'Langer leven met noten en pinda's'
Mensen die minstens 10 gram noten of pinda's per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die dit niet doen. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Universiteit Maastricht, uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar.
De sterfteverlaging was het sterkst voor luchtwegaandoeningen, ziekten van het zenuwstelsel en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband is bij mannen en vrouwen even sterk, stellen de onderzoekers.
Pinda's en noten bevatten allebei bepaalde voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die mogelijk kunnen bijdragen aan de verlaging van de sterfte. In tegenstelling tot pinda's werd geen verband gevonden tussen sterfte en consumptie van pindakaas.
En suikerpinda's vallen hier ook onder?
PSN Rinzewind en Cadsuana Melaidhrin
Stellar Blade *O* Sea of Stars *O* Trails Daybreak *O*
Wel vrij prijzig, maar als je iedere dag een klein handje eet is dat prima te bekostigen en kennelijk ook nog eens goed voor je
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
ROFL. Thanks voor deze tip.
And it is impossible to live wisely and well and justly without living a pleasant life.
"Overigens leidde meer noten eten dan die 15 gram niet tot een hogere levensverwachting."
http://nos.nl/artikel/204(...)l-noten-per-dag.html
En die emulgator kan ook niet gezond zijn.
Persoonlijk ga ik mee in de gedachte van WDN dat die mensen die dagelijks nootjes eten van zichzelf al gezondere keuzes maken dan mensen die dat niet doen, want dat lijkt me duidelijk een gezondere snack-keuze dan snoepgoed, chips, etc etc.
Zelf pindakaas maken is sowieso lekkerder en heel makkelijk.
Wanneer je in die tijd gewoon 'gezond' leefde kon je makkelijk net zou oud worden als tegenwoordig, en veel van de kwalen van de moderne tijd waren er destijds nauwelijks, zoals suikerziekte, overgewicht, tandrot, etc etc.
Een laatste lichamelijk aanpassing op voeding is waarschijnlijk het kunnen verteren van lactose, wat dus in melk zit. Afgezien van de babyperiode waar het nog moedermelk kreeg en lactose kon verteren was de mens op latere leeftijd lactoseintolerant. Hiervoor werd melk ook verwerkt tot kaas of yoghurt om het beter verteerbaar te maken. Maar de afgelopen duizenden jaren is een groep mensen steeds beter bestand geworden tegen lactose tot een paar duizend jaar geleden pas gene kwamen die de mens lactose intolerant maakt. Deze mutatie onstond vooral in europa en middenoosten. Hoewel het gebruik van melk voor ons normaal is is ongeveer 2/3 van de wereld nog steeds lactose intolerant.
Maar het is ook niet voor niets dat vegetariërs en veganisten wordt aangeraden om extra noten e.d. te eten.
Nu gaat dat wellicht in tegen wat je al die jaren hebt geleerd, maar noten, vlees en vis en eieren, en groente en fruit zijn gezonder dan brood en aardappelen (wat eigenlijk gewoon vul-middelen zijn om je een 'vol' gevoel te geven alswel snel een boost aan energie...).
Dat we nu ouder worden komt door zaken als welvaart, medische wetenschap (penicilline), relatieve vrede, etc etc. Niet zozeer door ons dieet.
Kwam een interessante website tegen van de sterfgevallen van de New York politie. Voor de tweede wereldoorlog vanaf eind 19e eeuw bijna geen agent dood door hartaanval. Toen ging er een knop om en vanaf de jaren 50 ging de helft dood door een hartaanval.
Nou lopen wij wat achter dus zal bij ons vanaf de jaren 60/70 die knop zijn omgegaan.
Vraag me alleen af wat die mensen dan aten wat zo gezond was want dat was juist veel vette sju en spek en boter en weet ik veel.
En bij de Ekoplaza waar ik altijd kom staat ook nog een machine die verse pinda's maalt mocht je niet geloven dat er in de potten niets is toegevoegd.
Brood=granen=koolhydraten=suiker, aardappelen=zetmeel=suiker. Overigens is een bepaalde hoeveelheid suiker wel nodig, want je heb een bloedsuikerspiegel voor de snelle en directe levering van energie en bovenal je hersencellen kunnen alleen glucose(=suiker) verbranden. Welke suikers weer goed en slecht zijn in welke hoeveelheden is even een hele andere discussie.
Tevens is het bekend dat het eten van een bepaalde hoeveelheid graan weldegelijk gezond is door de vezels en vitamine en mineralen die het bevat. Dan heb ik het wel over melen waar de hele graankorrel is in vermalen, volkorenmelen, want vooral het buitenste gedeelte van de graankorrel bevat veel vezels, vitamine en mineralen. In bloem is alleen het binnenste gedeelte van de graankorrel gebruikt en dit is veel minder gezond. Goedkoop brood is vaak dan ook met bloem gemaakt in plaats van meel.
Volkorenprodukten(hele graankorrel) geven juist een vol gevoel doordat de vezels vocht opnemen en ze je zo het volle gevoel geven. Tevens zijn de vezels goed voor de darmbeweging(peristaltische beweging) en vormen de vezels een soort van extra beschermlaag in je darmen waardoor er minder suikers worden opgenomen die dan juist ten goede komen aan de bacterieën in je darmen(vooral de grote darm dacht ik, maar ik kan het mis hebben) waardoor de goede bacterieën kunnen groeien en zo mee kunnen helpen aan een goede darmflora.
Maar als je naar de polite in amerika kijkt zie je vooral veel dikke mensen. Dus dat er tegenwoordig meer dood gaan door hartaanvallen is niets iets vreemds. In amerika eet men veel meer vet en zoete troep en laat vooral de combinatie van beide heel slecht zijn en zorgen voor overgewicht.
Bij npo focus hebben ze een docu hiervan uitgezonden, volgens mij weer van bbc horizon:
http://www.npo.nl/focus-w(...)5-2015/VPWON_1240574
Ik zei dus donuts meer voor de grap, maar veel donuts bevatten juist een goede of eigenlijk verkeerde combinatie vet en suiker wat ze zo lekker maakt voor de mens. Dit zie je ook in de docu.
Of met een vleugje zeezout kan ook erg lekker zijn.
In normale fabriekspindakaas zit gehard vet (vloeibaar plantaardig vet wat met een chemische catalysator is verhard zodat de olie niet op de pindakaas gaat drijven) en dat is erg slecht. Ook zit er vaak veel suiker in, al dan niet als dextrose.
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
http://www.optimalegezond(...)-groot-mee-geworden/
Ik kocht vroeger in de VS ook altijd pindakaas zonder toevoegingen. Alleen wat zout. Was veel lekkerder .
Volgens mij is in die periode ook de omslag gekomen naar politie-auto's?
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken