'Van der Garde mag rijden voor Sauber'

Formule 1-coureur Giedo van der Garde is vrijdagochtend lokale tijd gearriveerd op het circuit in Melbourne, waar hij mogelijk komende zondag alsnog aan de start zal verschijnen van de Grand Prix van Australië. Hij won zijn rechtszaken tegen het team van Sauber, maar kon vrijdagochtend in eerste instantie dan weer niet de paddock in vanwege het gebrek aan een juist pasje.

F1Today meldt dat collegacoureur Sergio Perez een gastenpasje van Force India heeft geregeld voor Van der Garde, zodat de Nederlander alsnog de paddock kon betreden om zijn werkdag te beginnen. Van der Garde is inmiddels aangekomen in het motorhome van Sauber, waar kort na zijn aankomst alle monteurs naar buiten liepen voor een 'ontbijtpauze'.

Het is nog altijd niet geheel duidelijk welke coureurs er in Australië precies aan de start zullen verschijnen voor Sauber, Marcus Ericsson, Felipe Nasr, Giedo van der Garde of zelfs geen van allen. Volgens een Spaanse journalist is Van der Garde op het moment echter bezig met de auto van Ericsson, wat voor de Zweed slechts nieuws zou betekenen.

Update 0.45 uur
De ontwikkelingen in Australië volgen elkaar in hoog tempo op. Giedo van der Garde is in raceoverall in de pitbox van Sauber waar hij een stoeltje aan het schuimen is. Marcus Ericsson zal plaats moeten maken voor de Nederlander, waarmee Sauber gehoor geeft aan de uitspraken van de diverse rechters.

Tegelijkertijd loopt er nog een proces van Van der Garde tegen Sauber. De advocaten van beide partijen staan op dit moment tegenover elkaar.

Het lijkt erop dat Van der Garde in Melbourne in ieder geval een training zal gaan rijden. Grootste probleem voor de Nederlander is dat Sauber zijn contract bij autosportfederatie FIA heeft opgezegd, waardoor hij mogelijk geen vereiste superlicentie heeft voor de race van zondag en moet wachten tot Maleisië om aan een Formule 1-race deel te kunnen nemen.