Dirkjan Tijs (Jonge Democraten): 'Niemand houdt van censuur!'

Vandaag hebben meer dan 50 politieke jongerenorganisaties uit 24 landen een manifest aan de EU-Raad aangeboden, waarin ze eisen dat het internet open blijft en netneutraliteit gewaarborgd zal worden. Uiteraard is FOK! ook een tegenstander van censuur en privacyschending door internetproviders en had een kort vraaggesprek hierover met Dirkjan Tijs, voorzitter van de Jonge Democraten en initiatiefnemer van het manifest.

FOK!: Europese jongeren hebben vandaag massaal een oproep gedaan om het internet open te houden. Wat is er mis met het huidige internet en de daarbij behorende netneutraliteit?

Dirkjan Tijs: Momenteel kunnen providers de ene site voortrekken boven de andere. Bijvoorbeeld uit financiële motieven: stel dat Nu.nl een zak geld zou beloven aan een internetprovider, mits deze provider de toegang tot de FOK!frontpage blokkeert. In Nederland hebben we daar een wet tegen (Netneutraliteit). Op Europees niveau wordt er ook aan een nieuwe telecomwet gewerkt. Wij als jongerenorganisaties willen dat daarin diezelfde Netneutraliteit gewaarborgd wordt, om bovenstaande praktijken te voorkomen.

Dirkjan, in het manifest stel je onder meer “Internetproviders willen bepalen welke websites hun klanten mogen bezoeken. Niemand zou het accepteren als telefoonmaatschappijen bepalen met wie je mag bellen. Op het internet moet hetzelfde gelden". Is het echter niet zo dat deze providers op zich ook gedwongen worden hiertoe vanwege de wetgeving die vanuit de politiek is opgelegd?

Netneutraliteit staat los van de vraag wat overheden doen aan censuur en privacyschending. Het gaat hierbij echt om providers die op eigen houtje bepaald internetverkeer blokkeren of vertragen. Natuurlijk zijn de Jonge Democraten, en een hoop van de mede-ondertekenaars, ook tegen censuur door overheden. Maar dat is echt een ander onderwerp dat hier los van staat.

Welke sites zouden we zoal niet mogen bezoeken van onze providers? Gaat het dan om torrent- en (kinder)pornosites of kunnen we in de nabije toekomst ook een blokkade verwachten voor websites die als haatzaaiend kunnen worden bestempeld?

Het staat los van zaken die al illegaal zijn, daar gaan providers niet over maar de overheid. Concrete voorbeelden – en er zijn al Europese landen waar dat gebeurd – zijn mobiele internetproviders die Whatsapp blokkeren om meer SMS-inkomsten te genereren. Dat willen de  ruim 50 jongerenorganisaties uit 25 landen die het manifest ondertekend hebben voorkomen.

Wat heeft Nederland te verliezen onder de nieuwe Europese telecomwet?

Voor Nederland staat veel op het spel. De nieuwe telecomwet waar in Europa aan gewerkt wordt gaat in de plaats komen van nationale wetten. De ambitie van de Europese Unie is om een interne telecommarkt te creëren, waarin bijvoorbeeld ook afspraken worden gemaakt over belkosten in het buitenland en roaming. Omdat de nieuwe Europese wet boven de Nederlandse staat, verliezen wij in Nederland ons netneutraliteitsbescherming als de Europese Raad van Ministers besluit om netneutraliteit niet te waarborgen.

Hoe kan het dat zowel linkse als rechtse jongerenorganisaties wel met elkaar door één deur kunnen terwijl hun volwassen partijgenoten elkaar vaak niet kunnen luchten of zien?

Wij zijn een generatie die is opgegroeid met het internet. Dat verbindt ons. De coalitie van jongerenorganisaties die steun geven aan het manifest is enorm, niet eerder waren er zoveel jongeren uit heel Europa die zich samen over een onderwerp uitspraken. Niemand van ons houdt van censuur, en niemand wil dat internetproviders je privacy gaan schenden.

Wat zijn de belangrijkste eisen in dit manifest?

De enige eis die wij stellen is dat er in de nieuwe telecomwet een goede waarborging van Netneutraliteit komt, zonder valkuilen of mazen in de wet.

Hoe groot achten jullie de kans dat de netneutraliteit er door zal komen voor de Europese landen?

Het Europees Parlement heeft gelukkig al voor gestemd. Het zijn een aantal lidstaten die nu dwarsliggen. Met name Duitsland, Spanje, Italië en Groot-Brittanië. Dit zijn landen die vaak nog grootaandeelhouder in staatstelecombedrijven zijn, dus de lobby vanuit die hoek vindt daar veel weerklank. Gelukkig hebben een aantal jongerenorganisaties van regeringspartijen in die landen ons manifest ook getekend. De Raad van Ministers mag zo'n sterk signaal niet negeren.

Meer informatie over dit manifest is te vinden op www.youth4netneutrality.eu.