Vorig jaar minder stroomstoringen

Het aantal stroomstoringen is vorig jaar flink gedaald. Een huishouden had in 2014 gemiddeld 20 minuten geen stroom als gevolg van een storing. Een jaar eerder was dit 23 minuten. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde jaarlijkse stroomstoringscijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Het aantal elektriciteitsstoringen daalde in vergelijking met het vijfjaarlijks gemiddelde met 8 procent. Ook het aantal getroffen klanten nam af met 7 procent evenals de gemiddelde onderbrekingsduur van een stroomstoring (min 10 procent). De betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnet was het afgelopen jaar 25 procent beter dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Het gemiddelde aantal storingsminuten voor gas is wel toegenomen. In 2013 lag dit nog op 1 minuut en 1 seconde, vorig jaar kwam dit cijfer uit op 3 minuten en 14 seconden. Deze stijging is grotendeels te wijten aan een grote storing in Apeldoorn, waar afgelopen zomer modder en water in de gasbuizen terechtkwamen. De ingewikkelde hersteloperatie duurde enkele weken. Bijna de helft van het totale aantal storingsminuten is hierdoor te verklaren.

De belangrijkste oorzaak van gas- en stroomstoringen is nog steeds graafschade. Op het elektriciteitsnet is 23 procent van alle stroomstoringen hiervan de oorzaak. Een inwendig defect (20 procent) en veroudering of slijtage (17 procent) zijn andere belangrijke oorzaken.

In totaal zijn 8,1 miljoen huishoudens en bedrijven op het Nederlandse elektriciteitsnet aangesloten en 7,1 miljoen huishoudens en bedrijven op het gasnet.