FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 maart 2015

Uitslagen EK-kwalificatie 27/03/2015

Vandaag was de vijfde speelronde van de EK kwalificatie in de groepen C, E en G. In dit bericht tref je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden, stand in de groep, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden.  

Groep C
Spanje - Oekraïne 1-0 (1-0)
 28' Morata 1-0

Macedonië - Wit-Rusland 1-2 (1-1)
 9' Trajkovski 1-0
 44' Kalachev 1-1
 82' Kornilenko 1-2

Slowakije - Luxemburg 3-0 (3-0)
 10' Nemec 1-0
 21' Weiss 2-0
 40' Pekarik 3-0

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Slowakije 5 5 0 0 15 11 - 2
2 Spanje 5 4 0 1 12 14 - 3
3 Oekraïne 5 3 0 2 9 6 - 2
4 Wit-Rusland 5 1 1 3 4 4 - 10
5 Macedonië 5 1 0 4 3 5 - 12
6 Luxemburg 5 0 1 4 1 3 - 14

Groep E
Zwitserland - Estland 3-0 (2-0)
 17' Schär 1-0
 27' Xhaka 2-0
 80' Seferovic 3-0

Engeland - Litouwen 4-0 (2-0)
 6' Rooney 1-0
 45' Welbeck 2-0
 58' Sterling 3-0
 73' Kane 4-0
Bijz: Harry Kane heeft 18 seconden nodig zijn eerste interlandgoal te maken.

Slovenië - San Marino 6-0 (1-0)
 10' Ilicic 1-0
 49' Kampl 2-0
 50' Struna 3-0
 52' Novakovic 4-0
 73' Lazarevic 5-0
 88' Ilic 6-0

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Engeland 5 5 0 0 15 15 - 1
2 Slovenië 5 3 0 2 9 10 - 4
3 Zwitserland 5 3 0 2 9 11 - 3
4 Litouwen 5 2 0 3 6 3 - 10
5 Estland 5 1 1 3 4 1 - 5
6 San Marino 5 0 1 4 1 0 - 17

Groep G
Liechtenstein - Oostenrijk 0-5
 14' Harnik 0-1  
 16' Janko 0-2
Bijz: 33' Alaba (Oostenrijk) mist strafschop 
 59' Alaba 0-3
 74' Junuzovic 0-4
 90+3' Arnautovic 0-5

Moldavië - Zweden 0-2
 46' Ibrahimovic 0-1
 84' Ibrahimovic 0-2 (pen)

Montenegro - Rusland 0-0 (Duel in 67e minuut definitief gestaakt. De Russische voetballers stapten van het veld in Podgorica nadat supporters van het gastland opnieuw met vuurwerk hadden gegooid. Duel werd in de eerste helft ook al stilgelegd vanwege een vuurwerkincident)

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Oostenrijk 5 4 1 0 13 10 - 2
2 Zweden 5 2 3 0 9 7 - 3
3 Rusland 4 1 2 1 5 6 - 3
4 Montenegro 4 1 2 1 5 3 - 2
5 Liechtenstein 5 1 1 3 4 1 - 11
6 Moldavië 5 0 1 4 1 2 - 8

Astronauten voor ongekend lange tijd de ruimte in

De Russische kosmonaut Michail Kornjenko en zijn Amerikaanse collega Scott Kelly zijn vrijdagnacht de ruimte ingeschoten om daar een jaar lang te blijven. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil met het oog op expedities naar Mars beproeven hoe zo'n lange ruimtereis verloopt.

De Sojoez-capsule die Kornjenko en Kelly van de lanceerbasis op de Kazachstaanse steppe naar het internationale ruimtestation ISS brengt had ook hun Russische collega Gennadi Padalka aan boord. Die blijft de standaardperiode van een halfjaar in het ISS.

De tweelingbroer van Scott, Mark Kelly ondergaat tijdens Scotts ruimtereis enkele van dezelfde experimenten als zijn broer. Zo kunnen wetenschappers de weerslag van de omstandigheden in het ISS op het lichaam van de astronauten onderzoeken.

Door de gewichtloosheid in de ruimte breken de spieren en botten af. Ook het immuunsysteem verzwakt en de vloeistofdruk in de hersenen wordt groter. Daardoor kunnen de hersenen beschadigen.

Astronauten een jaar de ruimte in (Foto: Novum)
Astronauten een jaar de ruimte in (Foto: Novum)

Stroomstoring op meer fronten onderzocht

De stroomstoring die vrijdag een groot deel van het openbare leven in Noord-Holland en Flevoland platlegde, wordt op verschillende manieren onderzocht.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie laat onderzoeken wat de gevolgen zijn geweest voor de veiligheid. Zo vielen bijvoorbeeld op Schiphol de veiligheidscontroles uit. Ook werden er extra agenten de straat op gestuurd.

Zijn collega Henk Kamp van Economische Zaken laat onderzoeken wat de oorzaak was van de omvangrijke stroomstoring en welke maatregelen moeten worden genomen om een dergelijke storing in de toekomst te voorkomen. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door netbeheerder TenneT en technisch adviseur DNV GL (het voormalige KEMA).

Kamp wijst erop dat Nederland een zeer betrouwbaar elektriciteitsnetwerk heeft. "De zekerheid dat er stroom is voor burgers en bedrijven, is bijna 100 procent (99,995 procent). Daar hebben de mensen vandaag helaas weinig aan gehad. Mensen in Noord-Holland en Flevoland zaten vast in treinen, metro's en in liften en hadden te maken met stoplichten die niet werkten. In veel bedrijven kon men niet aan het werk. Dat is uitermate vervelend en schaadt onze economie'', aldus Kamp.

'Chipproducent Intel wil grote overname doen'

De Amerikaanse chipfabrikant Intel, 's werelds grootste halfgeleiderbedrijf, wil zijn branchegenoot Altera overnemen. Volgens bronnen voeren beide bedrijven vergevorderde onderhandelingen over een transactie.

Altera heeft een marktwaarde van ongeveer 13,4 miljard dollar (12,3 miljard euro). Het aandeel ging vrijdag op de beurzen in New York hard omhoog na het bekend worden van de overnamegesprekken. Het zou de grootste overname zijn voor Intel ooit.

Eerder deze maand maakte de Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors eveneens een grote overname bekend. NXP koopt voor bijna 12 miljard dollar het Amerikaanse Freescale Semiconductor.

Nieuw-Zeeland stopt zoeken naar Nederlander

De zoektocht naar de vermiste Nederlander in Nieuw-Zeeland is gestaakt. Zoekteams zullen pas weer op pad gaan als er nieuwe informatie over hem komt. Dat heeft de politie van het land zaterdag (lokale tijd) laten weten.

Volgens de leider van de zoekactie is er een week lang uitgebreid gezocht met helikopters, honden en door mensen van de marine.

De 26-jarige Ken Boogers is sinds afgelopen zaterdag vermist. Hij woonde en werkte al twee maanden in het toeristische gebied, in het uiterste noorden van het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland.

Zweedse parlementsleden bezoeken Edward Snowden

Drie Zweedse parlementariërs hebben vrijdag een bezoek gebracht aan Edward Snowden. Ze wilden met de Amerikaanse klokkenluider, die in zelfverkozen ballingschap in Moskou verblijft, praten over privacy en afluisteren.

De ontmoeting was gearrangeerd door de Right Livelihood Award Foundation, die ieder jaar in het Zweedse parlement een mensenrechtenprijs uitreikt. Deze 'alternatieve Nobelprijs' ging vorig jaar naar Snowden.

De stichting zegt te hopen Snowden binnenkort eens in Zweden te ontvangen. Zodra hij zich buiten Rusland begeeft loopt hij echter het gevaar opgepakt te worden en uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten.

Aan de reis namen een parlementslid van de Milieupartij/De Groenen, die deel uitmaakt van de Zweedse regering, de Liberale Volkspartij en de Gematigde Coalitiepartij deel.

Edward Snowden (Foto: ANP)
Edward Snowden (Foto: ANP)

Voetbalcommentator Hugo Walker (81) overleden

Voetbalcommentator Hugo Walker is gisteren op 81-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Hij was tientallen jaren één van de belangrijkste commentatoren van de NOS.

Walker was ooit zelf honkballer en haalde zelfs het Nederlands team. Eind jaren zestig kwam hij bij Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport terecht. Daar bleef hij tot 2000. Na een conflict vertrok hij naar RTL, waar hij twee jaar werkzaam was.

Walker was vooral bekend vanwege zijn karakteristieke stemgeluid. Zijn uitspraak "komt dat schot" is legendarisch geworden.

 
Hugo Walker 1933 - 2015 (bron: Youtube)

Winkelcentrum Pentagon ontruimd na bommelding

Een winkelcentrum bij het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington was vrijdag enige tijd ontruimd na een anonieme melding dat er een bom was geplaatst. Eén van de metrostations bij het Pentagon werd gesloten.

Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Speurhonden doorzochten het winkelcentrum maar er werd niets gevonden. De wegen rond het centrum waren tijdens het onderzoek afgesloten. Rond acht uur (Nederlandse tijd) werd het winkelcentrum vrijgegeven en werden alle beperkingen opgeheven.

Winkelcentrum Pentagon ontruimd na bommelding
Winkelcentrum Pentagon ontruimd na bommelding (Foto: ANP)

Russische doelman geraakt door vuurwerk

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Montenegro en Rusland is vrijdag al na een paar minuten stilgelegd. De Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin haalde beide ploegen van het veld, nadat de Russische doelman Igor Akinfeev was geraakt door vuurwerk vanuit het publiek. Terwijl de bal op de andere helft was, kreeg Akinfeev een stuk vuurwerk in zijn nek gegooid. De 28-jarige keeper van CSKA Moskou ging direct naar de grond en werd per brancard van het veld gehaald.

De Duitse arbiter vond verder spelen niet verantwoord en besloot de wedstrijd stil te leggen. Onduidelijk is of het duel in groep G van de EK-kwalificatie nog verdergaat. Beelden zijn te zien op de site van de NOS of op Vine hieronder. 

Akinfeev wordt geraakt door een vuurpijl. (Bron: Vine)

Ernst knieblessure Langeveld onduidelijk

Het is nog onduidelijk hoe ernstig de knieblessure van Sebastian Langeveld is. De Nederlandse wielrenner van Cannondale-Garmin was vrijdag tijdens de E3 Harelbeke betrokken bij een massale valpartij. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Aan het eerste onderzoek wilde de dienstdoende arts nog geen conclusie verbinden. Langeveld ondergaat zaterdag opnieuw een MRI-scan.

De 30-jarige renner uit Lisse ging woensdag ook onderuit in Dwars door Vlaanderen. Daar hield hij al een pijnlijke knie aan over. Het ontlokte Langeveld de vraag op de sociale media of het, gezien de vele modder op de Belgische weggetjes, niet verstandiger zou zijn voor de E3 op een mountainbike aan de start te verschijnen.

Zilver voor judoka Verhagen in Turkije

Judoka Sanne Verhagen heeft tijdens de Grand Prix in het Turkse Samsun zilver gepakt. De 22-jarige Brabantse bereikte op overtuigende wijze de finale van de klasse tot 57 kilogram, maar daarin moest ze buigen voor Viola Wächter. De Duitse gooide Verhagen na 67 seconden judoën op de rug en scoorde daarmee een beslissende ippon.

Op haar weg naar de finale wist Verhagen vier partijen te winnen. De eerste drie partijen won ze op ippon. In de halve finale tegen de Britse Nekoda Smythe Davis won ze met yuko. Verhagen veroverde vorig jaar augustus als debutante verrassend brons op het WK in Rusland. Daarna eindigde ze bij de Grand Prix in China ook op de derde plaats. Momenteel is ze de beste Nederlandse in haar gewichtsklasse en heeft de beste papieren om naar de Olympische Spelen in Rio te mogen. 

In dezelfde gewichtsklasse als Verhagen werd Carla Grol al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ze verloor van de Zwitserse Emilie Amaron. In de klasse tot 52 kilogram moest Birgit Ente in haar tweede duel haar meerdere erkennen in de Ilse Heylen. De Belgische die uiteindelijk met zilver naar huis ging won op ippon. In dezelfde categorie verloor Miranda Wolfslag haar eerste partij tegen Distria Krasniqi uit Kosovo.

Bij de mannen begon Jeroen Mooren in de klasse tot 60 kilogram met twee winstpartijen. In zijn derde partij was hij echter niet opgewassen tegen Amartuvshin Dashdavaa uit Mongolië. Mooren verloor op ippon. Junior Degen sneuvelde in zijn tweede partij in de categorie tot 66 kilogram tegen de Rus Anzaur Ardanov op waza-ari.

Zaterdag is het de beurt aan Anicka van Emden, Juul Franssen (-63kg), Sanne van Dijke (-70kg), Dex Elmont. Sam van 't Westende (-73kg), Neal van de Kamer en Frank de Wit (-81kg) om de tatami te betreden. Zondag komen in Samsun de zwaargewichten in actie.  

Verstappen: "geen last van de hitte"

Max Verstappen stapte vrijdag monter uit zijn bolide na de zevende en achtste tijd in de trainingen voor de Grand Prix van Maleisië. "Ik ben tevreden over hoe het ging. Er is nog ruimte voor verbetering", zei de zeventienjarige formule 1-coureur van Toro Rosso. "Van de hitte heb ik geen last, ik voel me goed", liet hij weten op de site Verstappen.nl.

De jongste coureur aller tijden maakte voor het eerst kennis met het circuit van Sepang, waar de temperatuur vlak boven het asfalt naar de 60 graden steeg. "Het viel niet mee om de banden te controleren in deze omstandigheden. In de eerste training heb ik het rustig aan gedaan om het circuit te leren kennen. In de tweede training was ik erg tevreden over de afstelling van de auto."

De jonge Limburger volgde speciale hittetraining om te wennen aan de hoge temperaturen en luchtvochtigheid in Maleisië. "Tijdens de race op zondag zal ik zo'n 2 tot 3 liter vocht verliezen, dus ik moet voor de race veel water drinken om het te kunnen compenseren. Tijdens het rijden gaat het allemaal wel. Ik heb meer last van de warmte als ik stilsta."

Oranje schiet niet in de stress van Turkije

Opvallend ontspannen leeft het Nederlands elftal toe naar de belangrijke thuiswedstrijd zaterdag tegen Turkije, die het elftal van Guus Hiddink wel heel ver kan terugwerpen in de EK-kwalificatie. "Je kan wel star gaan doen en met klein oogjes spastisch rond gaan lopen, maar dat helpt niet", zei de bondscoach.

Als er al sprake was van veel spanning bij sommige spelers, dan nam Joost, een jongetje met het syndroom van Down, die vrijdag even weg tijdens de laatste training voor de kraker in de volgepakte ArenA. Hij voorzag zo'n beetje alle balcontacten van zijn grote vriend Wesley Sneijder van commentaar en kende alle spelers bij naam. Alleen uitgerekend Hiddink zag hij even voor Louis van Gaal aan. "Mooi hè", zei Hiddink even later, toen het kereltje met al zijn favorieten op de foto was gegaan en met de meeste van hen ook een balletje had getrapt. "Wat een spontaniteit. Zo eerlijk, heerlijk zeg."

"Maar zaterdag moet de knop om en gaan en moeten we winnen", stipte Sneijder het belang aan van de vijfde kwalificatiewedstrijd voor het EK in Frankrijk. Alleen een overwinning telt voor Oranje, nu de achterstand op Tsjechië (zes punten) en IJsland (drie punten) eigenlijk al te veel is opgelopen. Als het Nederlands elftal ook van Turkije verliest, dan zakt het naar de vierde plaats in de poule en is de eindronde in Frankrijk plotseling wel heel ver weg.

Hiddink is niet van plan zijn lot aan de uitslag van het duel met de Turken te verbinden. Ervaren als hij is, snapt de bondscoach heel goed dat het resultaat van het duel wel heel belangrijk is voor de beeldvorming rond zijn functioneren bij de nummer drie van het laatste WK. Uitgerekend in zo'n belangrijk duel moet de opvolger van Van Gaal het zonder Arjen Robben en Robin van Persie stellen. "Het is niet makkelijk om zulke spelers te vervangen", beseft Hiddink. "Maar we hebben verschillende dingen geoefend en zijn er wel uit."

Turkije is geen grote onbekende voor de technische baas van Oranje. "In mijn periode als bondscoach van Turkije heb ik met de helft van de huidige selectie gewerkt", zei hij. "We misten het EK maar net", doelde hij op de nederlaag tegen Kroatië in de play-offs voor de eindronde in Oekraïne en Polen. "Het zijn goede spelers, maar soms was het chaotisch. Soms komen er veel emoties vrij", herinnerde Hiddink zich nog.

UEFA straft Dinamo Kiev wegens racisme

Op last van de Europese voetbalunie UEFA moet Dinamo Kiev twee tribunes gesloten houden bij de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Fiorentina in de kwartfinale van de Europa League. De tuchtcommissie van de UEFA legde vrijdag de straf op vanwege racistisch gedrag van aanhangers van de Oekraïense club vorige week tijdens het duel op eigen veld tegen Everton.

Ook dient Dinamo Kiev een boete van 15.000 euro te betalen voor het afsteken van vuurwerk en het blokkeren van tribunetrappen in het eigen stadion bij het duel met de Engelse club. Bij de club uit Oekraïne staat de momenteel geblesseerde Jeremain Lens onder contract.

Geraint Thomas wint E3 Harelbeke

Geraint Thomas heeft vrijdag de Belgische semiklassieker E3 Harelbeke gewonnen. De Britse wielrenner van Team Sky reed in de slotfase van de ruim 215 kilometer lange koers, ontsierd door tal van valpartijen, weg bij zijn medevluchters Zdenek Stybar uit Tsjechië en de Slowaak Peter Sagan. Hij kwam solo over de finish.

Stybar bleef nog uit de greep van de eerste achtervolgende groep. Sagan, die gehoopt had dat ze gedrieën zouden aankomen om dan zijn snelheid te tonen, was echter volkomen leeg. De sprint om de derde plaats werd gewonnen door de Italiaan Matteo Trentin, voor de Noor Alexander Kristoff. Niki Terpstra was de beste Nederlander, veertiende.

Het sterke drietal dat de finale kleur gaf, koos op de kasseien van de Oude Kwaremont de aanval en nam op weg naar de finish veertig kilometer verderop snel een geruststellende voorsprong. Thomas, Stybar en Sagan presenteerden zich daarmee bovendien als serieuze kanshebbers voor de Ronde van Vlaanderen, zondag over een week. De pogingen van met name de renners van BMC, onder wie Greg Van Avermaet, de koplopers te achterhalen liepen op niets uit.

Vier kilometer voor de streep zette Thomas aan. De tweevoudig olympisch baankampioen op de ploegachtervolging realiseerde zich natuurlijk dat het voor hem geen zin had de rappe Sagan mee naar de streep te brengen. Hij wachtte, als tijdrijder van naam, dan ook niet al te lang met zijn demarrage. Die was hard en meteen beslissend.

PSV en Valencia akkoord over Guardado

De supporters van PSV hebben er een tijdje op moeten wachten, maar de transfer van Andrès Guardado is rond. Eerder vandaag bereikten PSV en Valencia, de huidige werkgever van de Mexicaan, een akkoord. De Eindhovenaren leggen drie miljoen euro op tafel voor de middenvelder.

Op dit moment verblijft Guardado met de nationale ploeg van Mexico in de Verenigde Staten. Na zijn terugkeer worden de laatste details besproken en zal de Mexicaan de overeenkomst ondertekenen. Hij zal dan tot medio 2018 bij PSV onder contract staan.

Technisch directeur Marcel Brands was verheugd met het nieuws. "We zijn blij dat hij na een huurperiode dit seizoen straks definitief een PSV'er is. Andrés is een visitekaartje voor PSV en voor de hele Eredivisie. We hopen de komende jaren van hem te mogen genieten als speler van PSV."

Guardado kwam aan het begin van het seizoen op huurbasis over van Valencia en imponeerde alles en iedereen. Daardoor werd hij één van de steunpilaren van de selectie van PSV. Bovendien staat hij in verschillende onafhankelijke klassementen in de top.

Huawei opent logistiek centrum in Eindhoven

De Chinese smartphonemaker Huawei gaat een nieuw Europees logistiek centrum openen in Eindhoven. Premier Mark Rutte heeft dat vrijdag bekendgemaakt tijdens zijn handelsmissie in China. Onlangs besloot het Chinese technologiebedrijf DJI, dat onder meer drones bouwt, al het Europees hoofdkantoor te vestigen in Barendrecht.

Rutte meldde dat de gesprekken tussen Nederlandse en Chinese bedrijven inmiddels 54 overeenkomsten hebben opgeleverd. Eerder deze week tekende KLM een contract met het Chinese Xiamen Airlines, waardoor het aantal vluchten op China omhooggaat.

Rutte wordt bij zijn bezoek aan China deze week vergezeld door zeventig Nederlandse bedrijven. "Het blijft ontzettend fascinerend om te zien dat ondernemers uit de andere kant van de wereld elkaar moeiteloos weten te vinden", aldus de premier op Facebook.

Nog zes krakers Tabakspanden vast

Van de twintig krakers die woensdag bij de ontruiming van de Tabakspanden in Amsterdam werden opgepakt, zitten er vrijdag nog zes vast. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst, liet een woordvoerder van de politie weten. Die gaat onder meer uitzoeken waar ze vandaan komen.

Woensdag kwamen er al zeven arrestanten vrij en donderdag volgden er nog zeven. Ze zijn naar huis gestuurd met een dagvaarding voor het niet voldoen aan een bevel of vordering, openlijke geweldpleging, vernieling of het verstoren van de openbare orde.

De politie ontruimde woensdag de Tabakspanden aan de Spuistraat nadat de nacht ervoor tientallen krakers het zogenoemde Slangenpand waren binnengegaan. Ze barricadeerden de straat met een container, stapels stenen en brandende hopen puin. Bij de ontruiming bekogelden de krakers de mobiele eenheid met vuurwerk, verfbommetjes en ander materiaal.

President Nigeria wil vreedzame verkiezingen

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft er vrijdag bij de bevolking op aangedrongen de presidentsverkiezingen van zaterdag vreedzaam te laten verlopen. Volgens analisten wordt het een nek-aan-nekrace tussen Jonathan en zijn rivaal Muhammadu Buhari.

In een toespraak zei Jonathan dat politieke ambities geen rechtvaardiging kunnen zijn voor bloedvergieten. Tientallen mensen zijn in aanloop naar de verkiezingen al vermoord.

Jonathan en Buhari tekenden donderdag een overeenkomst waarin ze beiden verklaarden toegewijd te zijn aan vrede. Ze hebben hun achterban opgeroepen zich te onthouden van geweld. Mensenrechtenactivisten zeiden eerder dat politici te weinig doen om de spanningen weg te nemen.

De Nigeriaanse veiligheidstroepen zijn in de hoogste staat van paraatheid. Ze bereiden zich voor op aanslagen van de extremistische organisatie Boko Haram die gedreigd heeft de verkiezingen te verstoren.

Russische legerzender biedt Jeremy Clarkson baan aan

Een televisiezender van het Russische ministerie van defensie heeft voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson een baan aangeboden. De BBC maakte woensdag bekend dat het contract met Clarkson niet wordt verlengd, omdat hij een producer had geslagen.

Zvezda TV publiceerde donderdag een brief op zijn website waarin Clarkson wordt uitgenodigd een bezoek te brengen aan Moskou om te praten over een nieuw autoprogramma voor de Russische televisie. Clarkson heeft volgens Zvezda het aanbod in overweging genomen.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

Schadevergoeding na stroomstoring

Na een grote stroomstoring hebben consumenten recht op een schadevergoeding. Voorwaarde is wel dat die langer dan vier uur duurt; anders krijgt de 'elektriciteitsklant' geen vergoeding, aldus de Autoriteit Consument & Markt.

Bij een storing die duurt van vier tot acht uur, krijgt de consument 35 euro. Als de sturing langer duurt dan acht uur, krijgt de klant 20 euro extra voor elke aaneengesloten periode van vier uur die hij of zij zonder stroom zit. De netbeheerder betaalt de vergoeding uit binnen zes maanden na de stroomstoring. De gedupeerde klant hoeft daarvoor niets te doen.

NVWA neemt olifantenslagtanden in beslag

Bij een particulier in Den Bosch heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eerder deze week twee ivoren slagtanden van olifanten in beslag genomen. De slagtanden waren op internet te koop aangeboden. De politie zette de NVWA op het spoor van de slagtanden, maakte de NVWA vrijdag bekend.

Handel in ivoor is verboden. Op dat verbod zijn wel vrijstellingen mogelijk, maar die gelden niet voor de onbewerkte slagtanden die de persoon uit Den Bosch in zijn bezit had. Een van de uitzonderingen gaat over bewerkt ivoor zoals beeldjes en sieraden. Als die aantoonbaar van vóór 1947 zijn, mogen die wel verhandeld worden, aldus de NVWA.

Het Openbaar Ministerie (OM) moet beslissen of de Bosschenaar een boete moet betalen of dat er andere maatregelen worden genomen.

Europese rechters oordelen over woekerpolis

Europese rechters vellen op 29 april een oordeel over de omstreden woekerpolissen van Nationale-Nederlanden. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg bekijkt of de verzekeraar heeft gehandeld volgens de Europese regels voor levensverzekeringen.

Dat maakte het hof vrijdag bekend. Alles draait om de klacht van een Nederlander die zegt dat Nationale-Nederlanden (NN) hem te weinig informatie heeft verschaft bij het afsluiten van de verzekering Flexibel Verzekerd Beleggen, een zogenoemde woekerpolis. De klager ligt met NN in de clinch over de hoogte van de poliskosten en de premies voor het overlijdensrisico.

De Nederlander kreeg vorig jaar al gelijk van een belangrijk adviseur van het hof. Die stelde dat een verzekeringsmaatschappij alle noodzakelijke informatie moet verstrekken.

Van der Steur: kijken naar afsluiten cockpit

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie gaat kijken of de regel dat de deur naar de cockpit afgesloten moet zijn, moet worden aangepast. Dat zei hij vrijdag naar aanleiding van de crash met het toestel van Germanwings.

Internationale regelgeving na de aanslagen in New York in 2001 heeft bepaald dat die deur afgesloten moet zijn. "Dit is nou typisch een gelegenheid om te kijken of die regel nog in orde is en misschien moet daar een aanpassing van komen", zei hij na de ministerraad. Het is een zaak waar ook de luchtvaartmaatschappijen bij betrokken moeten worden, voegde hij eraan toe.

De Duitse copiloot van het neergestorte vliegtuig heeft het toestel vermoedelijk met opzet laten neerstorten. Hij liet de gezagvoerder, die de cockpit even had verlaten, niet meer naar binnen.

'Nederlanders boekten meer reizen'

Nederlanders boekten van november tot en met januari meer reizen (3,7 procent). Maar gemiddeld gingen er wel minder mensen op vakantie. Het totaal aantal passagiers daalde in dit eerste kwartaal van het toeristisch seizoen vergeleken met vorig jaar met 1,9 procent per boeking, terwijl de totale omzet daalde met 4,4 procent. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van marktonderzoeker GfK naar de Nederlandse reismarkt.

Het aandeel van de boekingen met een bestemming in het buitenland daalde licht van 73 procent naar 71 procent. Het aantal vakanties in eigen land bleek iets meer in trek. Het aantal boekingen steeg van 27 procent naar 29 procent.

Van de buitenlandse reizen hadden de meeste een bestemming binnen Europa (83 procent). Spanje was in deze periode de meest populaire bestemming waarbij vooral de boekingen naar het vasteland een groei lieten zien.

Kabinet: hoger salaris ABN-top merkwaardig

Het kabinet vindt de salarisverhoging die de top van ABN AMRO zichzelf heeft gegeven merkwaardig. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. De onrust in maatschappij en politiek rond de salarisverhoging is voor het kabinet reden een definitief besluit over de beursgang van ABN uit te stellen.

Niet het kabinet, maar de top van de staatsbank is zelf verantwoordelijk voor het beloningsbeleid, zei Asscher. Die is juridisch gerechtigd tot de salarisverhoging, die in 2012 ook door de Tweede Kamer en de toenmalig minister van Financiën is goedgekeurd, maar het kabinet vindt het merkwaardig. Zeker in het licht van de ontslagen in de financiële sector en bankpersoneel dat al jaren op de nullijn zit. "Ze mochten het doen, maar ze hoefden het niet te doen", aldus Asscher.

'Stroomstoring samenloop van omstandigheden'

De grote stroomstoring vrijdag had een technische oorzaak en was het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden. Dit heeft netbeheerder TenneT laten weten.

De oorzaak van de storing lag in het hoogspanningsstation Diemen. Dit station is 'dubbel uitgevoerd', wat betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Bij een omschakeling in verband met werkzaamheden zijn beide helften vrijdagochtend kort gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure.

Om 09.37 uur is er vermoedelijk kortsluiting opgetreden in het hoogspanningsstation, waarna beide helften automatisch zijn uitgeschakeld. Deze beveiliging is bedoeld om bij een kortsluiting te voorkomen dat er meer componenten kapot gaan, vergelijkbaar met de zekeringen in de meterkast thuis.

Groot drugslab gevonden in Well

De politie heeft vrijdag een groot, professioneel en draaiend drugslab gevonden in het Limburgse dorpje Well. De politie kwam het lab op spoor nadat donderdagavond op straat een gewonde man werd gevonden. De politie ging eerst uit van een steekpartij. Bij de zoektocht naar de daders van deze steekpartij arresteerden agenten donderdagavond in de omgeving vier mensen, maakte de politie vrijdag bekend.

Achteraf bleek de man zichzelf verwond te hebben. De man is aan zijn verwondingen geopereerd en aangehouden.

Tijdens het onderzoek vonden agenten in een woning aan de Bergweg het drugslab met chemicaliën en apparatuur voor het maken van synthetische drugs. Bekeken wordt of de vijf mannen iets te maken hebben met het drugslab.

Een speciale eenheid van de politie is dondermiddag begonnen met het ontmantelen van het lab.

Ryan Reynolds onthult Deadpool-outfit

Met een eenvoudige tweet heeft Ryan Reynolds vandaag, nog geen uur geleden, fans de eerste blik geworpen op de outfit die hij zal dragen wanneer hij volgend jaar te zien is in Deadpool.

De outfit is, in tegenstelling tot zijn look in X-Men Origins: Wolverine, gebaseerd op hoe Marvel-fans de antiheld uit de comics kennen: rood en zwart, met de nodige holsters voor wapens. 

Ryan Reynolds in Deadpool-outfit
Ryan Reynolds in Deadpool-outfit

Reynolds onderstreepte de onthulling door een collega-superheld te misquoten: "With great power, comes great irresponsibility."

Met de onthulling van de outfit is weer een stap dichterbij gezet in het winnen van het vertrouwen van de fans, die na de Wolverine-versie van het personage teleurgesteld de bioscoop verlieten. Reynolds zal als Deadpool in februari volgend jaar de kijker vermaken.

Treinverkeer blijft rest van dag verstoord

Treinreizigers in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland houden de hele dag last van de gevolgen van de stroomstoring. Een woordvoerder van de NS zei dat vrijdag.

Door de stroomstoring bij landelijk netbeheerder TenneT, die grote delen van Noord-Holland trof, reden er op veel plaatsen een tijd lang geen treinen. Inmiddels is de stroomvoorziening weer op gang, maar de NS heeft nog de hele dag nodig om de treinen weer volgens rooster te laten rijden.

Het spoorbedrijf is intussen ook druk bezig om de reizigers uit de ongeveer twintig in open gebied gestrande treinen te halen. Deze mensen worden met bussen vervoerd.

Op een aantal stations is het als gevolg van de stroomstoring en de treinenuitval erg druk. Met name in Amsterdam staan veel reizigers te wachten, aldus de zegsman. Ook de borden op de stations werken nog niet allemaal.

Treinverkeer blijft rest van dag verstoord
Treinverkeer blijft rest van dag verstoord (Foto: ANP)

Centraal meldpunt voor zorgfraude

Fraude in de zorg krijgt de komende jaren meer aandacht van het Openbaar Ministerie en er komt een centraal meldpunt voor zorgfraude. Dat staat in het plan waarmee minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) fouten en fraude in de zorg verder willen tegengaan.

Het kabinet stemde vrijdag in met het plan waarin ook zorgverzekeraars, gemeenten en zorgverleners een belangrijke rol krijgen. Zo moeten zorgverzekeraars gezamenlijk onderzoek naar fraude gaan doen. Veel aandacht gaat uit naar het voorkomen van foute declaraties en betalingen.

De Nederlandse Zorgautoriteit stuitte in 2012 op 800 miljard euro aan onregelmatigheden, maar kon niet zeggen dat het allemaal fraude was, omdat ook per ongeluk declaraties verkeerd worden ingevuld. Om dat te voorkomen en om beter te kunnen controleren of het om een foutje of om fraude gaat, komen er duidelijke en fraudebestendige regels, zo staat in de plannen van de bewindslieden.

Handboogteams naar Europese Spelen

De twee Nederlandse recurveteams hebben zich vrijdag tijdens de Grand Prix handboogschieten in Marathon geplaatst voor de eerste Europese Spelen in juni in Baku. Voor een ticket naar Azerbeidzjan moesten beide ploegen in de landenwedstrijd in Griekenland doordringen tot de top vier. Zowel het mannenteam (Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Mick de Bakker) als de vrouwenploeg (Shireen de Vries, Annemarie der Kinderen en Esther Deden) slaagde in die missie.

Het vrouwenteam behaalde zilver, na verlies in de finale tegen Wit-Rusland (3-5). De mannenploeg eindigde als vierde na de nederlaag in de strijd om het brons tegen Turkije (4-5). De prestatie van de Nederlandse vrouwenploeg is indrukwekkend. Sneller dan gedacht na het begin van een ontwikkelingstraject voor de vrouwenselectie, zo'n anderhalf jaar geleden, heeft de ploeg van bondscoach Ron van der Hoff aansluiting gevonden met de Europese top.

Na een interne procedure zullen de sporters worden geselecteerd die beide teams gaan vormen voor Baku 2015.

Nederlandse verdachte kasteelmoord naar België

De Nederlander Franciscus L., die betrokken zou zijn geweest bij de geruchtmakende kasteelmoord in België, mag worden overgedragen aan de Belgische autoriteiten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

Het DNA van de in Nederland opgepakte L. komt overeen met een spoor in de geruchtmakende kasteelmoord. België had om de uitlevering van de man gevraagd.

Franciscus L. is volgens de Belgische autoriteiten een neef van de inmiddels overleden Ron van B. uit Eindhoven. Van B. wordt ervan verdacht de moord op kasteelheer Stijn Saelens (34) te hebben gepleegd.

Liander: Stroomstoring nagenoeg opgelost

De stroomstoring die vrijdag Noord-Holland en Flevoland heeft getroffen is nagenoeg voorbij. Even na 14.30 uur meldde een woordvoerder van netbeheerder Liander, die de stroom om 'huisniveau' levert, dat bijna alle getroffen huishoudens weer stroom hebben.

Volgens de netbeheerder zaten op het hoogtepunt van de storing een miljoen huishoudens zonder stroom. Om 14.30 uur waren er nog enkele duizenden huizen in Haarlem-West en Overveen verstoken van stroom, maar dat zou een kwestie van tijd zijn voordat deze ook weer aangesloten zijn, aldus de zegsman.

De stroomstoring is veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen, zo meldde netbeheerder TenneT al eerder.

Uitdaging Zonderland ligt bij EK op brug

Aan de rekstok kan hij alleen maar verliezen. Epke Zonderland ziet bij de EK turnen, half april in Montpellier, toch vooral een uitdaging op brug. Met een nieuwe oefening is hij ook op dat toestel medaillekandidaat in de Zuid-Franse stad. "Ik ben benieuwd hoe het uitpakt", zei de Fries vrijdag bij de teampresentatie in Beekbergen.

Op de burelen van gymnastiekbond KNGU werd een ambitieuze groep gepresenteerd. Met zes turners en vier turnsters reist het gezelschap straks af naar Frankrijk, waar bij de mannen de doelstelling is: drie finales, twee medailles. Vrouwencoach Gerben Wiersma hield het noodgedwongen bescheidener. "Een turnster in de meerkampfinale en een in een toestelfinale." Bij de vrouwen keert Noël van Klaveren na het WK van 2013 in Antwerpen terug op een groot toernooi. De inmiddels overwonnen ziekte van haar vader hield de turnster uit Alphen aan den Rijn lang aan de kant.

The Prodigy, weten ze weer hoe je Electronic maakt?

Waar de muziek steeds rustiger wordt, is dat bij The Prodigy eigenlijk niet het geval. Heerlijk harde tracks hebben ze al gereleased van het nieuwe album The Day Is My Enemy. Voor het album zelf moeten we nog 3 dagen wachten, maar de eerste paar nummers van het album vind ik heerlijk klinken. Het voelt namelijk nog als The Prodigy maar niet als een herhaling van oude nummers.

VVD-fractie dinsdag weer compleet

De VVD-fractie in de Tweede Kamer is dinsdag weer compleet. De laatste twee open plekken, die van de huidige staatssecretaris Klaas Dijkhoff en die van het opgestapte Kamerlid René Leegte, worden dinsdag opgevuld.

De twee nieuwelingen zijn de nummers 52 en 53 van de oorspronkelijke kandidatenlijst: Chantal Nijkerken-de Haan en Leendert de Lange. De VVD kwam in september 2012 met 41 zetels in de Tweede Kamer. Na het vertrek van Johan Houwers, die na hypotheekfraude niet meer welkom was bij de VVD, bezetten de liberalen nog veertig stoelen.

De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft daarmee de steun van de kleinst mogelijke minderheid van 76 zetels. Bij de PvdA vertrokken eerder de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Net als Houwers bij de VVD deden zij geen afstand van hun zetel en gingen ze zelfstandig verder.

Debat Tweede Kamer na BNN-petitie

De Tweede Kamer houdt een plenair debat naar aanleiding van de petitie 'Eén pil te veel maakt nog geen crimineel' van het tv-programma Spuiten en slikken. Dat maakt omroep BNN vrijdag bekend.

De jongerenomroep verzamelde 40.000 handtekeningen tegen het feit dat mensen een strafblad krijgen als ze te veel harddrugs op zak hebben voor eigen gebruik. BNN-presentator Tim Hofman overhandigde de handtekeningen eind januari aan voorzitter Helma Neppérus van de Commissie van Verzoekschriften en Burgerinitiatieven.

De omroep stoort zich eraan dat mensen die met net iets te veel drugs op zak zijn gepakt, voor jaren een strafblad krijgen. Op festivals zouden de politie en het Openbaar Ministerie de zaak meestal schikken. Als de verdachte akkoord gaat met een boete of werkstraf hoeft die het feest niet te verlaten, maar krijgt hij of zij wel een strafblad.

Valverde soleert naar ritzege in Catalonië

De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde heeft vrijdag zijn tweede overwinning geboekt in de Ronde van Catalonië. De 34-jarige kopman van Movistar won dinsdag al de tweede etappe en schreef zondag ook de vijfde rit op zijn naam, met 195,4 kilometer de langste van de Spaanse rittenkoers. Valverde probeerde in de finale van de rit tussen Alp en Valls diverse keren weg te springen uit de voorste groep en had succes met zijn laatste poging, die hij inzette op 2 kilometer van de finish. De Spanjaard reed solo naar de overwinning, Rigoberto Urán uit Colombia kwam enkele seconden later als eerste van het achtervolgende groepje over de finish.

De Australiër Richie Porte eindigde in Valls als vierde en nam de leiding in het algemeen klassement over van Bart De Clercq uit België. Die moest lossen toen het tempo flink werd opgevoerd in de aanloop naar de beklimming van de Alt De Lilla, waarvan de top op 10 kilometer van de streep lag. Vooraan ontstond een groepje van zeventien renners van naam, met onder anderen Valverde, Urán, Alberto Contador, Fabio Aru, Domenico Pozzovivo en Porte. De Australische nummer twee van het klassement maakte zijn 21 seconden achterstand op De Clercq meer dan goed en dat leverde hem de leiderstrui op.

Met nog twee ritten te gaan, heeft Porte vijf seconden voorsprong op Pozzovivo. Contador staat derde op zeven tellen, Valverde is de nummer vier van het klassement met zestien seconden achterstand. Wilco Kelderman staat achtste, op 1.09. Porte won eerder deze maand al de Franse etappekoers Parijs-Nice.

Dijkhoff: kinderpardon voor nog tien gezinnen

Nog eens tien buitenlandse gezinnen, bestaande uit in totaal 37 mensen, mogen dankzij het kinderpardon toch in Nederland blijven. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Dijkhoff heeft hun dossiers nog eens onder de loep genomen na een uitspraak begin maart van de Raad van State. Op basis daarvan geeft hij alsnog een verblijfsvergunning. Het gaat om gezinnen die eerder waren afgewezen omdat ze te lang buiten beeld van de rijksoverheid waren geweest.

Op die eis in het kinderpardon kwam veel kritiek, waarna ook de vorige staatssecretaris Fred Teeven al zeker vijftig gezinnen alsnog een verblijfsvergunning gaf. Dijkhoff voegt er daar nu tien aan toe. De toekomst van 32 andere gezinnen is nog niet duidelijk; zij zitten nog in de asielprocedure.

Bussemaker naar UvA voor debat over protest

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat op 23 april in debat met studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze zei vrijdag dat ze meedoet aan een debatmarathon die op de universiteit wordt gehouden naar aanleiding van het studentenprotest daar.

De minister nodigde de betrokkenen zelf al uit in Den Haag om over de al weken durende protesten en de bezetting van het Maagdenhuis te praten. De actievoerders keren zich vooral tegen het rendementsdenken op de universiteit en het gebrek aan medezeggenschap.

Bussemaker snapt de sentimenten die er over rendementsdenken bestaan. "Het idee dat de wetenschap alleen maar door economisch nut bepaald zou worden, spreekt mij ook niet aan. Wetenschap vraagt om nieuwsgierigheid, om creativiteit en om gedrevenheid van docenten en studenten. Dat betekent dus ook niet alles meteen in studiepuntjes willen vertalen."

Nog geen stappen kabinet tegen Duits tolplan

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over een mogelijke gang naar het Europees Hof om bezwaar te maken tegen het Duitse plan om tol te heffen op personenauto's. De Bondsdag in Berlijn stemde vrijdag in met het tolplan van minister Alexander Dobrindt van Verkeer.

"We volgen de zaak op de voet", zei vicepremier Lodewijk Asscher na afloop van de ministerraad. Hij zei het te 'betreuren' dat de Duitse regering het plan toch heeft doorgezet. De Europese Commissie moet nog een oordeel vellen of de plannen niet in strijd zijn met Europese regels.

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft haar bezwaren tegen het tolplan veelvuldig kenbaar gemaakt aan Dobrindt. Ze heeft eerder gezegd dat ze eerst gaat proberen het plan via de Europese Unie te blokkeren en anders de juridische weg te bewandelen.

Brits onderzoek naar kindermisbruik uitgebreid

Groot-Brittannië gaat het onderzoek naar berichten dat politieagenten kindermisbruikzaken in de doofpot probeerden te stoppen uitbreiden. Dat heeft een speciale klachtencommissie van de Britse politie vrijdag bekendgemaakt.

De klachtencommissie onderzoekt drie nieuwe klachten over kindermisbruik in de periode van 1970 tot 2000. Een van de aanklachten is dat politieagenten bewijzen hadden verzameld voor kindermisbruik door rechters, de geestelijkheid en acteurs, maar twee maanden later de zaak lieten vallen. In twee andere gevallen gaat het om kindermisbruik in de jaren tachtig waarbij bewijzen zouden zijn achtergehouden.

Eis werkstraf voor juwelier om wapenbezit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en tweehonderd uur werkstraf geëist tegen juwelier Willy S. uit Deurne wegens verboden wapenbezit.

Met het illegale vuurwapen werden vorig jaar maart twee overvallers in zijn zaak doodgeschoten. De vrouw van de juwelier, Marina, opende het vuur toen zij en haar man werden aangevallen. Daarvoor wordt ze niet vervolgd door het OM, omdat ze zichzelf en haar man mocht verdedigen. Ze dacht dat hij werd vermoord.

Het OM houdt in de eis tegen S. rekening met het feit dat de juwelier voor zijn leven moest vechten, maar vindt dat wapenbezit tot escalatie leidt, zoals op 28 maart 2014 is gebleken. S. zelf raakte ook gewond door een schot door zijn vrouw. Hij werd door zijn hand geschoten, zei raadsman Jan-Hein Kuijpers van S.

Kuijpers vroeg om een gerechtelijk pardon, wat neerkomt op schuldigverklaring zonder straf. "Wat voegt deze eis toe aan het leed dat aan het echtpaar is toegebracht?", vroeg Kuijpers. Hij wees erop dat Marina opgenomen is geweest in een psychiatrische inrichting. Willy moet zich sterk houden en voor brood op de plank zorgen, aldus Kuijpers.

"Waarom Marina niet en Willy wel vervolgen?", vroeg Kuijpers aan het OM. "Willy werd bijna doodgeschoten door zijn eigen vrouw. De eis van dienstverlening kan beter besteed worden aan de begeleiding van Marina."

Buiten het vuurwapen vonden rechercheurs in de winkel ook een busje pepperspray en een stroomstootwapen. Ook deze wapens zijn verboden. Zij werden aangeschaft na een eerdere gewapende overval in 2010, bleek tijdens de rechtszaak vrijdag. "Het vuurwapen lag klaar voor gebruik", zei de officier van justitie. "Hier is gekozen voor eigenrichting. Onze samenleving is echter niet gediend met illegale bewapening. Ongecontroleerd wapenbezit kan leiden tot een escalatie van geweld."

'Maximale hypotheek daalt verder'

De maximale hypotheek die kopers van een woning kunnen krijgen, gaat verder naar beneden. Voor hypotheekrentes onder 3,5 procent geldt vanaf 1 juli een lagere maximale hypotheek. Vanaf die datum kunnen de meeste woningkopers zo'n 5 procent minder lenen. Dit liet de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag weten.

De exacte daling van het leenplafond hangt echter af van het inkomen. De daling van de maximale hypotheek treft vooral hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), omdat daarvoor lagere rentestanden gelden. In januari zijn de leennormen ook al strenger geworden.

Wie bezig is met de koop van een woning en een hoge lening wil, kan het best zorgen dat hij een hypotheekofferte met een datum voor 1 juli 2015 krijgt, meldde de vereniging van eigenwoningbezitters. "Dan gelden de huidige normen nog."

'Maximale hypotheek daalt verder' (Foto: Novum)
'Maximale hypotheek daalt verder' (Foto: Novum)

Ook Jeugd van Tegenwoordig op Rock Werchter

De Jeugd van Tegenwoordig is toegevoegd aan de line-up van Rock Werchter 2015. De Nederlandse rapformatie geeft op zaterdag 27 juni een optreden op het muziekfestival in het Belgische Werchter.

De Jeugd van Tegenwoordig is één van de vijf nieuwe namen die vrijdag bekend zijn gemaakt. De line-up voor donderdag 25 juni is uitgebreid met Jack Garratt en St. Paul and The Broken Bones. Rock Werchter heeft verder Magnus gestrikt voor vrijdag 26 juni en Ryan Adams voor de zaterdag.

De organisatie laat weten dat alle combitickets voor Rock Werchter uitverkocht zijn. Ook de dagtickets voor de zaterdag zijn inmiddels allemaal over de toonbank gegaan. Voor de donderdag waren al langer geen kaarten meer te koop. Er zijn nog wel dagtickets voor de vrijdag en de zondag verkrijgbaar.

Rock Werchter vindt dit jaar plaats van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni. Van 75 acts staat nu vast dat ze een show weggeven in het Festivalpark in de Belgische plaats. De organisatie heeft diverse grote namen vastgelegd, zoals The Prodigy, Pharrell Williams en de Foo Fighters.

Geen vogelgriep op andere bedrijven

In de omgeving van het pluimveebedrijf in Friesland waar donderdag vogelgriep werd vastgesteld, is de ziekte verder niet aangetroffen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag, na onderzoeken door het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Donderdag werden de 22.000 legkippen op een bedrijf in Tzummarum geruimd omdat er een milde vorm van vogelgriep was geconstateerd. In een straal van 1 kilometer rond het bewuste bedrijf staat nog een ander pluimveebedrijf. Na onderzoek van het CVI staat nu vast dat er op dit bedrijf geen vogelgriep is.

De 22.000 kippen in Tzummarum werden uit voorzorg geruimd om te voorkomen dat het milde vogelgriepvirus kan omslaan in een zeer besmettelijke en voor de kippen dodelijke variant.

Knopfler blijft Album Top 10 aanvoeren

Mark Knopfler blijft populair. Zijn album Tracker staat nog steeds op één in de albumhitlijst. De Schotse zanger en gitarist stootte vorige week Madonna van de eerste plek. Het nieuwe album Rebel Heart van de Queen of Pop is inmiddels uit de Album Top 10 verdwenen.

Er staan veel nieuwkomers in de lijst. Zo staat Toto met de plaat Toto XIV op plek twee en de derde plek wordt bezet door Van Morrison.

Ook op plek vijf, zes en negen staan nieuwe namen. James Bay grijpt de vijfde plaats met Chaos And The Calm, The Gentle Storm staat met de plaat The Diary op zes en de negende positie wordt bezet door de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer en haar album Voyage.

Inspectie: duikteams brandweer onder de loep

Veiligheidsregio's in het land moeten zich ervan verzekeren dat de duikteams bij de brandweer zijn toegerust op hun taak en dat de veiligheid van duikers is geborgd. Dat zei hoofdinspecteur Gert-Jan Bos van de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) vrijdag in Alkmaar bij de presentatie van het eindrapport over het duikongeval in Koedijk vorig jaar augustus. Daarbij kwam een brandweerduiker om het leven.

Bos zei gealarmeerd te zijn omdat de reddingswerkers bij het incident in Koedijk fouten hebben gemaakt die ook na eerdere duikongevallen elders in het land aan het licht kwamen. "We zijn op vergelijkbare factoren en tekortkomingen gestuit", aldus Bos. Hij riep veiligheidsregio's daarom dringend op 'de brandweerduiktaak kritisch onder de loep te nemen'.

Snelheid op deel A12 naar 130 km per uur

Op de snelweg A12 tussen Driebergen en Veenendaal mag vanaf zaterdag 130 kilometer per uur worden gereden. De hogere maximumsnelheid geldt dag en nacht. Alleen als de spitsstrook op het 20 kilometer lange weggedeelte open is, geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.

Dat maakte Rijkswaterstaat vrijdag bekend. Onderzoek heeft volgens de dienst aangetoond dat harder rijden op het zeer drukbereden traject geen negatieve gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid, luchtvervuiling, natuur en milieu.

Het stuk snelweg waar de snelheid nu omhooggaat, is kortgeleden helemaal verbreed en verbeterd. Rijkswaterstaat is vorige maand begonnen aan de verbreding van het aansluitende snelwegdeel tussen Ede en Arnhem. Dat werk moet eind 2016 klaar zijn.

Snelheid op deel A12 naar 130 km/u (Foto: Novum)
Snelheid op deel A12 naar 130 km/u (Foto: Novum)

Honderden overblijfselen crashslachtoffers gevonden

De politie in Frankrijk heeft tot dusverre vier- tot zeshonderd delen gevonden van de 150 mensen die dinsdag bij de crash in de Franse Alpen om het leven kwamen. "We hebben geen enkel lichaam intact gevonden", zei een woordvoerder van de politie vrijdag.

Van persoonlijke eigendommen van de slachtoffers zijn dna-monsters genomen om het identificeren van de slachtoffers mogelijk te maken. Ook bezittingen, zoals juwelen en andere voorwerpen, kunnen hierbij helpen, zei de politie.

'Copiloot was opgenomen na depressie' (Foto: ANP)
Lichaamsdelen slachtoffers geborgen (Foto: ANP)

Forza Horizon 2 is Fast, Furious en gratis

Microsoft biedt de uitbreiding Forza Horizon 2 Presents Fast & Furious  tijdelijk gratis aan. Tot 10 april is de DLC gratis uit te proberen op Xbox One en Xbox 360. Je hebt er geen originele Forza Horizon 2 voor nodig, de uitbreiding is stand-alone.

In Forza Horizon 2 Presents Fast & Furious moet je voor Tej Parker werken en aan tien auto's komen. Het zijn niet geheel toevallig dezelfde auto's uit de film Furious 7. Om deze te verdienen moet je meedoen met races. Hieronder  een trailer om in de sfeer te komen.

Hiddink verwacht echt voetbalgevecht

Guus Hiddink verwacht dat de wedstrijd van zaterdag tussen het Nederlands elftal en Turkije in de EK-kwalificatie uitdraait op een echt voetbalgevecht. "Er zijn veel sentimenten", besefte hij vrijdag tijdens een persconferentie na de training van zijn ploeg. "Ik heb met de helft van hun ploeg gewerkt. Sneijder voetbalt daar, Kazim hier."

Hiddink ziet het niet als een groot voordeel dat hij de Turkse nationale ploeg in de aanloop naar het EK van 2012 onder zijn hoede had. "We hebben dat toernooi maar net niet gehaald", weet hij nog. "We hadden ook een goede ploeg, alleen was het soms wat chaotisch."

De opvolger van Louis van Gaal wilde nog niet zeggen met welke spelers hij tegen Turkije gaat beginnen. "We hebben met verschillende varianten geoefend. Het is namelijk nog al wat als je in korte tijd spelers van het kaliber Robben en Van Persie moet vervangen. Ik ben er wel uit, maar de spelers weten het nog niet. Dus daarom verklap ik nog niets."

Guus Hiddink verwacht voetbalgevecht met Turkije (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Guus Hiddink verwacht voetbalgevecht met Turkije (Pro Shots/Jasper Ruhe)

Einde voorjaar Cancellara na val in E3 Harelbeke

Sebastian Langeveld en Fabian Cancellara hebben vrijdag na een valpartij opgegeven in de E3 Harelbeke, een ééndaagse WorldTour koers in Vlaanderen. Beide renners gingen na 39 kilometer onderuit op de kasseistrook van de Haaghoek.

Langeveld werd meteen afgevoerd naar het ziekenhuis, over de ernst van de verwondingen valt momenteel nog niets te zeggen. Cancellara verbeet eerst de pijn en probeerde het nog, maar gaf even later alsnog op. Hij had te veel last van zijn linker pols. Voor zowel Langeveld als Cancellara was de E3 Prijs een belangrijk meetmoment in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen van volgende week zondag. 

Ook de Italiaan Niccolo Bonifazio (Lampre) en de Duitser Robert Wagner (Lotto-Jumbo) moesten worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Update 16.10 uur

Onderzoek in het ziekenhuis brengt aan het licht dat Cancellara twee breukjes opgelopen heeft in wervels in zijn onderrug. Zijn voorjaar zit erop.

Belastingdienst mag foto's politie gebruiken

De Belastingdienst mag bij het controleren van de rittenadministratie foto's gebruiken van de politie. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vrijdag bepaald. Het gaat om de foto's die van de auto's worden gemaakt door camera's boven de snelweg.

Volgens de rechters is het gebruik van de foto's een inmenging in het privéleven, maar toch gerechtvaardigd. Eén van de argumenten daarvoor is dat andere manieren van controle ook een inbreuk op de privacy zouden betekenen. De rechtbank kwam eerder al tot hetzelfde eindoordeel als het hof.

Een werknemer met een auto van de zaak moet belasting betalen als hij de auto ook privé gebruikt (de bijtelling). Maar als de werknemer kan aantonen dat hij in een jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt, is betalen niet nodig. De rittenadministratie moet dat aantonen. De Belastingdienst wil die controleren.

Belastingdienst gaat flitsgegevens gebruiken (ANP)Belastingdienst gaat flitsgegevens gebruiken (ANP)

Fabrikant: kans op fatale schok zonnepanelen

Zonnepanelen van AS Abwicklung und Solar-Service AG kunnen een dodelijke schok veroorzaken. Daarvoor waarschuwt de fabrikant vrijdag in een krantenadvertentie. Bij een loszittend of afgevallen deksel van de aansluitdoos komen de elektrische contacten bloot te liggen en aanraken kan fataal zijn.

"Het aanraken van deze contacten kan tot een dodelijke elektrische schok, een verwonding door een elektrische schok of tot een val van het dak als gevolg van een voelbare elektrische schok leiden", luidt de waarschuwing. De fabrikant roept op om de kapotte contactdoos te laten repareren door vakmensen en in geen geval zelf de zonnepanelen te controleren of repareren. Het gaat om drie types: S_02, S_03 en S_73.

Wie zo'n zonnepaneel heeft, kan voor meer informatie terecht op zonnepanelen-veiligheid.eu.

Twee ministers bij aankomst kisten MH17

Twee ministers zijn zaterdag namens het kabinet in Eindhoven aanwezig bij de aankomst van stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Het gaat om Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad.

Een Nederlands militair transportvliegtuig zal drie kisten vervoeren vanuit Oekraïne naar vliegbasis Eindhoven, waar het toestel rond 16.00 uur aankomt. Daarbij wordt hetzelfde ceremonieel toegepast als bij eerdere aankomsten.

Nederlandse onderzoekers hadden de menselijke resten deze week in het rampgebied in het oosten van Oekraïne geborgen.

Zayn Malik: ik kon niet anders

Zayn Malik vindt het heel erg dat hij de fans van One Direction heeft teleurgesteld. "Het voelt alsof ik de fans heb laten vallen, maar ik kon hier niet langer mee doorgaan. Het is niet wie ik echt ben", vertelt de zanger die deze week bekendmaakte de immens populaire boyband te verlaten.

Malik reageert in een interview met The Sun voor het eerst op zijn vertrek. De 22-jarige artiest noemt zijn beslissing 'gek, wild en een beetje krankzinnig'. "Maar ik heb alles onder controle. Het voelt alsof ik de juiste keuze heb gemaakt, voor mijzelf en voor de jongens."

Zayn, die toegeeft dat hij al langer nadacht over zijn vertrek, verzekert de krant dat zijn beslissing niks te maken heeft met ruzie of onenigheid in de groep.

Malik kondigde deze week aan dat hij stopt met One Direction. In een verklaring liet de jongen weten dat hij graag een normaal leven buiten de spotlights wil.

FOK!v1.10.4 - Waar we jullie input verwerkten

Na update 1.10 vorige week hebben we niet stilgezeten. Niet alleen zijn er drie stille versies voorbijgeschoten, maar nu komt er weer een uitgebreidere update. Hierin hebben we geprobeerd zoveel mogelijk van jullie input te verwerken tot een beter geheel dan er al was.

Input is natuurlijk wederom welkom, want we werken nog steeds gestaag verder.

De wijzigingen in deze iteratie:

- Zoekbalk naar rechts opgeschoven en minder opzichtig gemaakt. Hierdoor komt meteen ruimte vrij voor de breadcrumbs aan de linkerzijde. die dus meteen omhoog is verplaatst. Hierdoor winnen we wat horizontale ruimte.

- De donkere menubalk onder de blauwe staat nu ook vast en loopt door over de hele breedte, dank voor de tip. Het forum, maar ook de berichtenbox, columns, reviews en specials zijn weer permanent bereikbaar.

- Weergave visuele blokken opgeschoond en rustiger gemaakt. Tevens maximaal 1 rij afbeeldingen en dus 130 pixels extra horizontale ruimte, dit op basis van jullie input. Hiermee hopen we een compromis te hebben gevonden waar zowel de users die wat visueels in de middenkolom willen in plaats van alleen tekst en de mensen die op de indexpagina geen gebruik maken van de update tracker links en graag zoveel mogelijk items in de middenkolom willen zien. Er staan 1, 2 of 3 blokken naast elkaar. 

- De lichtgekleurde trackerweergave is op basis van jullie input doorgetrokken en geeft de site nu in de oude – lichte variant - weer. Je kunt nu dus weer kiezen of je donker of licht wilt. De standaardkleur is op basis van input weer ingesteld op lichte weergave. Had je donker en heb je nu opeens weer licht dan kan het dus zijn dat je even opnieuw op het knopje moet drukken

- Bug verholpen waarbij na een edit de post een aantal keren bleef knipperen

- De social media knoppen op de mobiele site verdwijnen bij het tikken van reacties. Deze bleken in de weg te zitten bij het reageren.

- Adsense is terug. Doordat posities nu consistenter gevuld zullen worden is er een belangrijk ‘verpringmoment’ minder in 90% van de pageviews.

- Skyscraper scrollt niet meer mee. Dit nav opmerkingen van jullie in een van de topics

Verder zijn er nog een tig-tal kleine pixelneukwijzigingen geweest.

FOK!v1.10.4
FOK!v1.10.4

Chirurg mag vak niet meer uitoefenen

De chirurg die in 2012 in Hoogeveen betrokken was bij de dood van twee patiënten, mag zijn beroep niet langer uitoefenen. Dat bepaalde het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Zwolle vrijdag.

Chirurg Robert Muller is niet meer als arts ingeschreven. Voor het geval hij zich opnieuw inschrijft, heeft hij een ontzegging gekregen 'heelkundige handelingen te verrichten', aldus het tuchtcollege. Het college heeft er geen vertrouwen in dat de man als chirurg voldoende bekwaam is.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is de man een gevaar voor de veiligheid van patiënten. De Inspectie verbood hem eerder al om complexe vaatchirurgische handelingen uit te voeren. Ze deed dat via een openbaar bevel omdat de chirurg onvindbaar was.

China bijna belangrijkste handelspartner EU

De Verenigde Staten waren vorig jaar opnieuw de belangrijkste handelspartner voor de lidstaten van de Europese Unie. Het aandeel van de Amerikanen in de Europese in- en uitvoer daalt echter al jaren, waardoor 's werelds grootste economie bijna is achterhaald door China.

In 2014 waren de Verenigde Staten goed voor 15 procent van de internationale handel van de EU. Dat aandeel bedroeg in in 2002 nog 24 procent. China was vorig jaar goed voor 14 procent van de internationale handel van de EU. Door de sterke economische groei van het land verdubbelde dit aandeel sinds 2002.

Rusland was vorig jaar goed voor 8 procent van de Europese internationale handel, tegen 5 procent twaalf jaar eerder. Het aandeel van Zwitserland bleef in die periode nagenoeg stabiel, op 7 procent.

Frank van der Lende in de middag op 3FM

BNN-dj Frank van der Lende volgt vanaf 1 juni Coen Swijnenberg en Sander Lantinga op in de middag bij NPO 3FM. Dat heeft de radiozender vrijdag bevestigd. Hij gaat doordeweeks het programma presenteren tussen 16.00 en 18.00 uur.

Er is een plek vrij, omdat Swijnenberg en Lantinga naar Radio 538 verkassen. Zij maken bij 3FM nu het middagprogramma de Coen & Sander Show.

Van der Lende is 26. Hij presenteert momenteel onder andere That's Live en Live vanuit Klazienaveen op 3FM.

"Frank van der Lende is een jonge en interessante radiomaker, een groot muziekliefhebber en hij gaat een verrassend, nieuw middagprogramma maken", zegt 3FM-zendermanager Wilbert Mutsaers.

'Grieken plunderden en masse hun rekeningen'

Griekse bedrijven en huishoudens hebben in februari wederom hun rekeningen geplunderd, toen onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers zich in een impasse bevonden. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag op basis van ingewijden.

In totaal werd afgelopen maand voor 7,6 miljard euro opgenomen waardoor de spaartegoeden bij Griekse banken daalden tot 140,5 miljard euro, het laagste niveau in tien jaar tijd. In de eerste twee maanden van het jaar stelden Grieken in totaal 20,6 miljard euro veilig in het buitenland met het oog op de onzekerheid over de schuldenproblematiek.

Veel Grieken vrezen dat de aanhoudende strijd met de andere eurolanden over het schuldhulpprogramma tot beperkingen in het kapitaalverkeer zal leiden. Ondanks het onlangs gesloten akkoord is er nog altijd onenigheid over de hervorming van de Griekse economie.

Honderden legervoertuigen in bevrijdingsrit

Ruim 350 oude legervoertuigen verzamelen zich vrijdag en zaterdag in Groesbeek voor een twee weken durende bevrijdingstocht door Oost- en Noord-Nederland. Keep them Rolling, de vereniging van verzamelaars van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, herdenkt op deze manier de bevrijding van dit deel van het land.

Onder de titel The Final Push rijden de deelnemers de route die de geallieerden in 1945 aflegden om dit stuk Nederland te bevrijden. Na twee dagen bivak in Groesbeek trekt de colonne zondag verder. De tocht voert van Groesbeek naar IJzerlo, Delden, Balkbrug, Westerbork naar Groningen. Bij die zes plaatsen slaan de deelnemers aan The Final Push telkens voor meerdere dagen een historisch militair bivak op.

Langs de hele route zijn tal van herdenkingen, aangezien de colonne passeert op de dag dat de bevrijding daar precies zeventig jaar geleden is. In Groningen is op 12 april een bevrijdingsdefilé op de Grote Markt. De stoet legervoertuigen rijdt na het verlaten van Groesbeek Duitsland in en trekt via de Duitse plaatsen Kranenburg en Kleve naar de Achterhoek. Op de Rijnbrug in het Duitse Rees heeft een plechtigheid plaats.

'Vijftigers komen vaker geld tekort'

Steeds meer vijftigers zijn financieel kwetsbaar, meldde ING vrijdag. Een kwart van de mensen rond de vijftig zegt geld tekort te komen. Onder 50- tot 65-jarigen hebben 550.000 huishoudens een te kleine financiële buffer om financiële tegenvallers op te vangen, 170.000 meer dan in 2008.

Het vertrouwen in de economie is weer aan het groeien. Maar nog niet iedereen weet van de economische opleving te profiteren, zo constateert de bank op basis van eigen onderzoek.

De kwetsbare vermogenspositie van vijftigers hangt samen met de relatief hoge werkloosheid. Terwijl de werkloosheid onder andere leeftijdsgroepen begint te dalen als gevolg van het economisch herstel, neemt het aantal werkloze ouderen nog niet af. Momenteel zitten ongeveer een kwart miljoen mensen van boven de 45 werkloos thuis. Dit is meer dan twee keer zoveel als voor de crisis.

Gewonden bij treinbotsing Thailand

Bij een botsing tussen twee treinen in Thailand zijn donderdag meer dan twintig mensen gewond geraakt. Dat hebben de Thaise autoriteiten gezegd. Het is vooralsnog niet duidelijk wat de oorzaak van de botsing is.

Op de Facebookpagina van de Thaise spoorwegen staat dat twee passagierstreinen even ten noorden van Bangkok op elkaar botsten. Volgens de politie raakten 22 mensen gewond. De machinist en een technicus zijn er slecht aan toe, de anderen raakten lichtgewond. De meeste inzittenden konden de trein op eigen kracht verlaten en konden met een andere trein hun reis vervolgen.

BlackBerry dringt verlies flink terug

Smartphonefabrikant BlackBerry heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met een verlies van 304 miljoen dollar (280 miljoen euro). Dat is wel een fikse verbetering ten opzichte van een jaar eerder, toen onder de streep een tekort van bijna 6 miljard dollar bleef staan.

Vorig jaar schreef BlackBerry enorme bedragen af op onder meer voorraden smartphones die niet aansloegen bij consumenten. Ook de kosten van een grote reorganisatie, waarbij vier op de tien banen werden geschrapt, drukten toen zwaar op het resultaat.

Het sterk afgeslankte BlackBerry rapporteerde vrijdag een omzet over het afgelopen gebroken boekjaar van 3,3 miljard dollar. Dat is minder dan de helft van wat het bedrijf het voorgaande jaar aan opbrengsten wist binnen te halen.

Kojima krijgt baan aangeboden via Twitter

Zoals wellicht bekend zijn Konami en Hideo Kojima gebrouillieerd met elkaar. Kojima verlaat eind dit jaar zijn werkgever, waar hij bijna 30 jaar van zijn leven heeft gezeten. Het Duitse bedrijf Deck13 Interactive heeft Kojima via Twitter een baan aangeboden.

De naam Deck 13 zegt je waarschijnlijk niets, maar ze maakten onder andere Ankh, Jack Keane en Lords of the Fallen. Hun logo is niet zo origineel in ieder geval.

Hideo Kojima

Deck13

Geen aangifte producer tegen Clarkson

De producer die het aan de stok kreeg met Top Gear-presentator Jeremy Clarkson, dient geen aanklacht in bij de politie. Dat meldt de BBC vrijdag. Oisin Tymon kreeg klappen en werd uitgescholden door Clarkson. De BBC heeft het contract van de presentator niet verlengd.

"De heer Tymon heeft de politie geïnformeerd dat hij geen aangifte wil doen", verklaarde advocaat Paul Daniels die Tymon bijstaat. "De gebeurtenissen van de afgelopen weken zijn voor alle betrokkenen zeer onplezierig geweest. Oisin en zijn familie en vrienden hebben het zwaar gehad. Simpel gezegd wil de heer Tymon gewoon weer zo snel mogelijk het werk gaan doen waar hij van houdt."

De producer is tevreden met hoe de omroep te werk is gegaan. "Hij is het eens met de uitlating van de BBC dat alle partijen, voor zover dat gaat, door moeten kunnen", aldus Daniels. Tymon heeft ook geen klacht ingediend bij de BBC. Clarkson zou het voorval van 4 maart zelf hebben gemeld.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

'Leger Nigeria vernietigt hoofdkwartier Boko Haram'

Het Nigeriaanse leger zegt het hoofdkwartier van Boko Haram te hebben vernietigd. Dat liet de krijgsmacht vrijdag in een twitterbericht weten. De terreurbeweging is nu uit alle drie staten in het noordoosten van Nigeria waar het zich had bevestigd verdreven, zei het leger.

"Nieuwsflits: troepen veroverden Gwoza vanochtend, vernietigen het Hoofdkwartier van het zelfbenoemde Kalifaat van de Terroristen", aldus het leger. Het bericht werd gevolgd door de mededeling dat er meerdere 'terroristen zijn omgekomen en velen gevangen'. "Heel #Gwoza en haar buitenwijken worden schoongeveegd."

De opstandelingen zijn nu verdreven uit stadjes en plaatsen in de staten Adamawa, Yobe en Borno, zei de krijgsmacht. Legereenheden maken jacht op opstandelingen die op de vlucht zijn geslagen.

Het is moeilijk na te gaan of de berichten van het Nigeriaanse leger kloppen. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, riep Gwoza in augustus uit tot hoofdstad van zijn kalifaat. Daar ook bracht Boko Haram vorig jaar bijna driehonderd ontvoerde schoolmeisjes naartoe. Van hen zijn er nog altijd 219 niet terecht. Het gebied wordt al weken vanuit de lucht bestookt.

Een militair succes tegen Boko Haram zou de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan goed uitkomen. Zaterdag worden er presidentsverkiezingen gehouden.

Verkoop ABN AMRO uitgesteld

De beursgang van staatsbank ABN AMRO loopt vertraging op. Een gepland kabinetsbesluit over de verkoop werd vrijdag door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën uitgesteld. Reden: de politieke en maatschappelijke onrust over de salarisverhogingen aan de top van de bank. Dijsselbloem wil daarover eerst met de Tweede Kamer in debat.

De beursgang zal doorgaan, maar loopt wel vertraging op. Hoeveel kon Dijsselbloem vrijdag niet zeggen. "Hopelijk niet lang." Eerst moeten 'rust en vertrouwen' rond ABN AMRO terugkomen. Daar heeft het de laatste weken aan ontbroken. Behalve de salarisverhogingen werd onlangs ook duidelijk dat ABN-medewerkers in Dubai de interne regels hadden overtreden.

Maar de salarisverhogingen - afgezien van topman Gerrit Zalm krijgt de hele raad van bestuur er 100.000 euro per jaar bij - liggen Kamer en Dijsselbloem het zwaarst op de maag. Dijsselbloem ontkende vrijdag dat het uitstel een tik op de vingers van de ABN-top is. Wel zei hij dat Zalm ervoor moet zorgen dat de bank niet meer aanleiding geeft tot controverse in de maatschappij.

Dijsselbloem wees erop dat de belastingbetaler fors heeft bijgedragen aan de redding van ABN en dat er daarom in de politiek en in de samenleving draagvlak moet zijn voor de bank, voordat die terug kan naar de beurs. ABN werd in oktober 2008 door het toenmalige kabinet voor 16,8 miljard euro genationaliseerd en daarmee gered van de ondergang. De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schat in dat daarvan 15 miljard euro kan worden teruggehaald bij verkoop. Het blijft de bedoeling dat ABN de komende jaren in delen naar de beurs gaat.

De Tweede Kamer reageerde vrijdag begripvol op het uitstel. Partijen noemden het besluit terecht of verstandig. Ook de vakbonden steunen het. De reactie van ABN zelf was zuinig: dit is een besluit van de minister en wij wachten het verder af.

Dijsselbloem noemde de salarisverhogingen vorige week al een verkeerd signaal en slecht te begrijpen. Maar juridisch is er niets tegen te doen. De verhogingen zijn in 2012 al goedgekeurd. "Dit is een kwestie van moraliteit. Of je het verantwoord vindt ten opzichte van bankmedewerkers die al jaren op de nullijn zitten en de duizenden die hun baan kwijtraakten of nog gaan verliezen."

Beursgang ABN AMRO uitgesteld (Foto: Novum)
Beursgang ABN AMRO uitgesteld (Foto: Novum)

Helmregel zit wereldkampioen Hamilton dwars

Formule 1-coureur Lewis Hamilton zal dit weekend in Maleisië moeten rijden met zijn oude vertrouwde helm. Speciaal voor de wedstrijd in Maleisië had de regerend wereldkampioen voor de thuisrace van Mercedes-sponsor Petronas een nieuw kleurenschema voor de helm gemaakt, maar de regels zitten de Brit dwars.

In de Formule 1 moeten de coureurs zoveel mogelijk herkenbaar zijn. Een van de regels is het voeren van een vast startnummer, dit jaar is daar het vaste helmontwerp bijgekomen. Onder meer Sebastian Vettel had voor iedere race een andere helm, maar dit is niet langer toegestaan. Hamilton is nu slachtoffer van die regel geworden.

"Ik had een speciale helm laten maken om Petronas en Maleisië te eren. Dankzij de nieuwe FIA-regels mag ik deze niet dragen."

538Koningsdag in Breda snel uitverkocht

Alle 40.000 kaarten voor het feest 538Koningsdag in Breda zijn vrijdag uitverkocht. De tickets waren binnen drie uur weg. Op de tweede editie van het evenement op het Chasséveld staan optredens gepland van onder anderen DI-RECT, Fedde Le Grand, Handsome Poets, Hardwell, Kensington en Miss Montreal.

Het feest begint op 27 april om 12.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Radio 538 organiseerde het evenement vorig jaar voor het eerst in Breda. Daarvoor was het muziekfestijn jarenlang op Koninginnedag op het Museumplein in Amsterdam, maar sinds 2012 mogen op deze plek geen grote Oranje-evenementen meer plaatsvinden. Daarop week 538 uit naar een andere plek.

Weer aanhouding voor overvallen op bezorgers

Een Hagenaar van zestien is aangehouden omdat hij vermoedelijk betrokken is bij een serie overvallen op bezorgers van postpakketten. Dat meldde de politie, die de afgelopen weken al negen verdachten in deze zaak heeft opgepakt. Ze zijn tussen de veertien en achttien jaar oud.

De tiende verdachte werd woensdag opgepakt in een woning aan de Westenbergstraat in de Haagse binnenstad. De politie begon het onderzoek nadat er drie gewelddadige overvallen op postpakketbezorgers waren geweest in Den Haag en Rijswijk.

De groep ging steeds op dezelfde manier te werk: de verdachten bestelden goederen en lieten die op een willekeurig adres bezorgen. Op het moment dat de postpakketbezorger kwam, belaagden ze het slachtoffer en dreigden daarbij met een vuurwapen. Dat wapen was vermoedelijk nep, aldus de politie vrijdag.

Polen klaagt Russische luchtverkeersleiders aan

Militaire aanklagers in Polen hebben twee Russische luchtverkeersleiders in staat van beschuldiging gesteld wegens een vliegtuigongeluk in 2010 dat onder anderen aan de toenmalige Poolse president Lech Kaczynski het leven kostte. Dat heeft het Poolse openbaar ministerie vrijdag gezegd.

De Poolse aanklagers hebben hun Russische collega's verzocht een verhoor van het tweetal mogelijk te maken. De luchtverkeersleiders onderhielden destijds het contact met het presidentiële toestel, dat in slechte weersomstandigheden probeerde te landen op de luchthaven van Smolensk.

Een van de twee luchtverkeersleiders wordt direct verantwoordelijk gehouden voor de crash, de ander wordt verdacht van indirecte betrokkenheid.

Omstreden wet geeft Turkse politie meer macht

Het Turkse parlement heeft vrijdag een omstreden veiligheidswet aangenomen die de politie meer macht geeft. De Turkse oppositie had felle kritiek op de wet en zei dat de regering van Turkije steeds meer een autoritaire staat maakt.

De wet geeft politieagenten het recht om wapens te gebruiken, mensen te fouilleren, voertuigen te doorzoeken en mensen tot 48 uur vast te zetten zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen. Ook krijgen gouverneurs - en niet alleen het openbaar ministerie en rechters - het recht arrestatiebevelen uit te vaardigen.

De oppositie heeft al gezegd naar het constitutionele hof te stappen om de wet ongedaan te maken.

'Uplay gehackt door Russen'

Op het moment van schrijven is Uplay, de online dienst van Ubisoft onbereikbaar. Daarnaast gaan er verhalen de ronde van gamers wier account is gehackt door Russen. Het is mogelijk dat Uplay is gehackt en dat op die wijze illegaal toegang is verschaft tot de accounts. Het is ook mogelijk dat dit een toevallige samenloop van omstandigheden is.

Feit blijft dat Uplay de laatste dagen erg slecht bereikbaar is.

Uplay down

Uplay

Update 12:40
Uplay is alweer bereikbaar.

Derde editie Zelda-concert ook naar Nederland

De derde editie van de concertreeks 'The Legend of Zelda: Symphony of the Goddesses' komt eind dit jaar naar Europa en ook naar Nederland. Tijdens de concerten speelt een live-orkest muziek uit de The Legend of Zelda-serie, de bekende videogameserie van Nintendo.

Er zal nieuwe muziek gespeeld worden uit The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, het nieuwste deel in de serie dat verscheen voor de Nintendo 3DS, en uit de onlangs uitgebrachte remake The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D. Deze nooit eerder uitgevoerde muziekstukken en bijbehorende spelbeelden verschijnen voor het eerst in deze derde editie, terwijl de inmiddels klassieke repertoire uit eerder shows langs zullen komen.

De tour komt onder andere langs de volgende steden:

  • Hamburg, O2 World; 8 november
  • Amsterdam, Heineken Music Hall; 11 november
  • Brussel, Palais 12; 12 november
  • Madrid, Palacio Vista Alegre; 13 november
  • Barcelona, Auditori Forum; 14 november
  • Rome, Auditorium Conciliazione; 15 november
  • Zurich, Hallenstadion; 21 november
  • Dublin, Convention Centre; 22 november

Op http://zelda-symphony.com is het complete tourschema te bekijken, inclusief informatie over tickets.

Concert in Vancouver

Delen Noord-Holland zonder stroom

Grote delen van Noord-Holland, inclusief stukken van Amsterdam zitten vrijdagmorgen zonder stroom. Ziekenhuizen, het Media Park in Hilversum en Schiphol hebben er ook last van. 

De radio- en televisieuitzendingen op het Media Park in Hilversum gaan door op noodstroom. Alleen NPO Radio 4 werkt niet en de redactie verhuist daarom nu naar een studio bij NPO Radio 1, liet een woordvoerster weten. De kantoren zijn volgens haar wel donker als gevolg van de grote stroomstoring, maar in de studio's werkt alles.

Verscheidene media zijn getroffen door de stroomstoring. Het pand van Sanoma in Hoofddorp is uit voorzorg ontruimd omdat de alarmering niet meer werkt, zo meldt het bedrijf op Twitter. Daardoor is ook de redactie van de populaire nieuwssite Nu.nl getroffen.

Ook de terminal van luchthaven Schiphol heeft vrijdagochtend even zonder stroom gezeten. 'Maar nu draait alles weer', zei een woordvoerster desgevraagd. Ze kon niet aangeven of de storing verdere gevolgen heeft gehad voor bijvoorbeeld de afhandeling van passagiers en bagage of het vliegverkeer. De Amsterdamse beurs heeft geen last van de stroomstoring, die grote delen van Noord-Holland heeft getroffen. 'Alles draait hier normaal, op gewone elektra', aldus een woordvoerster.

De rechtbankzaken in Haarlem zijn opgeschort door de stroomstoring. Op foto's op Twitter is te zien dat op vele plaatsen de slagbomen niet meer opengaan. Onder meer op Schiphol staan auto's voor gesloten slagbomen.

In grote delen van Noord-Holland heeft de Rabobank de vestigingen gesloten door de stroomstoring. De bank zegt op Twitter te hopen de klanten weer snel van dienst te kunnen zijn.

Ook een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam ligt vrijdagochtend plat door de grote stroomstoring. 'Vooral aan de buitenranden van de stad ligt alles stil', zegt een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB. Ook alle metro's zijn gestrand, maar wel aan perrons zodat de reizigers eruit kunnen.

Update 10.50 uur:

Op Schiphol komen geen vluchten meer binnen in verband met de stroomstoring die grote delen van Noord-Holland heeft getroffen. Vliegtuigen wijken noodgedwongen uit naar andere luchthavens. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven vrijdag gezegd.

Update 11.50 uur
Als je meer wilt weten over stroomdistributie en verschillende soorten hoogspanningsnetwerken kan je terecht op de site van Hoogspanningsnet.com Opmerkelijk was verder dat nationale rampenzender NPO Radio1 ook uit de lucht was. De regionale rampenzender RTV-NH bleef wel in de lucht met informatie over de grote stroomstoring.

Op #stroomstoring worden er ook de nodige grappen gemaakt.

Elke twee seconden wordt er een Call of Duty spel verkocht

Call of Duty is een van de meest populaire franchise die er bestaat. Tegenwoordig is het hip om een mooie cijfertjes compilatie te maken met alle achievements van een spel te zien. Dit is nu ook gedaan voor Call of Duty en nu blijkt dat elke 2 seconden een Call of Duty-game wordt verkocht (sinds de lancering). In totaal komt dat neer op zo een 175 miljoen exemplaren.

cod
cod

Oom vermoorde Nijmeegse nog 90 dagen in cel

De 51-jarige oom van de vermoorde Mariska Peters uit Nijmegen moet in elk geval nog negentig dagen in de cel blijven zitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Arnhem besloten. De man werd eerder deze maand opgepakt in de tbs-instelling Pompekliniek in Nijmegen, waar hij aan het eind was van zijn behandeling voor een ander misdrijf.

De 21-jarige Nijmeegse was twee weken vermist voor haar lichaam in een natuurgebied bij Nijmegen werd gevonden. Ze bleek te zijn gewurgd. Haar oom, die nu verdachte is van het misdrijf, liep onder andere mee in een stille tocht voor de vrouw.

De politie is nog niet klaar met het onderzoek. Er wordt bijvoorbeeld nog gezocht naar de jas, de sleutels en de telefoon van het slachtoffer.

ABN AMRO: besluit is aan minister

ABN AMRO heeft kennis genomen van het besluit van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) om de verkoop van de genationaliseerde bank uit te stellen. 'Dat is aan hem. Wij wachten verder af', zei een woordvoerder desgevraagd.

De woordvoerder herhaalde dat ABN AMRO klaar is voor een verzelfstandiging, maar benadrukte dat Dijsselbloem de timing bepaalt. 'De minister is in de lead. Als hij zegt dat we gaan, dan gaan we. En anders niet.'

Volgens de minister heeft de laatste weken ontbroken aan 'rust en vertrouwen' rond ABN AMRO. Dat moet eerst terugkeren en daarna kan het kabinet een besluit nemen over de beursgang van de staatsbank. Dat zei hij vrijdag in een toelichting op zijn besluit om het besluit over de verkoop van ABN AMRO uit te stellen.

'Er zijn een paar kwesties waar de Tweede Kamer veel vragen over heeft. Ik vind het correct om die eerst te beantwoorden. Daar hebben we dan mogelijk nog een Kamerdebat over en daarna zien we verder. Ja, dat leidt tot vertraging bij de verkoop, maar hopelijk niet lang. Rust en vertrouwen zijn nodig. Dat is er niet geweest en zal eerst moeten terugkeren', aldus de minister vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

Update 10.46 uur:

ABN AMRO keert voorlopig nog niet terug op de beurs. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde vrijdag een besluit over de verkoop van de genationaliseerde bank uit. Een chronologie:

2007: RBS, Fortis en Banco Santander kopen samen ABN AMRO voor 72 miljard euro. De drie nieuwe aandeelhouders beginnen met het opdelen van ABN AMRO. Voor 24 miljard euro krijgt Fortis de onderdelen Private Banking, Asset Management en de Business Unit Nederland.

2008: De kredietcrisis raakt de Nederlandse financiële sector hard. Fortis heeft het daarbij bijzonder zwaar, juist omdat er zo veel geld is uitgegeven aan de overname van ABN. In korte tijd nemen spaarders miljarden euro's op, omdat ze bang zijn dat de bank zal omvallen.

Oktober 2008: Om de val van Fortis te voorkomen, koopt de Nederlandse overheid Fortis Bank Nederland (inclusief de Nederlandse delen van ABN AMRO), Fortis Verzekeringen Nederland en Fortis Corporate Insurance voor een totaalbedrag van 16,8 miljard euro. Fortis en ABN worden daarmee genationaliseerd, waarbij de verzekeringsonderdelen onder de naam ASR in een apart bedrijf worden voortgezet.

December 2008: Gerrit Zalm treedt aan als vicevoorzitter van de raad van bestuur van het financiële concern.

Februari 2009: Gerrit Zalm wordt voorzitter van het Transitieteam van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland dat tot 1 april 2010 verantwoordelijk was voor de integratie van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland. Sinds 1 april 2010 is hij voorzitter van de raad van bestuur van ABN AMRO.

Juli 2010: ABN AMRO Bank en Fortis Bank (Nederland) fuseren, de laatstgenoemde wordt opgeheven.

Juli 2013: Topman Gerrit Zalm zegt in een gesprek met zakenkrant Financial Times dat ABN AMRO volgende zomer klaar is om weer geprivatiseerd te worden.

Augustus 2013: Het kabinet neemt het besluit om ABN AMRO op termijn in zijn geheel terug naar de beurs te brengen. Een beursgang wordt gezien als de beste optie is, die de voorkeur heeft boven bijvoorbeeld onderhandse verkoop.

November 2013: De verwachting van het kabinet dat ABN AMRO bij een beursgang 15 miljard euro kan opleveren, is een redelijke inschatting, zegt Zalm. Uiteindelijk kan de opbrengst volgens hem zelfs het bedrag benaderen dat de nationalisatie van de bank de Staat heeft gekost.

Februari 2015: De grote Nederlandse banken ING en Rabobank zijn samen met een aantal internationale zakenbanken geselecteerd om mogelijk de beursgang van ABN AMRO te begeleiden. Ook ABN AMRO zelf staat op de lijst van mogelijke dienstverleners.

Maart 2015: Er ontstaat grote ophef over salarisverhogingen voor de top van ABN AMRO. Zij krijgen, exclusief topman Gerrit Zalm, per persoon 100.000 euro extra per jaar.

27 maart 2015: Minister Jeroen Dijsselbloem stelt het besluit over de geplande verkoop van de bank uit. Reden is de onrust rond de salarisverhogingen.

Tegenslag voor Badstuber

 Holger Badstuber kan maar kort genieten van zijn comeback in het Duitse nationale voetbalteam. De verdediger mist zondag de kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2016 tegen Georgië wegens een spierblessure.

De speler van Bayern München maakte woensdag na tweeënhalf jaar blessureleed zijn rentree in de Mannschaft in de oefeninterland met Australië (2-2). "Het is niet ernstig'', stelde assistent-bondscoach Thomas Schneider gerust. "Het is uit voorzorg omdat de kwetsuur vlak bij de plek zit waar hij is geopereerd. We willen met Holger geen risico's nemen, want hij is belangrijk in onze toekomstplannen.''

Aanvaller Karim Bellarabi moet ook aan de kant blijven tegen Georgië. De speler van Bayer Leverkusen is zwaar verkouden. Duitsland deelt in groep D van de EK-kwalificatie de tweede plaats met Ierland en Schotland. Polen is koploper met drie punten meer.

Saudi-Arabië voert luchtaanvallen uit in Jemen

Saudi-Arabië heeft vrijdag luchtaanvallen uitgevoerd op de Jemenitische hoofdstad Sanaa en belangrijke militaire installaties die in handen van sjiitische rebellen zijn. Het is de tweede dag op rij dat Saudi-Arabië aanvallen uitvoert in Jemen.

Volgens het Jemenitische leger werd vrijdag ook Saada aangevallen, een bolwerk van de Houthi-rebellen in het noorden van Jemen. Ook werden legerbases aangevallen die onder bevel staan van militairen die trouw zijn aan ex-president Ali Abdullah Saleh. Legereenheden die trouw zijn aan Saleh vechten aan de zijde van de Houthi's. De afgelopen weken hebben de rebellen grote delen van Jemen veroverd.

Het conflict in Jemen dreigt uit te groeien tot een regionaal conflict. Het toch al arme en chaotische Jemen lijkt een nieuw front te worden in de machtsstrijd tussen Saudi-Arabië en Iran.

Sony koopt betaalzender Film1

Sony Pictures Television neemt Film1 over van Liberty Global, het moederbedrijf van de Nederlandse kabelmaatschappijen Ziggo en UPC. Dat maakte het televisiebedrijf vrijdag bekend.

Liberty Global moest Film1 verkopen om toestemming te krijgen van de Europese Commissie voor de overname van Ziggo. De concurrentiewaakhond meende dat de combinatie van Ziggo en UPC anders een te sterke positie zou krijgen als aanbieder van dergelijke betaalzenders.

Alle vijf kanalen die Film 1 aanbiedt zullen na de overname verkrijgbaar blijven voor klanten van zowel Ziggo als UPC.

Politie doet huiszoeking bij co-piloot Germanwings

De Duitse politie heeft vrijdag huiszoeking verricht in twee huizen van co-piloot Andreas Lubitz. Daarbij heeft de politie spullen in beslag genomen. Lubitz was de co-piloot van de Airbus A320 van Germanwings die dinsdag neerstortte in de Franse Alpen. Bij de vliegramp kwamen alle honderdvijftig inzittenden om het leven.

Volgens Franse onderzoekers heeft Lubitz zichzelf in de cockpit opgesloten en vervolgens doelbewust het vliegtuig laten neerstorten. De politie in Düsseldorf ontkende vrijdag dat er belangrijke ontdekkingen zijn gedaan. 'Tot dusver is er nog geen belangrijk bewijsmateriaal gevonden', aldus een woordvoerster.

De Duitse krant Bild schrijft vrijdag dat Lubitz zes jaar geleden 'een zwaar depressieve periode' had en dat er een aantekening is gemaakt in luchtvaartdossiers.

Hoogspanningsstation Diemen is bron storing

De stroomstoring die grote delen van Noord-Holland vrijdagochtend treft, is veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. Dat meldt netbeheerder TenneT.

Medewerkers zijn ter plaatse om te onderzoeken wat de precieze oorzaak is. ,,Als we dat weten, kunnen we ook zeggen hoelang het gaat duren voordat de grote stroomstoring is verholpen'', aldus een woordvoerder. Het hoogspanningsstation in Diemen levert volgens hem normaal gesproken 380 kilovolt.

Half miljoen kijkers voor callgirlserie

De eerste aflevering van de NET5-serie Dagboek van een Callgirl heeft donderdagavond bijna een half miljoen kijkers opgeleverd. Dat blijkt uit de kijkcijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Het tv-programma haalde hiermee niet de top 25 van best bekeken programma's. Dagboek van een Callgirl gaat over Anna (gespeeld door Sanne Langelaar) die een dubbelleven leidt als callgirl in Amsterdam. Ze doet er alles aan om haar verborgen leven geheim te houden.

Tandemrijders Mulder en Bangma naar WK-zilver, goud voor Norbruis

De tandemwielrenners Tristan Bangma en Teun Mulder hebben donderdag zilver behaald bij de wereldkampioenschappen voor gehandicapten. De titelverdedigers Neil Fachie en Peter Mitchell uit Groot-Brittannië waren de snelsten in het Omnisport Apeldoorn.

Voor Mulder was het zijn eerste WK als tandempiloot. Eerder werd hij drie keer wereldkampioen en won hij olympisch brons als baanwielrenner. Na de Olympische Spelen van 2012 maakte hij de overstap naar de paralympische ploeg.

De tandemwielrensters Larissa Klaassen en Haliegh Dolman veroverden eveneens zilver. In de tandemklasse komen atleten met een visuele beperking uit.

Wielrenster Alyda Norbruis won goud op de 500 meter tijdrit. Dat deed de Friezin in handicapklasse C2 met een wereldrecord (39,959 seconden). Arnoud Nijhuis pakte zilver op de tijdrit over een kilometer.

Geen succes Del Potro bij rentree

Juan Martin del Potro heeft in Miami zijn rentree in competitie niet kunnen vieren met een succesje. De Argentijnse tennisser onderging begin dit jaar opnieuw een operatie aan de pols en ontbrak sindsdien in het ATP-circuit. Donderdag stond hij nog wat 'roestig' tegenover Vasek Pospisil. De Canadees profiteerde en won het duel in twee sets: 6-4, 7-6 (7).

Del Potro, ooit de nummer vier van de wereldranglijst, bood bijna twee uur goed tegenstand. Op 5-4 mocht hij serveren voor de winst in de tweede set, maar werd gebroken. Ook in de tiebreak liet de Zuid-Amerikaan twee setpoints onbenut.

Van Gerwen momenteel onverslaanbaar

Michael van Gerwen is momenteel schier onverslaanbaar. Dat ondervond landgenoot Raymond van Barneveld donderdag in de achtste ronde van de Premier League of Darts. De Hagenaar gooide zeker niet slecht, getuige ook zijn gemiddelde van 104,3, en was toch volstrekt kansloos: 2-7.

Van Gerwen kon zichzelf alleen verwijten dat hij opnieuw de kans op een 9-darter ('de negende keer al dit jaar') liet liggen. De laatste pijl vloog net naast de dubbel 12. Dat overkwam hem zondagavond in Gibraltar tot tweemaal toe. De Brabander bleef koploper en heeft als enige van de tien elitespelers van de PDC nog geen nederlaag geleden.

Titelverdediger Van Barneveld is nog lang niet zeker van de tweede fase - binnenkort vallen twee man af - maar had geluk dat ook naaste concurrenten Peter Wright en Adrian Lewis ruim verloren.

'Copiloot was opgenomen na depressie'

Copiloot Andreas Lubitz zou zes jaar geleden aan een zware depressie hebben geleden. Volgens de Duitse krant Bild was hij in 2009 enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Dat blijkt volgens Bild uit het medisch dossier van Lubitz. Als het klopt, verklaart het waarom Lubitz in dat jaar zijn opleiding onderbrak.

De 27-jarige man zou paniek- en angstaanvallen hebben gehad, mogelijk als gevolg van relatieproblemen. Nadat hij weer aan het werk was gegaan, kreeg hij regelmatig "speciale" medische controles. Volgens Bild was de copiloot anderhalf jaar onder psychiatrische behandeling.

Lubitz liet vermoedelijk bewust het toestel van Germanwings neerstorten in de Franse Alpen. Daardoor kwamen dinsdag 150 mensen om. Vrijdagochtend zijn de bergingswerkzaamheden hervat.

'Copiloot was opgenomen na depressie'
'Copiloot was opgenomen na depressie' (Foto: ANP)

Tien mensen vertrapt bij religieus feest Bangladesh

Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen en tientallen anderen zijn gewond geraakt toen er paniek uitbrak op een religieus feest in Bangladesh. Dat heeft de Bengalese politie vrijdag gezegd.

Het ongeluk had plaats in Langalbandh, een plek langs de rivier de Brahmaputra waar veel pelgrims komen voor een ritueel bad. Duizenden hindoes uit Bangladesh, maar ook uit India en Nepal waren op het feest afgekomen. Volgens een van de gelovigen, Nikhil Chandra Das, brak er paniek uit nadat er geruchten de ronde deden dat een brug was ingestort. Mensen werden vertrapt toen een grote mensenmenigte begon te rennen.

Das hekelde het optreden van de autoriteiten. "Als er maar genoeg vrijwilligers of agenten waren geweest, had het ongeluk kunnen worden voorkomen", aldus Das. Mohammed Jakaria van de politie zei dat er na het ongeluk meer agenten naar de plek zijn gestuurd waar het badritueel plaatsheeft.

Nederlander Hardwell's werelds beste dj

De Nederlander Hardwell is uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Robbert van de Corput, zoals zijn echte naam luidt, ontving op een muziekbeurs in Miami Beach vijf prijzen.

Naast Best Global DJ, won hij International Dance Music Awards (IDMA’s) in de categorieën Best Electro/Progressive House Track, Best Progressive House/Electro DJ, Best Podcast or Radio Mixshow DJ en Best Compilation or Full Length DJ Mix.

Dat maakte muziekproducent Cloud 9 Music vrijdag bekend.

De 27-jarige Hardwell bracht in januari zijn debuutalbum 'United We Are’ uit. Het album behaalde de nummer een-positie in Nederland, maar bestormde ook de hitlijsten in meer dan achttien landen waaronder Duitsland, Amerika en Engeland. De verschijning van het album viel samen met de start van zijn wereldtournee in een uitverkocht Ziggo Dome. De dj heeft een eigen radioshow op Radio 538.

Nederlander Hardwell's werelds beste dj
Nederlander Hardwell's werelds beste dj (Foto: ANP)

Golfstaten vragen V-raad om wapenembargo Jemen

Saudi-Arabië en de andere Golfstaten hebben donderdag voorstellen gedaan aan leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een wapenembargo tegen de sjiitische rebellen die in Jemen de dienst uitmaken. De opmars van de Houthi-rebellen heeft Jemen aan de rand van de afgrond gebracht. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi is voor de rebellen op de vlucht geslagen.

De Golfsamenwerkingsraad (GCC) voerde donderdag overleg met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. De GCC wil dat er een resolutie wordt aangenomen, die met militair geweld kan worden gehandhaafd. Tevens kreeg de voorzitter van de Veiligheidsraad een brief van de GCC waarin wordt uitgelegd dat de luchtaanvallen die de GCC-lidstaten hebben uitgevoerd een reactie waren op het verzoek van Hadi voor directe hulp, eerder deze week. De voorzitter, de Franse ambassadeur François Delattre, wilde niets over de brief zeggen.

Een diplomaat die bij de bespreking tussen de GCC en de Veiligheidsraad was benadrukte dat een wapenembargo alleen moet gelden voor de Houthi-rebellen en niet voor de Jemenitische regering. De GCC wil geen herhaling van de situatie in Libië waar de regering een speciale commissie van de VN moet vragen om een uitzondering op het embargo.

De GCC-leden pleiten ook voor financiële sancties tegen de rebellen en willen daarnaast dat de rebellen zich terugtrekken. "We eisen de terugtrekking van de Houthi's uit Sanaa en uit de andere provincies", aldus de Saudische VN-ambassadeur Abdallah al-Mouallimi.

Brazilië verslaat Frankrijk in Parijs

In een aantrekkelijke en bij vlagen ook wat harde oefeninterland in Parijs heeft Brazilië donderdagavond Frankrijk met 3-1 verslagen. Bij de rust was de strijd nog in evenwicht (1-1). Na de pauze haalde de Zuid-Amerikaanse brigade een hoog rendement uit het aanvalsspel daar waar de thuisploeg juist nogal wat kansen liet liggen.

Voor Brazilië was het de zevende overwinning op rij in de oefenreeks sinds het dramatische WK vorig jaar in eigen land (vierde). Onder leiding van oud-international Carlos Dunga, de opvolger van de weggehoonde 'Big Phil' Scolari, is de vijfvoudige wereldkampioen weer op toeren gekomen, ook dankzij nogal wat nieuwe internationals. Grote namen als Dani Alves, Hulk en Fred zijn niet langer van de partij.

Falcao op dreef voor Colombia

Aanvoerder Radamel Falcao heeft donderdagavond zijn tanende zelfvertrouwen wat opgekrikt. De Colombiaanse aanvaller van Manchester United kwam in de oefeninterland tegen Bahrein in Riffa (0-6) twee keer tot scoren. Hij bracht ook nog een assist op zijn naam. Falcao, die bij zijn Engelse club bij trainer Louis van Gaal weinig krediet heeft, bracht zijn totaal in de nationale ploeg op 23 treffers in 55 interlands.

De andere doelpunten van Colombia werden gemaakt door Carlos Bacca, Adrian Ramos, Johan Mojica en Andres Renteria. WK-held James Rodriguez ontbrak in de Colombiaanse ploeg.

Colombia is in voorbereiding op de Copa America die van 11 juni tot 4 juli in Chili wordt gehouden.

Uitslag VT2 Grand Prix van Maleisië

Lewis Hamilton heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Maleisië de snelste tijd op de klokken gezet. De Brit was ruim drie tienden sneller dan Kimi Räikkönen. Nico Rosberg reed de derde tijd, gevolgd door Daniil Kvyat en Valtteri Bottas. Max Verstappen legde beslag op de achtste plek in de ranglijst.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:39.790   16
2 K. Räikkönen Ferrari 1:40.163 +0:00.373 29
3 N. Rosberg Mercedes 1:40.218 +0:00.428 26
4 D. Kvyat Red Bull 1:40.346 +0:00.556 17
5 V. Bottas Williams 1:40.450 +0:00.660 31
6 F. Massa Williams 1:40.560 +0:00.770 27
7 S. Vettel Ferrari 1:40.652 +0:00.862 29
8 M. Verstappen Toro Rosso 1:41.220 +0:01.430 30
9 M. Ericsson Sauber 1:41.261 +0:01.471 30
10 D. Ricciardo Red Bull 1:41.799 +0:02.009 8
11 P. Maldonado Lotus 1:41.877 +0:02.087 15
12 F. Nasr Sauber 1:41.988 +0:02.198 30
13 S. Perez Force India 1:42.242 +0:02.452 24
14 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:42.291 +0:02.501 31
15 N. Hülkenberg Force India 1:42.330 +0:02.540 28
16 F. Alonso McLaren 1:42.506 +0:02.716 25
17 J. Button McLaren 1:42.637 +0:02.847 24
18 R. Grosjean Lotus 1:42.948 +0:03.158 7
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:45.704 +0:05.914 12
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:47.229 +0:07.439 6

Poolse wielerploeg CCC verslaat Sky

Het eerste viertal van CCC Sprandi Polkowice heeft donderdag het tweede gedeelte van de eerste etappe van de Wielerweek Coppi en Bartali gewonnen. De Poolse ploeg, met de Italiaanse veteraan Davide Rebellin (43) als boegbeeld, versloeg in de tijdrit over 13,3 kilometer in Gatteo Team Sky. Het verschil was één seconde.

CCC finishte na 14.49, wat een gemiddelde snelheid van 53,858 km/uur betekende. De Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka eindigde in 14.53 als derde vóór Androni Giocattoli en Team Colombia.

De ochtendrit over 99,5 kilometer leverde een zege op voor Manuel Bettini. De Italiaan bleef de Sloveen Grega Bole en de Deen Patrick Clausen in de sprint voor. Bettini raakte zijn leiderstrui in de race tegen de klok kwijt aan Rebellin. Diens ploeggenoot Bole miste een kans doordat hij in het tweede kwartet van CCC reed en daarmee 20 seconden langzamer was.

Volleybalclub TVT trekt talenten aan

Volleybalclub Eurosped-TVT, nog volop in de strijd om de Nederlandse titel, is ook al druk bezig met volgend seizoen. Donderdag presenteerde de Almelose eredivisionist vier jonge, getalenteerde aanwinsten: Nicole Oude Luttikhuis, Daphne Knijff, Romee Polman en Fabiënne Coenders.

De eerste drie maken nu nog deel uit van Jong Oranje, dat op Papendal traint. Coenders komt over van Flamingo's '56 (topdivisie) uit Gennep. Ze werd vorig jaar ook al benaderd, maar voelt zich nu rijp genoeg om in Twente op het hoogste niveau te gaan volleyballen.

TVT, getraind door Jan Berendsen, moest op zoek naar versterking omdat verscheidene speelsters na afloop van de competitie vertrekken. Onder hen de Amerikaansen Kate Morrell en Katie Post.

Lastras loopt bekkenbreuk op na zware val

Pablo Lastras heeft donderdag tijdens de vierde etappe van de Ronde van Catalonië door een zware val een bekkenbreuk opgelopen. Dat heeft zijn wielerploeg Movistar bekendgemaakt. De 39-jarige Spanjaard, winnaar van etappes in de Tour, Giro én Vuelta, crashte tijdens de afdaling van de Coll de Coubet na 100 kilometer koers.

De ronde-arts vermoedde aanvankelijk dat Lastras een dijbeen had gebroken maar in het ziekenhuis van Campdevànol bleek het om een kleine fractuur in het heupbeen te gaan. De renner zal naar Barcelona worden overgebracht voor verder onderzoek en behandeling.

Ton boete voor slechte grasmat in Malmö

De Europese voetbalunie UEFA heeft de Zweedse club Malmö FF een boete van 100.000 euro opgelegd wegens de slechte staat van het grasveld in het eigen stadion. De helft van de boete is voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Volgens de UEFA heeft de clubleiding verzaakt om voor de drie thuiswedstrijden in de groepsfase van de Champions League voor een aanvaardbaar speelterrein te zorgen.

Juventus (0-2), Atlético Madrid (0-2) en Olympiakos Piraeus (2-0) klaagden na afloop over de povere ondergrond in het Swedbank Stadion. Malmö eindigde in groep A als laatste en was daardoor in Europa uitgeschakeld.

Duhamel en Radford verstoren Chinese droom

Meagan Duhamel en Eric Radford hebben donderdag tijdens de WK kunstschaatsen in Shanghai een Chinese droom ruw verstoord. Het Canadese koppel griste bij het paarrijden het goud weg voor de neuzen van Sui Wenjing en Han Cong. Deze hadden gehoopt en verwacht voor eigen publiek de titel te kunnen veroveren, evenals trouwens hun landgenoten Pang Qing en Tong Jian, al tweemaal de beste in deze discipline.

De bijkans hysterische fans op de volgepakte tribunes kregen niet hun zin. Duhamel en Radford showden lang geen perfecte kür - de geworpen viervoudige salchow ging mis - maar kwamen vooral dankzij superieur voetenwerk en precisie niettemin uit op een totaalscore van 221,53. Dat was meer dan genoeg om Sui/Han (214,12) en Pang/Tong (212,77) voor te blijven.

'Vertrek Kishna bij Ajax aanstaande'

Ajax moet deze zomer rekening houden met het vertrek van aanvaller Ricardo Kishna. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Mino Raiola vrijdag in AD Sportwereld. 'Er is geen klik tussen trainer Frank de Boer en Ricardo. Dan moet je verder kijken,' aldus de zaakwaarnemer.

De twintigjarige Kishna heeft een contract dat na deze zomer nog een jaar doorloopt, maar Raiola zegt dat hij gaat uitkijken naar een andere club. 'Dat hoeft niet per se het buitenland te zijn. Het zou best kunnen dat het voor de ontwikkeling van Ricardo het beste is als hij nog een paar jaar in Nederland blijft. Feyenoord en PSV zouden in dat opzicht ook goed zijn.'

De Boer schorste Kishna eerder dit seizoen korte tijd omdat de trainer zich niet kon vinden in een opmerking van de linksbuiten tijdens een discussie over de manier waarop het talent zijn warming-up deed.

Fiscus wil toeslagen terugeisen in buitenland

De Belastingdienst heeft nog 168 miljoen euro te goed van mensen die buiten Nederland verblijven en ten onrechte toeslagen hebben ontvangen. Dat bedrag is het totaal van alle invorderingen die zijn ontstaan sinds de invoering van het toeslagstelsel in 2006. Het gaat om toeslagen aan meer dan 100.000 mensen, die verblijven in 189 landen.

Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van de Belastingdienst, die staatssecretaris Eric Wiebes vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt. Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt vrijdag berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Zeven relschoppers Rome melden zich

Zeven mannen die in februari mogelijk betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden in Rome rond de voetbalwedstrijd AS Roma-Feyenoord hebben zich donderdagavond bij de politie gemeld. De verdachten meldden zich nadat ze herkenbaar in beeld waren gekomen op de regionale zender RTV Rijnmond. In de uitzending waren twaalf relschoppers te zien.

De aanhang van Feyenoord veroorzaakte veel schade in de Italiaanse hoofdstad. Onder meer de oude Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen moest het ontgelden. De rellen leidden tot hevige verontwaardiging in binnen- en buitenland.

De verdachten zijn een 23-jarige Ridderkerker, een 17-jarige jongen uit Alphen aan den Rijn, een 30-jarige man uit Hoek van Holland, een 21-jarige Barendrechter, een 23-jarige Schiedammer, 26-jarige Leidenaar en een 22-jarige man uit Nieuw-Lekkerland, liet de politie vrijdag weten.

Veel hoon en amper bijval voor VVD-asielplan

De VVD heeft donderdagavond amper bijval gekregen voor het plan om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers. Het idee werkte juist averechts. De meeste partijen veegden de vloer aan met het plan en spraken zich er krachtig voor uit om vluchtelingen op te blijven vangen.

De conclusie van het debat is dat de ballon van de VVD is lekgeprikt, zo verwoordde het CDA het ongenoegen. De oppositie wilde het debat om duidelijk te krijgen waar de grootste regeringspartij en het kabinet staan met hun asielbeleid.

VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani kreeg veel hoon over zich heen, zowel van de tegenstanders als de enige voorstanders PVV en Groep Bontes/Van Klaveren.

Van D66 mocht het "onrealistische plan" waarvan "een deel is gestolen uit de snoepwinkel van de PVV" meteen de prullenbak in. De SP noemde het "een nogal hitsige lokroep" naar de PVV-achterban. De PVV hekelde vooral dat de VVD een dag later al boog voor coalitiegenoot PvdA. "Wanstaltig en laf", vond PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.

PvdA en de rest van de oppositie benadrukten dat Europa altijd een veilige haven moet blijven voor degenen die dat nodig hebben. "We willen wel inzetten op een steviger aanpak van mensensmokkel, wat een miljardenbusiness is geworden", zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

De wens van de liberalen om meer te doen aan de opvang van vluchtelingen in hun eigen regio, vond wel breed gehoor. Maar dat gebeurt al en daar betaalt Nederland ook aan mee, 33 miljoen euro, plus extra geld voor Syriërs. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gaf aan dat Nederland al veel doet voor asielzoekers vergeleken met andere EU-landen.

De SP noemde het plan van de VVD schokkend, omdat zo'n 90 procent van de vluchtelingen al wordt opgevangen in de eigen regio. Maar het gaat Azmani om die resterende procenten die in gammele bootjes naar Europa stappen. Verdrinkingsdrama's zijn volgens hem alleen te voorkomen als Europa stopt met de asielzoekersprocedures. "Het huidige systeem is onhoudbaar, niet sociaal en niet humaan."Hij beschuldigde de andere partijen ervan weg te kijken van de problemen.

Veel hoon en amper bijval voor VVD-asielplan
Veel hoon en amper bijval voor VVD-asielplan (Foto: ANP)

Europa hervat lancering navigatiesatellieten

Europa hoopt vrijdag de draad van zijn eigen navigatiesysteem weer op te pakken. Twee satellieten voor dat Galileo-project moeten tegelijk in een baan rond de aarde worden gebracht. De vorige lancering, in augustus, ging mis. Het was een zeldzame tegenslag voor Europa. Dat hoopt dat de problemen nu zijn verholpen.

Na de vorige lancering kwamen de twee sondes in een verkeerde omloop terecht. Door een fout in het ontwerp bevroor de brandstof. Motoren konden de raket daardoor niet de goede kant op stuwen. De sondes zijn inmiddels in een betere baan, maar het is nog niet duidelijk of alles goed werkt.

De lancering vrijdag is om 22.46 uur Nederlandse tijd vanuit Frans-Guyana. Vervolgens moeten de twee sondes naar hun werkplek vliegen, ruim 22.000 kilometer boven het oppervlak van de aarde. Daar komen ze bijna vier uur later aan, als alles goed gaat.

Het zijn satellieten zeven en acht uit het Galileo-netwerk. Dat moet het Europese alternatief worden voor het gps-netwerk van het Amerikaanse leger, dat overal wordt gebruikt. De komende jaren brengt Europa in totaal dertig satellieten de ruimte in. Het project kost miljarden euro's.

Elke satelliet draagt de naam van een kind uit een Europees land. De vrijdag te lanceren sondes heten Adam (Ierland) en Anastasia (Griekenland). Op zijn vroegst in 2016 gaat de 'Nederlandse' satelliet de lucht in. Die heet Tijmen, naar een Gelders jongetje dat een tekenwedstrijd heeft gewonnen.

Nederland heeft onder meer de zonnepanelen van de satellieten gemaakt.

Uitslag VT1 Grand Prix van Maleisië

Nico Rosberg heeft snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Maleisië. De Mercedes-coureur reed over het Sepang International Circuit 1:40.124 en was een kleine vier tienden sneller dan Kimi Raikonen. De andere Ferrari-coureur eindigde op derde positie op een dikke acht tienden achter zijn landgenoot.

Problemen waren er voor Lewis Hamilton. De wereldkampioen moest na een half uur zijn auto aan de kant parkeren met technische problemen aan de power unit. Goed nieuws kwam er bij Manor vandaan. Gelijk nadat de lichten aan het einde van de pitsstraat op groen gingen kwamen de Manor-coureurs naar buiten voor hun eerste ronden dit jaar. Will Stevens moest uiteindelijk ruim zes seconden toegeven op de snelste tijd van Rosberg.

Max Verstappen kende een probleemloze training. De Nederlander legde 23 ronden af op het 5,543 kilometer en reed met 1.41.803 de zevende tijd, twee tienden achter zijn teamgenoot. 

 Uitslag VT1:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:40.124   20
2 K. Räikkönen Ferrari 1:40.497 +0:00.373 17
3 S. Vettel Ferrari 1:40.985 +0:00.861 13
4 R. Grosjean Lotus 1:41.543 +0:01.419 14
5 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:41.596 +0:01.472 26
6 D. Ricciardo Red Bull 1:41.787 +0:01.663 15
7 M. Verstappen Toro Rosso 1:41.803 +0:01.679 23
8 V. Bottas Williams 1:41.882 +0:01.758 23
9 D. Kvyat Red Bull 1:42.055 +0:01.931 18
10 M. Ericsson Sauber 1:42.064 +0:01.940 16
11 F. Massa Williams 1:42.103 +0:01.979 23
12 P. Maldonado Lotus 1:42.567 +0:02.443 19
13 R. Marciello Sauber 1:42.621 +0:02.497 13
14 F. Alonso McLaren 1:42.885 +0:02.761 20
15 N. Hülkenberg Force India 1:42.893 +0:02.769 13
16 S. Perez Force India 1:43.054 +0:02.930 15
17 J. Button McLaren 1:43.100 +0:02.976 19
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:46.686 +0:06.562 8
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:47.683 +0:07.559 8
20 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 4

Juwelier voor rechter om verboden wapenbezit

Juwelier Willy S. (54) uit Deurne moet vrijdag voor de rechter verschijnen voor verboden wapenbezit. Met het illegale vuurwapen werden vorig jaar maart twee Marokkaanse overvallers doodgeschoten.

De vrouw van de juwelier, Marina, opende het vuur toen zij en haar man werden aangevallen. Daarvoor wordt ze niet vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM), omdat ze zichzelf en haar man mocht verdedigen.

De maximale straf voor het verboden bezit van een vuurwapen is vier jaar cel.

De twee Marokkanen werden op 28 maart doodgeschoten in de winkel van het echtpaar in Deurne. Volgens de advocaat van het echtpaar heeft Marina zeker drie keer geschoten toen de Marokkanen (20 en 29 jaar) haar man belaagden. Ze dacht dat hij werd vermoord.

Juwelier voor rechter om verboden wapenbezit
Juwelier voor rechter om verboden wapenbezit (Foto: ANP)

Weekend van de sterren

Vanaf vrijdag tot en met zondag kunnen sterren- en planeetliefhebbers hun hart ophalen. In het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen openen ongeveer zeventig publiekssterrenwachten en sterrenkundeverenigingen hun deuren om mensen de gelegenheid te geven door een telescoop het heelal te bewonderen.

Bij helder weer zijn de kraters op de maan, de planeten Mercurius, Venus, Jupiter, Mars en Saturnus, het sterrencluster de Pleiaden en de Orionnevel te zien. Mocht het weer tijdens de Sterrenkijkdagen niet goed genoeg zijn, dan hoeven mensen zich toch niet te vervelen; op de locaties is genoeg informatie over de sterrenkunde beschikbaar. Daarnaast worden er op veel locaties rondleidingen en presentaties gehouden.

Het is de 39e keer dat de Sterrenkijkdagen worden georganiseerd.

Vorig jaar trokken de Landelijke Sterrendagen naar schatting ruim 10.000 bezoekers. Op sterrenkijkdagen.nl. zijn alle adressen te vinden waar naar de sterren kan worden gekeken.

Weekeinde van de sterren
Weekeinde van de sterren (Foto: ANP)

Verrassingen voor 20-jarige Tales of-reeks

Bandai Namco teaset dat ze grote verrassingen hebben voor de Tales of-serie dat twintig jaar bestaat. We weten al dat Tales of Zestiria de taart mag aansnijden als titel die dit jaar uitkomt, maar meer is er nog niet aangekondigd.

Sinds 1995 staat de Tales Of-serie zijn mannetje tegen die andere grote en langbestaande JRPG: Final Fantasy. Tales of Zestiria wordt gemaakt door vier personage-ontwerpers die hun stempel op de serie hebben gedrukt. Het is dan ook niet toevallig dat we terug gaan naar de Middeleeuwse stijl waar de serie bekend mee is geworden. Voor de nostalgie heeft de game verwijzigingen naar de oudere games.

In Tales of Zestiria volgen we Sorey, een jongeman die met Seraphims samenleeft, onzichtbare wezens voor velen die al eeuwen met de mensen samenleven. In de wereld is er oorlog tussen het koninkrijk Hyland en het keizerrijk Rolance en Sorey is uitverkoren om de wereld te redden van een donker kwaad en de twee landen weer te verzoenen. Tales of Zestiria zou ergens in het volgende kwartaal uit moeten komen op PlayStation 3.

Volgens Bandai Namco zou een verjaardag niet compleet zijn met grote verrassingen en zullen we de komende maanden te horen krijgen wat er allemaal rondom de Tales of-serie gaat gebeuren. Een PlayStation 4-versie van Tales of Zestiria? Een uitgave voor Xbox One of Xbox 360? Een jubileumuitgave met alle Tales of-games in hun oorspronkelijke vorm? Of krijgen we die Japanse delen die nooit in het Westen zijn uitgebracht na al die jaren toch eens te zien? De tijd zal het leren.

Agente aangevallen met... moedermelk

Een Australische vrouw heeft een wel heel bijzondere manier gevonden om een agente aan te vallen. Tijdens het fouilleren heeft ze de agente bespoten met melk uit haar borsten. Voor sommige FOK!'ers is dit vast een interessante lesbische fetish, maar de politie vond de moedermelk-aanval wat minder leuk. De vrouw moet bijna een week in de cel doorbrengen.

De 26-jarige Erica Leeder (foto staat hier) is dinsdag gearresteerd vanwege een reden die in de berichtgeving niet wordt genoemd. Hoe dan ook: ze werd grondig gefouilleerd op een politiebureau in Rockinham; een stadje in Zuidwest-Australië, net onder Perth. Het bovenste deel van haar lichaam was volledig naakt. Op dat moment zag Leeder (nog een foto, omdat het kan) haar kans schoon: ze greep haar borst en kneep er eens flink in...

De moedermelk spoot in het gezicht, over de armen en de kleren van de vrouwelijke politieagent die haar fouilleerde. Bij de Western Australia Police Union hebben ze nog nooit eerder zoiets meegemaakt. Ze beschouwen het incident als een aanval op de agente. Het is namelijk mogelijk dat de melk ziektes overbrengt.

De volgende dag mocht het bedreven melkmeisje zich voor de rechter verantwoorden vanwege het aanvallen van iemand in een publieke functie. Niet voor het eerst, want Leeder is al eerder voor een soortgelijk vergrijp veroordeeld. Ze komt daarom niet op vrije voeten en blijft tot komende dinsdag in voorlopige hechtenis. Ook wordt onderzocht of er bij haar een steekje los zit.

Of Leeder ook plannen heeft om binnen afzienbare tijd in Nederland op vakantie te gaan is onbekend.

Oma mentaal voorbereid op dood Bobbi

Bobbi Kristina's oma Cissy Houston is mentaal voorbereid op de mogelijkheid dat Bobbi Kristina (22) komt te overlijden. Er is nog altijd weinig hoop dat de 22-jarige dochter van Whitney Houston uit haar coma zal ontwaken.

"Als God een wonder verricht, dan dank ik God. Als het anders loopt, heb ik daar vrede mee", laat Cissy woensdag weten in het radio-programma Midday's With Sheila van de Amerikaanse radiozender WBLS.

"Haar toestand is nog steeds hetzelfde", aldus Cissy. Bobbi ligt sinds vorige week in een privékliniek. "Er is nog steeds weinig hoop. We blijven bidden."

Bobbi werd eind januari bewusteloos gevonden in de badkuip in het huis waar ze met haar vriend Nick Gordon woont. Sindsdien lag ze in coma in een ziekenhuis in Atlanta.

Flatgebouw NYC ingestort >30 gewonden

Vanuit New York bereiken ons berichten van een catastrofe. Een flatgebouw van vijf verdiepingen in Manhattan is ingestort.

De hele boel staat in lichterlaaie. De brandweer is massaal ter plaatse.

Meer dan veertien mensen zitten onder het puin. Men rept over meer dan dertig gewonden.


Update 21.16 uur:

Inmiddels staan er al vier gebouwen in brand. Twee gebouwen zijn ingestort.

Update 02.45 uur:
Een explosie in een gebouw en de brand die daardoor ontstond heeft in New York donderdag heeft een ravage aangericht. Het gebouw is deels ingestort. Een pand ernaast stortte ook in en twee andere gebouwen raakten beschadigd, zei burgemeester Bill de Blasio. Hij meldde ook dat zeker twaalf mensen gewond zijn geraakt, van wie drie ernstig. Amerikaanse media hadden het eerder over vier ernstig gewonden.

Volgens De Blasio lijkt het erop dat het om een gasexplosie gaat. De oorzaak wordt nog onderzocht. Op het moment van de explosie waren er gaswerkzaamheden in het pand.

Het is niet duidelijk of er meer slachtoffers zijn. "Het is een complexe en moeilijke operatie. Uiteraard doen we er alles aan om te zoeken naar mensen die misschien nog in de gebouwen zijn", vertelde De Blasio.

Het incident zorgde voor spectaculaire beelden. Vlammen sloegen metershoog uit de panden van zo'n vijf verdiepingen bij de hoek van Second Avenue en East Seventh Street in East Village. De brandweer bestreed het vuur met zo'n tweehonderd mensen.

Het pand waar de explosie zich voordeed, is gebouwd in 1900.

Politiesirenes klinken twee minuten

Politiemensen laten vrijdag uit protest weer de sirenes van hun voertuigen loeien. Het alarm klinkt nu van 11.58 uur tot 12.00 uur, een minuut langer dan vorige week vrijdag. Dat hebben de politiebonden donderdag laten weten. Ze zeggen dat plannen voor hardere acties 'volop in ontwikkeling' zijn.

De politietop had vorige week gewaarschuwd tegen het sireneprotest. Dat is volgens de leiding onverantwoord.

De vakbonden zijn boos over de cao-voorstellen. Die vinden ze 'schraperig'. "Zolang de cao-onderhandelingen in het slop zitten, zal dit protest elke vrijdag worden herhaald en elke week een minuut langer", kondigden ze vorige week aan.

Het politiepersoneel ging op 9 maart al over tot actie om een betere cao af te dwingen. Agenten schrijven sindsdien alleen nog bekeuringen uit bij 'grove schendingen' van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat een waarschuwing.

Politie laat sirens loeien (Foto: Novum)
Politie laat sirens loeien (Foto: Novum)

Assad: ik ben bereid met de VS te praten

De Syrische president Bashar al-Assad staat open voor een dialoog met de Verenigde Staten. Dat zegt Assad in een interview met de Amerikaanse zender CBS. "In Syrië zien we iedere dialoog als iets positiefs. We staan open voor een dialoog met iedereen, ook met de Verenigde Staten, zolang dat gebeurt op basis van wederszijds respect", zei Assad.

Half maart meldde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat de VS weer met Assad om tafel wilden. Een dag later wees Assad de toenaderingspoging van Kerry van de hand. "We horen allerlei uitspraken in het buitenland die ons niet raken, we moeten daden afwachten", zei hij toen op de staatstelevisie.

In het gesprek met CBS vertelt Assad onder meer ook dat er momenteel geen gesprekken met de VS zijn.

Assad: ik ben bereid met de VS te praten
Assad: ik ben bereid met de VS te praten (Foto: ANP)

Google belooft topvrouw stevige beloning

Google heeft zijn nieuwe financieel directeur, Ruth Porat, een beloning in het vooruitzicht gesteld waarvan de waarde in de periode tot en met volgend jaar oploopt tot ruim 70 miljoen dollar (64 miljoen euro). Dat bleek donderdag uit een opgave van de internetreus.

Porat krijgt een salaris van 650.000 dollar en een tekenbonus van 5 miljoen dollar. Daarnaast ontvangt ze dit jaar voor 25 miljoen dollar in aandelen Google. In 2016 volgt voor 40 miljoen dollar aan aandelen.

Dinsdag werd bekend dat Porat de overstap maakt van de Amerikaanse bank Morgan Stanley naar Google. De 57-jarige financieel directeur wordt door velen gezien als de machtigste vrouw op Wall Street.

Exclusief Dragon Age-boek vol geheimen

Bioware komt met een nieuwe bundel boeken over Dragon Age, genaamd World of Thedas – Deel 2 (exclusieve uitgave). Ze staan vol met weetjes, geheimen, liederen en achtergrondinformatie over de wereld van Dragon Age.

Bundel

World of Thedas – Deel 1 kwam in 2013 uit en is slechts 184 pagina's. Deel 2 gaat met 312 pagina's een stapje verder met onder andere een kinderboek, een lithografie portfolio en dit alles in een luxe uitgave. Er worden slechts 2000 exemplaren gedrukt en de eerste 500 worden gesigneerd door Nick Thornborrow, een van de tekenaars van Bioware.

Opengeslagen

Inhoud

Binnenkant

Je kunt World of Thedas – Deel 2 (exclusieve uitgave) nu bestellen voor $80,-, maar 29 april worden ze pas uitgegeven en verscheept. De verzendkosten naar Nederland zijn helaas $55,80. Het is onduidelijk waarom er zo'n belachelijk bedrag gerekend wordt voor het oversteken van de oceaan. Hopelijk komt er later dit jaar ook een standaard uitgave met standaard verzendkosten.

KLM onderzoekt aanpassing cockpitregels

KLM onderzoekt of de regels voor de bezetting van de cockpit moeten worden aangepast. Dat liet een woordvoerster van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij donderdag weten.

KLM sluit zich daarmee aan bij concernpartner Air France, die eerder op de avond ook liet weten dat de regels onder de loep worden genomen. Andere Europese luchtvaartmaatschappijen gingen een stap verder. In ieder geval bij Norwegian, easyJet en Air Berlin mag niemand meer alleen in de cockpit achterblijven.

Bij KLM is er volgens de woordvoerster nog geen besluit genomen over de eventuele aanpassing van de regels. Het bedrijf liet eerder op de dag weten dat diens piloten, in overeenstemming met Europese regels, momenteel alleen in de cockpit mogen achterblijven.

KLM onderzoekt aanpassing cockpitregels (Foto: Novum)
KLM onderzoekt aanpassing cockpitregels (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.