen oplopen naar 18 graden en een matige tot zwakke zuidoostenwind, heeft er niemand reden tot klagen. Woensdag neemt de kans op bewolking en daarmee regen weer iets toe, maar blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Vergeten jullie vanavond niet om naar de volle maan te kijken ?? 

Vandaag de vierde foto in de serie Rotterdam by Night: het Drijvend Paviljoen op de Kop van Zuid. Een prachtig kleurenspel zo in het donker! 

Drijvend paviljoen op de Kop van Zuid in Rotterdam
Drijvend paviljoen op de Kop van Zuid in Rotterdam

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:

* Vandaag is de 300e dag van het jaar. Nog maar 65 dagen tot de jaarwisseling en nog maar 60 dagen tot de kerst

* In 2005 komen bij een brand in het cellencomplex op Schiphol 11 mensen om het leven. Na de affaire treden minister Donner (Justitie) en Dekker (VROM) af. 

* In 1944 wordt Bergen op Zoom bevrijd door de Canadezen. Ook Tilburg wordt bevrijd van de Duitse bezetter. 

* In 1904 wordt de metro in New York City geopend. 


Do they know it's christmas - Band Aid

China veroordeelt komst oorlogsschip VS

China heeft de komst van een Amerikaans oorlogsschip, dat op weg is naar kunstmatige eilanden in de Zuid Chinese Zee, veroordeeld. De Chinese ambassade in Washington zegt dat de VS de "vrijheid van scheepvaart niet moet gebruiken als excuus om spierballen te laten zien". Ook moet het de soevereiniteit en veiligheid van andere landen niet ondergraven.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte maandag bekend dat het een torpedobotjager tot op 12 zeemijl (22 kilometer) van de zogeheten Spratly's stuurt. Dat zijn kunstmatige eilanden die China heeft gebouwd. Ze lagen bij vloed onder water, totdat China ze in 2014 opspoot en in eilanden veranderde.

De Verenigde Staten stellen met het sturen van het oorlogsschip de territoriale claims van China in het gebied aan de kaak. De torpedobootjager is de eilanden genaderd en zal er "verscheidene uren" bivakkeren. Waarschijnlijk wordt het schip vergezeld door een surveillancevliegtuig.

De Spratly's worden overigens ook opgeëist door Vietnam en Taiwan.

China veroordeelt komst oorlogsschip VS
China veroordeelt komst oorlogsschip VS (Foto: ANP)

Slachtoffer Cosby klaagt aanklager aan

Andrea Constand, de vrouw die Bill Cosby al in 2005 beschuldigde van seksueel misbruik, sleept de man die destijds openbaar aanklager was voor de rechter. Ze beschuldigt Bruce Castor van laster en eist een schadevergoeding van 150.000 dollar (135.000 euro), meldt People.

Constand zegt dat Cosby haar in 2004 heeft gedrogeerd en misbruikt. Ze stapte in januari 2005 naar de politie, en in februari van dat jaar kondigde Castor aan Cosby niet formeel aan te klagen omdat er onvoldoelde bewijs zou zijn. Constand en Cosby troffen in 2006 een schikking in een zaak die ze vervolgens zelf aanspande.

De zaak kreeg opnieuw bekendheid nadat dit jaar een verklaring die Cosby destijds onder ede had afgelegd openbaar werd gemaakt. Castor gaf in september commentaar op de zaak via Twitter en in de lokale krant Philadelphia Inquirer. Hij claimde dat de verklaringen van Constand in haar rechtszaak afweken van wat ze de politie had verteld. Constands advocaten eisten daarop een verontschuldiging. Nu deze is uitgebleven heeft ze Castor aangeklaagd.

"Het gaat er niet om of Cosby wel of niet gearresteerd moet worden", aldus Constands advocaat, Dolores Troiani. "Dat is niet ons punt. Ons punt is dat je slachtoffers niet op deze manier behandelt."Volgens Troiani is Constand 'er kapot van'.

Slachtoffer Cosby klaagt aanklager aan
Slachtoffer Cosby klaagt aanklager aan (Foto: BuzzE)

'Bobbi Kristina gebruikte crack en heroïne'

Bobbi Kristina Brown gebruikte crack en heroïne, volgens haar voormalig huisgenoot Danyela Bradley. Bradley heeft dit onder ede verklaard in een rechtszaak om een auto-ongeluk waarbij Brown en haar vriend Nick Gordon betrokken waren.

De inhoud van Bradleys verklaring werd maandag vrijgegeven aan de media. "Ze rookte marihuana, ze rookte waarschijnlijk crack en gebruikte ook heroïne", zei Bradley volgens People. Ze leerde Brown kennen via Max Lomas, Browns ex en een vriend van Gordon. Zij en Lomas woonden bij Brown en Gordon toen Brown in januari van dit jaar bewusteloos in bad werd aangetroffen.

Bradley zegt dat ze Brown nooit crack of heroïne heeft zien gebruiken, maar dat ze het aan haar gedrag kon zien wanneer ze onder invloed was. Ze vermoedt dat de dochter van Whitney Houston en Bobby Brown ongeveer 'één of twee keer in de twee weken' harddrugs gebruikte. Over Browns relatie met Gordon, die door haar familie van haar dood wordt beschuldigd, zei Bradley: "Ze hadden een gelukkige, liefdevolle relatie."

Brown overleed in juli, na bijna een half jaar in coma te hebben gelegen. Ze was 22 jaar.

'Bobbi Kristina gebruikte crack en heroïne'
'Bobbi Kristina gebruikte crack en heroïne' (Foto: BuzzE)

Beckenbauer: "Geen stemmen gekocht"

Franz Beckenbauer zegt dat het Duitse organisatiecomité van het WK van 2006 geen stemmen heeft gekocht. De oud-voetballer geeft wel toe een foutje te hebben gemaakt in een poging de mondiale eindronde naar zijn land te halen. Hij had achteraf beter geen miljoenen aan de FIFA kunnen overmaken.

Duitsland betaalde in de aanloop naar de toewijzing van het WK naar verluidt 6,7 miljoen euro aan de wereldvoetbalbond, met als voorwaarde dat de Duitse voetbalbond bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro van de FIFA zou krijgen voor de organisatie.

Beckenbauer was voorzitter van het organisatiecomité dat het WK naar Duitsland wist te halen. Hij reageerde maandag voor het eerst schriftelijk op de grote commotie die na een artikel van vorige week in Der Spiegel is ontstaan.

Volgens het weekblad werkte het organisatiecomité met een zwarte kas. Dat geld zou afkomstig zijn van Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus, die het WK wegens commerciële belangen graag naar Duitsland zag gaan. Minimaal vier Aziatische stemmers zouden zijn omgekocht. Uiteindelijk versloeg Duitsland het favoriete Zuid-Afrika met 12-11.

Beckenbauer: geen stemmen gekocht
Beckenbauer: geen stemmen gekocht (Foto: ANP)

Britse lords blokkeren omstreden belastingplan Cameron

In Groot-Brittannië heeft de zogeheten House of Lords een belangrijk besparingsplan van de regering van premier David Cameron tegengehouden. De leden van het hogerhuis houden zich doorgaans aan de ongeschreven regel dat ze zich niet te veel met financiële zaken bemoeien, maar in de stemming van maandag stopte een meerderheid het plan van de regering om bepaalde belastingverlagingen af te schaffen.

Cameron wil met de omstreden maatregel ruim 6 miljard euro bezuinigen, onder meer op bepaalde uitkeringen via de belastingdienst. Het hogerhuis vreest dat de armen veel te zwaar worden getroffen in de hervorming van het belastingstelsel.

In het huidige stelsel wordt aan armen 'belastingkrediet' uitgekeerd. De regering wil daar op besparen. Maar onder aanvoering van barones Meacher besloot het hogerhuis maandag dat het belastingplan eerst nader moet worden onderzocht. De minister van Financiën, George Osborne, beschuldigde de leden van het hogerhuis ervan op een constitutionele crisis aan te sturen.

Brits hogerhuis blokkeert hervormingsplan
Britse lords blokkeren omstreden belastingplan Cameron (Foto: ANP)

Mourinho maakt zich schuldig aan wangedrag

De tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond (FA) heeft José Mourinho opnieuw wangedrag te laste gelegd. De Portugese coach van Chelsea zocht in de rust van de verloren derby bij West Ham United (2-1) scheidsrechter Jon Moss op om verhaal te halen. Daar misdroeg hij zich volgens de FA in woord en gebaar.

Mourinho, die onder meer kwaad was over de rode kaart voor Nemanja Matic, moest de tweede helft vanaf de tribune bekijken. Ook zijn assistent Silvino Louro ging over de schreef. Details over de affaire, de zoveelste rond de heetgebakerde succestrainer, gaf de FA niet. Over de aard van de straf werden ook geen mededelingen gedaan.

Begin oktober kreeg Mourinho, die zaterdag de persconferentie in Upton Park meed, 50.000 pond boete en een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd. Toen insinueerde hij dat het arbitrale trio bang was een beslissing te nemen in het voordeel van Chelsea.

Mourinho maakt zich schuldig aan wangedrag
Mourinho maakt zich schuldig aan wangedrag (Foto: ANP)

Platini blijft geschorst

Michel Platini blijft geschorst. De voorzitter van de Europese voetbalbond heeft zonder succes bezwaar gemaakt tegen zijn schorsing van 90 dagen. Dat heeft zijn advocaat maandag in Parijs bekendgemaakt.

De ethische commissie van de FIFA schorste Platini begin oktober voor 90 dagen. Aanleiding was de premie van 1,8 miljoen euro die hij had ontvangen van Sepp Blatter, de scheidende voorzitter van de FIFA die ook geschorst is.

Vanwege de schorsing is het hoogst onduidelijk of Platini op 26 februari nog aan de verkiezingen voor het leiderschap van de FIFA kan deelnemen. Hij loopt de kans dat zijn schorsing, die begin januari afloopt, wordt verlengd met 45 dagen.

Platini blijft geschorst
Platini blijft geschorst (Foto: ANP)

Haase laat zege tegen Thiem glippen, Nadal ontsnapt

Robin Haase is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het sterke bezette tennistoernooi van Basel. De Hagenaar, die zich met succes door de kwalificaties had geslagen, liet maandagavond de Oostenrijker Dominic Thiem, de nummer 19 van de wereldranglijst, na een bliksemstart ontsnappen. Haase (56e) leverde zijn service pas aan het eind van de derde set voor het eerst in. Dat werd het prompt noodlottig: 6-0, 6-7 (5) en 5-7. De partij duurde bijna twee uur.

Rafael Nadal is ontsnapt aan vroege uitschakeling in het tennistoernooi van Basel. De Spanjaard knokte zich tegen Lukas Rosol vanuit benarde positie naar een zege: 1-6, 7-5 en 7-6 (4).

De nummer 92 van de wereldranglijst uit Tsjechië leek op weg naar één van de mooiste overwinningen uit zijn loopbaan toen hij bij een voorsprong van 5-4 voor de tweede set mocht serveren. Rosol verloor echter drie games op rij en kwam in de derde set met 4-2 achter. De in Brno geboren tennisser kwam terug tot 4-4 en hield stand tot 6-6. Nadal kwam in de beslissende tiebreak met 3-0 achter voordat hij het duel alsnog besliste,

Nadal bezet inmiddels de zevende positie van de mondiale tennisladder. De voormalige nummer één van de wereld is al wel zeker van deelname aan de prestigieuze ATP World Tour Finals in Londen.

Haase laat Thiem ontsnappen
Haase laat Thiem ontsnappen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.