Studenten Kenia eren slachtoffers Garissa

Honderden Keniaanse studenten hebben dinsdag een mars door het centrum van de hoofdstad Nairobi gehouden om eer te bewijzen aan de slachtoffers van de terreuraanval op de Universiteit van Garissa in het noorden van Kenia.

De ongeveer 250 deelnemers jogden door de straten en gingen af en toe zitten op verkeerspleinen en kruispunten. Ook stopten ze voor de kantoren van president Uhuru Kenyatta om hun eisen kenbaar te maken, zoals compensatie voor de nabestaanden van de slachtoffers en de oprichting van een gedenkteken. Ze veroordeelden de moslimextremisten van de Somalische groep Al-Shabab die de aanval uitvoerden en riepen de overheid op voor betere beveiliging te zorgen.

"Wij zijn misschien de volgenden", zei Walter Mutai, een 22-jarige student statistiek aan de Moi Universiteit. "Deze mensen kunnen overal toeslaan."

In een straat kwamen de demonstrerende studenten langs een legertruck, met soldaten in de achterbak. "Waar waren jullie?" riepen de studenten. Dezelfde vraag riepen ze toen ze langs het hoofdbureau van de Keniaanse politie renden. "Wij willen wapens", schreeuwden ze ook.

Bij de aanval op de campus van de Universiteit van Garissa kwamen naast de vier daders 148 mensen om het leven. Al-Shabab eiste de verantwoordelijkheid op. De terreurgroep wil dat Kenia zijn troepen terugtrekt uit Somalië, waar ze deel uitmaken van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie.