Delen Noord-Holland zonder stroom

Grote delen van Noord-Holland, inclusief stukken van Amsterdam zitten vrijdagmorgen zonder stroom. Ziekenhuizen, het Media Park in Hilversum en Schiphol hebben er ook last van. 

De radio- en televisieuitzendingen op het Media Park in Hilversum gaan door op noodstroom. Alleen NPO Radio 4 werkt niet en de redactie verhuist daarom nu naar een studio bij NPO Radio 1, liet een woordvoerster weten. De kantoren zijn volgens haar wel donker als gevolg van de grote stroomstoring, maar in de studio's werkt alles.

Verscheidene media zijn getroffen door de stroomstoring. Het pand van Sanoma in Hoofddorp is uit voorzorg ontruimd omdat de alarmering niet meer werkt, zo meldt het bedrijf op Twitter. Daardoor is ook de redactie van de populaire nieuwssite Nu.nl getroffen.

Ook de terminal van luchthaven Schiphol heeft vrijdagochtend even zonder stroom gezeten. 'Maar nu draait alles weer', zei een woordvoerster desgevraagd. Ze kon niet aangeven of de storing verdere gevolgen heeft gehad voor bijvoorbeeld de afhandeling van passagiers en bagage of het vliegverkeer. De Amsterdamse beurs heeft geen last van de stroomstoring, die grote delen van Noord-Holland heeft getroffen. 'Alles draait hier normaal, op gewone elektra', aldus een woordvoerster.

De rechtbankzaken in Haarlem zijn opgeschort door de stroomstoring. Op foto's op Twitter is te zien dat op vele plaatsen de slagbomen niet meer opengaan. Onder meer op Schiphol staan auto's voor gesloten slagbomen.

In grote delen van Noord-Holland heeft de Rabobank de vestigingen gesloten door de stroomstoring. De bank zegt op Twitter te hopen de klanten weer snel van dienst te kunnen zijn.

Ook een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam ligt vrijdagochtend plat door de grote stroomstoring. 'Vooral aan de buitenranden van de stad ligt alles stil', zegt een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB. Ook alle metro's zijn gestrand, maar wel aan perrons zodat de reizigers eruit kunnen.

Update 10.50 uur:

Op Schiphol komen geen vluchten meer binnen in verband met de stroomstoring die grote delen van Noord-Holland heeft getroffen. Vliegtuigen wijken noodgedwongen uit naar andere luchthavens. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven vrijdag gezegd.

Update 11.50 uur
Als je meer wilt weten over stroomdistributie en verschillende soorten hoogspanningsnetwerken kan je terecht op de site van Hoogspanningsnet.com Opmerkelijk was verder dat nationale rampenzender NPO Radio1 ook uit de lucht was. De regionale rampenzender RTV-NH bleef wel in de lucht met informatie over de grote stroomstoring.

Op #stroomstoring worden er ook de nodige grappen gemaakt.