Kwaliteit huis telt extra voor huurprijs

De kwaliteit van corporatiehuizen gaat zwaarder meetellen voor de jaarlijkse huurverhoging. Minister Stef Blok heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De kwaliteit wordt afgemeten aan het puntensysteem.

De huur kan vanaf volgend jaar juli maximaal 2,5 procent boven de inflatie stijgen als de huurder heel goedkoop in een heel goed huis zit. Als er al een stevige huur wordt betaald, mag die met alleen de inflatie worden verhoogd.

Een en ander geldt niet voor particuliere verhuurders in de sociale sector: zij hoeven de kwaliteit niet te laten meewegen en kunnen de huur verhogen met inflatieèn 2,5 procent. De Woonbond is daar niet blij mee: "Huurders bij particulieren kunnen nu een veel hogere huurverhoging krijgen terwijl ze vaak al meer betalen dan bij een corporatie."

Het totaal aan huurstijgingen per verhuurder wordt wel aan een maximum gebonden. De gemiddelde huurstijging per corporatie mag niet hoger zijn dan de inflatie plus 1 procent. Maar per huis/huurder zijn dus huurstijgingen mogelijk tot maximaal 2,5 procent. Als echter de feitelijke huur toch al meer dan 80 procent van de maximaal toegestane huur volgens het puntensysteem bedraagt, mag de huur met alleen de inflatie worden verhoogd

Hogere inkomens moeten wel extra huurverhoging kunnen krijgen en daarom wil Blok een vijfjaarlijkse inkomenstoets. Huishoudens met een inkomen boven 38.950 euro, kunnen dan een verhoging tot 4 procent boven de inflatie krijgen opgelegd. De Woonbond en corporatiekoepel Aedes vinden dit plan jammer, omdat ze zelf nog met een onderzoek op dit terrein bezig zijn.

Kwaliteit corpohuis telt extra voor huurprijs
Kwaliteit corpohuis telt extra voor huurprijs (Foto: ANP)