FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 maart 2015

Verkoop e-bikes groeit met dubbele cijfers

De verkoop van elektrische fietsen (e-bikes) is afgelopen jaar met ruim 16 procent gestegen. Daarmee groeit de vraag naar e-bikes bijna vier keer zo hard als de totale vraag naar fietsen. Inmiddels heeft ruim een op de vijf verkochte fietsen elektrische trapondersteuning.

Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging maandag hebben gepubliceerd. In totaal werden in 2014 meer dan 1,05 miljoen nieuwe fietsen verkocht. Daarbij zaten 223.000 e-bikes. De totale omzet uit de verkoop van fietsen nam met ruim 11 procent toe tot 886 miljoen euro.

Getuige van moord Nemtsov mag Rusland niet uit

De Oekraïense vrouw die bij Boris Nemtsov was toen de Russische oppositieleider op een brug in Moskou werd doodgeschoten, de 23-jarige Anna Doeritskaja, mag Rusland niet verlaten. Dat heeft zij maandag tegen de onafhankelijke Russische nieuwszender Dozjd gezegd.

Doeritskaja zei dat zij sinds zaterdagochtend vroeg onder politiebewaking staat. Zij is door de politie uitvoerig ondervraagd, maar zegt dat zij de moordenaar niet heeft gezien. "Ik draaide mij om en zag alleen een licht gekleurde auto. Ik zag het merk noch het kenteken toen de auto wegreed." Zij wil nu weg uit Rusland, maar de Russische onderzoekers laten haar niet gaan. Zij logeert voorlopig bij een vriendin in Moskou.

Het gebied waar Nemtsov werd vermoord, op een brug over de rivier de Moskva dicht bij het Kremlin, hangt vol bewakingscamera's. Toch zeggen de autoriteiten zeggen dat er geen beelden van de moord zijn, omdat de camera's niet werkten. De enige beelden tot nog toe komen van een camera op een hoog gebouw bij de brug en zijn vaag. Juist op het moment dat de fatale schoten vallen, ontneemt een straatveegmachine het zicht.

Doeritskaja zei dat ze de bestuurder van de veegmachine had aangeschoten om hem het nummer van de politie te vragen. Nadat hij het had gegeven reed hij weg, zei zij.

Doeritskaja's moeder Inna liet in de Oekraïense hoofdstad Kiev weten dat zij contact had gehad met haar dochter. Ze zei dat Anna zeer ontdaan was en was bang dat de Russische autoriteiten 'haar psychisch onder druk zetten'.

"Ik maak mij zorgen dat zij haar willen gebruiken, als een burger van Oekraïne, haar gebruiken alsof deze situatie iets met Oekraïne van doen heeft. Zij heeft absoluut niets van doen met deze moord. Zij was niet politiek actief. Zij had niets van doen met de politieke activiteiten van Boris."

Telstar wint inhaalduel tegen Achilles '29

Telstar heeft aan de inhaalwedstrijd tegen Achilles '29 drie punten overgehouden. In Groesbeek werd er met 1-3 gewonnen. Telstar begon goed aan wedstrijd en kreeg na twee minuten spelen via spits Ralf Seuntjens een eerste mogelijkheid, maar Achilles '29-doelman Leon ter Wielen van keerde het schot van Seuntjens. Dat was ook gelijk het enige gevaar van de Witte Leeuwen in de eerste helft.

Achilles '29 werd beter en creëerde de eerste kansen via Mehmet Dingil en Frank Wiafe. In de 24e minuut was raak. Een schitterend schot van Kürşad Sürmeli vloog vanaf achttien meter achter Telstar-doelman Zonneveld in de kruising.

Waar Telstar in de eerste helft nauwelijks een kans creëerde, was het in de tweede helft binnen vijf minuten raak. Een vrije trap van Seuntjens werd door keeper Ter Wielen nog gekeerd, maar de rebound werd goed binnen gekopt door Steve Olfers. In de 56e minuut kwam Telstar zelfs op voorsprong. Het was Seuntjens die bij de eerste paal alert reageerde op een goede voorzet van invaller Anmar Almubaraki en scoorde alweer zijn veertiende treffer van het seizoen. Tien minuten later besliste Tarik Tissoudali het duel in het voordeel van de ploeg uit Velsen-Zuid.

Telstar klimt met deze zege naar de veertiende plaats in de Jupiler League. Achilles '29 bezet de zestiende plaats. 

Edison Oeuvreprijs voor Thé Lau en The Scene

Thé Lau heeft met The Scene de Edison Oeuvreprijs gewonnen. De popprijs werd maandagavond uitgereikt in Amsterdam.

Thé Lau kreeg de prijs voor zowel zijn verzameling soloalbums als voor de albums die hij met The Scene maakte, met daarop klassiekers als Blauw en Open die in het verleden al eerder met een Edison zijn onderscheiden. De jury noemt Thé Lau een van de meest markante karakters in de Nederlandse popmuziek.

De jury roemt ook zijn minder succesvolle platen, zoals Marlene, die zich kenmerkten door diezelfde combinatie van melodieuze en tekstuele, vaak zelfs ronduit poëtische zeggingskracht. Op Laus solowerk klinkt de schríjver Thé Lau nog sterker door, vindt de jury, met name op albums als God van Nederland en Tempel der Liefde. De jury onder voorzitterschap van popjournalist Leon Verdonschot noemt zijn laatste album Platina Blues een meesterwerk en een hoogtepunt van zijn toch al enorme repertoire.

Thé Lau (62) liet in augustus 2013 weten aan keelkanker te lijden. De behandelingen hebben niet geholpen, meldde de zanger in april. In juni gaf hij een laatste reeks optredens. Platina Blues, dat in april werd uitgebracht, is inmiddels zijn best verkochte soloalbum.

In een reactie liet de zanger weten de prijs super te gek te vinden. Ik heb veel ups en downs gekend de afgelopen 25 jaar. Snuifje hier en daar, veel drank, ruzie, vechtpartijen. Een echte band dus. Ik ben zo trots en blij dat ik hier met hen mag staan vanavond.

40 Amerikaanse jihadisten terug uit Syrië

Ongeveer 180 Amerikanen hebben in Syrië gevochten in de jihad en circa veertig van hen zijn teruggekeerd naar de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse inlichtingenchef James Clapper maandag gezegd.

Veiligheidsdiensten zijn bang dat teruggekeerde jihadisten een gevaar vormen. Clapper zegt niet te weten of Amerikanen betrokken zijn bij aanslagplannen.

In augustus meldden de Verenigde Staten dat ruim honderd burgers naar het Midden-Oosten waren vertrokken. In mei pleegde een jihadist uit Florida een zelfmoordaanslag in het noordwesten van Syrië.

Westerse landen schatten dat in totaal meer dan 20.000 mensen naar Syrië en Irak zijn gegaan om zich aan te sluiten bij terreurbewegingen als Islamitische Staat en al-Nusra. Volgens de laatste cijfers zijn er ongeveer 180 Nederlanders naar Syrië en Irak vertrokken. Van hen zouden zeker 35 weer terug zijn. Meer dan twintig Nederlanders zouden zijn omgekomen.

'40 Amerikaanse jihadisten terug uit Syrië'
'40 Amerikaanse jihadisten terug uit Syrië' (Foto: ANP)

Rapper Typhoon valt in de prijzen bij Edisons

Rapper Typhoon is maandagavond in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Edisons. De rapper ontving de vakprijs voor zijn album Lobi Da Basi in de categorie hiphop. Andere genomineerden in deze categorie waren Broederliefde met het album Gevoelig feestje en Ronnie Flex met het album De nacht is nog jong, net als wij voor altijd.

"De keuze is gevallen op een artiest die een uitzonderlijk album heeft gemaakt dat over de gehele linie van grote klasse en een even groot hart getuigt", staat in het juryrapport. "Glenn de Randamie alias Typhoon is niet iemand die uit een gekunstelde experimenteerdrift de grenzen van het genre oprekt, hij is een artiest die zijn muzikale hartstocht volgt waar deze hem leidt."

Typhoon nam kort de tijd voor een dankwoord. "Het is mooi dat wij op onorthodoxe wijze deze plaat konden maken. Zeven jaar lang veel bloed en zweet en tot in de late uurtjes zwoegen, zei de rapper over Lobi Da Basi."

Voordat Typhoon zijn prijs in ontvangst mocht nemen, werd een Edison in de categorie Alternative uitgereikt aan Thomas Azier voor zijn debuutalbum Hylas.

Bill Gates weer de allerrijkste

Zijn geschatte vermogen groeide met 3 miljard dollar in het afgelopen jaar en daardoor is Bill Gates voor de zestiende keer de rijkste man ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van miljardairs, die maandag werd gepubliceerd door het Amerikaanse blad Forbes.

Gates heeft zo'n 79,2 miljard dollar (70,8 miljard euro) in bezit, ruim 2 miljard dollar meer dan runner-up Carlos Slim. De Mexicaanse telecom-mogol wordt weer op de hielen gezeten door investeerder Warren Buffett (72,7 miljard dollar).

Dit jaar verschenen 181 nieuwkomers op de 1826 namen tellende miljardairslijst, onder wie basketballegende Michael Jordan, de twee oprichters van taxidienst Uber en liefst 71 Chinezen. In totaal staan negen Nederlanders op de lijst. Charlene de Carvalho-Heineken is met 11,6 miljard dollar op plekje 107 de hoogstgeklasseerde Nederlander.

Forbes: Bill Gates weer de rijkste
Forbes: Bill Gates weer de rijkste (Foto: ANP)

'Nog altijd bonussen bij failliet Lehman'

De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers betaalt zes jaar na zijn faillissement nog altijd bonussen uit aan het personeel dat de laatste nog lopende zaken afwikkelt. Dat schrijft The Wall Street Journal (WSJ) maandag. De krant baseert zich op faillissementsverslagen die bij de rechtbank zijn ingediend.

Lehman Brothers beheert nog een groot aantal bezittingen, die het voor een zo hoog mogelijke prijs probeert te verkopen om geld op te halen voor de schuldeisers. De bankiers die daarmee belast zijn, mochten vorig jaar 44 miljoen dollar aan bonussen verdelen en het jaar daarvoor 50 miljoen dollar.

De gerenommeerde zakenbank bezweek in september 2008 aan de gevolgen van de kredietcrisis. De val van Lehman Brothers leidde tot een escalatie van de crisis, waarna een diepe recessie volgde. De economische gevolgen daarvan zijn nog altijd voelbaar.

Politie Suriname laat liquidatiebeelden zien

De Surinaamse politie heeft maandag een filmpje verspreid waarop te zien is hoe de Nederlander Marchano P. in een bar in Paramaribo van dichtbij wordt doodgeschoten. De politie hoopt door de verspreiding van de beelden meer informatie over de daders te krijgen, aldus een woordvoerder.

Op het filmpje van ongeveer dertig seconden is te zien dat twee mannen in de nacht van zondag op maandag de bar-dancing Shisha inlopen en P. van zeer dichtbij neerschieten. Hij zat midden in de bar op een barkruk aan een hoge tafel waar hij in gesprek was met een andere man.

De twee mannen liepen vlak achter elkaar de bar in. Binnen vijf seconden was de daad gepleegd en renden de daders weer naar buiten. De gesprekspartner die vlakbij P. zat, kon wegrennen en liep alleen een schampschot op. De liquidatie werd gepleegd rond 03.30 uur.

Molenaar nieuwe trainer Volendam

Robert Molenaar volgt aan het einde van dit seizoen Hans de Koning op als trainer van FC Volendam. Dat heeft de club uit de Jupiler League maandag bekendgemaakt. Molenaar (46) voetbalde als centrale verdediger tussen 1992 en 1997 voor Volendam. Hoogtepunten in die tijd waren de zesde plaats in de eredivisie in het seizoen 1992-1993 en het bereiken van de bekerfinale in 1995.

Molenaar speelde na zijn Volendamse periode nog in Engeland voor Leeds United en Bradford City en in Nederland voor RBC Roosendaal. Na zijn actieve loopbaan was hij jeugdtrainer en assistent-coach bij RBC Roosendaal, Excelsior, AZ en NEC. Momenteel is Molenaar assistent van Marinus Dijkhuizen bij Excelsior en is hij trainer van de Brabantse amateurclub Halsteren. Hij heeft in Volendam voor een jaar getekend.

Ajax en Boccara uit elkaar

Ajax heeft het contract met Ilan Boccara per direct ontbonden. De verbintenis met de Franse middenvelder liep nog tot komende zomer. Boccara (21) kwam in de zomer van 2012 over van het Franse Paris Saint-Germain. Hij debuteerde op 2 september 2012 in het eerste elftal van Ajax tijdens het competitieduel sc Heerenveen - Ajax (2-2). Dat was zijn enige optreden in Ajax 1.

Het afgelopen seizoen werd de speler met een Nederlandse moeder en een Franse vader verhuurd aan het Franse Evian FC.

FIFA-campagne Van Praag kost bijna vier ton

Michael van Praag mag voor een bedrag van 394.538 euro campagne voeren voor zijn kandidatuur als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De KNVB heeft maandag van zijn leden toestemming gekregen de verkiezingsstrijd van de geboren Amsterdammer te financieren. Dat gebeurde tijdens een bijzondere ledenvergadering in Zeist.

De kosten worden keurig door de sectie betaald voetbal en amateurvoetbal gedeeld. De amateurs probeerden aanvankelijk minder bij te dragen, ook omdat ze de laatste jaren fiks hebben moeten bezuinigen. Uiteindelijk gingen ze toch akkoord met een bijdrage van 50 procent van de kosten.

Boko Haram onthoofdt 'spionnen'

De Nigeriaanse extremistische islamitische beweging Boko Haram heeft maandag een video verspreid waarin de onthoofde lichamen zijn te zien van twee mannen die ervan waren beschuldigd spionnen te zijn.

De video met de titel Oogst van Spionnen ziet er veel gelikter uit dan eerdere filmproducties van de groep. Volgens de organisatie SITE die publicaties van extremistische groepen bijhoudt leent Boko Haram ook bepaalde elementen van de gruwelvideo's van Islamitische Staat, zoals het geluid van een kloppend hart en een zware ademhaling kort voor de executie. Boko Haram liet vorige maand weten te overwegen trouw te zweren aan IS.

In de video van maandag zit een man, Dawoud Muhammad uit de stad Baga, op zijn knieën voor een aantal gewapende en gemaskerde strijders. In antwoord op vragen zegt Muhammad dat een politieagent hem vijfduizend naira (22 euro) had gegeven om te spioneren en beloofd had hem zo rijk te maken dat hij nooit meer zou hoeven te werken. De andere man heette Muhammad Awlu.

De video toont niet de feitelijke executie, maar wel de twee lichamen daarna met de hoofden los op de borstkassen.

Boko Haram publiceerde voorheen maar één onthoofding, van een Nigeriaanse straaljagerpiloot die in september vermist raakte.

Boko Haram wil in Nigeria een islamitische staat stichten. Het geweld van de groep eiste vorig jaar zeker tienduizend levens. Nog eens 1,6 miljoen mensen zijn uit hun woonplaatsen verdreven. Afgelopen augustus verklaarde de groep een kalifaat te hebben gesticht, in navolging van IS in Syrië en Irak.

Eerste aanhoudingen sinds verbod op growshops

In Maastricht zijn de eerste vier verdachten aangehouden sinds de wijziging van de Opiumwet op 1 maart. Het zijn de eigenaar en drie medewerkers van een zogenoemde growshop, meldde het Openbaar Ministerie (OM).

De nieuwe wet maakt ook de financiering van hennepteelt strafbaar, bijvoorbeeld het leveren van lampen en kweeklocaties. Het telen van hennep was al verboden.

Een flexteam met vertegenwoordigers van de Belastingdienst, gemeente en politie ging maandag langs bij een growshop aan de Adelbert van Scharnlaan in Maastricht en constateerde een overtreding van de Opiumwet. De handelsvoorraad en de administratie zijn in beslag genomen. Growshops verkopen producten en diensten die hennepteelt vergemakkelijken. De identiteit van de vier verdachten is niet bekendgemaakt.

Schippers belooft betere info over kwaliteit zorg

De informatie aan patiënten over de kwaliteit en de kosten van de zorg moeten worden verbeterd. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat hier jaarlijks vijf miljoen euro voor uittrekken, maakte ze maandag bekend.

De zorg moet voor patiënten veel inzichtelijker worden. Ze moeten eenvoudig te weten kunnen komen waar ze welke kwaliteit kunnen verwachten, welke vragen ze moeten stellen en wat de behandeling gaat kosten.

Schippers wil dat bereiken door onder meer de website kiesbeter.nl. Daar komt informatie te staan over honderden behandelingen. Ze heeft het plan met 53 actiepunten opgesteld in overleg met artsen, patiënten en zorgverzekeraars.

Zaak Decembermoorden weer uitgesteld

De Surinaamse krijgsraad heeft maandag de behandeling van de zaak van de Decembermoorden opnieuw een jaar uitgesteld. Toch blijven de nabestaanden van de slachtoffers hoop houden dat de verdachten van de 8 decembermoorden, onder wie de huidige president Desi Bouterse, ooit in Suriname berecht worden.

Al in mei 2012 schorste de krijgsraad het 8 decemberproces voor alle verdachten. Aanleiding daarvoor was de aanname van de amnestiewet door het Surinaamse parlement. Deze wet regelt dat alle verdachten van de moord op vijftien Surinaamse intellectuelen in december 1982, vrijuit gaan.

Een van de verdachten, Edgar Ritfeld, ging januari 2014 met succes tegen de schorsing in beroep. De krijgsraad vindt echter dat zijn zaak niet los gezien kan worden van de anderen en schorste daarom maandag ook deze zaak.

De leukste sporttweets van week 9

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

De Twitter-redacteur van FC Dordrecht doet naast verslag van de wedstrijd ook verslag van het randgebeuren op de tribune:

Voor Jan Blokhuijsen kwam er een vroegtijdig einde aan het schaatsseizoen en dan vul je je tijd dus anders:

Slapstick:

Dokter Ten Dam:

Arme Tennissers, in Mexico moet je toch even een sombrero op:

En in Dubai krijg je een oerlelijke trofee:

Stukje wanddecoratie voor de wielerfans:

Voor de liefhebbers, een Twitter-account wat bijhoudt of Pastor Maldonado nog gecrasht is:

Marianne Vos is overal:

De betere woordgrap/beeldgrap:

Helaas:

Jorrit Bergsma en poes moedigden Heather Richardson aan:

Wow:

Koen Verweij durft:

En we sluiten af met Nao Kodaira. Wij van deze rubriek zijn fan van deze Japanse die knap in het Nederlands tweet. En ze blijft maar oefenen op haar Nederlands:

Lekker wijf gaat naakt voor likes

Weleens gehoord van Daniella Chavez? Uw verslaggever tot op vandaag ook niet, maar nu wel. De 24-jarige Mexicaanse heeft namelijk een naaktfoto op internet gezet, in de hoop zo haar zelfvertrouwen op te krikken.

De mooie blondine werd afgelopen kerst gekroond tot Mexico’s Christmas playgirl van de maand van een bekend rukblaadje. Met een tikkeltje gepaste arrogantie deed ze dan ook mee aan de jaarlijkse Queen Vina del Mar-verkiezing.

Chavez was ervan overtuigd dat ze zou winnen, maar wederom kwam hoogmoed voor de val. Ze werd slechts derde, achter een vrouw van 51 lentes.

"Vaarwel, Vina del Mar", zei het lekkere blondje voor ze het podium afging. "Het was een geweldige ervaring. Bedankt, iedereen die heeft meegedaan."

Vervolgens besloot zij een naaktfoto van zichzelf op Instagram te zetten. "Haha, ik sta lekker onder de douche", schrijft ze bij het kiekje. "Fijne middag, en als je mijn foto niet leuk vindt, dat boeit me weinig."

Het posten van de naaktfoto heeft haar zelfvertrouwen zeker goed gedaan. De foto is al meer dan 13.600 keer geliket. Velen vinden dan ook dat zij de verkiezing had moeten winnen.

Helft De Twee Pinten overleden

Zanger Joep Peeters, bekend als de helft van het duo De Twee Pinten, is afgelopen weekend overleden. Dat meldde carnavalsvereniging de Oeteldonksche Club van 1882 maandag. Peeters stierf op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Bosch.

De Twee Pinten traden op in wisselende samenstellingen en werden bij het grote publiek vooral bekend met Joep Peeters en Wim Kersten als zangers. In die tijd, begin jaren zeventig, scoorden ze grote hits als Bij ons staat op de keukendeur, Zwaaien en zwieren en Geef mij de liefde en de gein. Zanger en tekstschrijver Kersten, die in 2001 overleed, had solo een hit met Bloemetjesgordijn (weet je wat ik wel zou willen zijn?).

RIP aan de nabestaanden

A4 dicht wegens weghalen vliegtuigbommen

De snelweg A4 gaat maandag om 23.30 uur dicht tussen knooppunt Badhoevedorp en knooppunt De Hoek. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaat in de buurt van Schiphol twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog ontmantelen.

De Amerikaanse duizendponder en Engelse vijfhonderdponder werden enkele weken geleden aangetroffen bij werkzaamheden voor de omlegging van de A9. De Amerikaanse bom ligt op ongeveer 25 meter van de A4. De Britse bom ligt ongeveer 400 meter ten noordoosten hiervan, midden in een weiland. De explosieven liggen al meer dan zeventig jaar in de Haarlemmermeerse klei. Ze zijn tijdens de oorlog gedropt, maar nooit tot ontploffing gekomen. De bommen zijn na de vondst veiliggesteld door ze met zakken zand te bedekken.

Turkse journalist vast voor erin luizen officieren

Een Turkse journalist is gearresteerd voor zijn aandeel in een samenzwering tegen legerofficieren. Mehmet Baransu en zijn kompanen wilden de officieren aanwrijven dat ze een staatsgreep beraamden, stelt justitie volgens staatspersbureau Anadolu.

De samenzwering zou op touw zijn gezet door volgelingen van de moslimgeestelijke Fethullah Gülen, die in zelfverkozen ballingschap leeft in de Verenigde Staten. Gülen was ooit een naaste bondgenoot van premier Recep Tayyip Erdogan, maar de twee zijn inmiddels gebrouilleerd geraakt en uitgegroeid tot aartsrivalen.

De krant Taraf, waarvoor Baransu werkte, drukte in 2010 'bewijzen' af voor het veronderstelde coupplan uit 2003. Baransu overhandigde justitie later een koffer vol documenten die zouden aantonen dat de officieren een staatsgreep wilden plegen. Zij houden echter vol dat het bewijsmateriaal niet deugt en in elkaar is geflanst om hen in een kwaad daglicht te stellen.

Klachten over optreden politie na PSV-Ajax

De politie heeft tot dusver zes klachten ontvangen van mensen die zeggen dat ze in het gedrang zijn gekomen tijdens charges van de mobiele eenheid na afloop van de voetbaltopper PSV-Ajax zondag. Nog voor het laatste fluitsignaal zochten PSV-supporters buiten het stadion de confrontatie met de politie. De politie werd bekogeld, onder andere met vuurwerk. De politie te paard en de mobiele eenheid voerden charges uit.

De politie noemde het maandag in een reactie aannemelijk dat supporters zonder kwade bedoelingen bij het verlaten van het stadion in de ongeregeldheden terecht zijn gekomen.

Berichten over een gewond kind en een gewonde vrouw staan niet in verband met de rellen of kunnen niet worden bevestigd.

Zes supporters die zondag werden aangehouden voor de rellen, zitten nog vast. Een oproep aan andere relschoppers om zich te melden heeft niks opgeleverd.

De politie zegt te beschikken over beeldmateriaal van de relschoppers. De beelden worden de komende dagen geanalyseerd.

Turkse IS-aanhangers opgepakt

De Turkse politie heeft bij invallen tien vermoedelijke extremisten van de groep Islamitische Staat opgepakt, melden Turkse media maandag. De invallen hadden zondagochtend plaats in de noordwestelijke provincie Sakarya. Aangenomen wordt dat de verdachten allen de Turkse nationaliteit hebben, maar nadere informatie over hen ontbreekt.

Vorige maand pakten de autoriteiten al vijf Turken op die ervan verdacht werden tot IS te behoren. Volgens de autoriteiten hebben honderden Turken zich aangesloten bij de groep, die ongeveer een derde van Syrië en Irak in handen heeft.

Vorig jaar werden werden drie buitenlandse IS-extremisten opgepakt nadat ze in Nigde in Midden-Turkije een soldaat, een politieagent en een vrachtwagenchauffeur hadden gedood.

Kamp: te weinig oog voor veiligheid Groningen

Het kabinet erkent dat er de afgelopen jaren bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van Groningers. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei maandag voor RTV Noord dat het kabinet dat betreurt.

Kamp reageerde daar op het het vorige maand verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de gaswinning in Groningen.

Kamps uitspraken maakten direct reacties los. Hieronder een selectie:

Jan Vos, Tweede Kamerlid van de PvdA (via Twitter): "Spijtbetuiging kabinet wordt gewaardeerd door TK-fractie PvdA. Groningers is decennia onrecht aangedaan door opeenvolgende kabinetten.''

William Moorlag (PvdA), gedeputeerde provincie Groningen:"Ik waardeer dat Henk Kamp naar Groningen komt om te erkennen dat de veiligheid bij de gaswinning van ondergeschikt belang was. Maar hij wordt door de Groningers beoordeeld op zijn daden. Er is veel meer nodig om het vertrouwen van de Groningers in het Rijk en de NAM te herstellen. Dat kan alleen maar door de gaswinning zo snel en zo veel mogelijk naar beneden te brengen. Ik ga ervan uit dat dit ook gaat gebeuren."

Arie Slob, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie (via Twitter): ,,Eerste stap (excuus) door kabinet gezet. Nu wel verder: aanbevelingen Onderzoeksraad volledig overnemen en gaskraan verder dicht."

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks: "Het ging bepaald niet van harte, maar het is goed dat minister Kamp nu heeft erkend dat zijn ministerie te weinig oog heeft gehad voor de veiligheid van de Groningers en dat hij nu daarover zijn spijt heeft betuigd. Wat GroenLinks betreft, moeten deze woorden wel hand in hand gaan met daden: het omarmen en onverkort uitvoeren van de aanbevelingen van de OVV en het terugdraaien van de gaskraan naar het laagst mogelijke niveau. Wat GroenLinks betreft, verdienen de Groningers ook excuses van de directeuren van Shell en ExxonMobil."

Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging (GBB): "Het is niet meer dan logisch dat Kamp zijn excuses aanbiedt. Hij zet alleen meteen weer de repeteerknop aan. Het vullen van scheuren en het versterken van woningen, dat is lapwerk. We hebben moeite om te geloven dat de veiligheid nu wel bovenaan staat. Het probleem moet bij de oorzaak worden aangepakt en dat betekent dat de gaskraan nog verder dicht moet. Heel fijn zo'n excuus, maar hij moet met daden komen."

Lidstaten EU mogen GM-gewassen verbieden

De Europese Unie geeft haar lidstaten de bevoegdheid om de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen te verbieden, ook al zijn die door de voedselveiligheidautoriteit van de unie goedgekeurd.

De 28 lidstaten stemden maandag in met de regel dat de nationale regeringen het laatste woord hebben in de kwestie. Op veel andere terreinen streeft de EU juist naar een gemeenschappelijk beleid.

Mute Schimpf van de organisatie Friends of the Earth Europe zegt dat de nieuwe regel een uitgelezen kans biedt aan de lidstaten 'om de deur voor biotechgewassen in Europa te sluiten'.

Tot dusver is in de EU alleen genetisch gemanipuleerde maïs aangeplant, voornamelijk in Spanje. Volgens de regels moeten de lidstaten biotechbedrijven nog wel consulteren voordat zij een gemanipuleerd gewas in de ban doen.

Pakistaanse ouders opgepakt om weigeren poliovaccin

In het noordwesten van Pakistan zijn honderden ouders opgepakt omdat zij weigerden hun kinderen te laten inenten tegen polio. Ze zijn vastgezet op de beschuldiging de openbare veiligheid in gevaar te brengen.

Feroz Shah, woordvoerder van het districtsbestuur in Peshawar, de hoofdstad van de provincie Khyber Pakhtunkhwa, zei dat in de stad en omliggende dorpen 471 mensen zijn vastgezet.

De autoriteiten arresteerden in het verleden ook wel weigerachtige ouders, maar nog nooit op zo'n grote schaal. "Dit toont de vastbeslotenheid van de overheid om polio uit te roeien", zei Shah.

Pakistan is een van drie landen waar polio endemisch is. De ziekte kan om zich heen blijven grijpen doordat de Taliban vaccinaties hebben verboden en leden van inentingsteams hebben aangevallen. Sommige Pakistanen zijn ook bang dat hun kinderen onvruchtbaar worden van het vaccin.

PSV hoopt Guardado te binden

PSV hoopt Andrès Guardado langer aan zich te binden. De Mexicaan, die dit seizoen op huurbasis voor de Eindhovenaren speelt, laat een zeer sterke indruk achter. Daardoor hoopt men de middenvelder van Valencia definitief over te nemen.

Het is nu eerst zaak om een akkoord te bereiken tussen PSV en Guardado. Mochten de rood-witten daarin slagen, dan kan de stap gezet worden om onderhandelingen met Valencia op te starten.

Bovendien moet Guardado het ook zien zitten om langer in Eindhoven te blijven. Een mogelijk avontuur in de Champions League zou de 28-jarige speler ervan moeten overtuigen een contract in Eindhoven te tekenen.


PSV hoopt Andrès Guardado langer te binden (PRO SHOTS / Erwin Spek)

Clones versus clones in nieuwe Orphan Black-trailer

Medio april is een mooie periode voor liefhebbers van onderscheidende tv-series. Niet alleen begint dan het vijfde seizoen van Game of Thrones en is Daredevil's eerste seizoen in zijn geheel te streamen, ook Orphan Black begint in die maand aan een nieuw seizoen. Hiervoor is vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven.

De serie die onderzoekt wat ons onszelf maakt met een sciencefictionplot rondom het klonen van mensen, introduceerde aan het einde van het tweede seizoen een nieuw wetenschappelijk project dat al enkele kloons heeft voortgebracht. En het lijkt erop dat deze mannelijke exemplaren nu lijnrecht tegenover de dames komen te staan.

Orphan Black 3 begint op 18 april op BBC America. De eerste twee seizoenen zijn in Nederland te zien op Netflix. Ook wordt de serie uitgezonden op Out TV, maar het is nog niet bekend wanneer het derde seizoen bij één of beide aanbieders verschijnt.

Kabinet maakt weg vrij voor drones

Drones kunnen in de toekomst een grote rol spelen bij hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. Ook bieden de onbemande luchtvaartuigen economische en maatschappelijke kansen voor bedrijven en overheden. Het kabinet wil daarom dat qua regelgeving veel meer mogelijk wordt dan nu, zo is maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil bijvoorbeeld dat politie en brandweer vanaf 1 juli toestemming hebben om boven gebouwen of mensenmenigten te vliegen. De regeringspartijen VVD en PvdA zien ook mogelijkheden om drones in te zetten voor de inspectie van infrastructuur, het bewaken en beveiligen van objecten en terreinen, klimatologisch onderzoek, de land- en tuinbouw en de media.

De komende periode worden de behoeftes en mogelijkheden verder onderzocht.

Thuiskomst voor 'Superman' en 'Supergirl'

De meest recente in een reeks cast-bekendmakingen voor de nieuwe Supergirl-tv-serie brengt oudgedienden uit de wereld van DC's 'Super'-helden terug naar het thuishonk: Dean Cain en Helen Slater zullen rollen in de serie gaan vertolken.

Dean Cain, recentelijk nog te zien in geen enkele grote titel, is nog altijd het meeste bekend van zijn rol als Clark Kent/Superman in Lois & Clark: The New Adventures of Superman, waarin hij naast Teri Hatcher als Lois Lane te zien was. De serie liep van 1993 tot 1997 op het Amerikaanse ABC.

Helen Slater geniet nog immer een bescheiden bekendheid van haar rol als Supergirl in de gelijknamige film uit 1984, uitgebracht in de periode waarin Christopher Reeve furore maakte als de Man van Staal. De film flopte, en terecht, maar is tot op heden de enige live-action vertolking die volledig op Supermans nichtje focuste.

Zowel Slater als Cain hebben in latere jaren hun Super-bekendheid kunnen gebruiken voor extra baantjes: zo schreef Slater het voorwoord in een Supergirl-comic en waren beide acteurs, apart van elkaar, te gast in Superman-prequelserie Smallville. En nu mogen ze dus weer opdraven op tv, in Supergirl. Beiden zullen naar verluidt te zien zijn in de pilot, al is nog niet bekend in welke rollen.

Blogger wordt waarschijnlijk onthoofd

Het islamgekke Saoedi-Arabië gaat mogelijkerwijs weer een flinke stap richting enige vorm van beschaving zetten. De zaak van de stoute blogger Raif Badawi wordt namelijk heropend. De hoge Abdoels van het land hebben het vermoeden dat Raif de islam verlaten heeft.

Tien jaar op water en brood wegens kritiek op het landsbeleid. Daarbovenop ook nog eens 1000 stokslagen in wekelijkse series van 50, zodat je zeker weet dat je een boefje bent. Dan denk je: 'slechter dan dit kan het niet worden'. Maar –indien hij dit zou denken- dan onderschat meneer Badawi de Saoedische autoriteiten. Men heeft voldoende aanleiding om te denken dat de blogger zichzelf geen moslim meer noemt. Als dit bewezen wordt dan gaat Raif zijn hoofd verliezen. Door een zwaard. There can be only one (godsdienst wellicht).

De bewijslast is er in ieder geval wel naar: Raif heeft namelijk bij een Facebookpagina over Arabische Christenen op 'vind ik leuk' geklikt. Dom, dom, dom. Vijf jaar geleden werd Raif vrijgesproken van deze aanklacht wegens gebrek aan bewijs. Mogelijk heeft de rechtbank nu wat meer aanvullende informatie gevonden waaruit blijkt dat Allah niet meer de grootste is voor de blogger.

Op het verlaten van de islam staat de doodstraf volgens de islamitische wet, de sharia.

Duurste kaasschaaf ter wereld gestolen

Onbekenden hebben dit weekend uit het Amsterdam Cheese Museum de duurste kaasschaaf ter wereld gestolen. Dat maakte het familiebedrijf Boska Holland, de eigenaar van de kaasschaaf, maandag bekend.

Boska Holland liet de kaasschaaf in 2007 maken. De schaaf, met een waarde van ongeveer 25.000 euro, was uitgeleend aan het museum aan de Prinsengracht. De schaaf lag in een afgesloten pronkkast in de kelderverdieping.

De kaasschaaf is bezet met diamanten en ontworpen door de Argentijnse ontwerper Rodrigo Otazu. "Dit is de mooiste en duurste kaasschaaf ter wereld", zegt Martijn Bos, directeur van Boska Holland. Volgens hem is de schaaf, die ooit te zien was op de Miljonairs Fair, uniek.

"Het is geen 1 aprilgrap", aldus een woordvoerster van Boska Holland. Volgens haar gaat het museum dinsdag aangifte doen van diefstal.

Boska Holland is een familiebedrijf dat sinds 1896 bestaat en zich toelegt op kaasaccessoires.

Suicide Squad onderdeel van DC Cinematic Universe

David Ayers DC Comics-verfilming Suicide Squad deelt een continuïteit met Batman v Superman: Dawn of Justice. Dat bevestigde de regisseur dit weekend via Twitter: "Yep, en Zack (Snyder, red) is zelfs executive producer."

Niet dat het een grote verrassing is dat de tweede DC Comics-film die volgend jaar uitkomt, onderdeel is van hetzelfde universum als de eerste, maar hoewel iedereen al aanneemt dat DC een eigen Cinematic Universe gaat opzetten, en alles ernaar wijst dat dat zo is, is het nog niet écht bevestigd. In ieder geval niet voor de wat meer afwijkende films, zoals Suicide Squad. De bevestiging van Ayer betekent in ieder geval dat Jared Leto dus definitief Ben Afflecks Joker is, al weten we nog niet of en wanneer deze samen in één film te zien zullen zijn.

Over Leto gesproken, hij en Ayer gebruikten hun Twtter-accounts gisteren om mysterieus te hinten naar een gebeurtenis die vandaag plaats zou vinden. Ayer kondigde het in zoveel woorden aan, terwijl Leto het deed met een bekladde foto en het cryptische "Ik mis mijn baard nu al."

Fans die hoopten op een eerste glimp van Leto als de Joker zullen wellicht nog even moeten wachten; enkele uren geleden bracht de regisseur ons deze foto, die er slechts op lijkt te duiden dat Leto de metamorfose vandaag ondergaat:

Vermoedelijk is dit voor de eerste tests met zijn Joker-look, en zal dit voorlopig nog niet geschikt zijn voor nieuwsgierige aagjes. Al weet je natuurlijk nooit; Ayer lijkt redelijk op dreef als eenmans-PR-team, met het regelmatig posten van foto's gerelateerd aan de productie van de film.

Suicide Squad komt volgend jaar augustus in de bioscopen. Naast Jared Leto als de Joker zijn ook Focus-sterren Will Smith en Margot Robbie te zien, plus Cara Delevigne, Jai Courtney en Viola Davis. De casting van Joel Kinnaman als Tom Hardy's vervanger is nog steeds niet definitief.

Dopingzaak raakt Duits voetbal

Bij de Duitse voetbalclubs VfB Stuttgart en SC Freiburg is eind jaren zeventig en begin jaren tachtig sprake geweest van georganiseerd dopinggebruik. Dat is een van de conclusies van een onderzoekscommissie die het dopingverleden van de sportafdeling van de universiteit van Freiburg heeft onderzocht.

"Voor de eerste keer kan het systematisch gebruik van anabolen in het Duitse voetbal worden aangetoond", meldde de commissie maandag. "De betrokken clubs in die periode zijn Bundesligaclub VfB Stuttgart en SC Freiburg dat destijds in de tweede Bundesliga uitkwam."

Individuele dopinggevallen zijn er eerder geweest in het Duitse voetbal, over georganiseerd gebruik waren eerder wel speculaties, maar nooit bewijs. De gegevens komen uit onderzoek naar een in 1989 gesloten zaak tegen medicus Armin Klümper, die in de jaren tachtig de leiding had van de aan de universiteit verbonden sportkliniek. Ook de Duitse wielrenbond is door het onderzoek in opspraak geraakt.

Golfer Luiten haalt beste prestatie ooit in Amerika

Golfer Joost Luiten heeft maandag zijn beste resultaat ooit behaald in een toernooi op de Amerikaanse proftour PGA. De 29-jarige Bleiswijker eindigde als elfde in de toonaangevende Honda Classic in Florida. Dat leverde hem een cheque van ruim 129 duizend dollar op, zo'n 114 duizend euro.

Luiten had zondag al een flinke opmars gemaakt met een ronde van 67 slagen, 3 onder par. Hij sloot af met een ronde van 69 (-1). Nederlands beste golfer noteerde drie birdies, maar zijn twee bogeys hielden hem buiten de top tien.

Luiten beproeft zijn geluk de komende maanden in Amerika. Op de Europese Tour won hij in voorgaande jaren vier toernooien, waaronder het KLM Open in 2013. Tot maandag was de dertiende plaats in het Cadillac Championship zijn beste prestatie op de PGA.

De zege in de Honda Classic ging naar de Ier Padraig Harrington. Hij besliste een play-off met de Amerikaan Daniel Berger in zijn voordeel.

Van Praag wil veertig deelnemers op WK

Als het aan Michael van Praag ligt dan nemen er in 2026 niet 32 maar 40 landenploegen deel aan het WK voetbal. Hij wil dat alle zes confederaties een extra ticket mogen verdelen. Daarnaast moeten de wereldkampioen en de gastlanden automatisch geplaatst zijn.

Als het WK in één land wordt gehouden, dan wil hij het laatste entreebewijs via play-offs verdelen. "Ik vind dat meer landen de kans moeten krijgen om op een WK uit te komen", zei Van Praag tijdens de presentatie van zijn verkiezingscampagne voor het voorzitterschap van de FIFA. "Het WK moet niet alleen een feestje voor de heel grote voetballanden worden. Volgens mij vinden we het allemaal prachtig als een klein land goed presteert."

Als Van Praag op 29 mei als opvolger wordt benoemd van FIFA-baas Sepp Blatter, dan overweegt hij op het WK van 2022 ook al meer deelnemers toe te laten.

Schumacher jr. (15) naar Nederlands raceteam

Frits van Amersfoort heeft een grote naam binnengehaald voor zijn raceteam. De eigenaar van het Van Amersfoort Racing-team presenteerde maandag Mick Schumacher als coureur voor het komende seizoen in de nieuwe raceklasse ADAC Formule 4. De 15-jarige Duitser is de zoon van Michael Schumacher, zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1.

Van Amersfoort geldt als een erkend opleider van racetalenten. Vorig jaar liet hij Max Verstappen bij zijn team debuteren in de Formule 3. De Limburgse tiener maakte daarin zoveel indruk, dat hij werd opgenomen in het opleidingsprogramma van Red Bull. De 17-jarige Verstappen debuteert over twee weken in de Formule 1 bij Toro Rosso, de renstal waarmee Red Bull nauw samenwerkt.

Mick Schumacher geldt ook als een groot talent. De kleine 'Schumi' maakte al naam in de karts.

'IS laat moeder eigen zoon opeten'

Yasir Abdulla uit Groot-Brittannië trok naar Irak om er de inwoners van zijn geboortestad te beschermen tegen de terreurorganisatie. Toen hij daar aankwam hoorde hij een gruwelijk verhaal over hoe de haatbaarden in het land angst zaaien onder de bewoners.

Hij hoorde het verhaal van een moeder die haar ontvoerde zoon zocht in een IS-kamp, maar een maaltijd werd voorgeschoteld waar de vermoorde jongeman in verwerkt was.

"Een oudere vrouw was via via te weten gekomen waar het hoofdkwartier van IS zich bevond. Die terreurorganisatie had haar zoon ontvoerd, en de vrouw hoopte hem te vinden. Ze hoopte dat ze de gijzelnemers met geld kon overtuigen om hem vrij te laten", vertelt Abdulla het verhaal na in de Engelse krant The Mirror.

Dit leek de vrouw aanvankelijk ook te lukken. Toen ze bij het kamp van de strijders aankwam werd ze door IS-strijders bijzonder hoffelijk ontvangen. Ze boden haar een kopje thee aan en gaven haar zelfs een maaltijd ‘omdat ze zo ver gereisd had’. Maar schijn bedriegt. Toen de vrouw na de maaltijd vroeg of ze haar zoon nu eindelijk mocht zien, barstten de IS-militanten in lachen uit. "Zien? Je hebt hem net opgegeten, die zoon van jou", klonk het antwoord volgens het verhaal.

Het bericht is nog door geen enkele andere bron bevestigd, maar volgens Abdulla is het exact op die manier dat IS terreur zaait in Syrië en Irak. "Ze trekken dorpen binnen en bedreigen de inwoners: ofwel moeten ze voor hen vechten, ofwel worden ze levend begraven."

Mortal Kombat X naar mobieltjes

Het grote woord is eruit: Mortal Kombat X komt ook uit voor mobiele apparaten en hij wordt free-to-play. Maar of het een echte brawler wordt, dat valt nog te bezien.

Want de heren en dames van Warner. Bros. Interactive Entertainment omschrijven Mortal Kombat X als een fighting/card-battler hybrid. Oftewel, je zult kaartjes nodig hebben. Deze kun vrijspelen in de console- en pc-versie van de game. De mobiele versie is te spelen vanaf 14 april op iOS en Android apparatuur.


Meer dan 1600 klachten Defensie over chroomverf

Meer dan 1600 (oud-)medewerkers van Defensie hebben geklaagd over het kankerverwekkende chroomverf-6. Dat meldde het ministerie van Defensie maandag.

De mensen hebben op werkplaatsen van Defensie en de NAVO gewerkt met coating en verf waarin het kankerverwekkende chroom 6 zat. Er lopen meerdere onderzoeken - waaronder van het RIVM - naar de klachten.

Schrijnende gevallen krijgen een financiële tegemoetkoming vooruitlopend op een eventuele resterende schadevergoeding. De regeling is deze maand van kracht geworden. De tegemoetkoming varieert van 3000 tot 15.000 euro voor ernstig zieken.

UEFA klaagt Feyenoord aan voor wangedrag fans

De Europese voetbalbond UEFA roept Feyenoord ter verantwoording voor het wangedrag van de supporters in de wedstrijd van donderdag tegen AS Roma in De Kuip. De club is maandag in staat van beschuldiging gesteld. De aanklacht luidt racistisch gedrag van de fans en het gooien van voorwerpen op het veld. De Rotterdamse club moet op 19 maart verschijnen op een hoorzitting.

Feyenoord verloor het duel in de zestiende finales van de Europa League met 2-1 en was daarmee uitgeschakeld. De scheidsrechter legde het duel in de tweede helft ongeveer tien minuten stil nadat supporters van Feyenoord tal van voorwerpen op het veld hadden geworpen.

Gibraltar ontslaat bondscoach na nul uit vier

Na vier zware nederlagen in de EK-kwalificatie heeft Gibraltar afscheid genomen van bondscoach Allen Bula. Volgens de voetbalbond van het Britse territorium op het zuidelijke puntje van het Iberisch schiereiland was het vertrek van de vijftigjarige trainer onvermijdelijk. Gibraltar doet voor het eerst mee aan de kwalificatie voor een groot toernooi, maar de ploeg van Bula was in de eerste vier duels vooral kanonnenvoer.

Gibraltar verloor met 7-0 van zowel Polen als Ierland. Op bezoek bij wereldkampioen Duitsland bleef de schade beperkt tot 4-0, tegen Georgië werd het 3-0. Het Britse overzeese gebied werd in 2013 door de Europese voetbalbond UEFA erkend als volwaardig land. De FIFA geeft Gibraltar vooralsnog geen lidmaatschap. Via het internationaal sporttribunaal CAS hoopt het landje, dat uit nog geen 7 vierkante kilometer bestaat, erkenning af te dwingen.

Koeman: "Vijf zeges voor speciaal seizoen"

Trainer Ronald Koeman denkt nog minimaal vijf overwinningen nodig te hebben om zijn eerste seizoen bij Southampton een bijzonder plekje in de geschiedenisboeken te geven. "Van de laatste elf wedstrijden moeten we er vijf winnen, dan kunnen we denk ik spreken van een speciaal jaar", zei Koeman in zijn vooruitblik op het duel dinsdag met Crystal Palace. "Met 61 punten halen we Europees voetbal. De Champions League is zelfs ook nog mogelijk, maar daarvoor moeten we zeven of acht keer winnen. Dat wordt lastig."

Southampton zit even in een dipje, met slechts één punt uit de laatste drie duels. De ploeg van Koeman is daardoor gezakt naar de zesde plek in de Premier League. "Ik vertrouw erop dat we hoog kunnen eindigen. Zo niet, dan mogen we alsnog spreken van een goed seizoen, want de ploeg heeft veel mooie dingen laten zien. Maar we willen er graag een speciaal jaar van maken en om dat te bereiken, moeten we nog vijf keer winnen", aldus Koeman, die de Belgische verdediger Toby Alderweireld na een blessure weer terug heeft.

Woningen Geldermalsen ontruimd wegens gaslek

Tien winkels en 35 appartementen aan het Marktplein in Geldermalsen zijn maandagmorgen enkele uren ontruimd geweest wegens een lek in een gasleiding. De politie evacueerde 28 mensen uit woningen en daaronder gelegen winkels. In de loop van de middag konden ze terug, nadat het lek was gerepareerd door netbeheerder Liander.

De bewoners werden opgevangen in het Rode Kruisgebouw. De politie vermoedt dat een gasleiding is geraakt tijdens werkzaamheden. In het begin van de middag was het lek al gedicht, maar Liander had nog enige tijd nodig om de gasleiding helemaal te repareren. De werkzaamheden waren rond 16.00 uur afgerond.

Een gebied van ongeveer 300 meter rond het appartementencomplex was afgezet. Ook was voor de zekerheid de elektriciteit enige tijd afgesloten. Om onrust te voorkomen is het maandelijkse proefalarm om 12.00 uur in Geldermalsen niet afgegaan.

Gewonden bij bomexplosie Caïro

Een bomexplosie aan een van de drukste boulevards in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro heeft maandagmiddag negen mensen verwond. Een groep die zich Revolutionaire Straf noemt en naar wordt aangenomen grotendeels bestaat uit islamistische jongeren heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De bom was verstopt onder een geparkeerde auto in de wijk Ramses, niet ver van het gebouw van het Hooggerechtshof. Het is een drukke buurt, met veel winkels en kramen van straatventers die er hun waren op uitstallen. In de directe nabijheid bevinden zich ook bushaltes, een spoorweg- en een metrostation. De politie zette de omgeving af en vond nog een tweede bom, die onschadelijk werd gemaakt, meldde de staatstelevisie.

De ministeries van binnenlandse zaken en gezondheid lieten weten dat er geen doden waren gevallen, waarmee ze een eerder bericht van de staatstelevisie dat er een dode zou zijn ontkrachtten.

Revolutionaire Straf eiste de verantwoordelijkheid op via Twitter. Het doelwit zou een controlepost van de politie zijn geweest. De groep wil wraak voor de aanhoudende campagne van de autoriteiten tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Diens Moslimbroederschap is tot terroristische organisatie bestempeld en veel leden zijn ondergedoken, gevlucht, of opgepakt in afwachting van een proces.

Zondag ontplofte een bom bij een politiebureau in de zuidelijke stad Aswan. Hierdoor kwamen twee burgers om het leven en raakten een militair en vier burgers gewond. Het geweld roept zorgen op over een economische conferentie die Egypte later deze maand wil houden om buitenlandse investeerders aan te trekken.

Netanyahu wil Obama niet schofferen met Congresrede

De aangekondigde toespraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor het Amerikaanse Congres is niet bedoeld om president Barack Obama te schofferen. Dat heeft Netanyahu maandag gezegd, even na zijn aankomst in Washington. Maar de Israëlische premier matigt zijn toon in zijn campagne tegen een atoomakkoord met Iran niet.

"Ik heb de morele plicht me teweer te stellen tegen deze gevaren nu er nog tijd is om ze af te wenden", zei Netanyahu in een redevoering voor de pro-Israëlische lobbygroep AIPAC. Hij suggereerde dat Obama de diepte van de zorgen van Israël over het Iraanse atoomprogramma niet heeft gepeild. "De leiders van de Verenigde Staten maken zich zorgen om de veiligheid van hun land", zei de Israëlische premier in een voorproefje van zijn rede voor het Congres. "De leiders van Israël maken zich zorgen om het voortbestaan van hun land."

Terwijl Netanyahu nog eens waarschuwde voor het Iraanse gevaar schoof de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry in Genève aan tafel met Iraanse onderhandelaars. Iran en zes grote mogendheden hopen voor de deadline van eind maart een kaderovereenkomst te sluiten voor een definitief atoomakkoord.

Netanyahu spreekt dinsdag het Congres toe. Daarover was veel te doen, omdat hij buiten medeweten van Obama door de Republikeinen is uitgenodigd. De relatie tussen Obama en Netanyahu is al jaren haast spreekwoordelijk slecht.

Behalve de Israëlische premier komen ook twee geestverwanten van Obama op de jaarlijkse conferentie van AIPAC aan het woord. VN-ambassadeur Samantha Power en nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice verdedigden de inspanningen die de VS leveren om een atoomdeal met Iran te bereiken. "Mocht de diplomatie falen, dan zijn we ons bewust van wat een Iran met atoomwapens betekent", verzekerde Power. "We zullen dat nooit laten gebeuren." Rice spreekt later op de dag en keert zich naar verwachting nog wat uitdrukkelijker tegen Netanyahu.

Angola bereid consulaat Rotterdam te herstellen

Op hoog politiek niveau wordt binnenkort besloten of de buitenkant van het Angolese consulaat in Rotterdam wordt hersteld. Vorige week ontstond ophef over de verfbeurt van het rijksmonument aan de Mathenesserlaan, waarna de operatie werd stilgelegd.

In opdracht van het Angolese consulaat werd op de broze zandstenen gevel van het voormalige pand van het gemeentearchief een witte verflaag aangebracht. Dat gebeurde zonder vergunning. In een gesprek maandag met het consulaat werd duidelijk dat er geen sprake is van kwade wil, maar van onwetendheid, aldus een woordvoerder van de gemeente.

"Het consulaat staat ervoor open om de buitenkant van het pand te herstellen. Het respecteert de historie van de stad en van Nederland. Verf gaat onze relatie niet verbreken, zei de consul", aldus de woordvoerster. Het definitieve besluit over het herstel moet echter op hoog niveau worden genomen. De ambassade van Angola heeft daarom binnenkort een gesprek met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tirreno pronkt met grote namen

De organisatoren van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico hebben maandag vol trots het deelnemersveld gepresenteerd. Op woensdag 11 maart staan met Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana vier winnaars van grote ronden aan de start in Lido di Camaiore, waar de zevendaagse begint met een ploegentijdrit.

Organisator RCS beroept zich er zelfs op dat het nog nooit is voorgekomen dat vier winnaars van de Tour, Vuelta of Giro tegelijk in één race uit de WorldTour zijn uitgekomen. De vijftigste editie van de Tirreno belooft daarom bij voorbaat spektakel en zet Parijs-Nice, die drie dagen eerder begint, enigszins in de schaduw. "Ik kijk echt uit naar deze koers waar ik vorig jaar zulke goede ervaringen had. De Italiaanse fans hebben er altijd voor gezorgd dat ik me er thuis voel", zei Contador.

Van der Vaart wil vechten voor basisplek

Rafael van der Vaart hoopt zaterdag in het duel met Borussia Dortmund weer op een plek in de basis van Hamburger SV. De Nederlandse middenvelder mocht afgelopen zaterdag pas in de slotfase invallen tegen Eintracht Frankfurt. In de trainingen wil hij coach Josef Zinnbauer overtuigen.

"Het wordt een mooie wedstrijd tegen Dortmund. Het is een topploeg en we zullen alles moeten geven. Maar in het voetbal is alles mogelijk. We hebben in ieder geval voldoende vertrouwen", zei Van der Vaart, die zich de laatste twee duels zat te verbijten op de bank. "Ik ben nog topfit en wil graag alles geven voor de club. Wat anderen over mij zeggen, boeit mij niet. Ik moet goed presteren en dat wil ik doen."

Het contract van Van der Vaart loopt na dit seizoen af. Tijdens het duel met Frankfurt zaten vertegenwoordigers van het Amerikaanse Sporting Kansas City voor hem op de tribune. Zij zouden al met zijn manager hebben onderhandeld.

Genoeg middelen tegen bedreiging democratie

Het Nederlandse rechtsstelsel heeft voldoende middelen om omverwerping van de democratische rechtsorde te voorkomen. Er zijn dus geen extra waarborgen nodig tegen shariapartijen en andere dubieuze verenigingen. Dat valt op te maken uit een brief van de ministers van Sociale en van Binnenlandse Zaken.

Er is in Nederland geen ruimte voor groeperingen die de democratische rechtsorde willen afschaffen, benadrukken de bewindslieden. Het kabinet stelt ook vast dat het 'bestaande instrumentarium' onder allerlei voorwaarden kan worden ingezet tegen organisaties met 'doelstellingen die onvermijdelijk leiden tot het terzijde schuiven van onze democratische rechtsorde'. Dat instrumentarium is geschikt, onder meer doordat per geval kan worden bezien of een verbod of ontbinding noodzakelijk is.

Red Bull schudt zebra van zich af

Ondanks tal van positieve reacties heeft het Formule 1-team van Red Bull afscheid genomen van de opvallende zebrakleuren waarmee de bolides tijdens de testdagen reden. Daniel Ricciardo en Daniil Kviat staan over twee weken in Australië aan de start met een auto die de traditionele kleuren van Red Bull draagt: donkerblauw met gele accenten en afbeeldingen van de bekende rode stier. Nieuw is de kleur paars op de sidepods aan de zijkanten van de auto.

Tijdens de twaalf testdagen in Jerez en Barcelona reed Red Bull met een zwart-witte bolide. Enthousiaste autosportfans riepen de teamleiding op die opvallende camouflagekleuren ook in het nieuwe Formule 1-seizoen te gebruiken, maar Red Bull houdt vast aan de kleurstelling waarmee het de afgelopen tien jaar naam maakte. De Oostenrijkse renstal vierde tussen 2010 en 2013 dankzij Sebastian Vettel vier wereldtitels op rij. De Duitser vertrok na het afgelopen seizoen naar Ferrari.

Feyenoord neemt tijd voor opvolging Rutten

Feyenoord neemt uitgebreid de tijd voor de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer. Technisch directeur Martin van Geel moet op zoek naar een opvolger voor Fred Rutten, die maandag officieel bekendmaakte dat hij na dit seizoen vertrekt. "Zorgvuldigheid gaat boven snelheid", zei Van Geel tijdens een toelichting in De Kuip. "We komen met de beste optie voor Feyenoord."

Jean-Paul van Gastel geldt in de media voorlopig als belangrijkste kandidaat om Rutten op te volgen. De oud-speler van de Rotterdamse club werkt net als Giovanni van Bronckhorst al jarenlang als assistent-trainer in Rotterdam. Van Geel wilde maandag niet op namen ingaan. "We nemen alle opties serieus en laten ons niet opjagen. De komende tijd zullen we alles naast elkaar leggen en gesprekken voeren met diverse mensen. Dan komen we vanzelf met de best denkbare optie naar buiten."

'Eurolanden werken aan nieuwe steun Grieken'

De eurolanden werken aan een nieuw steunprogramma voor Griekenland ter waarde van 30 à 50 miljard euro. Dat zei de Spaanse minister van Economische zaken Luis de Guindos maandag tijdens een bijeenkomst in Pamplona.

Volgens De Guindos kan het nieuwe programma meer flexibele voorwaarden bevatten voor de leningen dan de huidige steun. Griekenland kwam onlangs een tijdelijke verlenging van het huidige steunprogramma overeen met de andere eurolanden. Het steunprogramma liep oorspronkelijk zaterdag om middernacht af en is nu verlengd tot en met 30 juni.

Het lijkt echter al wel duidelijk dat Griekenland ook na die tijd financieel niet op eigen benen kan staan. De grote vraag is welke vorm de nieuwe steun krijgt, aangezien de nieuwe Griekse regering zich hevig verzet tegen de strenge bezuinigingen die tot op heden aan de noodleningen zijn gekoppeld.

Tennissters in Fed Cup weer op gravel

De wedstrijd in de Fed Cup tussen Nederland en Australië wordt volgende maand in de Maaspoort in Den Bosch gespeeld op gravel. Dat heeft de tennisbond KNLTB maandag laten weten. De landen staan op 18 en 19 april tegenover elkaar, met als inzet een plek in de wereldgroep.

Het team van captain Paul Haarhuis speelde in februari in Apeldoorn ook op gravel tegen Slowakije. Nederland won deze wedstrijd met 4-1. Ook vorig jaar in de ontmoeting met Japan (3-2) werd op deze ondergrond getennist.

Geheimzinnige tunnel Canada had onschuldig oogmerk

De twee Canadezen wier zelfgegraven tunnel bij een sportcomplex vrijdag werd ontdekt hadden niets kwaads in de zin. Ze verklaarden tegenover de politie dat ze de tunnel om 'persoonlijke redenen' bouwden, liet de politie maandag weten.

De politie zegt te hebben vastgesteld dat er van een boosaardig voornemen of gevaar voor medeburgers inderdaad geen sprake was. Wat het tweetal dan met de onderaardse gang voorhad liet zij in het midden.

De tunnel was tien meter lang en twee meter hoog en lag in een weinig uitnodigend en bosrijk gebied op 25 meter van het Rexall-centrum, een recreatiecomplex waar in de zomer meerdere grote tennistoernooien worden gespeeld. De wanden waren gestut met triplex en de politie trof een dieselaggregaat, een kruiwagen, vochtbestendige gloeilampen, een dompelpomp om grondwater te lozen en eten en drinken aan. Ook hing er een rozenkrans met een klaproos voor Herdenkingsdag, de dag dat Canada zijn oorlogsveteranen herdenkt, aan de muur.

Een boswachter ontdekte de gang op 14 januari. Het was er volgens de politie warm en behaaglijk.

De ontdekking van de tunnel deed veel Canadezen vrezen voor een terreuraanslag op het Canadese Open tennistoernooi en de Panamerikaanse Spelen van komende zomer. Die evenementen zijn volgens de politie echter nooit in gevaar geweest.

Veertien oude Yes-concerten uitgebracht

Opnamen van zeven complete concerten van de symfonische rockgroep Yes uit november 1972 zijn onlangs teruggevonden en worden in mei uitgegeven in een 14-cd box. De concerten vonden plaats tijdens de tournee rond het album Close to the Edge in Canada en de Verenigde Staten. Er verschijnt ook een dubbel-cd met hoogtepunten van de opnamen.

De groep heeft destijds veel concerten van de Close to the Edge-tour en de daaraan voorafgaande Fragile-tour opgenomen, waaruit later het in 1973 verschenen live-driedubbelalbum Yessongs is samengesteld. Complete concerten uit die tijd zijn echter nooit officieel verschenen.

De vroege jaren zeventig gelden als de artistieke toptijd van de in 1968 opgerichte groep Yes die beschouwd wordt als een van de pioniers van de symfonische rock. De band bestond in deze periode uit zanger Jon Anderson, toetsenist Rick Wakeman, gitarist Steve Howe, bassist Chris Squire en drummer Alan White, die begin 1972 de naar King Crimson vertrokken Bill Bruford had vervangen.

Het album Close to the Edge stond in 1972 op de eerste plaats van de Nederlandse albumlijst.

Breedband naar bijna 7 miljoen verbindingen

Het aantal breedbandverbindingen in Nederland is in het vierde kwartaal van 2014 gestegen met 0,8 procent tot bijna zeven miljoen. Glasvezel was daarin goed voor een groei van 6,6 procent, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper.

Kabel groeide met 0,2 procent naar meer dan 3,2 miljoen verbindingen. Het aantal DSL-lijnen (internet via de telefoon) daalde in dezelfde periode met 0,1 procent naar iets minder dan 2,95 miljoen.

Het gecombineerde marktaandeel van Ziggo en UPC, die onlangs gefuseerd zijn en daarmee bijna landelijke dekking hebben, kwam uit op 44,1 procent eind vorig jaar.

Verstappen in top drie met testkilometers

Max Verstappen heeft in de aanloop naar zijn Formule 1-debuut uitgebreid ervaring kunnen opdoen. De 17-jarige Limburger reed tijdens de testdagen in Jerez en Barcelona in totaal 617 rondjes in zijn Toro Rosso, goed voor 2834 kilometer. Alleen de Duitser Nico Rosberg (3463) en de Braziliaanse debutant Felipe Nasr (2976) maakten meer kilometers, maakte de internationale autosportfederatie FIA maandag bekend. "Ik voel me klaar voor de eerste race", zei Verstappen vol vertrouwen.

De Nederlandse tiener kwam twee dagen in actie op het circuit van Jerez en reed vier dagen in Barcelona, net als zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz jr., die in totaal 2700 kilometer aflegde. Toro Rosso was na Mercedes (6121 kilometer) en Sauber (5709) de meest actieve renstal, wat betekent dat het met de betrouwbaarheid van de bolide wel goed zit. Ter vergelijking: een topteam als McLaren reed vanwege diverse technische problemen slechts 1751 kilometer in de aanloop naar het nieuwe seizoen, dat op 15 maart begint in Australië.

'Michael Keaton krijgt veel aanbiedingen'

Michael Keaton is dankzij zijn rol in Birdman, de productie die vorige week werd bekroond met een Oscar voor Beste film, ineens een veelgevraagd acteur. Volgens NY Post vliegen de aanbiedingen Keaton om de oren.

Volgens de New Yorkse krant heeft Keaton al een volgend project gekozen. Namelijk de film The Founder over het leven van Ray Kroc, de zakenman die McDonald's groot maakte. De Birdman-acteur zou voor deze film gaan samenwerken met regisseur John Lee Hancock.

Hiernaast zou Michael ook in gesprek zijn voor een hoofdrol in de film Kong: Skull Island, J.K. Simmons zou daar ook een rol in gaan spelen. Keaton is net klaar met de opnames van de film Spotlight, deze verschijnt tegen het einde van dit jaar.

Italianen in actie voor Rai 1 in Nederland

Een groep Italianen voert actie om in Nederland de Italiaanse publieke zender Rai 1 op de buis te houden. Tot ongenoegen van deze groep vervangt Ziggo vanaf april de zender door de commerciële Mediaset Italia. Dit is geen alternatief, menen de initiatiefnemers van de actie. "Het is alsof NPO 1 wordt vervangen door SBS 6."

Op Facebookpagina RaiUno back in Holland staat een petitie die het kabelbedrijf ertoe oproept de zender te behouden. "We geloven dat de 50.000 Italianen in Nederland het recht hebben te worden geïnformeerd door een publieke onafhankelijke televisiezender", schrijven de opstellers. Eerder schrapten KPN en UPC Rai 1 ook al uit het pakket, waardoor de zender nu zeer beperkt te zien zal zijn.

Politie rolt deel crimineel netwerk op

De politie denkt met de aanhouding van vier mannen uit Tiel een deel van een crimineel netwerk te hebben ontmanteld.

Het viertal, variërend in leeftijd van 20 tot en met 48 jaar, wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie. Het netwerk heeft zich volgens politie en Openbaar Ministerie beziggehouden met inbraken, witwassen en hennepteelt.

Hoofdverdachte is een 23-jarige man uit Tiel. Tijdens het onderzoek werd volgens de politie duidelijk dat er werd samengewerkt met een bende uit Ede. De aanhoudingen hebben een aardige klap toegebracht aan het criminele netwerk in Tiel en Ede, aldus de politie. Het onderzoek wordt voortgezet.

Britse zenders: tv-debat met Van Praag en co

De Britse televisiezenders BBC en Sky hebben de kandidaten voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA uitgenodigd voor een televisiedebat. Michael van Praag, de Portugees Luis Figo, de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein en de zittende preses Sepp Blatter kunnen bij de bijeenkomst in de aanloop naar de verkiezing op 29 mei hun plannen en visie presenteren.

Het debat wordt niet alleen uitgezonden op televisie, maar is ook te volgen via internet. Vanuit de hele wereld kunnen voetbalfans vragen inbrengen voor de kandidaten. Het Wembley-stadion wordt genoemd als mogelijke locatie.

Figo en Bin Al-Hussein zouden al hebben laten weten interesse te hebben in het debat. Het is nog niet bekend of Van Praag openstaat voor een dergelijke bijeenkomst. De voorzitter van de KNVB geeft later deze maandag een persconferentie.

Porosjenko wil vredesmacht in oosten Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft maandag een decreet getekend dat de weg vrij maakt voor een formeel verzoek om de stationering van een internationale vredesmacht in het oosten van Oekraïne. Het verzoek zal worden gericht aan de Verenigde Naties en de Europese Unie, zo maakte het bureau van Porosjenko bekend. Details over de samenstelling van de vredesmacht of een tijdsbestek werden niet gegeven, maar Rusland voelt niets voor het idee.

De strijd in het oosten van Oekraïne is de afgelopen dagen aanzienlijk afgenomen, maar beide kampen klagen dat het vorige maand overeengekomen staakt-het-vuren nog sporadisch wordt geschonden. Een Oekraïense legerwoordvoerder zei dat van zondag op maandag één regeringsmilitair was omgekomen en vier gewond waren geraakt.

Sinds de gevechten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten in april uitbraken zijn volgens de Verenigde Naties meer dan zesduizend mensen om het leven gekomen. Hoewel Rusland ontkent dat zijn troepen meevechten, zeggen de VN over 'geloofwaardige berichten' te beschikken die wijzen op een 'aanhoudende stroom zware wapens en buitenlandse troepen' van Rusland naar Oekraïne.

Porosjenko diende maandag bij het parlement voorstellen in om de Oekraïense krijgsmacht uit te breiden tot 250 duizend militairen. Premier Arsenij Jatsenjoek zei vorige week dat dit de inlijving van 68 duizend extra rekruten vergt.

Noorse gedetineerden komen in september

Op 1 september komen de eerste Noorse gedetineerden naar ons land. Ze worden ondergebracht in de locatie Norgerhaven van de penitentiaire inrichting in Veenhuizen.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en de Noorse minister Anders Anundsen hebben hierover maandag in Veenhuizen een verdrag getekend. Er komen daar uiteindelijk 242 Noorse gevangenen te zitten.

Nederland heeft een overschot aan cellen. Door de deal blijven volgens Teeven 239 voltijdsbanen behouden.

Maar door de komst van de Noren moeten achttien langgestraften hun plek in Norgerhaven verlaten. Ze zijn het hier niet mee eens en hebben daarom een kort geding tegen de overheid aangespannen. Vrijdag doet de rechter uitspraak.

Het verdrag met Noorwegen geldt voor drie jaar en kan telkens met een jaar verlengd worden. Het akkoord moet nog door de parlementen van beide landen worden goedgekeurd.

18 minuten aan Volume-gameplay

Eurogamer heeft vandaag een filmpje geplaatst waarin 18 minuten aan gameplay te zien is van de nieuwste game van Mike Bithell, genaamd Volume. Bithell maakte al eerder het succesvolle Thomas Was Alone, waar hij veel lof voor kreeg en verschillende prijzen mee won.

Volume wordt een stealth-based game, met een moderne interpretatie van het verhaal van Robin Hood als setting. Ook zal Volume, net zoals Thomas Was Alone, de stemmen van een aantal beroemdheden bevatten. Onder andere Danny Wallace (de verteller van Thomas Was Alone en de stem van Shaun uit Assassin's Creed) en Andy Serkis (Gollum uit Lord of the Rings) zullen hun stemmen lenen voor Bithell's nieuwe game.

18 minuten aan Volume-gameplay

Growshop: 'Fuck wiet, leve paprika!'

Growshop De Tevreden Rookster heeft een opmerkelijke manier gevonden om het hoofd boven water te houden. De Groningse growshop verkoopt vanaf heden alleen nog apparatuur voor het kweken van paprika's.

Dankzij het ultraconservatieve beleid van Opstelten en zijn VVD, is het sinds gisteren streng verboten om hennepteelt mogelijk te maken. Growshops mogen dus geen lampen en afzuiginstallaties meer verkopen als deze voor wietplantages worden gebruikt.

Hoewel de bewuste growshop nog altijd dezelfde apparatuur verkoopt, wordt het spul nu aangeprezen voor het verbouwen van groente. Ook wietzaadjes verkopen ze nog, maar dan alleen als souvenir. "Dan mag het", verklaart eigenaar Theo Buissink.

De beste man ergert zich groen en geel aan het beleid van het kabinet. "Het is een domme zet van minister Opstelten. Die man heeft geen realiteitszin." Ook schiet het verbod zijn doel voorbij, want volgens Buissink kopen de grote jongens inmiddels al lang bij de groothandel.

Studenten: onbevredigend gesprek met UvA-bestuur

Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben maandag een gesprek gehad met leden van het college van bestuur van de universiteit. Studente Harriët Bergman, woordvoerster van de beweging de Nieuwe Universiteit, noemde het gesprek na afloop 'onbevredigend'.

Volgens Bergman werd op kritische vragen geen antwoord gegeven of werd dit uitgesteld. "Ik kreeg van het bestuur als antwoord op mijn vraag daar ga ik graag met je over in debat. Maar dat debat had juist nu gevoerd moeten worden, daarvoor is toch dit debatuur", zei Bergman.

Het is de bedoeling dat de studenten vanaf deze week iedere week in gesprek kunnen gaan met het bestuur. Die zegde dit wekelijks gesprekuurtje toe toen een groep studenten het Bungehuis, een gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen, bezet hield.

Bondsdaglid schikt kinderpornozaak

De aanklacht tegen het voormalige Duitse Bondsdaglid Sebastian Edathy voor het het bezit van kinderporno is maandag geschikt. In ruil voor een bekentenis komt hij er met een boete van vijfduizend euro vanaf. Dat geld gaat naar de kinderbescherming in Nedersaksen, meldt het Duitse persbureau dpa.

De 45-jarige Edathy gaf maandag toe op zijn werkcomputer afbeeldingen en filmpjes van kinderen te hebben gedownload die volgens justitie pornografisch van aard waren. "Ik heb ingezien dat ik een fout heb gemaakt", liet de gewezen parlementariër weten.

Edathy deed in februari 2014 afstand van zijn Bondsdagzetel, enkele dagen voordat de politie zijn woning en kantoren doorzocht. De gevallen politicus werd lang beschouwd als een rijzende ster binnen de sociaaldemocratische partij SPD.

De schikking maakt het Bondsdagonderzoek dat moet ophelderen of Edathy is gewaarschuwd voor het politie-onderzoek naar zijn persoon eenvoudiger, stelt de voorzitter van de commissie die daarmee is belast. Nu het proces is afgesloten kan Edathy zich niet meer op zijn zwijgrecht beroepen, zei commissievoorzitter Michael Frieser maandag.

De Duitse wet staat schikkingen als die in de zaak-Edathy toe, 'mits de mate van schuld daarvoor geen obstakel vormt'.

PVV: Rutte moet naar herdenking Armeense genocide

PVV-leider Geert Wilders heeft premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander opgeroepen de honderdste herdenking van de zogeheten Armeense genocide bij te wonen. Hij deed dat maandag in Almelo, nadat hij daar een krans had gelegd bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de massamoord door Turken op Armeniërs in 1915.

"De Armeense genocide is een inktzwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis, die altijd herdacht moet worden en nooit vergeten mag worden", zei Wilders. Op 24 april wordt in de Armeense hoofdstad Jerevan herdacht dat de volkerenmoord honderd jaar geleden begon in Istanbul, toen nog de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.

Rutte en de koning moeten daar volgens Wilders bij zijn om de Nederlandse betrokkenheid te laten zien.

'IS bedreigt Twitterpersoneel'

Twitter en de Amerikaanse overheid onderzoeken bedreigingen die aanhangers van Islamitische Staat hebben geuit tegen het sociale netwerk en zijn medewerkers, onder wie oprichter Jack Dorsey. IS-aanhangers riepen zondag online op tot aanvallen tegen Twitter en diens belangen, waarbij ook doodsbedreigingen werden geuit.

IS is juist heel afhankelijk van sociale media voor de verspreiding van zijn communicatie, waaronder schokkende video's van onthoofdingen en andere gewelddaden tegen zijn vijanden.

"Jullie virtuele oorlog zal een echte oorlog tegen je ontketenen", citeert de Amerikaanse site Buzzfeed. "We zeiden vanaf het begin dat het niet jullie oorlog is, maar jullie snapten het niet en bleven onze accounts afsluiten. We komen echter altijd terug. Maar jullie niet nadat onze leeuwen zijn langsgeweest en jullie ademloos hebben achterlaten."

Stadhuis Den Haag even dicht wegens pakketje

Een deel van het stadhuis in Den Haag is maandagmiddag korte tijd afgesloten geweest voor publiek na de vondst van een verdacht pakketje.

De explosievendienst van de politie deed onderzoek. Het bleek loos alarm, zei een woordvoerster. Het ging om een koffer. Zij wist nog niet wat erin zat. Getuigen zeggen dat het kleding was.

De hal was even ontruimd, maar de kantoren erboven niet.

Dirkjan Tijs (Jonge Democraten): 'Niemand houdt van censuur!'

Vandaag hebben meer dan 50 politieke jongerenorganisaties uit 24 landen een manifest aan de EU-Raad aangeboden, waarin ze eisen dat het internet open blijft en netneutraliteit gewaarborgd zal worden. Uiteraard is FOK! ook een tegenstander van censuur en privacyschending door internetproviders en had een kort vraaggesprek hierover met Dirkjan Tijs, voorzitter van de Jonge Democraten en initiatiefnemer van het manifest.

FOK!: Europese jongeren hebben vandaag massaal een oproep gedaan om het internet open te houden. Wat is er mis met het huidige internet en de daarbij behorende netneutraliteit?

Dirkjan Tijs: Momenteel kunnen providers de ene site voortrekken boven de andere. Bijvoorbeeld uit financiële motieven: stel dat Nu.nl een zak geld zou beloven aan een internetprovider, mits deze provider de toegang tot de FOK!frontpage blokkeert. In Nederland hebben we daar een wet tegen (Netneutraliteit). Op Europees niveau wordt er ook aan een nieuwe telecomwet gewerkt. Wij als jongerenorganisaties willen dat daarin diezelfde Netneutraliteit gewaarborgd wordt, om bovenstaande praktijken te voorkomen.

Dirkjan, in het manifest stel je onder meer “Internetproviders willen bepalen welke websites hun klanten mogen bezoeken. Niemand zou het accepteren als telefoonmaatschappijen bepalen met wie je mag bellen. Op het internet moet hetzelfde gelden". Is het echter niet zo dat deze providers op zich ook gedwongen worden hiertoe vanwege de wetgeving die vanuit de politiek is opgelegd?

Netneutraliteit staat los van de vraag wat overheden doen aan censuur en privacyschending. Het gaat hierbij echt om providers die op eigen houtje bepaald internetverkeer blokkeren of vertragen. Natuurlijk zijn de Jonge Democraten, en een hoop van de mede-ondertekenaars, ook tegen censuur door overheden. Maar dat is echt een ander onderwerp dat hier los van staat.

Welke sites zouden we zoal niet mogen bezoeken van onze providers? Gaat het dan om torrent- en (kinder)pornosites of kunnen we in de nabije toekomst ook een blokkade verwachten voor websites die als haatzaaiend kunnen worden bestempeld?

Het staat los van zaken die al illegaal zijn, daar gaan providers niet over maar de overheid. Concrete voorbeelden – en er zijn al Europese landen waar dat gebeurd – zijn mobiele internetproviders die Whatsapp blokkeren om meer SMS-inkomsten te genereren. Dat willen de  ruim 50 jongerenorganisaties uit 25 landen die het manifest ondertekend hebben voorkomen.

Wat heeft Nederland te verliezen onder de nieuwe Europese telecomwet?

Voor Nederland staat veel op het spel. De nieuwe telecomwet waar in Europa aan gewerkt wordt gaat in de plaats komen van nationale wetten. De ambitie van de Europese Unie is om een interne telecommarkt te creëren, waarin bijvoorbeeld ook afspraken worden gemaakt over belkosten in het buitenland en roaming. Omdat de nieuwe Europese wet boven de Nederlandse staat, verliezen wij in Nederland ons netneutraliteitsbescherming als de Europese Raad van Ministers besluit om netneutraliteit niet te waarborgen.

Hoe kan het dat zowel linkse als rechtse jongerenorganisaties wel met elkaar door één deur kunnen terwijl hun volwassen partijgenoten elkaar vaak niet kunnen luchten of zien?

Wij zijn een generatie die is opgegroeid met het internet. Dat verbindt ons. De coalitie van jongerenorganisaties die steun geven aan het manifest is enorm, niet eerder waren er zoveel jongeren uit heel Europa die zich samen over een onderwerp uitspraken. Niemand van ons houdt van censuur, en niemand wil dat internetproviders je privacy gaan schenden.

Wat zijn de belangrijkste eisen in dit manifest?

De enige eis die wij stellen is dat er in de nieuwe telecomwet een goede waarborging van Netneutraliteit komt, zonder valkuilen of mazen in de wet.

Hoe groot achten jullie de kans dat de netneutraliteit er door zal komen voor de Europese landen?

Het Europees Parlement heeft gelukkig al voor gestemd. Het zijn een aantal lidstaten die nu dwarsliggen. Met name Duitsland, Spanje, Italië en Groot-Brittanië. Dit zijn landen die vaak nog grootaandeelhouder in staatstelecombedrijven zijn, dus de lobby vanuit die hoek vindt daar veel weerklank. Gelukkig hebben een aantal jongerenorganisaties van regeringspartijen in die landen ons manifest ook getekend. De Raad van Ministers mag zo'n sterk signaal niet negeren.

Meer informatie over dit manifest is te vinden op www.youth4netneutrality.eu.

SP: raadsvragen boete schoonma Lange Frans om passen op kleinkinderen

De SP gaat vragen stellen aan de gemeente Amsterdamse over een boete van 35.000 euro die de schoonmoeder van Lange Frans onlangs kreeg. De vrouw heeft een bijstandsuitkering maar past af en toe op haar kleinkinderen, en volgens de Sociale Dienst is dat 'werk'. De SP wil weten of het college het ermee eens is dat familieleden elkaar zouden moeten betalen voor oppassen.

De boete komt bovenop een terugvordering van eveneens 35.000 euro, en werd aan het licht gesteld in het tv-programma De Monitor. De vorderingen kwamen na een tip van een buurtbewoner. Die vermoedde fraude vanwege de naar verluidt nogal dure sociale huurwoning, waar de schoonmoeder dan ook uit wil.

Volgens de Sociale Dienst is oppassen werk waarmee geld kan worden verdiend, en had de vrouw dat moeten melden. Wegens verzuim van de meldingsplicht kreeg ze dan ook de boete. De terugvordering behelst de geschatte inkomsten die oma zou hebben gevangen voor haar oppaswerkzaamheden.

Maar zijn schoonmoeder heeft helemaal geen geld gekregen, zegt Lange Frans. Wel wordt er volgens hem wel eens een fysiotherapierekeningen voor haar betaald en krijgt ze af en toe een tas boodschappen. De rapper vraagt zich af of zo'n boete nou de bedoeling is van de zogenaamde participatiesamenleving.

Voltooiing Antwerpse ring later van start

De start van de voltooiing van de ring rond Antwerpen wordt met een jaar uitgesteld. De werkzaamheden om aan de westkant van de stad een nieuw traject aan te leggen, gaan nu naar verwachting van start in 2017. Dat bleek maandag bij de presentatie van de Vlaamse regering van het zogeheten Oosterweeltracé.

Het rondmaken van de ring rond Antwerpen moet het fileleed, waarvan ook veel Nederlanders op weg naar het zonnige zuiden last hebben, oplossen. Het Oosterweeltracé zal in vijf fasen worden uitgevoerd. Aan het project hangt een prijskaartje van circa 3 miljard euro. Vlaanderen en de stad Antwerpen hopen dat terug te verdienen met een tolsysteem.

Het rondmaken van de Antwerpse ring is geen onomstreden plan. Er wordt al jaren over geruzied. Tijd moet uitwijzen of inderdaad de werkzaamheden in 2017 kunnen beginnen. Er moeten nog tal van (juridische, milieu- en bouw-) vergunningen worden afgegeven en tegenstanders van het project kondigden al acties aan.

Provincie leeft vooral buiten de Randstad

Hoe verder de provinciale politici verwijderd zijn van de Randstad, hoe meer bekendheid zij in hun eigen provincie genieten. De Friezen (32 procent), Groningers (31 procent), Zeeuwen (29 procent) en Limburgers (27 procent) kent een of meer Provinciale Statenleden, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van de NOS.

In Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht weten negen op de tien ondervraagden geen enkel lid van Provinciale Staten te noemen.

Statenleden zijn voor veel Nederlanders onzichtbaar. Slechts zestien procent van de ruim 3300 ondervraagden in alle provincies kent een Statenlid.

Amper zes procent noemt de partijen die samenwerken in het college van Gedeputeerde Staten, het provinciebestuur.

De NOS-enquête is de opmaat naar het debat van twaalf provinciale lijsttrekkers, dat maandagavond om 20.25 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

MWC: Microsoft laat Windows 10-apps zien op Xbox One

Microsoft heeft vandaag voor het eerst apps getoond die op zowel Windows 10, Windows Phone en Xbox One draaien. De zogeheten 'Universal Apps' kunnen zich automatisch aanpassen aan het gebruikte platform, zonder dat de broncode van de app aangepast moet worden.

Het gebrek aan apps is een veelgehoorde klacht over de Windows Store. Met de invoering van 'Universal Apps' kunnen alle Windows 10-systemen - waaronder Xbox One en Windows Phone - gebruik maken van alle apps in de 'Universal app-store'. Hierdoor zal het Windows-platform voor app-ontwikkelaars heel interessant kunnen worden.

Ook hoeft de gebruiker een app maar één keer te kopen en zal deze vervolgens op ieder Windows-apparaat van diezelfde gebruiker - zonder de app opnieuw te kopen - beschikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de in-app aankopen, en cloud-storage en meldingen kunnen ook worden gedeeld tussen verschillende apparaten.

Universal Apps

'Geen kommer en kwel op Nederlands spoor'

Computerstoringen, kapotte bovenleidingen, onwillige wissels en ander ongemak doen het lijken alsof treinreizigers vaker wel dan niet vertraging oplopen. Maar zo erg is het allemaal niet in Nederland, vindt Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft. "Ja, er was vorige maand een storing en nu weer. Maar daartussenin heb je als reiziger toch algauw twintig probleemloze reizen gehad."

Als je het Nederlandse treinverkeer en spoornetwerk internationaal vergelijkt, komen meestal alleen Zwitserland en Japan als beter naar voren. "Dat laat zien dat er wereldwijd helemaal niet zoveel landen zijn die het beter doen dan Nederland", aldus Van Wee.

Het Nederlandse spoornetwerk is ingewikkeld en druk bereden. Dat maakt het kwetsbaar. Verder is er een aantal belangrijke knooppunten, zoals Utrecht Centraal, waar maandag nauwelijks treinen rijden doordat er een bovenleiding brak. "Het is de meest centrale locatie. Zodra daar iets mis gaat, bestaat het risico dat je het over een groot deel van het netwerk voelt."

Duidelijk is dat het af en toe flink fout gaat op het spoor. Spoorbeheerder ProRail, vervoersbedrijf NS en de reiziger zelf kunnen volgens de hoogleraar heel wat doen om storingen en ergernis te voorkomen of te verminderen. ProRail moet volgens Van Wee investeren in duurdere, betere wissels, te beginnen bij Utrecht. "ProRail wilde deze wissels niet aanleggen omdat dat te duur zou zijn. Maar het hoeft ook niet meteen in het hele land, begin bij Utrecht, dáár zijn die wissels rendabel. Rondom drukke spoorplekken zouden bijvoorbeeld ook bovenleidingen eerder moeten worden vervangen."

NS zou op zijn beurt nog betere informatie kunnen leveren aan zijn klanten. "Iedere euro die NS daaraan uitgeeft, is beter besteed dan dat er een extra knooppunt wordt aangelegd om Utrecht te ontlasten." Van Wee wijst erop dat er al heel veel is verbeterd in de informatievoorziening, sinds de reisplanner op internet het papieren spoorboekje heeft vervangen.

De reiziger zelf kan door middel van die reisplanner veel beter voorspellen hoe zijn reis zal verlopen. "Abonneer je op alerts." Daarbij kan in veel gevallen een probleem op het spoor omzeild worden. "Realiseer je dat er alternatieven zijn en dat je niet altijd via een druk spoorknooppunt als Utrecht hoeft te reizen."

Zuidelijke omroepen willen samenwerken

De drie regionale omroepen in het zuiden van het land onderzoeken een bestuurlijke integratie. Omroep Zeeland, Omroep Brabant en het Limburgse L1 willen de mogelijkheid bekijken om één bedrijf te vormen met drie afzonderlijke omroepen.

Ze geven hiermee gehoor aan de wens van staatssecretaris Sander Dekker (Media), die wil dat regionalen meer met elkaar en met de landelijke omroepen gaan samenwerken. Hiertoe moeten de gezamelijke regionale omroepen voor eind april een plan hebben ingediend. Doel is het regionale omroepbestel efficiënter en slagvaardiger te maken.

Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1 werken mee aan dit landelijke plan, maar voeren daarnaast een eigen onderzoek uit naar mogelijkheden om samen te werken. ,,Een fusie zou een van de opties kunnen zijn, maar je kunt ook denken aan een stichting met daaronder de drie omroepen, zei een woordvoerder van Omroep Zeeland.

Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn.

Eis 20 jaar voor moord op Zweedse studente

Vanwege moord op de Zweedse studente Saga Backman (19), in september 2013 in Den Bosch, eist het Openbaar Ministerie 20 jaar cel tegen verdachte Sander V. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) zeiden maandag in de rechtbank in Den Bosch dat V. geen persoonlijkheidsstoornis heeft.

De aanklager vindt daarom dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar was en noemde hem 'een gevaarlijke man'.

V. werd vorig jaar twee keer opgenomen in het PBC. De eerste keer wilde hij niet meewerken, omdat hij van medegevangenen hoorde 'dan zeker tbs te krijgen'. Later hoorde hij wat tbs inhield en wilde hij wel meewerken.

Lady Gaga neemt ijskoude duik met verloofde

Lady Gaga en haar verloofde Taylor Kinney hebben zondag in Chicago een ijskoude duik genomen in Lake Michigan. Tijdens het jaarlijkse evenement wordt geld ingezameld voor de Special Olympics.

"Het voelt goed dingen te doen voor een goed doel", schreef Gaga bij een foto op Instagram, waarop te zien is hoe zij op de rug van Taylor zit terwijl ze samen richting het koude meer lopen. "Het is geweldig om geld te doneren, maar ook om een gebaar van liefde te geven aan diegenen die het verdienen ermee overspoeld te worden."

Op een tweede foto laat Gaga zien dat het koude water niet meeviel. "Mijn pruik is bevroren! Taylor gaf me deze pet waarvan ik dacht dat mijn pruik eraan vast zou vriezen."

De organisatie Special Olympics organiseert sporttrainingen en wedstrijden voor mensen met een verstandelijke beperking. Chicago is de thuisstad van Kinney, die in de serie Chicago Fire speelt. Gaga droeg tijdens de duik een t-shirt van de show.

Misdaadduo had arrestatie niet verwacht

Antonio van der P. en Enise B., het stel dat een jaar geleden rovend door Nederland trok, hadden niet verwacht dat ze in Duitsland door de politie zouden worden aangehouden. B. zei maandag voor de rechtbank in Assen dat ze nauwelijks had meegekregen hoeveel commotie hun gewelddadige rooftocht teweeg had gebracht en de daaropvolgende klopjacht door de politie.

"Ik heb één keer iets op de radio gehoord", zei Enise B. (20). "Ik heb er verder niet over nagedacht. Ik had niet verwacht dat we ook in Duitsland werden gezocht." Van der P. zei ook dat de arrestatie 'een verrassing' was.

Van der P. en B. werden op 26 februari 2014 in het Duitse Schwerte, bij Dortmund, aangehouden. Ze waren herkend door de eigenaresse van een pizzeria nadat de politie hun foto's en namen had verspreid.

Schöne verlengt contract bij Ajax

Lasse Schöne zal tot en met de zomer van 2017 in de Amsterdam Arena te bewonderen zijn. De Deen bereikte met Ajax overeenstemming over een contractverlenging van twee jaar.

Frank de Boer was in zijn nopjes met het nieuws. "Ik ben blij dat hij bij Ajax blijft. Lasse heeft vanaf zijn komst bewezen een belangrijke speler voor ons te zijn. Zijn kwaliteiten zijn alom bekend en ook zijn ervaring is voor ons erg van belang. Hij weet hoe we werken, hoe we willen spelen. Eigenlijk is hij gewoon deelgenoot van waar we hier mee bezig zijn. We weten zeker dat hij ook na dit seizoen van waarde kan zijn voor Ajax, vandaar dat we met hem door wilden. Hij wilde zelf ook graag blijven, dus dat is mooi."

Schöne was eveneens verheugd. "Ik ben hier heel blij mee. Het is geen excuus dat het de laatste weken minder ging, maar je loopt er toch mee rond. Nu is de toekomst duidelijk. De afgelopen tijd was er wel veel interesse, maar geen enkele club vond ik mooi genoeg. Ik heb het hier bij Ajax naar mijn zin. Ik ben ze heel dankbaar dat ze me 2,5 jaar geleden transfervrij van N.E.C. hebben overgenomen, dat was toch een gok. In de afgelopen jaren heb ik een fantastische tijd gehad met twee kampioenschappen. Ik wil deel uit blijven maken van deze groep. Er zit veel rek in dit team. Dat de sterkhouders een doorlopend contract hebben, maakt het iets makkelijker om de beslissing te nemen te blijven. Het wordt alleen maar spannender en leuker, want dit team kan veel bereiken."

Schöne arriveerde medio 2012 in Amsterdam. Hij verdedigde inmiddels 84 keer de kleuren van Ajax in de Eredivisie en maakte 22 treffers. Afgelopen zondag maakte hij tegen PSV zijn zevende doelpunt van het seizoen.

Lasse Schöne verlengt contract tot en met juni 2017.
Lasse Schöne verlengt contract in Amsterdam tot en met juni 2017. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Hifter aangesteld als bevelhebber Libische leger

De internationaal erkende regering van Libië heeft Khalifa Hifter, een gepensioneerde generaal die vorig jaar de strijd aanbond met extremistische milities in het land, benoemd tot bevelhebber van de strijdkrachten. Hifter maakte zich vorig jaar populair door samen met zijn aanhangers de strijd met de milities aan te gaan toen het leger daar niet toe in staat bleek.

Parlementariër Tarek al-Garoushi zei dat Hifters aanstelling bedoeld is om 'de eenheid van het leger' te versterken en dat de regering met de benoeming de wil van het volk volgt. De regering probeert al maanden met man en macht haar autoriteit te laten gelden in het hele land, tot dusver met wisselend succes. De milities die sinds de val van Moammar Gadhafi in 2011 de dienst uitmaken in het land namen vorig jaar de hoofdstad Tripoli in en tuigden daar hun eigen regering op.

De regering die door het Westen wordt gesteund zetelt in de oostelijke stad Tobruk. Tripoli ligt in het westen van Libië.

Armeens gezin moet vertrekken na leugen

Armeniër Hovsep Khachahtryan uit Boxmeer en zijn gezin moeten Nederland verlaten omdat de asielzoeker in 1999 heeft gelogen over zijn ware identiteit. De rechtbank in Den Bosch heeft dat maandag bepaald over het beroep van de Armeniër tegen de afwijzing van het verzoek om een nieuwe verblijfsvergunning.

De verblijfsvergunning van Khachahtryan werd in 2010 ingetrokken nadat hij had opgebiecht dat hij had gelogen over zijn naam. Zijn zaak kreeg veel aandacht omdat in Boxmeer zevenhonderd handtekeningen werden opgehaald voor het goed geïntegreerde gezin met twee jonge kinderen. Bovendien werd de zaak een voorbeeld in de discussie over basissteun die illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers nog mogen verwachten in ons land, omdat de gemeente Boxmeer het gezin financieel steunde met 1250 euro in de maand.

Het was een persoonlijke beslissing van staatssecretaris Fred Teeven om te volharden in uitzetting van de Armeniër en zijn gezin.

Spanje en Portugal klagen over Griekenland

Spanje en Portugal hebben een officiële klacht ingediend in Brussel over Griekenland. Uitspraken van de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras afgelopen weekeinde over een anti-Athene samenzwering van de Spanjaarden en Portugezen zijn hen in het verkeerde keelgat geschoten.

Op allerlei niveau is er contact geweest om de plooien weer glad te trekken, aldus een zegsvrouw van de Europese Commissie maandag. "Wat voor ons van belang is, is er zeker van te zijn dat de gemaakte afspraken nagekomen worden." Onlangs kreeg Griekenland een verlenging van het steunprogramma, mits het land zich aan bepaalde bezuinigingen en hervormingen houdt.

Tsipras beschuldigde zondag Spanje en Portugal ervan de Griekse regering tegen te werken en omver te willen gooien. Spanje en Portugal ontvingen de afgelopen jaren ook noodsteun uit Europa en hielden zich aan de afspraken.

'Te veel grote grazers Oostvaardersplassen'

Het lijden van grote grazers in natuurgebied Oostvaardersplassen is niet aanvaardbaar. Het verdient volgens dierenartsen aanbeveling om bijvoorbeeld de heckrunderen volledig uit het gebied te verwijderen. Ook kan een goed uitgevoerd afschotbeleid de dieren onnodig lijden besparen.

Dat liet de KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, maandag weten. De dierenartsen pleiten voor een ander beleid voor de zogenoemde grote grazers in de Oostvaardersplassen. In het gebied leven onder meer heckrunderen, konikpaarden en edelherten. In de winter sterven vaak dieren doordat er niet genoeg voedsel is voor alle dieren.

Volgens de dierenartsen kan het vlees van afgeschoten dieren wellicht zijn weg vinden naar de consument of worden gebruikt als voer in dierentuinen. Naast afschot zijn ook andere maatregelen denkbaar, zoals herplaatsing naar andere natuurgebieden.

EU-doelstelling voor innovatie lijkt ver weg

De uitgaven aan innovatie (R&D) nemen amper toe in Europa. In het huidige tempo ziet het er naar uit dat de Europese doelstellingen op dit vlak voor 2020 bij lange na niet gehaald gaan worden. Europa loopt ook achter op de concurrentie in Azië en Amerika. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In 2010 is in Brussel afgesproken dat R&D-uitgaven in 2020 tenminste 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van alle lidstaten uitmaken. Toen bedroegen die uitgaven nog 1,9 procent van het bbp. Volgens de meest recente gegevens, uit 2013, is dat inmiddels gestegen naar 2,02 procent. Maar in dat laatste jaar steeg het cijfer nauwelijks meer.

Grote economische ongelijkheid lijkt roet in het eten te gooien. Het ziet er naar uit dat de meeste noordelijke landen de doelstellingen wel gaan halen.

Politie LA schiet dakloze dood

Agenten in Los Angeles hebben zondag een dakloze man doodgeschoten tijdens een worsteling. Volgens het politiekorps probeerde de man een van de agenten diens vuurwapen afhandig te maken. Omstanders filmden het fatale incident en de beelden verschenen al snel op internet.

Zes agenten waren naar Skid Row, een deel van de stad waar veel daklozen verblijven, getrokken wegens een melding van een overval. Eenmaal aangekomen kregen ze van doen met de dakloze man. Die begon uit te halen naar drie van de agenten, die hem daarop tegen de grond worstelden. De agenten slaagden er niet in om de dakloze man met een stroomstootwapen te bedwingen, zei politiecommandant Andrew Smith. Volgens een ooggetuige zei een van de agenten voordat het vuur werd geopend 'Hij heeft mijn wapen!'.

De politie zegt de video te willen gebruiken om te achterhalen wat er precies is gebeurd.

Roemrucht frisdrankmerk Exota keert terug

Drie ondernemers uit Veghel doen een poging om het roemruchte frisdrankmerk Exota weer op de markt te brengen. Ze hebben het merk gekocht en in een fabriekje in Frankrijk 60.000 flessen laten maken. Zondag werd de frisdrank gepresenteerd op een beurs in Veghel.

Bouwondernemer Stefan van de Ven legde maandag uit dat het is begonnen als een kwajongensstreek nadat hij een oude fles Exota had gevonden. "Het was de bedoeling om het heel klein te houden maar iedereen is enthousiast", vertelde hij over de reacties op de beurs.

Exota is tegenwoordig vooral nog bekend van de gelijknamige affaire uit het begin van de jaren zeventig. Flessen priklimonade van Exota zouden exploderen. De VARA besteedde daar destijds uitgebreid aandacht aan op televisie en radio. Er werd getoond hoe een fles kapot knalde maar de opname was in scene gezet. Door de aandacht daalde de omzet van Exota. In 1973 ging de Brabantse limonadefabriek failliet.

Ruimtesonde Dawn nadert dwergplaneet Ceres

Een ruimtesonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA koerst deze week af op dwergplaneet Ceres, het grootste object in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Ruimtesonde Dawn komt waarschijnlijk vrijdag aan bij Ceres.

Dawn bracht eerder een bezoek aan Vesta, een andere planetoïde in de gordel, en bestudeerde de ruimterots van 2011 tot 2012. De ruimtesonde stuurde meer dan dertigduizend beelden van Vesta terug naar de aarde. Door de planetoïden te bestuderen hoopt NASA meer te weten te komen over de evolutie van ons zonnestelsel.

Honderden meters illegale visnetten ontdekt

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben dit weekeinde in totaal anderhalve kilometer aan illegale visnetten in beslag genomen op het IJsselmeer. Dat maakt de NVWA maandag bekend.

Het gaat om vijftien zogeheten staandwantnetten met elk een lengte van honderd meter, aldus een woordvoerder. De netten stonden nabij Lelystad onder water. De netten zijn uit het water gehaald en in beslag genomen.

Omdat het slecht gesteld is met de visstand in het IJsselmeer en Markermeer mag er maar op beperkte schaal worden gevist. Zo mogen beroepsvissers tot 1 juni maar 15 procent van hun staandwantnetten gebruiken en mag er in het weekeinden helemaal niet worden gevist.

De inspecteurs vonden verder op een schip van een beroepsvisser 43 ondermaatse snoekbaarzen. Ze zijn inmiddels teruggezet in het IJsselmeer.

Deceptie voor topscorer LeBron James

Ondanks een score van 37 punten liep de wedstrijd van Cleveland Cavaliers tegen Houston Rockets voor LeBron James zondag (lokale tijd) uit op een deceptie. De sterspeler van de Cavaliers miste in de slotseconden van de verlenging een aantal vrije worpen en wist daardoor zijn ploeg niet de overwinning te bezorgen. De Rockets wonnen het duel met 105-103. "Ik heb mijn ploeg in de steek gelaten", baalde James na afloop.

Bij de Rockets was James Harden de grote man met 33 punten, acht rebounds en vijf assists.

Golden State Warriors versloeg na een inhaalrace Boston Celtics met 106-101. Na de eerste helft gingen de Celtics nog met een verschil van 26 punten aan de leiding. Stephen Curry maakte 37 punten voor de Warriors.

Overige uitslagen
Chicago Bulls - Los Angeles Clippers 86-96
Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 99-110
Indiana Pacers - Philadelphia 76ers 94-74
Orlando Magic - Charlotte Hornets 83-98
Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 101-108
Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 92-99

Indiase verkrachter geeft slachtoffer schuld

Niet de zes Indiase mannen die haar bruut verkrachtten en zo zwaar mishandelden dat de vrouw twee weken later overleed hadden schuld aan het incident, maar de vrouw zelf. Dat zegt een van de daders in een interview dat hij vanuit de cel heeft gegeven aan de BBC.

De zes vergrepen zich in 2012 aan de 23-jarige vrouw toen ze met hen 's avonds in een bus reed, samen met een mannelijke begeleider. Bovendien werden zij en haar vriend ernstig mishandeld met ijzeren staven. De verkrachting zorgde voor grootschalige demonstraties in India, waar vrouwen niet veilig over straat kunnen en vaak het slachtoffer worden van seksueel geweld.

Indiase verkrachter geeft slachtoffer schuld
Indiase verkrachter geeft slachtoffer schuld (Foto: ANP)

Prijzen dalen minder hard in eurozone

Het leven in de eurolanden werd vorige maand opnieuw goedkoper, maar de prijzen daalden minder hard dan in januari. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat maandag op basis van een eerste schatting.

De inflatie in de eurolanden, de maatstaf voor de ontwikkeling van prijzen, kwam in februari uit op min 0,3 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 0,3 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. In januari zakte de inflatie nog naar min 0,6 procent.

De prijsdalingen hangen grotendeels samen met de enorme daling van de olieprijs in de tweede helft van 2014. De energieprijzen lagen daardoor bijna acht procent lager dan in februari vorig jaar. Voedings- en genotsmiddelen werden 0,5 procent duurder.

Vrijdag meer informatie over combat in Xenoblade Chronicles X

Waar wij nog tot waarschijnlijk het einde van het jaar moeten wachten op Xenoblade Chronicles X, kan Japan in april al aan de slag met de game. Het is dan ook niet gek dat in Japan steeds meer informatie wordt vrijgegeven over de game, waar wij gelukkig van mee kunnen genieten.

Aanstaande vrijdag is het weer tijd voor nieuwe informatie en gameplay. Nintendo en Monolith Soft gaan in een stream meer uitleg geven over combat in de game en laten zien hoe combat precies werkt. De stream begint om twee uur 's middags onze tijd en is te bekijken via het youtube-kanaal van Nintendo Japan. 

Martin Garrix op meerdaags Mysteryland

Martin Garrix komt eind augustus naar dancefestival Mysteryland. Andere artiesten op de meer dan veertig podia zijn onder meer Alesso, Nicky Romero, Dave Clarke, Tiga, Jeff Mills en Apollonia. "Het hele elektronische muziekspectrum", stelt de organisatie.

Het festival, dit jaar voor het eerst twee dagen in plaats van één, heeft maandag de eerste namen bekendgemaakt. Behalve muziek zijn er ook acts, installaties, exposities en lichtkunst. Verder zijn er restaurants en andere eetplekken en is er een groentemuseum. Duurzaamheid is een belangrijk thema. Voor overnachters is er een camping.

Het festival - begonnen in 1993 - in Haarlemmermeer is op zaterdag 29 en zondag 30 augustus. Zaterdag 7 maart begint de kaartverkoop.

Stemmen op dode PVV'er mogelijk in Brabant

Voormalig PVV-fractievoorzitter in Brabant en lijstduwer voor de provinciale verkiezingen Ronald Dol is in de nacht zondag op maandag overleden. PVV-lijsttrekker Alexander van Hattem heeft dat maandag bevestigd. Ronald Dol was al lange tijd ziek.

Ronald Dol was vier jaar geleden lijsttrekker voor de PVV in Brabant. Zijn ziekte dwong hem in 2013 om te stoppen als fractievoorzitter. Hij bleef wel Statenlid. Dol was niet van plan om na de verkiezingen terug te keren in Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Kandidatenlijsten voor de verkiezingen zijn al gedrukt en het is op 18 maart mogelijk om op de overleden PVV'er te stemmen, aldus de voorzitter van het centraal stembureau.

Hong Kong in opstand tegen hamsterende Chinezen

De politie van Hong Kong heeft zondag 38 mensen gearresteerd bij uit de hand gelopen protesten tegen de groeiende instroom van shopgrage Chinezen van het vasteland. Tien agenten raakten bij de opstootjes gewond.

De betoging in Yuen Long, een voorstad van de voormalige Britse kroonkolonie aan de grens met continentaal China, begon vreedzaam. Maar toen de menigte steeds roeriger werd en op de vuist ging met sarrende tegendemonstranten greep de politie in met wapenstok en pepperspray.

De demonstratie was de derde grote protestmanifestatie tegen de winkelbeluste vastelandbewoners binnen een maand. De inwoners van Hong Kong verwijten de vastelanders dat ze met hun mateloze koopwoede de lokale economie verstoren. Vooral het hamsteren van babymelkpoeder door de Chinezen is de plaatselijke bevolking een doorn in het oog. Wellicht een idee voor Albert Heijn om met een lading van dat spul naar Hong Kong te gaan en er gelijk een paar nieuwe reclames te schieten.

Cruijff: "Is er binnen de club wel alles aan gedaan?"

Ajax plaatste zich donderdag voor de achtste finales van de Europa League en zondag werd koploper PSV verslagen. Toch is Johan Cruijff uiterst kritisch op de Amsterdamse club.

"We zijn een nu een paar jaar verder en in die fase heeft het succes het één en ander verbloemd", doelt de oud-international in zijn column in De Telegraaf op het dit seizoen vaak matige spel van de Amsterdammers. Zo werd Ajax gisteren in duel met de Eindhovense lijstaanvoerder bij tijd en wijle overlopen.

Toch wist de huidige landskampioen een zege uit het vuur te slepen (1-3). Cruijff is bang dat dit soort winstpartijen de progressie van de formatie van trainer Frank de Boer in de weg staan. "Dat is vaak het probleem als de resultaten goed zijn."

"Wat dat betreft, heeft dit mindere seizoen tenminste als voordeel dat bepaalde punten niet meer genegeerd kunnen worden", aldus de voormalig wereldspeler, die in zijn column wijst op de slechte omschakeling, de trage opbouw en de overkill aan breedtepasses bij Ajax.

Volgens Cruijf betekenen de tekortkomingen in het spel dat het proces - de zogenaamde 'Fluwelen Revolutie' die Cruijff in 2010 startte - is stilgevallen. "Het houdt in dat er goed met elkaar gesproken moet worden over wat er moet worden verbeterd", zoekt Cruijff naar een oplossing.

"Eerst moet de vraag worden gesteld of er binnen de club wel alles aan gedaan is om de huidige knelpunten op te lossen. Dan bedoel ik niet alleen de opleiding maar ook de scouting en de samenwerking met clubs als Ajax Cape Town en AS Trencín", besloot Cruijff.

Ajax liep dit weekend drie punten in op de Brabantse koploper. Het gat tussen de twee clubs bedraagt nu elf punten. De nummer twee van de Eredivisie behield de voorsprong van zes punten op naaste belager AZ Alkmaar. De focus ligt bij Ajax op het veiligstellen van de tweede stek.

Mensenrechtenactiviste Astrid Essed keurt aanslag op PVV'ers goed

De mensenrechtenactiviste Astrid Essed betuigt in een prominente verklaring op haar eigen site astridessed.nl en Indymedia van harte haar adhesie met de mensenrechten schendende AFA-terreuraanslag op de leefomgeving van PVV'ers.

“Hierbij betuig ik van harte mijn adhesie met de verzetsdaad in
de vorm van bekladding van huizen en auto's van PVV'ers in Fryslan.
Want zo'n actie komt natuurlijk niet uit de lucht vallen

In de mensenrechten is onder andere vastgelegd dat ieder mens gevrijwaard dient te zijn van terreur en aanslagen op zijn persoon of leefomgeving om zijn politieke voorkeur of mening.

Kennelijk zijn PVV'ers voor haar geen mensen en is alles geoorloofd om PVV'ers te bestrijden. Op de site ligarechtenvandemens.nl waar zij zichzelf voorstelt staat onder andere te lezen: Stelregel mijnerzijds is, dat ik mij bij mijn activiteiten laat leiden door de handhaving van mensenrechtenregels, zonder aanzien des lands, persoons of sociale groep.

Haar adhesiebetuiging lijkt er toch van te getuigen dat de PVV'er dé uitzondering op die stelregel is.

Astrid Essed is verder een beruchte actieve bestrijdster van Zwarte Piet en voorvechtster van slachtofferschapsrechten voor gekwetste allochtone minderheden.

Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze keer kijken we naar van alles en nog wat. We kijken naar de companion app van Evolve, krijgen arcadegevoelens van Midnight Star en we kijken nog naar de Tetris-kloon Shades, waarin er een kleurrijke twist op het beroemde spelletje is gevonden.

Australië verbiedt reizen naar Mosul

De Australische regering heeft de Iraakse stad Mosul op een lijst geplaatst van plaatsen waar Australiërs niet naartoe mogen reizen. De regering wil hiermee voorkomen dat Australische ingezetenen zich in Mosul aansluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat.

Australiërs die zonder legitieme reden naar Mosul vertrekken riskeren tien jaar celstraf, zei minister van buitenlandse zaken Julia Bishop. Vorig jaar werd de Syrische provincie al-Raqqa, de thuisbasis van IS in dat land, ook al op de lijst geplaatst.

Volgens de regering maken zeker negentig Australiërs deel uit van IS. Meer dan twintig Australische IS-strijders zijn tot dusver omgekomen.

Werkloosheid eurozone laagst sinds april 2012

De werkloosheid in de eurozone is in januari gedaald naar het laagste niveau sinds april 2012. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat maandag.

De werkloosheid kwam uit op 11,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 11,3 procent in december en 11,8 procent in januari 2014. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de werkloosheid 11,4 procent zou bedragen. Volgens Eurostat waren er in januari in het eurogebied 18 miljoen mensen werkloos. Dat zijn er 140.000 minder dan in december en bijna 900.000 minder dan in januari 2014.

De werkloosheid in de gehele Europese Unie zakte in januari naar 9,8 procent, van 9,9 procent een maand eerder. In de gehele EU zitten 23,8 miljoen mensen zonder betaald werk.

Frankrijk eist grondig onderzoek naar moord Nemtsov

De 'weerzinwekkende moord' op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov 'roept een reeks vragen op' die grondig onderzoek vergen. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd op de Franse televisiezender BFM. Of de Russische autoriteiten zich voldoende inspannen om de zaak op te lossen liet Fabius in het midden.

De Russische Onderzoekscommissie, het belangrijkste onderzoeksorgaan van het land, zegt meerdere motieven voor de liquidatie onder de loep te nemen. Bovenaan de lijst staat een zogenoemde 'provocatie'. De Russische president Vladimir Poetin en anderen zien in de moord een poging de staat in diskrediet te brengen en te ondermijnen. De Onderzoekscommissie besteedt geen enkele aandacht aan de hoofdverdachte die de verweesde aanhang van Nemtsov in het vizier heeft: de president of zijn entourage.

Fabius bracht in herinnering hoeveel Russische oppositiekopstukken de afgelopen jaren zijn vermoord en concludeerde dat 'het niet goed is om in Rusland tot de oppositie te behoren'.

Met Google Maps rodelen door de Amazone

Google Maps staat vooral bekend als de tool die overal ter wereld een blik op het stratennet biedt. De technologiegigant heeft het project nu echter ook uitgebreid naar een van de meest moeilijkst begaanbare gebieden ter wereld: het Amazoneregenwoud.

Van bestrating is in de Amazone weinig sprake, waardoor Google een alternatief moest zoeken voor de auto's met camera's die normaal de beelden voor Google Maps vastleggen. De camera's verplaatsen zich via kabels die tussen de reusachtige bomen zijn gespannen. Google werkte voor het project samen met de Amazonas Sustainable Foundation, een milieuorganisatie die zich inzet voor het behoud van het grootste regenwoud op aarde. "Een van de dingen die ik prachtig vind van mijn werk bij Google is dat als een partner met een bizar idee komt, we er waarschijnlijk mee aan de slag gaan", zei Karin Tuxen-Bettman van Google.

Het is niet de eerste keer dat Google zijn speciale Trekker-camera gebruikt om beelden van onherbergzame plekjes met de wereld te delen. De camera is eerder gebruikt om bij de Galapagoseilanden onder water kiekjes te schieten en reisde ook mee op een hondenslee om de toendra in het hoge noorden van Canada in beeld te brengen.

Nieuwe Bloodborne-boss rechtstreeks uit een nachtmerrie

Hidetaka Miyazaki en zijn team bij From Software zijn altijd al verrekte goed geweest in het ontwerpen van gruwelijke wezens. Dat zagen we in Demon's/Dark Souls en ook in Bloodborne maakten we al kennis met enkele verfoeilijke figuren zoals de Cleric Beast. We kunnen nu een nieuwe aanwinst verwelkomen die wederom uit een nachtmerrie lijkt te zijn weggelopen.

Maak kennis met Darkbeast Paarl. Souls-kenners zullen wellicht wat moves herkennen, deze knul lijkt namelijk enkele gelijkenissen te vertonen met de Skeleton Beast/Skeleton Dog, een extreem dodelijke vijand die we al eens ontmoetten in Tomb of the Giants in de eerste Dark Souls.

Bloodborne komt over zo'n drie weken uit, exclusief voor PlayStation 4.

Sexy kostuums Dead or Alive niet gewenst

Koei Tecmo staat erom bekend dat zij grote liefhebbers zijn van vrouwelijke vormen. In ieder spel laten ze dat de wereld duidelijk weten. De laatste tijd zijn er stemmen die de vrouw minder graag als een lustobject zien, ook al is zij bijvoorbeeld een sterke onafhankelijke vechtersbaas.

De overkoepelende organisatie voor Dead or Alive-toernooien Free Step Dodge wil een beter imago voor games, gamers en specifiek Dead or Alive. Daarom hebben zij besloten tot het afraden van bepaalde kostuums in toernooien.

Honoka

Hun verklaring zegt het volgende: “Dit is een beslissing die is genomen na veel discussie door enkele leden van de community in een poging om het imago op te vijzelen dat de reeks heeft. DOA staat sinds jaar en dag bekend om het over-seksualiseren van vrouwen en alleen al dit feit weerhoudt mensen ervan om het spel überhaupt te proberen. Sexappeal in de DOA-reeks zal nooit weggaan, maar wij, de community, willen dat de mensen het spel serieus nemen en hebben op offline toernooien een ban op kostuums ingesteld om mensen te dwingen zich meer te richten op het gameplay-aspect van het spel. Dit is een zachte ban en het is aan de organisators van de (specifieke) toernooien of en hoe het wordt toegepast. Desalniettemin willen mensen STERK ontmoedigen om de gesuggereerde kostuums niet te gebruiken op streams voor zaken als Top 8.

In hoeverre alle tumult rond Gamersgate hiermee te maken heeft is moeilijk te zeggen, maar dat speelt zeker ook mee. Of de net aangekondigde Senran Kagura-kostuums hierbij horen is mij niet bekend.

De afgeraden kostuums zijn:

  •     Ayane – 11, 12, 14, 16, 17, 20, 21, 28, 31, 32, 35, 39
  •     Christie – 06, 12, 13, 14, 15, 18, 22, 25, 28, 30
  •     Helena – 11, 12, 13, 14, 17, 18, 22, 24, 27, 30, 32
  •     Hitomi – 11, 12, 15, 16, 19, 20, 26, 28, 35
  •     Honoka – 07
  •     Kasumi – 12, 13, 16, 17, 20, 21, 29, 31, 34, 38
  •     Kokoro – 11, 12, 15, 16, 19, 20, 26, 28, 35
  •     Leifang – 14, 15, 17, 18, 21, 22, 27, 28, 31, 38
  •     Lisa – 07, 13, 14, 15, 16, 19, 26, 30
  •     Marie Rose – 19
  •     Mila – 12, 13, 14, 15, 18, 25, 28, 29, 32, 35
  •     Momiji – 06, 11, 15, 16, 20, 21, 26, 27
  •     Nyotengu – 14, 20, 21
  •     Pai – 07, 08, 09, 13
  •     Rachel – 06, 09, 13, 16, 19
  •     Phase 4 – 11, 13, 18
  •     Sarah – 07, 08, 09
  •     Tina – 07, 14, 15, 16, 17, 20, 24, 26, 27, 30, 31, 37

In dit filmpje komen een aantal van de kostuums  voorbij. Een goed kijker zal de bewuste kostuums er wel uit kunnen halen.

'Kaarten nieuwe Hearthstone-uitbreiding gelekt'

Het is geen geheim dat Blizzard deze week aanwezig is op PAX East en hier meer informatie gaat geven over een nieuwe Hearthstone-uitbreiding. Zoals dat hoort vlak voor nieuwe aankondigingen, zijn hier ook leaks aanwezig over nieuwe kaarten.

Uiteraard is dit een gerucht en is een korreltje zout geen overbodige luxe, maar sommige van de kaarten klinken redelijk plausibel. Of er waarheid zit achter de geruchten, horen we aanstaande 6 maart.

heartstone uitbreiding gerucht 2

Hearthstone kaarten gerucht 1

hearthstone uitbreiding gerucht 3

Anema: Bowe beste schaatsster van de wereld

Voor de Friese succescoach Jillert Anema is er geen twijfel meer mogelijk. "Brittany Bowe is voor mij nu de beste schaatsster van de wereld", sprak hij resoluut na de indrukwekkende machtsgreep van de 27-jarige Amerikaanse bij de WK sprint in Astana. Ruim twee weken geleden won Bowe in Heerenveen ook al WK-goud op de 1000 en 1500 meter.

En schaatskoningin Ireen Wüst dan? "Of zij de beste is? Dat zul je mij niet horen zeggen", sprak Anema veelbetekenend. "Maar om een goede vergelijking te kunnen maken, zullen ze eerst tegen elkaar moeten rijden."

Volgens Anema, die zijn Amerikaanse vertrouweling Heather Richardson in Kazachstan vier keer als tweede zag eindigen achter de nieuwe wereldkampioene, zit er voor Bowe maar één ding op. "Ze zal het komend seizoen moeten laten zien dat ze op alle fronten inderdaad de beste is. Dus zal ze ook moeten gaan allrounden. Wie zo'n 1500 meter als zij kan rijden, kan ook heel goed allrounden. Ze rijdt zó sterk en goed, ze is een echte winnaar."

Eerder dit seizoen verschenen er berichten in de media dat Team Clafis, de toonaangevende ploeg van Anema, serieuze interesse zou hebben in Bowe. "We hebben gesprekken gevoerd, maar dat doen we wel vaker in deze wereld", gaf Anema te kennen. "Het is geen gesloten boek, maar er is nu nog geen sprake van. Voor mij is de uitdaging om met haar te werken ook niet zo groot. Wat kan ik nog met haar winnen? Welke lol beleef ik eraan? Ze is al de beste van de wereld. Bovendien functioneert het huidige Team Clafis momenteel prima. Dat moet vooral zo blijven. Maar de komst van Bowe is nog niet uitgesloten."

De nieuwe Amerikaanse topper, een hartsvriendin van Richardson, sprak na haar triomf in Astana honderduit. Alleen bij vragen over Team Clafis viel ze stil. "Ik heb wat dat betreft geen idee", sprak Bowe bij herhaling. "Maar ik voel me natuurlijk wel zeer gevleid door de woorden van Anema. Het is voor mij een grote eer om nu de beste schaatsster van de wereld te worden genoemd. Of ik ook ga allrounden, weet ik nu nog niet. Ik ben in elk geval blij dat ik dit seizoen dat uitstapje nog niet heb gemaakt. Ik heb me gehouden aan mijn plan en mede daardoor heb ik nu al mijn doelen gehaald. Voor het nieuwe seizoen zijn alle opties echter nog helemaal open."

Leiding FC Twente volledig achter Schreuder

De clubleiding van FC Twente schaart zich ondanks de tegenvallende resultaten volledig achter coach Alfred Schreuder. Dat zegt de nieuwe voorzitter Aldo van der Laan maandag in de krant Tubantia. "We maken het seizoen af met Alfred, er is geen enkele aanleiding het anders te doen", aldus Van der Laan.

De preses benadrukt dat de club geen enkel probleem heeft met Schreuder. "Wij weten hoe hard hij werkt. Hij heeft ook absoluut geen problemen met de spelersgroep. Als we het idee hadden dat het allemaal aan Alfred ligt, was er een andere situatie ontstaan. Maar dat is niet zo. Bovendien: hij heeft een doorlopend contract."

De overeenkomst van Schreuder loopt tot 2019. Volgens Van der Laan blijft Schreuder niet aan om financiële redenen. "Absoluut niet. Er is gewoon geen situatie ontstaan waarin we niet verder kunnen met de trainer. Ik heb twee keer een ontslag van een trainer bij FC Twente meegemaakt: met Co Adriaanse en Steve McClaren. Dat waren heel andere situaties. Toen waren er problemen. Nu niet."

Amiibo kunnen beter verkopen in Japan

Nintendo president Satoru Iwata heeft te kennen gegeven dat de uiterst populaire amiibo beter kunnen verkopen in Japan. Japan is verantwoordelijk voor slechts elf procent van de in totaal 5.7 miljoen verkochte amiibo.

Iwata geeft een aantal redenen voor de vooralsnog tegenvallende verkoop. De eerste is het formaat van de amiibo. Retailers in Japan vonden de amiibo te groot in vergelijking met het formaat van vergelijkbare figuren in Japan. Nintendo achtte het formaat echter geschikt voor globale verkoop en hield het originele formaat aan.

De tweede reden is het feit dat Japanners nog niet overtuigd zijn van de meerwaarde van amiibo. Omdat de functionaliteit anders is in elke game is het adverteren van amiibo voor Nintendo lastig. In de toekomst gaat Nintendo hier meer energie in steken, te beginnen met een nieuwe app waarin amiibo demo's van klassieke NES- en SNES-titels vrijspelen.

Overigens verwacht Iwata wel een verbetering in de hoeveelheid verkochte amiibo in Japan. Functionaliteiten voor Nintendo 3DS-games, zoals Super Smash Bros., gaf de verkoop al een kleine boost en de standaard compatibiliteit van amiibo met de New Nintendo 3DS XL moet deze boost aanhouden. Of dit inderdaad het geval gaat zijn, is afwachten.

Benieuwd naar amiibo? Bekijk dan eens het filmpje hieronder, waarin één en ander wordt uitgelegd.

Feyenoord bevestigt vertrek trainer Rutten

Dat Fred Rutten na dit seizoen zal vertrekken bij Feyenoord was geen nieuws meer. De trainer en club wilden het nieuws echter pas naar buiten brengen na de reeks van belangrijke wedstrijden, waaronder de Europese duels tegen AS Roma. Zo zou de voorbereiding op deze wedstrijden verstoord kunnen worden. De wedstrijden zijn voorbij en kan het nieuws naar buiten. Rutten vertrekt aan het eind van het seizoen bij Feyenoord.

Op 12 februari heeft de 52-jarige Rutten de clubleiding op de hoogte gebracht van zijn besluit. "Onze ambities verschillen niet veel van elkaar, maar als het gaat om de mogelijkheden om de definitieve stap richting de top te zetten, dan komt mijn visie in vergelijking met die van de club niet overeen hoe kan worden voldaan aan het hoge verwachtingspatroon dat nu eenmaal bij Feyenoord heerst. Natuurlijk ervaar ik dat als een teleurstelling. Feyenoord is en blijft namelijk een geweldige club. Maar clubleiding, spelers en staf hebben recht op een heldere conclusie van mijn kant. Niet voor niets zijn we heel bewust voor één seizoen met elkaar in zee gegaan", aldus Rutten.

Technisch directeur Martin van Geel wilde graag door met de oud-speler van FC Twente. "We waren en zijn tevreden over Fred. De club wilde met hem verder, maar we hebben uiteraard te respecteren dat hij dat niet wil. Het is in elk geval goed dat er duidelijkheid is over de toekomst. Wij hebben nu ruim de tijd om na te denken over zijn opvolging."

Van Geel en Rutten zijn niet bang dat de wisselwerking met de spelersgroep en trainer nu nadelig beïnvloeden zal worden nu dit nieuws naar buiten is gebracht. "We zijn met een groep die al het hele seizoen voor elkaar door het vuur gaat. Dat zal echt niet veranderen. Spelers en trainers die nieuw binnen komen of juist aangeven te vertrekken, is iets van alle tijden. Iedereen is gewend daar professioneel mee om te gaan", aldus Van Geel.

"Bovendien", zo stelt Rutten, "hebben we nog genoeg om met elkaar voor te vechten. Deze club moet ook volgend jaar Europees voetbal spelen. Dat moeten we zeker stellen", aldus de trainer die maandagochtend samen met technisch directeur Van Geel de selectie op de hoogte stelde van zijn besluit.

Autist (20) krijgt enorme tieten

Austin Pledger uit de Amerikaanse staat Alabama staat het huilen nader dan het lachen. De 20-jarige autist krijgt als gevolg van bijwerkingen een enorme voorgevel. Leuk als je van het vrouwelijk geslacht bent, maar minder leuk als je net als Austin een kerel bent.

De Amerikaan krijgt al sinds zijn achtste levensjaar het medicijn Risperdal. Het middel helpt namelijk woede-uitbarstingen bij autisten te voorkomen.

Twaalf jaar geleden waarschuwde fabrikant Janssen nog dat het middel als zeer zeldzame bijwerking gynecomastia, het ontwikkelen van borstvorming bij mannen, kan hebben. In 2006 werd de waarschuwing echter aangepast. Risperdal blijkt namelijk een hoge concentratie van het borstgroeihormoon te bevatten.

De waarschuwing bleek al te laat voor Pledger. Op dat moment was hij namelijk al bezig een stel enorme prammen te krijgen. Inmiddels zijn de tieten zo groot, dat de beste man een beha met maat 105E moet dragen om zijn voorgevel te ondersteunen.

De autist besloot het er niet bij te laten zitten en is naar de rechter gestapt. Deze stelde hem in het gelijk, en legde de fabrikant een dwangsom van 2,5 miljoen dollar op, te betalen aan Pledger. Janssen laat via een woordvoerster weten 'teleurgesteld' te zijn in de uitspraak, en zegt dat de bijwerking bij de patiënt bekend was.

Het slachtoffer heeft nu eindelijk geld om hem van zijn enorme tieten te laten afhelpen. Dit kan namelijk alleen gebeuren door ze middels een operatie voorgoed te laten verwijderen.

'Stealth Inc. 2 naar PlayStation'

Stealth Inc. 2 verscheen vorig jaar exclusief voor Nintendo Wii U. Daar lijkt nu verandering in te komen. Website exophase heeft namelijk voor de game een trophy-list gepost, wat zou betekenen dat de game naar PlayStation-consoles komt. 

Zowel Sony als ontwikkelaar Curve Studios hebben nog niets bevestigd, dus neem het gerucht met een korreltje zout. Gezien de sterke relatie tussen Sony en Curve Studios en de algemene betrouwbaarheid van exophase, is de kans echter wel aanwezig dat de port het licht gaat zien. Hopelijk horen we snel meer.

VN: meer dan 6000 doden in Oost-Oekraïne

Het dodental in Oekraïne als gevolg van de voortdurende burgeroorlog in het land is de zesduizend gepasseerd. Dat heeft Zeid Raad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, maandag bekendgemaakt.

De afgelopen weken vielen er vooral veel slachtoffers bij de strijd om de luchthaven van Donetsk en rond de stad Debaltseve, die vorige maand werd veroverd door pro-Russische separatisten. Honderden burgers, militairen en separatisten kwamen op deze plekken om het leven. Al-Hussein spreekt van een 'meedogenloze verwoesting van burgerlevens en infrastructuur'.

Volgens Al-Hussein blijven veel burgers zitten in de conflictgebieden omdat ze denken 'hun leven niet zeker te zijn als ze zouden vertrekken'. Daarnaast zijn nog eens een miljoen mensen ontheemd en lopen veel vrouwen hierdoor het risico slachtoffers te worden van mensenhandelaars.

Rusland ontkent de separatisten in Oost-Oekraïne te steunen, maar de VN twijfelen aan deze ontkenning, schrijft Al-Hussein in zijn verklaring. De VN hebben 'geloofwaardige verslagen die erop wijzen dat er zware wapens en buitenlandse strijders' uit Rusland naar Oekraïne blijven vloeien, aldus Al-Hussein.

Iraaks leger opent aanval op Tikrit

Het Iraakse leger heeft maandag de aanval ingezet op Tikrit, de thuisstad van wijlen dictator Saddam Hoessein die in handen is van terreurbeweging Islamitische Staat. Het leger wordt ondersteund door zowel sjiitische als soennitische milities.

De grondtroepen worden bijgestaan door de Iraakse luchtmacht en IS-stellingen in Tikrit worden ook bestookt met artillerie. Volgens het leger zijn de extremisten inmiddels verjaagd uit gebieden rondom de stad, maar verdere details ontbreken nog. Het leger boekte de afgelopen tijd al enkele successen in de buurt van Tikrit. Zo werd het nabijgelegen stadje Beiji, waar een grote olieraffinaderij ligt, heroverd. Om Mosul, een ander bolwerk van IS, in te nemen zal het leger waarschijnlijk eerst Tikrit moeten veroveren.

Enkele uren voordat het offensief begon riep premier Haider al-Abadi soennitische strijders die zich aan de zijde van IS hebben geschaard op de extremisten de rug toe te keren. Diegenen die dat doen kunnen op amnestie rekenen, aldus Al-Abadi. "Diegenen die zich hebben laten misleiden of die een vergissing hebben gemaakt roep ik op de wapens neer te leggen en zich bij het volk en de veiligheidsdiensten te voegen om hun steden te bevrijden", zei de premier zondag.

Tikrit ligt zo'n 130 kilometer ten noorden van Bagdad en viel in de zomer van 2014 in handen van IS.

'Overmacht voor NS, vervelend voor reiziger'

Dat het treinverkeer rondom Utrecht voor de tweede keer in een maand ernstig is verstoord, is heel vervelend voor de reiziger. Maar NS kan er in dit geval niks aan doen. "Een breuk in de bovenleiding, dat is overmacht voor NS", zegt een woordvoerder van reizigersorganisatie Rover maandag.

Rover 'roept al langer heel hard' dat er iets aan 'Utrecht' gedaan moet worden. Spoorbeheerder ProRail zou dat volgens Rover kunnen doen. "ProRail heeft de afgelopen tijd heel veel wissels weggehaald op Utrecht Centraal. Dat is op zich niet zo'n gek idee, want dan zitten treinen elkaar minder in de weg. Maar je beperkt jezelf er ook mee, want er zijn veel minder mogelijkheden om treinen van de ene kant van het station naar de andere te krijgen."

Grote grazers kalven dit jaar vroeg

Rundersoorten als de Schotse Hooglander, Galloway en Rode Geus hebben dit jaar veel vroeger kalveren gekregen. Het gaat om de kuddes van natuurorganisatie Free Nature die worden ingezet voor natuurlijke begrazing op weides, polders, grote en kleine natuurgebieden. Normaal werpen de meeste grote grazers in april, nu zijn er eind februari al zo'n veertien jongen geboren.

Volgens Free Nature is de zachte winter van 2013-2014 de oorzaak van de vroege geboortes. In die winter stopte het gras waarmee de runderen zich voeden niet met groeien. De dieren hadden ruim voor de bevalling genoeg energierijk voedsel. Met al dat malse gras kostte het de runderen weinig moeite van de bevalling te herstellen. Ze werden al snel weer tochtig met als gevolg dat ze nu eerder kalven. De draagtijd van het rund is negen maanden.

Metroid-achtige Xeodrifter naar PS4, Vita en pc

Indie-ontwikkelaars die Metroidvania-games maken is niets nieuws of spannends. Toch raad ik jullie aan Xeodrifter in de gaten te houden. De game is van Renegade Kid, makers van Mutant Mudds.

Xeodrifter kwam eind vorig jaar uit voor de 3DS, maar komt nu ook naar PS4, PS Vita en pc. De pc-versie is al verkrijgbaar, je kunt het voor een tientje bij Steam kopen. De andere versies komen nog deze maand uit.

Regeringspartij wint verkiezingen Estland

De regerende Hervormingspartij in Estland heeft de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen. Premier Taavi Roivas riep maandagochtend de overwinning uit. Peilingen vooraf voorspelden een nek-aan-nekrace met de Centrumpartij, die de afgelopen jaren in de oppositie zat en veel aanhangers heeft onder de etnisch Russische bevolking in het land.

De pro-westerse Hervormingspartij kreeg 28 procent van de stemmen en komt daarmee uit op dertig zetels, een verlies van drie vergeleken met de vorige stembusgang. De Centrumpartij bleef steken op 25 zetels. De regeringscoalitie verloor haar meerderheid in het parlement wat betekent dat de Hervormingspartij op zoek moet naar nieuwe coalitiepartners.

Estland is lid van de NAVO, maar veel Esten zijn bezorgd dat Moskou zijn invloed in het land zal proberen te vergroten via de etnische Russen, die een kwart van de 1,3 miljoen inwoners uitmaken. Alle grote politieke partijen zijn voor een sterke defensie en voortzetting van de aanwezigheid van de NAVO in het land, dat net als de buurlanden Letland en Litouwen bijna vijftig jaar lang deel uitmaakte van de Sovjet-Unie.

Economische kwesties draaiden om belastinghervormingen. Het land heeft een vlaktaks van twintig procent en de centrumpartijen in de oppositie willen dit veranderen in een progressief belastingstelsel. Ook de sociaaldemocraten, die deel uitmaakten van de regeringscoalitie, zijn hiervoor. De Hervormingspartij wil het huidige belastingsysteem echter intact houden.

Estland kent een sterke economische groei, waar veel van zijn Europese partners bij achter blijven.

Ook mbo'er krijgt korting op kunst en cultuur

In navolging van leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen ook mbo'ers voortaan een pasje waarmee ze korting op kaartjes voor culturele instellingen of evenementen krijgen. Vanaf volgend schooljaar wordt daarvoor de 'MBO Card' in het leven geroepen.

Dat maakte minister Jet Bussemaker van Cultuur maandag bekend in het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze stelt hiervoor de komende vier jaar een miljoen euro per jaar beschikbaar.

De MBO Card is voor mbo'ers gratis en werkt volgens hetzelfde principe als het Cultureel Jongeren Paspoort (CJP). Op vertoon van de kaart krijgen de houders korting, die per instelling of evenement varieert.

Bussemaker hoopt dat de kortingspas studenten op een beroepsopleiding stimuleert om in hun vrije tijd meer aan culturele activiteiten deel te nemen. "Juist onze vakmensen van morgen moeten naast goede vakkennis ook vernieuwend en creatief kunnen zijn, zeker in een tijd van technologische veranderingen. Niet iedereen krijgt dat met de paplepel ingegoten."

Tegelijk met dit initiatief zijn verschillende musea en culturele instellingen bezig met speciale programma's die mbo'ers zullen aanspreken.

De MBO Card is ontwikkeld door jongerenorganisatie CJP.

Netanyahu in VS voor omstreden speech

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is maandag in Washington aangekomen voor een nu al omstreden toespraak in het Amerikaanse Congres. Netanyahu is niet door de Amerikaanse regering uitgenodigd, maar door de Republikeinen in het Congres. Het Witte Huis was voor de bekendmaking vorige maand niet eens op de hoogte gesteld van het bezoek.

Netanyahu wil het Congres dinsdag waarschuwen voor een deal met Iran over het Iraanse atoomprogramma. De VS onderhandelen al jaren met Teheran over een inperking van het Iraanse atoomprogramma. In ruil daarvoor zouden de VS en andere landen de sancties tegen de Islamitische Republiek terugschroeven. Israël blijft echter overtuigd dat Iran een kernwapen wil bouwen.

Netanyahu heeft al langer een gespannen relatie met de Amerikaanse president Barack Obama. Een woordvoerder van Netanyahu probeerde die spanningen weg te nemen. "We zijn hier niet om president Obama te schofferen. We hebben zeer veel respect voor hem", aldus de zegsman, die anoniem wilde blijven.

Niet alleen in de VS is er kritiek op Netanyahu's toespraak. Ook in eigen land, waar volgende maand parlementsverkiezingen worden gehouden, ligt de premier onder vuur. De oppositie noemt het bezoek aan Washington een verkiezingsstunt.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is maandag in Zwitserland voor gesprekken met zijn Iraanse ambtgenoot. In een interview benadrukte Kerry dat Israël veiliger is geworden door een kortetermijnakkoord dat in 2013 met Iran werd gesloten. "We gaan testen of we door middel van diplomatie de creatie van zo'n wapen kunnen voorkomen, zodat niet naar andere middelen hoeft te worden gegrepen, zoals een gewapende confrontatie", aldus Kerry in een interview met televisiezender ABC. ` "Onze hoop is dat diplomatie kan werken", vervolgde Kerry. "En ik geloof, gezien het succes van het interim-akoord, dat wij het voordeel van de twijfel verdienen om te proberen een even goede deal te sluiten voor de toekomst."

Opstelten: minder inbraken en straatroven

Het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven daalde afgelopen jaar met ongeveer twintig procent. Zo werden bijna 71 duizend woninginbraken en pogingen tot inbraak genoteerd, ruim zestienduizend minder dan de 87 duizend in 2013, meldt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag.

Opstelten verklaarde het terugdringen van criminaliteit die veel invloed heeft op het veiligheidsgevoel van mensen, eerder tot topprioriteit. Inmiddels nadert hij zijn doel om het aantal inbraken in 2018 te hebben teruggebracht tot 65.000.

Ook werden mensen minder vaak slachtoffer van straatroof of een overval. De nationale politie noteerde 1267 overvallen en 5500 straatroven en dat zijn er respectievelijk 400 en 1500 minder dan het jaar ervoor. Fantastische resultaten die we hebben bereikt dankzij intensieve samenwerking met alle partners in de veiligheidsketen, aldus Opstelten.

Nadal in de bres voor graveltoernooien

Rafael Nadal is na zijn toernooizege in Buenos Aires in de bres gesprongen voor de tennistoernooien op gravel. Tot zijn teleurstelling ziet hij dat steeds meer organisatoren overstappen op tennisbanen met een hardere ondergrond. Maar volgens de Spaanse gravelspecialist komt dit de loopbaan van de spelers niet ten goede.

"Een harde ondergrond leidt tot veel meer blessures bij de spelers", aldus Nadal. "Dit blijkt uit de statistieken, dus er gaat iets niet goed als steeds meer toernooien voor hardere banen kiezen. Dit kan grote gevolgen hebben voor onze fysieke situatie, maar het is juist ook belangrijk om na je loopbaan gezond te zijn."

Volgens Nadal hoort gravel ook bij de traditie van de sport. "Daarom moeten we deze traditie ook beschermen. Het maakt een sport groter als er nieuwe en traditionele toernooien met elkaar gecombineerd worden", stelt Nadal.

Nadal grijpt 46e titel op gravel

Tennisser Rafael Nadal heeft zondag zijn 46e titel op gravel binnengehaald. De Spaanse nummer vier van de wereld was in de finale van het toernooi in Buenos Aires te sterk voor de Argentijn Juan Monaco: 6-4 en 6-1. Nadal gunde zijn tegenstander geen enkel breakpoint.

De als eerste geplaatste Nadal won voor eerst in Buenos Aires. Met zijn 46e graveltitel komt hij dicht in de buurt van het record van de Argentijn Guillermo Vilas, die 49 toernooien won op gravel.

Miljardenovername voor NXP Semiconductors

De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors neemt zijn kleinere rivaal Freescale Semiconductor over voor bijna twaalf miljard dollar (ruim 10,7 miljard euro) in contanten en aandelen. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De voormalige chipdivisie van Philips wil door de overname kosten besparen en haar marktaandeel laten groeien. Aandeelhouders van Freescale krijgen 6,25 dollar per aandeel in contanten en 0,3521 aandeel NXP per aandeel Freescale. Inclusief de schuld van Freescale hangt er een prijskaartje van 16,7 miljard dollar aan de onderneming.

NXP en het in het Texaanse Austin gevestigde Freescale denken de transactie in de tweede helft van het jaar af te ronden. Aandeel- en toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven.

Patrick Martens in Bassie & Adriaan-film

Patrick Martens gaat de rol van Koen spelen in het spannende familieavontuur Keet & Koen en de Speurtocht naar Bassie & Adriaan. Dat heeft distributeur Entertainment One maandag bekendgemaakt.

Martens is vooral bekend van rollen in Goede Tijden, Slechte Tijden en ZOOP. Hij presenteerde met hoofdrolspeelster Keet (Janouk Kelderman) eerder programma's voor RTL. Martens vervangt acteur Job Bovelander, die vanwege logistieke problemen de hoofdrol terug moest geven. De opnames gaan half april van start.

Andere rollen zijn weggelegd voor Miryanna van Reeden, Fabian Jansen en natuurlijk Bas en Aad van Toor. In de film worden Bassie en Adriaan vlak voordat zij een grote onderscheiding krijgen voor hun verdiensten aan de mensheid ontvoerd door de Jonkheer (Fabian Jansen), een neef van de gemene Baron uit de oude serie. Hun lot ligt in de handen van straatartiesten Keet en Koen en commissaris Kroon (Van Reeden), die een zoektocht starten.

De film is vanaf 7 oktober in de bioscopen te zien.

Buitenlanders weer welkom in Noord-Korea

Noord-Korea is niet meer bang voor ebola en daarom zijn buitenlandse toeristen weer welkom. Dat hebben meerdere bronnen, waaronder een reisbureau, maandag gemeld.

Om het besmettelijke ebolavirus buiten de deur te houden voerde het Aziatische land vier maanden geleden restricties in. Maar volgens de directeur van het in China gevestigde reisbureau Koryo Tours "zullen we later maandag horen dat Noord-Korea de grens heropent."

Vorige week werd nog bekend dat buitenlandse hardlopers niet welkom zijn bij de jaarlijkse marathon in hoofdstad Pyongyang, eveneens uit angst voor ebola. Of dit zo blijft is onbekend.

De angst voor het virus was opvallend. Het geïsoleerde Noord-Korea bevindt zich duizenden kilometers van West-Afrika, waar de meeste ebolagevallen zijn gemeld.

Buitenlanders weer welkom in Noord-Korea
Buitenlanders weer welkom in Noord-Korea (Foto: ANP)

Nikkei hoger na renteverlaging China

De beurs in Tokyo is maandag met winst aan de nieuwe beursmaand begonnen. Een renteverlaging in China en een goedkopere Japanse yen wakkerden de risicobereidheid onder beleggers aan. De Nikkei eindigde 0,2 procent hoger op 18.826,88 punten en tikte een nieuw vijftienjarig hoogtepunt aan.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook omhoog. De Hang Seng-index in Hongkong stond een fractie hoger en in Sydney steeg de All Ordinaries 0,5 procent. De Kospi in Seoul kreeg er 0,6 procent bij. Samsung klom bijna 5 procent. Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern onthulde zijn nieuwe smartphones en een betaaldienst, waarmee Samsung de strijd met Apple wil aangaan.

In China klom de Shanghai Composite 0,2 procent. De centrale bank van China verlaagde afgelopen weekeinde opnieuw de rentetarieven in een poging de weggezakte economische groei een impuls te geven. Ook bleek uit cijfers van de Britse bank HSBC dat de Chinese industrie in februari sterker dan verwacht is gegroeid.

Noord-Korea reageert op oefening met raketten

Noord-Korea heeft maandagochtend (lokale tijd) twee korteafstandsraketten afgevuurd. Dat meldt de minister van Defensie van buurland Zuid-Korea. De raketten kwamen 490 kilometer verderop in de Japanse zee terecht.

Het lijkt erop dat het communistische land met de raketten reageert op de aangekondigde gezamenlijke militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten die deze week start. Noord-Korea dreigde al eerder met een aanval als die oefening door zou gaan. Volgens het regime van leider Kim Jong-un oefenen de landen ter voorbereiding om Noord-Korea binnen te vallen.

Begin februari vuurde het land vijf raketten af in zee. De laatste tijd schieten ze alleen nog korteafstandsraketten af, omdat de Verenigde Naties het land heeft verboden om raketten op lange afstand te lanceren.

Ook Japan reageert op de raketaanval. Het ministerie van premier Shinzo Abe zegt op Twitter dat de diplomatieke druk op Noord-Korea om het atoomwapenprogramma te staken op niets lijken uit te lopen en het land blijft dreigen met een nieuwe nucleaire test.

Vorige maand liepen de gesprekken over dat atoomprogramma tussen Noord-Korea en onder andere de VS en Zuid-Korea niets uit. Noord-Korea wil niet meer met de VS om tafel, omdat president Barack Obama kritiek had geuit op de mensenrechten in het Aziatische land.

Lastige idylle in 1000 stukjes

Zo nu en dan leg ik een puzzel. Je doet daarmee iets dat rust en geduld vereist, en dat je hersens grotendeels stilzet. Dat heeft een mens soms even nodig, en puzzels zijn er genoeg. Duizend stukjes is het formaat dat mij het best aanstaat. Ooit kreeg ik een puzzel van 3000 stukjes, maar dat is me toch echt te groot, niet omdat hij te lastig is, maar logistiek is het in ons huis niet te doen. Met die puzzel liep het trouwens niet echt goed af. Het was de weergave van een oude wereldkaart, waarbij de wereld werd afgebeeld op twee naast elkaar liggende cirkels.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.