Kat krijgt erebegrafenis

In Nederland vinden we een ziekenhuiskat al heel bijzonder, maar in Japan kunnen ze er ook wat van. Vandaag hebben spoormedewerkers in een stadje van het westen van het land afscheid genomen van hun collega, de stationschef. Hierbij hebben we het over een kat, die luisterde naar de naam Tama.

Nog niet zo heel lang geleden ging het niet bepaald goed met het station. Men was bijna bankroet en veel medewerkers moesten op straat worden gezet. In een opwelling van genialiteit besloot het management de zwerfkat -die zich rond het station ophield- te benoemen tot stationschef. Haar taak zou bestaan uit het begroeten van reizigers. De chef kreeg een bijpassend petje en ging serieus aan het werk.

Het wonder geschiedde: van heinde en verre kwamen nieuwsgierige treinreizigers naar het plaatsje om kennis te maken met Tama. Het station vaarde hier ook wel bij: naar schatting heeft het station zo'n 8 miljoen euro verdiend door de aanwezigheid van de hardwerkende kat.

Helaas kwam er vorige week een bruut einde aan de carrière van de leukste stationschef van dit deel van het heelal. Tama stierf aan een hartkwaal. Haar begrafenis is er eentje van het niveau waar staatshoofden jaloers op zouden worden. Er werd nogal groot uitgepakt en uit het hele land kwamen fans, fotovragen en spoormedewerkers om een laatste eer aan de kat te bewijzen en te vereeuwigen.

De gouverneur van de desbetreffende provincie heeft laten weten dat hij graag ziet dat de traditie wordt voortgezet. Binnenkort zal er dus waarschijnlijk wel weer een zwervertje worden gepromoveerd.

Tama is 16 jaar oud geworden. De manager van het station heeft haar postuum benoemd tot eerbiedwaardige eeuwige stationschef.

 


* Pinkt even een traantje weg... *