Van der Garde wint rechtszaak tegen Sauber

Giedo van der Garde heeft de rechtszaak die hij tegen het Formule 1-team Sauber heeft aangespannen gewonnen. Dit betekent dat het Zwitserse team de Nederlander komend weekend tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen moet laten racen.

Van der Garde tekende op 28 juni vorig jaar een contract voor het seizoen 2015 bij Sauber. Dat team contracteerde eind vorig jaar echter Marcus Ericsson en Felipe Nasr, waardoor het toegezegde stoeltje aan de neus van Van der Garde voorbijging. De Nederlander spande hierop een zaak aan bij de Zwitserse arbitragecommissie en won deze. De rechter in Australië heeft dit vonnis bekrachtigd en naleving hiervan geëist.

Sauber voerde voor de Australische rechter aan dat het inzetten van Van der Garde 'gevaarlijk' en er een 'onaanvaardbaar risico op overlijden' zou zijn. Bovendien heeft de Nederlander nog geen stoeltje gepast en nog geen meter gereden in de nieuwe bolide van Sauber.

Na afloop van de rechtszaak liet Van der Garde weten dat hij 'klaar en bereid is' om dit weekend in Melbourne in actie te komen en dat hij snel met het team wil spreken. De vraag is of de Nederlander ook echt voor Sauber zal gaan rijden of dat de partijen een schikking gaan treffen.