FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 juni 2015

Telstar haalt spits weg bij FC Lienden

Telstar heeft zich versterkt met Rafael Uiterloo. De 24-jarige spits komt over van FC Lienden, waarmee hij afgelopen seizoen de titel pakte in de zondagtak van de Topklasse en vervolgens ook het algeheel amateurkampioenschap. In de beslissende wedstrijd tegen Kozakken Boys (2-0) was Uiterloo trefzeker. Het levert de aanvaller een nieuwe kans op in het profvoetbal.

De Amsterdammer uit de jeugd van Ajax debuteerde in 2008 bij FC Utrecht in de eredivisie. Uiterloo maakte in zijn eerste wedstrijd tegen PSV meteen een doelpunt, maar een doorbraak bleef daarna uit. De afgelopen twee seizoenen maakte hij in totaal 26 treffers voor Lienden, waarmee Uiterloo de aandacht trok van Telstar. "Ik denk dat Rafael de afgelopen twee seizoenen goed heeft laten zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Ik heb er veel vertrouwen in dat hij onze groep sterker en beter kan maken", zei trainer Michel Vonk zondag.

Maandag zal Telstar de voorbereiding starten op het nieuwe seizoen. De club uit Velsen-Zuid had Bryan Ottenhof, Thomas van den Houten, Fabian Serrarens, Mohammed Ajnane, Tom Noordhoff en Jordy Tutuarima al aangetrokken. De afgelopen week zijn ook naast Uiterloo Dustin Mijnders, Blake Horton en Liban Abdulahi toegevoegd ana de selectie. 

Mijnders (19) is een verdediger die overkomt van Willem II. In het verleden kwam hij uit voor onder andere Flakkee, JVOZ, RBC en AZ Alkmaar. Horton (21) is een Australische keeper die na een stage mag blijven en Abdulahi (19) komt over van FC Volendam. Abdulahi kan zowel op het middenveld als in de verdediging uit de voeten. 

Stevens gaat Schalke 04 adviseren

Huub Stevens gaat Schalke 04 van advies voorzien. De Limburgse oud-trainer van de club uit Gelsenkirchen neemt samen met Mike Büskens en Ebbe Sand zitten in een zogenoemde adviesraad, die de raad van commissarissen van Schalke gaat helpen. Dat maakte voorzitter Clemens Tönnies zondag bekend op de aandeelhoudersvergadering in Gelsenkirchen.

De oud-international van Oranje werd in 2000 door fans van Schalke 04 uitgeroepen tot trainer van de eeuw. Stevens leidde de 'Königsblauen' in 1997 naar winst van de UEFA Cup en won later met Schalke ook twee keer de Duitse beker. In 2011 keerde hij terug bij de Duitse topclub, maar een jaar later werd Stevens weer ontslagen.

De Limburger behoedde VfB Stuttgart de afgelopen twee seizoenen voor degradatie uit de Bundesliga. Stevens heeft momenteel geen club onder zijn hoede.

Huub Stevens weer in dienst bij Schalke 04. Niet als trainer, maar als adviseur. (PRO SHOTS/Witters)
Huub Stevens weer in dienst bij Schalke 04. Niet als trainer, maar als adviseur. (PRO SHOTS/Witters)

Djokovic zet teleurstelling om in motivatie

Novak Djokovic beleefde drie weken geleden misschien wel de grootste teleurstelling uit zijn tenniscarrière. Na de verloren finale van Roland Garros tegen Stan Wawrinka trok de nummeréén van de wereld zich terug, om die pijnlijke nederlaag te verwerken en zich in stilte voor te bereiden op Wimbledon. "Je moet zulke momenten heel snel achter je laten en op zoek gaan naar nieuwe motivatie en inspiratie", zei Djokovic in Londen, waar hij zijn titel verdedigt op het 'heilige' gras van Wimbledon. "Mijn motivatie en vertrouwen zijn nu nog sterker dan drie weken geleden."

Opvallend genoeg speelde Djokovic in de aanloop naar de derde grand slam van het jaar geen enkel grastoernooi. "Ik weet dat de overstap van gravel naar gras veel van je vraagt. Je moet anders bewegen, anders spelen en je mentaal anders instellen. Maar ik maak me daar geen zorgen om."

Djokovic opent het toernooi maandag op het centercourt tegen Philipp Kohlschreiber. "Aangezien ik nog geen officiële partij op gras heb gespeeld, bekijk ik het van wedstrijd tot wedstrijd. Eerst moet ik Kohlschreiber verslaan. Ik ben er 100 procent klaar voor."

FOK! sportfoto-onderschrift week 26

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Digi_Djeff met het volgende onderschrift: "Vrouwenvoetbal eindelijk op hoger niveau."

Celine van Gerner is tijdens de Europese Spelen druk bezig met de voorbereidingen voor haar oefening op de brug. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Celine van Gerner is tijdens de Europese Spelen druk bezig met de voorbereidingen voor haar oefening op de brug. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Hondertal Griekse betogers weer de straat op

Een honderdtal Grieken zijn zondagavond de straten van Athene opgegaan om te demonstreren tegen de eisen die schuldeisers aan het land stellen. Ze hebben zich verzameld bij het parlementsgebouw en roepen leuzen tegen de Europese Unie en het IMF.

De demonstratie was kleiner dan de gebruikelijke protesten. Eerder kwamen er duizenden mensen af op soortgelijke betogingen.

Zondag werd bekend dat de Griekse banken maandag dichtblijven. De banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. De afgelopen maanden haalden Grieken al tientallen miljarden euro's van hun rekeningen.

Kat krijgt erebegrafenis

In Nederland vinden we een ziekenhuiskat al heel bijzonder, maar in Japan kunnen ze er ook wat van. Vandaag hebben spoormedewerkers in een stadje van het westen van het land afscheid genomen van hun collega, de stationschef. Hierbij hebben we het over een kat, die luisterde naar de naam Tama.

Nog niet zo heel lang geleden ging het niet bepaald goed met het station. Men was bijna bankroet en veel medewerkers moesten op straat worden gezet. In een opwelling van genialiteit besloot het management de zwerfkat -die zich rond het station ophield- te benoemen tot stationschef. Haar taak zou bestaan uit het begroeten van reizigers. De chef kreeg een bijpassend petje en ging serieus aan het werk.

Het wonder geschiedde: van heinde en verre kwamen nieuwsgierige treinreizigers naar het plaatsje om kennis te maken met Tama. Het station vaarde hier ook wel bij: naar schatting heeft het station zo'n 8 miljoen euro verdiend door de aanwezigheid van de hardwerkende kat.

Helaas kwam er vorige week een bruut einde aan de carrière van de leukste stationschef van dit deel van het heelal. Tama stierf aan een hartkwaal. Haar begrafenis is er eentje van het niveau waar staatshoofden jaloers op zouden worden. Er werd nogal groot uitgepakt en uit het hele land kwamen fans, fotovragen en spoormedewerkers om een laatste eer aan de kat te bewijzen en te vereeuwigen.

De gouverneur van de desbetreffende provincie heeft laten weten dat hij graag ziet dat de traditie wordt voortgezet. Binnenkort zal er dus waarschijnlijk wel weer een zwervertje worden gepromoveerd.

Tama is 16 jaar oud geworden. De manager van het station heeft haar postuum benoemd tot eerbiedwaardige eeuwige stationschef.

 


* Pinkt even een traantje weg... *

Parkpop Den Haag trekt 225.000 bezoekers

Parkpop in het Haagse Zuiderpark heeft dit jaar ruim 225.000 bezoekers getrokken. Dat maakte de organisatie zondag bekend.

Muziekliefhebbers keken en luisterden naar onder meer Orchestral Manoeuvres in the Dark, Frans Bauer en Chef'Special. Het Haagse Parkpop is met gemiddeld 200.000 bezoekers een van de grootste gratis muziekfestivals van Europa.

"We zijn absoluut dik tevreden. Het was mooi weer en we hadden een goed programma", aldus Rodney Lont van de organisatie.

Voorafgaand aan Parkpop vond zaterdagavond in het Zuiderpark het festival Night at the Park plaats. Dit muziekfestijn was goed voor 30.000 bezoekers.

Overleg binnen kabinet over Griekenland

Premier Mark Rutte heeft maandag overleg met de meest betrokken ministers en president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de situatie rond Griekenland. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zondag laten weten.

Rutte overlegt maandag met de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), vicepremier Lodewijk Asscher, Henk Kamp (Economische Zaken) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) is ook van de partij. Ze praten over de stand van zaken en kijken vooruit naar de komende week.

Tunesië jaagt op verdachten aanslag Sousse

De Tunesische autoriteiten zijn op zoek naar een of meerdere verdachten van de aanslag van vrijdag op een toeristenstrand in de kustplaats Sousse. De schutter, die door de politie werd doodgeschoten, handelde vrijwel zeker niet alleen, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken.

"We weten zeker dat anderen hebben geholpen, maar niet deelnamen", zei woordvoerder Ali Aroui zondag. De vader van de schutter en drie huisgenoten zijn al aangehouden en worden ondervraagd.

Een bron bij het onderzoek zei zondag dat een zwemmer de mobiele telefoon van de schutter in zee heeft gevonden. De schutter belde vlak voor de aanslag met zijn vader, aldus de bron.

De dader opende vrijdag met een automatisch geweer het vuur op toeristen op het strand in Sousse. De aanslag kostte aan zeker 38 mensen het leven. De dader werd door de politie doodgeschoten.

'Griekenland heeft grote olievoorraad'

Griekenland kan vele maanden vooruit met de huidige olievoorraad. Dat heeft de grootste olieraffinaderij van Griekenland, Hellenic Petroleum, zondagavond gezegd. Volgens het oliebedrijf is er genoeg olie om aan de vraag van de markt te voldoen en zijn de raffinaderijen gewoon in bedrijf.

Er wordt gevreesd voor onrust en chaos in Griekenland omdat het land de komende week hoogstwaarschijnlijk in gebreke gaat blijven bij zijn schuldeisers, met alle gevolgen van dien.

Frans Bauer: Parkpop was fantastisch

Frans Bauer heeft zondag genoten van zijn optreden op het Parkpopfestival in Den Haag. "Parkpop was fantastisch!!", schreef hij op Facebook. "Wat een sfeer!! Mooiste compliment van de dag was.... Frans je bent buitenaards!! )))."

Volgens Omroep West kreeg de Brabantse zanger het festival aan zijn voeten door onder meer het officieuze Haagse volkslied 'O, o Den Haag' te zingen. Het werd luidkeels meegezongen. "Ik woon in Brabant, mijn vader komt uit Delft en ik hou van Den Haag", zei Frans tegen het publiek.

De zanger bleef na zijn optreden niet lang hangen op Parkpop, omdat hij nog even naar Scheveningen wilde. "Ik wil nog even een paar haringen achterover klappen", aldus Frans.

Man overleden na aanhouding

De Rijksrecherche is een onderzoek begonnen naar de aanhouding van een 42-jarige man uit Aruba, die daarna onwel werd en zondag in het ziekenhuis overleed. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag bekend.

De man was in Nederland op familiebezoek. Hij werd zaterdag in het Haagse Zuiderpark aangehouden bij een muziekfestival, nadat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. De man verzette zich tegen zijn aanhouding, waarna de politie geweld gebruikte om hem naar het politiebureau te brengen.

Onderweg naar het bureau werd hij onwel. De agenten startten met reanimatie en per ambulance werd hij vervolgens in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij zondagavond.

De Rijksrecherche is op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk de aanhouding hebben gefilmd.

Nummerdor/Varenhorst door naar knockoutfase

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben zondag ook hun tweede wedstrijd op het WK in eigen land gewonnen. Op de Hofvijver in Den Haag waren ze in drie sets te sterk voor de Polen Michal Kadziola en Jakub Szalankiewicz: 21-18, 14-21 en 15-12. Door de zege hebben de Nederlanders zich al verzekerd van een plek in de knockoutfase van het toernooi.

Nummerdor en Varenhorst keken in de eerste set vrijwel de hele tijd tegen een kleine achterstand aan. Maar door drie punten op rij in de slotfase trokken ze de set naar zich toe: 21-18. Ook in de tweede set kwamen de Nederlanders op achterstand. De Polen liepen tot acht punten uit en verzilverden het vierde setpoint: 21-14. In de derde set lieten Nummerdor en Varenhorst zien waarom ze op het WK tot de favorieten behoren. Ze maakten vroeg het verschil en speelden de wedstrijd professioneel uit: 15-12.

Beachvolleybalsters Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel hebben bij de WK hun tweede nederlaag in groep B moeten slikken. Na het verlies zaterdag tegen het sterke Braziliaanse koppel Larissa en Talita gingen de Nederlandse vrouwen nu op de Dam in Amsterdam ten onder tegen het Zwitserse koppel Tanja Goricanec/Tanja Hüberli: 17-21 en 15-21.

Van der Vlist en Van Gestel begonnen goed aan de wedstrijd en kwamen zelfs 9-6 voor. De Zwitserse vrouwenkwamen echter beter in het spel en trokken bij 13-13 de stand gelijk. Vervolgens konden ze makkelijk de eerste set pakken. In de tweede set raakten Van der Vlist en Van Gestel al snel op achterstand. Dit gat bleef gedurende de set drie of vier punten. Uiteindelijk ging de  tweede set met 15-21 naar Goricanec en Hüberli.

Griekse banken maandag dicht

De Griekse banken blijven maandag gesloten. De regering hoopt met deze maatregel te voorkomen dat het financiële systeem instort.

De financiële stabiliteitsraad sprak zondag over de huidige situatie. Ze spraken af om bepaalde kapitaalbeperkingen in te stellen, zoals een limiet op de hoeveelheid geld die burgers van hun rekening kunnen halen. De raad bestaat uit de minister van financiën, diens nummer twee, en leiders uit het Griekse bankwezen.

'Lage rente schaadt economische groei'

De internationale economie is er afgelopen jaar nauwelijks op vooruitgegaan. Tijdelijke, positieve factoren zoals de scherpe daling van de olieprijs hebben voor wat lucht gezorgd, maar de risico's op een nieuwe terugval blijven nog altijd veel te hoog. Dat stelt de bank voor Internationale Betrekkingen (BIS) in zijn zondag gepubliceerde jaarverslag.

Het samenwerkingsverband van centrale banken waarschuwt daarin voor de rente, die al jarenlang wereldwijd op historisch lage niveaus ligt. Die lage rente zorgt voor zeepbellen op financiële markten en staat daarmee rationele investeringsbeslissingen in de weg, stelde BIS-econoom Claudio Borio. Uiteindelijk wordt daarmee een rem gezet op de economische groei, waarschuwde hij.

Volgens de BIS weerspiegelt de lage rente de te grote verantwoordelijkheid die op de schouders van centrale banken is gelegd. Zij hebben de afgelopen jaren vooral aan crisismanagement gedaan, terwijl overheden te weinig hervormingen doorvoerden om hun economische vooruitzichten te versterken.

Val houdt Bouhanni uit de Tour

De Franse wielerploeg Cofidis moet het in de Ronde van Frankrijk stellen zonder de belangrijkste troef, sprinter Nacer Bouhanni. De 24-jarige coureur kwam zondag tijdens het nationaal kampioenschap van Frankrijk ten val en raakte zwaar geblesseerd. Op Twitter liet hij zondag weten dat hij zeker niet kan deelnemen aan de Tour.

De Fransman won vorig jaar nog drie etappes in de Ronde van Italië en twee in de Ronde van Spanje. Tijdens zijn enige Tour de France tot dusver in 2013 kon hij niet imponeren. Dit seizoen won de sprinter zes wedstrijden, waaronder twee ritten in het Critérium du Daupiné.

Yes-bassist Chris Squire overleden

Chris Squire, bassist van de Engelse symfonische rockgroep Yes, is zondag in zijn woonplaats Phoenix, Arizona, overleden aan een zeldzame vorm van acute leukemie. Het nieuws werd naar buiten gebracht in een Twitterboodschap van Yes-toetsenist Geoffrey Downes. Squire was het enige Yes-lid dat de groep sinds de oprichting in 1968 nooit heeft verlaten. Hij werd 67 jaar.

Chris Squire richtte in 1968 samen met zanger Jon Anderson de groep op die in de jaren zeventig een sleutelrol zou spelen in de ontwikkeling van de symfonische rock. De eerste twee albums deden nog weinig. De doorbraak kwam met The Yes Album in 1971 en de daarvan afkomstige hit 'Yours Is No Disgrace'. Er waren al enkele bezettingswijzigingen geweest, maar de topjaren beleefde de groep vanaf 1972, met - naast Squire en Anderson - toetsenist Rick Wakeman, drummer Alan White en gitarist Steve Howe. Deze 'legendarische' samenstelling hield stand tot eind jaren zeventig en leverde legendarische albums op als Fragile, Close To The Edge en Tales From Topographic Oceans.

Daarna veranderde zowel de samenstelling als de muziekstijl van de band, maar Squire bleef Yes trouw en was van de partij toen de groep in 1983 haar grootste commerciële succes had met het album 90125 en de hit 'Owner Of A Lonely Heart'. Dat resultaat heeft de groep sindsdien nooit meer geëvenaard en muzikanten kwamen en gingen; alleen de bassist bleef onveranderd.

Ook als componist was Squire voor Yes actief en hij schreef mee aan bekende songs van de groep zoals 'Yours Is No Disgrace' en 'I've Seen All Good People', die beide al jaren in de Radio 2 Top 2000 staan. Afgelopen voorjaar bleek de bassist te lijden aan een zeldzame vorm van leukemie, kort nadat Yes een uitgebreide zomertour door de Verenigde Staten had geboekt. In een persbericht meldde de groep dat de bassist tijdelijk vervangen zou worden door voormalig Yes-gitarist Billy Sherwood. Squire betuigde zijn spijt dat het de eerste Yes-concerten in 48 jaar zouden zijn die hij moest missen, maar hij had alle vertrouwen in Sherwood. Hij mag de verrichtingen van zijn vervanger niet meer meemaken.

Atoomoverleg met Iran loopt verder uit

Het atoomoverleg tussen Iran en de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland zal niet worden afgerond voor de deadline van 30 juni. Dat heeft een bron bij het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gezegd. De Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammed Javad Zarif vloog zondag uit Wenen terug naar Iran voor overleg met de leiders van zijn land.

Een van de grote knelpunten zijn de inspecties van het Iraanse atoomprogramma. De Verenigde Staten dringen aan op strengere controles, iets waar de Iraniërs zich tot dusver tegen verzetten. Zo sluit Iran buitenlandse inspecteurs in militaire complexen uit.

De Iraanse generaal Masoud Jazayeri zei zondag dat de pogingen van de VS en hun bondgenoten 'om door middel van sancties informatie over het Iraanse leger te bemachtigen' niet zullen slagen. De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zei in een reactie dat Irans 'nucleaire activiteiten, waar die ook mogen plaatsvinden,' moeten kunnen worden gecontroleerd.

Buitenlandcoördinator van de Europese Unie Federica Mogherini zei nog steeds te geloven in een definitief akkoord. "Het wordt moeilijk (...) maar niet onmogelijk", zei Mogherini.

Groot onderzoek fatale schietpartij Rotterdam

De politie is zondag een groot onderzoek begonnen naar de dodelijke schietpartij in Rotterdam-West. Hierbij kwam zaterdagochtend een 27-jarige Rotterdammer om het leven. Zo'n twintig rechercheurs zijn op de zaak gezet.

Bij het slachtoffer vond de politie een vuurwapen. Diezelfde nacht hield de politie al twee Rotterdammers aan die mogelijk betrokken zijn geweest bij de schietpartij nabij de kruising van de Essenburgstraat en de Buitenhofstraat. De twee mannen van 41 en 36 jaar werden in een ziekenhuis aangehouden. De 41-jarige man liet zich daar helpen aan zijn schotwonden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Volgens de politie lijkt het er op dat er over en weer is geschoten. In de omgeving van de schietpartij zijn meerdere hulzen gevonden.

Mogelijk was er voor de schietpartij onenigheid tussen de verdachten en het slachtoffer bij een theehuis.

Letten te sterk voor Van Dorsten/Van de Velde op WK beachvolleybal

Michiel van Dorsten en Steven van de Velde hebben hun tweede wedstrijd op het WK beachvolleybal zondag verloren. Het Nederlandse duo werd in Apeldoorn afgetroefd door de ervaren Letten Aleksanders Samoilovs en Martins Plavins: 21-17 en 23-21.

In de tweede set kwam het Nederlandse koppel nog op voorsprong maar die werd in een spannende slotfase weggegeven. Van Dorsten en Van de Velde hebben het bereiken van de knockoutfase met een winst- en een verliespartij nog in eigen hand. De beslissende derde wedstrijd tegen de Russen Jaroslav Kosjkarev en Dmitri Barsoek staat dinsdag op het programma.

Voor Daan Spijkers en Tim Oude Elferink die met een wildcard meedoen aan het WK wordt het bijzonder lastig om de volgende ronde te bereiken. Zij verloren zondag ook hun tweede wedstrijd. De Zwitsers Philip Gabathuler en Mirco Gerson waren in twee sets te sterk: 21-16 en 21-17.

Nationale wielrentitels voor Valverde, Kennaugh, Van Hecke en Buchmann

Naast Niki Terpstra zijn er nog vele andere wielrenners kampioen geworden van hun land. FOK!sport geeft je een overzicht van de winnaars. 

Wielrenner Alejandro Valverde is zondag in Cáceres Spaans kampioen wielrennen geworden. De 35-jarige coureur bleef Carlos Barbero en Jesús Herrada net voor.

Valverde beleeft een topseizoen. Hij won dit jaar ook al Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl en hij staat aan de kop van het klassement van de UCI WorldTour. Het is nog niet zeker of hij aan de start verschijnt van de Ronde van Frankrijk. Zijn ploeg Movistar heeft de definitieve selectie voor de Tour nog niet bekendgemaakt.

Wielrenner Peter Kennaugh heeft zondag voor de tweede maal op rij de titel veroverd bij het Brits kampioenschap op de weg. Kennaugh kwam op het klimmetje in Lincolnshire alleen aan. Achter hem sprintte Mark Cavendish naar de tweede plaats. "Dit was een van de zwaarste wedstrijden uit mijn loopbaan", zei Kennaugh, die rijdt voor Team Sky. Zijn ploeggenoot Ian Stannard pakte het brons.

Wielrenner Preben van Hecke is zondag verrassend Belgisch kampioen geworden. De 32-jarige coureur van Topsport Vlaanderen was in een spint in Tervuren te snel voor medevluchter Jurgen Roelandts. Achtervolger Greg van Avermaet werd derde op een paar seconden achterstand.

Het is voor Van Hecke het beste resultaat uit zijn loopbaan. Hij had tot dusver twee profzeges op zijn naam.

De 22-jarige wielrenner Emanuel Buchmann heeft zondag in Bensheim verrassend de Duitse titel op de weg veroverd. De renner die volgende week met zijn ploeg Bora-Argon 18 debuteert in de Tour de France, hield Nikias Arndt van Giant-Alpecin na 204 kilometer achter zich. Diens ploeggenoot John Degenkolb, favoriet voor de titel, sprintte in een eerste achtervolgende groep naar de derde plaats.

De Italiaan Vincenzo Nibali is zaterdag voor de tweede keer op rij nationaal kampioen wielrennen geworden. De 30-jarige renner van Astana, één van de favorieten voor de eindzege in de komende Tour de France, won de race over 219 kilometer van Legnano naar Turijn in het noorden van Italië.

Francesco Reda van Team Idea eindigde als tweede. Diego Ulissi van Lampre-Merida werd derde.

In Slowakije verlengde Peter Sagan zijn titel met nog eens een jaar. De renner van Tinkoff-Saxo bleef in een gecombineerd kampioenschap met Tsjechië Petr Vakoc voor, die daarmee Tsjechisch kampioen werd. Voor Sagan is het zijn vijfde Slowaakse titel op rij, broer Juraj maakte het feest voor de familie compleet met de tweede plaats.

Steven Tronet heeft voor een verrassing gezorgd in Frankrijk. De 28-jarige renner won het nationaal kampioenschap in Chantonnay. Het zilver ging naar Tony Gallopin. Het brons is voor Sylvain Chavanel.  

Danilo Wyss pakte de kampioenstrui in Zwitserland, Chris Anker Sørensen won in Denemarken. Ook waren er kampioenstruien voor Samuel Pökälä (Finland), Gert Joeäär (Estland), Oleg Zemlyakov (Kazachstan), Damien Shaw (Ierland), Rui Costa (Portugal), Yuri Trofimov (Rusland) en Tomasz Marczynski (Polen)

Turkse politie verhindert homo-optocht

De politie in de Turkse stad Istanbul heeft hardhandig ingegrepen bij de jaarlijkse gay-parade. Agenten dreven een groep mensen uiteen met waterkanonnen, rubberen kogels en traangas. Ze hadden zich voor de optocht verzameld op het Taksim-plein in het centrum van de stad.

Volgens de organisatoren van het evenement heeft de gouverneur van Istanbul de homo-optocht plotseling verboden, met als reden dat het in de islamitische heilige vastenmaand, de ramadan, valt. Volgens de organisatoren vond de gay-pride vorig jaar ook plaats tijdens de ramadan.

De organisatoren riepen zondag de gouverneur via sociale media op om 'zich te houden aan de grondwet van Turkije en de aanvallen te stoppen''Wij zijn hier, wen er maar aan, we gaan niet weg. Liefde overwint!', schreven ze ook.

Doe ook aangifte tegen Zwarte Piet!

De temparaturen lopen komende week op naar dik 30 graden. Terwijl de mussen van het dak vallen en Nederland eindelijk van de zomer geniet, heeft een klein groepje mensen andere zorgen. Op 1 juli moeten Nederlanders massaal aangifte doen tegen Zwarte Piet, vinden tegenstanders van de kindervriend.

De kinderfeestverziekers vinden 1 juli een geschikte dag, zo meldt RTL Nieuws. Op 1 juli wordt namelijk de afschaffing van de slaverij in Nederland gevierd met het Keti Koti Festival. 'De figuur van Zwarte Piet is een stereotype, beledigende, discriminatoire en tot discriminatie aanzettende weergave van zwarte mensen', aldus de standaard aangiftetekst die op Facebook is gepubliceerd.

De beroepsklagers zeggen dat er op het Museumplein in Amsterdam een speciale mobiele politiepost aanwezig is om de aangiftes op te nemen. De politie laat aan Het Parool weten dat dat niet waar is. De politie is wel met een bus aanwezig vanwege het Keti Koti Festival.

Wat het verband is tussen je gezicht zwart schminken - iets dat in talloze culturen al eeuwenlang gebeurt - en de afschaffing van de slavernij is onbekend. 

Bus vol kinderen kantelt in België, 1 dode

Een Bus vol Britse schoolkinderen is zondag in België van de weg geraakt en op zijn kant beland. Een van de volwassenen in de bus kwam om, de bestuurder en een aantal kinderen raakten gewond. Dat hebben de Belgische autoriteiten bekendgemaakt.

De buschauffeur verloor de macht over het stuur op de snelweg, raakte een pilaar van een brug en schoot vervolgens van de weg af. Over de oorzaak is nog niets bekend.

De bus had zo'n veertig mensen aan boord, onder wie 34 Britse kinderen van 11 tot 13 jaar. Drie volwassenen en een aantal kinderen zijn naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurder is er slecht aan toe.

Lancering bevoorradingsraket SpaceX mislukt

Een raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX die het internationale ruimtestation ISS moest bevoorraden is zondag kort na de lancering uit elkaar gevallen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

De raket werd gelanceerd in Cape Canaveral, in de staat Florida. Volgens SpaceX verliepen de eerste minuten van de vlucht goed, maar ging het mis toen de raket de geluidsbarrière doorbrak.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet onbekend.

Guardians of the Galaxy 2 wordt emotioneler

Het vervolg op Guardians of the Galaxy gaat een stuk meer tranen trekken dan zijn voorganger. Dat zei regisseur James Gunn tijdens de Saturn Awards.

''Er zal een hoop meer informatie komen over vaders, het gaat geweldig worden", meldde Gunn aan de pers. Ook zei hij dat "het een grotere maar tegelijkertijd ook kleinere film wordt, omdat we ons meer gaan focussen op sommige personages."

Het script voor de film is inmiddels klaar en Guardians of the Galaxy 2 staat voor 5 mei 2017 op de planning.

Campagne tegen onveilig feesten

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft zondag op Awakenings Festival het startschot gegeven voor de campagne 'Celebrate Safe'. Dat is een initiatief van de uitgaansbranche zelf met als doel om bezoekers van feesten te informeren over de risico's van onder meer drugs, alcohol, gehoorschade en onveilig vrijen.

De campagne wordt deze zomer ingezet op onder andere het Amsterdam Dance Event, Loveland, Amsterdam Open Air, Decibel outdoor en Mysteryland. Celebrate Safe is een platform met betrouwbare informatie en tips over bewust en veilig uitgaan. "Hoe leuk feesten ook is, het is nooit helemaal zonder risico's. Het is daarom goed te weten wat de risico's zijn, van blaren, uitdroging tot het gebruik van alcohol en drugs", stelt de organisatie.

De laatste jaren zijn jongeren het steeds normaler gaan vinden om partydrugs zoals xtc te gebruiken als ze uitgaan. Bovendien worden de pillen die ze slikken steeds zwaarder, waardoor gezondheidsrisico's groter worden.

33 Bestuurders na TT op de bon om restalcohol

De politie heeft zondagochtend rond Assen 3500 automobilisten die de TT hadden bezocht gecontroleerd op restalcohol. Automobilisten en motorrijders die vanaf campings vertrokken, moesten blazen. Drieëndertig bestuurders bleken nog te veel onder invloed en kregen een boete.

Twee bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren, omdat ze te veel restalcohol in hun bloed hadden. Eén bestuurder had zelfs 1,5 promille, drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol.

Restalcohol is de hoeveel alcohol die nog in het bloed zit na een nacht slapen. Dat komt doordat alcohol tijd nodig heeft om te worden afgebroken. Hoe meer alcohol iemand heeft gedronken, hoe langer het duurt. Gemiddeld doet een lever 1 tot 1,5 uur over het afbreken van een standaardglas alcohol. Wie 's avonds flink drinkt, moet er dus rekening mee houden dat hij de volgende dag niet te vroeg op pad gaat.

Jason Statham in Furious 8

Na het denderende succes van Furious 7, was een achtste deel al zeker. Ook de superschurk uit deze film zal opnieuw zijn opwachting maken in een volgende deel.

Jason Statham, die in Furious 7 Deckard Shaw speelt, heeft dit zelf al bevestigd en zegt alweer aan het denken te zijn geslagen voor een achtste film.

Furious 7 werd afgelopen maanden één van de meest succesvolle films allertijden en wist meer dan 1,5 miljard dollar op te halen.

Jason Statham in Furious 7Jason Statham in Furious 7

Jeremy Clarkson: slot Top Gear samenraapsel

De finale van Top Gear die de BBC zondagavond uitzendt is volgens presentator Jeremy Clarkson in elkaar geflanst. De special van 75 minuten is een compilatie van filmpjes die zijn gedraaid voordat Clarkson aan de kant werd gezet omdat hij bij opnames een producent had geslagen. In The Sun zegt Clarkson: 'BBC Two zendt een editie van Top Gear uit die in elkaar is samengeflanst uit twee reportages die zijn gemaakt voordat ik werd ontslagen. Een daarvan is trouwens erg goed.'

De BBC noemt de laatste aflevering van het autoprogramma de zwanenzang van Clarkson en zijn collega's James May en Richard Hammond, die beiden niet langer aan de autoshow willen meewerken. De BBC verwacht dat de laatste aflevering kijkcijferrecords breekt. De best bekeken aflevering van Top Gear was die met de Engelse Formule 1-coureur Lewis Hamilton in december 2007.

Clarkson heeft alleen een voice-over ingesproken voor de Top Gear-finale, al is hij daar niet voor betaald. James May en Richard Hammond praten de rest van de uitzending aan elkaar, maar niet in de gebruikelijke Top Gear-studio en zonder publiek.

Treurig
Uitvoerend producent Andy Wilman zegt dat het treurig en verschrikkelijk was de compilatie te maken. 'De films zijn goed, maar ze zijn nooit gemaakt om deze druk te dragen, dat dit het laatste zal zijn dat de kijkers van ons van Top Gear te zien krijgen', zegt Wilman in The Guardian. 'Wat ik heel navrant vind is dat ze niet de meest ambitieuze films zijn die we ooit hebben gemaakt, maar per ongeluk komt het kameraadschap erg sterk naar voren.'

In de laatste aflevering rijden de presentatoren door Groot-Brittannië in klassiekers, een Fiat 124 Spider, een MGB GT en een Peugeot 304 cabriolet. Clarkson zegt te zullen kijken met natte ogen. 'Want mijn God, het was een helse periode. Maar ik zal Top Gear niet missen, ik kan doorgaan bij andere zenders.'

Chris Evans volgt Jeremy Clarkson op bij Top Gear. Hij zoekt via open audities mede-presentatoren voor het nieuwe seizoen van de autoshow.

Luiten verbetert zich amper in klassement, titel Larrazábal

Joost Luiten heeft zich op de slotdag van de BMW International Open in München verbeterd ten opzichte van zijn verrichtingen in de derde ronde. Althans qua spel. In de rangschikking leverden de 71 slagen (-1) die hij voor de laatste achttien holes op Eichenried nodig had amper winst op.

De 29-jarige Rotterdammer eindigde als 61e met een totaal van 288 (par). Zondag noteerde hij vier birdies en drie bogeys. Een dag eerder duikelde hij door een desastreuze 77 naar de laatste plaats in het klassement.

De titel was voor de Spanjaard Pablo Larrazábal. Hij bracht met een 66'er (geen enkele bogey) zijn eindscore op 271 (-17). De Zweedse favoriet Henrik Stenson had één slag meer nodig. Hij sloeg zondag op de elfde hole een eagle en verder nog vijf birdies. De Engelsman Chris Paisley werd derde. Zijn landgenoot James Morrison, de leider na drie ronden, had een offday en viel zelfs uit de top tien.

Blessure houdt Ferrer van Wimbledon

David Ferrer heeft moeten afzeggen voor Wimbledon. De Spaanse tennisser ondervindt te veel last van een elleboogblessure, liet hij zondag via Twitter weten. "Helaas kan ik hierdoor niet meedoen. Ik hoop zo snel mogelijk weer fit te zijn", aldus de nummer acht van de plaatsingslijst.

De plaats van de 33-jarige Ferrer, die twee keer de kwartfinales bereikte op het Londense gras, wordt ingenomen door de Italiaanse lucky loser Luca Vanni. Vorig jaar strandde vloog Ferrer er al in de tweede ronde van Wimbledon uit. De twee jaar daarvoor bereikte hij de kwartfinales in Londen.

Nederland haalt 29 medailles op Europese Spelen

Nederland heeft de eerste Europese Spelen in Baku afgesloten met 29 medailles. BMX'er Twan van Gendt zorgde vandaag voor de 29e en laatste plak. Nederland eindigt daarmee op de negende plaats in het medailleklassement.

Vooraf was de doelstelling van NOC*NSF slechts acht medailles, over minimaal vijf sporten. Dat bleek achteraf dus behoorlijk laag. "De sporters hebben het echt fantastisch gedaan”, aldus chef de mission Jeroen Bijl bij de NOS. "Zij stonden er wanneer het moest, op een hoog niveau. In meer dan de helft van de sporten was er een goed deelnemersveld. Het is mooi dat er resultaten zijn geboekt bij sporten die normaal geen prioriteit hebben bij NOC*NSF. Denk aan tafeltennis, turnen en boksen. We hadden niet gerekend op medailles daar."

Over de organisatie in Azerbeidzjan was Bijl vol lof: "Het voelde olympisch hier en dat kwam door de organisatie, het was echt een groots multi-evenement. Voor de sporters een extra moment om te leren daarmee om te gaan.”

Goud

Naam Sport
Kim Polling Judo, -70kg
Marrit Steenbergen Zwemmen, 100m vrije slag
Ellen van Dijk Wielrennen, tijdrit
Li Jiao Ttafeltennis, vrouwenenkel
Lieke Wevers Turnen, balk
Nouchka Fontijn Boksen, -75kg
Marhinde Verkerk Judo, -78kg
Henk Grol Judo, -100kg

Zilver

Naam Sport
Marrit Steenbergen Zwemmen, 200m vrije slag
Marrit Steenbergen Zwemmen 50m, vrije slag
Nederland Zzwemmen, 4x100m vrije slag vrouwen
Rachel Klamer Triatlon
Nederland Tafeltennis, vrouwen teams
Stef Clement Wielrennen, tijdrit
Li Jie Tafeltennis, vrouwenenkel
Casimir Schmidt Turnen, sprong
Sjef van den Berg Handboogschieten
Nederland Zwemmen, 4x100m wisselslag vrouwen
Nederland Zwemmen, 4x100m wissel vrouwen
Twan van Gendt BMX

Brons

Naam Sport
Nederland Handboogschieten, team mannen
Annemiek van Vleuten Wielrennen, tijdrit
Nederland Turnen, team dames
Lieke Wevers Turnen, meerkamp
Anna van der Breggen Wielrennen, wegwedstrijd
Lieke Wevers Turnen, vloer
Lisa Top Turnen, sprong
Guillaume Elmont Judo, -90kg
Guusje Steenhuis Judo, -78kg

Nieuwe Nederlandse titel voor Niki Terpstra

Niki Terpstra is voor de derde keer in zijn carrière Nederlands kampioen geworden. De renner van Etixx-Quick Step was verrassend de sterkste in de ontregelde massasprint. Hij bleef Giant-renner Ramon Sinkeldam en Danny van Poppel (Trek) voor. Terpstra werd eerder in 2010 en 2012 al eerder kampioen.

Bert-Jan Lindeman, Reinier Honig, Bram Nolten, Gert-Jan Bosman, Patrick van Leeuwen, Kobus Hereijgers, Daan Meijers en Rene Hooghiemster kregen al snel een voorsprong van zeventien minuten op het peloton. Daarmee ontstond zelfs het probleem dat het peloton een rondje achterstand op zou lopen op het ruim dertien kilometer lange rondje in Emmen. Het peloton zette echter nog op tijd een versnelling in en zag het verschil rap dalen tot zes minuten.

Daarna was er lang onenigheid in het peloton. LottoNL-Jumbo wilde niet rijden omdat ze Lindeman in de kopgroep hadden en Giant-Alpacin wilde ook nog niet de gaskraan opendraaien. Even leek het erop dat de kopgroep om het rood-wit-blauw mochten gaan rijden. Daar dachten Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle anders over. Het duo van Garmin-Cannondale zette zich op kop van het peloton en op twee ronden van het einde vlogen de minuten van de voorsprong af.

In de kopgroep leek het beste er inderdaad wel af. Honig en Lindeman probeerden nog weg te komen, maar kwamen niet weg. De groep was, in de regen, inmiddels wel uitgedund door een valpartij van Hooghiemster en Meijers. Bij het ingaan van de slotronde had de kopgroep nog wel een voorsprong van vijftig seconden. Op zeven kilometer van de streep werd de kopgroep ingelopen en begon er een spervuur van demarrages.

LottoNL-Jumbo reed de hele koers voor Hofland, maar die had geen enkele renner meer bij zich voor de slotfase. In de sprint kwam hij er dan ook niet meer aan te pas. De sprint werd een man-tegen-man duel tussen Ramon Sinkeldam (Giant) en Niki Terpstra. Sinkeldam leek lang met de titel aan de haal te gaan, maar Terpstra bleek de langste adem te hebben en pakte zijn derde nationale titel. Sinkeldam werd nog wel tweede, voor Danny van Poppel, Dylan Groenewegen en Moreno Hofland.

Meppelink/Van Iersel naar tweede ronde WK

Met hun tweede overwinning in de groepsfase van het WK beachvolleybal hebben de Nederlandse medaillekandidaten Madelein Meppelink en Marleen van Iersel zich zondag al verzekerd van een plekje in de knockoutfase. Het Nederlandse koppel had in hun tweede wedstrijd in het WK-stadion op de Hofvijver in Den Haag aan twee sets voldoende tegen het jonge Canadese duo Melissa Humana-Paredes en Taylor Pischke: 21-15 en 21-14.

Het Nederlandse duo kwam in de eerste set snel op drie punten voorsprong (9-6). Een time-out van het Canadese koppel kon het tij niet keren. Van Iersel en Meppelink maakten de laatste vier punten van de eerste set om de stand te bepalen op 21-15.

In de tweede set kwamen de Nederlandse vrouwen achter (5-8) maar ze knokten zich snel terug tot een riante voorsprong (13-9). Het verschil kwam niet meer in gevaar en werd uitgebouwd tot 21-14.

De Nederlandse beachvolleybalsters Daniëlle Remmers en Michelle Stiekema hebben hun eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap zondag verloren. Het duo werd verslagen door het als twaalfde geplaatste Chinese koppel Fan Wang en Yuan Yue: 21-17 en 21-19.

In het WK-stadion op de kade bij de ss Rotterdam kwamen Remmers en Stiekema in de tweede set nog wel op voorsprong maar de set ging aan het eind toch naar de Chinese vrouwen.

Remmers en Stiekema werden vorige week als laatste tot het vrouwentoernooi toegelaten met een wildcard die ze verdienden door de meeste punten te winnen tijdens drie eredivisietoernooien in Nederland. Ze krijgen maandag en dinsdag nog kansen om zich te plaatsen voor de knockoutfase.

Taylor wint Japan Darts Masters na thrillers tegen Anderson en Wright

Raymond van Barneveld is tijdens de kwartfinale van de Japan Darts Masters in Yokohama afgedroogd door Phil Taylor. De Hagenaar wist een totale afgang te voorkomen na een 5-0 achterstand, maar Taylor ging er met de winst vandoor: 8-3.

The Power stoomde door naar een 5-0 voorsprong maar was er daarna even niet bij. Barney kon drie legs terugpakken, maar uiteindelijk wist de Brit de winst uit het vuur te slepen. Met een dramatisch scoringspercentage van 16 procent op de dubbels bracht Van Barneveld simpelweg te weinig om aanspraak te kunnen maken op de winst.

Het opvallende aan de partij is dat Van Barneveld halverwege de partij van dartpijlen wisselde. Het leverde geen succes op. Van Barnveld kwam niet verder dan een gemiddelde van 84 en Taylor had een gemiddelde van 90. 

Michael van Gerwen haalde wel eenvoudig de halve finale. Hij won met 8-5 van Stephen Burnting en had een gemiddelde van 106. Gary Anderson versloeg James Wade met 8-1 en Peter Wright versloeg Adrian Lewis met 8-4. 

De halve finales worden later vandaag gespeeld. Van Gerwen speelt tegen Wright en Anderson neemt het op tegen Taylor.

Update 14.30 uur 

Michael van Gerwen heeft in een zeer spannende wedstrijd zijn meerdere moeten erkennen in Peter Wright. De nummer één van de wereld stond achter en kwam voor, maar greep toch uiteindelijk aan het korste eind. Het werd 8-7 voor Wright. 

Van Gerwen kende een dramatische start en keek binnen no time tegen een 3-0 en 4-1 achterstand aan. Met een twaalfdarter keerde Van Gerwen terug in de wedstrijd en pakte vijf legs op een rij om 4-6 voor te komen. 

Wright was echter op tijd bij de les en in het slot van de wedstrijd ontspon zich een ware titanenstrijd. Bij 7-7 moest een beslissende leg worden gespeeld en daarin bleek Wright het koelst. Snakebite gooide 141 uit terwijl Van Gerwen op 41 stond te wachten. Beide spelers hadden een gemiddelde van 100. Wright speelt later vandaag de finale in Yokohama tegen Phil Taylor of Gary Anderson. 

Update 16.15 uur

Phil Taylor heeft de Japan Darts Masters gewonnen. Hij moest nog wel langs Gary Anderson en Peter Wright in twee thrillers. Anderson kwam 1-3 voor tegen Taylor, waarna The Power terug kwam met finishes van 108 en 124. Anderson antwoordde met 140 voor 4-4. Het werd 7-7, waarna Taylor de beslissende leg won. 

In de finale wist Taylor Wright direct te breaken, maar de Schot brak direct terug. Mede eet finishes van 84, 120 en 86 werd het 7-2 voor The Power en de finale leek gespeeld. Snakebite kwam sterk terug met finishes van 108, 121, 129 tot 7-5. Taylor kreeg in de dertiende leg drie pijlen voor de wedstrijd, maar gooide het niet uit en het werd 7-7. . In de beslissende vijftiende leg was het dan toch Taylor die er met de zege vandoor ging.

Van Bronckhorst: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Terugkijken doet Giovanni van Bronckhorst bewust niet. De beginnende hoofdtrainer van Feyenoord start vol goede moed met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, waarin het beter moet dan in het vorige voetbaljaar. "Ik heb tegen de groep gezegd: dit is dag één van een nieuw seizoen, van een nieuw begin. Natuurlijk moeten we leren van vorig jaar, maar we kijken naar de toekomst."

Feyenoord verspeelde in de laatste weken van het afgelopen seizoen de zeker lijkende derde plaats. Na het ontslag van Fred Rutten werd Van Bronckhorst, eerder dan de bedoeling was, naar voren geschoven. Ook hij kon het dolende Feyenoord in de play-offs echter niet aan Europees voetbal helpen. Het leverde Van Bronckhorst echter wel ervaringen op die nu van pas komen. "De eerste training, de eerste persconferentie, de eerste wedstrijd, die heb ik allemaal al gehad. Mijn start was vorig seizoen, daardoor begin ik nu anders."

Bovenaan het verlanglijstje van Van Bronckhorst staat een nieuwe verdediger voor Feyenoord. Dat vertelde de beginnende hoofdtrainer zondag na de eerste training in De Kuip. "Na het vertrek van Khalid Boulahrouz en Joris Mathijsen is duidelijk dat we achterin spelers nodig hebben. Daar zijn we dus vooral naar op zoek", aldus Van Bronckhorst, die afgelopen week in overleg met technisch directeur Martin van Geel besloot om Mathijsen geen nieuw contract aan te bieden.

Feyenoord versterkte zich deze zomer al met publiekslieveling Dirk Kuijt, die transfervrij overkomt van Fenerbahçe, en spelmaker Marko Vejinovic van Vitesse. Voorin en op het middenveld heeft Van Bronckhorst zodoende keuzes te over. "We willen altijd een zo sterk mogelijke selectie en dus proberen we ons te versterken waar dat kan. Een spits is op dit moment echter geen noodzaak. We hebben er nu vier in de selectie, dus dat staat niet bovenaan het wensenlijstje."

De supporters van Feyenoord kunnen Dirk Kuijt komende donderdag voor het eerst weer in het Rotterdamse shirt bewonderen. De 34-jarige Katwijker sloeg zondag de eerste training over, omdat hij wat langer vakantie heeft gekregen. Kuijt sluit donderdag aan bij de selectie van trainer Giovanni van Bronckhorst en kan mogelijk twee dagen later in de oefenwedstrijd tegen de amateurs van Feyenoord al zijn officieuze rentree maken.

Kuijt groeide tussen 2003 en 2006 uit tot publiekslieveling in De Kuip. Via Liverpool en Fenerbahçe keert de oud-international nu terug in Rotterdam. Rond de eerste training van Feyenoord vond het shirt van Kuijt met rugnummer 7 al gretig aftrek in de fanshop. In de plannen van Van Bronckhorst is de blonde Katwijker de beoogde spits. "Al kan hij ook op de rechterflank spelen. Het is fijn als iemand op meerdere posities overweg kan", zei de hoofdtrainer.

Doelman Kenneth Vermeer en de middenvelders Jordy Clasie en Karim El Ahmadi sluiten maandag 6 juli aan, als Feyenoord op trainingskamp gaat naar Seefeld in Oostenrijk.

Kittel nog steeds niet blij met missen Tour

Marcel Kittel toonde zich zondag voor de start van het Duitse kampioenschap nog steeds bijzonder ontgoocheld over zijn ontbreken in de Ronde van Frankrijk. De ploeg Giant-Alpecin, waarvoor hij de afgelopen twee jaar acht Touretappes won, besloot de Duitser thuis te laten omdat hij nog niet fit genoeg is.

"Ik ben nog steeds zeer teleurgesteld'', zei Kittel die samen met zijn manager Jörg Werner zaterdag een vier uur durend gesprek had met ploegbaas Iwan Spekenbrink. "We zijn niet dichter tot elkaar gekomen", zei Werner die nog niet over eventuele ontbinding van het contract van de sprinter wilde praten. "Zo ver gaan we nu nog niet."

Kittels landgenoot Tony Martin toonde zich 'geschokt' over het ontbreken van de supersprinter in de Tour. "Dit heeft Marcel niet verdiend: , meende de tijdritspecialist die Kittel graag in Frankrijk had gezien. "Hij is zeker een van de redenen dat wielrennen in Duitsland weer meer aandacht krijgt."

ECB handhaaft steun aan Griekse banken

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de omvang van de noodsteun voor Griekse banken op het niveau van afgelopen vrijdag. Dat maakte de ECB zondag bekend.

De centrale bank staat paraat om het besluit ten aanzien van de noodsteun opnieuw onder de loep te nemen, als dat noodzakelijk is. De ECB houdt de situatie in Griekenland naar eigen zeggen nauwgezet in de gaten.

Daarbij wordt onverminderd samengewerkt met de centrale bank van Griekenland, zei ECB-president Mario Draghi. Hij benadrukte verder dat de eurolanden zaterdag hebben beloofd al het mogelijke te zullen doen om de kracht van hun muntunie te verdedigen.

De Griekse centralebankpresident Yannis Stournaras zei in het persbericht van de ECB dat zijn centrale bank alle maatregelen zal treffen die noodzakelijk zijn om de financiële stabiliteit voor Griekse burgers te garanderen. Die stabiliteit is in gevaar gekomen door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

Grieken nemen daardoor massaal geld op bij de banken, die op hun beurt volledig afhankelijk zijn geworden van noodsteun. Die steun wordt verleend door de centrale bank van Griekenland, maar dat kan alleen als de ECB er het groene licht voor geeft. Als twee derde van de 25 ECB-bestuurders de steun niet meer ziet zitten, dan kan die mogelijkheid worden beperkt of ingetrokken.

Het plafond voor de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) stond vrijdag volgens ingewijden op circa 89 miljard euro.

ECB handhaaft steun aan Griekse banken
ECB handhaaft steun aan Griekse banken (Foto: ANP)

Feestje verpest door ongenode Facebook-gasten

Een groep ongenode gasten heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feestje in Sprang-Capelle verstoord. Dat meldt de politie. Zo'n vijftig jongeren kwamen op de party af nadat de organisator zijn feestje had gedeeld op Facebook.

De ongenodigde jongeren uit onder meer Waalwijk en Tilburg wilden steeds binnen komen. Toen hen werd gevraagd te vertrekken, reageerden er een paar agressief. Er werd gevochten en met bierflessen, vuurwerk en rookbommen gegooid.

Er zouden jongeren hebben gestaan met messen en knuppels. Een meisje dat ze vroeg te vertrekken, is geslagen. Er werd een partytent vernield. Ook vernielde een jongen een auto. Hij werd daarvoor aangehouden.

Morbide grap: Paris Hilton denkt dat ze doodgaat

Paris Hilton is flink in de maling genomen door de Egyptische acteur Ramez Galal. Hij nodigde de hotelerfgename uit voor een rondvlucht boven de stad, waarbij Paris doodsangsten uitstond omdat ze dacht dat het vliegtuig neer zou storten.

Paris raakt in paniek zodra het alarm afgaat en de piloot een aantal gevaarlijke stunts uitvoert. Een van de passagiers besluit uit het vliegtuig te springen. Paris kan minutenlang niets anders dan gillen en huilen. Eenmaal aan de grond vertelt Ramez Galal dat hij een acteur is en dat het vliegtuigongeluk in scène was gezet voor zijn prankshow Ramez in Control.

"Ik dacht dat ik doodging", reageert de geschrokken Paris op Twitter. "Ik heb nog nooit zoiets beangstigends meegemaakt. Ik dacht echt dat het vliegtuig zou crashen en we allemaal dood zouden gaan", twitterde Paris.

 

Tóch extreme hitte in Nederland

Afgelopen week meldden wij al dat een van de weermodellen van wetteronline.de recordtemperaturen aangaf voor Nederland. Dat werd met hoongelach ontvangen, want de temperatuur zou volgens andere weerdiensten niet boven de 30 graden komen.

MeteoGroup is de eerste van die diensten die nu een draai maakt en z'n prognose bijstelt naar een temperatuur van 35 graden op zaterdag tijdens de start van de Tour de France in Utrecht.

Hoever de temperaturen daadwerkelijk stijgen zullen we moeten afwachten, maar het lijkt erop dat de zomer er nu toch echt aan gaat komen. Op het forum is de skepsis van vorige week over de door ons genoemde temperatuur inmiddels ook wat afgenomen, nu meer weermodellen een voorspelling doen van temperaturen in Nederland die erg dicht in de buurt van de 40 graden komen.

Hieronder het complete persbericht.

Hete lucht uit Afrika stroomt de komende dagen via Spanje en Frankrijk naar onze omgeving. In het Spaanse binnenland komt het kwik dagelijks ruim boven de 40 graden en is een einde aan de extreme hitte nog niet in zicht. Ook in Frankrijk worden vanaf dinsdag temperaturen van 40 graden of hoger verwacht en is een hittewaarschuwing van kracht.

MeteoGroup verwacht vanaf woensdag in Nederland een periode van minstens vier dagen met tropische temperaturen boven de 30 graden waarbij het op zaterdag, tijdens de start van de Tour de France in Utrecht, snikheet is met 35 graden.

Zeer waarschijnlijk wordt deze week het Nationaal Hitteplan van kracht. Dit plan waarbij extra maatregelen worden genomen om gezondheidsredenen bij kwetsbare groepen te beperken, gaat van start indien een periode van vier of meer dagen met maximumtemperaturen boven de 27 graden worden verwacht.

Wat wordt de nationale vogel van Nederland?

Het radio- en tv-programma Vroege Vogels is gestart met de Verkiezing van de Nationale Vogel. Nederlanders kunnen stemmen op een longlist van 28 vogels. Uiteindelijk volgt later dit jaar de bekendmaking van de meest geliefde vogel in ons land.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse vogel wordt gekozen. In het buitenland is er al eerder gestemd. De Britten kozen voor het roodborstje, in de Verenigde Staten werd het de Amerikaanse zeearend en de Fransen stemden massaal op de haan. Het VARA-programma vindt samen met de Vogelbescherming dat Nederland ook recht heeft op een nationale vogel.

Centrale vraag die Vroege Vogels stelt: welke vogel representeert onze identiteit, met welke vogel voelen wij ons als land het meest verbonden? 'Kortom: welke vogel dragen wij in ons hart?', laat de redactie weten. Op de longlist prijken onder meer de buizerd, de fuut, de grutto, de huismus, de kievit, de koolmees, de merel en de spreeuw.

Stemmen kan tot 16 augustus. Op 1 september wordt een shortlist bekendgemaakt, gevolgd door een laatste stemronde. Begin november wordt de Nationale Vogel in een speciale uitzending bekendgemaakt.

CNN blundert met 'IS-vlag' bij Gay Pride

Nieuwszender CNN is zaterdag behoorlijk de mist in gegaan. Tijdens de Gay Pride-parade in Londen wapperde tussen alle regenboogvlaggen - echt waar - een IS-vlag. Correspondente Lucy Pawle trok meteen aan de bel, maar misschien had ze de vlag eerst toch nog wat beter moeten bekijken...

CNN deed verslag van de reacties op de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat orgaan oordeelde vrijdag dat een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Die beslissing leidde op veel plaatsen tot feestvreugde. Zo ook in Londen, waar een Gay Pride-parade plaatsvond.

Tussen de kleurrijke regenboogvlaggen en andere attributen was echter een luguber symbool te zien: de kenmerkende, zwarte vlag van de Islamitische Staat (IS). De terreurorganisatie staat er onder meer om bekend dat homo's van gebouwen worden gegooid.

Wartaal
De verslaggeefster ging onmiddellijk live de uitzending in. Ze deed verslag van wat ze had gezien en wat de mogelijke consequenties zouden kunnen zijn. Ze bekeek de vlag aandachtig en zei toen ernstig: 'Het is zeer zeker niet Arabisch. Het lijkt wartaal, maar het is toch duidelijk de IS-vlag.' Pawle voegde daar nog aan toe: 'Het lijkt alsof ik de enige ben die dit heeft opgemerkt. Niemand lijkt vragen te stellen of erop te wijzen.'

Wat de correspondent ontging, is dat de letters op de 'IS-vlag' bestonden uit een assortiment seksspeeltjes, zoals dildo's, buttplugs en zwepen. CNN heeft geen commentaar gegeven op het voorval; IS trouwens ook niet. De beelden van de blunder, die online waren gezet, zijn door CNN snel offline gehaald. Maar helaas voor CNN had iemand ze inmiddels gekopieerd...

Aboutaleb onderzoekt 'wegen naar een wij-samenleving'

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb schrijft het essay voor de Maand van de Geschiedenis, dat jaarlijks in oktober plaatsvindt. Dat maakte de stichting CPNB zondag bekend.

De titel van het essay luidt 'Droom & daad'. Het essay sluit aan op het thema van het evenement, 'Tussen droom & daad'. Daarin onderzoekt Aboutaleb 'de wegen naar een wij-samenleving', zegt de CPNB.

"Zijn stelling is dat we veel kunnen leren van zowel de dromers als de doeners. Mensen met moed, doorzettingsvermogen en opofferingsgezindheid. De boodschap van Aboutaleb is dat we elkaar kunnen helpen de weg te vinden, want de weg van dromen naar daad is de weg van 'ik' naar 'wij'.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseren bibliotheken, musea, boekhandels, archieven, historische verenigingen, gemeenten en vele andere organisaties allerlei activiteiten. De organisatie is in handen van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Tijdens het evenement is het essay in de boekhandel te koop voor 2,95 euro. De Maand van de Geschiedenis beleeft komend najaar de twaalfde editie.

Aboutaleb schrijft essay geschiedenismaand
Aboutaleb onderzoekt 'wegen naar een wij-samenleving' (Foto: ANP)

BMX'er Van Gendt pakt zilver op Spelen, Van Gorkom valt

BMX'ers Jelle van Gorkom en Twan van Gendt hebben zich op de Europese Spelen in Baku met speels gemak geplaatst voor de finale. In de eerste halve finale was Van Gendt alleen bij te houden door de Fransman Joris Daudet, terwijl de beste vier van de acht zich op mochten maken voor de finale.

In de tweede halve finale ging de strijd om de overwinning tussen Van Gorkom en de Fransen Sylvain Andre en Amidou Mir. Laatstgenoemde won, voor Van Gorkom en Andre. Verrassend was dat de Letse topper Edzus Treimanis met een vijfde plaats werd uitgeschakeld, ten faveure van de Rus Evgeny Kleschenko. 

In de finale bij de vrouwen wordt Nederland vertegenwoordigd door Merle van Benthem en Laura Smulders. De finale staat gepland voor even na 12.35 uur en kan live gekeken worden via onderstaande YouTube-stream.

Update 13.21 uur

Smulders en Van Benthem zijn er niet in geslaagd een medaille te veroveren. Smulders was onderaan de startheuvel al kansloos doordat ze flink in moest houden, Van Benthem begon goed. Ze ging als derde de eerste bocht in, maar verloor in het gedrang twee plekken en moest kort daarop inhouden voor een valpartij van Elke Vanhoof uit België. Simone Christensen uit Denemarken pakte het goud, voor de Française Magalie Pottier en Aneta Hladikova uit Tsjechië.

Update 14.01 uur

Twan van Gendt heeft de Europese Spelen voor Nederland afgesloten met een zilveren medaille. In de finale was hij niet opgewassen tegen de dominante Fransman Joris Daudet, terwijl David Graf uit Zwitserland achter de Nederlander eindigde. Jelle van Gorkom ging al bij de eerste sprong hard onderuit. 

ANVR maakt zich niet druk om Grexit

Nu de Griekse banken in de problemen zitten, wordt toeristen aangeraden veel cash geld mee te nemen voor de héle vakantie. Dat zijn we niet meer gewend, met stapels bankbiljetten op je vakantieadres rondlopen. Om alle risico's zoveel mogelijk af te dekken, komt directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR met de volgende adviezen:

- Tijdens de vlucht is het beter de stapels biljetten te spreiden onder de personen in je reisgezelschap.

- Ga niet met 3000 euro in je borstzakje rondlopen. Huur een geldkluisje. De meeste hotels hebben ze op de kamer, campings hebben vaak kluisjes bij de receptie.

- Betaal in restaurants en winkels zoveel mogelijk met je creditcard. Dat lukt vaak nog wel, zeker op de toeristische eilanden.

- Kijk vooraf nog eens goed naar je reisverzekering. Check goed wat er staat over contant geld, en de verzekerde som. Kijk of er een dekking is voor extra kosten die je maakt.

Oostdam verwacht niet veel problemen: "Alle Grieken lopen nu ook rond met stapels cash, dus het risico is gespreid. Verder weten de Grieken heel goed dat ze afhankelijk zijn van toeristen. Ik denk niet dat we bang moeten zijn voor veel zakkenrollerij."

Spaans jochie (6) overleden aan difterie

In Spanje is een 6-jarig jochie overleden aan difterie. Dat heeft een woordvoerster van een ziekenhuis in Barcelona gezegd. De ouders hadden hun zoontje om principiële redenen niet laten vaccineren.

Het patiëntje werd op 30 mei in het ziekenhuis opgenomen. Omdat bijna iedereen tegen difterie is ingeënt, was er niet zo snel medicatie voorhanden. Uiteindelijk bleek Rusland nog medicijnen voorradig te hebben. De Spaanse ambassadeur in Rusland is in het vliegtuig gestapt om de medicatie naar Spanje te brengen.

Het heeft allemaal niet mogen baten. Zaterdagochtend overleed het jongetje. Hij woonde in Olot, een stadje ten noorden van Barcelona, niet ver van de grens met Frankrijk. Zijn ouders hadden hem om principiële redenen niet laten vaccineren. Ze hebben hun oren laten hangen naar agressieve anti-vaccinatiecampagnes. De ouders verklaarden eerder al dat ze zich erg schuldig voelen, maar ook misleid en opgelicht.

In landen als Spanje is veel te doen om de zogeheten anti-vaxxers, die misleidende informatie over vaccinaties de wereld in sturen. Deze beweging is in de Verenigde Staten populair, waar wint ook in Europa aan populariteit. Autoriteiten noemen dergelijke campagnes onverantwoordelijk. José Antonio Alonso, de Spaanse minister van gezondheid, zei eerder deze maand: 'Dit voorval moet ouders doen beseffen dat ze hun kinderen moeten inenten. We moeten in de eerste plaats de rechten van kinderen beschermen. Kinderen niet vaccineren is onverantwoordelijk en gevaarlijk.'

Brouwer en Meeuwsen eenvoudig naar volgende ronde WK beachvolleybal

Titelverdedigers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich na twee groepswedstrijden al geplaatst voor de volgende ronde van het WK beachvolleybal. Het duo versloeg zondag het Chileense koppel Matias Tobar en Rodrigo Salinas met 21-12 en 21-14. 

Zaterdag werd al gewonnen van het Oostenrijkse koppel Alexander Huber en Robin Seidl. Maandag spelen Brouwer en Meeuwsen tegen het koppel Paolo Nicolai en Daniele Lupo. Het duo uit Italië is de huidig Europees kampioen en won ook beide groepswedstrijden. Maandag speelt men om de winst in de groep en een mogelijk gunstigere loting voor de knock-outfase. 

'ECB staakt mogelijk steun aan Grieken'

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zondag naar verwachting een einde aan de noodsteun voor Griekse banken. Dat stelde de BBC zondagochtend op basis van een ingewijde.

Het ECB-bestuur neemt naar verwachting later op de dag een besluit over de steun aan Griekse banken. Die zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) wordt met goedkeuring van de ECB verstrekt door de Griekse centrale bank. Door het aflopen van het steunprogramma van de eurolanden voor Griekenland zou er nu echter ook een einde aan de bankensteun komen.

Volgens de BBC blijven de Griekse banken maandag dicht, in afwachting van maatregelen die het kapitaalverkeer in Griekenland aan banden leggen. Dat kan onder meer betekenen dat de hoeveelheid geld die bij banken kan worden opgenomen wordt beperkt.

De Franse premier Manuel Valls zei zondagochtend juist erop te rekenen dat de ECB de steun aan de Grieken niet zal intrekken. "De ECB is onafhankelijk, maar zal zijn verantwoordelijkheid ongetwijfeld nemen", zei hij op de Franse radio. "Met andere woorden: ik denk niet dat ze hun steun kunnen staken."

Ook de Griekse staatssecretaris van Financiën sprak zondagochtend nog de verwachting uit dat de ECB de steun zal doorzetten, ondanks het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden.

'ECB staakt steun aan Grieken'
'ECB staakt steun aan Grieken' (Foto: ANP)

Franse premier ziet reële kans op Grexit

Als de Grieken bij hun referendum volgende week de voorwaarden voor verdere noodsteun verwerpen, dan bestaat er een reële kans dat Griekenland de eurozone verlaat. Dat zei de Franse premier Manuel Valls zondag op de Franse radio.

Volgens Valls heeft de Griekse regering het recht om de vraag over verdere noodsteun aan de bevolking voor te leggen. Maar die moet dan wel helder voor ogen hebben waar de keuze om draait, zei hij. "Het is duidelijk dat bij een negatief antwoord de exit uit de eurozone een reëel risico is."

Eerder op de dag zei de Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling in de zondagsuitgave van de krant Die Presse al dat een Grexit inmiddels 'onvermijdelijk' lijkt. Hij voegde er echter direct aan toe dat het vertrek van de Grieken uit de muntunie eigenlijk alleen mogelijk is als Griekenland zich eerst terugtrekt uit de Europese Unie. Daartoe zou het land zelf een aanvraag moeten indienen, waarna de andere EU-landen met dit verzoek zouden moeten instemmen.

'Route MH17 gemeden om verkeersleidingen'

Na de ramp met de MH17 verklaarden veel luchtvaartmaatschappijen dat ze al maanden niet meer vlogen over de conflictzone in het oosten van Oekraïne. Maar het verleggen van de vliegroutes had niets te maken met de oplopende militaire spanning in het gebied, maar met de twee verkeersleidingen waarmee piloten te maken kregen. Dat meldt televisieprogramma Brandpunt Reporter (KRO) zondagavond.

"Veel maatschappijen hebben die risico’s niet eens geëvalueerd", zegt Joe Sultana, de directeur netwerk operaties, van de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol in het programma.

Nog voor het uitbreken van de oorlog in het oosten van Oekraïne vlogen maatschappijen als British Airways, Asiana, Condor en Koreanair al niet meer over het gebied. Dat had te maken met een conflict tussen de Oekraïense en Russische verkeersleiding over de zeggenschap in het luchtruim boven de Krim, het schiereiland dat Rusland begin april 2014 annexeerde. "Piloten kregen plotseling te maken met twee verkeersleidingen. Zoiets kan tot gevaarlijke situaties leiden. Dat wil je natuurlijk niet", zegt Sultana.

Luchtvaartmaatschappijen besloten daarom het luchtruim boven de Krim en het bijbehorende deel van de Zwarte Zee te mijden.

'Route MH17 gemeden om verkeersleidingen'
'Route MH17 gemeden om verkeersleidingen' (Foto: ANP)

Drukke nacht voor de politie

De politie heeft het in de nacht van zaterdag op zondag weer druk gehad met incidenten in het uitgaansleven. Enkele nachtbrakers zitten zondag nog steeds in de cel en ook moesten er mensen met verwondingen naar het ziekenhuis.

In Klundert sloeg een man een 45-jarige vrouw uit Zevenbergen het ziekenhuis in, nadat ze elkaar hadden ontmoet in een café. Bij een vechtpartij in Nijkerkerveen op een parkeerplaats van een pand waar een bruiloft werd gevierd, raakten twee mannen gewond. Ze kregen onenigheid met de bruiloftsgasten die hen tegen het hoofd schopten en sloegen. De twee zijn bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht.

Drie 18-jarigen uit Elst zijn opgepakt na een straatroof in Arnhem. Het 23-jarige slachtoffer sprak eerder, met hoofdwond, de politie aan om te melden dat zijn portemonnee was gestolen. Bij de beroving verloor een van de daders zijn telefoon. Die berover belde even later zijn eigen nummer, omdat hij het mobieltje terugwilde. De agenten namen op en maakten een afspraak bij een café. Daar konden ze de drie verdachten oppakken.

Hofland: Renners verplichten om bij het NK te starten

Bauke Mollema, Robert Gesink, Lieuwe Westra, Tom Dumoulin, Wout Poels en Tom-Jelte Slagter, allemaal Nederlandse top-wielrenners die niet aan de start zijn verschenen van het NK wielrennen in Emmen. Moreno Hofland, één van de grote kanshebbers voor de zege op het vlakke parcours, vind dat de KNWU deelname aan het Nederlands kampioenschap moet verplichten.

"Misschien moet de KNWU maar eens een maatregel gaan invoeren die renners verplicht te starten bij de NK", aldus Hofland tegen de NOS. "Als beroepsrenner moet je daar gewoon aan meedoen. Als de NK in Limburg zijn, staan wij als sprinters er ook gewoon aan de start. Ondanks dat we er niks te zoeken hebben. Persoonlijk vind ik dat ze hier gewoon moeten zijn. Ik snap dat het bij sommigen niet echt in het plaatje past en dat ze risico’s willen vermijden. Er zitten op de NK ook wat continentale renners bij, die wat risico’s gaan nemen. De kans op valpartijen is aanwezig. Maar de NK blijven de NK en dat is een speciale wedstrijd voor iedereen. Jongens als Gesink kunnen hier ook zeker winnen, denk ik."

Dezelfde mening is aan Wim Jansen, organisator van dit NK, toebedeeld. “De afzeggers laten de boel toch wel een beetje in de steek. Ik denk dat de NK een eretitel is voor het wielrennen. Als je je sport goed bedrijft, dan moet je een finale rijden en dat is een NK. En als je niet voor de winst kunt gaan, dan nog vind ik dat je aanwezig moet zijn. Ook richting de mensen die je het hele jaar ondersteunen, zoals de fans en de sponsors. Je bent een voorbeeld voor de toekomst.”

Super Mario in Unreal Engine 4

Aryoksini is een Super Mario-fan met veel tijd. Wij gaven al eerder aan dat hij bezig is met een remake van Super Mario 64 met Blender software. Nu gaat hij een stapje verder en gebruikt Unreal Engine 4 om Mario te laten stuiteren.

Aryoksini heeft Mario helemaal opnieuw geanimeerd en geplaatst in omgevingen uit de Unreal Marketplace. Op 4:19 is een vergelijking geplaatst. Aryoksini heeft niet aangegeven of hij doorgaat met Unreal Engine 4.

Super Mario

Williams aast op 'Serena Slam'

Serena Williams verdween na haar triomf begin deze maand op Roland Garros drie weken lang min of meer uit beeld. De 33-jarige tennisdiva wilde zich in alle rust voorbereiden op Wimbledon en koos voor haar specifieke trainingen enkele Amerikaanse grasbanen uit, die eigendom zijn van golflegende Jack Nicklaus. Williams wil in Londen niets aan het toeval overlaten. Ze aast op het 'Serena Slam', oftewel haar vierde triomf op rij bij een grandslamtoernooi. De titels bij het US Open (2014), het Australian Open (2015) en de Open Franse titelstrijd (2015) heeft de onbetwiste nummer één van de wereld al in bezit.

"Ik voel geen enkele druk om nu ook mijn vierde opeenvolgende major te winnen", sprak Williams stoer. "Het voelt niet anders aan. Dat is, denk ik, een goed teken."

Mocht Williams voor de zesde keer Wimbledon winnen, wacht haar een nieuwe uitdaging. Ze kan dan voor de eerste keer sinds de Duitse Steffi Graf in 1988 vier grandslams inéén kalenderjaar winnen, Dan zou ze dus ook het US Open nog moeten binnenhalen. "Ik leef bij de dag, laat ik eerst hier op Wimbledon maar eens zegevieren."

Peiling: Meer dan 80 procent PVV'ers voor Grexit

Ongeveer 45 procent van de Nederlanders is voor een Grexit en 38 procent is ertegen. Bij PVV-kiezers is 83 procent voorstander en bij D66-aanhangers een op de vijf. Bijna 60 procent van de Nederlanders heeft medelijden met de Grieken.

Het vertrek van Griekenland uit de eurozone (Grexit) heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie, denkt 42 procent. Van de VVD'ers heeft kennelijk 50 procent de griekse zaakjes al geregeld en is voor een Grexit.

Een en ander blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Vooral D66'ers vinden de Grieken zielig (71 procent). PVV'ers met 42 procent het minst.

Update 10.52 uur
Ook de schuldvraag werd gepeild blijkt op peil.nl. Daaruit blijkt dat 54 procent de opgestoken Griekse middelvinger beantwoord met een Nederlandse wijsvinger. Een schamele 15 procent legt het verwijt bij Europa.

Daarin is anti-EU partij PVV met 32 procent koploper met een EU-verwijt, hoewel 44 procent weer vindt dat de Grieken het hebben gedaan. De VVD is met 67 procent weer koploper met naar de Grieken wijzen als schuldige. Van de D66'ers vindt 10 procent dat de EU heeft gefaald. Echter houden CDA'ers het meest van de EU, daar vindt slechts acht procent dat de EU het heeft gedaan.

Selfiestickhouders steeds vaker geweerd

De overlast van egoverslaafden met selfiesticks neemt toe. Dat vinden in ieder geval de bazen van Disney World. Het park besloot na enkele incidenten in onder andere attracties met de egostengel om dan maar de beslissing voor de bezoeker te nemen en het egoverlengstuk de toegang tot de parken geheel te ontzeggen, valt er te lezen in The Independent.

Een verbod voor in de attracties van het aandachtshoerengereedschap was voor veel egomanen niet duidelijk genoeg evenals de risico's die een uitstekende 'kijk mij nou hengel' met zich mee brengt voor de overige bezoekers.

De overlast speelt ook niet alleen in Disney World. Op het Roomse Colosseum en het Franse Versailles waren de ikstick's al eerder niet meer welkom.

Federer durft op Wimbledon nog te dromen

Op 33-jarige leeftijd denkt de Zwitserse toptennisser Roger Federer nog lang niet aan zijn pensioen. Sterker nog, hij durft aan de vooravond van Wimbledon zelfs hardop te dromen van zijn achttiende grandslamtitel. "Ik heb, denk ik, zelfs nog nooit zo'n goede voorbereiding gehad als dit jaar", concludeerde de zevenvoudige winnaar op het heilige gras in Londen monter. "We hebben nu een weekje extra op gras kunnen spelen en trainen", verwees hij naar de verlengde tussenpauze na het gravel op Roland Garros in Parijs.

Zijn achtste eindzege vorige week zondag op het grastoernooi in Halle heeft Federer in alle opzichten gesterkt. "Dat heeft me het extra vertrouwen gegeven dat ik waarschijnlijk nodig zal hebben om hier op Wimbledon opnieuw de titel te winnen."

Federer veroverde in 2012 in Londen zijn laatste trofee bij een grandslamtoernooi. Vorig jaar was hij op Wimbledon dicht bij een nieuwe triomf. De Serviër Novak Djokovic was hem echter in een meeslepende vijfsetter de baas. "Ik speelde tijdens dat toernooi helemaal niet zo goed en toch haalde ik de eindstrijd", blikte Federer terug. "Eerlijk gezegd, had ik vooraf ook niet gedacht dat ik de finale zou bereiken. Ik was nog enigszins op de weg terug na wat blessureleed uit 2013. Het ging toen echter allemaal wat sneller bij mij dan ik had ingeschat."

Met zesvoudig grandslamkampioen Stefan Edberg als assistent-coach en een nieuw, groter tennisracket voelt Federer zich weer helemaal in zijn element. "Dit jaar heb ik het gevoel dat ik beter speel. Ik ben inmiddels gewend aan mijn andere racket. Met Stefan Edberg heb ik er veel tijd ingestoken. Mede daardoor geloof ik dat ik nu echt weer voor de titel kan gaan op Wimbledon. Vorig jaar was het veel meer een kwestie van terugkomen op topniveau."

Ondanks zijn fysieke, mentale en technische opleving krijgt Federer steeds meer vragen over mogelijke afscheidsplannen. Zijn Australische generatiegenoot Lleyton Hewitt, die in 2002 Wimbledon won voordat de hegemonie van de 'Big Four' begon (Federer/Nadal/Djokovic/Murray), beleeft komende week zijn laatste editie in Londen. Federer gunt zijn 34-jarige collega een mooi vaarwel voor het Engelse publiek, maar wil er zelf nog niet aan denken.

"Ik laat mijn gedachten daarover niet gaan. Hoe vaker je daaraan denkt, des te dichter kom je bij je pensioen. Natuurlijk zal ik ooit plannen in die richting moeten maken, maar op dit moment zeker nog niet."

Federer durft op Wimbledon nog te dromen
Federer durft op Wimbledon nog te dromen (Foto: ANP)

Titelverdediger Japan en Engeland naar halve finales WK

Titelverdediger Japan heeft zaterdag in Edmonton de halve finales bereikt bij het WK voetbal voor vrouwen. De Aziatische ploeg versloeg Australië met 1-0. Het verdiende doelpunt viel pas in de 87e minuut en kwam op naam van Mana Iwabuchi. Japan schakelde afgelopen dinsdag in de achtste finales Nederland met 2-1 uit.

De Engelse voetbalsters zijn zaterdag (lokale tijd) doorgedrongen tot de halve finales van het WK. Het team won met 2-1 van Canada en mag komende woensdag met wereldkampioen Japan strijden om een plek in de finale.

De Engelse vrouwen scoorden twee keer in korte tijd. Jodie Taylor maakte een doelpunt in de elfde minuut. Slechts drie minuten later volgde Lucie Bronze haar voorbeeld. De Canadese Christine Sinclair wist in de 42e minuut te scoren, maar de gelijkmaker bleef uit.

In de strijd om een plaats in de finale speelt Japan woensdag tegen Engeland. In de eerste halve finale komt Duitsland dinsdag tegen Verenigde Staten uit.

Paraguay na strafschoppen langs Brazilië op Copa

Brazilië is op de Copa América door Paraguay uitgeschakeld na een strafschoppenserie. Die was nodig omdat de wedstrijd was geëindigd in 1-1. Paraguay won de penaltyreeks met 4-3 en mag het nu in de halve finales van het toernooi opnemen tegen Argentinië.

Paraguay dankt de overwinning grotendeels aan Derlis Gonzalez. Nadat Brazilië na een kwartier op 1-0 was gekomen via Robinho, maakte Gonzalez 20 minuten voor tijd de gelijkmaker. Later scoorde Gonzalez tijdens de penaltyserie het beslissende doelpunt.

Volgens de Braziliaanse bondscoach Dunga was zijn ploeg verzwakt. "Het is geen excuus, maar vijftien spelers hadden deze week een virus", zei Dunga tegen verslaggevers. De voetballers zouden onder meer last hebben gehad van hoofdpijn en rugklachten. Daardoor konden ze zich volgens Dunga niet optimaal voorbereiden.

Artiesten in rouw na overlijden Jaap Buijs

Artiestenmanager Jaap Buijs is overleden. "Mijn vader en beste vriend, is helaas niet meer, rust zacht'', schreef zijn zoon Aloys Buijs zondag op Twitter.

Jaap Buijs vertegenwoordigde bekende artiesten, zoals Jan Smit, George Baker en de 3JS. Zij reageerden op sociale media bedroefd op het overlijden van de artiestenmanager. Zangduo Nick & Simon sprak op Twitter over het 'einde van een tijdperk'. De 3JS noemden het 'een zwarte dag'.

Aloys Buijs liet televisieprogramma Shownieuws in juni weten dat zijn vader ongeneeslijk ziek was. Hij leed aan slokdarmkanker. Jaap Buijs is 69 jaar geworden.

Grieks parlement stemt voor referendum

Het Griekse parlement heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingestemd met het plan om een referendum te houden over het financiële reddingsplan voor het land. De volksraadpleging zou op 5 juli moeten plaatsvinden.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn landgenoten opgeroepen om tegen het 'beledigende' plan te stemmen. Volgens de premier geeft een 'nee' zijn land een sterkere onderhandelingspositie.

Grieks parlement stemt voor referendum
Grieks parlement stemt voor referendum (Foto: ANP)

Rustige column na gewelddaden

Heb je net een idee waarover je gaat schrijven, slaan op drie plaatsen een paar gekken aan het moorden. Alle media lopen vol met commentaren en verslagen, alle deskundologen worden halsoverkop van stal gehaald om hun wijsheden den volke bekend te maken. Moet ik dan ook een schepje er bovenop doen? Ten eerste is dat volstrekt zinloos, en ten tweede zit aanstaande zondagmorgen niemand op mijn gezanik te wachten. 

Europese Spelen 2015 - Dag 17

Het is vandaag de zeventiende en laatste dag van de Europese Spelen in Baku. De laatste negen gouden medailles gaan verdeeld worden en er valt wat te halen voor Nederland. In theorie kan het de meest succesvolle dag worden, nadat de judoka's gisteren voor dubbel goud en dubbel brons zorgden.

Vandaag staan de BMX-finales op het programma, met zowel bij de mannen als bij de vrouwen twee Nederlanders bij de favorieten. Laura Smulders en Merle van Benthem lijken de belangrijkste uitdaagsters van Magalie Pottier uit Frankrijk, terwijl Twan van Gendt en Jelle van Gorkom het vooral op zullen nemen tegen Edzus Treimanis en het Franse trio Sylvain Andre, Amidou Mir en Joris Daudet. 

Naast het BMX'en worden vandaag ook de laatste medailles verdeeld in de sporten die nog niet afgesloten zijn: badminton, strandvoetbal, judo en volleybal. In die finales is geen Nederlandse deelname meer te noteren, maar met name het strandvoetbal zal zeker de moeite waard zijn om te kijken.

Overigens is het ook op de laatste dag het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier of op de officiële site bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze, alsmaar drukker wordende topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen, terwijl er natuurlijk ook vragen gesteld kunnen worden.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
07:30 Volleybal Wedstrijd om brons, mannen: Polen - Rusland Ja
09:00 Badminton Finale mannenenkelspel: Emil Holst (Denemarken) - Pablo Abian (Spanje) Ja
10:00 Volleybal Finale mannen: Bulgarije - Duitsland Ja
10:00 Badminton Finale vrouwenenkelspel: Lianne Tan (België) - Line Kjaersfeldt (Denemarken) Ja
11:00 Badminton Finale gemengd dubbelspel: Mittelheisser/Fontaine (Frankrijk) - Thygesen/Nohr (Denemarken) Ja
11:30 Strandvoetbal Wedstrijd om brons, mannen: Zwitserland - Portugal Ja
11:30 Judo Wedstrijden om brons, teams mannen + vrouwen Ja
12:00 BMX Halve finales mannen: Twan van Gendt, Jelle van Gorkom Nee
12:30 Judo Finales teams mannen + vrouwen Ja
12:40 BMX Finale vrouwen: Laura Smulders, Merle van Benthem Ja
13:00 Strandvoetbal Finale mannen: Italië - Rusland Ja
13:30 BMX Finale mannen: evt Twan van Gendt, Jelle van Gorkom Ja
17:55   Sluitingsceremonie Nee

Medaillespiegel na dag 16

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 78 40 43 161
2 Azerbeidzjan 21 15 20 56
3 Groot-Brittannië 18 10 19 47
4 Duitsland 15 16 33 64
5 Italië 10 25 10 45
6 Wit-Rusland 10 11 22 43
7 Frankrijk 9 11 18 38
8 Oekraïne 8 14 23 45
9 Nederland 8 11 9 28
10 Hongarije 8 4 8 20
11 Servië 8 4 3 15
12 Spanje 7 11 11 29
13 Zwitserland 7 4 3 14
14 Turkije 6 4 19 29
15 België 4 3 3 10
16 Roemenië 3 5 4 12
17 Portugal 3 4 2 9
18 Polen 2 8 10 20
19 Oostenrijk 2 7 4 13
20 Georgië 2 5 8 15
21 Israël 2 4 6 12
22 Slowakije 2 2 3 7
23 Litouwen 2 1 4 7
24 Ierland 2 1 3 6
25 Kroatië 1 4 6 11
26 Griekenland 1 4 4 9
27 Bulgarije 1 3 5 9
28 Zweden 1 3 3 7
29 Denemarken 1 2 5 8
30 Slovenië 1 1 2 4
31 Letland 1 0 1 2
32 Tsjechië 0 2 4 6
33 Estland 0 1 2 3
33 Moldavië 0 1 2 3
35 San Marino 0 1 1 2
36 Armenië 0 1 0 1
36 Cyprus 0 1 0 1
38 Macedonië 0 0 2 2
38 Noorwegen 0 0 2 2
40 Finland 0 0 1 1
40 Kosovo 0 0 1 1
40 Montenegro 0 0 1 1
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.