FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 juni 2015

Celstraffen illegale handel exotische dieren

De 54-jarige dierenhandelaar Willem P. uit Woerden is donderdag veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk wegens gesjoemel bij internationale handel in dieren. Ook kreeg hij een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar en 2000 euro boete.

P. werd vervolgd voor smokkel op enorme schaal van exotische dieren, van amoerpanters tot Filipijnse dwergvalken en van wielewalen tot honderden agapornissen (dwergpapegaaien).

De straf is lager dan de 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk, die het Openbaar Ministerie had geëist. Ook drie medeverdachten kregen lagere straffen dan gevraagd. De rechtbank sprak de vier deels van de beschuldigingen vrij.

P. handelde in allerlei dieren van katachtigen zoals lynxen tot en met primaten zoals ringstaartmaki's. Dat deed hij binnen een criminele organisatie. Die organisatie maakte gebruik van constructies om de wilde vogels en beschermde dieren vanuit alle windstreken te smokkelen. Zoals de 'dierentuinroute' waarbij dierentuinen als bestemming werden voorgespiegeld. Ook werden dieren gesmokkeld door misbruik van de regel dat je vijf gezelschapsvogels mag vervoeren.

Bij een loods van P. in Woerden werd een grote hoeveelheid dieren in erbarmelijke omstandigheden gevonden, zoals in vervuilde hokken en met uitwerpselen in eet- en drinkbakken.

Amsterdam akkoord met financiering Zuidasdok

Het project Zuidasdok, waarbij de ringweg A10 in Amsterdam deels onder de grond verdwijnt, krijgt de financiële zegen van de gemeente Amsterdam.

In 2012 besloot Amsterdam al dat de Zuidasdok er komt; donderdag heeft de gemeenteraad van de hoofdstad met een grote meerderheid (43 van de 45 zetels) ingestemd met de financiële bijdrage die Amsterdam levert aan het project.

Amsterdam draagt ongeveer 210 miljoen euro bij. In totaal kost de verbouwing ongeveer 1,6 miljard.

Concreet kan nu verder worden gegaan met de aanbesteding. In 2017 start de daadwerkelijke verbouwing, zo is het plan. Die verbouwing van het gebied gaat ongeveer tien jaar duren.

Tom Kabinet komt met leesclub voor e-books

E-bookwebwinkel Tom Kabinet heeft een nieuwe manier gevonden om tweedehands e-books aan de man te brengen. De webwinkel startte donderdag met Toms Leesclub. Mensen die lid worden kunnen gelezen e-books doneren aan de clubcollectie en goedkoop anderen titels aanschaffen.

Tom Kabinet, dat ook nieuwe e-books aanbiedt, zorgde eerder voor beroering met een marktplaats voor de verkoop van tweedehands e-books. Het bedrijf moest die handel eerder dit jaar staken, na tussenkomst van de rechter. Via de site werden namelijk ook veel illegaal gedownloade boeken te koop aangeboden.

Met de leesclub heeft Tom Kabinet grootse plannen. De onderneming verwacht op korte termijn tienduizenden leden aangesloten te hebben. Voor het einde van dit jaar wil Tom Kabinet ook de vleugels uitslaan naar andere Europese landen.

Beau van Erven Dorens is dolblij

Beau van Erven Dorens kan niet wachten om bij RTL aan de slag te gaan. Aan RTL Boulevard vertelt de presentator dat hij 'dolblij' is. "Ik heb echt ongelooflijk veel zin in om er keihard tegenaan te gaan", aldus Beau.

"Dat zegt natuurlijk altijd iedereen, maar ik voel het echt in mijn buik", vervolgt van Erven Dorens. Wat de presentator, die hiervoor bij SBS6 werkte, gaat doen bij RTL is nog niet helemaal duidelijk.

Er gaan geruchten dat hij misschien weer de presentatie van RTL Boulevard voor zijn rekening gaat nemen, dat deed hij eerder ook al eens. Als dat het geval is dan zal hij weer samen moeten werken met Albert Verlinde en dat verliep in het verleden niet altijd even soepel. "Wij kunnen eigenlijk heel goed met elkaar opschieten, hoe gek dat ook klinkt. Het is echt zo", vertelt Beau. "We hebben alleen af en toe mot met elkaar en dan geeft de een de ander een trap en andersom", legt de presentator uit. "We zijn toch een soort huwelijk geweest."

Verlinde liet onlangs ook al weten dat Beau wat hem betreft welkom is bij het programma.

Leden motorclubs blijven langer in de cel

De leden van motorclubs die twee weken geleden werden gearresteerd, moeten nog zeker dertig dagen vast blijven zitten. Dat heeft de raadkamer donderdag bepaald.

De zeventien, met name leden van motorclub de Bandidos, werden op woensdag 27 mei opgepakt tijdens een grote politieactie tegen motorbendes. Daarbij werden raketwerpers, automatische wapens, munitie, vuurwerkbommen en drugs gevonden. Ook de president van de Bandidos MC., Harrie Ramakers, werd opgepakt.

De verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben.

Omstreden winkelcentrum Almere gaat niet door

Een omstreden retailpark in Almere komt er alsnog niet. De gemeente liet donderdag weten dat is besloten de ontwikkeling ervan te stoppen.

In het winkelgebied in stadsdeel Almere Poort zouden ook woningen komen. De komst van het centrum was omstreden, mede omdat het slecht zou zijn voor andere winkelcentra. Er dreigden daarom meerdere rechtszaken tegen de gemeente.

Onderzoek naar de effecten van het nieuw te bouwen park op de bestaande detailhandel in Almere heeft laten zien dat er (nog) meer winkels leeg zouden komen te staan. Ook bleek het moeilijk voldoende beleggers en huurders te vinden voor een dergelijke grootschalige ontwikkeling, aldus de gemeente.

Het project heeft de gemoederen in Almere jarenlang bezig gehouden. In 2001 werd een eerste overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van grootschalige winkels in Almere Poort.

81-jarige verdachte carnavalsongeluk overleden

De 81-jarige automobilist die in februari in Ter Apel betrokken was bij een dodelijk ongeluk tijdens de carnavalsoptocht is overleden. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

Door het ongeluk kwam een 33-jarige vrouw uit Ter Apel om het leven. Vijf mensen raakten gewond, onder wie de ouders van de overleden vrouw. De automobilist was verdachte. Hij overleed vorige week. Daardoor zal er geen strafvervolging meer zijn.

Een fout van de automobilist was volgens de politie waarschijnlijk de oorzaak van het ongeval. De bejaarde man raakte de controle over de auto kwijt, waarna hij het publiek inreed en tegen een praalwagen tot stilstand kwam.

'NS werd voorgetrokken'

De NS is stelselmatig voorgetrokken bij het treinvervoer op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Dat komt door de nauwe banden tussen de NS en het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat beslist wie er over het spoor mag rijden. Andere partijen hebben geen gelijke kansen gehad.

Dat zei Anne Hettinga, bestuursvoorzitter van Arriva Nederland, tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Vervoerder Arriva bood samen met de Duitse spoorwegen Deutsche Bahn op het binnenhalen van het treinvervoer over de hogesnelheidslijn, maar de opdracht ging naar NS, dat met een torenhoog bedrag was gekomen.

Op de hogesnelheidslijn zou de flitstrein Fyra gaan rijden, maar die was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De enquêtecommissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen

HSL (Foto: Novum)
HSL (Foto: Novum)

Hockeyers bijna zeker van Olympische Spelen na zege op Spanje

De Oranjemannen zijn donderdag een stap dichterbij gekomen bij een olympisch ticket. Op de Hockey World League in Buenos Aires werd Spanje in de kwartfinale met 3-1 verslagen. Zaterdag strijdt Nederland in de halve finale tegen Duitsland. De winnaar van die ontmoeting plaatst zich voor de Spelen van Rio.

Bondscoach Max Caldas week in deze kwartfinale af van zijn ‘om-en-om-principe’ in het Nederlandse doel. Niet Pirmin Blaak, die eigenlijk aan de beurt was, stond onder de lat, maar de meer ervaren Jaap Stockmann. De doelman van Bloemendaal moest meteen vol aan de bak, want Spanje kreeg binnen vijf minuten een schotkans en een strafcorner.

Na die eerste, zenuwachtige minuten, gaf Seve van Ass het Nederlands elftal lucht. De aanvallende middenvelder reageerde attent na weifelend ingrijpen van de Spaanse keeper Quico Cortes. Oranje kreeg het in het tweede kwart lastig tegen de fysieke Zuid-Europeanen, maar Mink van der Weerden scoorde kort voor rust de tweede treffer uit de derde Nederlandse strafcorner.

In het derde kwart kreeg Oranje de uitgelezen kans op de 3-0, maar een strafbal bleek niet aan Jeroen Hertzberger besteed. De Rotterdammer zag zijn inzet gekeerd worden door goalie Cortes, die een paar minuten later juichend zijn doel uitstormde. Paul Quemada beukte een backhand in het Nederlandse doel, waardoor Oranje een bijzondere spannende slotfase voor de kiezen kreeg.

Spanje drukte een aantal maal nog flink aan en Nederland mocht van geluk spreken dat de 2-1 score op het bord bleef staan. Valentin Verga scoorde kort voor het einde de bevrijdende derde treffer, waardoor voor het knokkende Oranje het olympisch ticket steeds dichterbij komt.

Yolanthe wint Social Media Award

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft een van De Beste Social Media Awards gewonnen. Helaas voor de presentatrice is dit niet echt een eer, ze krijgt de prijs namelijk in de categorie 'Slechtste bericht'. Dat hebben een vakjury en ruim 6000 mensen die hun stem hebben uitgebracht bepaald.

Yolanthe krijgt de prijs voor een foto die ze vorig jaar online zette van een Thais strand. "Goedemorgen prachtig eilandje. Terug op Ibiza voor familiebusiness. Dikke kus voor jou ..... ", schreef ze hierbij. Deze foto zorgde voor heel wat reacties op social media. De vrouw van Wesley Sneijder nam het in deze categorie op tegen onder andere Kim Feenstra.

Het model deelde vorig jaar een bericht over ebola. "Ebola, toevallige uitbraak of geplande actie? What's going on?", vroeg Kim zich af. De twee vrouwen namen het ook nog op tegen de Volkskrant, Seat en Remia. Als prijs krijgt Yolanthe een workshop social media van de organisatie van De Beste Social Media Awards.

Sneijder-Cabau is niet de enige BN'er die donderdagavond in de prijzen viel. Ook Jochem Myjer kreeg een award, en wel voor 'Beste BN'er op social media'. De cabaretier nam het op tegen Georgina Verbaan, Raemon Sluiter, Claudia de Breij, Chantal Janzen, Hans Kazan en Arjen Lubach. De laatste heeft in deze categorie de Juryprijs gewonnen.

Vorig jaar won Trijntje Oosterhuis de award voor Slechtste bericht. Zij kreeg de award voor haar goedbedoelde actie voor giro 555. Ze stelde voor om voor iedere like een euro te doneren. Ze had toen alleen niet verwacht dat dat binnen een mum van tijd meer dan 200.000 likes op zou leveren.

Yolanthe Sneijder-Cabau (Foto: Novum)
Yolanthe Sneijder-Cabau (Foto: Novum)

Sportblog: Armstrong-film & FIFA is humor weer kwijt

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Fles water voorkomt doelpunt
De roep om doellijntechnologie in het voetbal wordt alsmaar groter. Geinoord zal pleiten dat dit ook voor het amateurvoetbal zal gaan gelden. In een jeugdduel van de club tegen DOSC werd een glaszuivere treffer over het hoofd gezien nadat de bal het doel uit door de waterfles van de keeper. Protesteren bij de scheids had geen zin, het duel eindigde uiteindelijk in een gelijkspel.

Tot de doellijntechnologie er is: plaats voorwerpen achter de doellijn. Je kunt er goals mee voorkomen.


Handig zo'n flesje water (Bron: YouTube)

Kijk Guus, zo motiveer je een voetbalteam
Guus Hiddink moet niet langer puzzelen met de verdediging van het Nederlands elftal, hij moet het over een heel andere boeg gooien! Neem een voorbeeld aan Venezuela, daar weten ze hoe ze de mannen van het nationale elftal op scherp moeten krijgen. De presentatrices van 'Desnudando La Noticia', een programma wat we zouden kunnen omschrijven als een nieuwsuitzending waar (half) blote vrouwen de berichten voorlezen, besloten hun nationale team te prikkelen. Ze namen een filmpje op om hun team aan te moedigen voor de aanstaande Copa America. Dat zal hard nodig zijn want Venezuela zit in de poule samen met Brazilië, Colombia en Peru.


Het ophitsende filmpje (Bron: YouTube/Desnudando La Noticia)

FIFA is humor nog niet verleerd....... of toch wel.....
Wereldvoetbalbond FIFA ligt momenteel fel onder vuur vanwege vermeende corruptie. Woordvoerder Walter De Gregorio is tegenover het Zwitserse SRF 1 zijn humor in ieder geval nog niet verloren. Hij weet Sepp Blatter, Jérôme Valcke en zichzelf in een mop te krijgen.

Het mopje je kun je hier bekijken.

Inmiddels heeft het mopje ook een vervelend staartje gekregen zo laat Novum ons weten. De Gregorio heeft donderdag met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. De FIFA geeft geen reden op voor het vertrek van de woordvoerder, maar volgens de BBC heeft een grap die hij maakte op de Zwitserse televisie zijn ontslag ingeleid.

Lance Amstrong the movie is in aantocht
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier, de film over Lance Armstrong is in aantocht. De sportman die met zijn levensverhaal van patiënt tot held en even later tot gevallen held, dat is natuurlijk een prachtige basis voor een film. De rolprent genaamd The Program is geregisseerd door Stephen Frears met Ben Foster die de rol van Armstrong vertolkt. De film gaat helaas pas 8 oktober in Duitsland in première en zal daarna ook in andere landen te zien zijn. Om jullie op te warmen is hier de trailer:


De trailer van The Program (Bron: YouTube)

Trickshot Tennis
Trickshots kennen we wel van het biljart maar ook in andere sporten komt het 'trickshot' voor. Zo ook in het tennis waar Pablo Schurig de meest fantastische services uit zijn mouw tovert. Ze zullen volgens de regels vast niet allemaal legaal zijn maar het ziet er allemaal bijzonder tof uit.


Trickshot Tennis (Bron: YouTube/TheTennisTimes)

Bunting klaar voor The Voice?
Zaterdagavond tijdens de Dutch Dart Masters in Venray vermaakte Stephen Bunting het publiek niet alleen met het gooien van pijltjes, ook deed hij een poging om te zingen. 4500 man gingen uit hun dak bij het horen van Bunting's versie van Gold.

 

BRILLIANT: Stephen Bunting sings Spandau Ballet's 'Gold' live on stage at the Dutch Darts Masters in Venray!

Posted by Professional Darts Corporation on maandag 8 juni 2015

Verander in een aap en krab in Shantae: Half-Genie Hero

Ook WayForward doet mee aan het van tevoren vrijgeven van E3-trailers. Hieronder vind je de trailer van Shantae: Half-Genie Hero dat in de maak is voor alle huidige platforms. De trailer onthult twee nieuwe transformaties: aap en krab.

Shantae: Half-Genie Hero moest oorspronkelijk in 2014 uitkomen, maar is uitgesteld na het halen van stretch goals op Kickstarter. Een nieuwe release date is nog niet vrijgegeven.

'Copiloot Germanwings vreesde blind te worden'

De copiloot die een toestel van Germanwings met 150 inzittenden te pletter liet slaan in de Franse Alpen was bang het licht in zijn ogen te verliezen. Andreas Lubitz ging in de maand voor de ramp zeven keer naar de dokter, waarvan drie keer naar een psychiater. Sommige artsen die hij raadpleegde vonden dat hij niet fit was om te vliegen, maar vanwege het strenge medisch beroepsgeheim in Duitsland stelden zij diens werkgever niet op de hoogte. Dat heeft officier van justitie in het Franse Marseille Brice Robin donderdag in Parijs laten weten.

Robin sprak donderdag met nabestaanden van de slachtoffers. Journalisten praatte hij bij over de stand van het onderzoek naar de crash van 24 maart. De stoffelijke resten van de slachtoffers zijn nog maar net vrijgegeven en aan de families overgedragen.

Volgens Robin is er geen enkele twijfel meer dat Lubitz het vliegtuig opzettelijk heeft laten neerstorten en 150 mensen onder wie zichzelf moedwillig van het leven heeft beroofd. De onderzoekers hebben vastgesteld dat Lubitz op een vlucht van Barcelona naar Düsseldorf de gezagvoerder uit de cockpit heeft buitengesloten en een daling heeft ingezet. Tevoren had hij zich ingelezen over zelfdodingsmethodes en toegangsprocedures voor de cockpit. Ook een daalvlucht had hij geoefend.

Duitse aanklagers zeggen dat Lubitz geen concrete lichamelijke aandoeningen had. Volgens Robin had Lubitz klachten over lichtflitsen in zijn ogen, maar was er geen 'organische' oorzaak aan te wijzen voor de gezichtsproblemen waar Lubitz kennelijk last van had.

Germanwings en moedermaatschappij Lufthansa hebben gezegd dat Lubitz alle medische tests heeft doorstaan en door artsen geschikt was bevonden om te vliegen.

'Shell stapt uit Oekraïens schaliegasproject'

Shell trekt zich terug uit een schaliegasproject in het oosten van Oekraïne, waar regeringstroepen vechten tegen door Rusland gesteunde separatisten. Dat meldde donderdag de Britse zakenkrant Financial Times (FT), die documenten over de kwestie heeft ingezien.

Het Nederlands-Britse energieconcern heeft volgens FT aan de Oekraïense regering laten weten dat door de slechte veiligheidssituatie in het gebied te weinig gas kan worden geproduceerd. Doordat ook de olieprijzen het afgelopen jaar scherp zijn gedaald, wegen de baten helemaal niet meer op tegen de kosten, aldus het dagblad.

Hiddink laat toekomst open

Guus Hiddink heeft donderdagavond in het midden gehouden of hij conclusies verbindt aan eventueel puntenverlies van het Nederlands elftal tegen Letland. "Voor de thuiswedstrijd tegen de Letten heb ik dat met enige ironie wel gedaan", zei hij voor de training van Oranje in Riga. "Nu spelen we uit en wordt het wel iets lastiger.''

Oranje heeft plaatsing voor het EK van volgend jaar in Frankrijk niet meer in eigen hand als het punten verliest in Letland. "Dan worden we afhankelijk van anderen. Dat willen we niet'', besefte Hiddink, die het opnam voor zijn verdedigers. "Zij hebben na het duel met de VS veel kritiek gekregen. Maar verdedigen doe je met de hele ploeg en dat hebben we niet gedaan. Het zal ook op het middenveld en voorin scherper moeten. Daar moeten we ook discipline tonen. We moeten daar harder werken, ook zonder bal."

Discuswerper Cadée tweede in Bislett Games

Discuswerper Erik Cadée heeft een aansprekend resultaat geboekt in de Diamond League. De Brabantse krachtatleet eindigde donderdag als tweede in de Bislett Games van Oslo met een afstand van 62,32 meter. Cadée schoot er sportief niet zo heel veel mee op, want hij bleef ruim verwijderd van de limiet voor de WK in augustus in Peking, die op 65,00 meter ligt.

De Pool Robert Urbanek won in Oslo met 63,85. Zijn landgenoot Piotr Malachowski werd derde met dezelfde afstand als Cadée, maar zijn op een na beste worp was minder ver dan die van de Nederlander.

Lied De Breij staat driemaal in top zes

Het lied Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij stond donderdagavond maar liefst driemaal in de top zes van iTunes. Op de eerste plaats staat nog steeds de concertversie van Jeroen van der Boom. De live-versie en de single-versie van De Breij staan inmiddels op de tweede en zesde plaats in de lijst.

Van der Boom zong het nummer, dat gaat over klaarstaan en openstaan voor andere mensen, tijdens de concertreeks van de Toppers. Op verzoek van veel fans bracht de zanger het lied uit als single, tot grote onvrede van De Breij. Zij liet eerder deze week weten zeer ontstemd te zijn dat Van der Boom geen enkel overleg had gepleegd over zijn uitvoering en de single-release van het nummer.

Diverse BN'ers, waaronder Georgina Verbaan, spoorden hun volgers op Twitter de afgelopen dagen aan om de originele versie van De Breij en haar muzikanten te downloaden. Het populaire nummer staat inmiddels al drie jaar onafgebroken in de iTunes top 30.

Mag ik dan bij jou was het openingsnummer van Claudia's theatervoorstelling Hete vrede, dat in 2011 werd bekroond met een Poelifinario. De song werd pas de afgelopen jaren enorm populair en wordt met grote regelmaat gebruikt op bruiloften en begrafenissen. De Breij is vrijdagavond te gast in RTL Late Night om daar, ter afsluiting van het seizoen, het lied live ten gehore te brengen.

Lange celstraffen voor terreurverdachten Florida

Een Amerikaanse rechter heeft twee Pakistaanse broers de langst mogelijke gevangenisstraffen opgelegd voor het beramen van een terroristische bomaanslag in New York City. De 22-jarige Raees Alam Qazi kreeg donderdag 35 jaar opgelegd en zijn 32-jarige broer Sheheryar Alam Qazi 20 jaar. De straffen zijn drie jaar langer dan die welke het openbaar ministerie en de verdediging in maart in een zogenoemde 'plea deal' hadden aanbevolen.

De jongste van de twee broers kreeg de zwaarste straf omdat hij de plannen voor een aanslag uitwerkte. Zijn oudere broer verschafte voornamelijk geld, maar was volgens de rechter volledig van de plannen op de hoogte.

De twee werden in november 2012 opgepakt nadat Raees van een verkenningstocht in New York terug was gekeerd. Volgens een door beiden ondertekende verklaring waren zij fervente volgelingen van Anwar al-Awlaki, een in Amerika geboren radicale islamitische geestelijke die in september 2011 door een Amerikaanse drone in Jemen werd gedood. Raees had in 2011 tevergeefs geprobeerd in Pakistan aansluiting te zoeken bij islamitische extremisten in Afghanistan. Toen dat mislukte, keerde hij naar de Verenigde Staten terug om daar een aanslag te beramen.

Boeing ziet stijging vraag naar vliegtuigen

Vliegtuigbouwer Boeing verwacht dat luchtvaartmaatschappijen de komende twintig jaar meer dan 38.000 nieuwe toestellen kopen. Dat is 3,5 procent meer dan waar het Amerikaanse bedrijf in zijn vorige marktprognose van uitging, liet het donderdag weten.

Boeing denkt dat het totale aantal vliegtuigen dat luchtvaartmaatschappijen in gebruik hebben, tussen nu en 2034 verdubbelt tot meer dan 43.000. Daarbij gaat de fabrikant ervan uit dat het reizigersverkeer jaarlijks met een kleine 5 procent toeneemt. Vooral prijsvechters nemen een groot deel van de groei voor hun rekening.

De totale waarde van vliegtuigen die in de komende twee decennia worden afgeleverd, zal volgens Boeing omgerekend bijna 5000 miljard euro bedragen. Toestellen met één gangpad, geschikt voor korte tot middellange afstanden, zullen veruit het meest worden verkocht.

Als: homohuwelijk, dan: christenen scheiden.

Ondanks dat ze gelukkig getrouwd zeggen te zijn, overwegen Nick en Sarah Jensen uit Canberra een scheiding. Het stel is namelijk van mening dat het huwelijk zijn waarde verliest wanneer homo's ook zouden kunnen trouwen.

In Australië kan dat nog niet en als het aan de familie Jensen ligt, dan blijft dat ook zo. Het godvrezende stel is zeer gelukkig met elkaar en naar goed christelijk gebruik past het dan goed binnen de geroemde normen en waarden om mensen die anders geaard zijn dit geluk te misgunnen. En de heer zag dat het goed was.

De Jensens zijn al tien jaar met elkaar getrouwd en vrouwlief heeft een aantal kinderen geworpen. Als alles blijft zoals het nu is, dan komen er waarschijnlijk nog een paar bij. Zodra de Australische wetmakers echter een homohuwelijk toestaan, dan houdt het op. Eventuele legalisatie van echtelijke verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht zou in de ogen van Sarah en Nick beteken dat het huwelijk zinloos geworden is. "Als dat het geval is, dan willen we niets meer met die definitie (van een huwelijk) te maken hebben", aldus het stel.

Als fanatieke aanhangers van een gekruisigde zombie zijn Sarah en Nick ervan overtuigd dat het huwelijk iets is tussen een man en een vrouw. En god natuurlijk. Het is een gruwel in hun ogen om te moeten zien dat alleen liefde genoeg zou moeten zijn om mensen elkaar in de echt te laten verbinden. Dit soort huwelijken zouden de nodige 'heiligheid' missen.

Homohuwelijk voor meer Amerikaanse staten (Foto: ANP)
Hè.... bah!

Erdogan: ego's moeten opzij voor kabinetsformatie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat alle politieke partijen hun ego aan de kant moeten zetten om snel een regering te kunnen vormen. Erdogan sprak zich donderdag voor het eerst voor de camera uit over de verkiezingsnederlaag van zijn partij van afgelopen zondag.

Erdogan had zo zijn zinnen gezet op een verkiezingsoverwinning dat hij de hand lichtte met een grondwetsartikel dat de president voorschrijft onpartijdig te blijven en voerde hartstochtelijk campagne voor zijn AK-partij. Dat mocht echter niet baten. De AK-partij verloor zondag haar meerderheid in het parlement, waardoor Erdogan zijn plan de bevoegdheden van de president aanzienlijk te verruimen lijkt te kunnen vergeten.

De AK-partij moet nu op zoek naar coalitiepartners om een regering te kunnen vormen. Die staan, na de bittere verkiezingscampagne waarin geregeld harde woorden vielen, echter niet te springen om in zee te gaan met Erdogan en de zijnen. Achter de schermen zouden de partijen al wel voorzichtig om elkaar heen draaien.

Erdogan deed er na de verkiezingen bijna vier dagen lang het zwijgen toe. Dat trok veel aandacht, omdat de president normaliter voortdurend op televisie verschijnt.

Filipijnse schoonspringers scoren 0 punten na pijnlijke sprongen

Tijdens de Zuid-Oost Aziatische Spelen in Singapore hebben twee Filipijnse atleten laten zien dat schoonspringen toch wel een erg moeilijke sport is. John Elmerson Fabriga en John David Pahoyo lieten allebei een op het oog zeer pijnlijke sprong zien. Beiden kregen er 0,0 punten voor, iets wat niet vaak voorkomt in het internationale schoonspringen.

Tijdens de individuele wedstrijd op de driemeterplank was het in de vierde ronde van sprongen eerst de beurt aan de 21-jarige Fabriga. Hij probeerde een dubbele salto achterwaarts, maar draaide niet genoeg door en landde vol op zijn rug. De 17-jarige Pahoyo probeerde dezelfde sprong, maar had nog minder snelheid in zijn draai. Hierdoor kwam hij met zijn knieeën als eerste in het water en niet, zoals te doen gebruikelijk, met zijn handen. 

De pijnlijke sprongen - letterlijk en figuurlijk - van het Filipijnse duo (Bron: YouTube)

De jonge Pahoyo kiest er naar eigen zeggen voor om simpelweg om zijn eigen totaal mislukte sprong te lachen. "Dit was niet de eerste keer dat een sprong van mij mislukte en ik was ook niet de eerste bij wie dit gebeurde. Ik ben nog altijd erg trots, want niet iedereen krijgt de kans om zijn of haar land te vertegenwoordigen op een groot evenement als dit", aldus de immer positief blijvende Pahoyo op Facebook. Voor de criticasters voegde hij er nog een vraag aan toe: "Ik stond voor het oog van vele duizenden mensen voor paal. Zouden jullie in dat geval, zoals ik, überhaupt wel blijven lachen?"

Dat beide sporters slechts 0 punten kregen voor hun prestatie is uiteraard geen verrassing. Toch lieten ze eerder al zien wel degelijk goede sprongen neer te zetten. Zo liet Fabriga na twee van de in totaal zes sprongen naast Pahoyo ook nog de uiteindelijke winnaar van het brons achter zich. Bij het synchroonspringen van de driemeterplank werd het duo vijfde van de vijf deelnemende teams, vlak achter Vietnam. Hieronder zijn beelden uit de synchroonwedstrijd te zien, met geslaagde sprongen.

 

Yey! I'm so proud of us pakner John Fabriga, we really did our best despite of we just practiced this synchro dives for just 4 days, even though we failed to win, but atleast we did overcame what we once knew was out limit, and that makes us a champion <3 Thanks coach Brian Palattao for your endless support and immeasurable love to us from the preparation until the end of this competition, and special thanks to the people who's doing their best to make this experience possible, I owe you all of this #SG2015 #SEA #Games #Singapore #Diving #Pilipinas

Posted by JD Pahoyo on dinsdag 9 juni 2015

Bardet wint vijfde etappe Dauphiné

Romain Bardet is de winnaar van de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné geworden. De Fransman van AG2R demarreerde op de een na laatste klim uit de grote groep met favorieten en kwam uiteindelijk als eerste boven in het Franse skioord Pra Loup. Tejay Van Garderen (BMC) nam de gele trui over van ploeggenoot Rohan Dennis.

De etappe voerde van Dignes-les-Bains naar Pra Loup en was tevens een kopie van de zeventiende etappe in de Tour de France dit jaar. Een kopgroep van zeven renners met onder meer Albert Timmer (Giant-Alpecin) en bolletjestruidrager Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) kleurde de etappe. Uiteindelijk bleven drie man vooruit: Pieter Serry (Etixx-Quickstep), Romain Sicard (Europcar) en Tim Wellens (Lotto Soudal), maar ook zij werden voor de top van de voorlaatste beklimming door het peloton ingerekend.

Op het moment dat de vroege vluchters gepakt werden, vluchtte Bardet uit het peloton. Mede dankzij een een sterke afdaling begon de 24-jarige Fransman met een voorsprong van anderhalve minuut aan de slotklim. Onder leiding van onder meer Wouter Poels (Sky) kwam het peloton snel dichterbij. Veel kopmannen, waaronder Nibali en Valverde, konden het moordende tempo niet aan. Uiteindelijk hield Bardet 36 seconden over op zijn achtervolgers. De tweede plek was voor Van Garderen die Chris Froome voor kon blijven. Van Garderen verdedigt morgen een voorsprong van zeventien seconden op Beñat Intxausti (Movistar)

De beste Nederlander vandaag was Wilco Kelderman: hij kwam als achttiende over de streep op bijna twee minuten van de winnaar. Ook is hij de beste Nederlander in het algemeen klassement. Bauke Mollema werd al op de voorlaatste klim gelost en lijkt zijn Tour-vorm nog niet te hebben gevonden.

Maker Nieuwe Wildernis filmt nu op de Veluwe

De natuurfilmer die bekend werd door de tv-serie en bioscoophit De Nieuwe Wildernis over de Oostervaardersplassen, werkt aan een nieuwe natuurserie. Ruben Smit is neergestreken in het Deelense Veld, een 450 hectare groot heidegebied in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dat meldt het park donderdag.

De filmer brengt er de komende anderhalf jaar alle seizoenen in beeld. 'Hier kom je vlinders, sprinkhanen, mieren en heel veel andere organismen tegen die je elders in Nederland niet ziet en al helemaal niet samen in één gebied', aldus Smit.

'Elk kwartaal wordt in het Deelense Veld twee a drie minuten gefilmd', aldus een woordvoerder van het park. 'Die losse clips worden vervolgens als een kralenketting aan elkaar geregen.' De bioscoopfilm De Nieuwe Wildernis van Ruben Smit en Mark Verkerk trok ruim twee jaar geleden 700.000 bezoekers.

Roemeense minister weg na belediging vrouwen expats

De Roemeense minister van verkeer Ioan Rus is donderdag afgetreden na beledigende opmerkingen over de vrouwen van miljoenen Roemenen die in het buitenland werken. Hij noemde die vrouwen 'hoeren', die hun mannen laten betalen voor kinderen die 'nergens voor deugen'.

Premier Victor Ponta liet weten het ontslag van Rus te hebben aanvaard.

Ponta zelf is een mogelijke verdachte in een corruptiezaak. Hij zou betrokken zijn bij witwassen en belastingontduiking. Het parlement besloot echter zijn onschendbaarheid te handhaven. Vrijdag wordt gestemd over een motie van wantrouwen die hij waarschijnlijk gaat winnen. Met het ontslag van Rus kan Ponta tonen dat hij wel reageert als ministers misstappen begaan.

Rechter keurt schuldenregeling Spyker goed

De rechter in Lelystad heeft het zogenoemde crediteurenakkoord van de noodlijdende Nederlandse sportwagenbouwer Spyker goedgekeurd. Dit betekent dat Spyker, als er geen beroep wordt aangetekend, niet meer in surseance verkeerd.

Spyker werd in december vorig jaar failliet verklaard, maar dat besluit werd later in hoger beroep vernietigd en het bedrijf kreeg weer uitstel van betaling (surseance). Spyker-topman Victor Muller slaagde er in op het laatste moment nog een investeerder te vinden die 4,3 miljoen euro op de rekening wilde storten. Dat maakte het mogelijk om een regeling te treffen om schuldeisers tegemoet te komen.

Eind vorige maand bereikte Spyker al overeenstemming met het merendeel van de crediteuren. Maar een belangrijke partij lag nog dwars. Daarom wilde de rechter het aangeboden akkoord toen nog niet goedkeuren.

Rechter keurt schuldenregeling Spyker goed (Foto: Novum)
Rechter keurt schuldenregeling Spyker goed (Foto: Novum)

Giel Beelen: Pinkpop-publiek is anders

Nog even en dan barst Pinkpop weer los in de Limburgse plaats Landgraaf. Giel Beelen vertelt FaceCulture dat het publiek van het driedaagse festival altijd heel uiteenlopend is; jong en oud komt naar Landgraaf. "Als ik eerlijk ben is het publiek heel anders dan bij andere festivals. Dat weet ik uit eigen ervaring", aldus de radio-dj.

Beelen maakte vaak radio vanaf de camping van het festival, 'dan ga ik 's nachts de camping op'. Tegenwoordig doet Giel dat niet meer. "Ik merkte dat mensen gewoon wilden slapen: 'flikker op, ik wil morgen gewoon weer die act zien'." Volgens Beelen komen mensen dus echt voor de muziek naar Pinkpop.

Giel vergelijkt Pinkpop met Lowlands en dat zijn volgens hem twee hele verschillende festivals. "Daar is de sfeer meer van: we zijn op Lowlands, maakt niet uit wat we zien, we kijken wel in welke tent we gaan staan, natuurlijk houden we van muziek en hebben we een paar favorieten. Echt die 24 uursfeer, dat zie ik op Pinkpop niet zo snel gebeuren", legt Giel uit.

Giel Beelen (Foto: Novum)
Giel Beelen (Foto: Novum)

'Reiziger is nu beter af'

Het aanbod van treinvervoer vanaf Amsterdam richting Brussel sluit straks beter aan bij de wensen van de reizigers dan de oorspronkelijke plannen met de hogesnelheidslijn in 2000. Dat zei Merel van Vroonhoven, tot vorig jaar directielid van de NS, donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

De commissie onderzoekt waarom de Fyra pas na lange vertraging ging rijden en al snel weer van het spoor moest omdat er van alles aan mankeerde. Als het alternatieve vervoer voor de Fyra beter uitpakt voor de reiziger, is er dan vijftien jaar gewerkt aan vervoer waar niemand op zit te wachten, vroeg commissievoorzitter Madeleine van Toorenburg zich af. "Dat sloot niet meer aan op de wensen van deze tijd", antwoordde Van Vroonhoven.

Van Toorenburg bleef erbij dat de reiziger richting Brussel nu slechts kan kiezen tussen een dure Thalys en een goedkopere trein die er veel langer over doet.

Klacht over wegslepen eindigt met 16 jaar cel

Een Nederlander is donderdag veroordeeld tot zestien jaar cel in Groot-Brittannië. Hij werd schuldig bevonden aan het smokkelen van cannabis, amfetamine, cocaïne en heroïne. Hij liep tegen de lamp toen hij in een politiebureau klaagde over het wegslepen van zijn verkeerd geparkeerde auto.

Dat meldde de Britse National Crime Agency donderdag. De vrachtwagenchauffeur was in december 2013 opgepakt in de veerboothaven bij Newcastle. In het laadruim zat 240 kilo drugs, met volgens justitie een waarde van 21,5 miljoen pond, omgerekend bijna 30 miljoen euro.

In juli 2014 kwam hij op borgtocht vrij. Hij vertrok met de noorderzon en de Britten vaardigden een Europees arrestatiebevel uit. In november kwamen rechercheurs erachter dat hij in Antwerpen zat. De agenten maakten plannen om hem te arresteren, maar tot hun verbazing stapte de man zelf nietsvermoedend op de politie af. Hij werd opgepakt en uitgeleverd.

Street Fighter V beelden en info

Tijdens de E3 wordt er informatie onthuld over Street Fighter V, maar je gaat je toch afvragen wat er nog te zeggen valt. Naast screenshots en spelupdates zijn er nu ook gameplaybeelden.

De snelheid van de moves van sommige personages is verlaagd. Daarnaast zijn er moves veranderd en toegevoegd. Er komen vier nieuwe personages erbij, waarvan er drie namen al bekend zijn gemaakt: Rachid (uit Afrika), Zen (uit India) en Laura (uit Brazilië). Er is ook een nieuwe stage bijgekomen: King’s Cross Station, het beroemde treinstation in Londen.

Street Fighter V

De Focus-aanval uit deel 4 is weer weggehaald. Street Fighter 5 krijgt een V-Gauge (een balkje in je scherm) die zich vult als je klappen krijgt. Als het balkje vol is, dan kun de V-Trigger move doen, een supersterke aanval. Je hebt ook de V-skill, wat een move is die lichte schade toebrengt. Daarnaast heb je de V-reversal, waarmee je de aanval van de tegenstander kan overnemen.

PvdA: controleer kwaliteit wiet

Wiet moet op kwaliteit worden gecontroleerd, aldus de PvdA. Zo moet verkoop van slechte en vervuilde wiet in coffeeshops worden voorkomen, vindt Kamerlid Marith Rebel. Ze kaart het donderdagavond aan tijdens een Kamerdebat.

"Als we gebruik gedogen moet het product zo veilig mogelijk zijn en mag de gezondheid van mensen niet in gevaar komen door vervuilde wiet", zegt Rebel.

Op dit moment wordt de kwaliteit van wiet niet gecontroleerd omdat de kweek illegaal is, aldus het Kamerlid, terwijl de verkoop wordt geaccepteerd. Door dat beleid is wiet volgens de PvdA nu het enige product dat in Nederland verkocht wordt zonder kwaliteitscontrole. "En dat levert grote gezondheidsrisico's op."

PvdA: controleer kwaliteit wiet (Foto: Novum)
PvdA: controleer kwaliteit wiet (Foto: Novum)

Uitslag The Witcher fan-art wedstrijd bekend

CD Projekt RED heeft samen met Dark Horse Comics een ‘fan art’-wedstrijd uitgeschreven. De winnaars zijn nu bekendgemaakt. Het zijn Patrick B., Yama O. en Simone de P.

Eerste Prijs (Patrick)

Patrick won met zijn creatie een PlayStation 4, een gesigneerde versie van The Witcher 3: Wild Hunt Collector’s Edition, originele gesigneerde kunst van het spel, een Witcher-skateboard, The World of the Witcher limited edition art book, digitale en fysieke versies van The Witcher Adventure Game, een t-shirt, The Witcher digitale comic collectie en deel 1 van The Witcher comics.

Tweede Prijs (Yama) Yama kreeg een gesigneerd exemplaar van The Witcher 3: Wild Hunt voor een platform naar keuze, originele gesigneerde kunst van het spel, The World of the Witcher limited edition art book, The Witcher-medallion, digitale versie van The Witcher Adventure Game, een t-shirt, The Witcher digitale comic collectie en deel 1 van The Witcher comics.

Derde Prijs (Simone)

Simone moest het doen met een gesigneerd exemplaar van The Witcher 3: Wild Hunt voor een platform naar keuze, The World of the Witcher limited edition art book, The Witcher-medallion, digitale versie van The Witcher Adventure Game, een t-shirt, The Witcher digitale comic collectie en deel 1 van The Witcher comics.

Bavaria pompt meer geld in NAC Breda

NAC Breda gaat veel mensen aan het hart. De Bredase voetbalclub krijgt uit verschillende hoeken hulp aangeboden. Een nieuw bedrijf in de rij is Bavaria. De Brabantse bierbrouwer heeft besloten met sponsorbedrag voor de geel-zwarten eenmalig te verhogen.

Peer Swinkels, directielid van Bavaria, liet aan Omroep Brabant weten geen moment getwijfeld te hebben. "Volgens het contract zou het sponsorbedrag naar beneden bijgesteld worden, maar in plaats daarvan hebben we het zelfs verhoogd. We hebben dan ook geen enkel moment getwijfeld."

Over de hoogte van het sponsorbedrag werd met geen woord gerept. Wel is duidelijk dat een deel van de financiële injectie naar de stichting 'Samen voor NAC' gaat.

NAC Breda eindigde in het afgelopen seizoen op de zestiende plaats, maar slaagde er niet in om zich te handhaven. Daarom spelen de Bredanaars in de nieuwe voetbaljaargang in de Jupiler League.

Peter R. de Vries in rechtbank om wraakporno

Peter R. de Vries bracht de donderdagmiddag in de rechtbank in Amsterdam door. Hij was daar wegens een kort geding tegen Facebook om de identiteit te achterhalen van de persoon die een seksvideo via Facebook heeft verspreid. Het vonnis volgt op 25 juni, twitterde Peter na afloop.

Advocaat Thomas van Vugt eist de gebruikersgegevens op, namens het 21-jarige slachtoffer Chantal uit het Brabantse Werkendam die in het filmpje te zien is. Wie de video heeft gemaakt, is bekend: de toenmalige vriend van de Werkendamse. Hij houdt echter vol dat hij niet degene is die het online heeft gezet.

De zaak kreeg onlangs aandacht in het programma Internetpesters Aangepakt van Peter R. de Vries. Het slachtoffer vertelde dat ze veel last heeft van de openbaarmaking van het filmpje.

'Komende jaren veel nieuwe woningen nodig'

In de periode tot 2040 moeten er in Nederland zeker 750.000 tot 1,4 miljoen woningen bijkomen om te voorzien in de woningbehoefte. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De uitbreiding van het woningbestand zal vooral moeten gebeuren door het bouwen van nieuwe woningen. Het verbouwen van leegstaande kantoren, winkels en verzorgingshuizen levert hooguit 50.000 woningen op.

In alle drie scenario's die het EIB opstelde, zal de koopsector de komende decennia in absolute zin de grootste groei kennen. De behoefte aan sociale huurwoningen neemt af. Dat heeft te maken met de stijging van het opleidings- en welvaartspeil, waardoor de doelgroep van de sociale huursector stagneert. Het marktaandeel van de vrije huursector zal wel toenemen.

'Komende jaren veel nieuwe woningen nodig' (Foto: Novum)
'Komende jaren veel nieuwe woningen nodig' (Foto: Novum)

Drie astronauten veilig terug op aarde

Een Russische Sojoez-capsule met drie ruimtevaarders aan boord is donderdag veilig geland op de steppen van Kazachstan. De Amerikaan Terry Virts, de Italiaanse Samantha Christoforetti en de Rus Anton Sjkaplerov brachten 199 dagen door in het internationale ruimtestation (ISS). Dat is ruim een maand langer dan voorgenomen.

Het drietal keerde later terug omdat de lancering van een Russische vrachtcapsule in april mislukte. De astronauten maken voor hun terugkeer gebruik van dezelfde Sojoez-raketten en de Russische ruimtevaartorganisatie wilde die eerst nog eens goed tegen het licht houden.

Vorige week verliep de lancering van een satelliet met een Sojoez-raket in goede orde. Volgende maand reizen drie nieuwe bemanningsleden per Sojoez-capsule naar het ISS.

FIFA-woordvoerder De Gregorio opgestapt

FIFA-perschef Walter De Gregorio is per direct opgestapt, zo heeft de wereldvoetbalbond laten weten. Hij zou volgens de BBC verzocht zijn om uit eigen beweging te vertrekken. Wel kan de FIFA nog tot eind van dit jaar bij hem terecht voor allerlei advieswerkzaamheden.

De Gregorio was vier jaar in dienst bij de FIFA en met name de laatste weken moest hij veelvuldig op de voorgrond treden. De woordvoerder, die zowel de Zwitserse als Italiaanse nationaliteit heeft, deed onder meer verrassende uitspraken nadat bekend werd dat zeven FIFA-officials opgepakt waren. "Dit is alleen maar goed voor de organisatie. Niet voor ons imago, maar wel dat er nu schoon schip gemaakt kan worden."

Mogelijk hangt het vertrek van De Gregorio samen met het corruptieschandaal waar de FIFA momenteel in verwikkeld is. Zijn baas Sepp Blatter heeft zijn vertrek al aangekondigd, terwijl secretaris-generaal Jérôme Valcke voorlopig nog blijft zitten. Laatstgenoemde bedankte de perschef in een verklaring. "Walter heeft de laatste vier jaar ontzettend hard gewerkt en we zijn hem zeer dankbaar voor alles wat hij gedaan heeft. Ik ben blij dat we nog tot eind dit jaar gebruik kunnen maken van zijn expertise."

FIFA-perschef Walter Di Gregorio opgestapt (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
FIFA-perschef Walter De Gregorio opgestapt (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Bill Clinton verdedigt stichting

Als Hillary Clinton volgend jaar wordt gekozen als president van de Verenigde Staten zal haar man Bill ophouden met het geven van betaalde toespraken en mogelijk zelfs aftreden als voorzitter van de stichting die hun naam draagt. Dat zei Bill Clinton woensdag naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over de Clinton Foundation.

Critici van de Clintons hekelen het feit dat de twee sinds ze niet meer in overheidsdienst zijn miljoenen hebben verdiend met het geven van toespraken. Een ander punt van kritiek zijn de donaties die landen en bedrijven deden aan de stichting toen Hillary Clinton minister van buitenlandse zaken. De critici zien donaties uit deze hoeken als mogelijke belangenverstrengeling, ofschoon er geen bewijs is dat Clintons ministerie donateurs van de stichting voortrok.

Bill Clinton erkent dat een deel van de donaties aan de stichting door een politieke lens beschouwd achterdocht kan wekken. Het geld werd echter met de beste bedoelingen aangenomen, zei de ex-president. "Heeft iemand bewezen dat we iets bezwaarlijks hebben gedaan met het geld? Nee."

Clinton haalde zelf een voorbeeld aan van een donatie in 2010 van ruim 440.000 euro van Algerije die indruiste tegen Amerikaanse regels. De donatie kwam binnen twee dagen na de verwoestende aardbeving in Haïti, die aan 230.000 mensen het leven kostte. Clinton zei dat het hem op dat moment niet kon schelen waar hulpgeld vandaan kwam. "Er zijn heel weinig landen in de wereld wier hulp ik niet zou hebben geaccepteerd om Haïti te helpen."

Bill Clinton (Foto: Novum)
Bill Clinton (Foto: Novum)

Vrouw vermoordt vriend voor Xbox

Een Amerikaanse dame van 28 lentes genaamd Aisha Barr heeft haar 26-jarige vriend Christopher Greene tijdens een ruzie doodgestoken. De ruzie ging om de Xbox. Barr pakte een mes uit de keuken en stak Greene in zijn borst. Helaas voor beiden brak het lemmet af.

Het drama speelde zich af op een zondagochtend in de stad Newark in de Verenigde Staten. Greene overleed in het plaatselijke ziekenhuis aan zijn verwondingen. Barr is aangeklaagd voor doodslag en haar borgsom bedraagt $500.000,-. Helaas zijn vele details nog in nevelen gehuld: ging de ruzie om een Xbox 360 of juist de Xbox One? Was Greene aan het campen? Was Barr aan de beurt, maar wilde Greene de controller niet afgeven? Heeft Greene zitten chatten met een andere dame?

Xbox

Het is onzeker of zij in de gevangenis de mogelijkheid heeft met haar Xbox te spelen, maar haar vooruitzichten zijn somber. Anders Breivik klaagde al over de barbaarse omstandigheden in zijn cel met slechts een PlayStation 2 en de Noorse gevangenissen zijn een stuk luxer dan de Amerikaanse.

Onverwachte stijging Griekse werkloosheid

De werkloosheid in Griekenland is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot 26,6 procent, van 26,1 procent in het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Griekse statistiekbureau donderdag bekend.

Economen hadden juist verwacht dat de werkloosheid zou dalen tot 25,4 procent van de Griekse beroepsbevolking. In het eerste kwartaal van vorig jaar lag de werkloosheid nog op 27,8 procent.

Volgens het statistiekbureau bedroeg de jeugdwerkloosheid in het eerste kwartaal bijna 52 procent. Vooral onder jonge vrouwen is de werkloosheid hoog (57 procent).

Nieuwe olievelden ontdekt bij Mexico

Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex heeft nieuwe olievelden ontdekt in ondiep water in de zuidelijke Golf van Mexico. Het bedrijf verwacht dat de olieproductie snel stijgt naar 200.000 olievaten per dag, meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

De olie werd op vier verschillende plaatsen ontdekt en Pemex verwacht over 16 maanden de eerste boringen uit te voeren. Binnen 20 maanden zou dat een stabiele oliewinning opleveren, zei directeur Emilio Lozoya van Pemex tegen de krant. Volgens de directeur kunnen uit de velden mogelijk 350 miljoen vaten ruwe olie worden gepompt.

Tiende MERS-dode in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is opnieuw iemand bezweken aan het MERS-virus. Volgens de autoriteiten is de uitbraak wel over zijn hoogtepunt heen. Inmiddels zijn tien personen overleden en meer dan 120 mensen geïnfecteerd.

De meeste dodelijke slachtoffers leken verzwakt door andere medische aandoeningen, zoals ademhalingsproblemen of kanker. Donderdag zaten nog altijd 3800 mensen in quarantaine, omdat zij in contact waren geweest met besmettingsgevallen, zei het ministerie van volksgezondheid.

Meer dan 2600 scholen en kinderdagverblijven hielden donderdag de deuren uit voorzorg nog gesloten.

Schoonmakers gepakt om stelen uit vliegtuigen

De marechaussee heeft vijf schoonmakers aangehouden die worden verdacht van het stelen van luxe artikelen zoals horloges uit cateringtrolley's in vliegtuigen op Schiphol. Het gaat om artikelen die waren bestemd voor de verkoop aan boord tijdens vluchten, laat de marechaussee donderdag weten.

Het onderzoek begon na meldingen van diefstal uit vliegtuigen. Dat leidde vervolgens naar de schoonmakers.

Het bleek dat tijdens het schoonmaken van vliegtuigen de trolley's werden geopend en voornamelijk de luxe artikelen werden ontvreemd. Een deel van de buit, zoals kostbare horloges en pennen van soms meer dan 1000 euro, werden later via advertenties op internet aangeboden, aldus de marechaussee.

Cervantes 400 jaar na zijn dood formeel begraven

Spanje heeft zijn grootste schrijver, Miguel de Cervantes, bijna vierhonderd jaar na zijn dood een formele begrafenis gegeven. In een klooster in Madrid werd donderdag een grafmonument onthuld waarin beenderen zijn opgenomen die aan de schrijver van Don Quixote toebehoorden.

De Madrileense burgemeester Ana Botella legde een krans aan de voet van het gedenkteken. In de ceremonie werd ook militaire eer bewezen aan Cervantes, die een Spaanse soldaat was geweest.

De beenderen werden eerder dit jaar na een lange speurtocht bij het klooster opgegraven. Cervantes overleed in 1616.

Nederlandse studente verdronken in Frankrijk

Een Nederlandse studente is woensdag verdronken in het zuiden van Frankrijk. Bij Perpignan werd ze meegesleurd door een grote golf. Dat meldden de Erasmushogeschool in Brussel, waar ze studeerde, en het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Buitenlandse Zaken in Den Haag kan de dood van het meisje nog niet bevestigen.

Het lichaam van de studente is nog niet gevonden, zegt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders. Volgens hem verliezen de Franse reddingsdiensten hoop.

Burgemeester van Bussum stapt op

Henk Heijman is niet langer burgemeester van Bussum. Hij heeft ontslag genomen. Dat meldde de gemeente donderdag. Heijman ligt onder vuur vanwege zijn declaratiegedrag en was daarom al tijdelijk weg.

Heijman zou tienduizenden euro's te veel hebben gekregen van de gemeente. Daar loopt een onderzoek naar. De CDA'er zegt in een verklaring dat hij ervan overtuigd is dat hij 'altijd integer' heeft gehandeld, maar dat de beeldvorming zijn werk onmogelijk maakt.

Universiteit over tien jaar 'schoolser'

De universiteit moet de komende tien jaar 'schoolser' worden. De campus is het middelpunt van de opleiding. Het onderwijs wordt kleinschaliger en intensiever. Er komen meer docenten, meer buitenlandse studenten en digitale onderwijsvormen worden steeds belangrijker. Ook moeten specifieke opleidingen aanvullende eisen kunnen stellen aan aankomende studenten. Dat staat in de donderdag gepresenteerde strategische onderwijsvisie 'Goedemorgen professor. Visie op studeren in een nieuwe tijd' van de vereniging van universiteiten VSNU.

Tegelijkertijd is er volgens de universiteiten niet voldoende geld om aan de ambities te kunnen voldoen. De vergoeding die universiteiten per student van het Rijk ontvangen, daalde in veertien jaar met meer dan een kwart. In 2000 was de rijksbijdrage per student een kleine 20.000 euro, afgelopen jaar was het 14.300 euro.

Chris Hemsworth wordt de receptionist van de Ghostbusters

Chris Hemsworth heeft getekend voor een rol in de Ghostbusters-reboot van Spy-regisseur Paul Feig. Dit maakte de regisseur bekend via zijn Twitter-account.

De Australische acteur zal het team van spokenjagers ondersteunen in de rol van receptionist. Deze rol werd in 1984 nog gespeeld door Annie Potts. Hemsworth voegt zich bij de cast die al bestaat uit comedy-bekendheden Melissa McCarthy en Kristen Wiig, samen met Saturday Night Live-castleden Leslie Jones en Kate McKinnon.

Over de film is nog weinig bekend, behalve deze castingdetails en dat Feig regisseert op basis van een scenario van Kate Dippold onder productie van Ivan Reitman. De film moet volgend jaar zomer verschijnen.

Mirror's Edge Catalyst 'real life time trial' is indrukwekkend

Eergister maakten we al bekend dat EA een trademark- en domeinaanvraag heeft gedaan voor Mirror's Edge Catalyst, waaruit we min of meer af kunnen leiden dat dat de naam wordt van de nieuwe parkourgame. Er is nu een 'real life trailer' uitgebracht ter promotie van de aankomende titel.

De trailer is gemaakt door vier runners ('traceurs') die hun vaardigheden tonen met head/face-mounted GoPro-camera's. De opgenomen beelden zijn vervolgens met videobewerkingsoftware voorzien van allerlei typische Mirror's Edge-kenmerken, zoals herkenbare effecten en kleuren uit de utopische, totalitaire stad waar het eerste deel zich afspeelde.

Wanneer het nieuwe deel uitkomt is nog niet bekend, maar daar zal EA vast iets meer over kunnen zeggen tijdens E3 volgende week.

Bertens naar kwartfinales in Rosmalen

Tennisster Kiki Bertens is in Rosmalen doorgedrongen tot de kwartfinales van het Topshelf Open. In de tweede ronde versloeg ze knap de Russische Anastasia Pavlyuchenkova met 6-2 en 6-2. In de kwartfinales neemt de Nederlandse het op tegen titelverdedigster Coco Vandeweghe uit de Verenigde Staten.

Bertens serveerde degelijk, maar domineerde gedurende de hele wedstrijd vooral in de rally's. Al in de derde game van de wedstrijd ging ze door de opslag van de Russische, die veertigste staat op de wereldranglijst. Na een nieuwe break serveerde Bertens de set overtuigend uit.

Het enige moment waarop de Wateringse kwetsbaar leek, was in haar eerste servicebeurt van de tweede set. In een lange game kreeg ze meerdere breekpunten tegen, maar overleefde ze desondanks. Het verzet van Pavlyuchenkova was daarmee definitief gebroken en na een dubbele break kon Bertens de wedstrijd rustig uitserveren.

Minder risico bij erven schuld

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil mensen te hulp komen die een schuld erven. Hij stelt daarom een wijziging van het erfrecht voor, waardoor een erfgenaam zijn of haar eigen geld beter kan beschermen tegen een onverwachte schuld van de overledene.

Op dit moment kun je nalatenschap zonder voorbehoud accepteren, maar dan draai je ook voor alle gevolgen op. Een erfgenaam kan echter ook een 'beneficiaire aanvaarding' afspreken. Dan mag hij of zij de schulden voldoen met het geld dat verder wel is geërfd. De zaak moet dan onder toezicht van de kantonrechter worden afgewikkeld. De erfgenaam kan pas beschikken over de nalatenschap als alle schulden zijn voldaan.

In de praktijk blijkt dat erfgenamen vaak niet beseffen dat ze zonder voorbehoud een nalatenschap aanvaarden. Ze zitten er dan wel aan vast.

Keepster Geurts haakt definitief af

Keepster Loes Geurts kan donderdag definitief niet meespelen in de tweede WK-wedstrijd van de Nederlandse voetbalsters. Sari van Veenendaal of Angela Christ staat onder de lat tegen China.

Geurts kampt met een enkelblessure, vorige week opgelopen in de eerste WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (1-0). Geurts klapte door haar linkerenkel toen ze in een vol strafschopgebied op de voet van ploeggenote Desiree van Lunteren landde.

Bondscoach Roger Reijners wil geen risico's nemen met Geurts, met het oog op het mogelijke vervolg van het toernooi. Bij winst op China staat de deur naar de achtste finales open.

Spits Vivianne Miedema kan wel meedoen bij de 'Leeuwinnen'. De trefzekere tiener kampte in de aanloop naar de WK-start eerst met een voetblessure en daarna met migraine.

Mahut slaat titelverdediger naar huis in Rosmalen

Op het gras van Rosmalen heeft donderdag de Fransman Nicolas Mahut de Spanjaard Roberto Bautista Agut verslagen. De winnaar van 2013 versloeg daarmee de titelverdediger op Rosmalen. Het werd 6-2 en 6-4.

Qualifier Mahut begon voortvarend aan zijn wedstrijd en was in de eerste set duidelijk beter dan de Spanjaard, die hem vorig jaar dus opvolgde als eindwinnaar op het Topshelf Open. De laatste game besloot Mahut bijvoorbeeld op love met een smash en een goedgeplaatste dropshot, waarop de Spanjaard kansloos was.

Bautista Agut vocht zich in de tweede set terug en wist op 2-3 de Fransman ook te breken. Die brak echter direct terug en pakte vervolgens vier games op rij. Mahut speelt in de kwartfinale tegen zijn landgenoot Adrian Mannarino, die donderdag met 6-3 en 6-2 korte metten maakte met Marco Chiudinelli uit Zwitserland.

Kruidendokter krijgt zes jaar cel voor incest

De zestigjarige Surinaamse kruidendokter André P. is donderdag veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij zijn dochter zeven jaar lang heeft verkracht en misbruikt. De rechtbank in Utrecht vindt bewezen dat het meisje van haar twaalfde tot en met haar negentiende slachtoffer van incest was.

De moeder en stiefmoeder van het meisje werden veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ze zijn medeplichtig omdat ze het meisje vertelden dat ze dood kon gaan als ze geen seks met haar vader zou hebben. Haar vader, die medicijnman was, beschikte over bijzondere gaven en seks met hem zou haar beschermen.

Ook haar zus, zelf vroeger misbruikt, deed daaraan mee. Zij kreeg anderhalf jaar voorwaardelijke celstraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) had negen jaar cel geëist tegen André P., maar zes jaar cel komt beter overeen met vergelijkbare zaken, vindt de rechtbank.

Noodkreet om weidevogels Groene Hart

Het aantal weidevogels dat met succes broedt en jongen grootbrengt, blijft dit jaar achter. De boswachters van het Groene Hart luiden daarom de noodklok, aldus Staatsbosbeheer donderdag. De daling is onder meer te wijten aan het koude, droge voorjaar. Daardoor was minder voedsel beschikbaar.

Sinds 1960 is meer dan 60 procent van de weidevogels verdwenen door de intensivering van de landbouw. Volgens de boswachters dreigen zij uit te sterven in Nederland. "Met name de grutto - hét icoon van het oud-Hollandse polderlandschap - is echt een zorgenkindje geworden", aldus de boswachters.

Staatbosbeheer voert een beleid van 'kuikenoverleving'. Daarbij wordt ernaar gestreefd de kuikens voldoende rust en voedsel te geven voor ze 'vliegvlug' worden. Daarvoor moet soms het maaien van weides voor de graswinning worden uitgesteld.

Christopher Lee (93) overleden

Christopher Lee is overleden. De acteur, die op 27 mei de leeftijd van 93 jaar bereikte, is afgelopen zondag in het Londense Chelsea and Westminster-ziekenhuis overleden aan ademhalingsproblemen, zo meldt The Telegraph. Hij bracht de afgelopen drie weken al door in het ziekenhuis.

Lee diende aan het begin van de Tweede Wereldoorlog voor het Finse leger, waarna hij tot 1946 de Britse Royal Air Force zou versterken. In 1947 begon hij aan een acteercarrière die hem uiteindelijk 281 rollen in films, tv-series en videogames zou opleveren.

Lee is in recente jaren wellicht het beste bekend van zijn rol als Saruman in Peter Jacksons Lord of the Rings- en Hobbit-trilogieën. Daarnaast speelde hij rollen in Star Wars, de Bondfilm The Man with the Golden Gun en was hij in het begin van zijn carrière bekend als Graaf Dracula.

In 2009 werd Lee tot Knight Bachelor geslagen, voor zijn diensten voor drama en liefdadigheid. In 2011 werd hij door de British Academy of Film en Television Arts onderscheiden met een fellowship. Tijdens deze onderscheiding gaf Lee aan nooit te willen stoppen met zijn werk; onlangs tekende hij nog voor een rol in de film The 11th, met Uma Thurman als zijn tegenspeler.

Naast acteur was Lee ook muzikant; naast zijn bijdragen aan filmsoundtracks bracht hij ook een aantal metal-albums uit, waarvan de laatste vorig jaar nog verscheen.

Lee laat zijn echtgenote Birgit (sinds 1961) en hun dochter Christina achter. Gevraagd naar het geheim van een succesvol huwelijk verklaarde Lee ooit: "trouw met een prachtig persoon."


'Omzet kappers stijgt door dure knipbeurten'

Het gaat beter met de omzet van kappers in Nederland, ze zetten inmiddels weer bijna net zoveel om als in het eerste kwartaal van 2008. Maar dit komt niet omdat ze meer knippen, wassen en verven. Volgens het economisch bureau van ING zijn onze knipbeurten vergeleken met voor de crisis stukken duurder geworden.

Vooral dameskappers verhoogden de laatste jaren hun prijzen: dames zijn gemiddeld 6 procent meer kwijt dan drie jaar terug. Voor heren en kinderen stegen de kappersprijzen in dezelfde periode met 3 procent. De meeste consumenten laten eens per zes weken of eens per twee maanden hun haren knippen. Zij betalen hier gemiddeld 25 euro per keer voor.

De concurrentie in de branche is nog altijd hevig en het aantal kapperszaken is de laatste jaren spectaculair gestegen, aldus ING. Er kwamen duizenden kappersbedrijven bij, vooral zzp'ers. Het aantal grote ketens daalde juist.

Griekse publieke omroep weer in de lucht

De Griekse publieke omroep zendt weer uit. De omroep, die in 2013 werd wegbezuinigd en werd vervangen door een afgeslankte versie, gaat door onder de oude naam ERT. Ook wil de leiding van de omroep de mensen die twee jaar geleden werden ontslagen weer aannemen.

Het in ere herstellen van de ERT was een verkiezingsbelofte van Syriza, de partij van premier Alexis Tsipras. De regering roemde de heropening van de omroep donderdag als 'overwinning voor de democratie'.

Wat de nieuwe ERT precies moet gaan kosten en hoeveel mensen er komen te werken is nog onduidelijk. De oude omroep werd vaak bekritiseerd vanwege politiek nepotisme en buitensporige uitgaven.

'Fyra reed te hard door sneeuw'

De Fyra die een afdekrooster verloor, reed te hard en was niet goed ontdaan van ijs. Als de machinist zich had gehouden aan de regels voor rijden onder winterse omstandigheden, was er niks misgegaan met de trein. Het verlies van de plaat was directe aanleiding om de Fyra van het spoor te halen.

Volgens Maurizio Manfellotto, sinds 2011 topman van Fyra-bouwer AnsaldoBreda, kende het personeel op de trein de normen voor rijden door sneeuw en ijs niet eens. Hij zei dat donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Die onderzoekt waarom de flitstrein Fyra veel te laat ging rijden en al snel weer verdween van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid omdat er van alles aan mankeerde.

De commissie hield Manfellotto voor dat de Thalys in dezelfde periode, half januari 2013, wel met 300 kilometer per uur reed, maar volgens de topman was daar geen sprake van.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Oppositie boos op kabinet over belastingplan

De oppositie is bijzonder pissig over de gang van zaken rond het kabinetsplan om het belastingstelsel te hervormen. Reden daarvoor is dat het kabinet weigert inzicht te geven in het compromis dat zich aftekent tussen het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldde woensdag nog dat de coalitie op hoofdlijnen een akkoord heeft bereikt. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei later op de dag dat er nog geen akkoord is, omdat een aantal technische zaken nog moet worden uitgezocht. Wiebes schreef de Kamer in een kort briefje donderdag dat het kabinet 'dicht bij overeenstemming' is.

De oppositie is boos over de verwarring en het korte briefje van Wiebes en eist voor 15 uur donderdagmiddag een nieuwe, uitgebreidere brief.

Oppositie boos op kabinet over belastingplan (Foto: Novum)
Oppositie boos op kabinet over belastingplan (Foto: Novum)

E3 2015 op FOK!

Komende week staat FOK! in het teken van de E3, de grootste en belangrijkste beurs voor videogames ter wereld. Op dit moment zijn drie crewleden, Pheno, SolidDS en StefanW, in Los Angeles om de nieuwste games voor jullie te checken.

Om het grootste games-event makkelijker te volgen is er een E3-pagina in het leven geroepen. Daar vind je een overzicht van al het nieuws en alle artikelen die direct met de E3 te maken hebben. Een van de hoogtepunten zijn de persconferenties die als een soort marathon achter elkaar worden uitgezonden via internet. Dit jaar zijn er meer dan ooit, hieronder zie je de geplande tijden (GMT+1).

  • Bethesda - maandag 15 juni - 04.00 uur
  • Microsoft - maandag 15 juni - 18:30 uur
  • EA - maandag 15 juni - 22.00 uur
  • Ubisoft - dinsdag 16 juni - 00:00 uur
  • Sony - dinsdag 16 juni - 03:00 uur
  • Nintendo - dinsdag 16 juni - 18.00 uur
  • Square Enix - dinsdag 16 juni - 19.00 uur
  • PC Gaming Show (AMD/PC Gamer magazine) - dinsdag 16 juni - 02.00 uur

We hopen dat iedereen een toffe week gaat hebben en dat we heel veel gave aankondigingen kunnen zien! Onze steunbetuigingen gaan naar Pheno, SolidDS en StefanW, die zoals je hieronder kunt zien moeten afzien op de beursvloer zelf. Game on!

E3 iemand moet het doen

Ruiten UvA-pand Bungehuis opnieuw vernield

Verschillende ruiten van het Bungehuis in Amsterdam zijn in de nacht van woensdag op donderdag ingegooid. Ook zijn er leuzen op het gebouw geklad. Het is de vijfde keer in korte tijd dat de ruiten van het pand van de Universiteit van Amsterdam zijn gesneuveld, aldus een woordvoerder van de UvA. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Het Bungehuis was, samen met het Maagdenhuis, het podium van een wild studentenprotest de afgelopen maanden. In februari werd het Bungehuis bezet door een groep boze studenten en docenten.

Clasie mist interland tegen Letland

Jordy Clasie zal morgen niet meedoen in de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland. De middenvelder kampt met buikgriep. In het oefenduel tegen de Verenigde Staten had hij nog een basisplaats, maar tegen de Letten zou de Feyenoorder waarschijnlijk op de bank plaatsnemen.

Door het afhaken van Clasie reist bondscoach Guus Hiddink met een 21-koppige selectie naar Riga. Eerder haakte verdediger Ron Vlaar al geblesseerd af.

Hoe echt is echt?

Ik heb iets met reclame. Altijd al gehad. Die fascinatie voor de manier waarop fabrikanten hun koopwaar aanprijzen stamt al van het tijdperk dat televisie kijken nog noodgedwongen beperkt bleef tot een paar uurtjes in de avond. Het kijklandschap was simpel - Nederland 1, 2 en 3 en dan nog wat Duitse zenders en twee Belgische - en de reclameboodschappen waren dat over het algemeen ook. ‘Eet brood’, ‘Drink melk’, van dat kaliber. Waarom? Gewoon, omdat het goed voor je is, daarom. Of omdat een Bekende Nederlander het zegt.

Sporters (15) gewond na aanrijding door bus bij Spelen Baku

Een dag voor het begin van de Europese Spelen in Baku zouden twee sporters zwaargewond zijn geraakt bij een busongeluk in of rond het atletendorp. Dat melden Oostenrijkse media donderdagochtend.

Bij het busongeval zouden drie Oostenrijkse synchroonzwemsters gewond zijn geraakt, waarvan twee ernstig. De twee zwaargewonden zijn volgens de eerste berichten al onderweg naar het ziekenhuis in Wenen. 

Even voor het bericht van de media meldde de organisatie van de Spelen op haar site al dat er 'een incident' plaatsgevonden had waar het medische team op moest reageren, met als gevolg dat drie niet nader genoemde sporters naar het ziekenhuis vervoerd werden.

De synchroonzwemsters, allemaal onder de 18 jaar, zouden vrijdagochtend als eerste sporters in actie komen op de Spelen. Opvallend aan het Oostenrijkse team is dat ze met Anna-Maria, Eirini-Marina en Vasiliki-Pagona Alexandrini een in Griekenland geboren drieling in het team hebben.

Update 12.47 uur

Het Oostenrijks Olympisch Comité heeft inmiddels gemeld dat de drie gewonde sporters tijdens een wandeling door het atletendorp zijn aangereden door een shuttlebusje. Het gaat om drie vijftienjarige synchroonzwemsters. Verena Breit is er het beste vanaf gekomen met een zwelling aan haar bovenbeen en is inmiddels weer terug in het atletendorp. Het zwaarst getroffen is Vanessa Spahinovic, die meerdere trauma's en botbreuken opgelopen heeft. Over haar toestand is verder nog niks bekend. Zij zal teruggevlogen worden met teamgenote Luna Prajer, die verwondingen aan het arm heeft overgehouden aan het ongeluk.

Aardverschuiving in Nepal; vrees voor doden

Zes dorpen in het bergachtige noordoosten van Nepal zijn bij een aardverschuiving weggevaagd. Gevreesd wordt dat het natuurgeweld vijftien mensen het leven heeft gekost, zei het lokale bestuur.

De aardverschuiving vond plaats in de nacht, waardoor veel dorpelingen in hun slaap werden overvallen. Twaalf mensen worden vermist.

Tijdens het regenseizoen, dat in juni begint en tot september duurt, vinden doorgaans geregeld aardverschuivingen plaats in Nepal. Het land probeert nog steeds te herstellen van twee zware aardbevingen in april en mei, waarbij meer dan 8700 mensen om het leven kwamen.

Coentunnel van zaterdag op zondag dicht

De Coentunnel op de A10 bij Amsterdam gaat zaterdagavond dicht vanwege werkzaamheden. De tunnel sluit in beide richtingen vanaf 21.00 uur 's avonds tot de volgende dag 12.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid en weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd van tien tot dertig minuten.

Eerder maakte Rijkswaterstaat al bekend dat komend weekend de snelweg A1 richting Amersfoort is afgesloten. Het gaat om het stuk tussen knooppunt Muiderberg tot afrit Naarden-Vesting, vanaf vrijdag 21.00 uur tot maandag 05.00 uur. De andere kant op, richting Amsterdam, zijn tijdens de werkzaamheden minder rijstroken beschikbaar.

Ook de Velsertunnel op de A22 wordt onder handen genomen. Daardoor kan het verkeer er tussen zaterdag 23.00 uur en zondag 02.00 uur niet door. Er is een omleiding via de Wijkertunnel (A9).

'Meer onderhandelingen over Griekse crisis'

Onderhandelingen tussen Griekenland en de trojka van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank moeten worden geïntensiveerd.

Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Griekse premier Alexis Tsipras besloten tijdens gesprekken daarover in Brussel, meldde een woordvoerder van de Duitse regering donderdag.

De drie politiek leiders spraken elkaar woensdagsavond over de financiële situatie van Griekenland en manieren om de schuldencrisis te bezweren. Even na middernacht gingen ze uit elkaar, maar de gesprekken worden later voortgezet. Volgens de Duitse woordvoerder hadden de gesprekken plaats in een 'constructieve sfeer'.

Gratis seks? Nummertje trekken aub!

Het is druk in de hoerenbuurt van Salzburg. Voor de ingang van een bordeel in de Oostenrijkse stad staat een flinke rij. Geile mannen kunnen nu namelijk gratis gebruikmaken van de hoeren.

Hermann ‘Pascha’ Müller is het beu. De pooier van het wereldberoemde bordeel Pascha is woedend op de belastingdienst. Inspecteurs steken namelijk om de week hun neus in andermans zaken om vervolgens de hardwerkende pimp op een flinke aanslag te trakteren.

"De afgelopen tien jaar heb ik al meer dan 5 miljoen euro aan de belastingdienst overgemaakt", klaagt de beste man. Om de staat niet nog rijker te maken, geeft hij de klanten een gratis wip. En dat niet alleen, ook alle consumpties binnen zijn gratis.

Het zal je dan ook niet verbazen dat het storm loopt bij het bordeel. De heren staan tot ver voor de voordeur om gratis hun zak te legen. Müller heeft nu besloten dat hij zijn protestactie zeker vier tot acht weken zal laten voortduren. De hoeren betaalt hij gewoon uit eigen zak, net als de drankjes.

Gratis hoeren neuken, kut!

Boekenweek gaat volgend jaar over Duitsland

De 81e editie van de Boekenweek richt zich in 2016 op Duitsland. Onder het motto 'Was ich noch zu sagen hätte' worden de verhalen over ons buurland belicht. De Belgische schrijver David Van Reybrouck neemt het Boekenweekessay voor zijn rekening, maakte de organiserende stichting CPNB donderdag bekend.

Van Reybrouck, die naast auteur ook cultuurhistoricus en archeoloog is, gaat in zijn essay in op een grotendeels vergeten geschiedenis die Nederland, België en Duitsland jarenlang heeft verbonden. Hij debuteerde in 2001 met De Plaag en schreef later Slagschaduw en 'Congo. Een geschiedenis.', dat wereldwijd is vertaald en waarvoor hij onder meer de Libris Geschiedenisprijs, de AKO Literatuurprijs en de Prix Médicis won.

De keuze voor het thema komt voort uit het feit dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Boekenbeurs in Frankfurt.

'Vrouwenmop' kost Nobelprijswinnaar ereprofessoraat

De Britse Nobelprijswinnaar en biochemicus Tim Hunt heeft zijn titel als honorair hoogleraar aan University College London ingeleverd en verontschuldigingen aangeboden wegens uitlatingen op een conferentie voor wetenschapsjournalisten in Zuid-Korea. Daar zei Hunt eerder deze week dat het wetenschappelijke werk lijdt onder de aanwezigheid van vrouwen in laboratoria.

Een medewerkster van City University in Londen twitterde over de opmerkingen van Hunt. Die zei dat er drie problemen zijn met vrouwen in het lab, 'je wordt verliefd op ze, ze worden verliefd op jou en als je kritiek op ze levert, gaan ze huilen'.

De 72-jarige Hunt, die in 2001 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor geneeskunde, zei dat hij alleen maar had geprobeerd grappig te zijn. Woensdag bood hij op de Britse radio zijn excuses aan, hoewel hij benadrukte dat vrouwen in laboratoria problemen opleveren. "Ik meende wat ik zei over moeilijkheden met meisjes (...) Ik ben in het lab verliefd geworden en mensen in het lab zijn verliefd op mij geworden en dat werkt ontwrichtend voor de wetenschap.

UCL liet in een reactie weten de 'eerste universiteit in Engeland te zijn die vrouwen op dezelfde gronden als mannen toeliet'. Het opstappen van Hunt is volgens de universiteit daarom 'verenigbaar met onze toewijding aan seksegelijkheid'.

Druzen gedood door Syrische tak Al-Qaida

Strijders van de Syrische tak van Al-Qaida hebben in het noordwesten van het land twintig leden van de druzen, een kleine religieuze gemeenschap, gedood. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De vlam sloeg woensdag in de pan toen een strijder van Jabhat al-Nusra probeerde het huis van een ambtenaar in te nemen in het dorp Qalb Lawzeh. Een inwoner van het dorp werd doodgeschoten, waarna een van de druzen een wapen bemachtigde en een militant doodschoot. De extremisten trommelden daarna versterkingen op en doodden twintig inwoners van het dorp.

De druzen vormen een vertakking van de sjiitische islam die in de tiende eeuw ontstond. Voordat de oorlog in Syrië in maart 2011 begon bestond de bevolking voor zo'n vijf procent uit druzen.

Scootmobielopa verdrinkt in sloot

Een 85-jarige man uit Horssen is in het Gelderse Bergharen met zijn scootmobiel in een sloot terechtgekomen en overleden. Het ongeval gebeurde woensdagmiddag aan de Oude Schaarsestraat in Bergharen bij Wijchen, maakte de politie donderdag bekend.

Het slachtoffer is door omstanders uit het water gehaald. Er is nog geprobeerd om de man de reanimeren, maar dit mocht niet meer baten.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend."Vandaag wordt de scootmobiel onderzocht om te kijken of daar iets mis mee was'', laat een woordvoerder van de politie weten.

Adoptiekinderen uit China het slimst

Uit China geadopteerde kinderen doen het beter op school dan niet-geadopteerde kinderen. Ze zitten op vijftienjarige leeftijd vaker op het vwo. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Adoptiekinderen uit Zuid-Korea presteren in het onderwijs vergelijkbaar met niet-geadopteerde kinderen. Kinderen uit andere landen zitten gemiddeld op een lager onderwijsniveau. Volgens het statistiekbureau hebben kinderen die na hun tweede verjaardag werden geadopteerd, een lager onderwijsniveau dan kinderen die op jongere leeftijd werden geadopteerd.

In China werden kinderen (en in het bijzonder meisjes) vaak vanwege de eenkindpolitiek opgegeven voor adoptie, niet vanwege armoede. "Deze kinderen hebben daarom misschien voor de geboorte gunstigere leefomstandigheden gehad dan andere adoptiekinderen, wat mogelijk zou kunnen bijdragen aan de hogere onderwijsprestaties van Chinese adoptiekinderen", aldus het CBS.

Geen spoor van ontsnapte gevangenen VS

De klopjacht op twee ontsnapte gevangenen in de Verenigde Staten is uitgebreid naar de staat Vermont, maar de autorititeiten erkennen geen idee te hebben waar de twee zich bevinden of wat hun plannen zijn.

De gouverneur van Vermont zei woensdag dat David Sweat en Richard Matt het in de gevangenis over Vermont hebben gehad. "We hebben informatie die erop wijst dat ze dachten dat het ze in New York te heet onder de voeten zou worden. Vermont zou rustiger zijn (...)", zei Peter Shumlin. Waar deze informatie vandaan kwam, zei Shumlin niet.

De twee voor moord veroordeelde mannen ontsnapten afgelopen weekeinde uit een gevangenis in de staat New York. Ze wisten de hand te leggen op gereedschap, waarmee ze een gat in de muur van hun cel maakten. Op die manier wisten ze bij een rioolbuis te komen die ze gebruikten om te ontsnappen.

Schoonmakers gooien examen weg

Ongeveer zestig studenten van een Belgische universiteit moeten een examen overdoen. Schoonmakers hebben de examens per ongeluk weggegooid, meldden Vlaamse media donderdag.

Het gaat om het examen procescontrole van de studenten Industriële Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven dat ze maandag aflegden. Woensdag kregen ze een e-mail van de universiteit dat er iets mis was. "Buiten onze wil om is er jammer genoeg een probleem opgetreden met de examenkopijen van het examen procescontrole. Noodgedwongen moet er daarom een nieuw examen ingericht worden", stond er te lezen.

De doos met de gemaakte examens op het bureau van de docent werd door de schoonmaakploeg aangezien als oud papier. De doos belandde in de container en daar kon hij niet worden teruggevonden.

Gelderland: toch geen nekbreekapparaat ganzen

Gelderland gaat toch geen apparaat gebruiken om de nekken van ganzen te breken. De Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) heeft dat woensdag besloten omdat er te weinig ganzen zijn aangetroffen op de plekken waar de nekken van de dieren gebroken zouden worden, zegt secretaris Teun Achterkamp.

Over het nekbreekapparaat van een particulier bedrijf is veel ophef ontstaan. De FBE wilde de zogenoemde cervicale dislocatie laten toepassen op 1600 ganzen en kreeg daarvoor toestemming van de provincie, maar de politiek legde zich er niet bij neer. De PvdA stelde dinsdag Kamervragen en de Dierenbescherming trok aan de bel.

Ganzen (Foto: Novum)
Ganzen (Foto: Novum)

De Bruijn promoot veilig zwemmen in vakantie

Viervoudig olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn promoot de campagne om kinderen veilig en zorgeloos te laten zwemmen in de vakantie. Jaarlijks raken veel kinderen ondanks een zwemdiploma in de problemen in de zee of in het zwembad op de camping.

De zwembond KNZB heeft daarom de Nationale Zwemcheck in het leven geroepen. Onder leiding van zweminstructeurs en De Bruijn kunnen kinderen tussen de vier en twaalf jaar zaterdag bij de Optisport Boulevard in Dordrecht hun zwemvaardigheden oefenen en opfrissen.

"Kinderen moeten zich bewust zijn van onverwachte situaties en gevaren in het water", aldus ambassadrice De Bruijn. "Ook al heb je een diploma, in bepaalde situaties in de zee of het zwembad op de camping heb je toch andere zwemvaardigheden nodig. Dat heb ik zelf ook ervaren toen ik als kind onder een vlot terecht kwam. Gelukkig kwam ik snel weer boven. Maar kinderen moeten niet in paniek raken als ze kopje onder gaan. Het is daarom belangrijk om te oefenen wat je moet doen als je bijvoorbeeld op je luchtbed wegdrijft of als je omslaat in een opblaasboot."

De Bruijn promoot veilig zwemmen in de vakantie (Foto: Novum)
De Bruijn promoot veilig zwemmen in de vakantie (Foto: Novum)

'Slechte trein zou niet zijn goedgekeurd'

Als er van alles aan de Fyra had gemankeerd, zou de trein nooit zijn goedgekeurd. Problemen die zich tijdens de bouw hebben voorgedaan, werden opgelost. Zo reageerde Maurizio Manfellotto, sinds 2011 topman van Fyra-bouwer AnsaldoBreda, op kritiek dat er een waslijst met afwijkingen bestond toen de treinen de fabriek uitkwamen.

Manfellotto verscheen donderdag voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Die onderzoekt waarom de flitstrein Fyra veel te laat ging rijden en al snel weer verdween van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid omdat er van alles aan mankeerde.

De functionaris van keuringsinstantie Lloyd's die toezicht hield op de bouw, stelde vast dat er zich nogal veel afwijkingen voordeden bij de productie van de treinen, maar volgens Manfellotto ging het niet om wezenlijke zaken en werden die aangepakt.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Marvel wijkt voor DC tijdens Comic-Con

Dat Marvel Studios dit jaar hun populaire panel tijdens Comic-Con International overslaat komt door de aanwezigheid van DC Comics en de grote films en series die zij zullen presenteren. Dat theoriseert Umberto Gonzalez van Heroic Hollywood in een analyse van recent nieuws over Comic-Con.

Van Marvel, die de afgelopen jaren op de zaterdag van het jaarlijkse popcultuur-evenement in San Diego de headliner was van de legendarische 'Hall H', is al een tijdje bekend dat ze dit jaar niet komen. Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn merkte dit op tijdens een Q&A-sessie op Facebook, afgelopen maart: "Ik weet niet of ik naar San Diego kom. Marvel gaat niet dus ik weet niet of ik er wel ben." Het zorgde voor nogal wat consternatie onder de fans: het Marvel-panel is voor velen een reden om niet alleen naar San Diego af te reizen, maar ook om een dag van tevoren al in de rij te gaan staan om een goed plekje te krijgen.

De reden voor Marvels, vooralsnog onbevestigde, afwezigheid werd gezocht in de D23-conventie die moederbedrijf Disney in augustus organiseert. Disney zou de grote Marvel-aankondigingen willen bewaren voor hun eigen feestje. Maar een sterk argument voor de bewering van Gonzalez is het offensief dat Warner Bros., moederbedrijf van DC Comics, inzet voor deze editie van Comic-Con. De studio brengt zowel vanuit de televisie- als de filmtak een aantal grote titels naar de conventie en zou wel eens alle aandacht kunnen opeisen.

Aan de filmkant heeft de studio volgend jaar twee grote DC-titels op het programma: Batman v Superman: Dawn of Justice en Suicide Squad. Beide films hebben een grote cast vol met bekende acteurs en dito personages, en ze zijn het begin van het langverwachte DC Cinematic Universe. Naar verluidt, want een officiële bekendmaking moet nog volgen, zal Warner Bros. ook de overige leden van de Justice League meenemen en promotie maken voor de Wonder Woman-film. Marvel heeft volgend jaar hun spektakelfilm Civil War, maar de grote bekendmakingen daarvoor zijn in de afgelopen maanden al gedaan.

Aan de televisiekant zal Warner Bros sowieso breed gaan uitpakken. De studio brengt achttien series naar de conventie, waaronder zeven titels gebaseerd op comics uit de DC-stal. Niet alleen zullen van de nieuwe series pilotafleveringen worden vertoond, ook organiseert DC op de zaterdag een avondvullend programma over hun series, onder de titel Super Hero Saturday Night. Vorig jaar zagen fans op een dergelijk evenement, ook op de zaterdag, de eerste vertoning van de Batman-prequel Gotham.

San Diego Comic-Con 2014: A Night of DC Entertainment (Foto: Peter Breuls)
Cast en crew van Gotham, Arrow, The Flash en Constantine op het podium tijdens Comic-Con 2014 (Foto: Peter Breuls)

Volgens Gonzalez kiest Marvel daarom simpelweg eieren voor hun geld en slaan ze, voor hun films, een jaartje over. De collega's van Lucasfilm echter, ook onderdeel van Disney, maakten deze week bekend groot uit te zullen pakken met hun Star Wars-aanwezigheid. Naast panels over de diverse publicaties rondom de filmserie zal The Force Awakens een groot panel krijgen in Hall H op de vrijdag. Insiders verwachten dat de rij daarvoor dagen van tevoren al begint te vormen, gezien de gedrevenheid van veel Star Wars-fans.

Marvel televisie is overigens wel aanwezig; verwacht wordt dat de ABC-series Agents of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter, en mogelijk de Netflix-series die Marvel produceert, de fans zullen zoethouden.

Comic-Con International vindt plaats van 9 t/m 12 juli (met een preview night op 8 juli) in San Diego, California.

Wereldtoppers klaar voor eerste Europese Spelen

Met nog één dag tot het begin van de eerste Europese Spelen in Baku zijn vele wereldtoppers inmiddels klaar voor de strijd. Zo verschijnen er maar liefst 29 regerend olympisch kampioenen en vele andere medaillewinnaars op het strijdtoneel.

Vooral het kanovaren is bijzonder sterk bezet: op maar liefst zeven onderdelen komen de regerend kampioenen van de Olympische Spelen van 2012 aan de start. Daarbij zitten onder meer de Brit Ed McKeever, de Duitser Sebastian Brendel en de Oekraïner Yuriy Cheban, samen ook goed voor vele WK-medailles. 

De Nederlanders zullen concurrentie krijgen van de kampioenen. Zo moet taekwondoka Reshmie Oogink om goud te winnen afrekenen met Milica Mandic uit Servië en krijgt judoka Roy Meyer te maken met het Franse 'beest' Teddy Riner. De regerend olympisch kampioenen zijn verder te vinden bij het boogschieten, boksen, mountainbiken, schermen, turnen, schieten, taekwondo, triatlon en worstelen. 

Naast de regerend kampioenen zijn er in Baku nog zo'n dertig atleten die eerder al eens olympisch goud wonnen en nog ruim 150 andere sporters die olympische medailles in de prijzenkast hebben hangen. Van de ongeveer zesduizend deelnemers zijn er zo'n tweehonderd wereldkampioen in hun discipline.

De Europese Spelen gaan vrijdagochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd van start en zullen 's avonds officieel geopend worden.

McLaren wil Honda gaan helpen

Het Formule 1-team McLaren wil Honda gaan helpen bij de doorontwikkeling van hun motor. Het team uit Woking rijdt dit seizoen met krachtbronnen van Japanse makelij, maar door een gebrek aan onder meer topsnelheid blijven de bolides achterin het middenveld hangen. In Monaco werden door Jenson Button wel punten gescoord.

McLaren-teambaas Eric Boullier wil alle middelen inzetten om de problemen de baas te worden. "Als je op korte termijn een inhaalslag wilt maken, moet je er ervaring tegenaan gooien. We hebben kennis op software- en IT-gebied, om maar wat te noemen. Die kunnen we bij Honda aanbieden, zodat zij zich meer op de motorontwikkeling kunnen richten."

Honda probeerde eerst zelf alles te doen, maar afgelopen weekend in Canada heeft duidelijk gemaakt dat er nog veel werk aan de winkel is. Zowel Button als Fernando Alonso vielen door problemen uit. Meer input van McLaren kan helpen. "Dat zou zeker fijn zijn, al luisteren ze nu ook naar ons. We voeren elke dag discussies, waar ik in het openbaar niks over kan zeggen. Maar met onze hulp kunnen ze nog sneller verbeteren."

Volgens Boullier peinst McLaren er niet over om Honda de rug toe te keren. "Eerlijk is eerlijk, ze besloten twee jaar geleden om het te doen, en dan win je niet zomaar even direct. We hebben altijd gezegd dat we een berg te beklimmen hadden. Alleen ziet die berg er nu wel een beetje erg hoog uit. We moeten er nu dus voor zorgen dat we er op de juiste manier tegenaan gaan."

Shadow Warrior 2 aangekondigd

Uitgever Devolver Digital heeft bekendgemaakt dat er een vervolg aan zit te komen op de Shadow Warrior-reboot uit 2013. Er is een website gelanceerd voor de game waar onderstaande trailer te vinden is.

Er zijn verder geen details vrijgegeven over platforms of een releasedatum, maar waarschijnlijk krijgen we tijdens E3 meer te horen over het vervolg. Het vorige deel kwam in 2013 uit voor pc, als exclusieve titel. in 2014 werden ook Xbox One en PlayStation 4 voorzien van een versie. De game werd erg goed ontvangen en geprezen vanwege de geslepen combat-controls en de humor. De originele Shadow Warrior werd ontwikkeld door 3D Realms en kwam in 1997 uit voor Windows, Linux en Mac.

Op het GOG-platform van CD Projekt RED is het vorige deel uit 2013 momenteel met 90% afgeprijsd. Voor €3,09 kun je hem oppikken.

'Langer leven met noten en pinda's'

Mensen die minstens 10 gram noten of pinda's per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die dit niet doen. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Universiteit Maastricht, uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar.

De sterfteverlaging was het sterkst voor luchtwegaandoeningen, ziekten van het zenuwstelsel en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband is bij mannen en vrouwen even sterk, stellen de onderzoekers.

Pinda's en noten bevatten allebei bepaalde voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die mogelijk kunnen bijdragen aan de verlaging van de sterfte. In tegenstelling tot pinda's werd geen verband gevonden tussen sterfte en consumptie van pindakaas.

Poederbrieven 'IS' voor deurwaarders

Diverse deurwaarderskantoren in Den Haag en Amsterdam hebben de afgelopen weken poederbrieven ontvangen die zijn ondertekend door IS, de Islamitische Staat. 'Het gaat om een handvol brieven', zegt een politiewoordvoerder. 'We zijn aan het onderzoeken wie hier achter zit, maar we gaan er niet vanuit dat de brieven van IS afkomstig zijn.'

Het AD citeert uitgebreid wat er zoal in de brieven staat. 'Door het openen van deze brief bent u besmet met zwaar radioactief materiaal in poedervorm uit bestanden van het Syrische leger, dat in ons bezit is. U heeft nog maximaal twee maanden te leven', staat in de brief die meerdere deurwaarderskantoren op hun deurmat vonden. 'Dit is de straf die ALLAH voor u heeft bepaald omdat u geld en goederen afneemt van de armen, iets dat door de heilige QURAN uitdrukkelijk wordt verboden. Uw privéadres is bij ons bekend, maar uw familie wordt gespaard zodra u ophoudt met uw beroep.'

De politie wil niet ingaan op de dreigementen. 'Het is voor de deurwaarders natuurlijk erg vervelend dat ze deze brieven hebben gekregen, maar we hebben nog weinig concreets over de brieven kunnen achterhalen', laat de woordvoerder weten. De politie gaat er niet van uit dat de brieven werkelijk door IS zijn verstuurd. Het meegestuurde poeder bleek in elk geval ongevaarlijk. In de brieven wordt overigens geen geldbedrag geëist. 

Doodsvonnis
Een groot Haags deurwaarderskantoor kreeg eerder ook al een dreigbrief van het Muslim Platform Holland, met daarin een doodsvonnis. Dat zou pas worden opgeheven als aan elke moskee in Den Haag een groot geldbedrag wordt gedoneerd. 'Uw kantoor heeft gedreigd onze moskee te verkopen vanwege onbetaalde rekeningen', valt te lezen in het Engels. 'In onze cultuur is dit een grote zonde waarvoor de straf dood door het zwaard is. Onze jihaadis zijn bereid hun leven te offeren om een ongelovige en vriend van de duivel zoals jij te doden.'

Betrokken deurwaarders hebben aangfite gedaan. Ze zeggen in het AD dat ze zich zorgen maken over de toenemende agressie richting hun beroepsgroep. Eén deurwaarder noemt het opvallend dat bedreigingen aan zijn adres steeds vaker een Arabische link bevatten. De deurwaarders willen dat de politie serieus werk maakt van de aangiftes.

Pedo-agent gebruikt politieregister als datingdatabase

Een 42-jarige agent van de politie Rotterdam nam de term 'de politie is je beste vriend' wel héél erg letterlijk. Hij wordt er namelijk van verdacht politiesystemen te hebben misbruikt om seksuele relaties aan te knopen met kwetsbare vrouwen.

De man, die zes weken geleden werd aangehouden voor het bezit van kinderporno, blijkt volgens het OM in Rotterdam actief te hebben gezocht in politieregisters naar vrouwen die na een misdrijf of ongeluk hun partner verloren. Vervolgens legde hij contact met hen en probeerde afspraakjes te maken, vermoedelijk om ze aan zijn politieknuppel te rijgen. Het OM vraagt de raadkamer van de rechtbank in de Maasstad donderdag om verlenging van zijn hechtenis.

De politieman werd eind april aangehouden door rechercheurs van het Bureau Veiligheid Integriteit en Klachten. Hij zou onder meer vertrouwelijke politie-informatie met anderen hebben gedeeld.

Agent misbruikte politieregister voor seks
Agent misbruikte politieregister voor seks (Foto: ANP)

Gelijkspel Curaçao, Aruba verliest in WK-kwalificatie

Curaçao heeft in de tweede ronde van de kwalificatie in de CONCACAF-zone van het wereldkampioenschap voetbal niet weten te scoren in het heenduel tegen Cuba. Ook de Cubanen wisten het net niet te vinden, waardoor het erop aankomt bij de return op Cuba. 

Wel is een aantal kaarten uitgedeeld op het veld. Twee Cubanen kregen een gele kaart, terwijl Gianluca Maria van Curaçao in de 87ste minuut met een rode van het veld werd gestuurd. Curaçao was overigens de bovenliggende ploeg, maar ook Cuba kreeg een paar aardige kansen. In het elftal speelden onder andere Eloy Room (Vitesse), Derwin Martina, Darryl Lachman (FC Twente), Dustley Mulder (Apollon Limassol), Kemy Agustien (Brighton & Hove Albion), Jeremy de Nooijer (Sparta) en Felitciano Zschuschen (NAC Breda) ook in. Over vier dagen is de return. 

"We hebben de kans op een mooie uitgangspositie laten liggen", somberde bondscoach Kluivert na het doelpuntloze gelijkspel in Willemstad (0-0). "Dat hier zo'n vijftienduizend mensen zaten, die zagen dat we met het voetbal op Curacao stapje voor stapje vooruit zetten, is prachtig”, aldus Kluivert. "Maar ik had ze liever een overwinning geschonken." 

"Er werden helaas alleen te veel kansen om zeep geholpen. Zonde, want als er één ploeg had verdiend om te winnen, dan waren wij dat. Cuba speelde met tien man achter de bal en was duidelijk naar het eiland toegekomen om niet te verliezen", aldus Kluivert. "Na een 0-0 in de heenwedstrijd kan het alle kanten op. En het voordeel is dat Cuba iets meer zal moeten komen. We moeten alleen uitkijken op de omschakelmomenten."

Aruba ging donderdag thuis in het heenduel met 2-0 onderuit tegen Barbados. Mario Harte en Emmerson Boyce waren de doelpuntenmakers. Zondag is de return op Babados. Eerder deze week ging ook Suriname onderuit in de WK-kwalificatie. Nicaragua was met 2-0 te sterk voor de ploeg van Dean Gorré.

Overige uitslagen

St. Vincent/Grenadines - Guyana 2-2
Antigua And Barbuda - Saint Lucia 1-3

De winnaars van de wedstrijden in de tweede ronde plaatsen zich voor de derde ronde, waarin opnieuw een tweekamp op het programma staat. De winnaars van die ronde plaatsen zich voor de eerste groepsfase, waarin ook de grote landen van de CONCACAF-zone (Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica etc.) zullen instromen. 

Overige wedstrijden in de tweede ronde in de CONCACAF-zone

Puerto Rico - Grenada
Dominica - Canada
Dominikaanse Republic - Belize
Guatemala - Bermuda
Saint Kitts and Nevis - El Salvador

Facebook Messenger: 1 miljard downloads

Facebook Messenger is op Android ruim 1 miljard keer gedownload, schrijft De Telegraaf. Het hoofd van Messenger, David Marcus, heeft de mijlpaal op Facebook gemeld. De chatapp van het sociale netwerk is pas de zevende app die dit weet te bewerkstelligen.

Facebook, WhatsApp, Gmail, YouTube, Search en Maps wisten deze mijlpaal al eerder te bereiken. Hieruit blijkt dat alleen Google en Facebook apps op Android hebben die zó populair zijn. Messenger heeft zo'n 600 miljoen actieve gebruikers, terwijl WhatsApp er ongeveer 800 miljoen heeft. 'Blij dat Messenger de exclusieve Android 1 miljard + downloadclub heeft bereikt', schrijft Marcus.

Dat Messenger veel wordt gedownload is niet zo verwonderlijk. Facebook verplichtte vorig jaar het gebruik van Messenger door de chatfunctie uit de normale app te halen. Wie gebruik wil maken van Messenger moet de app los downloaden. In Nederland hebben ongeveer 3,7 miljoen mensen de app gedownload.

FIOD verhoort ondernemers over btw-gesjoemel

Negen ondernemingen worden verdacht van grootschalige fraude met hun btw-aangifte. Vermoedelijk gaat het om fraudebedragen tussen de 250.000 en een miljoen euro.

De FIOD en het Openbaar Ministerie zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de ondernemingen, die zijn gevestigd in onder meer Eindhoven, Haarlem en Vlaardingen. Het gaat onder meer om een callcenter en bedrijven in software, transport, projectinrichting en vastgoed. Boekhouders en belastingadviseurs worden deze week gehoord over de fraude. Bij een groot aantal bedrijven en boekhouders is daarnaast de administratie in beslag genomen.

Volgens de FIOD hebben de ondernemers hun maandelijkse omzet opzettelijk lager voorgedaan bij de btw-aangifte.

Persoonlijke brieven Einstein onder de hamer

God, de geometrielessen van zijn zoon en zelfs de kleine stoommachine die hij als kind van zijn oom kreeg. Het zijn slechts enkele van de onderwerpen waar Albert Einstein in zijn leven brieven over schreef. Meer dan twintig van deze brieven worden donderdag geveild in de Verenigde Staten.

De brieven, die de afgelopen tientallen jaren werden vergaard door een verzamelaar, bieden de lezer een kijkje in de persoonlijke levenssfeer van de briljante natuurkundige. "We weten allemaal wat hij heeft bereikt, hoe hij de wereld heeft verandert met zijn relativiteitstheorie", zei Joseph Maddalena, de oprichter van het veilinghuis waar de brieven onder de hamer gaan. "Maar deze brieven geven ons de andere kant van het verhaal."

In een van de brieven spoort Einstein een van zijn zoons aan zijn geometrielessen serieuzer te nemen. Aan een vriend wiens echtgenote was vreemdgegaan schrijft Einstein troostende woorden. De stoommachine die hij als kind van zijn oom kreeg was volgens Einstein de vonk die zijn fascinatie voor de wetenschap ontstak.

Einstein gaat ook in op het wijdverbreide geloof dat hij atheïst was. "Ik heb meerdere keren gezegd dat het idee van een persoonlijke God in mijn ogen kinderlijk is", schreef Einstein aan een man met wie hij in de jaren veertig correspondeerde over het bestaan van een schepper. "Je mag me een agnost noemen, maar ik deel niet de kruistochtachtige geestdrift van de professionele atheïst (...). Ik geef de voorkeur aan een nederige houding, die aansluit op ons gebrekkige begrip van de natuur en ons eigen bestaan."

Maddalena verwacht dat de brieven, die in het Engels en Duits zijn geschreven, per stuk omgerekend 4400 tot ruim 35 duizend euro zullen opbrengen. "Dit zijn de belangrijkste voorwerpen die ik ooit in handen heb gehad. Dit is niet als een handtekening van Babe Ruth of een getekende foto van Marilyn Monroe. Deze brieven zijn historisch significant."

'Ouderen te duur voor werkgevers'

Om de hoge werkloosheid onder ouderen tegen te gaan, moet worden gesneden in de vele leeftijdsvoordelen voor ouderen die zijn opgenomen in cao's. Bijvoorbeeld seniorendagen maken hen te duur voor werkgevers. Dat stelde het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een rapport.

Veel oudere werklozen hebben naar verwachting weinig aan het economische herstel dat is ingezet. Om hen weer aan het werk te krijgen, zijn hervormingen nodig op de arbeidsmarkt. De relatief hoge lonen, leeftijdsafhankelijke ontslagvergoedingen en pensioenkosten maken 50-plussers duurder. Ook hebben ouderen vaak allerlei 'ontziemaatregelen' in cao's, die hen extra rechten of minder plichten geven.

Werkgevers zijn hierdoor terughoudend met het in dienst te nemen oudere werklozen. Er wordt in Den Haag al beleid gevoerd hier verandering in te brengen, maar meer fundamentele herzieningen zijn noodzakelijk, aldus het CPB.

Nick Jonas vervangt Iggy Azalea op homofeest

De Pittsburgh Pride hoefde geen moeite te doen om vervanging te vinden voor headliner Iggy Azalea. Nick Jonas bood zichzelf aan, zo meldt de organisatie van het homofestival op de eigen website.

Eerder deze week besloot Iggy Azalea niet op te treden op het feest nadat er ophef ontstond over homo-onvriendelijke uitspraken die ze in het verleden heeft gedaan. Ze bood haar excuses aan en meldde dat het beter was niet op te treden om niet verder af te leiden van het doel van het evenement. Nick Jonas hoorde ervan en zocht gelijk contact.

"Hij belde ons dinsdag op en zei dat hij graag wilde komen optreden", meldt Gary Van Horn van stichting Delta, die het evenement organiseert. "Hij steunt de LGBT-gemeenschap en wilde er zeker van zijn dat de gemeenschap in Pittsburgh een evenement kreeg om trots op te zijn."

Eerder dit jaar vertelde Nick Jonas dat hij zijn homoseksuele fans een warm hart toedraagt. "Ik weet niet of ik mezelf als homo-icoon beschouw. Maar mijn doel afgelopen jaar was om te groeien als persoon en artiest en het omarmen van mijn homoseksuele fans had daarbij prioriteit", vertelde de zanger aan Rolling Stone . "Sommige van mijn homoseksuele vrienden hebben me daarvoor bedankt en dat geeft een goed gevoel." Toevallig had Jonas nog ruimte in zijn agenda komend weekend vanwege dezelfde Iggy Azalea. Hij zou openen voor de Australische zangeres op haar Great Escape Tour, maar die blies ze onlangs af.

Autodeur stuk, man en hond sterven door hitte

In Texas zijn een 72-jarige man en zijn hond overleden nadat ze lange tijd in een auto zaten opgesloten. James Rogers kon de deur van zijn Corvette C6 niet openen. Hij overleed met zijn trouwe viervoeter Leia aan uitputting door hitte.

Het tragische voorval vond maandag plaats in Port Arthur, een stadje in het oosten van Texas. Volgens de dochter van het slachtoffer was de auto 'zijn droomauto', namelijk een Corvette van bouwjaar 2007.

De deuren van dit type Corvette gaan normaal gesproken open via een elektrisch mechanisme, schrijft Autoblog.nl. De standaardhendel werkt echter niet bij een lege accu en het mechanisme wil ook weleens stuk gaan. Er is een noodhendel op de vloer, maar als je niet weet waar deze zit, kan het lastig zijn om de auto uit te komen.

De politie vermoedt dat de accukabel van de auto is losgeschoten bij het instappen. Het slachtoffer kon geen hulp inschakelen via de telefoon, omdat hij die ergens binnen had laten liggen. Toen de man werd ontdekt door omstanders kregen ze ook de deur niet open. Ingeschakelde hulpdiensten sloegen een ruit in, maar de hulp kwam te laat. Rogers laat drie kinderen en vijf kleinkinderen na.

Hatred

Heel af en toe komen er games uit van onbekende ontwikkelaars die geen marketingbudget meer nodig hebben. Hatred is zo’n spel. Toen Hatred werd aangekondigd, stond de halve wereld op zijn kop omdat het spel zo controversieel zou zijn. Ikzelf neem dit soort berichten altijd met een korreltje zout want ik heb niet het idee dat er ineens hele mensenmassa’s aan het moorden slaan door een spel.

Onderonsje Poetin en Berlusconi over sancties

President Vladimir Poetin van Rusland en oud-premier Silvio Berlusconi van Italië hebben elkaar woensdagavond kort gesproken op een luchthaven in Rome. Dat maakte het Kremlin bekend. De twee spraken over sancties die zijn ingesteld tegen Rusland vanwege inmenging in de Oekraïense crisis.

De partij van Berlusconi, Forza Italia, komt donderdag in Italië met een wetsvoorstel om een einde te maken aan de strafmaatregel. 'De sancties schaden onze belangen en het gaat daarbij om grote sommen', zei Berlusconi na zijn gesprek met Poetin volgens het Russische persbureau RIA Novosti.

Poetin had eerder woensdag gesproken met de Italiaanse premier Matteo Renzi en paus Franciscus. Volgens presidentswoordvoerder Dmitri Peskov wilde Berlusconi graag nog met de Russische leider spreken. Dat lukte vlak voor diens vertrek uit Italië.

Onderonsje Poetin en Berlusconi over sancties
Onderonsje Poetin en Berlusconi over sancties (Foto: ANP)

Cartoonactie Wilders: ambassades voorbereid

Nederlandse ambassades zijn voorbereid op het plan van Geert Wilders om Mohammedcartoons op nationale televisie te tonen. Ze hebben instructies ontvangen van topambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ambassadeurs wordt gevraagd om te benadrukken dat het om een actie van een parlementariër gaat en niet om een idee van de regering.

Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van diplomatieke bronnen. Ongeveer 140 ambassades hebben bericht gekregen over de cartoonactie, aldus de krant. Het is de bedoeling dat met de instructies gewelddadige protestacties in islamitische landen worden voorkomen.

PVV-leider Geert Wilders wil vanaf 20 juni in de zendtijd voor politieke partijen spotprenten van de islamitische profeet Mohammed tonen. Het gaat om cartoons die in mei zijn gemaakt op een tekenwedstrijd in Texas. Wilders was op dat evenement aanwezig. Kort nadat hij het pand had verlaten, pleegden twee mannen een aanslag met vuurwapens. De politie schoot de daders dood.

Bussemaker: betere overgang vmbo naar mbo

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil maatregelen nemen om te voorkomen dat vmbo-leerlingen na het behalen van hun diploma niet naar het mbo gaan. Bussemaker wil de aanmelddatum voor het mbo vervroegen naar 1 april, zodat vmbo-leerlingen gedwongen worden om voor hun eindexamen al na te denken over een vervolgopleiding.

De minister wil ook dat scholen jongeren aanzetten tot het nadenken over hun toekomst en voorlichten over de arbeidskansen van een opleiding. 'Niet alleen beginnen jongeren met meer motivatie aan hun opleiding, waardoor we de kans op uitval verkleinen. Ook voorkomen we dat we jongeren opleiden voor banen die er niet zijn', aldus Bussemaker.

Volgens het ministerie stopten vorig jaar 2.200 vmbo'ers met hun studieloopbaan na het halen van hun diploma. Nog eens vierduizend jongeren stopten in het eerste jaar van een mbo-opleiding.

Abu Dhabi wint Volvo Ocean Race

Met een derde plaats in de voorlaatste etappe heeft Abu Dhabi Ocean Racing zich donderdagochtend verzekerd van de winst in de Volvo Ocean Race van dit jaar. De boot met de Britse schipper Ian Walker is in de laatste etappe niet meer in te halen door de Nederlandse boot Team Brunel.

De achtste etappe van de prestigieuze zeilwedstrijd van de Portugese hoofdstad Lissabon naar Lorient in Frankrijk werd gewonnen door de vrouwenboot van Team SCA.

De Volvo Ocean Race is een wedstrijd van ongeveer 70.000 kilometer rond de wereld. De race begon in oktober in het Spaanse Alicante. De laatste etappe van de Volvo Ocean Race voert van Lorient naar de Zweedse stad Göteborg met een tussenstop in Scheveningen.

Eindexamenkandidaten horen uitslag

Kan de vlag uit of moeten de studieboeken opnieuw voor de dag komen? Eindexamenleerlingen horen donderdag of ze geslaagd of gezakt zijn, of volgende week aan de herexamens moeten.

Ruim 200.000 leerlingen hebben dit jaar eindexamen gedaan. De meesten zitten op het vmbo (110.270), de rest doet examen havo (57.580) of vwo (38.450).

Er kwam dit jaar een recordaantal klachten binnen over de examens: ruim 159.000. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) speelt de klachten door naar het College voor Examens. Sommige klachten worden besproken door dit CvE en/of de Inspectie van het Onderwijs.

Holly Madison haalt uit naar ex Hugh Hefner

Model Holly Madison leed onder haar huwelijk met de 53 jaar oudere Hugh Hefner. In haar boek Down the Rabbit Hole haalt ze uit naar de Playboy-tycoon, die haar bijna tot zelfmoord dreef. Dat melden Us Weekly en People.

Toen ze op 21-jarige leeftijd voor het eerst naar de roemruchte Playboy Mansion ging, verleidde Hugh Hefner haar met drugs, zo herinnert ze in het boek. "Hij vroeg of ik een Quaalude wilde. Hij benaderde me met een handvol paardenpillen", Madison schrijft dat ze het aanbod weigerde. "Toen zei hij: 'Oké, dat is prima. Normaal gesproken keur ik drugs niet goed, maar weet je, in de jaren zeventig noemden we dit benenopeners.'" Volgens Madison was dat een cruciaal moment in haar leven: "Ik wil dat moment in mijn leven even stilzetten, die jonge meid beetpakken en zeggen: wat dacht je wel niet?"

Ze kwam al snel weer terug naar de Mansion en trouwde met Hefner in 2003. Toen ze er na vijf jaar genoeg van had, probeerde Hefner haar om te kopen. "Hij kwam met een testament aanzetten. Er stond dat ik 3 miljoen dollar zou krijgen als hij komt te overlijden en ik nog in de Mansion zou wonen. Maar ik wilde het niet. Ik vond het zielig voor hem dat hij zover ging, maar kon niet anders dan beledigd zijn. Dacht hij nou echt dat hij me kon kopen? Ik heb de papieren terug op bed gelegd waar ik ze vond."

Haar verblijf in de Playboy Mansion vol met andere modellen was slecht voor haar zelfverzekerdheid. Ze werd depressief en haar onzekerheid zorgde ervoor dat ze meerdere malen plastische chirurgie onderging. Op een avond in bad overwoog ze er een einde aan te maken. "Ik dacht: zou iemand me missen? Misschien was het de wiet en alcohol, maar mezelf verdrinken leek de logische uitweg van het belachelijke leven dat ik leidde."

Politie pakt verdachte treinduwer op

De politie heeft woensdag een 28-jarige Rotterdammer aangehouden die eerder dit jaar zou hebben geprobeerd een man onder een aanstormende trein te duwen op station Blaak.

De verdachte zou op 11 maart rond 21.00 uur een twintigjarige man van het perron op de rails hebben willen duwen. Het slachtoffer wist echter overeind te blijven. De verdachte rende na het voorval weg naar de centrale hal van het station. De politie kreeg later meerdere tips nadat ze opnames van het incident had getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Rijnmond. Mede naar aanleiding van die aanwijzingen kon de man woensdag worden aangehouden.

Zico wil Blatter opvolgen

De Braziliaanse voetbalheld Zico (62) wil zich verkiesbaar stellen in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. "Ik zie het als mijn plicht", liet de oud-aanvaller woensdag in Rio de Janeiro weten. "Het is droevig om te zien wat er nu allemaal gebeurt in het voetbal. Al die corruptie. Het harde werk van veel andere goede mensen wordt hiermee teniet gedaan. Ik zie het als mijn taak om mijn ervaring en mijn kennis in te zetten."

Zico speelde met Brazilië op drie WK's (1978, 1982 en 1986). In zijn vaderland won hij met Flamengo twaalf landstitels. Als coach was hij onder meer in Japan, bij CSKA Moskou en bij Fenerbahçe actief.

De huidige FIFA-preses Blatter kondigde vorige week dinsdag verrassend zijn aftreden aan, vier dagen nadat hij voor de vijfde keer was herkozen als voorzitter. De 79-jarige Zwitser voelt door alle commotie over de wijdvertakte omkopingspraktijken binnen zijn organisatie te weinig vertrouwen en te veel tegenwerking bij de achterban.

Handsome Poets en Nielson op Bierpop

De mannen van de Handsome Poets en Nielson geven een optreden op het nieuwe festival Bierpop. Dat heeft Miss Montreal, die het festival heeft bedacht, woensdagavond bekendgemaakt bij RTL Late Night.

'Ik kan helaas nog niet alle namen bekendmaken', zegt de zangeres. 'Er komt ook nog een speciale gastartiest en dat wordt echt heel vet.' Ze wil nog wel één tipje van de sluier oplichten: 'De hele avond zal aan elkaar gepraat worden door mijn twee favoriete dj's: Coen en Sander.'

De eerste editie van Bierpop vindt plaats op zaterdag 7 november in de Evenementenhal in Hardenberg. Sanne Hans, zoals de zangeres eigenlijk heet, hoopt dat het festival een succes wordt. Aan de kaartverkoop zal dat in elk geval niet liggen. 'Het is gewoon bizar, maar het is bijna uitverkocht. Zonder dat ik daar eigenlijk veel voor heb hoeven doen', vertelt Sanne lachend.

Ede stemt tegen koopzondagen

Een meerderheid van de inwoners van Ede (57,1 procent) is tegen koopzondagen. Ook vindt 52,5 procent dat bouwmarkten en supermarkten op zondag de deuren dicht moeten houden. Alleen in het centrum van Ede op zondag winkels openen behaalt evenmin een meerderheid.

Dat is woensdagavond de uitslag van een raadgevend referendum dat in Ede is gehouden. Het college komt naar aanleiding van de uitslag met een voorstel over winkelsluitingstijden.

Koopzondagen waren lang een heet hangijzer in de gemeente, waar de SGP de grootste partij is. SGP, CDA en CU bezetten samen 18 van de 39 raadszetels. Omdat de raad niet tot een eensluidend oordeel kwam, vroeg de gemeente de mening van de inwoners.

Rutte: akkoord belastingplan niet openbaar

Het akkoord tussen het kabinet en de regeringsfracties VVD en PvdA over de hervorming van het Nederlandse belastingstelsel wordt niet openbaar gemaakt. Dat zei premier Mark Rutte woensdagavond in Brussel. Hij reageerde op een oproep van de oppositie om het compromis openbaar te maken en een debat te voeren in de Kamer.

'Als je het stuk publiceert, wordt het kapot gescheurd', zei Rutte. 'Want dan zal iedereen reageren op die elementen die niet bevallen en misschien een enkel woord over die paar elementen die wel bevallen. Wil je dit laten slagen, dan kan dat alleen in de achterkamertjes.'

Hij benadrukte dat de VVD en de PvdA nu nog de laatste hand leggen aan het akkoord. 'Daar zitten we heel dicht bij.' Daarna, zo hoopt Rutte, is het aan de oppositiepartijen om te komen praten. 'Ik kan ze er niet toe dwingen, maar ik hoop van harte dat ze het doen.'

Rutte was in Brussel voor een top tussen leiders van de EU en uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika.

Zoetemelk biedt gele trui op Marktplaats aan

Is het een grap, een publiciteitsstunt in verband met de komende Tourstart in Utrecht of heeft Joop Zoetemelk inderdaad te weinig ruimte in zijn kledingkast? Die vragen kwamen los nadat de legendarische wielrenner woensdag een van zijn gele truien uit de Ronde van Frankrijk op Marktplaats te koop aanbood. Volgens de Tourwinnaar van 1980 was de reden van de verkoop een "tekort aan kastruimte".

Navraag van AD Sportwereld bij de in de Frankrijk wonende Zoetemelk leerde, dat het om een "serieuze" advertentie gaat. ,Ja, ik heb 'm zelf op internet gezet. Hij hing hier toch maar een beetje in de weg en ik heb er nog wel een paar over. Dit was de laatste die ik nog wel weg wilde geven'', liet Zoetemelk op de website van het AD weten. "Wat die trui moet kosten? Geen idee, dat moeten jullie in Nederland maar bepalen."

Het befaamde tricot van Zoetemelk wordt op ludieke wijze aangeprezen. "Een echte wollen Gele Trui uit de Tour de France met handige achterzakjes. Altijd zuinig op geweest, verkeert in goede staat", valt er te lezen.

Zoetemelk biedt gele trui op Marktplaats aan
Zoetemelk biedt gele trui op Marktplaats aan (Foto: ANP)

Rapper Rick Ross opgepakt

Rapper Rick Ross is opgepakt. WSB-TV meldt op de website dat de artiest is gearresteerd voor het in bezit hebben van marihuana.

Agenten zouden Rick Ross woensdag hebben aangehouden vanwege het rijden in een auto met getinte ramen. Eenmaal bij de auto roken de agenten een penetrante lucht, na wat onderzoek bleek dit marihuana te zijn, schrijft de nieuwswebsite. In de auto van de rapper zou uiteindelijk een aardige hoeveelheid zijn gevonden.

Rick Ross, die eigenlijk William Leonard Roberts II heet, zou momenteel nog vastzitten in de gevangenis van Fayette.

Laatste reviews en specials
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
©FOK.nl e.a.