Parijs heeft een stokbroodtekort

De baguette, veel Franser kun je het haast niet krijgen, al zijn de meningen daar over verdeeld natuurlijk. Door nieuwe wetgeving die Parijse bakkers in staat stelt zelf hun zomervakantie in te plannen, is er momenteel een nijpend tekort aan stokbroden in de Franse hoofdstad.

Het 'préfet de Paris' is namelijk dit jaar opgeheven. Deze wet zorgde ervoor dat alle bakkers in Parijs te horen kregen wanneer zijn 's zomers vrij waren. Op die manier was er altijd wel een bakker in de buurt open in juli en augustus. Nu de wet is geschrapt, mogen bakkers zelf bepalen wanneer er van de zuurverdiende vakantie kan worden genoten. Dit heeft als gevolg dat er ongeveer tweederde van de boulangeries momenteel zijn gesloten.

Eigenwijs als Parijzenaren zijn hebben ze natuurlijk niks afgestemd onderling. Waar normaal het préfet er voor zorgde dat er altijd wel een bakker op loopafstand open was, zitten nu sommige wijken zonder vers brood. Een lokale inwoner doet zijn beklag dat er in zijn arrondissement geen bakkers meer open zijn; "ik moest [gesneden] brood in de supermarkt kopen, dat is natuurlijk niet eens echt brood". De bakkers zelf vinden het wel prettig, zij zeggen dat het in de zomer toch veel te rustig is om open te blijven.

Frankrijk is nogal verzot op haar baguette en heeft er nog net geen apart wetboek voor geschreven. Zo is er al sinds 1789 een wet in werking die het verplicht dat bakkers vrije dagen moeten doorgeven. Vanaf 1998 is er een wet die zegt dat een bakker zich pas boulangerie mag noemen als het brood ook daadwerkelijk ter plaatse wordt bereid, gekneed en gebakken.

Parijs heeft een stokbroodtekort (Foto: Campus France, flickr)
Parijs heeft een stokbroodtekort (Foto: Campus France, flickr)